sırbistan yemekleri / Sırbistan Mutfağı | Gezimanya

Sırbistan Yemekleri

sırbistan yemekleri

Sırbistan Mutfağı

Sırbistanmutfağı tipik bir OrtaAvrupaBalkan mutfağı ve Yakın Doğu yemekleri karışımından oluşmaktadır. Mutfaklarıyla oldukça gurur duyan Sırplar et sevdalısıdırlar. Izgara et ve sosis, yerel peynir ve ekmek ana yemekleridir. Bir Sırp evine gelen misafire geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram etmektedir.

Çoğu Sırp restoran rostilj (pastırma ile sarılmış ve peynir ile doldurulmuş tavuk ızgara) , çeşitli ızgara etlerin olduğu büyük bir tabak sunmaktadır. Bunun yanı sıra aranan her yemeği bulmak mümkündür.

Kajmak (krem peynir ve tereyağ ile yapılan bir yemek) ve ajvar( kavrulmuş kırmızıbiber) hem vejateryenler hem de et yiyenler tarafından denemesi gerekenler arasında bulunmaktadır.

Fastfood restoranlarda bulunan bir Sırp hamburgeri olan Pljeskavica alışıldık hamburgerlerin dışında bir lezzete sahiptir.

En ünlü Sırp yemeklerinden biri ise Cevapcici' dir. Balkanların yöresel yemeklerinden olan Cevapcici, küçük sosisler halinde domuz eti ve sığır etinin karıştırılarak yapıldı, ızgara bir et çeşididir.

KaradordevaSnicla tadına bakılmadan dönülmemesi gereken tatlardan bir tanesidir. Kajmak ve domuz etiyle yapılan yemek kızartılarak sunulmaktadır.

Sadece vejetaryen yemek bulunduran restoran çok fazla bulunmamaktadır. Ancak restoranlarda rahatlıkla vejetaryen yemek bulunabilmektedir.

Sırbistan'da çok gelişmiş bir kahve kültürü ve tatlı bulunmaktadır. Palacinke (çikolatalı krep) oldukça lezzetli ve ünlüdür.

Rakija, Sırbistan'ın ulusal içkisidir. Konyak olan Rakija' nın birçok aroması bulunurken en ünlüsü erik aromalı olandır. Ülkenin bağlarından yapılan şarapları ise oldukça lezzetlidir.

Çeşme suyunu içmek çoğu ülkeye nazaran oldukça güvenlidir ve kalitelidir. Su eğer bulanıksa bunun sebebi içerisindeki hava baloncuklarıdır. Bir dakika kadar beklendiğinde temizlenen hava baloncukları bir tehlike teşkil etmemektedir.

Yazıcı Dostu Sürüm

Belgrad’da Nerede Yenir

Sırp Mutfağı: Belgrad&#;da Nerede Yenir, Ne Yenir, Ne içilir?

Adına, başkenti olduğu Sırbistan’dan daha aşina olduğumuz Belgrad, yemek konusunda bize yakın duran bir kent. Zaten çorba, börek, sütlaç, “rahatluk” ya da “ratluk” da denilen lokum ve daha pek çok yemek ismi Türkçeden Sırpçaya geçmiş. Hal böyle olunca, yiyecek bulmakta da, sipariş vermekte de pek zorluk çekmiyorsunuz!

Sırbistan’ın et ağırlıklı zengin bir mutfağı var, ayrıca hamur işleri çok başarılı. Sırp mutfağının yerel lezzetlerini tadabileceğiniz Belgrad’da aynı zamanda Balkanlara özgü lezzetler de var.

Sırpların günlük hayatında, yemek kültürü önemli bir yere sahiptir. “Can Boğazdan gelir” atasözü Sırbistan için söylenmiş olsa gerek. Misafirperverliklerini, sahip oldukları zengin Sırbistan mutfağı ile ifade etmeyi ve misafirlerini bu yolla memnun etmeyi gelenek haline getirmişler.

Sırp mutfağı

Sırp mutfağı aslında özel bir tür olarak yok. Türk, İtalyan, Fransız, Akdeniz veya Lübnan mutfakları gibi ünlü değil. Sırbistan mutfağı, geçmişte bu bölgeyi işgal eden milletlerin yemek kültürü tarafından etkilenmiştir diyebiliriz. Yemek kültürleri bir bakıma daha çok Türk, Yunan ve Fars gibi ülke mutfakları etkisi altında kalmıştır. Yemeklerin hazırlanış şekilleri incelendiğinde kolayca bir çok farklı kültürden etkilendiğini söyleyebiliriz.

Örneğin Vojvodina’ya (Kuzey Sırbistan bölgesi) bakıldığında hala Macar (eski Avusturya-Macar) yemek kültürü etkisi belirgin olarak fark edilir. Öte yandan beş asır Türk yönetiminin hüküm sürdüğü Güney Sırbistan&#;da Türk mutfağının etkisi çok bariz bir şekilde hissedilmektedir.

Bunların neticesinde tarihsel koşullar, farklı mutfakların karışımı olan Sırp mutfağının karakteristik şeklini vermiştir. Sırbistan&#;da yenilen her yemek aslında bir başka ülke mutfağı olan yemeklerin farklı şekilde yapılmış halidir.

Sırp mutfağı genellikle çok lezzetli ve bir çok baharat ile tadlandırılır. Tuz, acı biber, maydanoz, fesleğen ve sarımsak ile zenginleştirilmiştir. Yemeklerinde bol et kullandıklarından alış-veriş yaparken et ürünlerini alacakları kasapları seçerken özen gösterirler.

Sırplar yemeklerin yanında somun ekmek, proja (mısır ekmeği) ve pogača (poğaça) tüketmeyi seviyorlar. Popüler Sırp yemekleri şunlardır: lahana, fasulye, sulu ev yemekleri, kebaplar, çorbalar ve haşlanmış sebzeli yemeklerdir.

Osmanlılar senelerce bu topraklarda kalmış, o yüzden nerede ise yemek isimlerinin tamamı Türkçe. Çorbaya Čorba diyorlar. Dolma, sarma, börek (burek), güveç (guvec), salata, pilav, kebab (čevap), köfte (ćufte) gibi yemek isimleri Türkçe&#;dir. Gördüğünüz gibi Sırp mutfağında bir çok yemek isimleri Türkçe ve günümüze kadar aynen muhafaza edilmiş.

Tatlılarda da yemeklere benzer bir çok Türkçe isimler var. Tulumba, baklava, sütlaç (sutlijaš) ve lokum (rahatluk yada ratluk) gibi çoğu tatlılar da Türkçe isimlerini korumuş.

Bu arada hatırlatalım, kaşık (kašuk) ve sofraya da sofra diyorlar. Yemeklerden sonra Türk kahvesi (Turska kafa) isterseniz, size Türk kahvesi geliyor. Çay da zaten čaj (telaffuzu çay) olarak adlandırılıyor. Ancak Sırplar’da çay içme hiç yaygın değil. Çayın yerini bu ülkede kahve almış.

Belgrad Sırp mutfağı

Sırp mutfağı Orta Avrupa ve yerel Balkan yemeklerinden oluşan zengin bir çeşitlilik sunuyor. Restoran ve kafanaların (geleneksel ev yemekleri sunan, akşamları müzik ve eğlencenin bol olduğu mekanlar) yanı sıra, Sırplar fast food kültürünü de çok benimsemişler. Özellikle öğle yemekleri için şehrin hemen her köşesinde bulunan fast food büfeleri ve pekara (fırın, börekçi) gibi yerlere ilgi çoktur. Bu tür yerlerden çok ucuza lezzetli sandviç, börek, pizza ve hamur işleri gibi hazır yemekler bulmak mümkün.

Belgrad’da yeme-içme konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz. Her damak tadına göre bir yemek çeşidi bulmak mümkün. Sırbistan’ın yerel mutfağı dışında Türk, Yunan, Çin, İtalyan ve Meksika yemeklerini sunan restoranların sayısı az değil.

Sadece Belgrad şehir merkezinde bile birkaç yüz restoran ve kafe var! Belgrad’ın en önemli özelliklerinden biri yemek ve içecek kültürüdür. Belgradlılar restoran ve kafelerde zaman geçirmeyi severler. Bir yada iki içecek ile başlanan bu etkinlikler genellikle uzun sohbetlerin ardından güzel bir yemek keyfi takip eder. Bu nedenle bir şey kesindir, Belgrad&#;da asla aç kalmazsınız. Restoranlarda sunulan yemekler genellikle gerektiğinden büyük porsiyonlar halinde servis edilir.

Sırp mutfağı, sadece et ürünleri üzerine değil elbette. Tüm restoranlarda et yemekleri dışında birçok diğer seçenekler de sunuluyor. Yine de, burada hazırlanan Çevapçiçi (Ćevapćići)’nin tadına bakmanızı öneririm.

Diğer birçok dünya başkenti gibi, Belgrad restoranları da uluslararası mutfaklardan geniş bir yelpaze sunuyor. Yerel malzemelerle yapılan, uluslararası şefler tarafından hazırlanan Lübnan, Tay, Hint, Fransız veya Çin yemeklerinin tadına bir çok seçkin restoranda bakabilirsiniz.

Zengin ve çeşitli yemek alternatiflerine rağmen Belgrad, vejetaryen yemekler sunan restoranlardan yoksundur. Kentte bu tür restoranların sayısı çok azdır. Restoranların menülerinde bulunan vejetaryen yemeklerin çoğu ise salata ve sebzeli yemeklerden oluşuyor. Ancak, kaymağın yanında taze peynir ve fırınlanmış patates ya da sıcak lepinja (pide) veya proja (mısır ekmeği) sipariş ederseniz, kesinlikle pişman olmayacak veya aç kalmayacaksınız.

“Aşk Boğazdan Gelir” atasözü doğru ise Belgrad’a aşık olacağınızı ve tekrar geleceğinize eminim.

Et Yemekleri, Et Ürünleri

Belgrad’a geldiğiniz zaman bol bol et yemeye hazır olun. Tüm Balkan ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan’da da et ürünlerinin tüketimi çok yüksek. Sırbistan yeme-içme ürünleri konusunda Türkiye&#;den daha ucuz bir ülke. Belgrad geziniz sırasında et ürünlerini kesinlikle denemenizi öneririm.

&#;Belgrad ve Sırp mutfağı hakkında bir noktaya dikkatiniz çekmek isterim: Vejeteryansanız veya herhangi bir diyet uyguluyorsanız buranın yemeklerinin yüksek kalori oranlarına sahip olduğunu, çok miktarda et ve süt ürünleri içerdiğini hatırlatmak isterim.&#; 

Çok tüketilen et ve süt ürünleri yanında Sırp mutfağı, vejeteryan ve diyet uygulayan misafirler için sebze veya sebzeli yemek alternatiflerini de bol miktarda bulmak mümkün.

Batı Avrupa ülkelerinde et yemekleri daha çok domuz etinden yapıldığından hep sıkıntı yaşamışımdır. Sırp mutfağında ise dana ve koyun etinden yapılan yemek çeşitlerinin bolluğu sizi sevindirecektir. Garsonlardan domuz eti ihtiva etmeyen yemekleri önermelerini isteyebilirsiniz.

Ćevapi veya Ćevapčići

Ćevapi veya ćevapčići olarak adlandırılan bu yemek, İnegöl köftesine benzeyen çok ünlü bir kebap çeşididir. Sırp ćevapčići dana, kuzu, domuz eti veya karışık da yapılabiliyor. Kıyma ve değişik baharatlar ile hazırlanır. Bir porsiyonu genellikle tane köfteden oluşur. Bir tabak içinde, somun ekmek yada pide arasına konularak servis edilir. İnce kıyılmış soğan, kaymak, süzme peynir, kıyılmış kırmızı biber gibi lezzetini artıracak malzemeler de yanında ücretsiz olarak verilir.

Ćevapćići&#;yi Belgrad seyahatiniz sırasında mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız. Hem ucuz hem çok lezzetli hem de çok ucuz. Bulunması da çok kolay; büfelerde, restoranlarda ve fast food satılan yerlerde kolayca bulabilirsiniz.

Pljeskavica

Pljeskavica (Türkçe telaffuz: Plyeskavisa) çok popüler bir et yemeğidir; büyük hamburger köftesi gibidir. Çoğunlukla fast food büfelerinde ve ayaküstü yenen restoranlarda bulunan pljeskavica çok ucuz ve lezzetlidir. Sipariş edildiğinde yanında kaymak, çeşitli soslar, salata ve mezeler de ücretsiz olarak servis edilir. Restoranlarda ayrıca tabaklarda yukarıda saydığım mezeler ile birlikte servis edilir.

Leskovačka pljeskavica (adını Leskovac kasabasından almıştır) en ünlü pljeskavica çeşididir. Dana eti veya domuz eti içeren kıyma ile yapılır. Çeşitli baharatlarla yapılan bu et yemeği yanında çoğunlukla ince kıyılmış soğan ile servis edilir. Leskovačka çeşidi yanında Šarska ve Hajdučka türleri de çok meşhurdur. Šarska pljeskavica dana eti ve kaşar peyniri karışımı ile yapılır. Hajdučka pljeskavica ise domuz eti ile sığır eti karışımından yapılır.

Son zamanlarda, pljeskavica Avrupa ülkelerinde de popülerlik kazanmıştır. Bunun sonucunda Almanya, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerde bulunan fast food restoranlarında bulmak mümkün.

Pečenje

Pečenje temelde kavrulmuş yada kızartılmış dana, kuzu, keçi veya domuz etinden yapılır. Bu kebap çeşidi genellikle düğün veya Slava olarak bilinen dini günlerdedeki kutlamalar için hazırlanan popüler bir Sırbistan yemeğidir. Pečenje bazen çok yağlı olabiliyor, özellikle soğuk olarak servis edildiğinde.

Viyana Usulü Şinitzel

Sırbistan’da Bečka šnicla olarak bilinen bu yemek türü de çok meşhurdur. Kemiksiz et ile yapılan ve geleneksel Avusturya yemeği olan Bečka šnicla, değişik varyasyonları ile tüm dünyada mevcuttur. Avusturya ve Alman mutfağında önemli bir yeri vardır.

Karađorđeva Šnicla

Halk arasında “Kızların Rüyası” olarak da anılan, Karađorđeva (Kara corceva olarak okunur) bir şeşit biftektir. Sırp Prensi Karađorđeva’dan almıştır adını. Dana veya domuz etinden yapılan biftek, bir rulo şeklindedir. Tavada pişirilen veya kızartılan bu yemek çeşidi haşlanmış yada kızartılmış patates ve tartar sosu ile servis edilir.

Çorba, Güveç gibi Sulu Yemekler

Sarma

Adını Türkçe’den alan Sarma tüm Balkan ülkelerinde bu isim ile anılır. Sırbistan’da sıkça tüketilen ve çok sevilen sarma bizim sarmalara göre biraz farklılıklar gösterir. Bizdeki gibi lahana veya asma yaprağı ile yapılan sarma, pirinç ve bol miktarda kıyma içerir. En popüler olanı lahana sarmasıdır. Bazı insanlar, pavlaka denilen bir çeşit yoğurt ile yemeyi tercih ederler.

Balık Çorbası (Riblja čorba)

Riblja čorba olarak bilinen balık çorbası Belgrad’da çok meşhur ve sık yenilen (içilen) bir çorba çeşididir. Sava ve Tuna nehirleri üzerine kurulu restoranlara yolunuz düşerse geleneksel balık çorbasının tadına bakmanızı tavsiye ederim. Çoğu kişinin çok lezzetli bulduğu balık çorbasını özellikle nehir kenarında bulunan restoranlarda çok iyi yapıyorlar. Domates suyu ve kırmızı biber ile yapılan balık güvecini (Riblji paprikaš) de denediğinizden emin olun.

Biber Dolması (Punjene Paprike)

Punjene paprike yada biber dolması olarak adlandırılan bu yemeğin de Sırbistan mutfağında önemli bir yeri vardır. İri biberlerin içinin kırmızı biber, domates sosu, et ve pirinç karışımı ile doldurulması şeklinde yapılır. Kırmızı yada yeşil dolmalık biberler ile yapılan Punjene paprike yumurta, çeşitli baharatlar, tuz, domates, kıyma ve pirinç de ihtiva eder.

İşkembe Çorbası (Škembići)

İşkembe çorbasının Doğu Avrupa mutfağında birçok çeşidi mevcut. Sırbistan&#;da, Škembići’nin tarihi yüzyıla kadar uzanan ve Sırbistan&#;ın bilinen en eski yemeklerinden biridir. Bizden farklı olarak güveç şeklinde, sebze ve çeşitli baharatlar ile yapılan bu yemek haşlanmış patates ile servis edilir.

En Güzel Hamur İşi Yemekleri

Su böreği (Gibanica)

Bizdeki su böreğine çok benzer şekilde yapılıyor. Tadı ve görünüşü itibari ile de aynı sayılır. Sırbistan’da en çok tüketilen bir hamur işi yemeğidir. İnce hamur katmanları arasına peynir doldurularak yapılan Gibanica’nın üzerine genellikle yumurta serilir.

Börek (burek)

Bu konuda söylenecek fazla bir şey yok sanırım. Adını Türkçe’den alan börek (burek) tüm Balkan ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan’da da fırınlarda satılan en yaygın hamur işidir. Çok lezzetli ve ucuz olan börek, şehrin hemen her sokağında bulunan ve 24/7 saat açık olan bir çok börekçiden alınabilir. Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike) yakınında bulunan Toma adlı börekçide bu lezzetleri tadabilirsiniz. Fırınların vitrinlerini süsleyen börekler kıymalı, peynirli ve patatesli olarak bulunur. Pita olarak adlandırılan börek çeşitleri ise Boşnak börekleridir.

Mısır Ekmeği (Proja)

Proja mısır unundan yapılmış bir Sırp ekmeğidir. Yoksulluk dönemi olan ’li yıllarda yaygın olan bu ekmek çeşidi günümüzde de çok popüler. Daha havalı olan bu ekmek çeşidine de projara deniliyor.

Salata ve Mezeler

Šopska ve Sırp Salatası

Bu iki salata çeşidi hemen hemen aynıdır. Šopskanın Sırpska salatadan tek farkı üzerine peynir rendelenmiş olmasıdır. Bu salatalar bizim çoban salatasına çok benzerler. Domates ve salatalık parçaları daha iri olarak doğranmıştır. Temelde domates, soğan, biber, salatalık ve beyaz peynir ile yapılır.

Havyar (Ajvar)

Ajvar ekmek üzerine sürülerek, garnitür olarak, ya da bir salata şeklinde tüketilebilir. Patlıcan, sarımsak, biber ve kırmızı biber ile yapılır.

Ajvar Sırp mutfağında uzun zamandır bulunur. Bu nedenle “Sırp havyarı yada Sırp sebze salatası” olarak da bilinir. İkinci Dünya Savaşı&#;ndan sonra Yugoslavya genelinde popüler bir salata (garnitür) çeşidi olarak bilinirdi ve günümüzde ise tüm Balkanlar’da da meşhurdur.

Bazı üreticiler düşük kaliteye yol açan pişmiş biber kullanırken orijinal ev yapımı ajvar ise közlenmiş biberden yapılır. Içerisinde bulundurduğu biber miktarına ve biber türüne bağlı olarak tatlı, mayhoş ya da çok acı olabilir.

Urnebes

Niş ve Güney Sırbistan bölgesinde çok kullanılır. Sırp mutfağına bir çeşit salata olarak girmiştir. Acı biber, peynir, tuz ve diğer baharat çeşitleri ile yapılan bir salata yada garnitür türüdür. Kırmızı rengini acı kırmızı biberden alıyor. Yine biber türüne ve miktarına bağlı olarak, urnebes çok acı yada az acılı olabiliyor.

Genellikle, ızgarada yapılan kebap yemekleri için bir garnitür olarak servis edilir. Bazen sarımsak da içerebiliyor.

Kaymak (Kajmak)

Bir Türk yemeği olan Kaymak Sırbistan ve Balkanlar’da çokça tüketilir. Ćevapćići, pljeskavica ve diğer kebap yada et ürünleri ile servis edilir. Çok kişi de tereyağı gibi ekmeğin üzerine sürerek de yer.

Tatlılar

Baklava

Osmanlılar döneminden Sırp mutfağına giren baklava oldukça meşhurdur. Bizde olduğu kadar çok çeşidi yok ama yapılışı ve tadı da bizdeki gibidir. Türkiye’de yapılan baklava kadar güzel olmasa da en çok tüketilen bir tatlı çeşididir. Bizim baklavalara göre de daha az tatlıdır sanırım. Baklava Sırpça&#;da da yazıldığı gibi okunur.

Krofne

Diğer meşhur bir tatlı çeşidi olan Krofne, marmelat, jöle, reçel veya çikolata ile yapılan bir çörektir. Ayrıca krema veya krem ile de yapılır, ancak bu çeşidi genellikle daha az yaygındır.

Palačinke (Krep)

Palačinke Orta ve Doğu Avrupa&#;da yaygın bir krep tatlısıdır. Belgrad’da sadece palačinke yapan yerlerin sayısı hiç de az değildir. Belgrad’da bulunduğunuz süre içinde palačinke tatmanızı tavsiye ederim. Çok çeşidi bulunan bu tatlı türürnün en yaygın olanları çikolatalı, fındıklı, cevizli, bisküvili, ya da ballı olarak servis edilenleridir.

Palačinke’nin tatlı çeşitleri yanında jambon türleri, peynirli ve tuzlu versiyonları da vardır.

Lokum (Rahatluk yada Ratluk)

Sırbistan’da bizim kültürümüze dair bırakın bir şeyi, bir sürü şey bulmak mümkün. İşte bunun en güzel örneklerinden biri, bildiğimiz lokum. Osmanlılar zamanında boğaz rahatlatan anlamına gelen lokum, Sırbistan’da her yerde görebilirsiniz. Kimimizin çok beğendiği birşeyi gördüğü zaman ohh maşallah, lokum gibi dediği, yada kız istemeye giderken kültürümüzün en önemli geleneğinin parçası olan lokumu bu topraklarda görmek mümkün. Aynı bizim usullerle yapılıyor. Osmanlılar’dan beri lokum bu topraklarda üretiliyor. Burada lokum nasıl söyleniyor biliyor musunuz? Rahatluk yada ratluk! Yani boğazı rahatlatan, insanı rahatlatan anlamına geldiğinden dolayı rahat kelimesi ile lokumu birbirinden ayırmamışlar ve rahatluk olarak isimlendirmişler. Burada lokumu tattıktan sonra tarafsız olarak size aynı mı değil mi söyleyeyim hemen. Gerçekten güzel yapıyorlar, tadı aynı bizimkisi gibi.

Osmanlıların bıraktığı tüm kültür, tüm detaylar bugün halen Sırbistan’da yaşatılıyor. Lokum, ülkenin en çok satan tatlılarından. Aynı şekilde yemek kültürümüz ve diğer bir çok Osmanlı eserleri de bugün hala Sırbistan’da yaşatılıyor. Türkiye’ye hiç de uzak olmayan güzel Belgrad şehrini görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Belgrad’a gidecekler için &#;Belgrad’da Nerede Yenir&#; sorusuna aşağıda sıralayacağımız restoranları önerebiliriz.

Belgrad Türk Restoranı: Belgrad&#;da Türk yemekleri

Belgrad Türk Restoranı

Turkuaz Türk Restoranı % helal. Bursa İskender ve et yaprak dönerin yanısıra geniş kebap menüsü ve sulu yemek çeşitleri ile orijinal Türk lezzetlerini misafirlerine sunmakta. Mekan ferah ve tam anlamıyla merkezde. Opera binası ile Marriot Hotel arasında, Trg Republike&#;deki at heykeline bakıyor. Özleyenler için Gaziantep baklavaları da servis edilmekte.

Türk Restoranı Belgrad

Adress: Dositejeva 1A, Belgrad

Instagram ve Facebook sayfaları bu linklerden ulaşabilirsiniz.

BOUTIQUE

Knez Mihailova Caddesi&#;nin hemen başında, Trg Republike meydanındadır. Konum itibari ile çok merkezidir. Çok kalabalık bir sokağın üzerinde olan bu restoranın önünden her gün yaklaşık yarım milyon insan geçer.

Adres: Trg Republike 3, monash.pw

Boutique Restoran - Nerede Yenir

FRANŠ RESTORAN

25 yıldır Belgradlılar&#;a hizmet veren bu seçkin restorana herkesin mutlaka gitmesini öneririz. Bütün yemek çeşitlerini itina ile hazırladıkları Türkçe menüde bulabilirsiniz. Restoran çalışanlarının hemen hepsi bir kaç Türkçe kelime öğrenmiş, Türk misafirlerine Türkçe servis vermeye çalışıyorlar. Çok iyi servislerinin yanında herkesin damak tadına göre yemek çeşitlerini bulabileceğiniz bu restoranı kesinlikle öneririz. Belgrad şehir merkezinin biraz dışında olan Franş Restoran&#;a taksi ile gidebilirsiniz.

Restoran: – saatleri arasında açık.
Adres: Bulevar oslobođenja 18a, Voždovac
monash.pw

Frans Restoran

RESTORAN IGUANA

monash.pw
Restoran: – saatleri arasında açık.
Adres: Karađorđeva (Beton hala), Stari Grad

Iguana Restoran şehir merkezine çok yakın, nehir kenarına kurulmuş şık bir restoran. Burada her akşam canlı jazz müzik dinleyebilir, seçkin yemeklerden tadabilirsiniz.

Nehir manzaralı bu restoran, jazz müzik, şarap severler için ideal bir restoran. Iguana Restoran’a giderseniz, limonlu cheese cake mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Iguana Restoran Belgrad

Yemek Molası İçin…

Tri Šešira Restaurant: Bohem semt Skadarlija’da yer alan restoran geleneksel dekorasyonu, yemekleri ve müzikleriyle kentin en ünlü mekanı. monash.pw

Pekara Toma: Kentin en ünlü fırını burası. Cumhuriyet Meydanı’na çok yakın. Kek, börek, pastanın yanında lazanya ve sandviç de bulunuyor. monash.pw

Fran’s Restaurant: Neredeyse 30 yıldır hizmet veren restoranın Türkçe mönüsü de bulunuyor. Her ne kadar merkezin biraz dışında da olsa, yemeklerinin lezzeti buna değiyor. monash.pw

Belgrad Yeme & &#;çme Rehberi

S&#;rp Mutfa&#;&#;ndan En Leziz Yöresel Tatlar

&#;u anda Avrupa Birli&#;i’nde yükselme sürecinde olan S&#;rbistan’&#;n Ba&#;kenti: Belgrad. Balkanlar’&#;n kalbindeki Avrupa metropolü olan Belgrad, do&#;u ve bat&#;n&#;n yani iki farkl&#; dünyan&#;n adeta e&#;siz bir kar&#;&#;&#;m&#;. Balkanlar’&#;n Berlin’i olarak da bilinen bu &#;ehir ayn&#; zamanda Avrupa’n&#;n en iyi perspektif görünümüne sahip &#;ehri!

Saba ve Tuna nehirlerinin birle&#;ti&#;i noktadaki stratejik konumu sayesinde bu &#;ehir, binlerce y&#;ll&#;k sava&#;lar&#;n yükünü de üzerinde ta&#;&#;mak zorunda b&#;rak&#;lm&#;&#;. Sava&#;lar daima y&#;k&#;m getirse de birçok kültürün bu yerde bulu&#;mas&#;na vesile olmu&#;. Dünya’n&#;n her yerinden her y&#;l yüz binlerce turisti a&#;&#;rlayan Belgrad, son derece dinamik gece hayat&#;, tarihi dokusu ve tabii ki mutfa&#;&#; ile gezi plan&#; yapacaklar için ilk s&#;radaki destinasyonlardan.

Bu rehberimizde özellikle Belgrad mutfa&#;&#;n&#; tan&#;makla beraber Belgrad vize bilgileri, Belgrad yemek fiyatlar&#;, Belgrad nerede gibi sorular&#;n&#;za da cevaplar bulaca&#;&#;n&#;z faydal&#; bilgilere yer verece&#;iz. Ayr&#;ca Belgrad gezinizde orta seviye diye nitelendirilebilecek Belgrad yeme içme harcamalar&#;n&#;z&#;n yan&#;nda ula&#;&#;ma verece&#;iniz ücretlerin de oldukça uygun olaca&#;&#;n&#; belirtmek isteriz.

Öyleyse hiç bekletmeden sizleri o muhte&#;em lezzetlerin cennetine, Belgrad lezzet turuna do&#;ru alal&#;m!

belgrad nerede

Belgrad’da Ne Yenir? Mutlaka Tatmak &#;steyece&#;iniz 7 Yöresel Lezzet

S&#;rp gastronomisi, çok çe&#;itli yemekler sunan, orijinal, orta Avrupa ve Balkan mutfaklar&#;n&#;n güçlü bir kar&#;&#;&#;m&#;d&#;r. S&#;rp lokantalar&#; ve kafanalar&#;nda (lokanta gibi bir mekan) S&#;rplar, özellikle ö&#;le yeme&#;i için &#;zgara, di&#;er ö&#;ünler için ise tatl&#;, pasta gibi fast food menüleri tercih ederler. S&#;rp yemekleri ço&#;unlukla a&#;&#;r ve bol kalorili olmakla birlikte, et, hamur i&#;i ve yerel sebzeler de S&#;rp mutfa&#;&#;n&#;n hakimiyetindedir.

O halde hep beraber Belgrad lezzet turumuz ile k&#;sa bir Belgrad yolculu&#;una ç&#;kal&#;m!

1) Cevapcici (Balkan Köftesi)

Baz&#; bölgelerde Cevapi, Cevabi ya da Cevapcici olarak bilinen bir çe&#;it Balkan köftesi veya Balkan sosisi diye nitelendirilen bu yiyecek Belgrad ile beraber H&#;rvatistan, S&#;rbistan ve Makedonya’da da farkl&#; versiyonlarda sunulmakta. Kuzu eti, domuz eti veya dana etinden yap&#;labilen bu sosisler Balkan turuna ç&#;kacaklara ilk aperitif yemek tavsiyesi olarak veriliyor. Leinje veya pita ekme&#;inde servis edilen bu lezzeti siz de mutlaka denemelisiniz!

&#;evap&#;i&#;i için Belgrad mekanlar&#; önerilerimiz:

  • &#;evabd&#;inica Cica (&#;ure Jakši&#;a, Beograd)
  • Sarajevski &#;evap To je To (Bulevar despota Stefana 21, Beograd)
cevapcici

2) Pljeskavica

Pljeskavica; dana eti, k&#;y&#;lm&#;&#; kuzu eti ve domuz etinden yap&#;lan varyasyonlar&#; bulunan baharatlar ile lezzet kat&#;lan bir çe&#;it ak&#;am yeme&#;i Belgrad’da. Cevapi gibi so&#;an ve kajmak ile birlikte yemek en iyi seçenek olarak görülse de, bu takviyelere ek olarak ajvar (k&#;rm&#;z&#; biber) ve urnebes (s&#;cak salata) de önerilmekte. Ayr&#;ca Pljeskavica hamburger ekme&#;i aras&#;nda 7 – 10 dakikada pi&#;irilerek servise sunulmas&#;yla da tercih edilebilecek pratik yiyeceklerden.

Pljeskavica denemeniz için Belgrad’&#;n me&#;hur restoran&#;:

  • Prava pljeskavica (Takovska, Beograd)
Pljeskavica

3) Be&#;ka šnicla (Balkan &#;initzeli)

Geleneksel bir Avusturya yeme&#;i olan bu lezzetin bir ba&#;ka versiyonu da Belgrad mutfa&#;&#;nda tercih ediliyor. Kemiksiz etten yap&#;lan bu yemek ekmek k&#;r&#;nt&#;lar&#;yla kaplanarak, k&#;zart&#;larak haz&#;rlan&#;yor. Geleneksel olarak bir dilim limon ve patates salatas&#; ya da maydanoz ve tereya&#;l&#; patates püresi ile servise sunulan bu &#;ahane lezzeti kaç&#;rmaman&#;z&#; öneririz.

Belgrad &#;initzelini tatman&#;z için mekan önerimiz ise burada:

  • Pizzerija – Afrodizijak (, Gr&#;i&#;a Milenka 31,Vracar-Beograd)
Be&#;ka šnicla

4) Burek

Burek, yani bildi&#;imiz börek. &#;nce yufka kullan&#;larak yap&#;lm&#;&#; Osmanl&#; kökenli, f&#;r&#;nlanm&#;&#; veya k&#;zart&#;lm&#;&#; olarak çe&#;itleri bulunan Belgrad’da oldukça popüler bir aperitif. Peynir, k&#;yma veya mantarla doldurulabilen bu lezzet baz&#; bölgelerde sade veya tatl&#; malzemelerle de sunulabiliyor.

Burek denemeniz için sizlere birkaç mekan önerisi:

  • Trpkovi&#; Bakery (Nemanjina 32, Beograd)
  • Burek Non-Stop Cubura (3 Cara Nikolaja Drugog, )
  • Buregd&#;inica Sarajevo (Svetogorska 38, Beograd )
burek

5) Urnebes (Belgrad Salatas&#;)

Gelelim en popüler S&#;rp salatalar&#;ndan veya S&#;rplar&#;n deyimiyle soslar&#;ndan olan Urnebes salatas&#;na. S&#;rbistan’&#;n Güney kesimlerinden Balkan mutfa&#;&#;na kazand&#;r&#;lm&#;&#; olan bu salata k&#;zart&#;lm&#;&#; biberin ve peynirin ezilmesiyle olu&#;turuluyor. Genelde oldukça ac&#; tada sahip olan bu soslar&#;n ac&#; olmayanlar&#;n&#; da bulabilmeniz mümkün. Sar&#;msak alerjiniz varsa içerisine sar&#;msak eklenmemesini talep edebilirsiniz çünkü baz&#; restoranlarda yap&#;m&#;nda sar&#;msak da kullan&#;lmakta.

Et ile mükemmel bir kombin haline gelen Urnebes lezzetini tadabilece&#;iniz mekan önerileri:

  • Roštilj Dor&#;olac (Stari Grad, Belgrad)
  • Loki (Gospodar Jovanova 27)
urnebes

6) Škembi&#;i (&#;&#;kembe Çorbas&#;)

Do&#;u Avrupa’da pek çok çe&#;ide sahip bizim mutfa&#;&#;m&#;zda i&#;kembe çorbas&#; olarak da bildi&#;imiz bu lezzet Belgrad’da da bolca tüketilen yemek öncesi yiyeceklerden. yüzy&#;la uzanan adeta tarihi diyebilece&#;imiz Skembici, ha&#;lanm&#;&#; patates ile servis ediliyor ve sebzeler ile güveçte pi&#;irilmesiyle oldukça ayr&#;l&#;yor bilinen i&#;kembe çorbalar&#;ndan.

E&#;er siz de Balkan i&#;kembe çorbas&#;ndan denemek isterseniz sizin için seçti&#;imiz Belgrad mekanlar&#;:

  • Stara Hercegovina (Carigradska 36, Belgrade )
  • Kafana Kalenic (Mileshevska 2, Belgrade )
Škembi&#;i

7) Krofne

Reçel, marmelat, jöle veya çikolata ile lezzetlendirilmi&#; bir ba&#;ka hamur i&#;i yiyece&#;i: Krofne. Ayr&#;ca krema veya pasta jöleleriyle de doldurulabilen bu lezzeti Belgrad pastanelerinde veya restoranlar&#;nda tadabilmeniz mümkün. Krofne, Belgrad’&#;n kendine has mutfa&#;&#;n&#;n bir ürünü olmasa da kentin yerellerinin, kahvenin yan&#;nda tercih ettikleri yiyeceklerden.

Krofne çöreklerinden tadabilece&#;iniz birkaç mekan önerisi:

  • Slatkoteka (Dor&#;ol, Belgrad)
  • Crofnas (Njegoševa 4, Beograd, Srbija.)
  • Krofna bar (Kralja Aleksandra Kara&#;or&#;evi&#;a 54)
krofne

Belgrad Gezilecek Yerler Listesi – Görmeden Dönmeyin!

  • Kalemegdan
  • Skadarlija
  • Knez Mihailova Caddesi
  • Aziz Sava Katedrali
  • Cumhuriyet Meydan&#;
  • Nikola Tesla Müzesi
  • S&#;rbistan Ulusal Müzesi
  • Aziz Mark Kilisesi
belgrad nerede

Belgrad’da Nerede Kal&#;n&#;r? Hostel Tavsiyeleri

Belgrad ’larda da&#;&#;lmadan önce oldukça iyi ya&#;am standartlar&#;na sahip, uyumlu bir ülke olan Yugoslavya’n&#;n ba&#;kentiydi. Günümüzde de olabildi&#;ine güvenli ve bar&#;&#;ç&#;l hale getirilmek ve daha fazla turist çekebilmesi için her geçen gün hükûmet deste&#;iyle geli&#;mekte olan bir &#;ehir.

Belgrad genelinde kal&#;nabilecek en uygun yerler &#;ehir merkezinde. Özellikle Knez Mihailova caddesi ve Skadarlija bölgesi konaklamak için mutlaka göz önünde bulundurman&#;z gereken yerler aras&#;nda olmal&#;.

Öyleyse fikir edinmeniz için hesapl&#; ve güvenli birkaç Belgrad hostel önerisi listeleyelim:

  • Apartments Savamala (Crnogorska 7, Savski Venac, Belgrad, S&#;rbistan)
  • Arte Apartment (3 Nikole Spasi&#;a 1, 1st floor, Stari Grad, Belgrad, S&#;rbistan)
  • Villa Bulevar (Bulevar Oslobodjenja , Vo&#;dovac, Belgrad, S&#;rbistan)
  • White Owl Hostel (Skadarska 15/2, Stari Grad, Belgrad, S&#;rbistan)
  • Hostel Bed&Coffee ° (Knez Mihajova 21, Stari Grad, Belgrad, S&#;rbistan)
belgrad gezilecek yerler

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Amsterdam’da Ne Yenir? Mutlaka Tatmak &#;steyece&#;iniz 9 Süper Lezzet

Strazburg’da Ne Yenir? Yöresel Mutfa&#;a Özgü 8 Muhte&#;em Lezzet

Barselona’da Ne Yenir? &#;spanyol Mutfa&#;&#;ndan En Me&#;hur 6 Lezzet

Budape&#;te’de Ne Yenir? Çorbas&#;ndan Tatl&#;s&#;na En Bilinen 7 Farkl&#; Lezzet

Phuket’te Ne Yenir? Adaya Özgü 10 Muhte&#;em Lezzet – Gezilecek Yerler

Zengin çeşitlilikteki kültürü ve gastronomisi ile Sırbistan, unutulmaz ve heyecan verici bir tatil vaat ediyor.
Her yıl yüz binlerce insanı Sırbistan’a getiren birçok film, müzik ve mutfak festivallerinden birini mutlaka programınıza almalısınız.

Ülkemizin müze ve galerilerinde sınırsız sanatsal ve kültürel değeri olan eserlerin yanı sıra çağdaş Sırp sanatçılarının eserleri de sergilenmektedir.
Sırbistan’daki arkeolojik alanlar, lepenski Vir’in Neolitik kültürden başlayarak ( yıldan daha eski) Starčevo kültürüne, eski Romalılardan Orta Çağ Sırpları ile Türk ve Avusturya-Macaristan kalelerine kadar, bu bölgeyi yöneten farklı büyük uygarlıkların kalıntılarını sergiliyor.

Bir halkın ruhunu tanımanın en iyi yollarından biri de ulusal mutfağını deneyimlemektir. Sırbistan’da misafirperver ev sahipleri, her biri Sırp geleneğinde değerli bir yer işgal eden ve eski aile tarifleri ile yapılan lezzetli yemekler ile sizi karşılayacak. Ayrıca geleneksel Sırp şarapları, peynirler, kurutulmuş etler, Futog lahanası ve tariflerinin özenle korunduğu diğer birçok lezzeti de tadabilirsiniz.

Tuzlu Sırp yemekleri en iyi yerel şaraplarla, “rakija” olarak bilinen yerel meyve brendisiyle, meyve sularıyla, yerel otlardan ve koruma altındaki maden suyundan yapılmış çaylarla servis edilir.
Ve eve yeni deneyimlerle dolup taşarak döndüğünüzde, bir ülkeyi gerçekten tanımanın ne demek olduğunu anlayacaksınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır