bizde ışık var / Dünya'ya yalnızca Güneş mi ısı ve ışık sağlar? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Bizde Işık Var

bizde ışık var

Youtuber Işığı,Vlogger ve Tiktok Işığı İçin En Kapsamlı Rehber

Video çekme fikrini iyice geliştirdin. En iyi Youtuber ve Vlogger Kamera tavsiyelerimize uyup amacına en uygun kamera ve lensi seçtin. Tebrikler. Ancak birkaç deneme çekeyim derken bir şeylerin hala istediğin gibi olmadığını fark ediyorsundur. Sanki bir eksiklik var gibi değil mi? Aslında eksiklik büyük .Evet yeterli ve uygun aydınlatman yani video ışığın eksik kaldı.İşte yılının en çok satan ve en iyi Youtuber ışığı ,Vlog ve Tiktok video ışıklarını senin için inceleyip detaylı bir rehber hazırladıfunduszeue.info Işık gibi bir rehber diyelim biz buna.

yılının en iyi Youtuber ışığı ,Vlog ve Tiktok video ışıkları

İdeal Youtuber Işığı, Video Aydınlatması Nasıl Olmalıdır ?

İster Fotoğraf ister Youtube,Vlog videosu olsun.İşimizin aslı aydınlatmadır.Eğer yeterli ve etkin bir ışıklandırman olmazsa kullandığın kamera ve lens ne kadar kaliteli olsa da videoların istediğin kadar çarpıcı funduszeue.info etkili ve yaratıcı bir ışıklandırma ile mobil telefonlarla daha güzel videolar üretildiğini de gözlemliyoruz. Madem kaliteli bir kamera seçtin o halde şimdi sana sürekli ışık kaynaklarını ve ışık şekillediricileri anlatacağıfunduszeue.info sayede videoların seyredenleri etkileyecek seviyeye çıkacak.Öncelikle ışıklandırmayı youtuber ışığı ,vlog veya tiktok ışığı diye ayırmak funduszeue.info kişinin konuşmacı olduğu bir video çalışmasını portre aydınlatması olarak değerlendirmek funduszeue.info bir portre ve arka plan aydınlatması ile sinema sahnesi tadında bir ışıkla youtube videosu çfunduszeue.info ya da üç kişinin bulunduğu sahnelerde ise grup aydınlatması yapılması gerekir. Işık tercihi,sayısı ve ışık gücünü de buna göre yapılandırmalıyız.O zaman her seviyeden kullanıcı için videolarda en iyi ışıkları anlatmaya başlıyoruz.

Yeni Başlayanlara Youtuber Işığı Tavsiyesi Ring Led Light:

Ring Ledler kullanılması ve kontrolü en basit sürekli ışıklardıfunduszeue.info ışıklar özellikle bir masa önünde bilgisayar oyunu anlatmak gibi tek kişinin gögüs plan olarak görüldüğü başlangıç seviyesindeki videolar için uygundur.

Neewer 46cm Ayarlanabilir LED Ring Halka Işık Kiti-Tiktok Işığı

Ring Led Işık,Makyaj Işığı,Yüz Işığı

Ring ledler halka şeklinde oldukları için gölgesiz ve ama boyutsuz görüntüler verirler.Eğer arka plan düz koyu renk seçildiyse yani arka planın aydınlatılması gerekmiyorsa youtuber ışığı olarak ring light kullanabilirsin. Masa üstü ve ışık ayağında kullanabileceğin türde birçok ring led bulabilirsin. Ancak çok kalitesiz olduğu halde sadece halka şeklinde üretilmiş çoğu ışık işine yaramayacaktıfunduszeue.info sebeble sana tavsiyemiz iki batarya ile çalışan en az watt ve üstü güce sahip ring ledleri tercih funduszeue.info durumda ışıklandırman odandaki herhangi bir masa lambasından farklı olmaz.Ring ledleri seçerken dikkat edeceğin diğer bir konuda ebadıdıfunduszeue.info sürekli ışıkların ebadları genelde inç olarak belirtilir. Bu da ışığın sana olan uzaklığına göre değişir ama madem tavsiyelerden funduszeue.info tavsiyemiz her durumda 18 inç olan ring ledleri tercih etmendir.Böylece tüm yüz güzel aydınlanır hem de gözlerdeki halka efektini videolarında görürsüfunduszeue.infoıca ring ledlerin bi color yani renk değiştirebilir olan modelleri K İle K arasında tüm sıcak ve soğuk ışıklandırmayı sağladığı gibi normal günışığı rengini de verir. Ayrıca RGB özelliği ile Neewer inch RGB 42W Ring Light farklı renk efektleri ile videolarına ayrı bir hava katacaktır.2 adet ring ışığı birini yüz diğerini farklı renklerde fon aydınlatması için kullanabilirsin. cm bir ışık ayağı üzerine sabitleyeceğin ring ledlere giriş seviye aynasız ya da Dslr kameranı ve telefon tutucu ile telefonunu da bağlayarak çekime hazır olabilirsin.

Biraz daha ilerleyelim.

Softbox Led Ampul Youtuber Işığı 

Işıklandırmanı biraz daha portrelerine boyut kazandıracak ve karşılıklı iki kişiyi de aydınlatacak şekilde kurgulamak istersen ikili softbox sürekli ışıklar tam sana göredir diyebiliriz. İşte burda Kaiseberg Softbox Sürekli Led Işık Seti (8 Duylu) Bu seti , fotografium uzmanları yumuşak ama güçlü ve de ekonomik bir çözüm olsun diye oluşturdu.

softbox youtuber ışığı,tiktok ışığı

Softbox aslında bir ışık şekillendiricidir. Ama o kadar çok bahsedilir ve kullanılır olmuştur ki ışığın aslı softbox zannediliyor. Youtuber ışığı araştırıken de en çok karşımıza çıkan kelime. Softbox aslen ışık kaynağının önüne takılarak ışığın yumuşak bir şekilde ve geniş bir yüzeye yayılmasını sağlayan bir ışık aksesuarıdır. Giriş seviyesinde kullanıcılar için hazırladığımız bu sürekli ışık setinde softboxın içine takılan herbiri 20 w gücünde olan led ampuller sana toplamda watt gibi güçlü bir ışıklandırmayı yumuşak olarak sağlar. Led ampullerin renk sıcaklığı ise tam günışığı beyazını verdiğinden her marka fotoğraf makinesinin Auto WB seçeneği ile ekstra bir ayar gerektirmeden çalışmanı sağfunduszeue.info adet 50&#;70 cm softbox Yine çantasında hazır bulunan 2 adet cm ayarlanabilen ışık ayaklarıyla metrekare bir alanda tek ya da ikili çekilecek youtube,vlog ve eğitim videoları için herşey içinde tak çalıştır bir ışıklandırma setidir. Ama hem dimer yani güç ayarı olsun hem de daha yaratıcı ışık atmosferi oluşturmak için rengini de ayarlamalıyım dersen seni yine Softboxlı ve dimerli,bi color özellikli Neewer K LED Işık Softbox Kit ile tanıştıralım.

Neewer Softbox Bi Color LED Işık Kiti-Youtuber Işığı

Youtuber softbox seti

Bu setimiz de softbox içerisinde yuvarlak led panellerden oluşfunduszeue.infoğimiz gibi karşındaki konuya yakın ya da uzak kullanırken güç ayarını arttırıp kısabilmeni sağfunduszeue.infoı zamanda sarıdan beyaz renge kadar KK istediğin renk sıcaklığını üzerinden seçerek sıcak renkleri de videolarında kullanabilirsin.Böylece konuşmacının yüzüne yönlendirdiğin ışığı beyaz kullanıp arka plandaki dekora sarı ışık verip birbirinden ayrılmış ve değişik bir atmosferi rahatlıkla sağlarsın. Ayrıca softboxı çıkarıp daha lokal ve sert aydınlatma da mümkün funduszeue.infoa ile de çalıştığından bu seti içerde ve dışarda her videonda ana ışık olarak kullanabilirsin.

Peki bu kadar ekipmanı yerleştirecek mekana sahip değilim o zaman ne yapayım? dersen. Bizde ışık da alternatif de funduszeue.infon sizi katlanabilir soft ledlere yönlendirelim. Katlanabilir ledler daha az yer kapladığı gibi soft ışık verdikleri için parlama yapmadan rahatca portre aydınlatmasını sağfunduszeue.info tavsiye edeceğimiz en güzel katlanabilir soft led 

Neewer 30x53cm Katlanabilir LED Işık Paneli

Neewer Katlanır Led

Dar mekanda rahatca kullanabileceğin bu ışıklandırma setinin videolarını çarpıcı hale getireceğinin garantisi funduszeue.info mi? Öncelikle konuya yakından versen de parlama funduszeue.info sıcaklığını istediğin tonda ayarlayabilirsin. Daha da önemlisi Ledlerin kalitesini belirleyen CRI değeri de 97 funduszeue.info adaptörle prize bağlı ya da bataryası ile kablo karmaşası olmadan çalışfunduszeue.info setin içinde 1 adet katlanabilir ve esnek Led panel ile beraber cm ışık ayakları da mevcut ama bir ışığı daha üstten konumlandırmak için deve boynu dediğimiz ışık ekipmanı kullanman mümküfunduszeue.info portre yani tek kişilik bir video sahnesini aydınlattığını düşünürsen led panellerden birini konuya 45 derece açıyla yakından yöfunduszeue.infoğerini kameranın yanından verip gölgeleri yumuşattıfunduszeue.infoğerini de K ayarlayıp arka fona çfunduszeue.info ne funduszeue.info kullandığın ışığı soracak emin ol.

Seviyeyi yükseltmeye başladığımızı farkettin değil mi? O zaman arttıralım

Orta ve Profesyonel Seviye İçin Youtuber Işıkları

Bu seviye aydınlatma için seçtiğimiz ilk ışıklar sinemacıların vazgemediği kırmızı kafalar oldu. Neden vageçilmez dedik çünkü 80&#;li yıllardan beri film sektörünün emektarıdır kırmızı kafalar. O dönemde zaten çok fazla alternatifleri yoktu. Stüdyo ortamında bir tarışma programına katılmış takım elbiseli amcaları buram buram terleten tam da tepelerine dizilmiş 10 tane kırmızı kafa ışıklardı.Tungsten dediğimiz sarı ve turuncu sıcak renk ışık kaynağı olan kırmızı kafalar içlerine takılan watt helojen ampullerle ışığı güçlü bir şekilde funduszeue.infontajları çok ısı funduszeue.info yüzden önlerine softbox gibi bir ışık şekillendirici takılamaz.Önüne yumuşatmak için takılan aydınger kağıtları saat başı yandıkları için değişfunduszeue.info günışığına çevirmek için yanmaz mavi jel filtreler takılabilir. Böyle bir dezavantajının yanında neden hala vazgeçilmezdirler dersen taşınabilir olan en kuvvetli ışıklar hala kırmızı kafalardıfunduszeue.infoıca gerçekten halojen ampullerin akkor özellikleri yüzeyde kalma süresini arttırdığından farklı netlikte ve sinematik ışıklandırma sağlarlar. Kameranda beyaz dengesi ayarını da güzel yaparsan orta seviyede kaliteli ışıklandırma sağlar bu kırmızı kafalar.

kırmızı kafa tungsten ışık

Video Led Işıklar:

Led teknolojisi her geçen gün geliştikçe her alandaki aydınlatma tercihleri gibi film ve video sektöründe de üst seviye ışıklandırma tercihleri Led ışıklara yönelmiştir. Youtuber ışığı olarak da Led paneller tercih listelerinin başında yeralıyor. Video led ışıklar panel şeklinde hatta katlanabilir düzeyde ince olarak üretilebilmektedirler.  Ama her Led Işık videoda kullanılabilir mi? ya da hangi seviyede ışıklandırma için kullanabilir? Soruları da beraberinde geldi. Madem üst seviye için konuşuyoruz o halde Full frame sensöre sahip kameralar için performansını belirleyen kriterleri konuşmalıyız artık. Bu kriterler şu başlıklarda incelenmelidir. Led Işığın gücü yani çıkış Watt değeri, Lümen değeri , renk sıcaklıkları ve bu rengin kalitesini belirleyen CRI değeri. Seni çok teknik detaya boğmadan kısaca bu konuları anlatalım.Çünkü Video Led seçiminde amacına uygun olanı seçmen için bu teknik detaylar öfunduszeue.info kavramı ışığın gücü gibi algılansa da aslında sadece ışığın kaynağından çıkış gücünü ifade eder. Asıl hedefimiz karşımızdaki konuyu ve herşeyiyle sahneyi aydınlatmak olduğundan Lümen kavramı devreye giriyor. Çünkü ışığın ne kadar parlak olacağını ve daha büyük alanları ne kadar aydınlatacağını ışığın lümeni belirler. Burada hemen şunu da söylemek funduszeue.info teknolojisi diğer eski akkor lamba kullanan ışık kaynaklarından farklıdır. Şöyle ki eski tip bir ışık Watt enerji kullanırken. Watt bir led ışık kaynağı daha parlak bir aydınlatma sağlar. Yani Lümeni yüksek olan bir video led ışık daha fazla alanı aydınlatır .Bu alan aydınlatması da Lüx denilen ışık yoğunluğu olarak ölçümlendirilir diyerek uzatmadan anlatmış olalım. Diğer önemli konu da Led ışığın CRI değeridir. Renk sıcaklığı ayarı olan yani bi color özellikteki Led Video ışıkları , sahnemizde istediğimiz renklerle değişik atmosfer yaratmamızı sağfunduszeue.info bir ışığın K ya da K sarı renk vermesi funduszeue.info bu ışığı kamera ile kaydettiğimiz için aslında bizim için önemli olan kısmı Rengin bize geri geldiğindeki verimidir. İşte bunu CRI değeri belirler. Normal gün ışığının CRI değeri olarak kabul funduszeue.info sebeble CRI değeri &#;e yakın olan Led ışıkların renk kalitesi yüksektir. 97+ olarak ifade edilen CRI değerine sahip olan video led ışıklar hangi ebatta olursa olsun daha iyi renk verirler denilebilir.

İşte bu kriterlere uygun  tavsiye edeceğimiz youtuber ışığı olan led paneller.

 

Bu set w ve lüx gücü ile  metre ve çok daha geniş alanlarda stüdyo kurmak canlı yayın ve eğitim videoları için uygundur. 96+ CRI değeri de renk verimliliğini istediğin gibi sağlar. K arası renkleri ve ışık gücünü tek uzaktan kumanda ile iki ışığını da ayarlamanı mümkün kılıyor. Ayrıca kit içeriğinde bulunan katlanabilen ve kolayca kurulan  katlanabilir softboxlar portrelerde oluşacak parlamaları öfunduszeue.info daha büyük alanlarda ve birden çok konuşmacının olacağı bir canlı yayın ya da eğitim video stüdyosu için daha da funduszeue.info de greenbox uygulaması düşünüyorsan kullanılan greenbox perdenin de hemojen olarak aydınlatılması için 3. ışığa ihtiyacın olacaktır. Bunlar Bi color yani K ile K arası renk sıcaklıklarının ayarlandığı ışıklardır. Kullanmak istediğin daha fazla renk seçeneği varsa mesela arka alanda kırmızılar ya da yeşiller o zaman tavsiye edeceğimiz led panel çeşidi GVM RGB led ışıklar olur.

Bunları da öğrendikten sonra şimdi Video Aydınlatmasının en doruk noktası olan yüksek güçteki profesyonel Led ışıklarına geçelim. Bunlara değişik tanımlamalar yapılır .Çünkü henüz çok yeni olduklarından tam isimlendirme aslında funduszeue.info Işık olmalarının yanı sıra eski paraflaş kasasına benzer üretildikleri için monolight stili Led Işık denilebilir.

Profesyonel  Youtuber Işığı Video Ledler :

Bu seviyedeki Youtube ve Vlog videolarında Fullframe makine ve iyi lens kullanmanın yanısıra Profesyonel bir ışık sistemi kullanman seni mutlaka rakiplerinin bir adım önüne taşır. Video sahnelerinin atmosferini oluşturan aydınlatmayı ileri seviyeye taşıyacak Led ışıklar için tavsiyelerimizi ve nedenlerimizi açıklayalım.

75 Watt ışık gücü , lux/1m Parlaklık ve 27x42x4 CM ebatları ile hem ince hem istenilen büyük alan ışığıdır. Profesyonelce video aydınlatmasını sağlayan Led panel tavsiyemizdir. Panel ile Işık ayağı arasına takılan Neewer flexible ışık bağlantı aparatı sayesinde yakından ya da uzaktan ışığını istediğiniz açıyla yönlendirmenizi sağlayan harika bir çözümdür.

 

Deneyimli fotoğrafçıların vazgeçilmez ışık kaynağı olan paraflaşlara benzeyen video ışıklarda ilk tavsiyemiz bu seviyenin en iyilerinden biri. Işık ekipmanları sektörüne yenilikci bir yapı getiren GVM markasınıngüçlü youtuber ışığı arayan deneyimli videographerlar için ürettiği GVM SDD, watt gücünde ve Lux ışık vererek geniş alanlarda daha parlak aydınlatma sağlar. Çok fazla sayıda ışık kullanmadan tüm sahneyi aydınlatmayı hedefleyen bu ışık gelişmiş bir de renk ayarına sahip alışılmış bi color yani renk değişimini de bir adım yukarı taşıyarak Krenk sıcaklıklarını kullandırıfunduszeue.infoıca hassas renk dengesine bir de yeşil ve magenta denilen soğuk ve sıcak renklerin en dip renklerini de ekleyerek özellikle tende gerçekçilik sunar. Başka ne var ? bizim kameralardan alışık olduğumuz hazır çekim modlarına benzer hazır aydınlatma modları funduszeue.infoüden havai fişek,lazer,ambulans ışığı gibi 8 sahne modundan birini seçip sinematik aydınlatma efektlerini tek tuşla başarıfunduszeue.info de akıllı telefondan kontrol edebiliyorsun tüm modları. Üzerinde standart tas reflektör ile beraber funduszeue.info bu tip ışıkların en güzel özelliği de paraflaşta kullanılan tüm ışık şekillendiricileri kullanabiliyor funduszeue.info tüm markaların ortak kullanabildiği Bowens uyumlu Softbox, Octobox,parabolik şemsiye ve geniş reflektörler ve tüm gridleri önüne takabilirsin.

Aputure Light Storm Cd Mark II

Apature ışık fırtınası adını verdiği serisi ile video aydınlatmasını profesyonel düzeye az ekipmanla çıkarmayı başardı.Küçük ve taşınabilir,v mount batarya ile saatlerce hiç ısınmadan çalışan modelleri ve bu modellere takılan katlanabilir, kolay kurulur softbox,light dome,octobox gibi ışık şekillendiricileri ile az ekip ve ekipmanla profesyonel video işleri yapmayı gerçekten kolaylaştırdı. Bu modelde W gibi led ışık teknolojisi de düşünüldüğünde aslında watt eşdeğeri bir güce kavuşuyor lüx ışık gücüyle hem geniş alanlarda tüm aydınlatmayı sağlıfunduszeue.infoı zamanda dimer ayarı sayesinde kısılarak gün ışığında mükemmel bir dolgu ışığı olarak kullanılıyor CRI değeri de gerçekci renkler üretmesinde bir etken.Tüm bunların yanında Apature teknolojik bazı yenilikleri de kullanarak Bluetooth ile Sahnede kullanılan tüm ışıkların tek akıllı telefon üzerinden etkin bir şekilde kontrol edilmesini sağlayarak büyük setlerde kullanılan ışık masası görevini yerine getiriyor. Sessiz fanlarla saatlerce çalışabilme özgürlüğünün yanında Apature Led Işık aksesuarları da efektif ve sinematik ışıklandırma için gerçekten birebir.İşte bunlardan en iyilerinden tavsiye edeceğimiz ışık şekillendiriciler.

Aputure Light Dome

Klasik octobaxın bir adım daha ilerisi olan Light domelar ya da diğer adıyla parabolik softboxlar önüne takılan ışığın daha fazla yüzeye yansımasını sağlayan harika ışık şekillendiricilerdir.Özellikle videolarda portre aydınlatması için en güzel aksesuardır.Çünkü ışığı yumuşatmasının yanı sıra kişiye istediğiniz kadar yakından yöfunduszeue.info ışığın gücünü iyice azaltıp kişiye yaklaştırdığınızda sanki yüzüne uzaktan biraz güneş ışığı vuruyormuş gibi hatta K gibi sıcak renge ayarlanınca iç mekanda günbatımı efektini sağfunduszeue.infolik softboxların iç kısmı derinleştikce ışık açısı azalır fakat verdiği ışığın efekti yumuşak olur.Tüm bu özellikleri ile beraber kolay kurulumu onu ışık aksesuarları listesinin en başına çıkartır.

Balon Softboxlar

profesyonel video ışık şekillendiriciler

Taşıması ve kurması en kolay led ışık şekillendiricilerden biri de balon şeklindeki funduszeue.info aç ; kur sonra kaldır şeklinde çalışmak için funduszeue.info yanında softboxın tüm yumuşaklığını sağladığı gibi yuvarlak yapısı sayesinde tüm arka planı aydınlatmak için yani fon aydınlatmasını tek başına sağlayacak düzeyde olduğu için ışık setup ında mutlaka olması gereken bir aksesuardır.

Evet tüm seviyeler için kullanılması gereken youtuber ışığı ve aksesuarlarını anlattık.Tüm bunlardan yola çıkarak amacına en uygun ışık sistemini seçerek Youtube,Vlog ya da Tiktok video çalışmalarında başarılı bir aydınlatma sağlaman seni bir adım öne geçfunduszeue.info de ışık sistemleri ya da kurmak istediğin video stüdyosu için gerekli ekipmanlarla ilgili danışmak istersen Whats up hattımızdan ya da canlı destekten Uzmanlarımıza ulaşabilirsin.

Dünya'ya yalnızca Güneş mi ısı ve ışık sağlar?

Sorulara Dön
Merak ettiğim şey, çok az bile olsa diğer galaksilerdeki yıldızların Dünya'ya ısı ve ışık sağlayıp sağlamadığı. Teşekkürler.

7, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tansu Daylan
Astrofizikçi, doktora sonrası araştırmacı

Dünya'ya Güneş de dahil olmak üzere galaksimizdeki yüz milyarlarca yıldızdan ve diğer yüz milyarlarca galaksideki tüm yıldızlardan ışık gelir. Fakat, Güneş'imizden Dünya'ya ulaşan ışık akısı (i.e., birim zamanda birim alana düşen enerji), diğer tüm yıldızlardan gelen akının toplamından bile mertebelerce daha fazladır. Bu nedenle sorunun cevabı teknik olarak "Evet" olsa da, pratik olarak diğer galaksilerden gelen bu enerji Dünya üzerindeki yaşamı desteklemekten çok uzak bir miktardadır.

Bu arada, diğer galaksilerden gelen (görünür) ışıktan daha parlak bir galaksi-dışı ışıma da vardır: Kozmik Arkaplan Işıması (CMB). Bu ışımanın parlaklığı yaklaşık olarak metre kare başına 1 mikrowatt gücündedir. Güneş'imizden Dünya'ya ulaşan güç ise yaklaşık olarak 1 kilowatt olduğundan, CMB'den gelen enerjinin bile Dünya'nın enerji bütçesine etkisi yok denecek kadar azdır.

2, görüntülenme

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Uzaya baktığında görebildiğin parlayan yıldızların tamamı teorik olarak bize enerji verir. Çünkü ışık bize fotonlar sayesinde ulaşır ve bu da enerji taşır. Fakat bu oldukça küçük bir değerdir ki sağladıkları bu enerji güneşle kıyaslanamaz bile. 

1, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bilim, hatalarla doludur. Ancak faydalı hatalarla Çünkü o hatalar, gıdım gıdım birikerek bizi gerçeğe ulaştırır.”
Jules Verne

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Işık neden doğudan y&#;kselir?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Latince “ex oriente lux”, “ışık doğudan yükselir” demek. İyi de dünya var olduğundan beri bilinen bir şeyin deyim olması tuhaf değil mi? Yoksa altında başka sebepler mi var?

Haberin Devamı

Kimimizin aşina olduğunu bildiğim Latince bir deyim var: Ex oriente lux. “Işık doğudan yükselir” demek. (Doğrusu “ex”, bizde ismin “-den hali” gibi bir şeydir, “…dan çıkmak”, “…dan dışarı” gibi anlamları haizdir. Orient, zaten doğu, malum. Lux de ışık. Kelime kelime çevirirsek, “Doğudan ışık” olur ki tuhaf kalır, zaten anlam boşlukları da cümlenin gelişinden doldurulur. Deyimin anlamı, ışık doğudan yükselir.) “

“Bunu ne diye deyim yapmışlar, ışık zaten doğudan yükselir, kast edilen güneş olmalı” diyenler olabilir. Elbette güneşin doğudan yükselmesi, zaten yanlışlanamayacak ham hali. Deyimlerin özelliğindendir, hemen her sözcük mecazi anlamda kullanılır ama genellikle iyi ve doğru bir şeyi işaret ederler.

HER AN DOĞAN VE BATAN

Işık neden doğudan yükselir

Haberin Devamı

Gündoğumu ne güzel, ne özel şey. Tanık olan herkesin içinde ulvi bir titreşim olur. Foto Ravi Sharma - Unsplash

Ex oriente lux, yani ışık doğudan yükselir, güneşin doğuşundan gayrı neler ifade eder peki? Of of of… Saymakla bitmez ama hiç olmazsa bir miktar saymak lazım. Bu sayfanın değerli okurları zaten sorunun cevabını büyük oranda biliyor, uzun zamandır üzerinde durduğumuz konuların bir bileşimi gibi bu yanıt ama yine de özetleyerek ele almak gerek. Zira geçen hafta, “Aynı Güneşin Altında” başlıklı yazıda, hem güneşi hem de uygarlığın ortak değerlerinden sadece birini ele aldığımızdan beri kafamda güneşin doğuşu ile ilgili bu Latince deyim dönüp duruyor.
Nedir o halde ışığın doğudan yükselmesi, ne ifade eder? Önce “doğu” kavramına bakalım bir. Doğu, Dünya’nın döndüğü yöndür. Dünya, bize göre batıdan doğuya doğru döndüğü ve Güneş de olduğu yerde durduğundan, bize oradan doğuyormuş gibi gelir. Bu nedenle o yöne doğu diyoruz. Yeryüzünde her an -saniye bile değil, an- bir yerde güneş doğar, bir yerde de batar. Küresel bir gündoğumu ya da günbatımı yok haliyle.

ŞU BATI-DOĞU DEDİKLERİ

Ama deyimdeki doğu, bugün politik sanarak doğu-batı diye özetlediğimiz kavramlar bütünüyle ilgili. “Batı yaşam biçimi”, “Doğunun gizemi” gibi laflar, işte bu politik ayrımdan kaynaklanıyor…gibi görünmekte. Ama aslında çok daha doğal bir nedeni var. Uygarlığın doğuşuna tanıklık eden eski dünya, Asya, Avrupa ve Afrika’dan ibaretti ki elbette coğrafi olarak ayrı kıtalar olsa da, dünya haritasına baktığımızda bunların hepsinin aynı kara parçasının parçaları olduğunu fark ederiz. Hatta, aslına bakılacak olursa, haritada Avrupa diye bir kıta görmek için çok uğraşmak gerek, zira düpedüz Asya’nın uzantısıdır kendisi, daha önce bunun üzerinde durmuştuk. Her neyse, eski dünya bundan ibaretti. Yeryüzünde her ne oluyorsa uygarlık adına, bu alanda oluyordu. (Son Buz Çağı’nda, henüz buzlar erimemişken, su altında olmayan kuzey geçidinden Amerika kıtasına elbette yürüyerek geçen Asyalıların orada ne yaptıklarını bilmiyorduk, o nedenle eski dünya uygarlığı, ne yazık ki eski dünya insanları ile sınırlı.)

Haberin Devamı

BÜTÜN DÜNYA O KADARDI

Bu eski dünyanın en doğu ucuna gidersek denizle, en batı ucuna gidersek yine denizle karşılaşırız. Bu nedenle bütün dünyanın kara kısmını, bu alandan ibaret zannederdik. Eh, doğal olarak güneş bu en doğudaki yerin oradan doğuyordu ve en batıdaki yerin oradan da batıyordu. O yüzden o taraf doğuydu, diğer taraf da batıydı. Daha sonra Akdeniz’in çevresinde yaşayan insanlar arasında diyalog, alışveriş, ticaret ve savaşlar arttıkça, iletişim de ister istemez, o tarafta yaşayanlar, bu tarafta yaşayanlar olarak insanların bir anlamda etiketlenmesine sebep oldu. (Ya da belki sağladı.) Bu noktada artık doğu ve batı kavramları çoktan oluşmuştu.
İnsan, yaşadığı, bizzat deneyimlediği olayların farkına çok sonradan varır. Tarih bilinci ortaya çıkmaya başladıktan sonra belki de farkına vardık çok fazla şeyin, hatta uygarlığın ta kendisinin doğudan batıya doğru yayıldığını da İşte “ex oriente lux”, aslında bunun altını çizer.

Haberin Devamı

BİR KERE YAZI VAR

Işık neden doğudan yükselir

Göbekli Tepe'nin muhteşem kült alanlarından biri. C yapısı. Tapınak desek de idare eder. Foto Frank Samol - Unsplash

Yazıyı Sümerliler icat etti. Birilerinin parlak ve dahiyane fikriydi yazı elbette ve ihtiyaçtan doğmuştu. Yazının ortaya çıkışı MÖ 4’üncü binyılın sonu ve 3’üncü binyılın başı dolaylarına rastlar. Üretilen ürünlerin tespiti, etiketlenmesi, ticaretin aksamaması ve adaletin sağlanması için numaralandırma, işaretlendirme, kaydetme gereksinimlerinden ortaya çıkan yazının prototipleri, birer işaret olarak aslında çoktan beridir vardı. Anadolu’daki neolitik yerleşimlerden elde edilen bulguları müzelerde gördüğümüzde buna bizzat tanık oluruz. Çentikler, işaretler kullanılmış hatta baskı mühürler hazırlanmış. Sözünü ettiğimiz neolitik dönem MÖ 8 binlerde. Aslında o çentiklerin de bir düşünceyi simgelere dökerek somutlaştırma çalışması olduğunu kabul ettiğimizde –ki aksi söz konusu olmaz - bir anlamda yazının prototiplerini görmemek elde değil. Ama Sümerliler bu basit işaretler yerine mantıklı bir düzenekle oluşturulmuş sembol yazıyı getirerek devrim yarattılar. Sümer, Anadolu’dan (Anadolu’nun doğusundan) başlayan Mezopotamya’nın, yani iki nehir (Fırat ve Dicle) arasının, en güney bölgesi. Güney Mezopotamya diyebiliriz Sümer ülkesi için. Kuzey Mezopotamya da bizim Göbekli Tepe, Nevali Çori, Çayönü, Körtik Tepe, Karahan Tepe gibi neolitik ve hatta neolitik öncesine uzanan yerleşimlerimizin olduğu yer. Bu iki nehir arası, tarihin ortaya çıkışına tanıklık etmiş en önemli bölge. Kim ne derse desin, Mısır uygarlığı da buradan sonra, İndus uygarlığı da. Hele, bir zamanlar Batı’nın, her şeyin başlangıcı saydığı Yunan yani Hellen uygarlığı ise çok daha sonra. İki nehir arası, bugün “doğu” olarak kabul edilse de, aslında uygarlığın doğduğu yer, uygarlığın merkezi, ana ekseni. Bereketli Hilal’i falan da boş verin, doğrudan Fırat ve Dicle arası ve dışarı doğru yakın çevresidir insanlığın ana ekseni.

Haberin Devamı

AH BU TOPRAKLARIN GÜZELLİĞİ

Işık neden doğudan yükselir

Dünyanın en önemli tarihi yerlerinden biri Stonhenge. Bizim Göbekli Tepe'miz ondan bin yıl daha eski. Foto K. Mitch Hodge - Unsplash

Bu eksende çok şey olup biterken, bugün Batı dediğimiz topraklarda yaşayan insanlar, teknolojik olarak daha az gelişmiş bir seviyede, yaşamsal olarak daha basit bir durumdaydı. Avrupa’da bulunan mağara resimlerinden estetik ve sanatsal anlayışlarıyla felsefeye yatkınlıkları (en azından resimleri yapan sanatçı atalarımızın) belli oluyor, ona şüphe yok. Ama tarım (neolitik devrim) Avrupa topraklarına buralardan çok sonra ulaştı. Çanak çömlek dediğimiz uygarlığın bilimsel belirteçleri, yine Anadolu’dan gitti oralara.
Bunu eskiden de biliyorduk, bugün de biliyoruz ama geçmişe oranla elimizde daha fazla kanıt var. İngiltere’de bulunan ve elbette kültür tarihimizin önemli kilometre taşlarından olan Stonehenge MÖ arasına tarihlenirken bizim Göbekli Tepe’miz MÖ arasına tarihleniyor. Üstelik bizim dikilitaşlarımızın üzerinde pek çok hayvan ve insan motifi de var. Kuru direk değiller yani.

Haberin Devamı

İLLA ALINACAK BİR ŞEY VAR

Ama Batı’nın istediği, iyi olarak nitelediği, talep ettiği daha çok şey var Doğu’da. Onca denizci Doğu’ya ulaşmak için çabaladı. Biz Kristof Kolomb’un Vasco da Gama’nın, Macellan’ın adını biliyorsak, Doğu’ya ulaşmak istedikleri ve o uğurda mücadele ettikleri için biliyoruz. Çin’in ipeğine, Hindistan’ın baharatına, Uzakdoğu’nun çayına, şekerine, şusuna busuna ulaşmak için onca emek harcadı Batı. İpek Yolu neden ortaya çıktı? Çinliler, “Dünya ticaretine başlayalım, anca birkaç bin yılda yol alırız” diyerek açmadılar ki o yolu, Batı talep ettiği için açıldı. Zaten yola Çinliler çıkmıyordu, Orta Asya halklarının kervanları ile taşındı o güzel mallar. Doğudan batıya akan kültürün numunelerini sayfalarca yazmak mümkün ama hepsini bu sayfaya almak mümkün değil. Başka bir açıdan bakalım o zaman.

TANRIÇANIN ETTİKLERİ

Daha önce üzerinde durduğumuz konulardan biri de Sümer’in ana tanrıçası İnanna. Yeri gelmişken altını çizmek istediğim bir konu var: Sümer’i işaret edip duruyoruz ama bu her şey Sümer’de başladığı için değil her şey orada yazılmaya başladığı için böyle. İnanna mesela. Ana tanrıça evet ama daha Sümer ortada yokken Anadolu’da zaten ana tanrıça vardı. Çatalhöyük’te bulunan ana tanrıça heykelciği hepimizin aşina olduğu bir figür değil mi? Geçelim. İnanna, Akkad-Babil geleneğinde İştar adını aldı. Doğu-Batı ilişkileri sırasında -ki Fenikeli denizcilerin rolü bunda büyükten de fazladır- Hellenler, İştar’ı, “Astarte” diye isimlendirdiler. Tabii bu isim değişiklikleri, Hellen Dil Kurumu’nun oturup, “Yahu biz bu yabancı sözcüğü kullanmayalım, gelin İştar’a en iyisi Astarte diyelim” diye konuşmalarıyla olmadı, değişimler asırlar, belki binlerce yıl aldı. Daha sonra da bu isim Afrodite şekline büründü. Roma kültürü de bunu alıp, ismini zaten bildikleri ünlü gezegenle, yani Venüs’le ilişkilendirerek onun adını verdiler.

UZAKLARDAN YÜKSELEN

Bu İnanna, İştar, Astarte…. Hepsi, bereket ve verimlilik ile ilişkili olduğu için aynı zamanda güneş tarafından da sembolize ediliyordu (ya da tam tersi güneşi sembolize ediyorlardı), geçen hafta Hititlerdeki durumu konuştuk zaten. Güneşin egemenliği, daha doğrusu daha da etkin olarak hissedilirliği, haliyle 21 Mart’ta gerçekleşen gündönümü (ekinoks) ile belirginleşir. Gün-gece eşitliği sona erer ve gündüzler uzamaya başlar bu tarihte. İşte yazı öncesinden bu yana dünyanın çeşitli yerlerindeki kültürler, bu tarihte kutlamalar düzenlerler. Aydınlık günlerin uzaması, baharla birlikte canlanan doğanın kutsanması, verimlilik, bereket, güneşin daha çok görünmesi gibi pek çok etkenle yapılan kutlamaların her kültürde yeri vardır ve farklı ritüelleri olabilir. Bizde “nevruz” diye bilinir. Bu kutlama gününü kimse kimseden almamıştır, her kültürde vardır.
İşte bu ana tanrıçalar, güneşle ilişkili oldukları için “Astarte” ile birlikte Batı kültürüne geçerken, bu ritüellerin çağrıştırdığı her şeyi de beraberlerinde götürdüler. Farklı dillerde ufak tefek şekil değişiklikleri ile aslında Astarte’yi herkes bir şekilde biliyor. Tabii Hit-Avrupa dillerinin ortaklıkları da bunda büyük pay sahibi. İngilizcede “doğu” anlamına gelen “east”, (Almancası ost) tam olarak bu “Astarte”nin bir türedisi. “Aus” kökü de buradan. Güneşin yükselişi/şafak anlamında. Avustralya mesela, adını buradan alır.

PASKALYA ÇÖREĞİ

Işık neden doğudan yükselir

Nefis bir paskalya çöreği. Kültürlerin birlikteliği ne güzel, ne lezzetli şey.

Ve bugünün Hristiyan âlemi, tıpkı güneşin yükselişi gibi, İsa’nın göğe yükselişini (Paskalya ismiyle daha yakinen biliriz, çöreğini çok severim) aynı döneme denk gelen bir bayramla kutlar. İngilizcesi “easter”dir o bayramın. Tevrat adıyla andığımız Eski Ahit’te, “Mizrah-şemeş” diye geçer doğu. Yani “Güneşin Yükselişi”. Hatırlarsınız “şemeş”, bildiğimiz “Şems”, Assur ve Babil’de Güneş Tanrısı (artık ite kaka erkek yapılmıştır) Şamaş… Hepsi aynı şey. Hatta dilimizdeki “şamdan” bile aynı yerden… Yine daha önce konuşmuştuk, İbranilerin yedi kollu şamdanının adıdır “menorah”. Aslında şamdan, fener, ışık veren gibi anlamları var. Sanıyor musunuz ki bizim bildiğimiz “minare”den çok farklı? Minare, Arapça deniz feneri anlamına da gelir. O yüzden ezan okunan yüksek kuleye aynı isim verilmiş. Nereden nereye değil mi?

AÇALIM ŞEMSİYELERİ

Işık neden doğudan yükselir

Şemsiye adını bile güneşten alır. Yani ille de yağmur yağması gerekmiyor. Foto Robert Gomez - Unsplash

Lafı çok uzattım. Işık illa ki doğudan yükseliyor işte. Kültürüyle, inancıyla, diliyle, bilgisiyle… Önemli olan, doğudan yükseldikten sonra ona ne kadar sahip olabildiğimiz, ne kadar koruyabildiğimiz, ne kadar geliştirebildiğimiz, ondan ne kadar yararlanabildiğimiz. Pek yararlanamadığımız ortada. Öyle olmasaydı, bütün Doğu bugün ne diye Batı’ya kapağı atmaya çalışıyor olsun ki?
Neyse, güler yüzle kapatalım. Son bir hediyesi olsun yazının. Yağmurda açtığımız aletin adı “şemsiye”dir ya hani, aslında adını “şems”ten, yani güneşten (şemeş-şamaş) almıştır. Aslında, Çinlilerin ilk başta icat ettiği haliyle, gölge olsun diye kullanılır. Yani güneşin altında şemsiyeyle dolaşmak, tam olarak amacına hizmet etmek olurdu ama biz pek yapmıyoruz nedense. Kalın sağlıcakla.

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşunu üzerine inşa ettiği Zaferimizin ’üncü yıldönümü kutlu olsun. Bu büyük zaferi bize armağan eden büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm şehit ve gazilerimizi şükranla anıyor, bütün o kahramanların emanetine sonsuza dek sahip çıkacağımıza bir kez daha ant içiyoruz.

#Tayfun Timo&#;in#Bursa#DOĞAN VE BATAN

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası