haketmek nasıl yazılır / Hak etmek mi Haketmek mi? Nasıl Yazılır (TDK) Anlamı

Haketmek Nasıl Yazılır

haketmek nasıl yazılır

Hak etmek nasıl yazılır, hak etmek yazımı nasıl olmalıdır? Hak etmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumuna göre iki kelime anlamını yitirip başka bir adın yerine kullanılır ise genellikle sözcük birleşik yazılır ancak bazı istisnalar bulunur. Birleşme sırasında kelimelerden ikisi de anlam değişikliğine uğramamış ise bu kelimeler yine bazı istisnalar dışında ayrı yazılır. Hak etmek kelimesi de birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır sorusu pek çok kişi tarafında araştırılıyor ve doğru yazım şekli merak ediliyor.

Hak etmek nasıl yazılır?

Temel olarak "bir emek karşılığı hakkı olan şeyi elde etmek" anlamına gelen hak etmek kelimesi günlük yaşamda sık bir şekilde kullanılan ve çoğumuzun karşısına çıkan kelimelerden biridir. Başka anlamları olsa da genellikle bu anlamda kullanılan hak etmek kelimesi aslında bir birleşik fiildir. Kelimelerin yazılışları öğrenilirken dikkat edilmesi gereken konu anlamlarının yanı sıra nasıl yazılması da gerektiğidir. Hak etmek TDK kurallarına göre ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Bunun nedeni yardımcı fiil olarak bilinen "et-" fiiliyle oluşturulmasıdır. Etmek, eylemek, olmak ve kılmak yardımcı fiilleriyle oluşturulan birleşik fiillerde kelimeler anlamını kaybediyor olsa da eğer ses olayı (ses düşmesi ya da ses türemesi vb) yaşamıyorsa bitişik yazılır. Bir emek karşılığında alacağı bulunmak ve hak kazanmak anlamlarına gelen hak etmek ayrıca, layık olduğu ve gerekli karşılığı görmek, almak anlamlarında da kullanılır. "Hak etmek ayrı mı yazılır?" sorusuna TDK kurallarına göre "ayrı yazılır" cevabını verebiliriz.

Hak etmek yazımı örnekleri

Hak etmek yazımı Türk Dil Kurumuna göre ayrı bir şekilde yazılmasıdır. Hak etmek sözcüğü cümle içinde de kullanılsa ya da tek başına da kullanılsa dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Hak etmek sözcüğünün dil bilgisi kurallarına göre doğru yazımı ayrı bir şekilde olmasıdır. "Hak etmek bitişik mi yazılır?" sorusu ile karşılaşıldığı zaman ayrı yazılı cevabı verilmelidir. Özellikle günümüzde sözlü iletişim dışında yazılı olarak da iletişim alanı oldukça geniştir. Bu bağlamda yazılı iletişimlerin kaliteli olabilmesi için kelimelerin doğru bir şekilde yazılması gerekir. Hak etmek doğru yazılışı ile örnek cümleler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bütün hafta boyunca sınavlara çalıştığı için o notları hak etti.
  • Hak ettiği hayatı yaşayamadığından hayat ona çok zor geliyordu.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Hak etmek mi Haketmek mi? Nasıl Yazılır (TDK) Anlamı

Hangi Sözcük Nasıl Yazılır? Bitişik mi yazılır ayrı mı? Ne Nasıl Yazılır? TDK yazım bilgisi dahilinde hangi sözcük nasıl yazılır? Anlamı nedir?

Hak etmek nasıl yazılır tdk, Hak etmek anlamı tdk, Hak etmek nedir,

Sizlere bu yazımızda –Hak etmek– kelimesinin nasıl yazıldığı ve örnek cümle içindeki kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

“Hak etmek mi?” yoksa “Haketmek mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır.

Bu kelime genellikle Haketmek şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Hak etmek şeklinde olmalıdır.

Haketmek (Yanlış kullanım)

Hakketmek (Yanlış kullanım)

Hak etmek ✓ (Doğru kullanım)

Türk Dil Kurumu’na göre Hak etmek kelimesinin anlamı:

1. bir emek karşılığı hakkı olan şeyi elde etmek, hak kazanmak:
Aslında bu hayat pahalılığında, ona hak ettiği parayı veremediğimizi biliyoruz.” – Erhan Bener

2. layık olduğu kötü karşılığı almak.

3. bir başarı dolayısıyla ödüllendirilmek:
Kadın dergileri bizi göklere çıkarıyorlardı, bunu da hak etmemiştik.” – Adalet Ağaoğlu

Cümle içinde örnek doğru kullanımı:

Emeğinin karşılığı olarak bu ücreti fazlasıyla hak ettin.

Okulda yaptığı eşek şakaları yüzünden uyarı cezası almayı çoktan hak etti.

Yoğun bir dönem sonrasında güzel bir tatili kesinlikle hak ettim.

Diğer Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

Hak etmek nasıl yazılır, Hak etmek nedir

Hak Etmek Nasıl Yazılır? Haketmek Tdk Yazımı Ayrı Mı, Bitişik Mi? Hakketmek Doğru Yazılışı

Hak etmek terimi, cümlede haketmek olarak da kullanılabilmektedir. Bu durum yazım kurallarına hangisinin uygun olduğu konusunda kafa karışıklığı yaratmaktadır.

Hak Etmek TDK’ya Göre Doğru Yazılışı

Hak kelimesi, etmek ile birleştiğinde herhangi bir kelime kaybı yaşanmamaktadır. Bu sebeple TDK yayınları çerçevesinde bu terimin “hak etmek” olarak ve ayrı yazıldığı dikkat çekmektedir.

Hak Etmek Kelimesinin Cümle İçerisinde Örnekleri

- Sence bu kadar büyük bir tepkiyi hak etti mi?
- Bir senelik çalışmadan sonra, jüri ödülünü hak ettiler.
- Çalışma performansı göz önüne alındığında, bu maaşı hak etmediği fark edilebilir.

Hak Etmek Nedir?

Hak etmek kavramı, genel sözlük içerisinde 2 farklı tanımla yer almaktadır. Bu bağlamda kavram, layık olduğu karşılığı almak ve bir başarı nedeniyle ödüllendirilmek manalarında kullanılmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır