kemikte ödem oluşması / Kemik İliği Ödemi Tedavisi

Kemikte Ödem Oluşması

kemikte ödem oluşması

Kemik İliği &#;demi

Kemik İliği &#;demi

Kemik iliği, kan hücrelerinin oluşumunu sağlayan ve kemiklerin içerisinde bulunan yumuşak ve süngerimsi bir dokudur. Kemik iliğindeki sıvı miktarının artması kemik iliği ödemi olarak adlandırılmaktadır.

Daha çok vücudumuzun yükünü taşıyan ayak bileği, diz ve kalça eklemlerine yakın kemiklerde sık görülmektedir. Ödemin varlığı ile bu yük altında kalan eklemlerde ağrı belirtisi ortaya çıkabilmektedir. Kişi ayakta çok fazla zaman geçiremez. Aktivite ile ağrı artar ve dinlenme ile ağrı çoğunlukla azalır.

Etkilenen bölgeye yük verilmemeye çalışılır. Bu nedenle kişinin yürüyüşünde bozukluk gözlenir.

Hangi durumlarda daha çok ortaya çıkar?

Hamile kadınlarda hormonal nedenlerden dolayı kilo artışı, postüral farklılıklar görülebilmektedir. Ayak bileği ve çevresindeki kemik yapılarına fazla yük biner. Bu fazla yüklerin doğru ve dengeli absorbe edilememesi nedeniyle birlikte hamile kadınlarda kemik iliği ödemi görülebilmektedir.

Kireçlenme (osteoartrit) bir diğer sık karşılaşılan nedenlerin arasındadır. Kireçlenme, daha çok orta yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. Yaşlanma ile birlikte eklem kıkırdağında değişiklikler oluşarak yapısı bozulur. Buna bağlı olarak kemiklerin dayanıklılığı azalır ve kemik iliği ödemi oluşabilmektedir.

Bazı durumlarda çarpma ya da travma ile de oluştuğu gözlenmiştir.

Ne yapılmalıdır?

Öncelikli olarak hekiminize danışarak probleminiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Ağrılı dönemde yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ayak basış problemi varlığında ayak bileği, diz, kalça eklemlerine yanlış yük aktarımı oluşmaktadır. Bunu önlemek için kişiye özel olarak hazırlanan ortopedik tabanlık kullanılabilir. Özel destek ürünleri ile birlikte eklem yapılarınızı koruyabilirsiniz.

Kemik İliği Ödemi

Kemik iliği ödemi nedir?

Kemiklerimiz yapısal olarak kireçleşmiş, kendini sınırlamış kompakt yapıda, yük taşımaya uygun sert bir bağ dokusudur.
Kemik iliği yapı olarak yumuşak, elastiki bir vücut dokusu olup yoğun olarak büyük kemiklerimizin içinde yer alır. Kemik iliğinin görevi vücuda lazım olan kan hücrelerini oluşturmaktır.
Kemik iliği ödemi ise travma ve birçok faktöre bağlı olarak kemik dokularında sıvı birikmesi ile birlikte kemikte oluşan basıncın tıbbi adıdır.
Çoğunlukla büyük ve yük taşıyan eklemlerde ortaya çıkar örneğin ayak ve ayak bileği, diz eklemi, kalça eklemi, omuz eklemi gibi eklemlerde sıklıkla görülse de bütün kemiklerde oluşma ihtimali vardır.

Kemik iliği ödemi neden oluşur?

Travma: Kemik iliği ödeminin en sık karşılaşılan sebebi travmadır. Düşme, çarpma ve burkma gibi sebepler sonucu ortaya çıkar. Bunların yanı sıra ağır iş yapan, eklem zorlayıcı sporlarla uğraşan kişilerde de aşırı kullanım sonucu kemik iliği ödemi oluşabilir.

Kireçlenme: Travmadan sonra en çok karşılaştığımız kemik iliği ödemi sebebi eklem kireçlenmeleridir. Bilindiği üzere tüm kemiklerimizin birleşim noktaları kemik yapısını koruyan eklem kıkırdağı ile kaplıdır bir çok faktöre bağlı olarak eklem kıkırdaklarımız hasarlanabilir, kıkırdak yapısı incelebilir bazı durumlarda özellikle diz ekleminde tamamen kaybolabilir böyle rahatsızlıklar kemiğin yük taşıma kapasitesi düşer ve özellikle eklemlere uygulanan basınç artar bu artış da kemikte ödem oluşmasına sebep olabilir.

Osteonekroz: Kemiğin bir bölümün ölmesi olarak açıklanabilir. Kemik dokusunun içerisinde kılcal kan damarları bulunur ve bu kan damarları kemiği yeteri kadar kan ile besleyemediğinde kemik dokusu canlılığını kaybederek ölmeye başlar. Ölen kemik dokusunun olduğu kısımlarda ödem ve ağrı oluşur.

Gebelik gibi bazı özel dönemlerde vücudun diğer birçok bölümlerinde olduğu gibi kemik yapısında da ödem oluşabilir.

Kemik yapısına etki eden beslenme bozuklukları ve beslenme yetersizlikleri bölgesel kemik deformasyonları oluşturur ve bunlar yeterince beslenemeyen kemik yapılarında kemik iliği ödemine sebep olur.

Deformasyonlar kemikte daha çok eklem kısımlarında ortaya çıkar çünkü eklemlerdeki basınç kemiğin diğer kısımlarına görece daha fazladır ve eklem kısımlarında dolaşım bozuklukları daha erken görülür.

Kemik İliği Ödemi Yaygın Sebepleri

  • Kemikte oluşan zedelenme ve travmalar
  • Mikro kemik kırıkları
  • Kortizon içerikli ilaçlara bağlı oluşan kemik deformasyonları
  • Kemik beslenme problemleri
  • Gut hastalığı
  • Anemi
  • Romatizmal hastalıklar
  • Radyo terapi
  • Tümoral etkenler
  • Kemik iliği sendromu

Kemik iliği ödemi belirtileri

Kemik iliği ödemi oluşma sebebine göre farklı belirtiler gösterir. En yaygın belirtisi ödem oluşan bölgedeki ağrıdır eklemlerde oluşan ödemlerde özellikle ayak ve diz ekleminde hasta ekleme yük vermekte çok zorlanır. Ayakta ödem oluştuğunda hasta ayağını basamayabilir.

Eklem deformitesi oluştuğunda aşırı ağrı hissedilir ama artrit oluşumlarındaki ağrı daha hafif seviyelerde olur. Kemik iliği ödemi teşhisi konulması için ortopedi muayenesi, MR görüntülerinin değerlendirilmesi bazı durumlarda ise kan testlerinin yapılması gerebilir.

Kemik iliği Sendromu: Diğer kemik iliği ödemi sebeplerinden farklıdır ve bu fark çok önemlidir. En dikkat edilmesi gereken kemik iliği sendromu 6 ay kadar bir süre sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden iyileşme ihtimali vardır ama diğer sebeplere bağlı kemik iliği ödeminde hastanın sakat kalmasına kadar ilerleyebilen riskler bulunur. Doğru teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kemik iliği ödemi geçici kireçlenme ile başlayarak avasküler kemik nekrozuna kadar yol açıp eklemlerin aşırı deforme olup osteonekroz kemik ölümü ve özellikle kemik ve eklem yapısının bozulmasına kadar yol açabilir.

Kemik İliği Sendromu Tedavisi

Kemik iliği sendromu geçici bir hastalıktır ve genellikle tek eklemde ya da kemikte oluşur. Kemik iliği sendromu kalça diz ve ayak eklemlerinde oluştuğunda ağrıya sebep olur eklem yoğunluğunda bir miktar azalış gösterir 6 ay gibi bir süre içinde vücut kendi kendini tedavi eder. Kemik iliği sendromunda iyileşme sürecini hızlandırmak için kemiğin mineral bakımından yoğunluğunu artırmaya yönelik ilaçlar kemiklerde kanlanmayı artırıcı ilaçlar ve istirahat ederek iyileşme sürecinin daha hızlı olması sağlanabilir. Yine ödemli bölgenin korunması ayak bölgesinde ise çok fazla yürümemeye ve ayağa yük vermemeye çalışmak da iyileşme sürecine yardımcı olur.

Kemik iliği ödemi tedavisi

Kemik iliği ödemi hastalığın teşhisinden itibaren temel olarak 3 farklı yöntemin uygulandığı bir hastalıktır.

Ödemin ilk oluştuğu dönemde teşhis edilirse hemen cerrahi seçeneklere başvurulmaz ve ilk olarak ilaç ve istirahat tedavileri uygulanarak ödem takip edilir.

2 ay süreyi geçmiş ve seviye olarak yoğun kemik iliği ödemlerinde kemikteki basıncı azaltmaya yönelik artroskopik foraj operasyonları uygulanabilir. Foraj operasyonları ile ödem tahliye edildikten sonra eklem bütünlüğü bozulmadı ise kemik iliği kaynaklı kök hücre tedavisi ve ya yağ kaynaklı mezenkimal kök hücre tedavileri ile deforme olmuş kemik hücrelerinin yenilenmesi, yeni kemik ve kıkırdak dokusu oluşturmak mümkündür ve açık cerrahi operasyonlara gerek kalmadan konforlu bir tedavi sunabilir.

Ödem çok ilerledi ve kemiğin bir bölümü artık ölü kemik hücrelerine dönüştüyse açı ve ya kapalı cerrahi müdahale ile ölü kemik dokusu kesilip çıkarılarak kemikte oluşan eksik dokunun yerine kemik nakli yapılarak eklem bütünlüğü yeniden sağlanabilir.

Kemik iliği ödemi sık sorulan sorular

  1. Kemik iliği ödeminde kaç tür tedavi var?
    Cevap: İlaç – istirahat, foraj operasyonları, kök hücre tedavisi, ve duruma göre cerrahi operasyonlar yapılıyor.
  2. Teşhis ve tanı konulabilmesi için neler gerekiyor?
    Cevap: Ortopedik muayene, röntgen ve MR görüntülerinin yorumlanması ve gerek görüldüğünde kan testleri yardımıyla kemik iliği ödemi teşhis edilir.
  3. Kemik iliği ödemi ile kemik iliği sendromunu nasıl ayırt edebilirim?
    Cevap: Kemik iliği ödemi belirtileri ve ağrıları artış gösterirken kemik iliği sendromunda 6 ayda kendiliğinden geçmesi beklenir ve şikayetleriniz çok ileri seviyede olmamalıdır.

Dizde Kemik İliği Ödemi

Dizde Kemik İliği Ödemi Nedir?

Kemik iliği, kemiklerin merkezinde bulunan ve yeni kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olan bir dokudur. Kemik iliği lezyonu olarak da adlandırılan kemik iliği ödemi, normal kemik yapısında hasar olduğunda kemik iliğindeki sıvı miktarının artması durumudur. Oluşan bu ödemin yarattığı basınç ağrıya neden olabilir.

Kemik iliği ödemi herhangi bir kemikte ortaya çıkabilir. Ancak en sık alt ekstremitede ve özellikle de diz eklemini oluşturan kemiklerde görülür.

Dizde Kemik İliği Ödemi Nedenleri Nelerdir?

Kemik iliği ödemi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir ve altta yatan nedene göre sınıflandırılır:

Travmatik kemik iliği ödemi: Diz eklemini oluşturan tibia veya femur kemiklerinin kırıklarıyla sonuçlanan diz ekleminde travmatik bir durumdan kaynaklanır. Altta yatan kemiklerin kırılması, diz ekleminde iltihaplanma ve yaralanmanın yanı sıra çevredeki kan damarlarının zarar görmesi nedeniyle kemik iliğinde ödem oluşur. Diz kapağının yerinden çıkması veya menisküs veya bağların yaralanması da dizde kemik iliği ödemi gelişme riskini artırabilir.

Mekanik veya dejeneratif kemik iliği ödemi: Diz eklemini oluşturan kemiklere ve alttaki kemik iliğine zarar veren fiziksel değişikliklerden kaynaklanır. Osteoartrit gelişimi ve kıkırdak yaralanması gibi durumlar bu değişikliklerdendir.

İnflamatuar veya romatizmal kemik iliği ödemi: Eklemlere saldıran ve vücutta yaygın inflamasyon oluşturan romatoid artrit, psoriatik artrit ve ankilozan spondilit gibi sistemik inflamatuar romatizmal durumlar kemiği ödemine neden olabilir. Bu iltihaplanma, lenfositler, plazma hücreleri ve makrofajlar gibi kan hücrelerinin subkondral kemiğe sızmasıyla oluşur. Bu da kemik iliği dokusuna zarar verir ve inflamatuar romatizmal kemik iliği ödemine neden olur.

Septik kemik iliği ödemi: Sağlıklı kemik iliğinin yapısını değiştiren osteomiyelit ve septik artrit gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Dizde septik kemik iliği ödemi gelişme riskini artıran faktörler arasında yakın zamanda yapılan eklem ameliyatı veya diz eklemine enjeksiyon, diz replasmanı varlığı, intravenöz ilaç kullanımı ve diyabet dahil iyileşme yeteneğini bozan durumlar yer alır.

Dizdeki iskemik kemik iliği ödemi: Diz eklemine kan akışının bozulduğu avasküler nekrozdan kaynaklanır. Yakındaki kan damarlarına zarar veren bir kırığın ardından avasküler nekroz oluşabilir. Ayrıca travma olmadığında da avasküler ortaya çıkabilir.  Uzun süreli kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi ve kemoterapi gibi durumlarda da oluşabilir.

Diz eklemindeki kemik tümörleri: Sağlıklı kemik dokusuna sızan anormal, kanserli kitle neoplastik kemik iliği ödemine neden olabilir. Osteosarkom, kondrosarkom ve Ewing sarkomu gibi birincil kemik kanserleri oldukça nadirdir ve esas olarak çocuklarda görülür. Metastaz veya vücudun başka bir bölümünden kaynaklanan kanser hücrelerinin yayılması, meme, prostat ve böbrek kanserinden daha sık meydana gelir.

Dizde Kemik İliği Ödemi Belirtileri Nelerdir?

Dizdeki kemik iliği ödeminin en sık görülen semptomu ağrıdır. Kemik iliği ödemi, ağrı sinyallerini ileten kemiklerin dışını çevreleyen bir zar olan periostta bulunan sinir liflerini uyarabilir. Bu ağrı genellikle diz eklemine ağırlık verilmesiyle (ayakta durma, yürüme ve merdiven inip çıkma ile) artar ve diz ekleminin genel işlevini kısıtlayabilir.

Dizde Kemik İliği Ödemi Tanısı Nasıl Konulur?

Kemik iliği ödeminin teşhisi aşağıdaki kriterlere dayanmaktadır.

  • Önceden diz yaralanması, sigara veya alkol kötüye kullanımı, kan pıhtılaşması, kilo kaybı, gece terlemesi, enfeksiyon veya glukokortikoid tedavisi gibi risk faktörlerini değerlendirmek için kapsamlı tıbbi öykü alınır.
  • Hayati belirtileri, eklem efüzyonunu ve kızarıklık, sıcaklık, şişlik ve ağrı gibi lokal enfeksiyon belirtilerini değerlendirmek için fizik muayene yapılır.
  • Enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklarda yükseldiği tespit edilen C-reaktif protein ve eritrosit sedimantasyon hızı gibi inflamatuar belirteçlerin sayımı için kan alınır.
  • Kemik iliği ödemini kontrol etmek için MR çekilir. Kemik iliği ödemini teşhis etmenin en etkili yolu MRI'dır.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, kemik kırıklarını, stres kırıklarını, osteokondral lezyonları, osteonekrozu veya osteoid osteoma gibi kemik tümörlerini ortaya çıkararak kemik iliği ödeminin olası nedenlerini belirlemeye yardımcı olmak için MR görüntülemeyi destekleyebilir.
  • Konvansiyonel X ışınları, kemik iliği ödemini teşhis edebilmek için yeterli netliğe sahip değildir. Ancak her ikisi de kemik iliği ödeminin oluşumuna yol açabilen osteoartrit ve avasküler nekroz varlığını gösterebilir.

Dizde Kemik İliği Ödemi Tedavisi Nasıldır?

Çoğu durumda, kemik iliği ödemi dinlenme, terapi ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesici ilaçlarla düzelir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesi için birkaç ay dinlenmesi önerilir. Bu arada kemik erimesinin önlenmesi amacıyla bir süre kemik yıkımını önleyici ilaçlar tedaviye eklenebilir. Daha ciddi durumlarda, başka ilaçlar ve ameliyat önerebilir.

Kemik iliği ödemi genellikle kemik iliğine giden dolaşımın bozulmasından kaynaklandığından ve kemik içinde basınç artışına neden olur. Bu durumda yapılacak ameliyat kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kemik iliği ödeminin tedavisi ayrıca aşağıdakiler gibi altta yatan nedene göre düzenlenir.

  • İyileşmeyi desteklemek için diz eklemini oluşturan kemik kırıkları için immobilizasyon uygulanır.
  • Kırıkları onarmak için cerrahi prosedürler; diz içindeki kıkırdak, bağ veya menisküs gibi hasarlı yapıları onarmak veya kanserli dokuların çıkarılması.
  • Yaralanma sonrası diz gücünü, hareketliliğini ve işlevini geliştirmek için fizik tedavi yapılabilir.
  • Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar
    • Romatoid artrit, psoriatik artrit ve ankilozan spondilit gibi inflamatuar otoimmün durumları tedavi etmek için kortikosteroidler, hastalık modifiye edici anti-romatizmal ilaçlar kullanılır.
    • Enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler verilir.
    • Kemik tümörlerini azaltmak için kemoterapi ve radyasyon gibi kanser tedavisi uygulanır.

Dizdeki kemik iliği ödemi, fiziksel stres, iltihaplanma veya kemik iliğine kan akışının azalması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Dizdeki kemik iliği ödemi tedavi edilmezse, kemik iliği ödemi ilerleyebilir ve çok ağrılı bir hal alabilir. Ayrıca kişinin işlevsel yeteneklerini önemli ölçüde etkileyen daha fazla kemik hasarına neden olabilir. Diz ağrınızı azaltmak ve diz ekleminizi daha fazla hasardan korumak için uygun tedaviyi aramak önemlidir.

Kemik İliği Ödemi

Kemik İliği Nedir?

Kemik iliği yumuşak, esnek bir madde olup kemik içerisinde yer alır ve görevi vücudumuz için gerekli yeni kan hücrelerimizin üretilmesini sağlamaktır. Çeşitli sebeplerle kemik dokularımızın içinde sıvı birikmesine ise kemik iliği ödemi adı verilir.

Kemik İliği Ödemi Nasıl Oluşur?

Kemik dokusu, yapı olarak kireçleşmiş bir bağ dokusudur. Başta kalça olmak üzere eklem üzerine gelen basıç, travma, tümörler, hormonal bozukluklar nedeniyle kemik yapımızın zarar görmesi, zedelenmesi kemikte bölgesel olarak beslenme bozukluklarına yol açar ve kemik iliği ödemi oluşur. Kemiklerin genel de ekleme yakın kısımlarında görülmektedir. Kemiğin iç bölmelerin de biriken sıvı kemik içi basınç artışıyla birlikte kemikte ağrı, beslenme ve iç dolaşımın bozulmasına yol açar. Kemik iliği ödemi teşhisi fiziksel muayene bulgularıyla konulamaz, manyetik rezonans (MR) sonrası tespit edilebildiği gibi kan tahlilleriyle de kemik iliği ödemi tespit edilebilir.

Kemik İliği Ödemi Belirtileri Nelerdir?

Kemik içinde sıvı birikmesine sebep olan hastalığa bağlı olarak belirtiler farklı olacaktır. Eklem kırıklarında aşırı ağrı oluşurken, artrit’e bağlı ağrılar daha hafif ve tekrar ederek seyreder. Kemik iliği ödeminin tam yerini ve sebebini MR incelemesi sayesinde öğrenebiliriz.

Kemik İliği Ödemi Nedenleri

  • Kemiği zedelemek, mikro kemik kırıkları
  • Kemik iliği sendromu
  • Tümöral kaynaklı etkenler
  • Kortizon içeren preperatlar
  • Radyoterapi tedavisi
  • Artrit (dejeneratif)
  • Gut hastalığı
  • Orak hücreli anemi
  • Romatizmal rahatsızlıklar

Kemik iliğine sebep olan en önemli nedenler bu şekildedir.

  • Kemik iliği sendromu farklı bir durumdur bu ayrıma çok dikkat etmek gerekir kemik iliği sendromu kendiliğinden geçebilirken, kemik iliği ödemi sakat kalmaya kadar götürebilen, ihmal edilmemesi gereken, doğru teşhisin çok önem arz ettiği bir hastalıktır. Geçici bölgesel osteoporoz ve ya daha şiddetli hastalıklar da kemik hücrelerinde ölüme ( avasküler kemik nekrozu) yol açabilen bir sürece doğru gidebilir.

Kemik İliği Ödemi Sendromu Nedir?

Kemik iliği sendromu kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Kalça ve eklemlerde ağrıya sebep olur, kalça ve  eklemler de kemik yoğunluğu azalır devamında kendiliğinden geçer. Hamile kadınlar da görülebilir. Kalça, diz, ayak bileği, ayak ve el parmakların da görülür. Kemik iliği sendromun da tedaviyi kemiğin mineral yoğunluğunu artırmaya yönelik ilaçlar, kemik kanlanmasını artırıcı ilaçlar aracılığıyla yapılır ve istirahat uygulanır. Ödem olan bölgenin zorlanmaması ayak bölgesindeyse üzerine basılmaması da önemlidir. Bu tedaviyle son derece başarılı sonuçlar aldığımızı, ağrılarınızdan kısa sürede kurtulabileceğinizi söyleyebiliriz.

Kemik İliği Ödemi Tedavisi

Kemik iliği ödem tedavisi 3 grupta yapılmaktadır.

Hastalığın ilk evrelerinde istirahat ve yukarıda belirttiğimiz sebeplerin ortadan kaldırılması için tedaviler uygulanır.

İlerleyen ve durumu komplike olan hastalarımız da kemikteki basıncı düşürmek için daha enerjik yöntemlere başvuruyoruz. Basıncın tahliyesi için foraj ameliyatları uygulayabiliyoruz. Kök hücre tedavisi ile ödem/basınç artışından hücre ölümü görülen hastalarda ölen hücrelerin yerine canlı kök hücreleri yerleştirerek tedavi ediyoruz.

Daha ileri seviyedeki hastalarda ise cerrahi müdahale ile kemik iliği ödemi olan bölge kesilerek çıkarılıp yerine serbest kemik nakilleri yerleştirilmesi en uygun tedavi olmaktadır.

Kemik İliği Ödemi Sık Sorulan Sorular

  1. Kemik iliği ödemi” ile “kemik iliği sendromu” aynı şey midir?
    Cevap: Kemik iliği sendromu, kemik iliği ödemine sebep olan fakat kendiliğinden düzelen bir durumdur.
  2. Kaç çeşit tedavi yöntemi bulunur?
    Cevap:
     Kemik iliği ödemi tedavisinde 3 farklı tedavi metodu vardır kısaca istirahat, kök hücre tedavisi ve cerrahi ameliyatlar tedavideki yöntemlerdir.
  3. Kemik iliği ödemi teşhisi konulması için MR incelemesi yeterli olur mu?
    Cevap:
     MR incelemeleri hastalığın teşhisi için yeterlidir, istenirse kan tahlillerinden de yardım alınabilir.

Kemik İliği Ödemi Tedavi Fiyatları

Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı ödemin seviyesine ve uygulanacak tedaviye bağlı olarak belirlenir. Kemik iliği ödemi hakkında detaylı bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası