yumurta çatlatma iğnesi nedir / Çatlatma iğnesi nedir, ne işe yarar?

Yumurta Çatlatma Iğnesi Nedir

yumurta çatlatma iğnesi nedir

&#;atlatma İğnesi Nedir, Ne İşe Yarar? Yumurta &#;atlatma İğnesi Vurulduktan Ka&#; Saat Sonra Yumurta &#;atlar?

Yumurta iğnesi, doğurganlık çağındaki kadınların yumurtalarının artırmasına neden olan iğne olarak bilinir. Tüp bebek tedavisindeki gaye yumurtalıkların geliştirilmesidir. Bu yüzden fazla yumurta üretmek amaçlanır. Yumurtalıklar regl döneminin 2. gününden sonra uyarılır ve olgunlaştıktan sonra 20 mm büyüdüğünde çatlatma işlemi uygulanır.

Çatlatma İşlemi Neden Yapılır?

Kadınlarda doğurganlığın devamı halinde belli bir plana göre hareket edilir. Çatlamayan yumurta haliyle sperm ile bir araya gelemez ve çocuk oluşmaz. Çünkü çatlamayan yumurta hücreleri salınmaz. Bu sorunları çözmek adına kullanılan bir iğnedir. Çatlatma işleminin uygulandığı kişinin gebe kalma ihtimali yüksektir.

Kısırlık tedavilerinde de sıkça kullanılan bu yöntem, kadın vücudunun sistemine uygun bir prensibe dayanır. Bu ilacın içeriğinde bulunan hCG hormonu kadın vücudunda bulunan LH ile aynı işlevi görür. Yumurtlama döneminde bazen yumurtanın gelişmesi ve büyümesinde sorunlar çıkabilir. Olgunlaşmış bir yumurtada ise bu çatlatma iğnesi kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Bu iğneler verildikten 32 saat sonra yapılacak işlemler yapılmaya başlanır.

Yumurta Çatlatma İğnesinin Sonrasında Durum Nasıldır?

Bu iğne birkaç farklı çeşitte üretilmektedir. Bazı iğneler kalça bölgesinden direkt kas içine, bazı iğneler de karın ya da koldan cilt altına uygulanır. İğne yapıldığı esnada ve yapıldıktan sonra biraz ağrı görülebilir. Bu durum geçicidir. İğne yapılırken sadece iğnenin girerken acısı hissedilir ve bu durum gayet normaldir. Az bir olasılık olan iğne ucunun kılcal damarı zedelemesi de görülebilir. Bu durumda iğne yapılan bölgede morarma meydana gelebilir.

Yumurta Çatlatma İğnesinin Yan Etkileri Var mıdır, Varsa Nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi bu iğnenin de bazı yan etkileri de görülmektedir. Yumurtanın çatlamış olduğuna dair karın ağrısı, memelerde hassaslık durumu, cinsel isteğin artmış olması, vajinal akıntılar gibi yan etkiler normal olarak sayılabilir. Ancak bazı ağır yan etkiler de görülebilmektedir. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, ateş, nefes darlığı, öksürük gibi etkiler buna örnek gösterilebilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır. Bu durum yumurtanın normalden fazla uyarıldığı anlamını taşımaktadır. Bu iğne yapıldıktan sonra hamilelik testini yapmak için regl döneminin geçmesi gerekir.

Yumurta Çatlatma İğnesi

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Tüp bebekte ilk amaç yumurtalıkların geliştirilmesidir. Bu yüzden uygulanan yüksek doz ilaçlar ile birden fazla sayıda yumurtanın üretilmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasına adetin ikinci günü başlanır ve ilaç uygulaması yaklaşık 10 &#; 11 gün sürmektedir. Bu süreç içinde birkaç kez yapılacak olan ultrasonografi takipleri ile yumurtaların gelişimi yakından takip edilir. Olgunlaşan yumurtalar 16 &#; 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında &#;yumurta çatlatma iğnesi&#; olarak bilinen ilaçlar (Pregnyl veya Ovitrelle) yapılır.

Oositler (yumurtalar) yeteri kadar büyüklüğü geldikten sonra olgunlaşması gerekir. Bu olgunlaşma yumurtanın hem döllenmesi hem de oluşan embriyonun endometriuma tutunabilmesi için önemlidir. Çatlatma için oosit büyüklüğü mm arası olduğunda yapılır. FSH oositin büyümesini sağlarken hCG olgunlaşmasını sağlar. hCG iğnesi planlanan aşılama veya oosit toplama işleminden 36 saat önce yapılır. hCG için doz hastanın kilosu ve oositlerin durumuna göre değişir. Kalçadan kas içine yapılan iğneler olduğu gibi göbekten cilt atına yapılan iğnede var. Son zamanlarda hCG için sadece cilt altı yapılan (Ovitrelle r hCG) iğne eczanelerde bulunabilmektedir. OHSS riski olan hastalarda hCG iğnesi bu riski arttırabilir. Gnrh analogları ile yapılan çatlatma OHSS riski olan durumlarda daha güvenlidir. Bunların dışında rec FSH ve kisspeptin de çatlatma yani olgunlaşma iğnesi olarak kullanılmaktadır.

tup-bebek-catlatma

Yumurta Çatlatma İğnesi fiyatı

Ovitrelle fiyatı eczaneler göre değişmekle birlikte lira civarındadır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Çatlatma iğnesi oositler mm arasına ulaştığında planlanan aşılama veya oosit toplama işleminden 36 saat önce yapılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ağrı Yapar mı?

Çatlatma iğnesi yapılırken sadece iğnenin giriş ağrısı olur. Nadiren iğne ucu kılcal damarı zedeleyecek olursa yapılan bölgede kanın damar dışına çıkması nedeniyle morarma olabilir.

Yumurtanın Çatladığı Nasıl Anlaşılır?

Oosit çatlaması LH salınımından saat sonra olur. Yumurta çatlama testleri LH salınımını tespit eden testlerdir. Ayrıca ultrason ile folikül çatlaması tespit edilir. Oosit çatladıktan sonra yumurtalıkta geri kalan dokuya Korpus luteum denir. Korpus luteum embryonum rahim içine tutunabilmesi için endometrium tabakasının olgunlaşmasını sağlar. Yumurta çatladıktan sonra kanda PG hormonu yükselir. Bunu tespiti de çatlamayı gösterir.

Çatlatma İğnesi Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

hCG iğnesi sonrası ilk hafta gebelik testi pozitif çıkar. En erken iğneden 14 gün aşılama ve transferden 12 gün sonra test yapmak daha sağlıklı olur

Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

Etiketler:Ovitrelle fiyatı Ovitrelle fiyatı Yumurta Çatlatma İğnesi fiyatı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir