köpek kanı hangi grup / ADALAR VETERİNER KLİNİĞİ | Tepebaşı, Eskişehir

Köpek Kanı Hangi Grup

köpek kanı hangi grup

kaynağı değiştir]

Her ne kadar aşağıdaki tablo[3] genel olarak doğruysa da uzun dönem kan aktarımı gerektiren kişilere kendi kan gruplarının aynısının verilmesi zorunludur. Çok ama çok acil durumlarda RH (-), RH (+)'ye kan verebilir.[1]

Kan Gruplarının görevi[değiştir

Hayvanların da insanlar gibi kan grupları var mı?

Her insanın kan grubu farklı çünkü kanı oluşturan antijen ve antikor adı verilen birbirinden farklı yapıdaki protein moleküllerinin çeşitli kombinasyonları var.

Örneğin antijenler, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunur; antikorlar ise kan plazmasında görülüyor. Hayvanlarda da kan grupları benzer şekilde oluşuyor ancak her birinin kan grubu aynı değil. 

HAYVANLARIN DA KAN TÜRLERİNİ ANTİJENLER BELİRLİYOR AMA...

WebTekno'nun derlediği habere göre; hayvanlar başka canlılardan kan alıp veremez. Bunun nedeni; antijenin, vücuda girdiğinde antikor oluşmasına yol açan bir virüs, parazit, bakteri gibi protein yapısına sahip bir madde olmasıdır. Hayvanlar farklı türlerden kan aldığında çok ölümcül sonuçlarla karşılaşabilir. 

Tabii ki insanlarda da durum benzerdir. Bir insana sadece kan grubu uyumlu başka bir insandan kan nakli yapılabilir.

HAYVANLARIN KAN GRUBU SİSTEMİ NASIL?

Yukarıda da belirtildiği gibi hayvanların kanlarındaki antijenler birbirinden farklı olduğu için her hayvan türünün kan grubu sistemi birbirinden değişiktir. Mesela köpeklere bakıldığında; bir köpeğin kan grubuna DEA (Köpek eritrosit antijeni) deniyorken, başka bir köpeğin kan grubu numarasının farklı olabildiği görülebilir. Bu, köpeklerin kendi içlerinde dahi çok farklı kan tipleri olduğunu gösteriyor. Örneğin köpeklerin 1.1, 1.2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 olmak üzere 8 çeşit kan grubu vardır.

Kedilerin kan grubu sistemi köpeklere göre daha basit. Çünkü kedilerde A, B ve AB olmak üzere sadece 3 tane kan grubu bulunuyor.

Tabii buradan kan yapılarının insanlara benzediği sonucu çıkmasın çünkü bu sadece isim benzerliği. Mesela atların 8, koyunların 7, sığırların 11, domuzların 16, keçilerin de 5 adet kan grubu mevcut.

MAYMUNLARIN İNSANLARLA BENZER KAN GRUPLARI OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu iddia ufak bir maymun grubu üzerinde yapılan deneylerden elde edilen verilere dayanıyor. Uzmanlar, maymunların insanlardaki A, B ve 0 kan grubu sistemiyle aynı olmasa da benzer kan türlerine sahip olduğunu söylüyor. 

Akademisyenler, insanlara yapılan kan transfüzyonunun (kan nakli) başarılı olabilmesi için insanların kan gruplarına benzer özellikleri taşıyan başka bir kan grubu olması gerektiğini ifade ediyor. Bu bakımdan uygun bir eşleştirme olduğu takdirde maymunlar ve insanlar gibi memeli türler arasında teorik olarak kan nakli yapılabileceği düşünülüyor.

Fakat yine de bu türler arasındaki A-B-0 kan grupları arasında transfüzyonun başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek çok fazla fark olduğunu da unutmamak gerek. Akademisyenler bu farkların, insan atalarının ve maymun türlerinin üreme konusunda birbirlerinden uzaklaşarak evrimleşmesine bağlıyor. 

Çünkü uzmanlar bu nedenden dolayı, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki molekülleri belirleyen genlerin mutasyona uğrayıp farklılaşmaya başladığını söylüyor. Böylece kan yapıları da birbirinden farklılaştı diye düşünüyorlar. 


evcil hayvanhayvanKan grubuKöpekKedi

Hayvanlarda da Kan Grupları Var mıdır?

İnsan kanları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde çeşitli maddelerin bulunup bulunmamasına göre gruplandırılır ve bugüne kadar tanımlanmış 35 ayrı kan grubu sistemi vardır. Bu sistemlerin en önemlisi ABO gruplandırmasıdır. Avusturyalı bilim insanı Karl Landsteiner tarafından geliştirilen ABO sisteminde, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde A ve B olarak adlandırılan iki ayrı antijeninin olup olmadığına bakılır. Sadece A antijeni olan kanlar A, sadece B antijeni olan kanlar B, hem A hem de B antijeni olan kanlar AB, ne A ne de B antijeni olan kanlarsa O olarak gruplandırılır. Kan grubu kalıtsal bir özelliktir ve hem anneden hem de babadan gelen genler tarafından belirlenir.

İnsanlardan başka canlılarda da kan grupları vardır. Örneğin köpeklerde 13, kedilerde 3, atlardaysa 8 ayrı kan grubu tanımlanmıştır. İnsanlardaki A, B, AB, O kan gruplarına başka canlılarda da rastlanır. Örneğin maymunların, gorillerin ve kemirgenlerin kanları da ABO sistemi ile gruplandırılır. 


paylaş
kaynağı değiştir]

Kan aktarımlarının, kan grupları konusunda hiçbir bilginin olmadığı halde önceleri başarıyla sürdürülebilmesi dikkat çekicidir.[1]Landois 1875'te köpek kanının başka bir cinsin kanı ile karıştırıldığında 2 dakika içerisinde sürekli lizise (hücre parçalanması) neden olduğunu bildirmiştir.[1] Bu çalışmayı bilen Karl Landsteiner, 22 kişide yaptığı çalışmada alyuvar ve serum arasındaki tepkimeleri tanımlayarak 1901’de sonuçlarını yayınlamıştır.[1] Landsteiner önceleri A, B, C olmak üzere üç kan grubu tanımladı.[1] Sonraki yıl öğrencileri olan DeCastello ve Sturli 155 kişiyi kapsayan daha geniş bir çalışma ile kan grup sistemini A, B, O, AB olarak tanımladılar (1902).[1] 1922’de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Landsteiner 1930 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.[1] Diğer kan grup sistemleri tanımlanmadan neredeyse yarım yüzyıllık bir zaman geçmiş ve 1939’da Philip Levine tarafından sunulan bir olgu ile Rhesus (Rh etkeninin bulunduğu maymunun adı) etkeninin varlığına dikkat çekilmiştir. Sonraki birkaç yıl içerisinde yapılan benzer çalışmalarla yeni antijen sistemleri tanımlanmıştır.[1]

Genetik[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası