yüzük parmağı ayrılmaz / Yüzük Parmağı, Diğer Parmakların Aksine Doğrudan Kalbe mi Bağlıdır? - Evrim Ağacı

Yüzük Parmağı Ayrılmaz

yüzük parmağı ayrılmaz

Yüzük Parmağının Kalp ile Direkt Bağlantılı Tek Parmak Olduğu İddiası

17,1K

Yüzük Parmağının Doğrudan Kalbe Ulaşan Damara Sahip Tek Parmak Olduğu ve Evlilik Alyansının Bu Nedenle Yüzük Parmağına Takıldığı İddiası Doğru Değil

Yüzük parmağından çıkıp tek başına direkt kalbe giden ya da sadece yüzük parmağına özgü olan herhangi bir damar bulunmuyor. Elin anatomik yapısını incelediğimiz zaman tüm parmaklardaki damar yapılarının ve dallanmalarının benzer şekilde olduğunu görürüz. Parmaklardan çıkan damarların hiçbiri tek başına kalbe kadar gitmez; hepsi bir noktada birleşir. Yani yüzük parmağımızda yer alan bir damar en sonunda yukarılarda diğer parmaklardaki damarlar ile birleşir.

Yanlış İddia

 

Bugün, yüzük parmağının kalp ile direkt bağlantılı olan tek parmak olduğu ve alyans takarken bu yüzden tercih edildiği iddiasını inceleyeceğiz.

Haber platformlarında, sosyal medyada ve internet forumlarında, evlilik yüzüğünün sol elin 4. parmağına takılmasının sebebi olarak şu açıklama sunulmaktadır:

“Modern zamanlarda herkes yüzüğünü sol elin dördüncü parmağına takmaya devam ediyor. Bazı kültürler sağ eli tercih etse de hep dördüncü parmak tercih ediliyor. Peki neden?

 

Çünkü bu eskiden kalma bir inanç ve adetler bu geleneğin sürmesinin sebebi. Amerika, Kanada, Japonya, Hindistan ve Batı Avrupa’da evlilik yüzükleri hem kadın da hem de erkek tarafından sol elin 4. parmağına takılmaktadır.

 

Eski Romalılar aşk damarı dedikleri bir damardan bahsederler. Bu damar sol elin dördüncü parmağı üzerinden kalbe gider. Romalıların Vena Amoris dedikleri bu damar bu parmağın tercih edilmesinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Hristiyan geleneklerinde de geline baba oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 tane yüzük takılır ve bu parmaktaki yüzük düğünden sonra da bırakılır. Çinliler ise baş parmağın ebeveyn, işaret parmağının kardeşleri, orta parmağın kendimizi, dördüncü parmağın eşimizi serçe parmağın ise çocuklarımızı temsil ettiğine inanırlar.”

 

Bu açıklamanın yanı sıra kalple doğrudan bağlantısı olduğu için evlilik ya da nişan için alyansın sol elin 4. parmağına takıldığı iddiası şöyle öne sürülmektedir:

“Peki evlilik yüzüğü neden sol elin 4. parmağına takılıyor? Bu sorunun cevabı oldukça ilginç, Roma’da bilimsel araştırmalar yapan bilim adamları, sol elin 4. parmağından kalbe giden direk bir damar olduğunu keşfettiler. Ancak hikaye bu kadarla da sınırlı değil, insan vücudunda bulunan 10 parmağın içinde kalple doğrudan bağlantısı olan tek parmak; sol elin yüzük parmağıdır. Romalılar, bu damarı, Latince “vena amoris” olarak adlandırdılar. İngilizcesi, “vein of love” olan bu tabirin Türkçe karşılığı “aşkın damarı“dır.

Bu keşiften sonra da, evlilik törenlerinde yüzüklerin bu parmaklara takılması bir gelenek halini alır. “

 

 

 

İddianın kökenine dair bilgi aktaran bir diğer formu da şu şekilde:

Eski Romalılar, aşk damarı anlamına gelen “vena amoris”in diye bilinen bir damardan bahseder ve bu damar sol elin dördüncü parmağından kalbe gider. Genel olarak 4. parmak tercihinin başlangıç noktası kabul edilir bu inanç.

 

“Parmaktan direkt kalbe giden damar” iddiasına sosyal medya paylaşımlarında da sıklıkla rastlayabiliyoruz.

“Evlilik yüzüğü sol yüzük parmağına takılır. Çünkü sol yüzük parmağı, içinde kalple bağlantılı bir damar geçen tek parmağımızdır.”

 

 

“Kalbe giden tek damar, yüzük parmağı üzerinden gider”

 

 

Kalbe Doğrudan Tek Damar Yüzük Parmağı Üzerinden Gitmiyor

İddianın oluşumu ile ilgili bir arama yaptığımız zaman, Antik Mısır ya da Roma zamanlarından kalan bir bilgi olduğunu aktaran kaynakları görmekteyiz. Ancak birazdan izah edileceği üzere, yüzük parmağından çıkıp tek başına direkt kalbe giden ya da sadece yüzük parmağına özgü olan herhangi bir damar bulunmamaktadır.

Elin anatomik yapısını incelediğimiz zaman tüm parmaklardaki damar yapılarının ve dallanmalarının benzer şekilde olduğunu görürüz. Ayrıca parmaklardan çıkan damarların hiçbiri tek başına kalbe kadar gitmez; hepsi bir noktada birleşir. Yani yüzük parmağımızda yer alan bir damar en sonunda yukarılarda diğer parmaklardaki damarlar ile birleşir. Bir diğer deyişle parmaklardaki damarlar üst noktalarda bir yerde aynı damardan dallanmışlardır.

Daha belirgin bir şekilde örnek vererek açıklamak adına yüzük parmağı dahil dört el parmağında dalları bulunan Aa. digitales palmares propriae’yi ele alalım ve izlediği yolu kalbe doğru gerisin geri takip edelim. Baktığımız zaman bu damarın, biraz yukarıda avuç bölgesinde A. ulnaris isimli bir başka damarın dallarından biri olarak ayrıldığını görürüz. A. ulnaris ise daha yukarıda kol bölgesinde A. radialis ile birlikte A. brachialis adı verilen damardan ayrılmıştır. Yani başlangıçta farklı parmaklarda dalları bulunan farklı damarlar, kalbe varmadan henüz kolumuzun üst bölgesinde tek bir damar olarak gözlenmektedir.

 

kol damarları

 

elin arter ve sinirleri

Netter Anatomi Atlası’ndan “Elin Arter ve Sinirleri”

 

Damarların dallanmasının genel olarak bu şekilde olduğunu göz önünde bulundurursak, herhangi bir parmaktan tek başına kalbe kadar direkt giden bir damar olmadığını ve iddianın doğruluk payı bulunmadığını söyleyebiliriz.

 

kalbe doğrudan tek damar yüzük parmağı

 

Evrim Ağacı da yayımladığı bir incelemede yüzük parmağının, kalp ile olan damar veya sinir bağlantısı bakımından diğer parmaklardan farklı olmadığını, elin 4. parmağının yüzük takımı için seçilmesinin tamamen tarihsel ve rastlantısal olduğunu aktarmıştı.

 

alyans parmağı kalp damarı

Yüzük Takılan Parmağa Göre Taşınan Anlamlar

Kombinlerimizi tamamlayan en önemli aksesuarların başında takılar gelir. Bu yüzden herkes çok sayıda yüzük, kolye, küpe, bileklik ve daha çok fazla sayıda takı ve aksesuara sahiptir. Kimi kolyelere düşkünken kimisi yüzüksüz kendisini eksik hisseder. Yüzük tutkunları da kendi içerisinde  5’e ayrılır. Çünkü sonuç olarak beş parmağın beşi de bir değildir. :)  Kimi yüzüğü sadece yüzük parmağında severken, kimisini baş parmak, serçe parmağı, orta parmak ve işaret parmağına da takarak farklılıklara da açık olduğunu ve standartlara uymamayı tercih eder. Peki parmaklara göre takılan yüzükler ne anlam taşır? İşte size yüzük takılan parmağa göre taşınan anlamlar…

Baş parmağa yüzük takmak, Antik Yunan çağında erkeklerin güçlü olması ve korumacı yapısıyla ilişkilendirilirdi. Günümüzde ise erkeğin kendinden emin olmaya çalışması durumu ile bağlaştırılmıştır. Kadınlarda ise inatçı ve öfkeli ruh hali ile sıcak kanlılığın sinyallerini vermektedir.  Baş parmağa yüzük takan kişiler genel olarak özgürlüğe düşkün bir yapıya sahiptir ve kendi koyduğu sınırların ihlal edilmesi onu çıldırtır.

zihgir

İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.  İşaret parmağında yüzük kullanmayı sevenler güç ve otoriteye karşı sevecen olduğu için iş ve özel hayatlarında oldukça başarılılardır.

Orta parmakta yüzük kullanan kişiler ilişkilerinde samimi ve güvenilirdir. Sıcacık dostane yaklaşımları onları iyi birer sırdaş yapar. Bu tarz insanlar aynı zamanda kendini harika hisseden, övmekten ve övünmekten hoşlanan tiplerdir. Dünyanın en seksi kadınlarından biri olan Marilyn Monroe’nun da orta parmağa yüzük takmayı sevdiği bilinirdi.

Yüzük parmağı ile medeni hali yansıtmanın yanı sıra düzenli ve tertipli bir kişiliği yansıtır. Çünkü sonuç olarak evlilik düzen ve tertibi de beraberinde getirmektedir.  Evli olmadığı halde yüzük parmağına yüzük takmayı tercih edenler ise romantik yapıda olan insanlardır. Evlenme hayalleri kurar ve romantizmi doruklarda yaşamak isterler. Hayalperestlik onların en belirgin özelliğidir. Sol el yüzük parmağına yüzük takmaktan hoşlananlar ise yaratıcı, pratik ve sorun çözmede becerikli kişiliklerdir.

Serçe parmakta yüzük kullanan kişiler ortamlarda üzerlerine çektikleri bakışlardan fazlasıyla haz alırlar. İlgi çekmeyi seven bu kişiler, ikna yeteneği kuvvetli ve sanatsal yönü fazla olan kimselerdir. Ayrıca iş anlamında başarılı yapıları vardır.

Yüzük Parmağı

İnsanlar birbirlerine açılmadan önce ilk iş parmaklarına bakmak olur. Çünkü gözleri yüzük arar. Eğer kişi 4.parmağına yüzük takmışsa, anlarız ki o kişi ya evlidir ya nişanlıdır. Yani birisine bağlıdır. Peki, hiç merak ettiniz mi yüzük neden 4. Parmağa takılır? İşte o sorunun cevabı burada…

Yüzük Parmağı

Çinlilerin inanışlarına göre her bir parmağın karşılığı vardır. Baş parmaklar anne ve babayı, işaret parmakları kardeşlerimizi, orta parmaklar kendimi, yüzük parmakları eşimizi ve serçe parmaklarımız ise çocuklarımızı ifade eder.

Yüzük Parmağı

Karşılıklı tutup avuç içleri birbirine bakacak şekilde ayarladığımızda bütün parmaklar ayrılırken sadece dördüncü parmaklar ayrılmaz.

Yüzük Parmağı

Bir başka varsayım ise Eski Romalılara aittir. Vena amoris dedikleri aşk damarı anlamına gelen bir damardan bahsederler ve bu damarın direk kalbe gittiğini söylerler. Bu yüzden 4. Parmağa takılmaya başlamıştır.

Kategoriler ModaEtiketler 4.Parmak, Aşk Damarı, Yüzük Parmağı
Arşiv Bağlantısı
  • Yazar Yok. Fotoğraf. (13 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı

    nest...
  • batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir