2021 muharrem ayı ne zaman / Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü hangi tarihte? - Son dakika haberleri – Sözcü

2021 Muharrem Ayı Ne Zaman

2021 muharrem ayı ne zaman

Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman?

İslam tarihindeki pek çok önemli olayın yaşandığı Muharrem ayının idrak edilmesine sayılı günler kaldı. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının başlamasıyla hicri yılı geride kalırken ’üncü yıl başlayacak. İşte, Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? sorusunun cevabı…

Muharrem ayı ne zaman?

Diyanet’in dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Muharrem ayı 9 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Muharrem ayının başlamasının ardından hicri takvimde yılına geçilecek.

Aşure günü ne zaman?

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü ise Aşure günü olarak idrak ediliyor. Muharrem’in onuncu günü yani aşure günü ise bu yıl 18 Ağustos Çarşamba gününe denk gelecek.

Aşure günü oruç tutmak sevap mı?

Alimler ve Medreseler Birliği’nin internet sitesinde yer alan bilgide “Âşure; hicri ayların birincisi olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bugünü oruçlu geçirmek, semavi dinlerde var olan ve günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden biridir. Hatta bu orucun müşrikler tarafından tutulduğuna dair rivayetler de mevcuttur. Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) gerek bi’setten önce gerek sonra bu oruca kıymet vermiş; Ramazan orucu farz olmadan önce ve sonra ashabına, tutmaları yönünde tavsiyelerde bulunmuştur. Bugünü oruçlu geçirmenin faziletiyle ilgili varid olan rivayetler şu şekildedir; Ebu Katâde (radiyallahuanh) der ki: Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: Allah’ın, Âşûre günü orucuyla ondan önceki yılı bağışlamasını şüphesiz ki umarım (Müslim, Sıyâm , No: ).

Yine Abdullah İbn Abbas (radiyallahuanhuma) şöyle der: Nebi (aleyhissalatu vesselam), Ramazandan sonra hiçbir günün diğerinden (daha) faziletli olduğunu araştırmazdı! Ancak Âşûre günü hariç!” (Buhârî, Salâtu’t-Terâvîh 69, No: ).

 Âşûre Orucu Küçük Günahlara Kefaret Olur

Hadis-i şeriflerde geçtiği üzere Âşûre orucu önceki yıl yapılan günahlara kefaret olur. Affedilen bu günahlar büyük değil, küçüklerdir. Zira büyük günahların affı ancak tövbe ile mümkündür. Eğer kişi büyük günahları işlememiş ve küçük günahlarda da ısrarcı değilse, bu oruç kendisinin ecrini arttırır. İmam Nevevî der ki: Olur da bu kimsenin büyük günahları varsa, umarız ki bunlar hafifler (El Mecmu VII, ).

 Âşûre ile Birlikte Tâsûâ Gününü de Oruçlu Geçirmenin Fazileti

 Muharrem ayının dokuzuncu gününe “Tâsûâ” denir. Bugünü de oruçlu geçirmekle ilgili İbn Abbas (radiyallahuanhuma)’dan şu rivayet aktarılır: Rasulullah (aleyhissalatu vesselam), Âşûre günü oruç tutup bize de oruç tutmamızı emrettiği zaman sahabiler kendisine: Ey Allah’ın Resulü! Bugün, Yahudilerle Hristiyanların tazim ettikleri bir gündür! dediler. Bunun üzerine Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: Öyleyse biz de gelecek sene (Muharrem’in) dokuzunda oruç tutarız (Müslim,  Sıyâm , No: ).

Bu hadise binaen Âşûre ile birlikte Tâsûâ gününü de oruçlu geçirmek müstehaptır. Bunun hikmetiyle ilgili farklı yorumlar yapılsa da ehli kitaba muhalefet olsun diye bu şekilde bir tavsiyenin varid olduğu görüşü daha muteberdir (Nevevî, Şerhu Müslim VIII, 15).

Her iki günü oruçlu geçirmek daha faziletli olmakla birlikte sadece Âşûrâ günü oruç tutmak mekruh değildir. Yani Âşûrâ günü oruç tutulduğunda, bir önceki günü de oruçlu geçirme zorunluluğu yoktur (El Heytemî, Tühfetü’lMuhtâc). Dolayısıyla hastalık veya oruca güç yetirememe gibi sebeplerden dolayı sadece bir gün oruç tutulabilir. Yine çeşitli sebeplerden dolayı dokuzuncu günde oruç tutma imkanı bulamayanların, Âşûrâ ile birlikte on birinci günü oruçlu geçirmeleri müstehap olur (Şirbînî, Muğni'lMuhtâc II, ).

Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek ve 8 Eylül ’de Safer ayı başlayacak.

Diyanet Muharrem ayı ne zaman , hangi g&#;n bitecek? Muharrem başlangıcı ayın ka&#;ında?

İslam alemi için önemli aylar arasında bulunan aylardan biri olan muharremin idrak edilmesine sayılı günler kaldı. Aynı zamanda hicri takvime göre yılın ilk ayı olan muharrem ayının başlamasıyla birlikte hicri takvime göre yılı bitecek ve yılı başlayacak.

MUHARREM AYI NE ZAMAN, HANGİ GÜN, AYIN KAÇINDA?

Diyanet’in dini günler takviminde yer alan bilgilere göre muharrem ayı 9 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Muharrem ayının başlamasının ardından hicri takvimde yılına geçilecek.

Her yıl bu ayın onuncu günü ise aşure günü olarak idrak ediliyor. Muharrem’in onuncu günü yani aşure günü ise bu yıl 18 Ağustos Çarşamba gününe denk gelecek.

Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek ve 8 Eylül ’de Safer ayı başlayacak. ’in geri kalanındaki dini günler ise şöyle;

7 Ekim Perşembe Rebiülevvel ayı ilk günü, 17 Ekim Pazar Mevlid Kandili, 6 Kasım Cumartesi Rebiülahir ayı ilk günü ve 5 Aralık Pazar cemaziyelevvel ayı ilk günü.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası