7 ile bölünme kuralları / Bölünebilme kuralları - Vikipedi

7 Ile Bölünme Kuralları

7 ile bölünme kuralları

7 İle B&#;l&#;nebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız B&#;lme İşlemi Konu Anlatımı Ve &#;rnek Soruları

Haberin Devamı

7 İle Kalansız Bölme İşlemi Konu Anlatımı

 Bu durumda yapılması gereken tek şey sayının en sağından başlayarak 1 3 2 rakamları yazılmalıdır. Sonrasında dördüncü, beşinci ve altıncı sayıya bu rakamların eksilisi üstüne yazılmalıdır. Yani 1 3 2 sayıları sağdan başlanılarak bir artılısı bir eksilisi yazılır. Devamında her rakam altında bulunan sayı ile çarpılması gerekir. Bu çarpma işlemi sonunda hepsi toplanılmalı ve sonuç muhtemelen küçük bir sayı çıkmaktadır. Bu sayı eğer yedi rakamının tam katı ise işlem başarılıdır ve bölünme gerçekleşir. 

 Bu işlemler yapılırken son derece dikkatli olunmasında fayda vardır. Eğer işlem sanılandan çok fazla büyük çıktı ise işlemler tekrarlanabilir. Bu sanılan sayı muhtemelen iki basamaklı olması gerekir. Eğer sayı ü. Veya daha fazla basamaklı olursa problemin çözümünde belirgin bir hata yapıldığı kesindir. İşlemler sırasında hiçbir basamağın atlanılmaması gerekir. Aksi takdir de işlemin hata ile sonuçlanması kaçınılmaz olmaktadır. 

7 İle Kalansız Bölme Örnek Soruları

 7 ile kalansız bölme işlemi birçok öğrenci için oldukça problemli görülmektedir. Fakat örnek sorular çözülmesi ve gereken işlemlerin ardında son derece basit olacağı anlaşılır. İlk olarak örnek sayımız şeklinde altı basamaklı bir sayı olsun. Bu sayıya sağdan başlayarak düzenli bir şekilde 1 3 2 -1 -3 -2 yazılmalıdır. İşlemler sırasında sayıların uygun yerleştirilmesi gerekir. 

Haberin Devamı

 Bu sayılar yazıldıktan sonra en sağdan başlanılarak altlarındaki rakam ile çarpılmalıdır. İlk olarak 1x4 + 3x3 + 2x5 + 6x –1 + 8x-3 + 9x-2 düzenlenir. Devamında gerekli çarpma ve toplama işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler 4 + 9+ şeklinde olmaktadır. Artılar toplanıp eksilerden çıkarılması ile işlemin yedinin katı olup olmadığı incelenir. Cevap – 25 olarak çıkmaktadır. Genellikle öğrenciler cevabın eksili olduğunu öğrenince oldukça temkinli davranmaktadır. 

 Fakat bu aslında bizim işlemlerimiz değiştirmemektedir. yedinin tam katı değildir ve bölümünden – 4 kalmaktadır. 7 ile – 4 toplanılması ile birlikte 3 rakamı elde edilir. Yani bu sayının yedi ile bölümünden kalan üç olmaktadır. Eğer bu sayı gerekli işlemler yapılır ve hesap makinesi kullanılırsa gerçekten 7 ile tam bölümü gerçekleşir. Öğrenciler işlemler sırasında uygun hesaplamalar yapıp acele etmeden tek tek yazarak sonuca ulaşması gerekir.

7 ile bölünebilme kuralı nedir

7 ile bölünebilme kuralı birinci yöntem : 7 ile bölünebilmede kullanılan bu yöntem Türkiye’de ders kitaplarında en çok yer alan klasik yöntemdir. Bu yönteme göre sayının sağından başlayarak sırasıyla 1, 3, 2 sayılarını yazarsınız. Sayı bitene kadar bu işleme devam edersiniz. Sonra ilk 3’lü gurup için + ve diğerleri için – koyarsanız. Verdiğiniz 1, 3, 2 rakamları ile ilgili basamaktaki sayıları çarparsınız. En son çıkan sayıları topladığınızda sayı 7’nin katıysa bu sayı 7 ile bölünebiliyordur.

7 ile bölümünden kalanı bulma : Yukarıda yapılan işlem sonucunda elde ettiğimiz değer pozitif ise o sayıyı 7 ile bölerek kalanın kaç olduğunu elde ederiz. Eğer sonuç negatif ise sonucun üzerine pozitif değeri elde edene kadar sürekli 7 ekleriz. Elde ettiğimiz ilk pozitif değer sayımızın 7 ile bölümünden elde ettiğimiz kalandır.

Biraz uzun ve karmaşık gelen bu bölünebilme kuralını bir örnek üzerinden daha rahat anlayabiliriz.

Örnek: sayısının 7 ile bölünüp bölünmediğini ele alalım.

2 4 9 3 1 2 sayılarının altında sırasıyla sağdan sola doğru 1, 3, 2 yazalım.

2 3 1 2 3 1 ilk üçlü gurup + diğeri de – işaretli olur. Bu durumda ikisini de çarpıp toplamalıyız.

(2×2 + 4×3 + 9×1) – (3×2+ 1×3 + 2×1) = 25 – 11 = 14 sayısı 7’nin katı olduğuna göre bu sayı 7’ye tam olarak bölünür.

7 ile Bölünebilme Kuralı İkinci Yöntem : Bu yöntem de epey bilindik bir yöntemdir. Uygulaması çok basittir. Dezavantajı ise çok basamaklı sayılar için pek uygun olmamasıdır.

Yönteme göre sayının birler basamağındaki sayıyı 2 ile çarpıyoruz. Çıkan sonucu geri kalan sayıdan çıkarıyoruz. Sonuç 7’nin katıysa sayı da 7’nin katı demektir. Bu yöntem özellikle 3 basamaklı sayılarda çok pratik ve faydalıdır.

Örneğin sayısının son basamağı 2’dir. Son basamağı çıkardığımız zaman kalan sayı 78 olmaktadır. 78 – 2×2 = 74 7’nin katı olmadığına göre bu sayı da 7’nin katı değildir. Dikkat edersek 3 basamaklı sayı için 2 basamaklı kontrol yapmak zorunda kaldık.

sayısını aynı yöntemle değerlendirelim. Birler basamağı 3, 3×2 = 6 ve 69 – 6 = 63’tür. 63 7 ile bölünebildiğinde göre de bölünecektir.

Çok basamaklı sayılarda bu yöntem kullanılırken her seferinde bir basamak azaltılır. Bu yöntem bu haliyle uzun süreceğinden üç basamaklı sayılar için kullanmayı tercih etmeliyiz.

7 ile Bölünebilme Kuralı Üçüncü Yöntem : Sayıyı bildiğimiz klasik bölme işlemi ile 7 ye bölmek. Bazen 1. kuralı baz alarak hazırlanmış özel sorular vardır. Özellik ile zor matematik soru bankalarında karşılaşacağınız bu soru tiplari için bilmelisiniz. Fakat onun dışında direk bölme şeklinde yapmanızda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. Onun için çok da fazla öğretilen bir bölünebilme kuralı değildir.

14, 21 ve 28 sayıları gibi 7 nin katları şeklindeki sayılara bölünebilme kuralını rahatlıkla anlayabileceğimiz için 7 ile bölünebilme kuralını iyi bilmemiz gerekiyor.

Buna göre;

7 ile Bölünebilme Kuralı ile ilgili Sorular ve Çözümleri

Soru : Beş basamaklı AA sayısı, 7 ile tam bölündüğüne göre, A nın alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?

A 3 6 2 A = ( A.1 + + ) – ( + A.3 ) = m + 6 + 12 – 3 – 3A = – 2A + 15
3 1 2 3 1
– – + + +

– 2A + 15 ifadesinin 7 nin katı olması gerektiğinden A sayısının alabileceği tek değer vardır. O da 4 tür.

Matematikte bölünebilme kuralı veya bölünebilme testi, verilen sayının sabit bir bölenle tam bölünüp bölünemeyeceğini, bölme işlemini gerçekleştirmeden belirlemeye yarayan bir yöntemdir. Bu yöntem genellikle ilköğretimin ilk yıllarından itibaren öğretilir ve aslında üzerine fazla bir ekleme yapılmadan yıllar içinde aynı biçimde devam eder.

Okullarda öğretilen bölünebilme kuralları genellikle 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11 ve bu sayıların birleşimi ile oluşturulan sayılar ile alakalıdır. Yani 36 sayısının bölünebilme kuralı hem 4 hem de 9 sayısı kontrol edilerek bulunur. Yukarıda listelediğimiz sayılar arasında fark ettiğiniz gibi 7, 13 gibi asal sayılar yoktur. Bu sayıların bölünebilme kuralları zor oldukları söylemi ile genellikle atlanır.

Hesap makinesi sayesinde belirli bir sayının hangi sayılarla bölünebileceğini tespit etmek için artık kurallar ezberlemenize gerek kalmamış olabilir. Ancak bölünebilme kurallarının öğretilmesinin tek nedeni sayıların bölünüp bölünemediğini anlamamız değildir. Bu kurallar matematiğin ilginç özellikleri ile ilgili bazı ipuçları barındırır.

Aslında en kafa karıştırıcı olan bölünebilme kuralları ise asal sayılar ile ilgili olanlar yani atladığımız kurallardır. Şimdi öncelikle ile 7 bölünebilme kuralını alternatif ele alalım. Sonrasında da elde ettiğimiz bir kuralı diğer asal sayılar için nasıl genelleştirilebileceğimizi görelim.

7 İle Bölünebilme Kuralı

Kural aslında basittir. Verilen sayıdaki son basamağı silin ve sonra bu silinen basamağın iki katını alın ve kalan sayıdan çıkarın. Sonuç 7’ye bölünebiliyorsa, orijinal sayı da 7’ye tam bölünür anlamına gelecektir. Ancak sonuç çok büyükse bu işlem tekrarlanmalıdır.

Bu kuralın nasıl çalıştığını görmek için bir örnek deneyelim. sayısını 7’ye bölünebilirlik için test etmek istediğimizi varsayalım. Önce birler basamağı olan 7’yi silin ve kalan sayıdan 7’nin iki katını yani 14’ü çıkarın. Bu durumda – 14 = 87 elde ettiniz.

Bu sayı hala çok büyük. Bu durumda işleme aynı biçimde devam ediyoruz. Şimdi son sayı olan 0’ı silip iki katını sayıdan çıkarınca elimizde kaldı. Büyük derseniz bir kere daha yapalım. Son basamaktaki 4’ü silin, 4’ün iki katı olan 8 sayısını bu sayıdan çıkartın. Yani -8= Örnek olması için son bir defa daha yapalım. 8 sayısını sildik. Ardından iki katını 86’dan çıkarttık. Şimdi elimizde 70 sayısı var. Sonuçta bu sayının 7 ile bölünebildiğini biliyoruz. Bu durumda başlangıçtaki sayımız da 7 ile bölünebilmektedir.

Kural Neden İşe Yarıyor?

Yapacağınız alıştırmalar ile bu yöntemi hızlıca uygulayabilir hale gelmeniz mümkün olacaktır. Ancak bu yöntemin neden işe yaradığını merak ediyor olmanız da olasıdır. Bunu anlayabilmek için şimdi aşağıdaki tabloya göz atalım. Tablo son basamağın 1’den 9’a kadar olması durumunda aslında hangi çıkarma işlemini yaptığınızı göstermektedir.

Sayının Son BasamağıÇıkartılan Sayı
120 + 1= 21=
240 + 2= 42=
360 + 3= 63=
480 + 4= 84=
5 + 5= =
6 + 6= =
7 + 7= =
8 + 8= =
9 + 9= =

Gördüğünüz gibi kuralda aslında yaptığımız ilk sayının içinden mevcut 7’nin katlarını ayıklamak oldu. Sonrasında da geriye kalan sayının 7’nin bir katı olup olmadığına baktık. Mantığını eğer anladınızsa şimdi bu kuralı gelin başka bir asal sayı olan 13 ile bölünebilme kuralı için deneyelim. Ancak 13 ile bölünebilme kuralında ise son basamağın iki katını çıkarmak yerine, her seferinde silinen basamağın dokuz katını çıkartacağız. Devamı tamamen aynı biçimde gerçekleşecek.

13 İle Bölünebilme Kuralı

sayısının için 13 ile bölünüp bölünemediğini kontrol edelim. Her zamanki gibi birler basamağındaki 6’yı silin. Ardından bunu 9 ile çarpıp bulduğunuz 54 sayısını ’den çıkartın. – 54 = Şimdi bir kere daha yapalım. Son basamaktaki 7’yi silin. Ardından 9 katı olan 63 sayısını 50’den çıkartın. 50 – 63 = – ’ün 13’e bölünebileceğini ve bu nedenle orijinal sayının 13’e bölünebileceğini görüyoruz. ( Bu arada hatırlatalım. 13 ile bölmede başka kurallar da mevcuttur. Ancak bu aktardığımız yöntem genellemeye daha uygundur.)

Sayının Son BasamağıÇıkartılan Sayı
190 + 1= 91=
2 + 2= =
3 + 3= =
4 + 4= =
5 + 5= =
6 + 6= =
7 + 7= =
8+8==
9+9==

17 İle Bölünebilme Kuralı

Mantığı anladığınızı kabul ederek bu kuralı fazla uzatmayacağız. Ancak bu kuralda da yine ufak bir fark var. Birler basamağını sildikten sonra, sildiğiniz sayının bu sefer 5 katını almanız ve kalan sayıdan çıkarmanız gerekiyor. Süreç yukarıda açıkladığımızın aynı biçiminde gerçekleşecektir.

Aslında bu üç bölünebilme kuralı daha büyük asal sayılarında bölünebilirlik kurallarını keşfetmenize olanak sağlayabilir. Aşağıdaki grafik, çeşitli asal sayılar için silinen basamakları kaç ile çarpmanız gerektiğini size göstermektedir.

Asal Sayılar İçin Bölünebilme Kurallarının Genellemesi

7 İle Bölünebilme2 ile çarpılmalı
11 İle Bölünebilme1 ile çarpılmalı
13 İle Bölünebilme9 ile çarpılmalı
17 İle Bölünebilme5 ile çarpılmalı
19 İle Bölünebilme17 ile çarpılmalı
23 İle Bölünebilme16 ile çarpılmalı
29 İle Bölünebilme26 ile çarpılmalı
31 İle Bölünebilme3 ile çarpılmalı
37 İle Bölünebilme11 ile çarpılmalı
41 İle Bölünebilme4 ile çarpılmalı

Son olarak bu çarpacağımız sayıların neye göre belirlendiğini de merak ediyor olabilirsiniz. Örnek üzerinden açıklayalım. 13 ile bölünebilme kuralında çarpanımız 9 idi. Bunun nedeni 13’ün katları arasında sonu 1 ile biten ilk sayının 91 olmasıydı. Sonucunda bu sayının onlar basamağı da 9’du. 17 ile bölünebilme kuralında da çarpanımız 5 oldu. Çünkü 17’nin katları arasında sonu 1 ile biten ilk sayı 51 ve bu sayının da onlar basamağı 5’tir.

Mantığı anladığınızı düşünüyoruz. Arzu ederseniz diğer sayıları da siz kontrol edebilirsiniz. Unutmayın bu kurallar sadece genel sınavlarda soru çıktığı için değil, öğrencilerin sayıları dünyasını keşfetmeye adım atmasını sağlamak için öğretilmelidir. Sonuçta mantığını anlayınca her şey daha kolay. Kim demiş bölünebilme kuralları zor diye :)



Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerindenufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Ana Sayfa&#;leti&#;im

SAYI

Asal Say&#;Tam Say&#;larDo&#;al Say&#;lar ve Sayma Say&#;lar&#;Kesirli(Rasyonel) Say&#;Orans&#;z(&#;rrasyonel)Say&#;larGer&#;el(Reel) Say&#;lar&#;sl&#; Say&#;larK&#;kl&#; Say&#;larPi say&#;s&#;Di&#;er Say&#; K&#;meleri ve &#;e&#;itleri&#;&#;lem &#;ncelikleri

GEOMETR&#;

&#;OKGEN-D&#;ZG&#;N &#;OKGEN-&#;EMBER-DA&#;RE

&#;&#;genlerD&#;RTGENLERKareDikd&#;rtgenParalelkenarE&#;kenar D&#;rtgenYamukDeltoid

D&#;&#;ER &#;OKGENLER

PR&#;ZMALAR

Geometrideki KavramlarA&#;&#;larSimetri-Asimetri

CEB&#;R

Cebir Temel KavramlarOBEB-OKEKBasit E&#;itsizlikCebirsel &#;fadelerMutlak De&#;er&#;arpanlara Ay&#;rmaOran-Orant&#;

D&#;&#;ER KONULAR

&#;r&#;nt&#;Matemati&#;in Cevaps&#;z Sorular&#;Matematikte !Piramitler
 Kalans&#;z B&#;l&#;nebilme Kural&#;
 

KALANSIZ BÖLÜNEB&#;LME KURALI
1'e Bölünme Kural&#;:
 Her say&#; 1'e bölünür. Sonuç say&#;n&#;n kendisini verir.       
    
2'ye Bölünme Kural&#;: Say&#;lar aras&#;ndan çift olanlar 2'ye tam olarak bölünebilir.

3'e Bölünme Kural&#;: Say&#;lar aras&#;nda, rakamlar&#; toplam&#; 3 veya 3'ün katlar&#; olan say&#;lar 3'e tam olarak bölünebilir.

4'e Bölünme Kural&#;:Say&#;lar aras&#;nda son iki basama&#;&#;n&#;nrler ve onlar basama&#;&#;n&#;n) belirtti&#;i say&#; 00 veya 4'ün katlar&#; ise o say&#; 4 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

5'e Bölünme Kural&#;:Birler basama&#;&#; 0 yada 5 olan say&#;lar 5 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

6'ya Bölünme Kural&#;:Hem 2'ye hem 3'e kalans&#;z olarak bölünebilen say&#;lar 6'ya kalans&#;z olarak bölünebilir.

          7'ye Bölünme Kural&#;
              
1.YÖNTEM

Birinci yöntem, say&#;n&#;n rakamlar&#;n&#;n alt&#;na, birler basama&#;&#;ndan sola do&#;ru, +1, +3, +2, -1, -3, -2 say&#;lar&#; s&#;ra ile yaz&#;l&#;funduszeue.info alta yaz&#;lan rakamlar birbiriyle çarp&#;l&#;funduszeue.infoçlar toplan&#;r. Sonuç, 0 veya 7'nin katlar&#; ise o say&#; 7 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.
                            2.YÖNTEM
&#;kinci yöntem, say&#;n&#;n birler basama&#;&#; 2 ile çarp&#;l&#;r. Sonuç bir kenara yaz&#;l&#;r. Sonra birler basam&#;&#;ndaki rakam hariç di&#;er rakamlar&#;n belirtti&#;i say&#;dan, bir kenara yazd&#;&#;&#;m&#;z say&#; ç&#;kar&#;l&#;funduszeue.infoç 0 veya 7'nin katlar&#; ise o say&#; 7 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.
                            3.YÖNTEM
Üçüncü yöntem, say&#;n&#;n birler basama&#;&#;ndan sola do&#;ru rakamlar iki&#;erli gruplan&#;r. (En sonuncu gruba 1 rakal&#; say&#; kalabilir.) Birinci gruptan küçük, en yak&#;n 7'nin kat&#;ndan ç&#;kar&#;l&#;funduszeue.info kenara yaz&#;l&#;r.&#;kinci gruptaki say&#;dan büyük, say&#;ya en yak&#;n 7'nin kat&#;ndan o say&#; ç&#;kart&#;l&#;funduszeue.info kenara yazd&#;&#;&#;m&#;z say&#;n&#;n yan&#;na yaz&#;l&#;funduszeue.info grup s&#;raylar küçük,büyük,küçük,büyük dye devam eder ve bu kural uygulan&#;funduszeue.info kenara yazd&#;&#;&#;m&#;z rakamlar yan yana yaz&#;lm&#;&#;t&#;.Yeni olu&#;an say&#; 'nin katlar&#; ise say&#; 7 ile kalans&#;z olarak bölünüyor demektir.

8'e Bölünme Kural&#;:Say&#;n&#;n son üç basama&#;&#;n&#;n(birler,onlar ve yüzler basama&#;&#;n&#;n) belirtti&#;i say&#; veya 8'in katlar&#; ise o say&#; 8 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

9'a Bölünme Kural&#;:Say&#;n&#;n say&#; de&#;erleri toplam&#; 9'un katlar&#; ise o say&#; 9 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

10'a Bölünme Kural&#;:
Say&#;n&#;n birler basama&#;&#; 0 ise o say&#; 10 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

11'e Bölünme Kural&#;:
Say&#;n&#;n rakamlar&#;n&#;n alt&#;na, birler basama&#;&#;ndan sola do&#;ru s&#;rayla; +, -, +, diye s&#;rayla yaz&#;l&#;r. +'l&#;  gruplar pozitif, -'li gruplar negatif say&#; olmu&#;funduszeue.info +'l&#; gruplar kendi aralar&#;nda, -'li gruplar kendi aralar&#;nda toplan&#;r.&#;ki sonuçlarda biribiriyle toplan&#;funduszeue.infoç 0 veya 11'in katlar&#; ise o say&#; 11 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

12'ye Bölünme Kural&#;:Hem 4'e hem 3'e kalans&#;z olarak bölünebilen say&#;lar 12'ye kalans&#;z olarak bölünebilir.

13'e Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;m&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m. O zaman a+4b say&#;s&#;n&#;n belirtti&#;i say&#; 13'ün katlar&#; ise x say&#;s&#; da 13'e kalans&#;z olarak bölünebilir.

14'e Bölünme Kural&#;:Hem 7'ye hem 2'ye kalans&#;z olarak bölünebilen say&#;lar 14'e kalans&#;z olarak bölünebilir.

15'e Bölünme Kural&#;:Hem 5'e hem 3'e kalans&#;z olarak bölünebilen say&#;lar 15'e kalans&#;z olarak bölünebilir.

16'ya Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m. O zaman 4a+2b say&#;s&#; 16'ya kalans&#;z olarak bölünebiliyorsa x say&#;s&#; da 16'ya kalans&#;z olarak bölünebilir.

17'ye Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;m&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m. O zaman a-5b say&#;s&#; 0 ise veya 17'nin katlar&#;s ise x say&#;s&#; 17 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

18'e Bölünme Kural&#;:Hem 9'a hem 2'ye bölünebilen say&#;lar 18'e de kalans&#;z olarak bölünebilir.

19'a Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;m&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m.  Ozaman a+2b say&#;s&#; 19 ile kalans&#;z olarak bölünebiliyorsa x say&#;s&#; da 19 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

20'ye Bölünme Kural&#;: Say&#;n&#;n birler ve onlar basama&#;&#;n&#;n belirtti&#;i say&#; 00,20,40,60 veya 80 ise o say&#; 20 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

21'e Bölünme Kural&#;: Hem 7'ye hem 3'e bölünebilen say&#;lar 21'e kalans&#;z olarak bölünebilir.

22'ye Bölünme Kural&#;:Hem 11'e hem 2'ye Bölünebilen say&#;lar 22'ye kalans&#;z olarak bölünebilir.

23'e Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;m&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m. O zaman 3a-2b say&#;s&#; 0 ise veya 23'e kalans&#;z olarak bölünebiliyorsa x say&#;s&#; da 23'e kalans&#;z olarak bölünebilir.

24'e Bölünme Kural&#;:Hem 8'e hem 3'e kalans&#;z olarak bölünebilen say&#;lar 24 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

25'e Bölünme Kural&#;:Say&#;n&#;n birler ve onlar basama&#;&#;n&#;n belirtti&#;i say&#; 00,25,50 veya 75 ise o say&#; 25 ile kalans&#;z olarak bölünebilir.

26'ya Bölünme Kural&#;:Hem 13'e hem 2'ye bölünebilen say&#;lar 26'ya kalans&#;z olarak bölünebilir.

27'ye Bölünme Kural&#;:Say&#;y&#; x olarak ald&#;&#;&#;m&#;zda x=10a+b olarak alal&#;m. O zaman 8b-a say&#;s&#; 0 ise veya 27'nin katlar&#; ise o say&#; 27'ye kalans&#;z olarak bölünebilir.

           Devam&#;n&#; funduszeue.info kurucusu olarak yazaca&#;&#;m
 
  Bug&#;n 0 ziyaret&#;i (0 klik) ki&#;i burdayd&#;!  
  Bu web sitesi ücretsiz olarak funduszeue.info ile olu&#;turulmu&#;tur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?

Ücretsiz kaydol

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası