kültürel miras ögeleri nelerdir / 2. Sınıf Hayat Bilgisi Kültürel Miras Ögeleri konu anlatımı

Kültürel Miras Ögeleri Nelerdir

kültürel miras ögeleri nelerdir

2. Sınıf Hayat Bilgisi Kültürel Miras Ögeleri konu anlatımı

Haberin Devamı

Bir milletin tarihini, geleneğini ve adetlerini gelecek nesillere aktaran her öge kültürel miras sayılmaktadır. Tarihimizi korumak ve yaşatmak için kültürümüzü ve ögelerini korumaya devam etmeliyiz.

Kültürel Miras Ögeleri

1- Gülük Dağı Termossos Milli Parkı

 Devlet tarafından korunan Güllük Dağı Milli Parkı 1970 yılında kurulmuştur. Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yer alır. Hem botanik hem de arkeolojik açıdan önemlidir. Bu nedenle kültürel miraslarımız içerisindedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Güllük Dağı Milli Parkını ziyaret etmektedir. Parkın içerisinde kamp yapılacak alanlar da mevcuttur.

2- Mevlana Celaleddin Rumi

 1207 - 1273 yılları arasında yaşayan Mevlana hayatının büyük bir kısmını İç Anadolu bölgemizde bulunan Konya şehrinde geçirdi. En önemli eserleri arasında Mesnevi, Divan-ı Kebir ve Mektubat yer alır. Her yıl ülkemizin birçok şehrinde semah gösterileri düzenlenmektedir. Konya'daki Mevlana Müzesine ise yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Celaleddin Rumi, hem dini hem de kültürel mirasımız olduğu için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

3- Yunus Emre

13. yüzyılda doğmuş olan ozanımız Yunus Emre'nin ölüm tarihi ve mezarı tam olarak bilinmektedir. Türk sözlü edebiyatının en güçlü seslerinden biridir. Yıllar boyunca okuduğu şiirler kayıt altına alınarak günümüze kadar taşınmıştır. Yunus Emre şiirlerinde sık sık Allah aşkını ve hoşgörüyü ele almıştır.

4- Yöresel Yemeklerimiz

 Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ülkemizin her şehriyle özdeşleşmiş en az bir yemek bulunur. Dünya çapında ünlü yöresel yemeklerimize içli köfte, Ali nazik, çiğ köfte, dolama ve zeytinyağlı yaprak sarması örnek olarak gösterilebilir. Bu yemeklerin tümü kültür turizminin gelişmesi açısından da som derece önemlidir.

5- Meddahlık

 Meddahlık, bir anlatıcının çeşitli kılıklara girerek taklitler yaptığı gösteri türüdür. Kültürümüze ait olan meddahlık gösterisinin tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Meddahın en önemli özelliği anlattığı her hikayede farklı bir karaktere bürünmesidir. Şiveli konuşarak başından geçen komik anıları anlatır. Sahne sırasında kullandığı iki aksesuar vardır. Bunlardan biri sopa, biri de mendildir. Devlet tiyatrolarında meddahlık geleneğinin sürdürülmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

6- Dini Bayramlarımız

 Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutarız. Daha sonrasında 3 günlük Ramazan bayramı kutlanır. Kurban bayramı ise 4 gün sürer ve bayramın ilk günü kesilen kurbanlara ihtiyacı olan kişilere dağıtılır. Dini değerlerimizin başında gelen bayramlarda yardımlaşma ve dayanışma ön planda tutulur. Küçükler, büyüklerinin ellerini öper. Küs olan kişiler barışır ve hep birlikte dua edilir.

7- Düğün ve Törenlerimiz

 Düğünlerimiz aracılığıyla birçok adet ve gelenek yaşatılmaya devam etmektedir. Kız isteme törenlerinde gelin adayının damat adayına tuzlu kahve ikram etmesi de bu geleneklerden bir diğeridir. Kurdele, yüz görümlüğü ve gelin arabasının önünün kesilmesi de günümüze kadar gelmiş adetlerimiz arasındadır. Bazı şehirlerde gelinler düğün alanına at üstünde gelir. Her bölge ve şehirde farklı olan düğün gelenekleri, kültürel zenginliğimizi yansıtmaktadır.

Haberin Devamı

8- Aşıklık Geleneği

 Aşıklık geleneği Anadolu'da ortaya çıkmıştır. Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçasıdır. Aşık adlı iki ozan eline sazlarını alarak sırayla atışırlar. Aşıklık geleneğinin en önemli özelliği okunan şiirlerin tamamen doğaçlama olmasıdır. Kültürümüzde son derece önemli bir yeri olan aşıklık geleneği Anadolu'nun çeşitli köylerinde yaşatılmaya devam ediyor.

19 Kültürel Miras

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası