protein tozu kullanmak zararlı mı / Protein Tozu Ne İşe Yarar? Protein Tozu Zararlı mı?

Protein Tozu Kullanmak Zararlı Mı

protein tozu kullanmak zararlı mı

Protein Tozu Zararl&#; M&#;? 

Protein tozu sütten üretilir, sentetik de&#;il, do&#;ald&#;r. Üretildi&#;i süt ne kadar sa&#;l&#;kl&#;ysa, tozu da o kadar sa&#;l&#;kl&#;d&#;r. Ülkemizde sporcular aras&#;nda büyük bir gündem tutan “protein tozu zararlar&#;” konusunu inceleyip, “protein tozu zararl&#; m&#;?” sorusuna yan&#;t verelim.

protein tozu zararlar&#;

Protein Tozu Zararlar&#;: Özet

Protein tozu milyonlar&#;n sofras&#;ndaki ekmekten daha sa&#;l&#;kl&#;d&#;r. Fakat sütten üretildi&#;i için, derinlemesine incelendi&#;inde süte ba&#;l&#; problemleri, birçok protein tozu da ta&#;&#;r. Yani süt içmesi zararl&#; olan ki&#;i için, protein tozu da sütten üretildi&#;i için zararl&#;d&#;r.

Süt kimi insanlarda alerjiye, sivilceye ve gaz & &#;i&#;kinlik gibi problemlere neden olabilir. Laktoz alerjisi olanlar izole whey tercih edebilirler.

Protein tozlar&#; veya protein böbreklere zarar vermez. Fakat böbreklerinde problemleri olan insanlar&#;n dikkatli protein tüketmesi, dolay&#;s&#;yla dikkatli protein tozu tüketmesi gerekir. Genel olarak protein tüketmek vücudun pH dengesini asidik yapaca&#;&#;ndan dolay&#;, bol su içmek kas geli&#;tirmek isteyen insanlar için faydal&#; olacakt&#;r.

Protein tozu hakk&#;nda kalp krizlerinden, yapay kaslardan, sarkan kas olu&#;turmalardan tutun da; çok h&#;zl&#; kas yapmalara, anormal büyümelere kadar hurafeler dizilmektedir. Fakat ürünün fayda ve zarar durumlar&#; özetlendi&#;i gibidir, san&#;ld&#;&#;&#; kadar aksiyonlu bir supplement de&#;ildir.

Peynirdir i&#;te yahu!

Sonuç:

Protein tozunu zararl&#; göstermek için onlarca sebep say&#;labilir. Basit bir google ara&#;t&#;rmas&#;nda kocaman doktorlar&#;n yazd&#;klar&#;n&#; görüp irkilmi&#; olabilirsiniz.

Nihayet olarak protein yemek, yani tavuk veya peynir yemek ne kadar zararl&#; ise, protein tozu da o kadar zararl&#;d&#;r. Protein tozu kullan&#;m&#; ve faydalar&#; makalemizde at&#;fta bulundu&#;umuz hiçbir akademik çal&#;&#;mada da bir soruna rastlanmam&#;&#;t&#;r.

Bu ara&#;t&#;rmalar aktif, sa&#;l&#;kl&#; gençler üzerinde yap&#;lm&#;&#;t&#;. Zaten böbrek hastas&#; olan birinin üzerinde ara&#;t&#;rma yapmak da pek ak&#;ll&#;ca de&#;ildir. (Yazar burada iç geçirir: Yüce Allah’&#;m, bu topraklarda rasyonel bir sporcu olmak için u&#;ra&#;t&#;&#;&#;m&#;z &#;eylere bak…)

Hepsinden önce a&#;a&#;&#;daki teste bak&#;n, protein tozu kullanman&#;za gerek var m&#;?

Protein tozunun zararlar&#; hakk&#;ndaki iddialara yan&#;t verdi&#;imiz videomuza göz at&#;n!

YouTube player

Protein Tozu Böbrekler &#;çin Zararl&#; M&#;?

Protein tozunun böbrekler üzerindeki etkisini anlamam&#;z için a&#;a&#;&#;daki çal&#;&#;malar&#; özetleyelim:

Sa&#;l&#;kl&#; böbrekleri olan insanlarda kütlenin kat&#;na kadar test edilmi&#; ve olumsuz bir durumla kar&#;&#;la&#;&#;lmam&#;&#;t&#;r (1). Sa&#;l&#;kl&#; böbrekleri olan insanlar için protein al&#;m&#; konusunda pek de endi&#;e edilecek bir durum görünmüyor, fakat protein al&#;m&#;n&#;n yava&#; yava&#; art&#;r&#;lmas&#; ve beraberinde bol su tüketimi tavsiye ediliyor (2).

Ancak, protein sa&#;l&#;kl&#; olmayan böbrekler için kesinlikle s&#;k&#;nt&#; olu&#;turuyor. Bu yüzden al&#;m&#;n&#;n k&#;s&#;tlanmas&#;, böbrek s&#;k&#;nt&#;lar&#;n&#;n artmas&#;n&#; yava&#;latabilir (3). Kilo ba&#;&#;na 0,6 gram tavsiye ediliyor (4). Ancak siz size özel durumlar&#; doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

Asl&#;nda olay tam da bu noktada kar&#;&#;&#;yor, çünkü böbreklerimizin sa&#;l&#;kl&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamam&#;z kolay de&#;il.

Böbrek problemleri kendisini erkenden göstermiyor. Bu yüzden özellikle fazla protein tüketenlerin böbrek sa&#;l&#;&#;&#; konusunda ara&#;t&#;rma yapmalar&#; ve idrarda herhangi bir anormallik görenlerin derhal uzman bir hekime dan&#;&#;malar&#; çok önemli.

Böbrek problemleri ciddi bir konu, ölüm sebepleri aras&#;nda 9. s&#;rada. Özellikle hayvansal proteinler böbrek s&#;k&#;nt&#;lar&#; olu&#;turma noktas&#;nda bitkisel proteinlerden çok daha s&#;k&#;nt&#;l&#; (5,6,7).

Anormal bir durum ya&#;arsan&#;z, normal olan bunu ara&#;t&#;rmakt&#;r. Panik yapmak veya bir &#;eyleri suçlamak de&#;il.

Protein Tozu Kalp &#;çin Zararl&#; M&#;?

Protein tozu ve kalp aras&#;nda negatif bir ili&#;ki bulunmuyor. Bu konuda TV, gazeteler ve endi&#;eli aileler proteinin; özellikle whey protein tozunun kalbi büyüttü&#;ünü iddia etse de, bu iddia sadece Türkiye s&#;n&#;rlar&#; içerisinde biliniyor.

Öte yandan American Heart Association’a göre, doymu&#; ya&#; içeren protein kaynaklar&#; kalp sa&#;l&#;&#;&#;n&#; olumsuz etkileyebilir (8), fakat bu iddialar da son meta-analizde çürütülmü&#; görünüyor (9).

Yani protein tozu tüketirken kalbinizle ilgili bir endi&#;e duyman&#;za gerek görünmüyor.

Steroid kullan&#;yorsan&#;z, ya da kullanmay&#; dü&#;ünüyorsan&#;z kalp sa&#;l&#;&#;&#; konusunda birçok potansiyel problemle kar&#;&#;la&#;abilirsiniz. Bu proteinle, tozla alakal&#; bir &#;ey de&#;ildir. Bu steroid kullan&#;m&#;n&#;n, protein tozu san&#;lmas&#;yla alakal&#;d&#;r ve ülkemize ait, Edirne’den ötede duyulmam&#;&#; bir endi&#;edir.

Whey Protein zararl&#; m&#;?

Tamam, protein sa&#;l&#;kl&#; insanlar için belki zararl&#; de&#;il; ancak protein tozu? Çünkü “do&#;al” de&#;il diyorlar?

Protein tozu t&#;pk&#; marketten ald&#;&#;&#;n&#;z her &#;ey gibi, bir besindir. Hormon, ilaç, kimyasal, sentetik bir ürün de&#;ildir. Süt ne ise, protein tozu da odur. E&#;er süt ile ilgili bir probleminiz yoksa (laktoz alerjisi gibi), protein tozu ile de hiçbir s&#;k&#;nt&#;n&#;z olmayacakt&#;r. Hatta sütle s&#;k&#;nt&#;n&#;z varsa, izole whey protein tozu ile süt proteininden faydalan&#;p, alerjilerinizi tetiklememi&#; olursunuz (11).

Bu konuda medyada tart&#;&#;&#;lan her &#;ey, hiçbir bilimsel arkaplan&#; olmaks&#;z&#;n, cehalet ürünüdür. Nas&#;l bakanl&#;ktan onayl&#; peyniri gidip marketten al&#;yorsan&#;z, yine bakanl&#;ktan onayl&#; protein tozunu da eczanelerden, ma&#;azalardan, internetten, arkada&#;&#;n&#;zdan, spor salonunuzdan vb. alabilirsiniz.

Neden Doktorlar Protein Tozu Zararl&#; Diyor?

Bu ifadeyi de bolca duyduk, sayg&#;yla kar&#;&#;l&#;yoruz.

E&#;er bu &#;ekilde dü&#;ünüyorsan&#;z &#;unu anlamal&#;s&#;n&#;z: doktor olman&#;z, hatta direk böbrek doktoru olman&#;z, protein tozunun ne oldu&#;u hakk&#;nda bir &#;ey bildi&#;inizi garanti etmez.

Sürekli yeni bir &#;ey ç&#;k&#;yor dünyada, ben spor konusunda her &#;eyi sonsuza kadar bilebilecek miyim? Tabii ki hay&#;r. &#;nsanlar bu yüzden uzmanl&#;klar&#;nda özelle&#;iyorlar, s&#;n&#;rl&#; alanlarda uzman olabiliyorlar, hatta o alanlar bile sürekli de&#;i&#;iyor.

Tozun üretiminde, bizlerin ve takip etti&#;imiz uzmanlar&#;n bilmedi&#;i ne biliyorlar? Biliyorlarsa neden bunu medyada anlat&#;yorlar?

Bilim yapman&#;n yeri akademik çal&#;&#;malard&#;r, medya spekülasyonu yaratmak bilim de&#;ildir!

Doktorlar, protein tozu zararlar&#; konusunda tam manas&#;yla saçmal&#;yorlar ve bu yan&#;tlar&#; vermek biz sporculara kald&#;&#;&#; için biz de üzgünüz.

Proteinli Sütler Zararl&#; M&#;?

Görüyoruz ki, whey bazl&#; haz&#;r protein shake diyebilece&#;iniz proteinli sütler piyasada yayg&#;nla&#;t&#;.

Haliyle, spor yapan ço&#;ald&#;, spor yapan artt&#;kça küçük protein tozu markalar&#; de&#;il de büyük süt markalar&#; bu duruma uyand&#;lar. Proteinli sütler yapt&#;lar.

Bunun ald&#;&#;&#;n&#;z toz kutusundan ne fark&#; var? Neden süte kimse bir &#;ey demiyor da, toz “yasaklanmal&#;” deniyor?

Takdiri size b&#;rak&#;yoruz.

Protein Tozu Zararları

Spor yaparken sağlığınızı ne kadar düşünüyorsunuz? Bilinçsiz yapılan spor, uzmanına danışmadan gelişigüzel kullanılan vitaminler, besin destekleri, çeşitli takviyeler Sonuç ise vücut geliştirme adına sağlığından olan gençler… Hatta bu nedenle can kayıpları bile yaşanabiliyor. 


Protein Tozu Nedir?

Protein tozu vücudunuzun temel taşlarından proteinlerin saflaştırılmış şekilde hazırlanmış halidir. Normalde gereken proteini yediğiniz etten, nohut, fasulye gibi baklagillerden, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden karşılıyorsunuz. Protein tozu bunlardaki aminoasitleri veya direk proteinleri içeriyor, yani aslında yediğiniz protein içeren besinlerden farklı değiller. Ama daha yoğun ve özel aminoasitleri içerebiliyorlar.

Protein Tozunun Markasına Dikkat!

Protein tozu ağır spor yapan, genellikle profesyonel düzeyde kişilerin kullanması gereken besin takviyesidir. Çünkü bu kişilerde günlük alınması gereken protein miktarı normal insanların 1, katı düzeyindedir. Bazen gıdalarla bunu almak zor olabilir ve bu durumda eksik miktar protein tozuyla karşılanır. Ama alınan protein tozunun markası ve cinsi çok önemlidir. Çünkü bu besin desteklerinin hepsi tezgah üzeri ilaç olarak nitelenen ürünlerdir. Bu nedenle ne kadar saf oldukları çok tartışılıyor. Bazen bu ürünlerin içinde bilerek veya bilmeyerek doping kabul edilen, ‘performansı arttırıcı vücuda zarar veren’ ilaçlar bulunuyor. Dolayısı ile bunları alırken tekrar tekrar düşünülmelidir.

Protein Tozu Kullanımı: Ne Zaman Alınmalı?

İhtiyacın üzerinde protein alınması demek; proteinlerin metabolizması ve atılması için böbrek ve karaciğerin daha çok çalışması demektir. Bu sadece protein ve aminoasit tozundan değil, gıdadan da kaynaklanabiliyor. İhtiyacın üzerinde alınan protein aynı zamanda ‘gut’ diye bilinen hastalığa da sebep olabiliyor. Dolayısıyla miktarı abartmamak en önemli husustur. Dozu artırmak yerine tozun antrenman sonrasında alınmasına özen göstermelidir. Yani asıl olan dozdan öte zamanlamadır. Bunun yanı sıra protein/aminoasit tozuna karışması muhtemel anabolizan steroidler, bazı kanserlere de sebep olabilir.

Protein Tozu ve Aminoasit Kemikleri Zayıflatıyor

Protein/aminoasit tozunun aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kemik erimesi ve bağırsak sorunlarına da neden olabiliyor. Yüksek miktarda alınan protein, kemiklerin içindeki kalsiyumu boşaltıp, kemikleri zayıflatıp kırılmaya yatkın hale getiriyor. Bunun yanı sıra bağırsakta yeteri kadar emilemeyip ishale neden olabilirken, diğer yandan içindeki yan ürünlere alerjisi olanlarda reaksiyonlara neden olabiliyor.

Her Sporcu Protein Tozu Kullanmalı Mı?

Her birey ve sporcu doğru ve dengeli beslenmeli ve bu konuda doktorlardan, diyetisyenlerden destek almalı. Ama her sporcunun protein tozu kullanması gerekmiyor. Diyetisyenler, sporla artan ihtiyacı göz önüne alarak yeterli düzeyde beslenme ile sporcuların ihtiyaçlarını karşılayabildiği görüşünde. Bu nedenle protein/aminoasit tozlarına/haplarına ihtiyaç görülmüyor. Bu açıdan protein alımı için yeterli et tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu noktada da tüketilen etin kaynağı, nereden geldiği ve hayvanların nasıl beslendiği çok önemli sayılıyor. ’de Meksika’da yapılan 17 yaş altı Dünya Futbol Şampiyonası’nda ’den fazla sporcunun yediği etten kaynaklanan dopinge rastlandı. Protein tozundan kaçıp protein için et tüketirken de dikkat etmek gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Protein, elzem olan yapı taşları vücut tarafından üretilemeyen dışardan alınması zorunlu olan vücudun temel ihtiyaçlarındandır. Hücre gelişimini destekleyen, kansızlık oluşumunu engelleyen, vücut direncini ve kas dokusunu güçlendiren temel bir besindir. Et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut vb. besinler proteinlerin temel kaynaklarıdır. Bu gıdalar yoluyla alınan proteinler, yüksek molekül ağırlığına sahip, çeşitli amino asitlerden oluşan organik bir bileşiktir. Protein vücuda alındığında mide ve ince bağırsaklarda amino asitlerine parçalanarak sindirime uğrar. İnce bağırsak yoluyla emilir ve kan yoluyla karaciğere taşınır. Metabolizmanın ihtiyacına göre karaciğerde kullanılır.

Günlük protein ihtiyacı

Kronik hastalıklardan ve özel ihtiyaçlardan bağımsız olmak şartıyla sağlıklı bir yetişkinin protein ihtiyacı 0,8 gr/kg (kilo başına 0,8 gr protein)’dir. Kuvvet/güç sporcularında, protein gereksinimi daha fazladır. Kas dokusunun egzersiz sonrası onarımı için, yeterli düzeyde yüksek kalite proteinin her öğünde alınması gerekir.

Hafif şiddette egzersizde protein gereksinim miktarı günlük 0,,0 g/kg, orta şiddette egzersizde protein gereksinim miktarı günlük ,5 g/kg, ağır egzersizde protein gereksinim miktarı 1, g/kg kadar olup, sporcunun kas kütlesinde artış hedeflediği ve çok ağır egzersiz durumlarında bu gereksinim 2,2 g/kg’a kadar yükselebilmektedir.

Protein tozu nedir? Protein tozu ne işe yarar?

Protein suplementleri ile protein içerikli öğünler 90’lı yılların başında popüler olmuştur ve günümüzde hala bu popüleritesini korumaktadır. Protein tozları, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein (süt proteini), soya proteini ve yumurta proteininden elde edilir. Bitkisel beslenmenin popüler hale gelmesiyle birlikte susam ve bezelye proteininden üretimlerde başlamıştır.

Proteinin saflaştırılması için kimyasal ve ısıl işlemler uygulanır. Bu işlemler protein tozunun kalitesini ve biyoyararlılığını (vücut tarafından ne kadarının kullanılabileceğini) belirler. Genel olarak bu ürünler whey, kazein ve/veya soya içermektedir. Marka ve firma tercihlerine bağlı olarak şeker, yapay tatlandırıcı, koyulaştırıcılar, renk vericiler, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri de içerebilirler. Toz halindeki takviyelerin bir ölçek başına sağladığı protein miktarı ürünün içeriğine göre değişkenlik gösterir.

Protein tozları, protein içeren gıdaların yarattığı etki benzeri GLP-1, PYY ve kolesistokinin gibi iştah azaltıcı hormonların düzeylerini artırır. Açlık hormonu olan ghrelin düzeyini azaltır, iştahı dengelemeye yardımcı olur. Ancak tüm bu etkilerden yararlanmak için ürün seçiminde içerik ve miktar etmenlerine dikkat etmek gerekir. Özellikle şeker ve kalori oranı yüksek protein tozları uzun süreli kullanımda kilo artışına neden olabilir.

Kaslarınız, güç/kuvvet antrenmanı sonrası kas dokusunu yeniden inşa etmek için proteine ihtiyaç duyar. Protein tozları, kas toparlanması ve kas büyümesini desteklemek için egzersizlerden sonra genellikle tercih edilmektedir. Egzersiz sonrası günlük protein ihtiyacı sadece gıda yoluyla karşılanamıyorsa protein tozları kullanılabilir. Fakat bilimsel araştırmalar gösteriyor ki gıda yoluyla yeterli protein alınabiliyorsa, protein tozu kullanmanın çok fazla faydası yoktur. 

Protein tozu zararları

Vücudun ihtiyacından fazla protein alımı ve protein tozu kullanımı zararlıdır. Protein tozu sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir. Yalnızca profesyonel sporcular tarafından, uzman eşliğinde günlük gereksinim hesaplamaları yapıldıktan sonra kullanılması uygundur. Web sitesi tavsiyeleri, arkadaş referansları sonrası ihtiyaç fazlası protein tozu kullanımı pek çok sağlık problemlerine yol açabilir.

Bilinçsiz ve vücudun ihtiyacından fazla protein tozu kullanımı:

  • Kemik erimesine,
  • Sindirim sistemi sorunlarına,
  • Böbrek taşı oluşumuna,
  • Kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına,
  • Karaciğerin olması gerekenden fazla çalışıp yorulmasına,
  • GUT hastalığına sebep olabilir.


Ayrıca aşırı kullanıma bağlı olarak bağırsak tarafından yeteri kadar emilemeyen protein diyare ve distansiyon gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Protein tozunun elde edildiği protein kaynağına göre alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilir. Örneğin, laktoz alerjisi olan bireyler için birçok protein tozu uygun değildir, hastalığa bağlı şikayetleri tetikleyebilir.

Günlük protein ihtiyacının belirlenmesi, gıda yoluyla alınabilecek protein miktarının hesaplanması ve eğer gerekiyorsa, protein tozu kullanımı önerisi için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Günlük protein ihtiyacınız hakkında detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet Bölümümüze başvurabilirsiniz.

Dyt. Esma Nazlı Bulut
Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Protein Tozunun Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#; Tehdit Eden Zararlar&#;

Protein, vücut fonksiyonlar&#;n&#;n normal de&#;erlerde i&#;lemesi için gerekli olan bir yap&#; ta&#;&#;d&#;r. Besinlerden al&#;nabildi&#;i gibi baz&#; durumlarda özel takviye g&#;dalardan da al&#;nabilir.

Sporcu beslenmesinde ve geli&#;me ça&#;&#;nda önemli bir yeri olan protein, en do&#;al haliyle süt ürünlerinden ve etten al&#;n&#;r. Vücut geli&#;tirme sporu yapan ki&#;iler için de büyük oranda gerekli olan protein, yeri geldi&#;inde protein tozu ile kar&#;&#;lan&#;r.

Protein tozu sa&#;l&#;k söz konusu oldu&#;unda uzmanlar&#; ikiye ay&#;ran bir takviye g&#;dad&#;r. &#;imdi uzmanlar&#;n tüm görü&#;ünü size aç&#;klamak istiyoruz. Verilen bilgilerden sonra vücudun protein ihtiyac&#;n&#; besinlerden ya da protein tozundan kar&#;&#;lamak tamamen size kalm&#;&#; bir tercih olacak.

Günlük protein ihtiyac&#;n&#; protein tozundan almak isteyenler bu yaz&#;m&#;z&#; dikkatlice okumal&#;. Çünkü protein tozunun faydalar&#; oldu&#;u gibi zararlar&#; da dikkat çekiyor!

protein tozu

Protein Tozu Nedir?

  • Vücudun almas&#; gereken proteinlerin, safla&#;t&#;r&#;lm&#;&#; haline protein tozu denilmektedir.
  • Protein tozu besinlerde bulunan amino asitlerin ve proteinlerin toz haline dönü&#;mü&#; türüdür.
  • Spor yapan ki&#;ilerin kas ve kemik geli&#;imini destekleyen bu ürün, dünya genelinde yayg&#;n &#;ekilde kullan&#;lmaktad&#;r.
  • Vücut geli&#;tirme sporu için önerilen protein tozu ve protein tozundan haz&#;rlanan ürünler, kas olu&#;umunu h&#;zland&#;r&#;c&#; etkiye sahiptir.
  • Yumurta, soya, et, kazein ve whey protein tozu ile kullan&#;c&#;ya sunulan çe&#;itler ki&#;ilerin vücut yap&#;s&#;na ve kas oran&#;na göre tercih edilir.
protein tozu fiyatlar&#;

Protein Tozu Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Protein tozlar&#; aras&#;nda en s&#;k kullan&#;lan türü whey tozudur. Whey tozunun üretimi için ise inek sütü gereklidir. Protein tozu hangi a&#;amalardan geçip kas olu&#;umuna destek oluyor dedi&#;inizde &#;u ad&#;mlar&#; hat&#;rlayabilirsiniz.

  • Whey protein tozu için kesinlikle inek sütü gerekir ve bu sütün taze sa&#;&#;lmas&#; mühimdir.
  • Taze sa&#;&#;lan sütler g&#;da güvenli&#;i aç&#;s&#;ndan önemli olan testlerden geçer ve protein tozu için i&#;leme al&#;n&#;r.
  • &#;nek sütünün %20’lik k&#;sm&#;nda whey proteini yer al&#;r. Bu protein türü ise kas olu&#;umunu büyük oranda h&#;zland&#;rmaktad&#;r.
  • Sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan faydal&#; olan enzimler whey proteinine eklenir. Sütün di&#;er enzimlerden ayr&#;lmas&#; için dinlenmesi sa&#;lan&#;r.
  • &#;&#;lem esnas&#;nda süt kesilme yapar. Ortaya lor ç&#;kar. Lor ise hemen hemen herkesin bildi&#;i süt kesi&#;i peyniridir.
  • Lordan elde edilen peynir, peynir tüketimi için ayr&#;l&#;r ve kalan k&#;sm&#; protein tozu için kullan&#;l&#;r.
  • Lordan kalan s&#;v&#; yüksek &#;s&#;da kurutulur ve toz haline gelir.
  • Uzun ömürlü olmas&#; ad&#;na pastörize edilir ve protein tozu firmalar&#;na sat&#;l&#;r.
  • Protein tozu ihtiyac&#; olan ki&#;iler, asl&#;nda sütte yer alan proteinleri toz halinde almaktad&#;r.

Lor Peyniri Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; – Kalori, Protein ve Besin De&#;erleri

protein tozu zararlar&#;

Protein Tozunun Sa&#;l&#;&#;a 5 Zarar&#; ve Yan Etkisi – Uzman Görü&#;ler

Protein tozunun yararlar&#; gündeme s&#;kça gelmektedir. Unutulmamas&#; gereken bir detay daha vard&#;r: Protein tozunun ki&#;iler üzerindeki zararlar&#;! Uzmanlara göre protein tozu zararlar&#; hem ruhu hem de bedeni büyük oranda etkilemektedir. Kas olu&#;umunu h&#;zland&#;rmak ad&#;na kullan&#;lan protein tozu yan etkileri ile bu sat&#;rlarda bilinçlenmenizi sa&#;layacak!

1) Ba&#;&#;rsaklar&#; Yoruyor

  • Protein tozu zararl&#; m&#; diye dü&#;ünenler, protein tozunu kullanmaya kar&#;&#; biraz çekimser.
  • Evet, protein tozu asl&#;nda zararl&#; bir takvide g&#;da. Uzmanlar protein tozu almak yerine yumurta ve et yemeyi önermekte.
  • Düzenli bir &#;ekilde protein tozu alan ki&#;ilerin ba&#;&#;rsaklar&#;, ayn&#; besine maruz kald&#;&#;&#; için bir süre sonra ba&#;&#;rsak faaliyetleri bozuluyor.
  • Sporcular için önemli bir besin maddesi olan protein tozu, birçok ki&#;ide zaman zaman ba&#;&#;rsak tembelli&#;ine ya da ishale neden olmaktad&#;r.
mide haz&#;ms&#;zl&#;k

2) Kemikleri Zay&#;flat&#;yor

  • Ki&#;ilerin yüksek oranda protein a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmesi, kalsiyum al&#;m&#;n&#; dü&#;ürmektedir.
  • Uzun süre kullan&#;m sonucunda kemik yap&#;s&#;n&#; etkileyen protein tozu, belirli bir ya&#;tan sonra kemiklerin zay&#;flay&#;p k&#;r&#;lmaya müsait olmas&#;na neden oluyor.
  • Geli&#;me ça&#;&#;nda protein tozunun kullan&#;m&#;n&#;n kesinlikle tehlikeli oldu&#;unu hat&#;rlaman&#;zda büyük fayda var.
kas a&#;r&#;s&#;

3) Deri Sarkmas&#;na Neden Oluyor

  • Haftan&#;n belirli günlerinde protein tozu kullan&#;p a&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;anlar&#;n, protein tozunu b&#;rakt&#;ktan sonra cildinde sarkma meydana geldi&#;i bilinmektedir.
  • Protein tozu kullan&#;ld&#;&#;&#; süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir.
  • Vücut bu besine al&#;&#;t&#;&#;&#; için kullan&#;ma ara verdi&#;inizde deride sarkma ya&#;anabilir.
fit vücut

4) Karaci&#;eri Etkiliyor

  • Protein tozu kullanan ki&#;ilerin birço&#;unda sivilce meydana gelmi&#;tir. Protein tozunun yan etkilerinde ise sivilce yer al&#;r.
  • Karaci&#;er enzimlerinin dengesini bozan protein tozu, baz&#; ki&#;ilerde karaci&#;er hastal&#;&#;&#;na sebep olmaktad&#;r. Doktorlar bu konuda ise net bir görü&#; içindedir.
  • Karaci&#;eri korumak ve kas geli&#;imini ilerletmek için sa&#;l&#;kl&#; beslenmeyi tercih etmelisiniz.
karaci&#;er a&#;r&#;s&#;

5) Al&#;&#;kanl&#;k Olu&#;turuyor

  • Erken ya&#;larda protein tozu kullanan ki&#;iler, ileri ya&#;larda da protein tozu kullanmak ister. Bu besinin verdi&#;i bir al&#;&#;kanl&#;kt&#;r.
  • Uzmanlar baz&#; ki&#;ilerin psikolojik bir oyun içinde oldu&#;u kan&#;s&#;ndad&#;r.
  • Protein tozu d&#;&#;&#;nda çok az besin ile ö&#;ünlerini olu&#;turan ki&#;iler, bir süre sonra bu takviyeden vazgeçemiyor ve al&#;&#;kanl&#;k haline dönüyor.
protein tozu zararlar&#;

Protein Tozu Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

Protein tozu kullan&#;m&#; bir koç yard&#;m&#; ile gerçekle&#;melidir. Vücut ya&#; ve kas oran&#;na göre protein tozunun miktar&#; belirlenir. Genel olarak kullan&#;m&#;na de&#;inecek olursak &#;u sonuçlar&#; görebiliriz:

  • Protein tozunu spor yapaca&#;&#;n&#;z günlerde ve di&#;er günlerde kullanabilirsiniz.
  • Vücut a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;za ve kas oran&#;n&#;za göre belirlenen ölçüdeki protein tozunu su ile kar&#;&#;t&#;r&#;p içebilirsiniz.
  • Tüketim kolayl&#;&#;&#; ad&#;na özel shaker &#;i&#;eler sat&#;lmaktad&#;r. Bu &#;i&#;eleri spor günlerinde de&#;erlendirebilirsiniz.
  • Gün içinde alman&#;z gereken kalori biraz daha yüksekse protein tozunu süt ile kar&#;&#;t&#;r&#;p da içebilirsiniz.
  • Spor yapmadan önce protein tozunu içmeniz her zaman daha sa&#;l&#;kl&#; kabul edilir.
protein tozu nas&#;l kullan&#;l&#;r

Protein Tozu Ne &#;&#;e Yarar?

  • Protein tozunun kullan&#;m amac&#; kas olu&#;umunu h&#;zland&#;rmak oldu&#;u için ilk görevi ki&#;inin kas kütlesini art&#;rmakt&#;r.
  • Protein tozu ayn&#; zamanda günlük protein ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lar.
  • Tokluk hissi verece&#;i için di&#;er besinlerden sizi uzak tutar.
  • Kas ve sinir hücrelerinin çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Doku ve hücre onar&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r.
  • &#;htiyac&#;n&#;z olan enerjiyi verir ve tüm gün dinçlik sa&#;lar.
protein tozu zararlar&#;

Protein Tozu Faydalar&#; Nelerdir?

  • Protein tozu kas yap&#;s&#;n&#; korur ve kas y&#;k&#;m&#;n&#; önler.
  • Kas kayb&#; ya&#;ayan ki&#;ilerin ileri ya&#;larda kemik hastal&#;&#;&#;na yakalanma riski çok yüksektir.
  • Vücudunuzda pozitif nitrojen olu&#;umunu gerçekle&#;tirir. Bu ise yeni dokular için mühimdir.
  • Yakla&#;&#;k 1 ölçek protein tozunda %20 oran&#;nda kalsiyum bulunur.
  • Kalsiyum ise kas ve kemik yap&#;s&#;n&#;n sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korur.
  • Dü&#;ük kalorili oldu&#;u için ya&#; yak&#;m&#;n&#; sa&#;lar. Ya&#; yakarken kas olu&#;umu h&#;zlan&#;r.
protein tozu faydalar&#;

Protein Tozu Fiyatlar&#; Ne Kadar?

Protein tozu fitness salonlar&#;nda ve spor marketlerinde sat&#;&#;a sunulan bir g&#;da takviyesi olmu&#;tur. Çe&#;itli markalar&#;n üretti&#;i protein tozu farkl&#; rakamlar ile tüketiciye sunuluyor. Birçok firma ise shaker &#;i&#;esi ile beraber kampanyal&#; bir paket haz&#;rlam&#;&#; durumda. E&#;er ilk defa protein tozu kullanacaksan&#;z spor dan&#;&#;man&#;ndan tavsiye alarak ve marka güveni sa&#;layan isimleri dikkate alarak kullanman&#;z önerilir. &#;nternet üzerinden veya büyük spor marketlerinden bu ürünleri temin edebilirsiniz!

  • West Nutrition Whey Protein Tozu gr: 74 TL
  • Mysupplement Whey Protein gr: TL
  • Çikolatal&#; Powerlife Nutrition Whey Protein Tozu gr: 65 TL
  • Hardline Whey 3matrix Protein Tozu gr: TL
  • Weider Premium Whey Protein Tozu gr – Çikolata Aromal&#;: TL civar&#;ndad&#;r.
protein tozu faydalar&#;

Kar&#;n Kas&#; Yaparken Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Protein &#;çeren Besinler Listesi – Yüksek Protein Kayna&#;&#; 13 Yiyecek

Kas Yapmak &#;steyenler &#;çin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyolar&#;

Protein Diyeti Nedir? Nas&#;l Yap&#;l&#;r? 3 Günlük Protein Diyeti Listesi

Kas A&#;r&#;s&#; Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Kas A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir