şivava / Chihuahua (Şivava) Köpek Irkı Özellikleri - ElitYavru

Şivava

şivava

Chihuahua (Şivava) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri


Şivava Köpeği

Chihuahua Köpek Cinsi

Chihuahua, kökeni hala tartışma konusun olsa da ilk olarak araştırmalar devam etmektedir. Tarafların bu tür hakkında yaşadığı ikilem Avrupa’da mı yoksa Meksika’da mı ortaya çıktığıdır. Ancak arkeolojik buluntular bu türün Meksika hikayelerinde sıklıkla bahsi geçtiğini göstermektedir. Her ne olursa olsun Chihuahua köpeği en eski ırklardan bir tanesidir. Dünyanın en küçük köpekleri arasında yer alan bu ırk ilk olarak yılında cins olarak kabul edilmiştir. Ayrıca dünyanın en popüler köpekleri arasında yer almaktadır.

PetzzShop

Her geçen gün bir çok insanın kalbine ve evlerine girmeyi başaran Chihuahua köpeği zekası ve küçük doğası ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Küçük olasının yanında her daim hareketli, kurnaz ve heyecanlı yapısı bir hayli güldürmektedir. Boyundan büyük işlere kalkışmaktan asla vazgeçmeyen bu tür her daim diğer hayvanlara karşı korunmalıdır. Her ne kadar kendisini ailesinin koruyucusu olarak görse bile Chihuahua köpeği küçük ve savunmasızdır.


Özellikleri

Chihuahua Köpek Cinsi

• Son derece zeki bir tür olmasından dolayı eğitilmesi kolaydır.
• Apartman hayatına uygun yaşayabilmektedir.
• Büyük çocuklu aileler için iyi bir seçimdir.
• Son derece sadık bir köpektir.
• Enerjik olmasından dolayı günlük egzersiz yapması gerekmektedir.
• Aşırı havlamaya meyilli bir köpektir.
• Pahalı bir ırktır.
• Tek başına bırakılması durumunda ayrılık kaygısı çekmektedir.
• İnatçı kişiliğe sahiptir.
• Gürültülü ortamlara uygun bir yaşam sürdürememektedir.
• Yavrulara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü kafaları son derece yumuşaktır.
• Göz ve kulak enfeksiyonlarına karşı hassastır.

Şivava köpek cinsi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.


Kişiliği

Chihuahua Köpek Cinsi

Uyanık, cesur ve cesaretli olması ile dikkat çeken bu küçük dostumuz son derece büyük bir köpek gibi davranışlar sergilemektedir. Genellikle kucak köpeği olarak bilinen Chihuahua köpeği sanılanın aksine özgürce dolaşmaktan zevk almaktadır. Son derce zeki olması ile komutları kolayca öğrenebildiği söylenmektedir. Ancak inanılmaz derece havlama eğilimli bir türdür.

Her daim temkinli ve dikkatli davranışlar sergileyen Chihuahua köpeği etrafında olup biten her duruma yakın davranmaktadır. Kendini koruma içgüdüsüne sahip bu kedi boyutunda ki tür her daim atakta beklemektedir. Ancak sahibine ve çevresine karşı her daim sevgi dolu ve şefkatlidir. Öte yandan yavruluktan itibaren iyi bir şekilde sosyalleştirilmeli gerekecektir. Kesinlikle ev hayatına uygun bir türdür.

🐶 Köpek eğitimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın


Görünümü

Chihuahua Köpek Cinsi

Titiz kişiliği ile bilinen Chihuahua köpeği oldukça küçük olmasından dolayı zarif bir görünüme sahiptir. Kısa, hafif sivri uçlu ağız yapısına sahip belirgin çenesi vardır. Kafası yuvarlak ve geniş gözleri ile son derece sevimli bir ifadeye sahiptir. Kulakları 45 derecelik açıya sahip vücuduna göre büyük orantılıdır. Ön bacakları ise düz bir şekle sahip olup son derece incedir. Öte yandan arka bacakları ince olmasına rağmen son derece güçlü ve kaslıdır.

Ayakları ise çok küçük ince parmaklı son derece zariftir. Türün en sık görülen renkleri siyah, siyah-beyaz, mavi-beyaz, mavi, çikolata, çikolata-altın, krem, krem-beyaz, açık kahve-beyaz tonlarıdır. Son derece yumuşak bir kaplamaya sahip Chihuahua köpeğinin derisi düz tüylerle kaplı olup oldukça parlak bir görünüme sahiptir. Ortalama vücut ağırlığı 2 ile 3 kg arasında değişiklik göstermektedir.

🐶 Köpek sağlığını koruyan en iyi mama çeşitleri için buraya tıklayın.

PetzzShop

Sağlık Durumu

Chihuahua Köpek Cinsi

Chihuahua köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz. Chihuahua köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 18 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Tür bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Chihuahua köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.

🐶 Köpekler için en iyi mama ve su kabı çeşitleri hakkında bilgi için buraya tıklayın.


Bakımı

Chihuahua Köpek Cinsi

Chihuahua köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Chihuahua köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Chihuahua köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.

🐶 Köpeklerde beyin gelişimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.


Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Chihuahua Köpek Cinsi

Daha çok genç çocuklu aileler için uygun olan Chihuahua köpeği son derece iyi arkadaşlıklar kurabilmektedir. Küçük çocuklarla anlaşamamasının sebebi, onları her daim sesli ve gürültülü hareketlerde bulunuyor olmasıdır. Chihuahua köpeği daha çok sessiz ortamlarda yaşamayı sevmektedir. Ancak küçük bir çocuğa karşı da nazik ve sevecendir. Diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilmesi için sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Ancak özellikle kendi ırkı ile oldukça iyi anlaşmaktadır. Kedileri ise daha çok kovalamayı tercih eden bu sevimli dostumuz daha çok başka bir evcilin olmadığı evler için tercih edilmektedir.

🐶 Köpek ödül mamaları hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.


Kalıtsal Hastalıklar

Chihuahua Köpek Cinsi

Chihuahua her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan sıkıntılı olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Chihuahua sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Chihuahua köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

• Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
• Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
• Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
• Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
• Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Chihuahua köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.


Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Chihuahua

 

En küçük köpek ırklarından olan Chihuahua 14 ile 18 yıl yaşar. Fizyolojik anlamda küçük olmasından dolayı kucakta rahatlıkla taşınır. Kendi ırklarıyla çok uyumludur. Fakat diğer köpek ırklarına biraz temkinli yanaşır. Soğuğa karşı çok dayanıklı değildir. Bundan dolayı soğuk havalarda üzerine giysi giydirilmelidir. Çok fazla olmasa da belirli derecede tüyleri dökülür. Haftalık bir iki kez fırçalamak gerekir. Küçük yapıda olmasından dolayı beslenmesine daha fazla dikkat edilmelidir. Sahibine ve birlikte yaşadıklarına karşı bağımlılık gösterebilir. Dışarıdan gelen insanlara karşı bu açıdan mesafeli durabilir. İyi bir eğitim sayesinde kıskançlık ve diğer insanlara alışma konusunda mesafe kat edilir. Sevimli ve küçük satılık Chihuahua ırkına bakmak isteyenler siteden gerekli ilanlara ulaşabilir. 

Küçük bir yapıya sahip olan Chihuahua köpek cinsleri, oldukça tatlı bir görünüme sahiptir. İnsanlar tarafından oldukça sevilerek beslenen hayvanlardır. Günümüzde birçok insan tarafından tercih edilen ve daha çok sahiplenilen köpek cinsleridir.

Yaklaşık olarak kg - kg ağırlıklara sahiptir. Küçük bir yapıya sahip olan bu köpeklerin kulakları da iri boyuttadır. Genellikle ev ortamlarında kolayca beslenebilen köpek cinsleridir. Tüyleri karışık renklere sahiptir ve kahverengi, beyaz ve siyah renklerinden oluşmaktadır. Boyları ise 13 cm' dir.

Chihuahua köpeklerinin bakımları da oldukça kolaydır. Düz ve kısa tüylere sahiptir. Günlük olarak tüylerini taramak ona iyi gelecektir. Ayda bir defa da yıkamak yeterli olacaktır. Yıkarken kulak ve gözlerine su kaçırmamaya özen gösterilmelidir. Kulaklarının da düzenli olarak kontrol edilmesinde fayda vardır. Tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Tüy dökümü konusunda da normaldir. Orta derecede tüy dökmektedir. Apartman gibi ortamlarda kolayca beslenebilecek köpek türüdür.

Chihuahua köpek cinslerinin karakteristik özellikleri ise cesur, sevgi dolu, kibirli ve atılgandır. Oldukça sevgi dolu olan Chihuahua köpekleri, aynı zamanda verdiği sevginin de karşılığını almak isterler. Sahiplerine karşı oldukça bağlı olan köpek cinsleridir.

Genellikle sahibinin yüzünü yalar. Bu onun çok hoşuna giden bir şeydir. Sahibi dışındaki kişilere karşı ise şüpheci olarak yaklaşır. Sahibi nere giderse onu takip eder. Sürekli olarak sahibinin yanında olmayı ister. Oyun oynamayı da çok severler. Özellikle çocuklar ile oynamayı çok sever. Bu ona oldukça keyif verir.

Aynı zamanda da inatçı özellikleri vardır. Diğer köpeklerden fazla hoşlanmazlar. Ancak iyi bir sosyalleştirme ile bunun önüne geçebilir. Diğer köpek ırkları ile güzel bir şekilde anlaşabilmesi için sosyalleştirilmesi gerekir.

Küçük yapılara sahip olan Chihuahua köpeklerinin yavruları da daha küçük yapıda olur. Bu yavrular düzenli olarak yürütülmelidir. Sürekli olarak kucakta taşımak yanlış olacaktır. Çünkü, bu yavru Chihuahua köpekleri düzenli olarak yürütüldüğü zaman daha sağlıklı olurlar. Soğuk havaları da sevmezler.

Soğuk havalarda titrerler. Chihuahua köpek cinslerinin ortalama olarak yaşam ömrü ise 12 - 20 yıl arasındadır. Bu yaşam süresi erkek ve dişiye göre değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda köpeklerin beslenme şekilleri, bakımı da bu yaşam ömrüne etki eder. Yüksek enerjiye sahip köpeklerdir.

Sürekli olarak yürüyüş yaptırmakta fayda vardır. Eğitim verirken de onları ödüllendirmek daha yararlı olacaktır. Eğitim esnasında öğretilenleri daha iyi anlaması için, ödül vermek yardımcı olacaktır. Yeme konusunda da özen gösterilmelidir. Sürekli olarak aynı mamayı vermekte fayda vardır. Mamasının değiştirilmesinden hoşlanmazlar. Değiştirildiği takdirde bu durum onları agresif bir köpek haline dönüştürebilir. Sahibine karşı oldukça bağlı olan bu köpeklere sürekli olarak ilgi gösterilmelidir. İlgi gösterilmediği durumda onu huysuz bir köpeğe dönüştürür. Bu açıdan beslenme ve ilgi konusunda hassas davranılmalıdır.

 

Chihuahua dünyanın en küçük boyutlu köpek ırkları arasında yer almaktadır. Apartman daireleri için oldukça sık tercih edilen ve uyumlu yaşam sürebilecek türdür. Boyutları ve görünüşü ılımlı olduklarını gösterebilir, ancak oldukça cesur yönleri vardır. Akıllı ve bir o kadar dost canlısı türler kış aylarından nefret etmektedir. Atalarından gelen sıcak iklime alışıklık bu türlerde de geçerli olmaktadır.

Oyuncu yapıya sahip ve egzersiz gerektirmeyen köpek türünün bakım yönleri de bir o kadar kolaydır. Zahmet ve uğraş gerektirmeden kolayca bakım aşamalarını tamamlamanıza olanak sağlar. Rutin yaşantıdan hoşlanır ve disiplinde tutulmayı sever. Karakter özellikleri arasında disiplinli olması ise en büyük artılarından birisidir. Böylece eğitim ve alıştırma yöntemlerinizin en kolay yanıt vereceği köpek türü olabilir.
 

Chihuahua karakter özellikleri

Chihuahua karakter özellikleri bakımından oldukça gelişmiş ve net yapıya sahip köpek türlerinden birisidir. Cesur ve kibirli yönleri bulunan minik köpek, aslında gösterdiği sevgi ya da sadakatin karşılığını görmek ister. Hareketli olması ve atılgan yönleri sayesinde ise ebeveynlerin tercih odağı olmayı başarmaktadır. Boyutuna ve işlevine göre oldukça korumacı yapıya sahiptir. Korkusuzca tehlikeli durumların içine atılabilir ve kendinden büyük canlılara saldırabilir.

Ebeveynlerini kıskanmaları ise kaçınılmaz en büyük özelliklerinden birisidir. Paylaşmayı veya ona zarar verilmesine izin vermez. Bu durum ise sahibi dışında tanımadığı herkese karşı şüpheci yaklaşım sergilemesini sağlar. Saldırgan yönlerinden ötürü çocuklar ile yaşaması pek önerilmez. Kızdırılması sonucunda zarar vermesi mümkündür. Bunların yanı sıra zeki olmaları ile eğitimleri kolaylıkla anlayabilir ve uygulayabilir.

 

Chihuahua (Şivava) bakımı

Şiavava bakım yönünden bazı durumlarda kolaylık sağlamaktadır. Ancak kimi zaman oldukça zorlu süreçler ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Özellikle tuvalet ihtiyacını karşılama durumlarında sıkıntılar olabilir. Aynı şekilde tuvalet eğitimi de oldukça zorludur. Soğuk iklime karşı dirençsiz olmasından ötürü bazı takviyeler alması ve kazak yardımı ile vücut ısısının korunması gerekir. Aksi halde sağlık sorunları yaşaması mümkündür. Haftalık düzenli periyotlar halinde egzersiz yapılması ise bakım sürecinizi daha sağlıklı ilerletecektir.

Genel olarak tüysüz olmaları ile karşınıza çıkabilir. Ancak bakımı sağlandığı sürece güzel tüylere sahip olması mümkündür. Böyle bir düşünceniz var ise kesinlikle haftada en az üç defa taramanız gerekebilir. Yıkanma konusunda ise ebeveyninden aldığı disipline göre hareket edebilir. Bu durum huysuz ya da ılımlı olmasını göstermektedir.

 

Şivava eğitimi

Köpekler genel olarak eğitimi çabuk kavrayan ırkların bulunduğu canlı dünyasıdır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi oldukça zeki ve algı yönü yüksek canlı türleri olmalarıdır. Şivava eğitimi ise bazı durumlarda kolay olabilmektedir. Tam tersi zorluk çekeceğiniz ve usandıracak seviyeye getiren yönleri de bulunmaktadır. Otur, yat, kalk ve gel gibi kolay eğitimleri hızlıca kavrayabilir. Bu süreç hızla gelişebilir ve farklı yönlerini geliştirmeye devam edebilirsiniz.

En zor eğitimlerinden birisi tuvalet ihtiyacını karşılaması yönündedir. Dışarıya çıkarıldığında kalabalık ortamlar olmadığı sürece hızlıca işini görebilir. Fakat evinizde yetiştiriyor ve ihtiyacını belirlediğiniz alanda gidermesini istiyorsanız bu pek mümkün olmayabiliyor. Ancak sabır ve gayret ile bu süreci atlatmanız mümkündür. Kesinlikle eğitim sürecinde net olmalısınız ve ona karşı tavır değişikliği göstermemelisiniz. Bu durum ona kızmanız gerektiğini göstermez.

 

Chihuahua genel özellikleri

Chihuahua yaşam süresi 12 ila 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Meksika bölgesine dayanan kökeni olduğundan sıcak havaları sever ve soğuk iklimlerden nefret eder. Ağırlığı 2 ila 3 kg aralarındadır. Boyutuna göre oldukça yeterlidir. Boyutu ise 20 ila 23 cm olarak gelişmektedir. Oldukça dost canlısıdır. Fakat eğitilmediği ve uysallaştırılmadığı sürece çocuklu ailelerin tercih listesinde bulunmayacak türlerdir.

 

Chihuahua Fiyatı

Chihuahua köpek ırklarının fiyatları rengine ve çeşitli özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak fiyatları ise TL - TL arasında değişkenlik gösterir.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası