3 parmak boru çapı / Borularda Parmak inç Hesabı Nasıl Yapılır? - funduszeue.info

3 Parmak Boru Çapı

3 parmak boru çapı

Kendimde makine mühendisi olduğum için ve bu aralar ihtiyacım olduğu için boru çapları hakkında bir paylaşım yapmak istedim. Ara sıra böyle bilgiler de paylaşacağım ki hem kendim için hem de düzgün bir kaynak olması için paylaşımları mühendislik kategorisi altında paylaşacağım.

instagram takipçi satın al

Standartlarda belirtilen bu ölçüler diş nedeniyle çok az farklı gelebilir.

Boru Çaplarının Ölçü Tablosu Kullanımı

Bu yazımda çelik borularda boru çaplarının “DN” ölçülerinin gaz diş yani Rp dişlerde inç karşılığını ve bu diş ölçülerinin borunun dış çapında ve iç çapındaki ölçülerinin mm karşılığını paylaşacağım. Öncelikle bilmeyenler olabilir. Burada 1/2″ vs. normal inç değil Rp inç oluyor. Yani normalde  1inç mm karşılık gelirken, Rp inçlere aynı değer karşılık olmuyor.  Rp ölçüler piyada 1 parmak, yarım parmak , 3 çeyrek parmak olarak söylediğimiz ölçüyle aynı ölçüler oluyor.

Bu boru çaplarının ölçüleri ne zaman işe yarar derseniz de özellikle katı model programlarını kullananlar (solid works, catia, solid edge vs.) ile autocad benzeri 2D program kullananlar mm üzerinden çizimlerini yapabilirler. Ayrıca ölçü almak isterseniz de elinizde boru çapları için güzel bir kaynak olacaktır.

Eğer ki boru çapları ölçülerinde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız veya aradığınız boru çapı ölçüsü yoksa yorum kısmından iletişime geçebilirsiniz. Buraya o ölçülerde eklenir. Umarım işinizi görür.

Eğer boru çap ölçüleri dışında PC ihtiyacınız varsa bu yazıyı da okuyunuz: Uzaktan Eğitim ve EBA için Laptop Önerisi: En Ucuzdan TL’ye Kadar

boru çapları

Siyah Boru Çapları Tablosu / Siyah Boru Nedir ?

Siyah boru, galvaniz kaplı olmayan normal borunun kendi renginde olan borulara siyah boru denir. Bunlara diş açılarak kullanılır. Bu borular yukarıdaki tablo geçerlidir.

Plastik Boru Çapları Tablosu /Plastik Boru Nedir ?

Plastik boru olarak bahsedilen borular 2 tür olabilir. Birisi normal su taşıma amaçlı ’lük boru vs. diye bahsedilen, çatı oluk suları gibi yerlerde kullanılan borudur. Diğeride az sonra altta bahsedeceğim PPRC borudur.

PPRC Boru Çapları Tablosuz / PPRC Boru Nedir ?

PPRC boru diye bahsedilen aslında doğalgaz borusudur. Isıtılarak ek yapılan bu borular plastik boru, pprc boru olarak anılır. PPRC borunun DN karşılıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Boru Çapları ve DN ölçülerinin Dış ve İç Çap Karşılıkları

DN 15 Kaç İnç ?

1/2″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 20 Kaç İnç ?

3/4″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 25 Kaç İnç ?

1″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 32 Kaç İnç ?

1 1/4″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 40 Kaç İnç ?

1 1/2″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 50 Kaç İnç ?

2″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 65 Kaç İnç ?

2 1/2″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN 80 Kaç İnç ?

3″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

4″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

5″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

6″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

8″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

12″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

16″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

DN Kaç İnç ?

18″ inç ölçüsüne denk gelmektedir.

Eğer dn boru standartları, parmak boru çapları, standart boru çapları hakkında sorularınız olursa lütfen aşağıdaki yorum formundan bana sorabilirsiniz.

Borularda Parmak inç Hesabı Nasıl Yapılır?

Borularda Parmak inç Hesabı Nasıl Yapılır?

Parmak inç hesabı yapılırken 1 parmak = 1 İnç = 25,4 mm eder. İnç, ingiliz ölçü birimidir ve Yurtiçinde Parmak olarak adlandırılır ama global dünyada İnç olarak daha iyi bilinir.

Bu ölçü standart bir ölçüdür ve değişmez. Üzerinde 1” (inç) yazan borular mm eder.

Parmak inç Hesaplama

Üzerinde 1 inç yazan boruların 25,4 mm olduğunu öğrendik ama bazı durumlarda boruların üzerinde 1/2 , 3/8 gibi rakamlar yazar. Bunların hesabı da aşağıdaki gibi yapılmaktadır.

Borunun üzerinde 1/2 ” yazıyorsa aşağıdaki gibi bir işlem yapmanız gerekir. 1/2′nin ondalık hali 0,50 dir.

1/2″ => 25,4 x 1/2 = 25,4 x 0,50 => 12,70 mm dir.

Şimdi örneklere devam edelim ve milimetre karşılıklarını yazalım;

1/4” => 25,4 x 1/4 = 25,4 x 0,25 => 6,35 mm eder

5/16 ” => 25,4 x 5/16 => 25,4 x 0, => 7, mm eder

3/8 ” => 25,4 x 3/8 => 25,4 x 0, => 9, mm eder

Birimi inch – inç (“) olan boru çaplarının metrik karşılığı yukarıdaki gibi hesaplanır.

Parmak İnç Hesabı Nasıl Yapılır Öğrendik

Gördüğünüz gibi yukarıdaki örnekler kullanılarak parmak inç hesaplama kolayca yapılır.

Bu hesaplamayı bilmek size bu tür bir sorunla karşılaştırdığınızda kolay bir çözüm bulmanızı sağlayacaktır.

En Çok Kullanılan Boru Çap Listesi

En çok aşağıdaki boru çapları kullanılmaktadır. Bu listeyi bir yere kayıt ederek kullanabilirsiniz;

1/2″ = DN 15

3/4″ = DN 20

1 ”     = DN 25

1 1/4 ” = DN 32

1 1/2 ” = DN 40

2″        = DN 50

2 1/2″ = DN 65

3″       = DN 80

4″        = DN

Bu örneklerde gördüğümüz metrik ölçüler (12,70 mm gibi) boruların dişli kısmının ölçüsüdür.

1 Parmak Boru Kaç MM dir?

1 Parmak (1 İnç) 25,4 mm eder. Bu da DN 25 e eşittir.

Boru Çapları ve DN Ölçüleri

Bu boru çaplarının ölçüleri ne zaman işe yarar derseniz de özellikle katı model programlarını kullananlar (solid works, catia gibi.) ile autocad benzeri 2D program kullananlar milimetre (mm) üzerinden çizimlerini yapabilirler.

Ayrıca ölçü almak isterseniz de aşağıdaki tablo ve üzerindeki bilgiler elinizde boru çapları için güzel bir kaynak olacaktır.

İsterseniz sizlere Çelik boruların standart boru çapları ve DN karşılıkları hakkında bir tablo vereyim. Bu da bilgileriniz arasında dursun.

ANMA ÇAPI (mm)DIŞ ÇAP(mm)CİDAR KALINLIĞI(mm)İÇ ÇAP (mm)
1/2″DN 1521,32,8
3/4″DN 2026,92,9
1″DN 2533,73,4
/4″DN 3242,43,6
/2″DN 4048,33,7
2″DN 5060,33,9
/2″DN 65
3″DN 8088,95,5
4″DN ,36
5″DN 6,6
6″DN ,37,1
8″DN ,18,18
12″DN 9,5
16″DN 9,5
18″DN 9,5

Eğer ki boru çapları ölçülerinde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız veya ekleme yapacağınız doğru bilgileriniz varsa yorum kısmına bu bilgileri ekleyebilirsiniz.

Böylece bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen diğer meslektaşlara yardımcı olabiliriz. Umarım bu yazıda bahsedilenler ve bu tablo işinizi görür.

Parmak İnç Hesabı için İnç Hesaplama Yapmak

Bunlar dışında inç hesaplama yapabilmek için SenHesapla İnç Hesaplama aracı ile İnç – CM / Cm – İnç çevirme işlemini yapabilirsiniz.

İNÇ CM HESAPLAMA

Eğer size İnç Milimetre Hesaplama yapmak gerekiyorsa onun için Uzunluk Hesaplama aracını kullanarak inç üzerinden sadece milimetre ile kısıtlı kalmadan hesaplama yapabilirsiniz.

İNÇ MM ÇEVİRME

Hesaplamalar ve çevrimlerde kesin ve net bilgiler için bilimsel cetveller, hesap makinesi, akademik ölçü birimi çeviri hesaplama programı kullanmanız tavsiye edilir.

Sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için

Standart Boru Çapları ve DN Karşılıkları & Diş Tip Özellikleri

YazılarMSM Ex-Proof

Anma Çapı
(mm)

Dış Çap
(mm)

½"

DN 15

Ø21,30

¾"

DN 20

Ø26,90

1"

DN 25

Ø33,70

1 ¼"

DN 32

Ø42,40

1 ½"

DN 40

Ø48,30

2"

DN 50

Ø60,30

2 ½"

DN 65

Ø73,00

3"

DN 80

Ø88,90

4"

DN

Ø,30

5"

DN

Ø,00

6"

DN

Ø,30

Ölçü Sistemine Göre Diş Tipleri (Vida Tipleri)

BSPT Diş;

Açılımı “British Standard Pipe Thread” olan BSPT diş aynı zamanda Whitworth, boru diş ya da gaz dişi olarak ta kullanılır. Türkiye ve Avrupa’da çeşitli tesisatlarda en çok kullanılan diş standartıdır. 

Dıştan dişli (erkek) BSP bağlantılarda; diş kesit eksenleri birbirine paralel (düz) veya açılı (konik) olarak iki farklı tip mevcuttur. Bunlar; BSPP (British Standart Pipe Paralell) yani düz diş ve BSPT (British Standart Pipe Taper) yani konik diş olarak tanımlanır. BSPP (düz) diş kısaltma olarak G harfi ile (Örnek: G 1/2”), BSPT (konik) diş ise R harfi ile (Örnek: R 3/8”) tanımlanabilir.

Whitworth Boru dişler ISO , EN (DİN , BSPT) konik dişli olanlar Diş açısı derecesi 55° dir.

Whitworth Boru dişler ISO (DİN , BSPP) silindirik dişli olanlar Diş açısı derecesi 55° dir.

NPT Diş;

Piyasada Amerikan boru dişi terimiyle bilinen NPT (National Pipe Taper ya da American Taper Pipe Thread) dişler 60°’lik diş açısına sahiptir. Özellikle Amerika’da kimya, petrokimya, gıda gibi proses endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan dişli bağlantı şeklidir.

Standard Taper Pipe Thread NPT, ASME B konik dişli olanlar Diş açısı derecesi 60° dir.

Metrik Diş;

Metrik dişler 60°’lik diş açısına sahiptir. Hidrolik hortum başlıklarındaki döner somunlu (içten dişli) ve kendinden yüksüklü olarak tabir edilen bağlantılarda Avrupa ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılır.

İnce ve kalın olmak üzere iki tiptir. Kalın dişin diş adımları ince dişe göre daha fazladır.

Dıştan dişli (erkek) metrik bağlantılarda diş kesit eksenleri birbirine paraleldir (düz) ve sızdırmazlık sonuna kadar sıkılarak dişlerin dip kısmına konan O-ring veya dörtgen kesitli sızdırmazlık elemanı (bakır pul vb…) ile sağlanır.

EN dışı silindirik dişli olanlar Diş açısı derecesi 60° dir.

 

Pg Diş;

DIN 40 dışı silindirik dişli olanlar Diş açısı derecesi 80° dir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası