fizik hangi hastalıklara bakar / Ftr Nedir? Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? - Sağlık Haberleri

Fizik Hangi Hastalıklara Bakar

fizik hangi hastalıklara bakar

Ftr Nedir? Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon B&#;l&#;m&#; Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, travma, kaza, doğuştan gelen hastalıklar ya da başka nedenlerden dolayı meydana gelen fonksiyonel bozukluklar ile kayıpları çeşitli yöntemler kullanarak tedavi eden ve hastanın günlük yaşamında kolay hareket edebilmesine imkan tanıyan bir tedavi yöntemidir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Ağrı problemleri: Boyun, sırt, bel, ayak, diz gibi vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar, fizik tedavi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor. Hastalık ya da travmaya bağlı olarak meydana gelebilen doku hasarından oluşan ağrılar, bu birimin uzmanlık alanına giriyor.
  • Spor yaralanmaları: Kas zedelenmesi, kırık, menisküs ve spor yaparken ortaya çıkan diğer yaralanmalar, cerrahi olarak tedavi edilebileceği gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon ile de tedavi edilebilir. Hastanın ameliyat olması gerekiyorsa ameliyat sonrasında bu tedavinin önemi büyüktür. 
  • Parkinson: Özellikle yaşlılarda görülen bu hastalık, dopamin hücrelerinin azalması sonucu meydana gelir. Nöroloji uzmanının gözetiminde kullanılan ilaçlar ile birlikte hastanın düzenli olarak spor ve egzersiz yapması da gerekir. 
  • Romatizmal hastalıklar: Kas, eklem ve kemiklerin etrafında hissedilen ağrı ve acıların hafiflemesi için fizik tedavi önerilir.
  • İnme: Beyin damarlarında meydana gelen hasar sonucunda ortaya çıkan inme, hastanın vücudunun belli bir bölümünü hareket kabiliyetini kısıtlar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hastanın iyileşme süreci hızlandırılır. 
  • Kırıklar: Kırık tedavisi sonrasında hastaların normal hayatına daha hızlı adapte olabilmeleri için fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanır ve bol egzersiz yapmaları gerekir. 
  • Boyun ve bel fıtığı
  • Lenfödem

Rehabilitasyon Nedir?

 Rehabilitasyon, tamir etme, onarma ve yeniden yerine koyma anlamalarına gelir. Hasta ve sakat insanların yeniden hayata katılmasını sağlamak, sosyal, mesleki ve fiziki olarak normal hayatını sürdürebilmesi için yüksek potansiyelle yürütülen çalışmalardır. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Uzmanı, altı yıllık bir Tıp Fakültesi eğitimi aldıktan sonra yıl boyunca da fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimi alan önemli bir tıp doktorudur. 

Genel olarak fizik tedavi hangi hastalıklara bakar konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon sıklıkla hastalıkların semptomlarının giderilmesi ve hastaların çeşitli fonksiyonlarının korunması amacıyla başvurulan geniş bir tıp bilimidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde tüm bu semptomlar giderilirken temel gayemiz hareket sisteminin işlevselliğinin korunması üzerinedir. Hareket sisteminin işlevselliği korunduğunda kişiler günlük yaşamını sürdürürken rahatlıkla hareket edebilecek duruma gelmektedirler. Hareket sistemini oluşturan temel yapıların kemikler, kaslar ve eklemler olduğu düşünüldüğünde fizik tedavi branşının bu üç yapıya odaklandığını anlayabiliriz.

Dikkat !

Vücuttaki hareketliliği sağlayan temel yapılar kemikler, kaslar ve eklemlerdir.

Genel Olarak Fizik Tedavi Nedir?

FTR olarak kısaltılan fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü çeşitli kaza, travma ve konjenital olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların neden olduğu hareket sistemi fonksiyon bozukluklarının giderilmesi amacıyla çalışan bir tıp branşıdır. Temel amacı vücudumuzun hareket edilebilirliğinin korunması ve sağlanmasıdır.

hastanede fizik tedavi bölümü neye bakar sorusu akılları karıştırır

Fizik Tedavi Bölümünde Kullanılan Yöntemler

FTR&#;de ısı ve ışın uygulamaları, egzersizler, çeşitli elektrik akımı uygulamaları, soğuk ve sıcak uygulamalar yaparak hareket sisteminin işlevinin korunmasını sağlar.

Hastanelerde Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Aşağıda liste şeklinde fizik tedaviye giren hastalıklar hakkında bilgiler verilmiştir. Eğer sizde aşağıda verilen hastalıklardan birine sahipseniz ve hekiminiz gerekli görüyorsa Fiziksel TIP ve Rehabilitasyon bölümünden yardım alabilirsiniz.

Ağrıyla Seyreden Patolojik Durumlar

Bel ve sırt bölgeleri başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar bazen doğrudan bazen dolaylı olarak fizik tedavi bölümü kapsamına girer. İşte ağrılı durumlarda fizik tedavi neye bakar sorusunun cevapları:

  • Romatoid artrit
  • Spondilolizis ortaya çıkması
  • Osteoartrit
  • Ankilozan spondilit
  • Psöriyatik artrit
  • Sırt, bel ve boyun bölgesinde görülen ağrılar
  • Kronik ağrı sendromu varlığı
  • Miyofasiyal ağrı sendromu
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu

Bilmediğiniz terim veya hastalık olması durumunda hastalığın üzerine tıklayarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yaralanmalar ve Travmalara Bağlı Durumlar

Günlük hayatta insanoğlunun başına her türlü kaza gelebilmektedir. Çeşitli travmalar kas, eklem veya kemikleri etkileyerek hareketliliğin kısıtlanmasına sebebiyet verebilir. Travma sonrası ftr neye bakar sorunun cevapları aşağıdadır.

Bu tipteki yaralanmalar meydana geldiğinde hareket kısıtlılıkları gelişebilir. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümü doktorları bu tip durumlarda önceki başlıklarda belirttiğim yöntemleri kullanarak hareket fonksiyonunu yeniden kazandırmaya çalışırlar.

Kırık ve Çıkık Gibi Durumlar

Çeşitli travmalara bağlı olarak ortaya çıkan kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde hareket kabiliyetinde sınırlandırmaya götürebilir. Bu nedenle bu tip durumların bir fizik tedavi doktoru tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

  • Alt ekstremitede bulunan kas ve tendon gruplarında meydana gelen bozulmalar
  • Alt ekstremitede ortaya çıkan eklem sorunları

Felç ile Seyreden İnme Gibi Durumlar

Bu tip felç ile sonlanan hastalıkların sonucunda hastalar hareket yeteneğini çok ciddi şekilde kaybederler. Özellikle bu tip durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Sıklıkla beyin bölgesinin kanlanmasını sağlayan arterlerin ya da venlerin tıkanmasına paralel olarak vücudun belirli bir bölgesi işlevini yitirir. İlgili hastanın sosyal yaşantısını devam ettirir ve temel yaşam gereksinimlerini karşılayabilir hale gelmesi bu noktada FTR hekiminin primer görevidir.

Diğer Patolojik Durumlar

FTR bölümünün ilgi alanına giren hastalıklar tabi ki bu başlıklarla sınırlı değildir. Bunların dışında belki ismini dahi duymadığınız birçok hastalığa karşı tedaviler yürütülmektedir. İşte fizik tedavi bölümünün ilgilendiği hastalıklardan bazıları:

  1. Fibromiyalji hastalığı
  2. Santral kord sendromu
  3. Brown sequard sendromu
  4. Anterior kord sendromu
  5. Kauda equina sendromu
  6. Posterior kord sendromu
  7. Servikomedüller sendrom
  8. Polimiyaljia Romatika (Yumuşak doku romatizmaları)
  9. De quervain hastalığı
  10. Dupuyten kontraktürü
  11. Avasküler nekroz
  12. Legg Calve Perthes hastalığı
  13. Femur başı epifiz kayması
  14. Prepatellar bursit
  15. Ayak bileğinde burkulmalar
  16. İselin hastalığı
  17. Lumber spondiloz
  18. Lumber disk hastalığı
  19. İnternal disk hasarı
  20. Disk herniasyonları
  21. Spondilolizis ortaya çıkması
  22. Spondilolistezis
  23. Gut hastalığı
  24. Psödogut hastalığı
  25. Reiter sendromu

şeklinde çoğaltabiliriz. Fizik tedavi ortopedi farkı için Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar? başlıklı detaylı yazımızı okumanızda fayda görüyorum.

FTR Bölümüne Hangi Şikayetler ile Gidilir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon başka bir deyişle FTR bölümüne gitmeyi gerektiren şikayetlerin başında ağrı gelmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ağrı probleminin giderilmesi için sıcak, soğuk ve elektriksel tedaviler uygulanır.

Çeşitli eklemlerin fonksiyonlarının korunması, hareketin sağlanması ve hareketsizliğin komplikasyonlarının önlenmesi için fizik tedavi bölümü altın öneme sahiptir. Eğer sizin de bir hastalığınız var ise hekiminizin yönlendirmesi neticesinde FTR polikliniklerinden randevu alarak muayene olabilirsiniz. Hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda sizi diğer bölümlere gönderecektir.


Temel olarak fizik tedavi hangi hastalıklara bakar konumuzun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 6 Ocak tarihinde yazılmıştır. Ardından 29 Ağustos tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler FTR, Neye Bakar?

Kaza, travma, doğuştan gelen rahatsızlıklar veya başka nedenlerden dolayı ortaya çıkan fonksiyonel bozukluklar ya da kayıplar gibi durumları farklı yöntemler ile tedavi eden bölüme fizik tedavi ve rehabilitasyon denir. Kişinin günlük yaşantısında kolayca hareket edebilmesini sağlayan ve bu anlamda tedavisini gerçekleştiren bu bölümde, kemik ve kas ile ilgili pek çok hastalık tedavi edilir. Peki fizik tedavi ve rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar? Detaylı bilgiye ulaşmak için Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu makaleyi okuyabilirsiniz.

 

Avicenna Fizik Tedavi Merkezi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?

Kişinin yaşam kalitesini azaltan kemik, kas, eklem ve sinir sistemi hastalıklarının veya yaralanmalarının tanı ve tedavisini kapsayan fizik tedavi ve rehabilitasyon, kişinin hareket ve fonksiyonel aktivitelerini geri kazanmasına yardımcı olur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde amaç, kişilerin ağrılarını azaltmak, fonksiyon kayıplarını ortadan kaldırmak, hayat kalitesini artırmak ve günlük eylemlere dönüşü sağlamaktır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar sorusu, birçok kişi tarafından araştırılıyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü, pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olur. Bunlardan bazıları aşağıdadır:

1. Hareket Sistemi Bozuklukları

Omurga rahatsızlıkları

  • Bel ve boyun, eklem ve kas incinmelerine bağlı ağrılar
  • Bel fıtığı
  • Boyun fıtığı
  • Duruş bozuklukları
  • Skolyoz

Eklem rahatsızlıkları

  • Artroz (kireçlenme)
  • Omuz, dirsek, el ve el bileği ağrıları
  • Kalça, diz, ayak ve ayak bileği ağrıları
  • Artroskopi sonrası tedavi
  • Kırık sonrası eklem sertlikleri
  • Protez sonrası tedavi
  • Ankilozan spondilit (donmuş omurga)
  • Romatoid artrit

Yumuşak doku romatizmaları

  • Fibromiyalji sendromu
  • Kas tutulmaları ve ağrıları
  • Tetik parmak
  • Tenisçi dirseği
  • Karpal tünel sendromu
  • Topuk dikeni

Kemik bozuklukları

2. Nörolojik Hastalıklar

  • Beyin kanaması ve beyin damarlarında tıkanmaya bağlı meydana gelen felç (inme)
  • Omurilik yaralanmalarına bağlı olarak meydana gelen felçler
  • Yüz felci
  • Sinir felçleri
  • Düşük ayak

3. Kas Hastalıkları

4. Solunum Bozuklukları

5. Spor Yaralanmaları Rehabilitasyon

6. Obstetrik &#; Ürojinekolojik Rahatsızlıklar

  • İnkontinans &#; idrar kaçırma

7. Ortez &#; Protez ve Biyomekanik Bozukluklar Eğitimi

8. Geriatrik &#; Yaşlı Rehabilitasyon

9. Pediatrik Rehabilitasyon

Onkolojik Rehabilitasyon

Özel Durumlar

Sonuç;

Diğer tedavi yöntemlerine nazaran tek başına da uygulanabilen fizik tedavi, ışın, ısı, egzersiz, elektrik akımları, sıcak ve soğuk uygulamaları ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Rehabilitasyon ise onarma, yeniden yerine koyma ve iyileştirme gibi amaçları bulunur. Fizik tedavi ile beraber yürütülen rehabilitasyon uygulamalarında, kişinin fizyolojik, sosyal, ruhsal ve mesleki olarak bağımsız bir biçimde yaşamını devam ettirmesi amaçlanır. Çeşitli uygulamalar ile yukarıda saydığımız pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Fizik tedavi haftada kaç gün olur?

Hastalığın tanısına göre 15 &#; 30 gün arası süre değişmektedir. Ayrıca bu süre daha uzun ya da daha kısa da sürebilir.

Fizik tedavi kaç seansta etki eder?

Genel olarak 1 haftadan sonra kendini gösterir ve 2 hafta içerisinde ağrılar azalmaya başlar.

Fizik tedavi olurken nelere dikkat edilmeli?

Egzersizlerin rahatlıkla yapılması için bol giysiler giyilmelidir. Bunun dışında tedavi sonrası terleme ihtimaline karşı yedek giysi ve havlu getirilmesi gerekmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Doktorları

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası