meme muayenesi hangi doktor / Meme Hastalıklarında İlk Doktor Sizsiniz-Prof. Dr. Gürkan Yetkin

Meme Muayenesi Hangi Doktor

meme muayenesi hangi doktor

Vücudu dinlemek, onun verdiği tepkileri iyi analiz edebilmek, onu keşfetmek ve olası hastalıkları önceden tespit edebilmek için kişinin kendini muayene etmesi çoğu zaman hayatidir. Özellikle de ilk doktorun kişinin kendisi olduğu meme hastalıklarında … 

Kadınlar, memeleriyle yakın ilişki kurup düzenli olarak kendilerini muayene ettiklerinde olağan dışı durumları çok kolay yakalayabilir ve zaman kaybetmeden bir doktora görünebilir.

Bu noktada meme muayenesini bir alışkanlık haline getirmek ve belirli periyotlarda ayna karşısında kendini kontrol etmek günlük hayatın rutinine eklenmesi gereken bir durumdur.

Erken teşhise giden yolda kişinin kendini muayene etmesi çok kritik olduğundan doğru muayene tekniklerini bilmek de bir o kadar önemlidir. Erken tanı fırsatı sunan kendini muayene etmenin meme hastalıklarında doğru adımları blog yazımızda…

Meme kanserini ilk aşamada yakalayın

Kadınların belirli aralıklarla kendilerini muayene etmeleri, kanseri ilk aşamada fark edip başarılı bir tedavi süreciyle yenmek için en etkili yoldur. Çünkü meme kanseri bilinenin aksine çok sinsi bir hastalıktır ve belirtilerini geç evrede belli eder.

Bu noktada kişinin kendi vücudundaki farklılıkları özellikle de memesindeki değişiklikleri fark edebilmesinin yolu, kendini muayene etmesinden geçer.

Meme kanserine geçit vermemek için her kadının kendisini ayda bir kez muayene etmesi hayati bir öneme sahiptir. Muayeneler, adet bitiminden 5 ila 7 gün sonra yapılırsa çok daha sağlıklı olur.

Çünkü adet dönemlerinde hormonların da etkisiyle memede, kanser semptomlarına benzer belirtiler görülebilir. Hormonlarının etkisinin en az olduğu bu süreçte kendini muayene eden kadın, memesindeki olağan dışı durumu fark edecektir.

Çoğu kadın memesini tanımadığı için bazen muayeneler sırasında zorlanabilir. Ancak düzenli olarak yapılan muayeneler sonrasında kadınlar normal meme dokusunun özelliklerine çok daha hâkim olur ve olası değişiklikleri erken dönemde fark eder.

meme-hastaliklarinda-ilk-doktor-sizsinizz

Meme muayenesi 3 aşamada yapılabilir

Öncelikle kişi bir aynanın karşısına geçmeli ve eller kalçaya konulmalı. Sonraki aşamalar ise sırasıyla şu şekildedir: Avuçları önde sıkıp kollar yanlarda serbest olacak şekilde pozisyon alınır ve herhangi bir kitle olup olmadığı gözle değerlendirme yapılabilir.

Gözle değerlendirme için diğer bir pozisyon ise eller havada vücut öne doğru serbestçe eğilmiş durumdayken yapılır.

İkinci yöntem ise yatar pozisyonda elle değerlendirme yapmaktır. Bunun için öncelikle sırt üstü yatılmalıdır. Sağ omzunun altına bir yastık yerleştirilir ve daha sonra sağ el başın üstüne konulur.

Bu noktada meme dokusunun herhangi bir yana kaymaması gerekir yani tam ortada durmalıdır. Sonrasında sor parmaklar ile memeye dokunularak tüm meme kontrol edilmelidir. Bu yöntem, sağ meme için yapılan kontroldür. Sol memeyi kontrol etmek için de aynı adımlar yapılarak süreç tamamlanır.

Kendi kendine muayenenin üçüncü seçeneği ise ayakta elle muayenedir. Bu yöntemde önce sağ el enseye yerleştirilir. Sol elin üç parmağı ile memeye dokunularak taranır. Daha sonra sol el enseye yerleştirilir ve sağ elin üç parmağı ile diğer meme taranır.

Kadınlar bu işlemi duşta rahatlıkla yapabilir. Hem sabun kayganlığı artırarak taramayı kolaylaştırır hem de yumuşayan deri, varsa kitlenin daha rahat tespit edilmesini sağlar.

Peki, hangi belirtiler meme kanseri riski olduğunu gösterir?

  • İki meme arasında şekil ve boyut farklılıkları
  • Meme dokusunda sertleşme
  • Meme cildinde kabarıklık, kızarıklık, damarlanma
  • Meme başında yara ve döküntüler
  • Memede ani büyüme
  • Meme başında veya cildinde ödem
  • Meme cildinde portakal görünümü

Eğer siz de yukarıda bahsi geçen üç yöntemden birini uyguladığınızda elinize kitle geldiğini hissediyor ve ilgili belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız en kısa zamanda uzman bir hekime başvurun.

Sağlıklı günler dileriz.

Kaynakça:

https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm

Prof. Dr. Gürkan Yetkin

1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.

Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Meme ağrısı kadınlar arasında sık görülen bir şikayettir. Bu durum meme dokusunda hassasiyet, keskin yanma ağrısı veya gerginliği içerebilir. Ağrı sabit veya sadece ara sıra ortaya çıkabilir. Peki, Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:47 - 22 Ekim 2019 Güncellenme:

Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Meme ağrısı; birkaç haftadan uzun süre devam eder, göğsünüzün belirli bir bölgesinde oluşur, zamanla kötüye gidiyor gibi görünür ve günlük yaşamınıza müdahale eder. Ana semptomu meme ağrısı olan kadınlarda meme kanseri riski düşük olsa da mutlaka bir doktorun değerlendirmesi ve takibi önemlidir. Peki, Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

MEME AĞRISI HAKKINDA

Göğüsler ergenlik döneminde östrojendeki bir artış nedeniyle gelişir. Adet döngüsü sırasında, çeşitli hormonlar bazı kadınlarda ağrı veya rahatsızlığa neden olabilecek meme dokusunda değişikliklere neden olur. Göğüsler genel olarak acıtmazken, ara sıra meme ağrısı sık görülür.

Mastalji olarak da adlandırılan meme ağrısı, kadınlar arasında yaygın bir durumdur. Ağrı genellikle döngüsel veya döngüsel olmayan olarak sınıflandırılır.

MEME AĞRISININ NEDENLERİ

Göğüs ağrısına çeşitli faktörler neden olabilir. En sık görülen nedenlerden ikisi hormon dalgalanmaları ve meme kistleridir.

Hormon dalgalanmaları

Bir kadının adet döngüsü, östrojen ve progesteronda hormon dalgalanmalarına neden olur. Bu iki hormon bir kadının göğüslerinin şiş, bezeli ve bazen de acı verici hissetmesine neden olabilir. Meme ağrısının hormon dalgalanmalarından kaynaklanması durumunda, ağrının, genellikle adet sürecinden iki ila üç gün önce kötüleştiğini fark edeceksiniz. Bazen ağrı, adet döngüsü boyunca devam eder.

Meme kistleri

Bir kadın yaşlandıkça, göğüsleri, evrim olarak bilinen değişimler yaşar. Bu, meme dokusunun yağ ile değiştirildiği zamandır. Bunun bir yan etkisi kistlerin ve daha fazla lifli dokunun gelişmesidir. Bunlar fibrokistik değişiklikler veya fibrokistik meme dokusu olarak bilinir.

Fibrokistik göğüsler her zaman ağrıya neden olmaz, ancak bazen yapabilirler. Bu değişiklikler genellikle endişe yaratmaz. Fibrokistik memeler bezelenebilir ve hassasiyeti artırabilir. Bu en sık memelerin üst ve dış kısımlarında görülür. Bezeler, adet döngünüz boyunca da büyüyebilir.

MEME AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Meme ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi (Hariciye) polikliniklerine/doktoruna başvurulması gerekir.

Meme kanseri genetik geçişli bir hastalık mı?İlginizi ÇekebilirMeme kanseri genetik geçişli bir hastalık mı?Memede mantar belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirMemede mantar belirtileri nelerdir?

AğrıÇocukEvrimgenetikhamilelikKadınkansermeme kanseriSağlıkşekerşeker hastalığı

Meme Kanseri Tarama ve Tanı 

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri meme hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Meme kanserini nasıl oluştuğunu anlamak, herhangi bir kanserin nasıl gelişebildiğini anlamaya yardımcı olur. 






Kanser, hücrelerin çoğalmasını kontrol eden ve onların sağlıklı kalmasını sağlayan genlerdeki mutasyonlar veya anormal değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Genler her bir hücrenin kontrol merkezi olarak rol oynayan çekirdeğinde bulunur. 
Normalde vücudumuzdaki hücreler, düzenli bir hücre çoğalma süreci içinde kendilerini yenilerler: yaşlı olanlar ölürken sağlıklı yeni hücreler bunların yerini alır. Ama zamanla, mutasyonlar hücredeki bazı genleri “harekete geçirirken” bazılarının “görevini sonlandırır”. Bu değişen hücreler kontrol ya da sıra olmaksızın bölünmeye devam etme yeteneği kazanarak kendisine benzeyen çok sayıda hücre üretmeye ve tümör oluşturmaya başlar.
Bir tümör iyi huylu (sağlık için tehlikeli olmayan) veya kötü huylu (tehlikeli olma potansiyeli olan) olabilir. İyi huylu tümörleri kanser olarak kabul edilmez: bunların hücreleri normale yakın görünürler, yavaş büyürler, çevre dokuları istila etmezler ve vücudun diğer kısımlarına yayılmazlar. Kötü huylu tümörler kanserdir. Kontrol edilmezlerse, kötü huylu hücreler orijinal tümörün ötesinde vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
"Meme kanseri" terimi memedeki hücrelerden gelişmiş kötü huylu bir tümörü tanımlamaktadır. Genellikle meme kanseri ya süt üreten bezler olan süt keseciklerinin hücrelerinden veya süt keseciklerinden meme başına sütün taşındığı kanallardan başlar. Daha az sıklıkla meme kanseri memenin yağ ve bağ dokularını içeren bölümünden başlayabilir.
Zamanla, kanser hücreleri çevredeki sağlıklı meme dokusunu istila edebilir ve koltuk altındaki lenf bezlerine yayılabilir. Kanser hücreleri lenf düğümlerine yayılırsa, vücudun diğer bölümlerine yayılmak için de bir yol bulmuş olurlar. Meme kanserinin evresi, kanser hücrelerinin orijinal tümörün ne kadar uzağına yayıldığını ifade etmektedir.
Meme kanserine her zaman genetik bozukluk neden olmaktadır. Ancak, kanserlerinin sadece % 5-10’i anne veya babadan kalıtımsal olarak geçen bir bozukluğa bağlıdır. Bunun yerine, meme kanserlerinin % 85-90’i yaşlanma sonucu oluşan genetik anormalliklere bağlıdır.
Herkes bünyesinin sağlıklı olmasını sağlayacak bazı tedbirler alabilir. Bunlar; dengeli beslenme, normal sağlıklı kilonun korunması, sigara içilmemesi, sınırlı alkol alınması ve düzenli egzersiz yapılmasıdır. 
Meme kanseri gelişmesi sizin ya da başka bir kimsenin hatası değildir. Suçluluk duygusu veya kendinize meme kanserinin siz veya herhangi başka bir kişi bir şey yaptığı için oluştuğunu söylemek anlamlı değildir. Bu tedbirler meme kanseri olma riskinizi tamamen ortadan kaldırmasa da olumlu yönde etkisi olacaktır. 


Meme kanserinin evreleri nelerdir?

Meme kanserinin evresi tümörün özelliklerine bağlıdır. Memedeki tümörün büyüklüğü, koltuk altındaki lenf bezlerine yayılma durumu ve başka organlara sıçramış olması değerlendirmede kullanılır. Tümör evresini bilmenin avantajları şunlardır:
  • Prognozu (hastalığın uzun vadeli olası sonuçlarını) ortaya koyar
  • En iyi tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlar
  • Meme kanserinin evreleri 0’dan 4’e kadar sınıflanır. Evre sıfır istila özelliği olmadan orijinal bölgesinde var olan kanseri gösterirken, evre 4 kanserin meme dışında vücudun diğer organlarına da yayılmış olduğunu tarif eder. 


Belirtileri nelerdir?

Başlangıçta meme kanseri herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Bir kitle hissedemeyeceğiniz kadar küçük olabilir ya da hissedebileceğiniz alışılmadık herhangi bir değişikliğe sebep olabilir. Çoğu zaman, bir tarama mamografinde görülen anormal bir alan, daha fazla test yapılmasına öncülük eder.
Bununla birlikte, bazı durumlarda meme kanserinin ilk belirtisi sizin veya doktorunuzun hissedebildiği memenizdeki yeni bir şişlik veya kitledir. Ağrısız, sert ve düzensiz kenarları olan bir şişliğin kanser olması daha muhtemeldir. Ancak bazen kanserler hassas, yumuşak ve yuvarlak olabilir. Dolayısıyla sıra dışı olan herhangi bir şeyin doktorunuz tarafından kontrol edilmesi önemlidir.
Memede aşağıda belirtilen sıra dışı değişikliklerin herhangi birinin varlığı meme kanserinin bir belirtisi olabilir:
  • Memenin bir kısmında veya tümünde şişme
  • Ciltte tahriş veya çöküntü
  • Meme ağrısı
  • Meme başı ağrısı veya meme başında içe dönme
  • Kızarıklık, pullanma, meme başı ya da meme cildinde kalınlaşma
  • Meme başında süt dışında bir akıntı
  • Koltuk altı bölgesinde bir şişlik
Bu değişiklikler, bir iltihap veya kist gibi kanser olmayan daha az ciddi durumların da bir belirtisi olabilir. Memedeki herhangi bir meme değişikliğin derhal bir doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir.
Her ay kendi kendinize meme muayenesi yapınız ve bir değişiklik fark ederseniz meme hastalıkları konusunda tecrübeli bir Genel Cerrahi Uzmanına müracaat ediniz. Kırk yaş üzerinde iseniz her yıl mamografi ve çektiriniz ve meme hastalıkları konusunda tecrübeli bir Genel Cerrahi Uzmanına muayene olunuz. Ne kadar erken meme kanseri tanısı konabilirse tedavi şansı o kadar fazla olmaktadır. 


Hangi tetkikler yapılıyor?

Memelerinizin bakımı ile ilgili birçok test vardır. Tıbbi testler, özellikle sonuçları beklerken, sinir bozucu olabilmelerine rağmen, memelerinizin sağlıklı kalması ve meme kanseri gelişirse uygun tedavinin yapılması için önemlidir.
Daha önce meme kanseri tanısı almamış ve erken tanının avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, kısa bir süre önce meme kanseri tanısı almışsanız veya tedavi ve takibi devam eden bir meme kanseri hastası iseniz meme kanseri ile tıbbi tetkiklerin yan yana gittiğini bilmenizde fayda var.
Meme kanseri ile ilgili tetkiklerin çoğu aşağıdaki kategorilere dahildir.
  • Tarama tetkikleri: Her yıl çekilen mamografi gibi tarama tetkikleri sağlıklı görünen ve meme kanseri şüphesi olmayan kişilerde rutin olarak uygulanmaktadır. Amaç, herhangi bir belirti gelişmeden ve kanserin genellikle daha kolay tedavi edilebildiği erken dönemde kanseri saptamaktır.
  • Tanı tetkikleri: Biyopsi gibi tanı tetkikleri, belirtileri olan veya bir tarama testi sonucu meme kanseri şüphesi olan insanlara uygulanmaktadır. Bu tetkikler, meme kanseri mevcut olup olmadığını ve eğer varsa, meme dışına yayılıp yayılmadığını belirlemek için kullanılmaktadır. Tanı tetkikleri tedavi ile ilgili kararlara kılavuzluk etmesi amacıyla kanserle ilgili daha fazla bilgi toplamak amacıyla da kullanılmaktadır.
  • Takip testleri: Meme kanseri tanısı konduktan sonra, tedavi sırasında ve sonrasında tedavinin ne kadar iyi sürdüğünü takip etmek için pek çok tetkik kullanılmaktadır. Takip tetkikleri herhangi bir kanser yineleme belirtisini kontrol etmek için de kullanılabilir. 
  • Tarama, tanı ve tedavi sürecinde kullanılan tetkikler aşağıda sıralanmıştır.
  • Kendi kendine fizik muayene
  • Fiziksel meme muayenesi (doktor tarafından)
  • Mamografi
  • Meme ultrasonografisi
  • Meme MR (manyetik rezonans görüntüleme)
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Duktal lavaj
  • PET-BT
  • Termografi
  • Dijital tomosentez
  • Margin Probe
  • Moleküler meme görüntüleme
  • Kemik taramaları (kemik sintigrafisi)
  • Meme biyopsisi
  • Akciğer grafisi
  • Tam kan testi (hemogram)
  • Kan kimyası
  • Tümör belirteçleri
  • Biyolojik patoloji testleri (FISH, IHC, HER2 Dual IHS, HER2 CISH, UPAPI)
  • Prognostik testler (Oncotype DX, MammaPrint, Mammostrat)


Liv Hospital'da nasıl bir tedavi uygulanıyor? 

Meme kanseri tarama veya tanısı amacıyla hastanemize müracaat eden kişilere meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış Genel Cerrahi Uzmanları tarafından öncelikle bir fizik muayene yapılmakta ve mevcut kitle ile ilgili tüm parametreleri değerlendirilmektedir. Daha sonra hastalar gerekli radyolojik tetkikleri için meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir Radyoloji Uzmanına yönlendirilmektedir. Hastanın yakınmalarına göre gerekirse kan tetkikleri de yapılabilmektedir. Radyolojik sonuçları takiben hasta gerekirse ileri tetkiklere yönlendirilmekte, gereğinde biyopsi yapılmaktadır. 
Bu işlemleri takiben meme kanseri açısından kişinin mevcut profili çıkarılmaktadır. Tedavi veya cerrahi işlem gerekiyorsa bunun planlaması yapılmakta, tedavi gerektirmiyorsa takip programı oluşturulmaktadır. 


Hangi hekim ve kliniklerle iş birliği içinde çalışılıyor?

Meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış Genel Cerrahi Uzmanları ile birlikte Radyoloji, Nükleer Tıp ve Patoloji Uzmanları iş birliği içinde çalışmaktadır.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır