prednol 16 mg nasıl kullanılır / METİL PREDNİZOLONE: ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU

Prednol 16 Mg Nasıl Kullanılır

prednol 16 mg nasıl kullanılır

Prednol Tablet

Metilprednizolon

Prednol Ambalaj:

  • Prednol Tablet 4 mgx 20 Tablet
  • Prednol Tablet 16 mgx20 tablet.

Prednol Endikasyon:

Endojen Kortizolün substitüsyonu tedavisinde, hipofizde kortikotropin ve keza sürrenal bezinde androjen hormonların supresyonu tedavisinde,romatizmal hastalıklar, kollajen doku hastalıkları, deri hastalıkları,göz hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, solunum sistemi hastalıkları,hematolojik hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarında endikedir.

Kontrendikasyon:

 Metilprednizolona aşırı duyarlılık ve sistemik fungal enfeksiyonlarda kontrendikedir. Yerine koyma ve acil tedavi dışında, aşağıdaki durumlarda kortikosteroidlerle genel bir tedavi uygulamasından vaz geçilmelidir: Mide ve bağırsak ülseri, ağır osteoporoz,psikiyatrik anamnez, amip enfeksiyonları, sistemik mikozlar, bulber ensefalitik form dışında poliomyelit, dar ve geniş açılı glokomlar, viral kökenli hastalıklar, su çiçeği, koruyucu aşılardan yaklaşık 8 hafta öncesi 2 hafta sonrası, BCG aşısından sonra lenfom teşekkül eden olgular.

Prednol Uyarılar:

  • Ağır hipertansiyon ve kalp yetmezliği olgularında dikkatli davranmalıdır.
  • Gebelik sırasında veya gebelik olasılığında ancak kesin bir endikasyon varsa uygulanmalıdır.
  • Kortikosteroidler anne sütüne geçer, bu nedenle emzirme sırasında kullanılmamalı, kullanılması zorunlu ise emzirme kesilmelidir.
  • Çocuklarda endikasyon sıkı kriterlere göre konulmalıdır.
  • İlaç kullanımı kesinlikle ani olarak bırakılmamalıdır.

Prednol Yan Etkileri:

Aydede yüzü,gövdede yağlanma, kas zayıflığı, hipertansiyon, kemiklerde kolay kırılabilme, kan şekerinin yükselmesi, şeker hastalığı, seks hormonlarının sekresyonunda bozukluklar (adet kanamasının geri kalması, kıllanmanın artması, iktidarsızlık), deride şerit tarzında çizgiler ve kanamalar,akne, dokuda su birikmesi, potasyum atılımının artması, sürrenal korteksin aktivitesi veya atrofisi, kan damarı hastalıkları,mide yakınmaları, mide ülseri, enfeksiyon riskinin artması, vücudunuz savunmasının zayıflaması, yara iyileşmesinin gecikmesi, çocuklarda büyüme bozuklukları, tromboz riskinin artması, göz için basıncınınartması, pankreas iltihabı.

Prednol İlaç Etkileşimleri:

Aynı zamanda kalp glikozidleri uygulanıyorsa potasyum eksikliği nedeniyle glikozid etkisinin artabileceği hesaba katılmalıdır. Salüretik İle Kombine edildiğinde fazla potasyum atılabilir. Glukokortikoidler Antidiyabetik ilaçların kan şekerini düşürücü etkisini azaltabilir,kumarin türevlerinin antikoagülan etkisini hafifletebilirler.Aynı zamanda rifampisin uygulanan hastalarda kortikosteroid etkisinin az alabileceği unutulmamalıdır. Salisilatlarla birlikte uygulandığızaman gastrointestinal kanama tehlikesi artabilir.

Prednol Doz Önerisi:

  • Neoplastik hastalıklar: Lösemi ve lenfomalar 16-96 mg.
  • Nefrotik Sendrom: 64-80 mg,
  • Alerjik Hastalıklar: Bronşiyal astım 16-48 mg, alerjik rinit 16-48 mg, serum hastalığı 16-48 mg, ilaç alerjileri 80-200 mg, ürtiker 32-48 mg, kontakt dermatit 16-48 mg, atopik dermatit 16-48 mg, anjiyoödem 32-48 mg.
  • Dermatolojik hastalıklar: Pemfigus 80-200 mg, büllöz herpetiform dermatit 48-96 mg, eritema multiform 64-80 mg,eksfoliyatif dermatit 64-80 mg, fungoid mikoz 48-96 mg, şiddetli seboreik dermatit 64-80 mg.
  • Oftalmik hastalıklar: Oftalmik herpes zoster 16-48 mg, ön segment enflamasyonu 16-48 mg, üveit ve koroidit 16-48 mg, sempatik oftalmi 16-48 mg, keratit 16-48 mg, korioretinit 16-48 mg, optik nevrit 16-48 mg, iritis ve iridosiklit 16-48 mg.
  • Günlük başlangıç dozları;Endokrin hastalıkları: Adrenokortikal yetmezlik 20 mg (6 saatte bir), konjenital sürrenal hiperplazi 4-16 mg, nonsüpüratif tiroidit 16-24 mg,
  • Romatizmal hastalıklar ve kollajen doku hastalıkları: Artrit ve osteoartrit 8-16 mg, akut romatizmal ateş 32-80 mg, akut romatizmal kardit 1 mg/kg, ankilozan spondilit 8-16 mg, akut ve subakut bursit 16-24 mg, akut nonspesifik tenosinovit 16-32 mg, polimiyozit 32-48 mg, akut gut artriti 16-48 mg, temporal arterit 32-48 mg, poliarterit 32-96 mg, sistemik lupus eritematozus 64-200 mg.
  • Solunum sistemi hastalıkları: Semptomatik sarkoidoz 32-48 mg, Löffler sendromu 32-48 mg, aspirasyon pnömonisi 8-24 mg, akut ve yaygın tüberküloz 48-96 mg.
  • Şiddetli enfeksiyonlar: 32-80 mg.
...

PREDNOL 16 mg 20 tablet Nasıl Kullanılır

3.PREDNOL nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu ve tedavinizin ne kadar devam edeceğini belirleyecektir.

PREDNOL’ün yetişkinler için başlangıç dozu 360 mg’a kadar çıkabilir.

Uygulama yolu ve metodu

Tabletleri su ile birlikte çiğnemeden yutunuz.

Çocuklarda kullanımı

Kortikosteroidler çocukların büyümesini etkileyebileceğinden döktürünüz, çocuğunuz için etkili olacak en düşük dozu verecektir. Çocuklar için başlangıç dozu 0.8-1.5 mg/kg’dır. Günlük doz 80 mg’ı aşmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı

Özel kullanımı yoktur ancak olası yan etkilerin daha şiddetli görülebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Özel kullanım durumları

Özel kullanımı yoktur ancak bu hastalarda sistemik kortikosteroidler dikkatli kullanılmalıdır ve hasta sıklıkla izlenmelidir .

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer sirozu olan hastalarda dozun azaltılması gerekebilir.

Eğer PREDNOL’ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

PREDNOL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

PREDNOL'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

PREDNOL ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz dozunuzun ne zaman kesileceğine karar verecektir.

Eğer;

• 3 haftadan daha uzun süre 6 mg’dan fazla PREDNOL kullandıysanız,

• 3 hafta veya daha az süreyle bile olsa yüksek doz PREDNOL (günde 32 mg’dan daha fazla) aldıysanız,

• Son bir yılda kortikosteroid tabletleri veya enjeksiyonları ile tedavi gördüyseniz,

• Tedaviye başlamadan önce adrenal bezlerinizde problemleriniz (adrenokortikal yetmezlik) varsa,

• Tekrar dozlar akşamları alıyorsanız PREDNOL tabletleri almayı birden bırakmayınız.

Geri çekilme belirtilerinin önlenmesi için ilacınız dereceli olarak dozu azaltılarak kesilecektir. Bu belirtiler ciltte kaşıntı, ateş, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, iştah kaybı, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgun hissetme, derinin soyulması ve kilo kaybıdır.

Eğer PREDNOL dozu azaltıldığında bu belirtiler geri dönüyor veya daha kötüye gidiyorsa derhal doktorunuza danışınız.

AstımAstım  Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır.
Lösemi Kan KanseriLösemi Kan Kanseri  Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir