alibaba hangi ülkenin / Çin e-ticaret devinin ismi neden Alibaba?

Alibaba Hangi Ülkenin

alibaba hangi ülkenin

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Şirketin adı, evrensel olarak bilinirliği sebebiyle Ali Baba ve Kırk Haramilermasalından gelmektedir. Şirketin kurucularından Jack Ma, bir söyleşisinde ismin hikâyesini şöyle açıkladı:[11][12][13][14]

« Bir gün San Francisco'da bir kafedeydim ve Alibaba'nın iyi bir isim olduğunu düşünüyordum. Sonra bir garson geldi ve ona "Alibaba'yı biliyor musun?" dedim. "Evet" dedi. "Onun hakkında ne biliyorsun?" dedim ve "Açıl susam açıl" dedi. Ben de "İşte bu! İsim bu olmalı" dedim. Sonra sokağa çıktım ve 30 kişi daha bulup onlara da "Alibaba'yı biliyor musunuz?" diye sordum. Hindistan'dan, Almanya'dan, Tokyo'dan ve Çin'den insanlar... Hepsi de Alibaba'yı biliyordu, açıl susam açıl - 40 hırsız. Alibaba bir hırsız değil. Alibaba nazik, akıllı bir iş insanı ve köye yardım etti. Yani... hecelemesi kolay ve dünya çapında biliniyor. Alibaba küçük ve orta ölçekli şirketler için açıl susam açıldı. Birinin bizimle evlenmek istemesi ihtimaline karşı "Alimama" adını da tescil ettirdik! »

Tarihçe[değiştir

Jack Ma ve Alibaba’nın zirveden rekor cezaya uzanan 6 aylık hikayesi

2020 yılı Ekim sonunda zirvedeydi. Yaptığı konuşma, şirketi ve kendisi için dönüm noktası oldu. Bugün rekor ceza aldı. İşte 49,7 milyar dolar servete sahip Jack Ma ve şirketleri Alibaba ve Ant Grup'un son 6 ayda başına gelenler...

Yayınlanma: 15:15 - 10 Nisan 2021 Güncellenme:

Jack Ma ve Alibaba’nın zirveden rekor cezaya uzanan 6 aylık hikayesi

2020 yılı Ekim ayı sonunda, Çin’in e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba, değer olarak zirvedeydi. Alibaba’nın yüzde 30 hissesini elinde bulundurduğu çevrimiçi ödeme ve kredi şirketi Ant Group, dünyanın en büyük halka arzına hazırlanıyordu.

Halka arza gelen talep 3 trilyon dolarla sıra dışı bir rakama ulaşmıştı. Şirketin değerlemesi, 300 milyar doları aşmıştı. 37 milyar dolar gelir bekleniyordu.

Ancak, patron Jack Ma’nın 24 Ekim’de yaptığı konuşma, hem Ma hem de Alibaba için kırılma anı oldu. Bankacılık ve finans otoritelerinin önünde ülkenin bankacılık ve finans sistemini eleştiren Ma için işler, bu tarihten sonra hiç de iyi gitmedi.

Alibaba’nın hisse değeri son 6 ayda yüzde 30’a yakın oranda geriledi. Bloomberg milyarderler endeksi verilerine göre, 49,7 milyar dolarlık servetiyle şu an dünyanın en zengin 25. kişisi olan Jack Ma ile Çin yönetimi arasındaki ilişkiler gerildi.

Reuters, bugün rekabet soruşturması kapsamında Alibaba’ya verilen 2,8 milyar dolarlık ceza ile sona eren 6 aylık dönemi zaman akışı şeklinde özetledi.

İşte zirveden düşüşün 6 aylık kısa hikayesi…

Alibaba'ya rekor cezaİlginizi ÇekebilirAlibaba'ya rekor cezaKonuşmaya kızdı, dünyanın en büyük halka arzını durdurduİlginizi ÇekebilirKonuşmaya kızdı, dünyanın en büyük halka arzını durdurdu

BloombergCEOÇinDolarEkim ayıEkonomiinternetistifaMerkez BankasıReutersTeknolojiTikTok

Çin'de Alibaba'nın kurucusu Ma tutuklandı iddiası Hong Kong borsasını karıştırdı

Çin'in Ciciang eyaletinin Hangcou kentinde bir teknoloji şirketinin "Ma" adlı yöneticisinin, ulusal güvenliği tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındığına dair haber borsa yatırımcıları için kafa karışıklığına yol açtı.

Devlet Televizyonu CCTV, Hangcou Kamu Güvenliği Bürosuna dayandırdığı haberinde, "Ma" adlı yönetici hakkında "devlet iktidarını yıkma ve ülkeyi bölmeye teşebbüs" suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü bildirdi.

Haberde yalnızca soy ismi verilen "Ma" adlı şahsın, merkezi Hangcou'da bulunan, Çin'in en büyük internet ve teknoloji şirketlerinden Alibaba'nın kurucusu Jack Ma zannedilmesi nedeniyle şirketin Hong Kong Borsası'nda işlem gören hisseleri gün içinde yüzde 9,4 değer kaybetti.

JACK MA OLMADIĞI AÇIKLANDI

CCTV'nin gözaltına alınan kişinin Jack Ma olmadığını açıklamasının ardından hisselerin değeri yeniden toparlandı.

Ülkeyi yöneten Komünist Partinin yayın organı olan Global Times gazetesi de daha sonra yayımladığı haberde Jack Ma'nın adını anmadan, "gözaltına alınan kişinin isminin iki kelimeden oluştuğuna dair söylentilerin yanlış olduğunu, şüphelinin adının üç kelimeden oluştuğunu" belirtti.

Haberde "Ma" adlı şüphelinin iletişim teknolojisi alanında çalışan bir şirketin araştırma ve geliştirme biriminin direktörü olduğu ve hakkında, devleti yıkmak ve ülkeyi bölmek amacıyla dış güçlerle iş birliği yaptığı şüphesiyle adli soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.

CASUSLUK İDDİASI

Ma'nın "Çin karşıtı güçler tarafından beyninin yıkandığı" iddia edilen haberde, "Çin-karşıtı figürün kışkırtmasıyla, Mart 2022'den bu yana, internette anonim bir grup kurarak dış güçlerin ajanı rolünü üstlenmiş, dedikodu ve dezenformasyon yayarak ve sözde bağımsızlık bildirisi yayınlayarak ülkeyi bölmeye ve devleti yıkamaya teşebbüs etmiştir." ifadelerine yer verildi.

Haberde, "Ma'nın yasa dışı örgütlenmeler ve siyasi programlarla devletin iktidarını yıkmaya çalışmanın yanında, genç insanları ve üniversite öğrencilerini ülkeyi ve halkı tahkir etmeye yönelik faaliyetlerine katılmaya teşvik ettiği" ileri sürüldü.

Çin'de Ceza Kanunu'nda hangi faaliyetlerin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilmiyor fakat "devleti yıkmaya ve ülkeyi bölmeye teşebbüs" suçlaması genellikle ömür boyu hapisle cezalandırılıyor.

Çinli internet şirketi Alibaba'nın kurucusu, iş adamı Jack Ma, Ekim 2020'de Çin'deki piyasa düzenleyici kurumları ve kamu bankalarını eleştiren bir konuşma yapmasının ardından gizemli şekilde ortadan kaybolmuş ve uzun zaman kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Öte yandan, Hangcou şehrinin eski Komünist Parti Sekteri Cou Ciangyong, Ağustos 2021'de "rüşvet" ve "sermayenin düzensiz genişlemesine destek" suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı. Cou'nun yüksek profilli davasındaki suçlamaların Alibaba veya şehirdeki diğer şirketlerle bağlantıları olup olmadığına dair sorular ortaya atılmıştı.

İNTERNET ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM BASKISI

Çin'de merkezi hükümet, internet şirketlerine yönelik denetim ve düzenleyici müdahalelerini 2020 sonundan itibaren artırmıştı.

Alibaba’nın internet ödeme hizmeti Alipay'i ve bağlantılı varlıklarını aynı çatıda toplayan Ant Grup’un Ekim 2020’de Hong Kong ve Şanghay borsalarında yapmayı planladığı ikili halka arz hükümet tarafından durdurulmuştu.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) büyük miktarda kullanıcı verisine hükmeden internet şirketlerinin yurt dışında halka arz edilmek için güvenlik soruşturmasından geçmesi şartı getirmişti.

Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu (SAMR), tekelcilik karşıtı yasaya aykırılık gerekçesiyle başlattığı soruşturmalarda Alibaba, Meituan, Baidu ve Didi gibi ülkenin büyük internet şirketlerini hedef almıştı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası