alkolsüz bira / Ezgi Aktan on Instagram: "Alkolsüz bira dostumuzdur (bir süre için) 🍻"

Alkolsüz Bira

alkolsüz bira

kaynağı değiştir]

ABD'deProhibition Dönemi'nde yürürlüğe giren Volstead Yasası'na göre %0,50'den düşük alkollü içecekler, alkolsüz sayılmıştır. Bu içecekler, düşük alkol içeriğinden ötürü yasal olarak pek çok bölgede küçüklere de satılmıştır.

İngiltere'de alkol içerikleri %0,05'ten daha düşük olan biralar alkolsüz sayılırken, %1,20'den düşük biralar düşük alkollü sayılmaktadır.[3] Buna karşın Avrupa Birliği'ndeki kimi bölgelerde alkol içeriği %0,50'den daha düşük olan biralar "alkolsüz" olarak etiketlenebilmektedir.

Binding-Brauerei aracılığıyla Almanya'da üretilen Clausthaler Classicadlı bira %0,50 alkol içerip alkolsüz bira olarak satılmaktadır.

Avrupa Birliği içerisinde en çok alkolsüz bira üreten-tüketen ülke İspanya'dır.[4]

Türkiye'de ise Bira Bildirisi'nde belirtildiği üzere alkol oranı %0,50'den az olan biralar alkolsüz sayılmaktadır, ancak bu biraların ad, biçim ya da ambalaj açısından alkollü bir birayla büyük oranda benzer bir biçimde servis edilmesi yasaktır.[5]

Olumlu ve olumsuz özellikler[değiştir kaynağı değiştir]

Alkolsüz ya da düşük alkollü biraların olumlu özellikleri arasında, birkaç bira içtikten sonra araba kullanılabilmesi, alkolle ilişkili sağlık bozukluklarında azalma görülmesi, ertesi gün daha az akşamdan kalma belirtileri göstermesi gibi etmenler sıralanmaktadır.[6][7] Alkol oranı düşük biralarla ilgili olarak kimi yakınmalar da bulunmaktadır. Genel olarak düşük alkollü biralarda tüketiciler için tat konusunda, üreticiler için ekstra işlem konusunda, satıcılar için ise çabuk bozulması konusunda genel sorunlar bulunmaktadır. Pennsylvania gibi kimi bölgelerde biraların alkolsüz bile olsa 21 yaş altındaki bireylere satılması yasaktır.

Indiana Üniversitesi psikoloji bölümünde yapılan bir araştırmaya göre alkolsüz biralar, alkollü biralara benzer biçimde duyusal ipuçları sağlar. Bu durum kişide alkol alınmasına benzer bir manipülasyona neden olur. Sonuç olarak bireyler plasebo etkisiyle fiziksel olarak yüksek oranda alkol almamasına karşın kendilerini alkollü sanabilirler.[8]

Alkol oranı %0,3 olduğu için alkolsüz olarak nitelenen Beck's Alkohol Freiadlı bira. Alkollü içecek tüketmenin yasak olduğu Arap ülkelerinde oldukça popüler bir içecektir.

Kategoriler[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Düşük alkollü biraların geçmişi Orta çağ Avrupası'na dek uzanmaktadır. Düşük alkollü biralar, parazitlerden arındırıldığı için uzun yıllar içme suyuna alternatif olarak kullanılmış. Alkol bakteri ve parazitleri öldürdüğü için bir nevi dezenfektan görevi görüyor. Bir diğer sebep de festivallerde içilen standart biralardan daha ucuz olması (Öğrenci her yerde öğrenci, her çağda ve dönemde öğrenci). Günümüzde ise dışarı çıkıp sosyalleşmek isteyen sürücülerin eve dönüşlerde ayık olma yükümlülüğünden dolayı, bu biraların geliştirilmesine ön ayak olmuş.

ve 90lı yıllarda, “alkolizm”’e karşı kasılan duyarlar sebebiyle bu “light bira”lar biraz daha aranır hale gelmiş. ’lu yıllar ise bu tarz düşük alkollü biralar büyük üreticilerin ev biracılığının önünü kesmek için kullandığı birer reklam malzemesine dönüşmüş.

’li yıllardan itibaren alkolsüz bira satışlarında enteresan bir yükseliş yaşanmış. Özellikle de Müslüman ülkelerde. Günümüzde alkolsüz bira satışlarının 3’te 1’ine yakını Ortadoğu’dan gelmekteymiş mesela. yılında İran’da ’ye oranla 4 kat fazla alkolsüz bira tüketilmiş. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde alkol bazı bölgelerde kısmen bazı bölgelerde de tamamiyle yasak olduğu için, müminler alkolsüz birayı daha çok tüketir haldeler.

Alkolsüz bira nasıl üretilir?

Öncelikle biranın nasıl üretildiğine hakim değilseniz şayet, daha önceden hazırladığım şu yazıya ve üretim aşamalarına mutlaka göz atmanızı öneririm:

Bira nasıl üretilir?


Alkolsüz ya da düşük alkollü bira üretmek de tamamen bu aşamalardan geçilerek yapılıyor. Fazladan gerçekleşen tek işlem 7. aşamadan sonra ve son aşamadan önceki adımda hallediliyor. Henüz gazlanmamış bira önce ısı verilerek kaynama noktasına kadar kaynatılıyor. Veya Kazandaki basınç vakum yardımıyla azaltılarak alkolün oda sıcaklığında kaynaması sağlanıyor. Bu ikinci yöntem aslında üreticiler tarafından en çok tercih edilen yöntem. Çünkü olgunlaşma aşamasına geçmiş bir birayı kaynatmak, ısı vermek, sıcaklığıyla oynamak nihai biranın tadına oldukça ters etki edecektir.

Sonra alkol büyük ölçüde ya da tamamen buharlaşana kadar bu işleme devam ediliyor. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da bu süreçte buharlaşacak sıvı miktarı. Alkolle birlikte bir miktar bira da buharlaşmış olacak. Bu kaybı telafi etmek için de üreticiler kazana su ekliyorlar.

Alkol yok edildikten sonra da üretim süreci kalındığı yerden devam ediyor, yani önce karbonasyon veya gazlanma, sonra da şişeleme.

Ancak bu bahsettiğim yöntemlere ek olarak daha ince teknikler de bulunmakta. Onlara bu yazıda değinmeyeceğim. Ancak merak edenleriniz olursa seve seve cevaplarım mail veya yorumlarda.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası