kek icine kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı / Kabartma Tozu Olmadan Kek Nasıl Kabartılır ? | Leyla'nın Kahve Dükkanı

Kek Icine Kabartma Tozu Yerine Karbonat Kullanılır Mı

kek icine kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı

Kabartma Tozu Yerine Ne Kullanılır: 6 Doğal Malzeme

Hamur işi tariflerinde sık sık kullanılan kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir asit karışımından elde edilen kimyasal bir bileşiktir. Gıdaların hacmini artırmak, hafifletmek ve kabartma amacıyla kullanılır. Eğer çayın yanında yiyebileceğiniz kek veya kurabiye yaparken, evde hiç kabartma tozu kalmadığını fark ederseniz, farklı malzemelerden yararlanabilirsiniz. İşte, kabartma tozu yerine kullanabileceğiniz 6 farklı malzeme:

  1. Ekşi Süt

ekşi süt

Süt, biraz ekşimeye başladığında, içindeki bakteriler asidik özellikler taşımaya başlar ve hamurun kabarmasına yardımcı olur. 1 çay kaşığı kabartma tozunun yerine, yarım bardak ekşi süt kullanabilir ve tarifinizi kurtarabilirsiniz. Eğer tarifinizde sıvı miktarı çoksa, ekşi süt kullanırken diğer ürünlerin ölçüsünü azaltabilirsiniz.

  1. Karbonat

karbonat

Daha önce sizlere kabartma tozu ve karbonat arasındaki farkları anlatmıştık. Ancak karbonatın hafiften tuzlu olduğu ve dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini unutmayın. 1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.

  1. Ayran

ayran

Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.

  1. Sirke

sirke

Unlu tariflerde kabartma tozu ölçüsünde beyaz sirke kullanarak, unlu karışımın mayalanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak tatlı tariflerde kullanmamaya özen gösterin.

  1. Yumurta Akı

yumurta akı

Omlet, sufle gibi tariflerde kabartma tozu yerine yumurta akı kullanabilirsiniz. Bunun için yumurta akını iyice çırpın. Yumurta akı bembeyaz olup köpük kıvamına gelene kadar işleme devam edebilirsiniz. Kek tarifleri için de, listedeki yumurta sayısına 1 yumurta akı ekleyebilirsiniz. Köpüren yumurta akını söndürmeden tarifinize yedirin.

  1. Tuz

tuz

Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Kabartma tozu mu karbonat mı?
  2. İngiliz karbonatı nedir?
  3. Kabartma tozunun tazeliği nasıl anlaşılır?
  4. Kolay kek tarifler

Puf Puf Poğaçalar, Kekler ve Tatlılar İçin Kabartma Tozu mu Daha İyi Kabartır, Karbonat mı?

Haberler

Yemek

Yedikçe Öğren

Puf Puf Poğaçalar, Kekler ve Tatlılar İçin Kabartma Tozu mu Daha İyi Kabartır, Karbonat mı?

Görünüşleri aynı olduğu için çoğumuz, kabartma tozu ve karbonatın özelliklerinin de aynı olduğunu düşünüyoruz. Ancak, kabartma tozu ve karbonat, kimyaları ve kullanım alanları olarak birbirinden tamamen farklılar. Peki, hangisi kekleri, tatlıları, pastaları daha güzel kabartıyor? Evde kabartma tozu yoksa karbonat kullanabilir miyiz? Gelin hep birlikte karbonat ve kabartma tozunun farklılıklarını öğrenelim.

Karbonat:

Karbonat:

Kabartma tozu:

Kabartma tozu:

Karbonat ve kabartma tozu arasındaki farklar nelerdir?

Karbonat ve kabartma tozu arasındaki farklar nelerdir?

Evde kabartma tozu yoksa karbonat kullanılabilir mi?

Evde kabartma tozu yoksa karbonat kullanılabilir mi?

Dikkat etmeniz gereken önemli kurallar:

Dikkat etmeniz gereken önemli kurallar:

Karbonat mı daha iyi kabarır kabartma tozu mu?

Karbonat mı daha iyi kabarır kabartma tozu mu?

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

Kabartma Tozu Olmadan Kek Nasıl Kabartılır ?

kabartma-tozu-olmadan-kek
Fotoğraftaki Tarif ; Kakaosuz Mermer Kek
UYARI : Fotoğraflarını görmüş olduğunuz keklerin tamamı kabartma tozu kullanmadan yapılmıştır. Siz de Kabartma tozu olmadan kekyapabilirsiniz !
Bana sık sık sorulan bir sorunun cevabını yazıp öyle uyumayı planlıyorum bu gece. Hadi bismillah ! :)
bademli-kek
Fotoğraftaki tarif : Kakaolu ve Bademli kek
Evet, çok uzun zamandır kabartma tozsuz kek yapıyorum. İnsanlığın varoluşundan bu yana kullanılan bir zımbırtı olmadığı için kendisi, hayatımdan çıkarmak konusunda çok zorlandığımı söyleyemem. Zaten evvelinde 'vanilin şekeri' adıyla hayatımıza girip, bize 'vanilya' diye yutturulan o meretin tamamının sentetik maddeden yapılma bir şey olduğunu öğrendiğimden ve mutfağıma sokmamaya yemin ettiğimden beri, aynı boy pakette satılan kabartma tozuna karşı da hissiyatım pek bir negatifti.
Kabartma-tozsuz-kek-tarifi
Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek
Sonra ne oldu ?
Önce bir tarif denedim kabartma tozu kullanmadan. 'Woowwww şahane kabardı' diyemedim tabi ki.
Ardından bir tarif daha , bir tarif daha, bir tarif daha ve her bir tarifte 'kek nasıl kabartılır' sorusuna aranan doğal çözümler
Neticede bulunan, birleştirilen, harmanlanan ve karşınıza getirilen bir kaç ufak bilgi.
Fotoğraftaki tarif : Balkabaklı şekersiz kek
Meşhur KARAMELİZE ŞERBETLİ ETİMEK TATLISItarifim için tıklayın. Ayrıca diğer popüler tariflerim :

Kabartma tozu kullanmadan KEK NASIL KABARTILIR ?

-Yemek bloglarında sık karşılaştığınız bir şeydir 'oda ısısında yumurta' . Peki neden oda ısısında yumurta kullanmalıyız ? Aslında yalnızca yumurta değil, kekin içerisinde kullandığınız tüm malzemeler oda ısısında olmalı ! Kimyasal açıklama isteyenler buyursun :
Oda ısısında olan yumurtanın (ve diğer malzemelerdeki , örneğin süt, yoğurt) içerisindeki proteinler, çırpma esnasında kendi içlerine daha çok hava kabarcığı alıp daha kolay şişerler. Çırpma işlemi sırasında şişen yumurta proteini, söndürülmediği taktirde, pişme esnasında içerisindeki havayı muhafaza ederek kabarıfunduszeue.infoadaki proteinlerin ısısını düşürmemek adına, kek hamuruna ekleyeceğimiz tüm malzemelerin de oda ısısında olmasına özen göstermeliyiz.
portakallı-kek
Fotoğraftaki tarif :Portakallı ve Haşhaşlı Kış Keki
-Çırpma işlemi tam kıvamında olmalıdır. Bu ne demek ? Yani ne kısa süreli çırpma ne uzun süreli çırpma. Bu sebeple yumurtayı şeker ile kabartma işlemini 5 dkdan uzun veya kısa süre yapmamalıyız. Aslında siz bunu çırptığınız yumurtaları gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Çırpılan yumurtalar köpük kıvamından krema kıvamına geçerken çırpma işlerimi artık bitirmelisiniz. Eğer mikseri durdurduktan sonra çırpılan yumurtaların üzeri köpük köpük, tabanı su gibi cıvık kalmışsa geçmiş olsun, çok uzun süre çırpıp yumurtaları söndürmüşsünüz demektir.
browni-top-kek
Fotoğraftaki tarif : Fincanda Brownie Topkek
-Yumurtaları söndürmemek adına dikkat etmeniz gereken tek şey onların çırpılma süresi değil. Yumurta ve şeker kabartıldıktan sonra, diğer malzemeleri ilave etme aşamasında artık çırpıcıyı bırakıp tahta bir kaşık kullanmalısınız. Özellikle un ilavesinden sonra yüksek dereceli bir çırpma yerine, tahta kaşıkla veya ona güvenemiyorsanız çırpma teli ile yavaşça unu hamura yedirip işlemi tamamlamalısınız.
bomba-kek
Fotoğraftaki Tarif ; Kuru Yemişli ve Kuru Meyveli Bomba Kek
-Bu benim formülüm değil. Eskiden anneler hep böyle yapardı. Keki, karbonat ile kabartma işlemi. Şöyle ki :
,5 çay kaşığı kadar karbonatı bir çay tabağına dökün. Üzerine damla limon suyu damlatıp köpürmesini bekleyin. Çırptığınız kek hamurunun içine 'son olarak' bu karşımı ilave edip kalıba öyle dökün.
haşhaşlı-limonlu-kek
Fotoğraftaki tarif : Haşhaşlı Limonlu Kek
-Fırın ısısı son olarak ciddiye alacağınız konu. Ben , 7,5 yıldır kendisini kullandığım için fırınım en güzel hangi ayarda keki pişirir iyi biliyorum. Genelde keklerimi derecede ısıtılmış fırına koyar , ilk 20 dkdan sonra dereceye düşürür öyle pişiririm (eğer içi malzemeli kekse tabii. Yani havuç, elma, kuru yemiş, kuru meyve vs. gibi). Eğer pişirme işlemine derece ile devam edersem kekim tam kabaramadan pişer ve katılaşır, dilediğim sonucu alamam. Fırın ısınızı iyi tanıyın. Eğer ben fırınımı tanımıyorum diyorsanız benim yöntemi kendi fırınınızda bir deneyin :)

klasik-kek
Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek
Ve son olarak şunu söylemeliyim. Evinizde her zaman bir kaç paket kabartma tozu bulunsun :) Kendimize yapacağım zaman asla kullanmıyorum. Ama eve ağır bir misafir geleceğinde 'ya kabartmazsa' endişesinden ötürü yarım paket kabartma tozu koyuyorum kek hamuruna. Bu dediğim yılda 1 veya 2 kez tekrarlanıyor yalnızca. Ya benim evime ağır misafir gelmiyor, ya da ben kimseyi misafirden saymıyorum, bilemedim şimdi :)
Çok kabaran kekleriniz olsun :)
Sevgimle
kabartma-tozu-olmadan-kek-tarifi
Fotoğraftaki tarif : Yabanmersinli Diyet Kek
NOT : Stajımı Ankara Yenimahalle Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde yapmıştım. Uygulamalı dersteki ilk konumuz KEK hamurlarıydı. Bu bilgilerin bir kısmı oradan hafızama yerleşmedir. Bilgilerinize :) Nice kabartma tozu olmadan kek hazırlayacağınız günlere !


Categories: kabartmatozu olmadan kekKEK-MUFFİN

Share This

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası