1111.11 meslek kodu / SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Hak Kaybına | funduszeue.info

1111.11 Meslek Kodu

1111.11 meslek kodu

Büro işçi ne demek?

İçindekiler:

  1. Büro işçi ne demek?
  2. Büro Memuru kimler olabilir?
  3. Büro elemanları ne iş yapar?
  4. meslek kodu ne?
  5. meslek kodu nedir?
  6. meslek kodu nedir?
  7. meslek kodu ne demek?
  8. meslek kodu nedir?
  9. meslek kodu ne demek?
  10. meslek kodu ne demek?
  11. Muhasebe yardımcısı ne iş yapar?

Büro işçi ne demek?

Büro Personeli Ne Demek? Şirketin statüsüne göre başvuru alma, bilgisayar girişleri sağlama, günlük yazışmaları ayarlama, arşivleme, raporlama gibi işleri yürütme ve ilgili kurum/kuruluşlarla bağlantı kurma gibi işlerden büro personeli sorumludur.

Büro Memuru kimler olabilir?

Büro Memuru Nasıl Olunur? Büro memuru olmak için, üniversitelerin 2 yıllık Büro Yönetimi ve Asistanlığı bölümünden mezun olmak gerekiyor. Bazı büro memurlarının özel eğitimli olması, büyük firmalar için önemlidir. Fakat bazı iş yerleri lise ve şişe dengi okullardan mezun olan kişileri büro memuru olarak işe alıyor.

Büro elemanları ne iş yapar?

Ofis elemanları, bir yerinde joker görevi görür. Gelen misafirleri karşılamak, ağırlamak ve uğurlamak sorumlulukları arasındadır. Aynı şekilde gelen kişilerle ilgilenmek, içecek ikramları, ofisin temizlik işleri ofis elamanlarının yapması gereken görevlerin başında yer alır.

meslek kodu ne?

Güvenlik Görevlisi Meslek Kodu

meslek kodu nedir?

ISCO Kod sınıflandırmasına göre İş Makineleri Operatörü Meslek Kodu

meslek kodu nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. ISCO Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre; Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Meslek Kodu

meslek kodu ne demek?

Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine

meslek kodu nedir?

ISCO Kod sınıflandırmasına göre Makam Şoförü Meslek Kodu

meslek kodu ne demek?

ISCO Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre; Muhasebe Meslek Elemanı Meslek Kodu

meslek kodu ne demek?

Muhasebeci , Makine Mühendisi , Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik) , meslek kodu ile diğer mesleklerin SGK ve İŞKUR tarafından kullanılan meslek kodlarına ( ISCO ) ulaşabilirsiniz. ISCO Kod sınıflandırmasına göre Muhasebeci Meslek Kodu

Muhasebe yardımcısı ne iş yapar?

Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur. Muhasebe asistanın görevleri arasında kayıtları dijital ortama aktarmak, fatura kesmek, nakit akışını takip etmek gibi işlemler yer alır. Ayrıca çalışılan kurumun ihtiyaçları için gerekli olan ofis içi işlemler, yine muhasebe asistanı tarafından yapılır.

Son dakika haberi: Çalışana mesleki kodla erken emeklilik! İşte erken emeklilik için meslek kodunda merak edilenler

Son dakika haberi: Röntgen teknisyeninden çimento sektörüne kadar 45 iş kolunda çalışanların yıpranma hakkı dikkate alındığında meslek kodlarının doğru bildirimi erken emeklilik kapısı açıyor

Son dakika haberi: Çalışana mesleki kodla erken emeklilik! İşte erken emeklilik için meslek kodunda merak edilenler

Son dakika haberleri Her çalışan için özel olarak oluşturulan meslek kodları erken emeklilikte de kapı aralar. Çalışanın mesleğine uygun ücret alması ve bunun üzerinden prim yatırılmasını sağlar. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan her birey için meslek kodu belirlerken, şirketler veya işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür. Meslek kodu, fiilen yapılan mesleklerin "Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması" kodlarına uygun SGK'ya bildirilmesi anlamına geliyor. Böylece yüksek maaşı hak eden meslek sahibi bireylerin asgari ücret üzerinden bildirimi önleniyor. Sigortalı işe giriş ve ayrılış bildirgesi, aylık prim, hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun yanlış, eksik, hatalı girilmemesi halinde işverene idari para cezası uygulanıyor. Erken emeklilikte yıpranma payı büyük önem taşıyor. Çalıştığınız iş SGK'ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek sınıflamasındaysa erken emeklilik mümkün. Bu nedenle meslek kodlarının doğru girilmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bazı meslekler erken emeklilik yolunu açıyor.

Röntgen teknisyeninden çimento sektörüne kadar 45 iş kolunda çalışanların yıpranma hakkı dikkate alındığında meslek kodlarının doğru bildirimi erken emeklilik kapısı açıyor. Hem çalışan hem işveren açısından büyük önem taşıyan meslek kodlarına yönelik merak edilen soruların yanıtları şöyle:

Meslek kodu uygulaması nedir?
İşverenlerin çalıştırdığı sigortalıyı yaptığı mesleğin kodlarına uygun olarak SGK'ya bildirimini esas alıyor. İşveren, personel alırken gerekli bilgilere meslek kodunu ekleyerek Kurum'a bildirmekle yükümlü bulunuyor. Ücretlerin eksik bildirimi kayıt dışılığın en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Bu uygulamayla meslek-ücret ilişkisi kurularak çalışanların ücretlerinin doğru bildirimi amaçlanıyor

Bu kodlar işçi ve işveren açısından ne işe yarıyor?
Meslek kodu hem çalışanın hakkını korumak hem de şirketin yasalara uygunluğunu denetlemeyi amaçlıyor. Meslek kodu uygulamasının hedeflerinden biri, yüksek maaşı hak eden meslek sahibi bireylerin Kurum'a asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanın hak ettiği ücreti almasını sağlamaktır. Aynı zamanda işçi alımlarında zorunlu tutulmasının asıl amacı, kayıt dışıyı önlemektir.

Meslek kodu primi, emeklilik süresini etkiliyor mu?
Emeklilik tarihini etkileyen detaylardan biri de yıpranma hakkıdır. Bazı meslekler psikolojik zorluklar, fiziki ağırlıklarıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bu mesleklerde çalışanların yıpranmaya bağlı olarak emeklilik süresi de kısa oluyor. Eğer çalışılan iş SGK'ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek grubundaysa daha kısa sürede emekli olabiliyor. Dolayısıyla kodun yanlış bildirimi emekliliği geciktirir.

Emeklilik süresinin kısalması dışında faydaları da var mı?
Emeklilik süresinin kısalması dışında devlet, zorlayıcı işlerde çalışanlara çeşitli destek, teşvikler sağlıyor. Örneğin, madencilik sektörüne bir dizi hibe desteği sağlanıyor. Kamuda belirlenen çerçeveye göre yıpratıcı işlerde çalışan kamu ve işçilere "yıpranma payı" adı altında nakit yardımı da yapılıyor.

Fiili hizmet süresi zammından hangi meslek grupları yararlanabiliyor?
Demir-çelik, alüminyum, döküm ve asit, çimento ve kok, cıva, cam, kurşun ve arsenik gibi malzemelerin kullanıldığı fabrikaların çalışanları başta olmak üzere yaklaşık 45 meslek grubu için fiili hizmet süresi zammı bulunuyor. Daha fazla yıpranmaya maruz kalanlara hızlı emekli olmanın yolunu açan bu uygulama ile erken emeklilik mümkün.

Çalışanın başka bir meslek koduyla bildirimi hak kaybına yol açar mı?
Çalışan gerçek prime esas kazancı, ücreti brütü üzerinden Kurum'a bildiriliyorsa normalde bir hak kaybına yol açmaz. Ancak, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) verilen işlerde çalışanlar için hak kaybına yol açar. Çünkü bu işlerde çalışan kişi gerçek ücreti üzerinden Kurum'a bildirilse dahi fiili hizmet süresi zammından yararlanacak meslek kodlarından bildirilmeyenler yıpranma payından yararlanamaz.

Hatalı kod nasıl düzeltilir?
Hatalı giriş durumunda sigortalı işe giriş ekranında bulunan güncelleme butonu kullanılarak hatalı kod yerine doğru meslek kodu seçilerek güncelleme yapılabilir. Düzeltme yapıldıktan sonra, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde doğru meslek kodunun yer alması gerekiyor.

Kodların gerçeğe aykırı bildiren işverene yönelik yaptırım var mı?
Meslek kodunun aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirimi zorunlu olup, gerçeğe aykırı bildirim durumunda idari para cezası uygulanıyor. Toplamda aylık asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildiren sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanıyor.

ARKADAŞINA GÖNDER

Son dakika haberi: Çalışana mesleki kodla erken emeklilik! İşte erken emeklilik için meslek kodunda merak edilenler

SON DAKİKA

Önemli

kod x - E-bildirge de meslek kodu girilmemesi sorun olur mu?

 

E-bildirge de meslek kodu girilmemesi sorun olur mu?

Soru: Merhabalar, geriye dönük yapt&#;&#;&#;m&#;z kontroller de çal&#;&#;anlar&#;m&#;z ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermi&#; oldu&#;umuz E-Bildirgeler de sigortal&#; meslek kodunu yazmad&#;&#;&#;m&#;z&#; fark ettik. Bu i&#;lemler ile ilgili herhangi bir idari para cezas&#; ile kar&#;&#;la&#;&#;r m&#;y&#;z? Bilgi verebilirseniz sevinirim, iyi çal&#;&#;malar.

Cevap:

Merhabalar,

/Kas&#;m ay&#;na ili&#;kin düzenlenen belgeden ba&#;lan&#;larak, ayl&#;k prim ve hizmet belgelerinin E-Bildirge kanal&#;yla gönderilmesi s&#;ras&#;nda, sigortal&#;lar&#;n meslek kodlar&#;n&#;n da girilmesi istenilmektedir.

Meslek kodlar&#;n&#;n giri&#;i s&#;ras&#;nda, firmalarda çal&#;&#;an i&#;çilerin meslekleri de&#;il de, o firmada fiilen yapt&#;klar&#; görevler esas al&#;nmal&#;d&#;r.

Örne&#;in: As&#;l mesle&#;i mühendis olan bir i&#;çi, firman&#;z da pazarlamac&#; olarak görev yap&#;yorsa, E-bildirge kanal&#;yla Sosyal Güvenlik Kurumu’na pazarlamac&#; olarak bildirimde bulunman&#;z gerekmektedir.

Ayl&#;k prim ve hizmet belgelerinin E-Bildirge kanal&#;yla gönderilmesi s&#;ras&#;nda, sigortal&#;lar&#;n meslek kodu girilmeden onaylanmas&#; mümkün bulunmaktad&#;r. Bu durumda, hizmet döküm cetveline sigortal&#;n&#;n meslek kodu olarak kaydedilmektedir.

Dolay&#;s&#;yla, ayl&#;k prim ve hizmet belgelerinin sigortal&#;lar&#;n meslek kodlar&#; girilmeden onaylanm&#;&#; olmas&#; halinde, meslek kodu giri&#;inin henüz zorunlu alan haline getirilmemi&#; olmas&#; nedeniyle, prim belgesinin iptal edilmesine ve meslek kodu seçilmek suretiyle yeniden ek nitelikte prim belgesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktad&#;r.

SGK meslek kodlar&#;

Yine sigortal&#;lar&#;n meslek kodlar&#;n&#;n sisteme giri&#;i s&#;ras&#;nda, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmi&#; olmas&#; halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortal&#;n&#;n meslek kodu hanesine nolu kod at&#;lmakta olup, bu kod sigortal&#; için tabloda olmayan bir kodun girildi&#;ini göstermektedir. Meslek kodu girilmemi&#; sigortal&#;larda oldu&#;u gibi meslek kodu hatal&#; seçilmi&#; sigortal&#;lar için de meslek kodu uygulamas&#; zorunluluk kapsam&#;na al&#;n&#;ncaya kadar hatal&#; girilmi&#; meslek kodunun düzeltilmesi amac&#;yla onaylanm&#;&#; ayl&#;k prim ve hizmet belgesinin iptal edilmesine gerek bulunmamaktad&#;r.

&#;lk etapta Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapm&#;&#; oldu&#;u bildirimler de i&#;verenlerden firmalar&#;nda görev yapmakta olduklar&#; i&#;çileri ile ilgili meslek kodu girilmesi istendi, ama i&#;verenlerden bu ça&#;r&#;ya sa&#;l&#;kl&#; bir cevap gelmedi&#;i için meslek kodunun bildirilmesi zorunlu hale getirildi. &#;uan da ise halen i&#;verenlerin do&#;ru bir &#;ekilde meslek kodunu SGK’ya bildirilmedi&#;i ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar al&#;nmad&#;&#;&#; a&#;ikar. Bu zamana bu konu ile ilgili herhangi bir idari para cezas&#; ile kar&#;&#;la&#;masakta, son dönemler de meslek kodunun yanl&#;&#;, eksik, hatal&#; bildiriminden dolay&#; bundan sonra ki süreçte bir idari para cezas&#; durumu söz konusu. Bu konu ile ilgili herhangi bir taslak ya da yasal bir de&#;i&#;iklik söz konusu de&#;il ama gidi&#;at o yönde. Bu neden ile i&#;verenlerin ilerleyen dönemler de meslek kodlar&#;na daha fazla özen göstermesi gerekebilir.

Özetleyecek olursak &#;ayet;

Geçmi&#; dönemler de bildirimi unuttu&#;unuz meslek kodlar&#; ile ilgili herhangi bir idari para cezas&#; ile kar&#;&#;la&#;mayacaks&#;n&#;z. Fakat genel olarak i&#;verenler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istedi&#;i meslek kodlar&#;n&#;, yanl&#;&#; ve özensiz bir &#;ekilde bildirmeye devam ederse, meslek kodlar&#; uygulamas&#; ile ilgili idari para cezas&#; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gündemine gelebilir.

Meslek kodu uygulamas&#;nda idari para cezas&#; ba&#;l&#;yor

Güncel meslek kodu listesi için TIKLAYINIZ.

 

Meslek kodu uygulamas&#;nda idari para cezas&#; ba&#;l&#;yor

E-bildirge de meslek kodu girilmemesi sorun olur mu?

Umut ULU

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası