koltuk altı şişliği / Lenfödem - Onkolojik ve Onkoplastik Meme Cerrahisi Prof. Dr. Şehsuvar Gökgöz

Koltuk Altı Şişliği

koltuk altı şişliği

Koltuk Altı Lenf Bezlerinde Ağrılı Şişliğin 9 Nedeni Ve Tedavisi

Koltuk altı lenf bezi şişmesi, çeşitli hastalıklar, enfeksiyon veya tahriş sonucunda meydana gelir.  Koltuk altı lenf bezlerinde oluşan şişliklerin altında birçok neden yatmaktadır. Koltuk altında oluşan şişlikler her zaman ciddi bir hastalığın habercisi olmayabilir. Bazen çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olurken bazen de ciddi bir durum olmaksızın koltuk altı lenf bezlerinde şişkinlik görülebilir.

Koltuk Altı Lenf Bezlerinde Şişlik Neden Olur?

Lenf bezleri, vücudumuzda mazı maddelerin alışverişinden ve artıkları toplayıp uzaklaşmasından sorumludur. Meme bölgesindeki lenf dolaşımının çoğu, koltuk altındaki lenf bezlerine akmaktadır. Koltuk altı lenf bezleri tanecikli bir yapıya sahip olup, kol içinden başlayarak göğüsün çevresine kadar devam etmektedir.  Koltuk altında görülen şişlikler birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkarlar. Şayet koltuk altında bulunan lenf bezleri sertleşmesi ve küçük yaraların çıkması enfeksiyon veya iltihaplanma belirtisidir. Enfeksiyon veya iltihap kapmasına neden olan faktörler ise epilasyon, ağda sonucunda veya deodorant gibi ürünlerin cilde temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum lenf bezlerinin 1 cm’ den fazla şişmesine neden oluyor ve göğüse kadar uzanıyor ise bazı hastalıkları işaret edebilir. Bu durumda bir an önce doktora görünmelidir. Bazen de adet dönemindeki hormon dengesizliklerinden dolayı koltuk altında ve memede şişlik görülebilmektedir.

Koltuk Altı Şişmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesinin tedavisi için Genel Cerrahi bölümünden randevu almalıdır.

Koltuk Altı Lenf Bezi Şişliklerinin Başlıca Nedenleri

Koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesi sonucu ağrı görülebilir. Bazı durumlarda ise ter bezlerinde oluşan enfeksiyon iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir. 

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesinin bir diğer nedeni, tıraş, ağda veya epilasyon işlemleri uygulamak, hijyene dikkat etmemek ve aşırı terleme sonucunda, lenf bezlerinde şişlik görülmektedir.

Kol sinirlerinin hasar alması veya ani hareket sonucu kas kasılmalarında koltuk altında ağrılar veya şişkinlikler görülebilmektedir.

Koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesine neden olan bazı durumlar ise el veya kollarda oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesine neden olurlar.

Koltuk altındaki lenf bezlerinde şişkinlik oluşmasına bazı bakteriyel hastalıklar neden olur. Bu hastalıklar; iltihaplanma, çeşitli enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar kedi tırnağı hastalığı, lenfanjit, lenfadenit, zona, AİDS, suçiçeği ve deri enfeksiyonları neden olmaktadır.

Bazı aşılar reaksiyon gösterebilir ve koltuk altı lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Bu aşılar; tifo aşısı, kabakulak aşısı ve kızamık aşısı gibi aşılardır. Aynı zamanda kabakulak, kızamık ve tifo hastalıklarında da koltuk altındaki lenf bezlerinde şişkinlik görülebilmektedir.

Vücut tüylerini almak için kullanılan tıraş, epilasyon ve ağda bazı durumlarda enfeksiyona neden olabilir bu da koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir. Aynı zamanda kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da koltuk altı lenf bezlerinde şişkinlik görülmektedir.

Alerjik etkenlerden dolayı koltuk altında şişkinlikler meydana gelebilir. Bu durum deodorant ve koltuk altı spreylerinin ciltle temas etmesi sonucu oluşur, bunun sonucunda lenf bezleri şişebilir.

Koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi bazı viral hastalıkların habercisi olabilir. Bunlar; enfeksiyöz mononükleoz, hodkin lenfoma, non hodkin lenfoma, lösemi, meme, akciğer, cilt ve lenfoma kanseri koltuk altının şişmesine neden olabilir. Şayet şişkinler büyük ve ağrılı ise bir an önce doktora başvurmalıdır.

Koltuk Altı Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Koltuk altı lenf bezleri şişkinliğinin tedavisi için doktor öncelikle bazı tetkikler yapar sonrasında şişkinliğin altında yatan nedeni anlamaya çalışacaktır. Lenf bezlerinin şişmesinde, vücutta meydana gelen belirtilere göre uygun tedavi yöntemi uygulayacaktır. Bakteri ve enfeksiyon teşhisi koyulduğunda, antibiyotik ilaçlarla antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak altında yatan neden ciddi hastalıkların habercisi ise, tedavi için erken teşhis çok önemlidir. Özellikle de kanser hastalıklarında erken tanı büyük önem teşkil etmektedir. Bu nedenle koltuk altı lenf bezlerinde şişkinlik baş gösterdiğinde kesinlikle ihmal etmemeli, doktora gidip nedenini öğrenmelidir.

Kanser hastalıklarının ilk evresinde koltuk altındaki bezeler mercimek büyüklüğünde olup iltihaplıdır. İlerleyen zamanlarda iltihap, apseye dönüşebilir. Bu durum da apse daha geniş bir alana yayılır ve koyu renkli yaralar ağrılı bir süreç oluşturur. Koltuk altındaki lenf bezlerinde oluşan şişkinlikler kesinlikle hafife alınmamalı, en kısa zamanda genel cerrahi bölümünden randevu almalıdır.

Koltuk altındaki her kitle kanser midir?

Koltuk Altında Beze Oluşum Nedenleri

Koltuk altında oluşan şişlik, beze ve yumru gibi oluşumların büyük bir çoğunluğu normal olarak kabul edilir ve herhangi bir soruna yol açmaz. İşte koltuk altında oluşan kitlelerin nedenleri:

Furonküloz: İltihaplanmış Kıl Kökü

Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur. Bu şişlikler zamanla kendi kendine geçebileceği gibi ciddi rahatsızlığa neden olan kistlere dönüşebilir. Koltuk atında oluşabilecek ter bezi iltihaplarını önlemek için bu bölgedeki cilt gözeneklerinin açık tutulması gerekir.  Kıl kökünün deri altına hapsolmasını engellemek için koltuk altı kıllarının alınma işlemine dikkat edilmelidir. Ağda işlemi yerine koltuk altının tıraş edilmesi iltihaplanma riskini azaltır. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan bu bölgeye zarar veren kimyasal bazlı deodorant ve roll-on kullanımından da kaçınmak gerekir.

Şişmiş Lenf Bezleri

Lenfadenitis olarak bilinen lenf bezi şişmeleri, koltuk altı şişliklerinin bir diğer nedenidir. Koltuk altı bölgesi lenf damarları açısından zengin bir bölgedir. Burada bulunan lenf damarları lenf sıvısını kan dolaşımına atarak filtrelenmesini ve arındırılmasını sağlar. Vücudun enfeksiyonlarla savaşında önemli rol oynayan lenf bezleri vücut savunması zayıfladığında ya da virüs bulaştığında iltihaplanabilir ve koltuk altında şişlik oluşturabilir. Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından şişmiş lenf bezinden lenf sıvısı alınarak analiz edilir ve iltihabın sebebi bulunarak tedavi yöntemi seçilir.

Kanser

Koltuk altında oluşan kitlelerin bir diğer nedeni de kanser hastalığıdır. Özellikle kan kanseri, meme kanseri, non-Hodgking lenfoma ve Hodgking lenfoma koltuk altında beze oluşumuna neden olabilir. Erken teşhis ve etkin bir tedavi ile tedavi başarısı neredeyse %90’lara ulaşır. Vücutta oluşan kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığı ile koltuk altı bezine ulaşır ve bu bölgedeki lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Kanser hastalıklarında koltuk altında ele gelen beze, yumru ve şişlik oldukça önemlidir. Tedavi edilmediğinde bu bölgedeki kanser hücreleri lenf damarları ve lenf sıvısı aracılığı ile tüm vücuda yayılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası