boyun zedelenmesi belirtileri / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Boyun Zedelenmesi Belirtileri

boyun zedelenmesi belirtileri

Boyun Düzleşmesi: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun düzleşmesi nedir?

Boyun düzleşmesi veya servikal kifoz; sağlıklı kişilerdeki omurganın boyun kısmındaki kavis olsan bölümün; çeşitli etkilerle düzleşmesi ve belirli şikayetlere yol açması durumudur. Omurgamızın boyun bölgesinde (servikal bölge) bulunan omurlar ve diğer kemikler, kaslar ve bağlarda gelişen çeşitli sorunlar, boyun şeklinin bozulmasıyla sonuçlanabilir.

Sağlıklı bir vücutta; omurga kafatasından kuyruk sokumuna kadar uzanan yapısında dört ayrı bölgede kavis gösterir. Bunlar iç bükey ve dış bükey yönde olmalarına göre sırasıyla lordoz ve kifoz olarak ifade edilir. Buna göre omurga boyun bölgesinde lordoz, göğüs bölgesinde kifoz, bel bölgesinde lordoz ve kuyruk sokumu bölgesinde kifoz olacak şekilde bükülmeler gösterir. Bu kavislerin normalden fazla olması veya azalması durumunda çeşitli şikayetlerle birlikte iskelet sistemi problemleri ortaya çıkar.

Boyun düzleşmesi nasıl gelişir?

Servikal bölgedeki lordotik yöndeki normal kıvrım; bu bölgedeki kemikleri, eklemleri, kasları veya bağları ilgilendiren çeşitli sağlık sorunlarının etkisiyle zamanla aksi yönde eğilerek düzleşmesiyle servikal kifoz ortaya çıkar. Başta boyunda düzleşme şikayeti gelişse de, durum ilerlediğinde boyun aksi yönde eğilmeye başlar ve kifoz gelişir.

Buradaki kas-iskelet sistemi elemanlarının büyüme çağında anormal gelişim göstermesi, kemiklerde deformitelerin ortaya çıkması, omur kemiklerinin zarar görmesi ve yapısının bozulması ya da dışarıdan gelen çeşitli fiziksel travmaların etkisiyle; boyun iskeletinin yapısı harap olabilir ve şekli kifoz yönünde bozulabilir.

Boyun düzleşmesi neden olur?

Boyun düzleşmesi; anatomik olarak bu bölgede bulunan kas-iskelet sistemi elemanlarını ilgilendiren pek çok hastalığın etkisiyle gelişebilir. Bu anlamda aşağıdaki sağlık sorunlarında servikal kifoz gelişimi görülebilir:

  • Kötü postür: Çocukluk döneminde boyun ve vücut duruşunun (postür) anormal olması nedeniyle, omurga gelişimi olumsuz etkilenerek, boyundaki kavis kifoz yönünde gelişebilir.
  • Omurganın gelişimsel problemleri: Omurgada doğuştan çeşitli gelişim bozuklukları ortaya çıkabilir. Bunlar omurganın S şeklinde kavis çizmesi anlamına gelen skolyoz, kamburluk (spinal kifoz) veya spinal lordoz şeklinde meydana gelebilir. Bu bozukluklara boyun düzleşmesi eşlik edebilir.
  • Anormal şekilli omurlar: Boyun omurlarının anormal şekilde gelişmesi, normalde göstermesi gereken kavsin ortaya çıkmasını engelleyebilir.
  • Dejenaratif disk hastalıkları: Yaşla veya çeşitli rahatsızlıkların etkisiyle omurlar arasında disklerin yapısı zedelenerek omurganın şeklinde bozulmalara yol açar.
  • Osteoporoz: Özellikle yaşla veya kadınlarda menopozla ortaya çıkan osteoporoz (kemik erimesi) durumunda, boyun omurları zayıflayarak kifoz yönünde eğilebilir veya kırılabilir.
  • Travma: Dışarıdan gelen fiziksel travmalar kemik, kas veya bağlarda hasar meydana getirerek boyunda düzleşme yapabilir. Yine boyun kasları ve bağlarının aşırı kullanımına bağlı zorlanmalar ve yaralanmalarda boyun düzleşmesi gelişebilir.
  • Kanser: Kemiklerde tahribata yol açan kemik tümörleri veya başka kanser türlerinin kemik metastazları, omurga yapısını bozarak boyun düzleşmesiyle sonuçlanabilir.
  • Musküler distrofiler: Kasların yapı ve gelişimlerinde bozulma ile seyreden musküler distrofilerde boyun kaslarının etkilenmesi sonucu servikal kifoz ortaya çıkabilir.
  • Paget hastalığı: Sağlıklı kişilerde meydana gelen kemiklerin yapım ve yıkım döngüsünün anormal derecede hızlanması anlamına gelen Paget hastalığında, boyun omurlarının deformiteye uğraması ve şekil bozukluklarına bağlı boyun kavisinin düzleşmesi görülebilir.
  • Nörofibromatozis: Vücudun çeşitli bölgelerinde tümör gelişimi ve deformitelerle seyreden nörofibromatoziste boyun anatomik yapısı etkilenerek düzleşme izlenebilir.
  • İyatronejik durumlar: Başka bir tıbbi işlem esnasında omurganın yapısına zarar verilmesi sonucu boyunda düzleşme gelişebilir. Özellikle omurga cerrahileri sonrasında servikal kifoz gelişimi meydana gelebilir.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesi ile birlikte boyun anatomik yapısı ve fonksiyonunda aksamalara bağlı olarak çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Omurganın eğilmesi dolayısıyla, özellikle omuriliğin bası etkisinde kalmasına bağlı çeşitli nörolojik semptomlar oluşabilir. Bu bağlamda, aşağıdaki şikayetler sıklıkla boyun düzleşmesi durumunda meydana gelir:

  • Boyun ağrısı
  • Boyun hareketlerinde kısıtlılık
  • Halsizlik
  • Boyun kaslarında güçsüzlük
  • El veya kolda his kaybı, karıncalanma veya elektriklenme hissi
  • Bel ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Yutma güçlüğü
  • İleri bakış kısıtlılığı
  • Vücudun bir yarısında felç gelişmesi
  • İdrar yapmada veya dışkılamada güçlük

Boyun düzleşmesi tanısı nasıl konur?

Boyun düzleşmesi tanısında ilk olarak incelenmesi gereken, hastadan alınan öykü ve yapılan fizik muayenede tespit edilen bulgulardır. Hekim, hastanın vücut dengesini ve boyun hareketlerini detaylı olarak değerlendirir; boyun anatomisini eliyle muayene ederek inceleyebilir.

Muayene sonrasında bölge anatomisinin daha ayrıntılı incelemesinin yapılarak tedavi yaklaşımının belirlenmesi adına boyun röntgeni, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntülemelerine başvurulabilir. Hastanın varsa ek hastalıkları açısından gerekli sorgulamaları yapılır ve gerekli görüldüğü takdirde ek laboratuvar testleri yürütülebilir.

Boyun düzleşmesi tanısı hekimin muayene incelemeleri ile görüntüleme yöntemlerinden elde ettiği verilerin birlikte değerlendirilmesi sonucu konur. Hekim hastanın şikayetlerinin şiddeti, hayat kalitesi, klinik ve anatomik durumu gibi parametrelerinden elde ettiği sonuçlara bağlı olarak uygun tedavi yöntemleri hakkında hastayı bilgilendirir ve tedavi planına hastayla beraber karar verilir.

Boyun düzleşmesi tedavisi nasıldır?

Boyun düzleşmesi çok çeşitli sebeplerin etkisiyle ortaya çıkabildiği ve her hastada farklı klinik tablolarla ortaya çıktığı için tedavi yaklaşımı hastaya göre farklılık arz eder. Tedavi planlaması hastanın klinik durumunun şiddetine ve altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu bakımdan, tedavi öncesinde hastanın uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi, ayrıntılı hastalık öyküsünün sorgulanması, detaylı fizik muayenesinin yapılması ve gerekli görüldüğü takdirde ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulması gerekir. Tüm bunlar ışığında elde edilen verilere göre en doğru tedavi yöntemi planlanabilir.

Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Bu doğrultuda, boyna takılan ortopedik bantlar, ekipmanlar ve ortezler hekim tarafından önerilebilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması, hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır.

Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur.

Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir. Ameliyatla servikal kifoza bağlı basıya maruz kalan dokuların rahatlatılması, anormal eğriliğin düzeltilmesi, boyun omurlarının anatomisinin yeniden düzenlenmesi ve şekil bozukluklarının giderilmesi hedeflenir.

Ameliyat şekli ve kararı hastaya özel olarak alınır. Bir başka deyişle, hastadaki düzleşmenin şiddetine ve anatomik yapısına bağlı olarak, cerrahi işlem boynun ön veya arka kısmından yapılabileceği gibi; cerrahi olarak omurların bir kısmı çıkarılabilir veya plak, vida gibi ekipmanlarla sabitlenmesi gerekebilir. Sinir sistemine ait omurilik ve spinal sinirler ile büyük damar yapılarına yakın bir ameliyat bölgesini içerdiğinden, boyun düzleşmesi ameliyatları riskli cerrahi işlemlerdir. Bu anlamda, cerrahın tecrübesi ameliyattan elde edilen başarıda oldukça etkilidir. Ameliyat sonrası dönemde hastanın boyun ortezleri veya uygun ekipmanları belirli bir süre kullanması ve fizik tedavi yöntemleriyle takip edilmesi gerekebilir.

Bunların dışında kişi günlük hayatta çeşitli yöntemlerle şikayetlerinde iyileşme sağlayabilir. Bu kapsamda, boynun zorlanmaması, istirahat edilmesi, boynun uyku esnasında uygun şekilde konumlandırılması, soğuk veya sıcak uygulama yapılması ve iş hayatı veya günlük aktivitelerde ergonomik ürünlerin kullanılması yapılabilecekler arasındadır.

Boyunda Sinir Sıkışması - Boyun Fıtığı


Boyunda Sinir Sıkışmasının Nedenleri Nelerdir?

          • Boyundaki bir diskin yırtılarak fıtıklaşması, boyundaki eklemlerde oluşabilecek kireçlenme gibi bozukluklar veya darbe gibi diğer yaralanmalar sinirlere bası yaparak hasara yol açabilirler.
          • Yaşlı kişilerde disklerde ve eklemlerde yaşa bağlı değişiklikler de sinirlere basıya neden olabilir.
          • Gençlerde ise sinir hasarının en önemli nedeni boyun fıtığıdır. Fıtıklaşan disk sinire bası yaparak ağrıya neden olur. Belde olduğu gibi boyunda da fıtık olabilir.
          • Omurları birbirinden ayıran diskler yarı eklem sayılırlar. Disk, ortasında jel kıvamında bir madde ve bunu çevreleyen yastıkçıklardan oluşur.
  •  Bu yastıkçıklardan daha dışta olanlar içtekilere göre serttirler. Yaşın ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarında bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Dıştaki tabaka giderek incelir, ani yapılan ters bir hareket sonrasında yırtılır.
  • İçteki jel kıvamındaki madde bu yırtıklardan dışarı doğru kayarak, omurilikten çıkıp kola giderek o bölgelere hareket emri veren veya o bölgelerin duyusunu algılamayı sağlayan sinirlere baskı yapar. Böylece boyun-kol ağrısı ve o kolda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük hissedilir.

Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır.
  • Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.
  • Sinir seviyesinin hangi seviyede (yani hangi omur düzeyinde) olduğuna bağlı olarak, ağrı ve güçsüzlük değişik bölgelerde hissedilir.
  • C4 ve C5 omurları arasındaki sinir (C5 kökü) sıkışırsa boyun kökünde omuzlara ve üst kola yayılan ağrı oluşur. Biseps kasında güçsüzlük ve omuzda his kaybı görülür.
  • C5 ve C6 omurları arasındaki sinir (C6 kökü) sıkışırsa boyundan omuza ve kürek kemiğine doğru yayılan ve kolun dış tarafına doğru inen bir ağrı oluşur. Biseps kasında güçsüzlük, baş parmak ve işaret parmağında uyuşukluk hissedilir.
  • C6 ve C7 omurları arasındaki sinir (C7 kökü) sıkışırsa boyundan ve omuzdan kolun yan yüzüne ve orta parmağa yayılan bir ağrı oluşur. Triseps kasında güçsüzlük, el sırtında ve orta parmakta uyuşma hissedilir.
  • Hastalar ellerini başlarının üstüne koyduklarında ağrı ve uyuşukluğun kaybolduğunu belirtebilirler. Çünkü bu durumda omurlar arasındaki açıklık arttığından sinir üzerindeki baskı azalır.

Boyun fıtığının tedavisi nasıl yapılır?

Boyun fıtığının tedavisi  hem sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltmaya hem de belirtileri hafifletmeye yöneliktir.

  • Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır.
  • Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
  • Fizik tedavi yeterli gelmediği zaman son zamanlarda gelişen tekniklerle bölgeye iğne (epidural steroid enjeksiyonu) veya kateter (epidural lizis) adı verilen ince sondalarla girilerek ilaç verilmesi düşünülür. Doğrudan diskin içine elektrotla ulaşarak diskin ısıtılması ile içinin basıncı düşürülmeye çalışılır.
  • Eğer sinir üzerindeki bası çok şiddetliyse, kas güçsüzlüğü ileri boyuttaysa, fıtıklaşan disk kısmını çıkarmak ya da sinirin omurgayı terk ettiği boşluğu genişletmek üzere cerrahi tedavi uygulanabilir.

Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın daha sonra hastanın  düzenli olarak boyun egzersizlerini yapması ve boyun koruma prensiplerine uyması  ağrının sık tekrarlamasını önleyebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası