2013 kimya ygs soruları / YGS 2013 Kimya Soruları Cevapları – Çözümü TRT Haber - Sifrex

2013 Kimya Ygs Soruları

2013 kimya ygs soruları

2013 YGS Kimya soru ve cevapları

Türkiye'de YGS heyecanı yaşandı. 2013 YGS bugün yapıldı. İşte kimya soru ve cevapları;

Abone ol

Türkiye'de YGS heyecanı yaşandı. 2013 YGS bugün yapıldı. ÖSYM tarafından yapılan YGS'de 1 milyon 851 bin 326 aday ter döktü.

Sınavda ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı.

Türkçeden 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 soru yöneltildi.

İşte kimya soru ve cevapları;

2013 YGS TARİH SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS FELSEFE SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS DİN KÜLTÜRÜ  SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS COĞRAFYA SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS MATEMATİK SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS FİZİK SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS KİMYA SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!

2013 YGS BİYOLOJİ SORU VE CEVAPLARI

2013 YGS TÜRKÇE SORU VE CEVAPLARI

A Yayınları YGS - LYS Kimya Konularına Göre Düzenlenmiş 48 Yılın (1966 - 2013) (YGS - LYS - ÖSS - ÖYS - ÜSS) Soruları ve Ayrıntılı Çözümleri (2. El)

Kitabın sayfa kenarlarında orta yoğun kalıcı lekelenmeler ve içeriğinde hafif kabarmalar, dalgalanmalar mevcuttur. Ayrıca içeriğinden yaklaşık 25 sayfasında kurşun kalemle karalamalar, işaretlemeler ve satır altı çizimler yapılmıştır. Haricinde temiz durumdadır. Oz.

A Yayınları YGS - LYS Kimya Konularına Göre Düzenlenmiş 48 Yılın (1966 - 2013) (YGS - LYS - ÖSS - ÖYS - ÜSS) Soruları ve Ayrıntılı Çözümleri (2. El), Komisyon tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 2014 yılında A Yayınları tarafından [Ankara] yayınlanmıştır. 432 sayfadır. A Yayınları YGS - LYS Kimya Konularına Göre Düzenlenmiş 48 Yılın (1966 - 2013) (YGS - LYS - ÖSS - ÖYS - ÜSS) Soruları ve Ayrıntılı Çözümleri (2. El) adlı eser Türkçe dilindedir.

Kitap, 19 cm genişliğinde 27 cm yüksekliğindedir.

Kitap KARTON KAPAKLI cilt bilgisi ile yıllar önce eklenmiştir.

A Yayınları YGS - LYS Kimya Konularına Göre Düzenlenmiş 48 Yılın (1966 - 2013) (YGS - LYS - ÖSS - ÖYS - ÜSS) Soruları ve Ayrıntılı Çözümleri (2. El) adlı eser, Kitap > Sınav ve Ders Kitapları > Sınavlara Hazırlık > Yüksek Öğretime Geçiş (YKS, TYT, AYT) kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.

Kondisyon: İyi

Ürün kondisyonları ürün açıklamalarında belirtildiği ve/veya ürün fotoğraflarında görüldüğü gibidir. Açıklamada yer alan veya fotoğrafta görülen üründen farklı nitelikte bir ürün gönderilmesi halinde siparişin iadesi/iptali kitantik.com güvencesi ile sağlanabilmektedir.

Kargo Ödeme Durumu

Alıcı Öder

Ürün Vamos Kitap tarafından, PTT, Yurtiçi, Aras veya Sendeo Kargoyla gönderilecektir. Kargo ücreti 29.90 TL dir ve sipariş anında ödenir. Aynı mağazadan veya ortak kargo anlaşmalı mağazalardan bu ürünle birlikte alacağınız diğer ürünler için ek kargo ücreti ödemezsiniz.

Vamos Kitap - Mağaza Hakkında

Merhabalar

Siparişlerinizi Sendeo Kargo ile gönderiyoruz. Tek seferde yaptığınız 180 Lira ve üzeri siparişlerin kargo ücretini biz ödüyoruz. Satın almış olduğunuz ürünleri aynı gün ya da ertesi gün mutlaka kargo firmasına teslim ediyoruz.

Satışa sunduğumuz ürünler hakkında her türlü sorunuzu bize mesaj yolu ile hiç çekinmeden sorabilirsiniz. Mesajlarınızı en kısa süre içerisinde yanıtlamaya çalışıyoruz.

İş yoğunluğumuz nedeniyle, alışverişleriniz sonrası bu platformda bizimle ilgili yaptığınız güzel yorumlara teker teker cevap vermeye pek zamanımız olmuyor maalesef. Bu yüzden; içten olduklarını bildiğimiz ve bizi mutlu eden olumlu yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız. :)

2013 LYS Kimya sınavı önceki yıllara nazaran daha zor diye tabir edebileceğimiz bir sınav oldu. Yeni müfredatla yapılan bu 2. sınavın (yeni demesek daha iyi aslında, zira gelecek seneden itibaren -daha yeni- bir müfredat bekliyor bizleri) müfredat dışı olduğundan şüphelendiğimiz 1 soru ve zorlayan organik soruları barındırsa da, kalan kısmının temel bilgileri ölçmeye yönelik, klasik ÖSYM sınavı olduğunu söyleyebiliriz. Buyrun soruları inceleyelim.

1. sorumuz Atomun Yapısı konusu ile ilgili. Baş kuantum sayısı 4 ve manyetik kuantum sayısı -2 olan bir elektronla ilgili doğru bilgileri istiyor bizden. n, baş kuantum sayısı demektir ve 4. yörüngede yer alan elektronları temsil eder. I. yargı doğrudur. Ayrıca her elektron için spin kuantum sayısı (ms)' nın -1/2 veya +1/2 ihtimali olduğu için IV. yargı da doğrudur. Manyetik kuantum sayısı s orbitalleri için 0, p orbitalleri için -1, 0, +1 ve d orbitalleri için -2, -1, 0, +1, +2 değerlerini alabildiği için II. yargı yanlış, III. yargı ise doğrudur. Kuantum teorisi için özellikle mL değerlerini bilmek bu soru için en önemli kriter. I ve IV. yargılar daha nispeten kolaylıkla doğruluğu tespit edilebilecek ifadeler. Genel olarak kolay olduğunu (bundan sonraki sorulara göre) söyleyebiliriz.

2. sorumuz Mol Kavramı konusu ile ilgili. a.k.b. ifadesi 1 proton ve 1 nötronun kütlelerini ifade eder. C atomu 12 adet tanecik içerdiği için 1 tanesinin kütlesi 12 akb' ye eşittir. Dolayısıyla I. yargıdaki ifade, yani 1 akb 1 tane C atomunun kütlesinin 1/12' sidir ifadesi doğrudur. Ama bu söylediklerimiz gram ve mol birimleri için geçerli değildir. 1 g, N akb' ye eşitken, 1 mol ise N.Ma değerine eşit olur. Yani II. ve III. ifadeler yanlıştır. Bu sorunun da gayet kolay bir soru olduğunu düşünmekteyiz.

3. soru da Periyodik Cetvel içeriği görmekteyiz. 5A grubunda yer alan 2. periyottaki N, 3. periyottaki P ve 4. periyottaki As elementlerinin karşılaştırılması istenmekte. Söylediğimiz gibi bu elementler aynı grupta yer almakatadır, I. ifade doğrudur. Aynı grupta yukarıdan aşağıya doğru; elektron ilgisi (ametalik karakter ile alakalı) ve 1. iyonlaşma enerjisi (çekirdekten uzaklaşıyoruz, elektron koparmak kolaylaşıyor) azalmakta, atom yarıçapı (yörünge sayısı artıyor) ise artmaktadır. Bu nedenle, elektron ilgisi en küçük olan As (II. ifade yanlış), 1. iyonlaşma enerjisi en büyük olan N (III. ifade yanlış) ve atom yarıçapı en küçük olan N' dur (IV. ifade doğru). Periyodik cetvelde değişen özellikler kısmını iyi bilmek gerekliydi bu soru için.

4. soru da bir önceki soruyla konu içeriği açısından eşdeğer. Periyodik cetvelde değişen özellikleri bilmek önemli. C şıkkındaki soldan sağa doğru gidildikçe atom yarıçapı genellikle artar ifadesi yanlıştır. Aksine sağa doğru gittikçe atom yarıçapı genellikle azalır, zira yöründe sayısı sabit kalmasına rağmen çekirdeğin çekim kuvveti artacaktır, bu da atomun bir nevi büzüşmesine yol açar. Diğer dört şık genelde temel kavramları içerdiği için nispeten kolay ifadelerdi.

YGS' de çıksa idi Bileşikler konusuna dahil edebileceğimiz 5. soru, LYS' de Kimyasal Türler Arası Etkileşimler konusuna ait oluyor. Verilen CO2, BF3 ve NF3 bileşiklerinin apolar olup olmadığı soruluyor. Tanıdık bileşikler olması sorunun zorluğunu da düşürmüş kanımızca. CO2 bileşiği O=C=O doğrusal molekül geometrisine sahip olduğu için apolardır. XY3 tipindeki diğer iki bileşiğimizden BF3' de merkez atom 3A olduğu için boşta elektronu yoktur ve dolayısıyla düzlem üçgen yapısında apolar bir bileşiktir. Diğer bileşik olan NF3' de de merkez atom 5A olduğu için, boşta 1 çift elektron bulunmakta, bu da onun üçgen piramit yapısında polar bir bileşik olmasını sağlamaktadır.

6. sorumuz yine Kimyasal Türler Arası Etkileşimler konusuna ait. Elektronegatiflik değerleri verilen 5 adet elementin kendi arasında yapacağı bağların polarlıkları karışılaştırılmış. Pauling skalasına göre verilen bu değerler baz alındığında, iki atom arasındaki elektronegatiflik farkı ne kadar fazla olursa, bağ o kadar fazla polar karakter taşır, o yüzden H-O arasındaki bağ en polardır (fark 1,4). Yeni müfredatta sık sık karşımıza çıkan bir soru tipiydi bu, öğrencilerin çok fazla zorlandığını tahmin etmiyoruz.

7. Soru Kimyasal Hesaplamalarkonusuna ait. Aslında 10. sınıftaki Atomun Yapısı konusu içerisinde ama Mol Kavramı gibi Kimyasal Hesaplamalar konusunu ayrı başlık altında tutmak gerektiğini düşünüyoruz. X2 ve Y2 gazlarının tepkimesi sorulmuş. Şu şekilde açıklamaya çalışalım soruyu,

               2X2    +      3Y2     ->       2X2Y3
verilen    60lt            60lt
oran       2                3
giren      40lt            60lt                40lt      oluşan
artan      20lt             -      

Tepkimeyi denkleştirip giren, artan ve oluşan miktarları hesaplarsak, oluşan 40 lt X2Y3 ile artan 20 lt X2 gazlarının hacimleri toplamı 60 lt yapmaktadır.


Karışımlarkonusuna ait olan 8. soruda, eğer bağıl nemin tanımı sorunun başında yer almasaydı zor bir soru derdik. Ancak bu şekilde çözülmesi iyice kolaylaşan bir soru olmuş. Bağıl nem, havadaki su buharının kısmi basıncının, suyun buhar basıncına oranının yüzdesidir şeklinde yapılan tanıma uyarsak,

bağıl nem =   havadaki su buharı basıncı x 100,  80 = havadaki su buharı basıncıx 100
                          suyun buhar basıncı                                      20

Havadaki su buharının basıncı yukarıdaki işleme göre 16 mmHg çıkmaktadır.

9. soruda Karışımlar konusuna aitti. Aslında kolay diyebileceğimiz ama hata içerdiği konusunda şüpheler bulunan bir soruydu. İyon derişiminin kaynama noktasına etkisi bu sorunun temel bilgisi. X çözeltisi 2, Y çözeltisi 6, Z çözeltisi 10 derecelik artış yaptığı için iyon derişimleri arasında 1-3-5 oranı olmalıdır. Buna en uygun şık A şıkkı olmalıdır. Ancak Rault yasasına göre su içerisinde çözünen bir sıvı, suyun kaynama noktasını düşürmektedir. Bu yüzden hatalı olduğundan şüphelendiğimiz bir soruydu. Ancak bunu hesaba katmazsak, öğrencilerimizin çok rahat çözebilirdi.



10. soru itibariyle 11. sınıf konularına giriş yapıyoruz. Kimyasal Tepkimelerde Enerjikonusuna ait bu soruda, bağ enerjileri yöntemi ile entalpi değişiminin hesaplanması isteniyor. Kırılan bağların enerjileri toplamından, oluşan bağların enerjileri toplamı çıkartılırsa tepkimenin entalpisi hesaplanabilir. Buna göre işlemimiz ve sonucumuz şöyle olmalıydı;

∆H = [Σkırılan bağların enerjileri]-[Σoluşan bağların enerjileri]
∆H = [(1x414)+(2x498)]-[(1x736)+(4x464)] = -676 kJ/mol

Bu soruyu çözmemizin tek şartı yukarıdaki formülü bilmemizdi. Klasik tipte bi soru olmuş, kolay olduğu da söylenebilir.


11. soruda da Kimyasal Tepkimelerde Enerjikonusu ile devam ediyoruz. Entropi, bir sistemde var olan ancak işe dönüştürülemeyen enerjidir. Artış veya azalışının tespitinde düzensizlikle doğru orantı kurabiliriz. Yani sıcaklığın, mol sayısının arttığı yöne veya K-S-G-Ç sıralamasında düzensizlik artmaktadır. Buna göre yalnızca C şıkkında entropi azalmaktadır. Bir önceki soruda olduğu gibi, konuyla ilgili temel bilgilerin bilinmesi şartıyla çözülebilecek bir soru.

12. sorumuz ise Kimyasal Tepkimelerde Hız konusuna ait. Derişimin tepkime hızına etkisi kısmıyla ilgili (deneyli sorular) sorulabilecek her yer sorulmuş. Tabloya göre hız bağıntısı çıkartılacak olursa; hız NO bileşiğine göre 1.(D şıkkı yanlış), Cl2 bileşiğine göre 2. derecedendir, yani hız bağıntısı Th= k. [NO]. [Cl2]şeklindedir (A şıkkı yanlış). Tepkime derecesi 2+1=3' tür (C yanlış). Hız sabiti ise; 

Th= k. [NO]. [Cl2]2  bağıntısından, 1,8.10-5= k.(0,1).(0,15)2 çözümü ile 8,0.10-3 L2/mol2.s çıkar (B doğru).

Her iki madden,n derişimleri 1' er M alınacak olursa da hız, yine aynı bağıntıdan

Th= 8,0.10-3 . 1 . 12 = 8,0.10-3 mol/L çıkar (E yanlış).

13. soru da Kimyasal Tepkimelerde Hız konusuna ait. Derişim-Zaman grafiği maddelerin tepkimedeki rolleri ve davranışları istenmiş. Derişimleri zamanla azalan A ve B tepkimeye giren, artan C ise üründür (A doğru). Derişimi değişmeyen D katalizör olabilir (B doğru). Grafiğe göre B, A' ya göre daha hızlı harcanmıştır (C doğru). A ve B' nin derişimleri eşittir (E doğru). Tepkime dengeye 15. dk dan sonra ulaşmıştır (D yanlış). D şıkkı ile biraz da Kimyasal Denge konusuna göz kırpan bu soru da nispeten kolay bir soruydu. 

14. soru Sulu Çözeltilerde Denge konusunda Çözünürlük Dengesi kısmına ait. Ortak iyon sorusu. Çözümünü kısaca anlatmaya çalışalım. Fe(OH)3' ün Kçç' si hesaplanırken, Fe+3. (OH-)3 şeklinde yazarız bağıntıyı. NaOH çözeltisi ile ortak olan iyonu da işin içine katarsak bağıntı şöyle olur;

Kçç = Fe+3. (OH-)3 ;  4,0x10-38 = s. (3s+2x10-4)3 

Bu bağıntıdan s'yi çekersek sonucumuz 5,0x10-27 çıkmaktadır. Çözünürlük dengesi ile ilgili klasik bir soru olmuş bu soru, zorluğu işlem hatası riski.

15. soru ise Sulu Çözeltilerde Denge konusunda Asit-Baz Dengesi kısmına ait. Bronsted-Lowry Asit-Baz tanımına göre H+ veren asit, H+ alan baz özelliği taşır. Bu asit-baz çiftlerine konjuge asit-baz çifti ismi verilmektedir. Bu bilgiler ışığında B şıkkı haricindeki her şık bu tanıma uymaktadır. 

16. Soru ile Elektrokimyakonusuna giriş yapıyoruz. Pil şeması verilen elektrokimyasal hücre ilgili verilen bilgilerden hangisinin yanlış olduğu soruluyor. Pil şemasına göre Cd anot, Ag katot' tur. Zira parantez içinde verilen indirgenme potansiyellerinden de bunu anlayabiliriz. Bu tür hücrelere galvanik hücre denir (A doğru). Hücre potansiyeli, anot olan Cd' un yükseltgenme potansiyeli (+0,40 volt) ile katot olan Ag' ün indirgenme potansiyelinin (+0,80 volt) toplamına (+1,20 volt) eşittir (B doğru). Hücre tepkimesi C şıkkında verildiği gibidir. Elektronlar dış devrede anottan katoda ilerler (D doğru). Ancak pil çalışmaya başlayınca, tepkimeler gerçekleşir, derişimler değişir ve sonuç olarak hücre potansiyeli zamanla azalır. Elektrokimya konusunda galvanik hücreler kısmını iyi bilmek gerekiyor bu soru için.

17. Soruda yine Elektrokimya konusu içerisindeyiz. İndirgenme potansiyelleri verilen yarı hücrelere göre anot I., katot II. yarı hücredir (E yanlış). Zira indirgenme potansiyeli düşük olan anot, yüksek olan katottur. Anotta yükseltgenme tepkimesi gerçekleşeceğinden (Zn --> Zn+2 + 2e- ) elektrot kütlesi zamanla azalır (A doğru). Hücre potansiyeli, anot olan Zn' nun yükseltgenme potansiyeli (+0,76 volt) ile katot olan Cd' un indirgenme potansiyelinin (-0,40 volt) toplamına (+0,36 volt) eşittir (B doğru). Hücre diyagramı C şıkkında olduğu gibidir. Elektron akımı dış devrede anottan katoda doğrudur (D doğru). Bir önceki soru ile neredeyse aynı olduğunu söyleyebiliriz. Onu çözen arkadaşlarımın bu soruyu da rahatlıkla çözebileceğini düşünüyorum.


18. soru Çekirdek Kimyası ile ilgili. ÖSYM' nin geçmiş yıllarda sorduğu tarzda bir grafik sorusu.238U izotopundan çıkarak 210Po izotopu oluşturulmak isteniyor. Grafikten okuyarak şıkları değerlendirdiğimizde, doğru cevap C şıkkı çıkmaktadır. Zor gibi gözükse de, kolayca çözülebilecek bir soruydu. Sadece grafiğin iyi okunması lazımdı.

19. soru için YGS sınavını çözüyor olsaydık Periyodik Cetvel veya Bileşikler derdim ama LYS sınavı için Elementler Kimyasıkonusuna dahil edebiliriz bu soruyu. YGS seviyesinde kolay bir soru olduğunu düşünüyoruz. Hepsi halojenlerle bileşik oluşturabilir cümlesi direkt yanlış olarak kendini belli ediyor. Bu şıkta bilinmese de olur diyebileceğimiz bir ek bilgi verelim. Xe soygazının F ile bileşik yaptığı biliniyor. Ancak bu bilgi bu soru için bir engel değil. II. ve III. şıklar sürekli bahsettiğimiz tipik soygaz özellikleri.


20. sorumuz Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerkonusu ile ilgili. CH4 bileşiğinin molekül şekli ile ilgili verilen bilgilerden yanlış olanı isteniyor. Merkez atom olan C atomu 4 tane σ bağa sahip olduğu için sp3 hibriti yapacaktır (A doğru). 4A grubu olduğundan ve değerlik elektronlarının tamamını bağ yapımına kattığından, boşta elektron çifti yoktur (B doğru). VSEPR gösterimi, 1 merkez ve 4 yan atoma sahip olduğundan AXşeklindedir (C doğru). Molekül geometrisi düzgün dörtyüzlüdür (D doğru). Ancak düzgün dörtyüzlü moleküllerde bağ açısı 109,5 °C' dir (E yanlış). Ekstra bilgi gerektirmeyen, müfredat dahilinde bir soru olmuş.


21. soru ile Organik Kimyamaratonumuza başlayabiliriz. Verilen hidrokarbonda en uzun zincir seçilip, kurallara uygun bir adlandırma yaparsak, D şıkkındakı 3,4,5-trimetilheptan cevabına ulaşırız. Bu soru en uzun zincir seçiminden vurmak istemiş öğrenciyi. Ana zincire bağlı etil gruplarını en uzun zincire dahil etmemiz gerekiyordu.


22. soru Organik Kimya' nın geneline dahil edebileceğimiz bir soru. Yani aldehit, keton, karboksilik asit, ester vs.. karbonil grubuna sahip olan fonksiyonel grupları içeriyor. Verilen formüllerden hangisinde karbonil grubu olabilir diye sorulmuş. C3H8O molekül formülüne sahip olan bir bileşik, ancak alkol veya eter olabilir ( CnH2n+2O). C3H8O2 molekülü formülüne sahipseniz de fonksiyonel grubunuz bir diol olabilir, ancak karbonil gruplu bir bileşik olmaz. C3H6O molekül formülüne sahip olan bir bileşik, aldehit veya keton olabileceğinden cevabımız yalnızca II olur. Dikkatli ve etraflı düşünmeyi gerektiren bir soru olmuş.


23. soruda Organik Kimya' nın Eterler bölümüne ait. Sınavın ayırt ediciliği en yüksek sorusu olduğunu düşünüyorum. Ancak halkalı eterler (epoksitler)' in müfredat harici bir içerik olduğundan şüpheleniyorum. Verilen tepkimenin ürünü istenmiş. NaH bileşiğindeki Na ile 4-bromo-1-bütanol bileşiğindeki Br, yine Na'deki H ile bütanoldeki H birleşerek, zincir uçlarının halkalı bir eter oluşacak şekilde kaynaşmasını sağlayacaktır. Oluşan bileşik, A şıkkındaki tetrahidrofuran (oksolen) bileşiğidir. en çok zorlayacak soru buydu.


24. soru Organik Kimya' da katılma reaksiyonları ile ilgili. Verilen üç bileşikten 1. ve 3. bileşikler HBr ile elektrofilik katılma tepkimesi verirken, 2. bileşik olan benzen halkası kararlı bir yapı olduğu için katılma tepkimesi vermez. Organik sorularının arasında en kolay olanlarından biri de buydu.


25. soru Organik Kimyayine. Verilen tepkime ile ilgili bilgilerin doğruluğu sorgulanıyor. Söz konusu tepkime elektrofilik yer değiştirme tepkimesidir. Okun üzerinde yer alan FeCl3 bileşiği verilen sıcaklıkta tepkimeyi katalizlemektedir. Oluşan ürün benzen halkasına bağlı klor yapısıdır. Yani her üç öncülde doğrudur.


26. soru Organik Kimyaile ilgili. En etraflıca düşünmemiz gereken sorulardan biriydi. C4H10O kapalı formülüne sahip olan 3 adet izomer var. Bu bileşikler genel formüllerine göre alkol ve eter olacaklar. X ve Z Na ile tepkime verirken Y vermiyorsa, Y bir eterdir (III. doğru). X yükseltgenerek karboksilik asit oluyorsa primer alkoldür (II. yanlış). Z yükseltgenmiyorsa tersiyer alkoldür (IV. doğru). X ve Z alkol oldukları için dietil eterle (4 karbonlu) izomeri gösterirler (I. doğru). Başta gözünüzü korkutacak ancak ilerledikçe ne kadar kolay olduğunu anlayacağınız bir soruydu.


27. soru Organik Kimya' nın aldehit, keton ve alkoller kısımları ile ilgili. Aldehit/ketonlara Grignard bileşikleri eklenerek pri/sec/ter alkoller elde edilebilir. Aynı tepkime türü geçen sene de karşımıza çıkmıştı. 2-bütanol sekonder bir alkoldür, ona ulaşmak için çıkışımızın formaldehit harici bir aldehitten olması lazımdır (aldehit --> primer alkol, aldehit --> sekonder alkol, keton --> tersiyer alkol). Uygun cevap D şıkkındadır.


28. soru Organik Kimya/Alkenler veya Alkoller kısmına ait. Alkene su eklenerek sekonder alkol oluşma reaksiyonunda ara ürün isteniyor. Markovnikov kuralına göre ve elektrofilik katılma tepkimesi olduğunu düşünerek ilk olarak H+, sonra OH- saldıracağını tespit edeceğiz. Buna göre ara ürün E şıkkındaki yapıdır. İlk olarak H+ saldıracaktır.


Organik Kimya' ya ait 29. soru zor kategorisine alabileceğimiz bir soru. Verilen bileşiği NaOH veya KOH gibi kuvvetli bir baz ile vereceği ayrılma tepkimesi sonucu kaç tane alken oluşabilir diye sormuş. Bazın metali Cl atomunu alınca, OH grubu da kendine Cl un yanındaki C atomuna bağlı 3 tane H atomlarından birini alacak. Dolayısıyla maksimum 3 farklı alken oluşumu gözlenebilir.


30. ve son sorumuzda ise Organik Kimya/Optik izomerliği içeriği mevcut. Birbirinin enantiyomeri ve ayna görüntüsü olan 2-klor-bütan bileşikleri ile ilgili bilgiler verilmiş. II. ve III. şıklar doğru. Işığı zıt yönde çevirirler ve asimetrik molekül oldukları için asimetrik moleküllere karşı farklı davranırlar. I. şık yanlış, erime ve kaynama noktaları aynıdır. Sorunun zorluğu, yargılarda verilen bilgilerin çok karşımıza çıkmayan ifadeler olmasıydı.

Şimdi gelelim genel yorumlarımıza;

Organik Kimya kısmının geçtiğimiz senelere göre daha zor ve ayrıntılı olduğunu, özel ifadeler barındırdığını, lise 2-3 müfredatıyla ilgili soruların ise hep genel ifadeler içerdiğini söyleyebiliriz. Ortalama bir öğrencinin, konu eksiği yoksa, dikkat, işlem hatası yapmadığı takdirde 20-25 neti çok rahat bulabileceği bir sınavdı. Elementler Kimyası konusunun gereksiz şişkinliğinden korkup, bu konuyu riske atan arkadaşlarım geçen sene olduğu gibi bu sene de kumarı kazandılar (soygazlarla ilgili soru). Müfredat dışı ve hatalı olduğunu düşündüğümüz sorularla ilgili sınavdan sonraki bir ay zarfında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Herhalde biz yanıldık diyerek meseleyi uzatmayalım.

Geçen sene ile karşılaştırma yaparsak; (10. Sınıftaki Atomun Yapısı konusu; Atom, Mol, Hesaplama, P.Cetvel şeklinde ayrı ayrı ele alınmıştır. Aynı şekilde 11. sınıf Sulu Çözeltilerde Denge konusu, Çözünürlük ve Asit-Baz şeklinde ayrılmıştır. 12. Sınıftaki Organik müfredatının tamamı Organik Kimya şeklinde toplanmıştır. 2012 LYS' de iki soru ikişer konu müfredatına girdiğinden 0,5 şeklinde ekleme yapılmıştır.)


Bu sene geçen sene olduğu gibi YGS müfredatından, Kimyasal Yasalardan soru gelmemiş. Maddenin Halleri ve geçen sene 3 tane soru gelen Kimyasal Denge konusundan bu sene soru gelmemiş. Kimyasal Türler Arası Etkileşimler geçen sene hiç yokken bu sene 3 soru gelmiş. Bunlar en dikkat çekici değişiklikler. Sınıf seviyelerine göre oranlara bakarsak; yüzdeler geçen sene ile birbirine yakın. 12. sınıf %36 ile en ağırlıklı sınıf iken, 10. sınıf %33, 11. sınıf ise %30' luk yüzdeye sahip. Yani ÖSYM, LYS müfredatını uygun bir şekilde dağıtmış.

Bu sene sınav sorularını yaklaşık 1,5 ay sonra inceleyebildik. Zaten bu satırlarım gelecek sene sınava girecek arkadaşlarımı daha çok ilgilendiriyor. Onlar inceleyip gelecek sene bir yol haritası çizecekler kendilerine. Şu an kazandıkları bölüm, gidecekleri yeri belli olan arkadaşlarıma geçmiş ve şans yanınızda olsun diyorum.

Gelecek sene görüşmek üzere ...

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası