sağlık meslek lisesini bitiren ne olur / ARTIK LİSE MEZUNLARI HEMŞİRE OLAMAYACAK

Sağlık Meslek Lisesini Bitiren Ne Olur

sağlık meslek lisesini bitiren ne olur

Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Meslek lisesi türlerinden birisi olan sağlık meslek lisesi, öğrencileri sağlık alanında yetiştirmeyi amaçlar. Böylece sağlık alanındaki kalifiye elaman ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Sağlık meslek liseleri 4 yıl sürer. Öğrenciler Sınıfta mesleki dersler görmeye başlar, sınıfta ise hastanelerde staj yaparlar. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ya da sağlık bakım teknisyeni olabilirler. Sağlık lisesinden mezun olanlar üniversitede iki yıllık bölümler tercih edebilirler. Bunlar; Acil tıp teknisyenlik, beslenme ve diyetetik, ebelik, ameliyathane hizmeti, odyometri, sağlık memurluğu, veteriner sağlık, hemşirelik, tıbbi sekreterlik, denizci sağlığı, otopsi yardımcılığı, podoloji, diyaliz, yaşlı hizmeti, sağlık yönetim ve yaşlı hizmetidir. Meslek liseleri için üniversitelere sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

Meslek Lisesi Okuduktan Sonra Üniversite Okunur Mu? >

Meslek Lisesi Okuduktan Sonra Üniversite Okunur Mu? Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Meslek Liseleri İçin Sınavsız Geçiş Hakkı Kalktı Mı?

Meslek lisesi öğrencilerine, teorik derslerden daha ağırlıklı olarak pratik eğitimi vermeyi amaçlayan bir lisedir. Meslek lisesi öğrencilerini çeşitli meslek dallarında eğitmeyi, öğrencilerini kalifiye eleman olarak yetiştirmeyi amaçlar. Meslek lisesi okuduktan sonra üniversite okunur mu? Sağlık meslek lisesi sonra üniversitede hangi bölümler tercih edilebilir? Meslek lisesi mezunları bu yazımızı kesinlikle okumalısınız.

Üniversite okumayı düşünmeyen öğrencilerin, mezun olur olmaz meslek sahibi olmalarına olanak sağlayan bir lisedir. Öğrencilere iş yeri açma belgesi verir. Meslek liseleri sağlık, ticaret, endüstri, havacılık ve kız meslek gibi türlere ayrılmaktadır. Meslek liselerinde pek çok farklı alan vardır. Bunlar; acil sağlık hizmeti, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, gazetecilik, pazarlama ve perakende, çocuk gelişimi ve eğitimi, meteoroloji, kuyumculuk teknolojisi, çevre sağlığı, bahçecilik, kimya teknolojisi, metal teknolojisi, bilişim teknolojisi, bahçecilik, anestezi, denizcilik, hemşirelik, matbaa teknolojisi, muhasebe ve finansman, radyo televizyondur. Meslek lisesinde eğitim gören öğrenciler meslek lisesinde okudukları alan ile ilgili üniversitelerde ön lisans programlarına başvuru yaptıklarında, üniversite sınavında aldıkları puana ek puan alıyorlardı. Şimdilerde de bu yöntemin hala geçerli olup olmadığı merak edilmektedir. Meslek lisesi okuyan öğrenciler, üniversitelere sınavsız geçiş hakkının halen geçerli mi ya da geçersiz mi öğrenmek isterseniz yazımızın devamını okumalısınız.

Meslek Lisesi Okuduktan Sonra Üniversite Okunur Mu?

Meslek liseleri öğrencilere, teorik eğitimden çok pratik eğitim verir. Yani öğrencileri çeşitli meslek dallarında kalifiye eleman olarak yetiştirir. Meslek liselerinin pek çok avantajı ve dezavantajı bulunur. Avantajları:

·        Meslek liseleri öğrencileri belli meslek alanında uzmanlaştırır.

·        Meslek liselerinden mezun olanlar normal liselerden mezun olanlara göre daha kolay iş bulabilir.

·        Meslek lisesi öğrencilerinin sağlık sigortası başlangıcı yapılır.

·        Meslek lisesi öğrencileri eğitim aldıkları alanla ilgili staj imkânı bulabilirler.

·        Meslek lisesi öğrencileri bazı kurumlara personel alınacağı zaman önceliklidirler.

Dezavantajları:

·        Meslek lisesi öğrencileri çok fazla pratik ders görürler. Bu nedenle üniversite sınavına hazırlanmakta zorluk çekebilirler.

·        Meslek lisesi öğrencileri yeterli düzeyde yabancı dil eğitimi almazlar.

·        Meslek lisesi öğrencileri özellikle ve sınıfta çok yoğun olurlar.

Meslek liseleri 2 program olarak ayrılır. Birisi Anadolu teknik programıdır ve öğrencileri pratik derslerin yanında üniversite sınavına da hazırlar. Diğeri de Anadolu meslek programıdır. Öğrencileri tamamen eleman olarak yetiştirmeyi amaçlar.

Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Meslek lisesi türlerinden birisi olan sağlık meslek lisesi, öğrencileri sağlık alanında yetiştirmeyi amaçlar. Böylece sağlık alanındaki kalifiye elaman ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Sağlık meslek liseleri 4 yıl sürer. Öğrenciler Sınıfta mesleki dersler görmeye başlar, sınıfta ise hastanelerde staj yaparlar. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ya da sağlık bakım teknisyeni olabilirler. Sağlık lisesinden mezun olanlar üniversitede iki yıllık bölümler tercih edebilirler. Bunlar; Acil tıp teknisyenlik, beslenme ve diyetetik, ebelik, ameliyathane hizmeti, odyometri, sağlık memurluğu, veteriner sağlık, hemşirelik, tıbbi sekreterlik, denizci sağlığı, otopsi yardımcılığı, pedoloji, diyaliz, yaşlı hizmeti, sağlık yönetim ve yaşlı hizmetidir. Meslek liseleri için üniversitelere sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

Yorumlar

REHBERLİK

NEDEN SAĞLIK MESLEK LİSESİ..?

 

     Öğrenci;  öncelikle sağlık meslek lisesi donanımı ile bir mesleğini en iyi şekilde icra edebilecek nitelikleri kazanmış olarak mezun olup, sahip olduğu yeterliliklerle sağlık sektöründe çalışma hayatına atılabilir. Sağlık sektörü, uzman insan kaynağına en çok ihtiyacın olduğu alandır. Ülkemizde; sağlık çalışanlarına olan ihtiyaç  her zaman var olacaktır. Sağlık alanında çalışan biri ülkemizin her yerinde iş bulma olanağına sahip olacaktır.

 

     Liseyi bitiren öğrencilerimiz,  üniversite için sadece YKS puanı ile ek puan alabilecekleri bölümlere de kolayca yerleşebilirler. Sektörleri dışında olan bir mesleğe geçiş yapmak isterlerse de diplomaları aynı zamanda yine lise diploması olduğundan üniversite sınavına girerek üniversitelerde başka mesleklere geçiş yapabilirler ve yine üniversiteler arası da geçiş yapabilirler.

 

    Öğrenciler, staj yaptığı dönemlerde mesleki becerilerini değerlendirme imkânı bulur. Farklı birimlerde staj imkânı bularak bu birimlerden hangisinde ilerleyeceğine karar verme imkânı olur. Kendi öz değerlendirmesini yapma fırsatı bulurlar.

 

Sağlık Meslek lisesinden mezun olan gençler, mesleki hayatlarını bir nevi garanti altına alarak, hayata erken atılma imkânı bulmuş olurlar. Gelecekleri ile ilgili daha emin ve kararlı adımlarla ilerlerler.

Sosyal boyutta, kendi aile ve yakın çevrelerine de bir sağlık danışmanı gibi gerekli ve doğru yönlendirmelerde bulunacak hale gelirler. Her ailede sağlıkla alanında eğitimli birinin olması büyük bir avantaj sağlar.

 

Meslek lisesi mezunları diplomaları ile artık bir iş sahibidirler. Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Sağlık meslek liseleri mesleki beceri ve istihdamın yanı sıra, kendini bilen, ailesi ve çevresine faydalı, bilinçli gençleri topluma kazandırır.

 

SAĞLIK MESLEK LİSESİ BÖLÜMLERİ;

 

 

  • Ebe Yardımcılığı
  • Hemşire Yardımcılığı
  • Sağlık Bakım Teknisyenliği

 

Hemşire Yardımcısı Ne İş Yapar?

 

Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazandığı unvanlardan biri olan hemşire yardımcısı, bu liselerde okutulan bir bölüm olan hemşire yardımcılığı programından mezun olunması ile kazanılan bir unvandır. Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur.

 

Sağlık Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar?

 

Sağlık bakım teknisyenliği programını okuyarak bu bölümden mezun olan sağlık bakım teknisyenleri, sağlık kuruluşlarındaki teknikerlere yardımcı olmak üzere eğitim görürler. Türlü teknik işleri de beraberinde çalışan tekniker ile birlikte yapacak olan sağlık bakım teknisyeni aynı zamanda hastalarla birebir ilgilenerek onların günlük yaşam aktivitelerini, beslenmelerini ve ulaşımlarını da takip etmekte ve onlara yardımcı olmaktadır.

 

Ebe Yardımcısı Ne İş Yapar?

 

Ebe yardımcılığı programını bitirerek ebe yardımcısı unvanını kazanan kişiler, hastanelerde çalışan ebelerin nezaretinde onlara yardımcı olarak çalışmaktadırlar. Ebelerle birlikte doğuma girerek onların verdikleri görevleri yapmakla yükümlü olan ebe yardımcıları aynı zamanda doğum öncesinde ve sonrasında anne adaylarının beslenmelerini takip etmek, günlük aktivitelerine yardımcı olmak, kişisel bakımlarını ve temizliklerini gerçekleştirmek ile de yükümlüdür.

 

 

Sağlık meslek lisesi mezunları kadro alabilecek mi?

Doğa Hastanesi ve Mesleğim Sağlık Meslek Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Kırmızı: ( Sağlık Meslek Liselerini bitirenlerin hemşire yardımcısı olarak göreve başlaması) Cumhurbaşkanımıza bu konuya eğildiği ve bir çözüme kavuşturduğu için müteşekkiriz. Yaptığı açıklama ile sağlık meslek lisesi mezunlarının kadro alabilecekleri ve atamalarının yapılabileceği vurgulanırken kendi içerisinde bir terfi sistemi uygulanarak hemşire olabilme yolları açılıyor.

Doğa Hastanesi ve Mesleğim Sağlık Meslek Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Nabi Kırmızı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Kahramanmaraş 6. Olağan İl Kongresindeki "Sağlık meslek liselerini bitirenler, hemşire yardımcısı olarak göreve başlayacak. Ondan sonra terfi edeceksiniz, terfi ettikçe de hemşire ve daha sonra da hemşirelikte terfiye başlayacaksınız." açıklamasının öğrenciler, veliler ve okullar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Kırmızı, yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması ile birlikte sağlık meslek liselerine olan ilgi ve teveccühün artacağını öngördüğünü bildirdi.

Atanma ve terfi hususuna da değinen Kırmızı, "Cumhurbaşkanımıza bu konuya eğildiği ve bir çözüme kavuşturduğu için müteşekkiriz. Yaptığı açıklama ile sağlık meslek lisesi mezunlarının kadro alabilecekleri ve atamalarının yapılabileceği vurgulanırken kendi içerisinde bir terfi sistemi uygulanarak hemşire olabilme yolları da açılıyor." ifadelerini kullandı.

-Artık hemşire yardımcıları hemşire olabilecek

Doğa Hospital markasıyla yılında kurdukları hastane ile bölgede sağlık sektörünün önemli bir oyuncusu olduklarını belirten Kırmızı, takip eden yılında Özel Mesleğim Sağlık Meslek Lisesi'ni de açarak sağlık alanında eğitim konusuna da eğildiklerini belirtti. Sağlık meslek liselerinin önemine değinen Kırmızı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kurduğumuz lise ile sağlık sektörüne eleman yetiştirirken aynı zamanda hem kendi hastanemiz üzerinden hem de sektördeki ilişkilerimizden faydalanarak oluşturduğumuz etkileşim ağı ile istihdam konusunda da öğrencilerimize yardımcı olmayı hedefledik. yılında yapılan değişiklikle hemşire değil hemşire yardımcısı mezun eder hale geldik. Elbette mezuniyette yaşanacak kadro belirsizliği sağlık meslek liselerine olan talebi etkiledi. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama bu belirsizliği ortadan kaldıran özelliği ile hem eğitim hem de sağlık sektörü için çok önemli. Artık hemşire yardımcıları atanabilecekleri gibi, hemşire de olabilecek. Bu konuda gösterdiği hassasiyetten ötürü Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. ''

Sağlık alanında uzun dönemli akademik ve kariyer planlamasının önemine de dikkati çeken Kırmızı, şunları kaydetti:

"Özellikle sağlık alanlarında verilen eğitimin kalitesinin çok yüksek olması elzem. Bu yüzden erken yaşlarda bu işe gönül vererek sağlık meslek liselerine kayıt yapan öğrencilerin akademik ve kariyer anlamında önlerinin açılması gerekli. Uzun dönemli bir eğitim ve kariyer planlamasının bu alanda eğitim gören öğrencilerimize yönelik sınavsız geçiş ve ek puan uygulamalarını da içermesi üniversitelerin ilgili bölümlerindeki eğitim öğretim kalitesini de yükseltecektir.

Bu konuda da yetkililerden ilgi bekliyoruz. Çünkü bu tür destekleyici uygulamaların olması bu liselerin işlevselliğini artırdığı gibi yüksek okullar ile liseler arasındaki koordinasyonu da artırarak daha bütüncül bir yapıya kavuşulmasını ve daha verimli sonuçlar alınmasını sağlayacaktır."

  • Facebook
  • Google

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası