deve tabanı çiçeği faydaları / Deve Tabanı Çiçeği Bakımı, Nasıl Çoğaltılır? - Nefis Yemek Tarifleri

Deve Tabanı Çiçeği Faydaları

deve tabanı çiçeği faydaları

Salon bitkilerinden olan deve tabanı, ev ve işyerlerinde sıklıkla tercih edilen çiçeklerdendir. Bilimsel adı monstera deliciosa olan bu bitki, bakımı oldukça kolay olduğu için pek çok mekanda kendine yer edinmiştir. Latincede Monstera ismiyle yer almasının sebebi, bitkiye doğru bakım uygulandığında sarmaşık gibi her yeri kaplaması ve yapraklarının devasa boyutlara ulaşmasıdır. Deliciosa ise hoş, tadı güzel gibi anlamlara gelir. Bu isimden anlaşıldığı üzere deve tabanı, pek çok topluluk tarafından yenen bir bitkidir.

beyaz zemin üzerinde deve tabanı bitkisi

Bu bitkinin yaprakları kalp, oval ya da yuvarlak şekilde olabilir. Henüz küçükken kapalı halde olan yapraklar büyüdükçe sanki yırtılmışçasına ayrılır. Bu şekle Türkçe kaynaklarda delikli form denilse de yabancı kaynaklarda Swiss Cheese Plant olarak yer alır. Bu şekilde denmesinin sebebi ise yaprakların açıldıkça İsveç peynirini andırmasıdır. 

Deve tabanı bitkisinin uzun sapı, koyu yeşil ve parlak rengi, derin görünümlü yaprakları ile göz doldurur. Dekoratif olması sebebiyle mimar ve tasarımcıların sıklıkla kullandığı yeşilliklerdendir.

Deve tabanına sahip olan kişiler için bakımı nasıl yapılır sorusu ayrı bir öneme sahiptir. Bakım işlemleri oldukça kolaydır. Önemli olan zaman ve sabır gereksinimidir. 

Monster bitkisi aydınlık mekanları fazlasıyla sever, hele ki doğrudan güneş ışığı onun için vazgeçilmezdir. Fakat nemini de iyi ayarlamak gerekir. Kurumuş toprakla güneş ışığına maruz bırakıldığında kısa zamanda solar. Hava akımından hızlı şekilde etkilenen bu bitkinin yaprak uçlarında hızlı şekilde solmalar oluşur. Bunların önüne geçmek, bitkinin hayatını kurtarmak demektir. 

Hawaii ve Seyşeller'in doğasından gelen monster, sert geçen kış aylarında kendini hemen salar. Bu sebeple ülkemizde bahçe değil genelde iç mekan bitkisi olarak kullanılır. 

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nin kıyı şeridi ile Ege Bölgesi'nin rüzgarsız alanlarında çok güzel yetiştirilebilir. Kökleri dar alanları sevmediği için geniş saksılara dikmelisiniz.

Deve Tabanı Sulama

Nem, deve tabanı çiçeğinin en sevdiği şeylerin başında gelir. Fakat suyunun çok soğuk olmamasına, mümkünse normal sıcaklıktaki suyla sulanmaya özen gösterilmelidir. Bu özelliği, tropikal bitki olmasından kaynaklıdır. 

Sulama suyu olarak kullanacağınız su, çeşmeden direkt doldurduğunuz su olmamalıdır. Bir süre dinlendirilmiş, mümkünse kireçlerinden arındırılmış olmalıdır. Sulama esnasında direkt olarak suyu dökmek de yanlıştır. Mümkünse sprey şişeler yardımıyla bitki nemlendirilmelidir.

Suyu vermeniz gereken dönemler de hava sıcaklığına göre değişkenlik göstermektedir. Sıcak geçen yaz aylarında her gün sulama yapılabilir. Fakat soğuk geçen sonbahar ya da kış dönemlerinde toprağın ıslaklığı kontrol edilerek su verilmelidir. Özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında az sulama yaparak bitkinin toprağını dinlendirebilirsiniz. Bununla birlikte eğer ki saksının tabanında bir tabak varsa burada biriken su boşaltılmalıdır. Boşaltılmadığında bitki, köklerinden çürümeye başlar.

Deve tabanı çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü ışığın geldiği yöne doğru eğilir. Bu da saksı içerisindeki çiçeğin orantısız görünüme sahip olmasına sebep olabilir. Ev içerisinde yetiştirdiğiniz çiçeği yarı gölgede konumlandırmalı ve güneş ışığına göre devamlı olarak saksıyı çevirmelisiniz. Böylece çiçeğiniz hem eşit şekilde büyüyecek hem de daha simetrik görünecektir.

Çiçek, özellikle kış aylarında 15-18 derece arasındaki sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Sıcaklığın 10 derece altına düşmesi ise bitki için olumsuz koşulları oluşturur. Deve tabanı bitkilerinin yapraklarından su damlaması durumu bazen meydana gelebilir. Bunun sebebi ise bitkiye aşırı su verilmesidir.

Deve Tabanı Bitkisi Toprağı ve Bakımı

Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır. Bu sebeple dışarıdan aldığınız bitkiyi eve geldiğinizde daha geniş bir saksıya yeni toprak ile ekmelisiniz. Saksı değişimini 2 senede bir tekrarlamanız yerinde olacaktır.

Deve tabanı bitkisinin hem saksı ve toprak hem de bakım şartları yerindeyse oldukça fazla büyüme gösterebilir. Büyümesini yavaşlatmak istiyorsanız tepe budaması yapmalısınız. Fakat bu sefer de bitki, yanlara doğru büyüyecektir. Bitkinin budamasını neresinden yaparsanız yapın köklere dokunmamaya özen gösterin.

Deve Tabanı Bitkisi Çoğaltma

Deve tabanı bitkisi herkes tarafından sevilen, özellikle yapraklarına hayran olunan bitkilerdendir. Asil duruşu sayesinde pek çok iç mekanda yer alan bu bitki, çok kez çoğaltılmak istenmektedir. Bitkinin çoğaltılması ise oldukça basittir. 

Bu bitkiyi çoğaltmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, tepe çeliklerini kullanarak çoğaltmaktır. Bunun için yazın başlangıcını beklemeniz gerekir. Haziran ayının başlangıcıyla birlikte bitkinin dolgun bir yaprağı içerecek şekilde uç sürgünlerinden kesim bunu bir toprak üzerine dikmelisiniz. Dikeceğiniz toprak kum ve torf ile karıştırılmış olmalıdır. Yaklaşık bir ayda köklenme başlayacaktır. Eğer bulunduğunuz bölgeye yaz mevsimi geç geliyorsa o halde temmuz ayını bekleyebilirsiniz. 

Bitkinin fazla uzamaması için yaptığınız tepe budama işleminde elinizde kalan tepeleri de çoğaltma işleminde kullanabilirsiniz.

Diğer bir yöntem de hava kökü olan dalın hemen altından düz uçlu bir bıçak ya da makas ile kesmek ve suyun içinde bekletmektir. Fakat bu şekilde çoğaltmak için uzun süre beklemeniz gerekir. Çünkü bu kök 15 santimetreyi bulmadan toprağa ekemezsiniz.

Saksı değişimi yaptığınız sırada güçlü kökleri sürgünlerinden ayırabilir ve kök ayırma yöntemi denilen bu yöntemle deve tabanı bitkisini çoğaltabilirsiniz.

Deve tabanı bitkisinin yaprakları büyümüyor ve bitkinin boyu uzamıyorsa yerini ya da saksısını sevmemiş olabilir. Bitkinin saksını değiştirirken köklerinin bir kısmından ayırıp iki farklı saksıya dikebilir, bu şekilde de çoğaltma yapabilirsiniz.

Deve Tabanı Bitkisi Meyve Verir Mi? Meyvesi Yenir Mi?

Deve tabanı bitkisi meyve veren bir bitkidir. Meyvesinin tadı da muz ve ananas karışımıdır, yani oldukça lezzetlidir. Çoğu kaynak 3 yaşından küçük olan meyvelerin yenmemesi gerektiğini söylese de uzmanlar meyvesinin hiçbir şekilde yenmemesini, yüksek alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini söyler. Bazı kaynaklarca meyvenin çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylense de bu kaynaklara itibar edilmemesi gerektiğini belirtmeliyiz.

Deve Tabanı Bitkisi Hastalıkları

Deve tabanı bitkisi, çok gölge ortamı sevmeyeceği gibi çok güneş ortamı da sevmez. Bu bitkiyi hakkıyla yetiştirmek ve hastalık kapmasını engellemek istiyorsanız yarı gölge ortamda tutmalısınız. Yeterli güneş ışığı almayan ya da çok ışık alan bitkiler mantar üretmeye yatkındır. Bu durumlara dikkat edildikten sonra bitkinin herhangi bir şekilde hastalık kapması ya da yapraklarının sararması gibi durumların meydana gelmesi neredeyse imkansızdır.

Deve tabanı bitkisinde böceklenme nadiren görülür. Bunun önüne geçmek için de yapraklar üzerindeki tozları düzenli olarak almak gerekir. Nemli bir bezle yaprakları hafifçe silmek yeterli olacaktır.

Deve Tabanı Bitkisi Faydaları

Deve tabanı bitkisinin yaprakları ezilerek merhem haline getirilebilir. Bu merhem şişlerin, morlukların ve çıbanların üzerine sürülerek kısa bir süre bekletildiğinde iyileşme süresi hızlanır. Merhem halinde kullanıldığında göğsü yumuşatma, öksürüğü hafifletme özellikleri de bulunur. Fakat bu şekilde uygulamadan önce doktora danışmanız, sağlık problemlerinizin çözümlerini doktorda aramanız önerilmektedir.

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

devetabani.jpg

Diğer İsimleri : Öksürükotu, Kabalak, Tussilago farfara, Composiae 

Botanik Bilgi :Bileşikgiller familyasındandır. Her yerde, özellikle nemli arazide yetişen bir bitkidir. Boyu 30-40 cm civarındadır. Yaprakları geniş ve serttir, sapları ise uzundur. Çiçekleri yapraklarından önce açar, altın sarısı rengindedir. Hekimlikte; çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Çiçekleri Nisan’da yaprakları ise Haziran ve Temmuz aylarında toplanıp kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Müsilaj, tanen, acı maddeler, tussilagin, senkirin, organik asidler, inulin, şekerler, phytosterol, dekstrin, gal, stigmasterin.

Faydaları :

Yaprakları ezilip merhem haline getirilir. Çıbanların ve şişlerin üzerine konursa iyileştirir.

İdrar söktürür, vücuda kuvvet verir.

Göğsü yumuşatır, öksürük ve nefes darlığını giderir.

Göğüs ve ciğer iltihaplarına iyi gelir.

Soğuk algınlığına iyi gelir.

Kullanım Şekli :Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Deve Tabanı

Deve Tabanı
Deve tabanı(Monstera Deliciosa) anavatanı Orta ve Güney Amerika'nın tropikal yağmur ormanları olan, çiçek açan ve meyve veren bir bitkidir. Deve tabanı diğer tropikal bölgelere de yayılmış, Hawaii adaları, Seyşeller, Ascencion ve Society adalarında da doğada bulunur hale gelmiş, çağımızda ise evlerde dekorasyon bitkisi olarak da kullanılmaya başlanmıştır.

Deve tabanı Arecae familyasının Monstera cinsinden bir bitki olup botanik literatüründe adı Monstera Deliciosa olarak geçer. Monstera Latince'de canavar anlamına gelir, deliciosa ise lezzetli anlamındadır, bu isim bitkiye geniş yaprakları ve yenilebilir meyvesinden dolayı konulmuştur.

Deve tabanı yetiştirilmesi:

Deve tabanı günümüzde çoğunlukla ev ve işyerleri gibi kapalı alanlarda dekorasyon bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Deve tabanı en iyi 20 ile 30 C arası sıcaklıklarda büyür, gölge ve yüksek nem ister. 10 C altındaki sıcaklıklarda büyümesi durur ve dondan olumsuz etkilenir. Amerika kıtası ve okyanus adaları dışında deve tabanı Akdeniz'in bazı bölgelerinde, özellikle Sicilya kıyılarında da dış mekanlarda ekilmekte ve meyveleri tüketilmektedir. İç mekanlarda yetiştirildiğinde deve tabanının çiçek verdiği pek görülmez.

Yaz sıcaklarında deve tabanının yapraklarını sık sık ıslak bezle silmek ya da yıkamak büyümesini hızlandırır ve bitkiyi tozlardan arındırır, deve tabanı nemis even bir bitkidir. Bitkinin çok soğuk olmayan de dinlendirilmiş su ile sulanması önerilmektedir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesi deve tabanı için çok uygun iklim şartlarına sahiptir ve bitkinin yaşayamayacağı kadar kuru havaya sahip hiçbir bölgemiz yoktur. Deve tabanı çok uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalı ancak çok koyu gölgede de tutulmamalıdır. Sabah ve akşamüstü güneşleri deve tabanı için uygundur, bunun dışında bitki makul derecede gölgeli bir mekânda tutulabilir. Nemli hafif rüzgâr ile havalandırmak da deve tabanı için çok iyidir, uygun hava koşullarında bitki balkon ya da cam kenarında bundan faydalandırılabilir.

Deve tabanı köklerini olabildiğince saçaklandırmak isteyen, çok kök geliştiren bir bitkidir, dolayısıyla köklerinin rahat edeceği genişlikte saksılarda tutulmalıdır.

Deve tabanı kullanım şekilleri:

Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşıyorsanız deve tabanını bahçenize de ekerek yaz ortasında krem rengi çiçeklerinin güzelliğinden ve bir yılda olgunlaşan lezzetli meyvelerinden faydalanabilirsiniz. Meyvenin dış kısmı zehirli olduğundan iyice olgunlaşmış ve iyi ayıklanmış meyveleri yemeye dikkat etmek gereklidir, tadı ananasa benzer. Deve tabanı meyvesi kalsiyum oksalat maddesi içerir.

Güney Amerika'da deve tabanının yaprak ve köklerinin kaynatılıp içildiğinde eklem iltihabına iyi geldiğine inanılır. Bitkinin köklerinden yılan sokmasına karşı ilaç da hazırlanır. Peru ve Meksika'da kökler sepet yapımında da kullanılmaktadır.

Son Güncelleme : 24.06.2023 22:52:59

Deve Tabanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Deve Tabanı"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Deve Yavrusuna Ne Denir
Deve Yavrusuna Ne Denir
Deve yavrusuna ne denir? Develerin 1 yaşına kadar olan yavrularına "köşek" adı verilir. "Kürük" sözcüğü de zaman zaman deve yavrusunu tanımlamak için kullanılmaktadır ancak bu sözcüğün kullanımı yöreden yöreye farklılık göstererek yetişkin ama beden ...
Develer Ne Yer
Develer Ne Yer
Develer Ne Yer, aralarında en belirti özelliği bulunan hörgüçlerinde yağ depolama özelliğinin olmasıdır. Develerin uzun bacağı ve yumuşak ayaklarının sayesinde karda ve kumda rahatlıkla yürüyebilmesidir. Aynı hizadaki bacaklarını da beraber kaldırıp ...
Deve Sütü
Deve Sütü
Deve sütü, İnek sütüyle aynı lezzet ve görüntüye sahip olmasının yanında vitamin ve mineral bakımından anne sütüne en yakın süt türüdür. İnek sütüne kıyasla on kat fazla demir ve üç kat daha fazla c vitamini içerir. Deve sütünün diğer bir özelli...
Deve Hörgücü
Deve Hörgücü
Deve Hörgücü, Devenin boyun kısmı uzun, sırtında tek hörgücü olan ya da iki hörgücü olan, alt tarafı iri, çoğunlukla yük taşımaya yarayan bir çöl devesidir. Geviş getirebilen memelilerin sınıfından olan deve oldukça güçlü, çok kuvvetli oluşundan...
Develerin Özellikleri
Develerin Özellikleri
Develerin özellikleri, arasında en belirgin olanı hörgüçlerinde yağ depolayabilme özelliklerinin bulunmasıdır. Develer uzun bacakları ve yumuşak ayakları sayesinde karda ve kumda kolayca yürüyebilmektedir. Aynı taraftaki bacaklarını birlikte kaldırar...
Peygamber Devesi
Peygamber Devesi
Peygamber devesi görüntü itibariyle çekirgeyi andıran, ancak hamam böcekleri ile aynı familyadan olan bir böcek türüdür. Peygamber devesi genellikle sıcak ve tropik bölgelerde görülmektedir ve kendinden daha küçük böceklerle beslenmektedir. Peygamber...
Deve Dikeni
Deve Dikeni
Devedikeni, bileşikgiller familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak ismidir. Deve kengeli, Meryemana dikeni, Sütlü kengel, Akkız, Deve kengeri, Kengel, Uslu kenger, Şevkülmeryem, Atdikeni, Eşek dikeni, Eşek kömürdeği, Gengel, Karayanrik, Kibbun, Kı...
Rüyada Deve Görmek
Rüyada Deve Görmek
Rüyada Deve Görmek, Keder, gam, üzüntü, mutsuzluk ve huzursuz ruh haline sahip iken sabırla tabir olunur. Rüyada karşınıza dişi devenin çıkması, yalnızlıktan sıkılıp evlenmek istediğinize yorulmaktadır. Rüyada dişi ve yavrusu olan bir deve görülürse,...
Develerde Üreme
Develerde Üreme
İyi bakıldığında ve eğitildiğinde deve aslında uysal hayvanlardır; ama çiftleşme (aşım) mevsiminde hırçınlaşır ve kızdırıldığında tükürür, tehlikeli biçimde ısırır ya da tekme atar. Ayrıca tek hörgüçlü türün erkeği kızdığı zaman ağzının yanından yumr...
Develerde Beslenme
Develerde Beslenme
Deve güç iklim koşullarına dayanıklı, az besinle yetinebilen hayvandır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanır. Hörgüçte depolanan yağ ırka ve beslenme koşullarına göre de...
Deve Yavrusu
Deve Yavrusu
Deve Yavrusu, 1 yaşını geçmiyor ise buna Köşek adı verilmektedir. Develerin yaşadıkları yer genellikle çöl olan bölgeler olmaktadır. Bir de susuzluğa alışık olduğu için ve geviş getirdiğinden çok sık acıkmadığı için, çöl hayatına en kolay uyum sağlay...
Deve Güreşi
Deve Güreşi
Deve güreşi, özel olarak yetiştirilip hazırlanan erkek develerin birbirleriyle dövüşürcesine yaptıkları dövüşe denir. Deve güreşi iki deve arasında yaptırılır. Bu güreş oyununun kendine özgü kuralları vardır. Özellikle develerin yaşadığı ülkelerde dü...

 

Deve Yavrusuna Ne Denir
Develer Ne Yer
Deve Sütü
Deve Hörgücü
Develerin Özellikleri
Peygamber Devesi
Deve Tabanı
Deve Dikeni
Rüyada Deve Görmek
Develerde Üreme
Develerde Beslenme
Deve Yavrusu
Deve Güreşi
Türkiyede Deve
Deve

Popüler İçerik

Türkiyede Deve

Türkiyede Deve

Türkiye’de tek ve çift hörgüçlü develerin melezlenmesi ile elde edilen en önemli melezlerden biri tüylü (ya da tülü) devedir. Tüylü devenin erkeğine "...

Deve

Deve

Yaşadığı yerler: Asya, Afrika ve Amerika’nın çöllük bölgeleri. Özellikleri: Açlığa, susuzluğa günlerce dayanır. Vücuduna su depolar, hörgücünün yağını...

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası