amniyosentez zararları / Amniyosentez Nedir? Amniyosentezin Riskleri Nelerdir?

Amniyosentez Zararları

amniyosentez zararları

Bebeklerin % 2 ila 4’ü, kromozomlara bağlı anomalilerle dünyaya gelmektedir. Genetik hastaların kesin bir tedavisi bulunmadığından, bu hastalığın anne karnında tespit edilmesi ile gebeliğin sonlandırılması konusu gündeme gelmektedir.

Kromozomlara bağlı olan hastalıkların anne karnında tespiti, girişimsel bazı yöntemlerle yapılmaktadır ve bunların içinde en çok kullanılan yöntemler amniosentez ve cvs ( koryon villus biyopsisidir) ‘dir.

Gebelik döneminin en önemli tanı yöntemleri olan amniyosentez ve cvs sonrası gebeliklerin düşükle sonlanmasının yanında anne sağlığı için ciddi risklerle de karşı karşıya gelme söz konusudur.

Moleküler genetik bir test olan Yeni Nesil Dizileme (NGS) yöntemi, anne adayından alınan kanla %99’a yakın oranda hastalığın tespitini yapabilmektedir. 

Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Ünal Yirmibeş, Yeni Nesil Dizileme (NGS) yöntemi hakkında bilgi verdi.

Doğum Öncesi Testler Anne İçin Risklere Neden Olabilir

Kromozomlara bağlı olan doğumsal anomalilerin büyük bir çoğunluğunu Down sendromu , daha az oranlarda da Edwards ve Patau Sendromu oluşturmaktadır. Bunların kesin tanısı amniyosentez veya cvs yöntemi ile yani anne adayının karın cildinden iğne ile girilip uterusa ve buradan da bebeğin içinde yüzdüğü amnios sıvısından ya da plasenta tabakasından örnek doku alınması ile yapılmaktadır. Bu işlemler girişimsel ve anne adayı için çok ciddi riskleri olan yöntemlerdir. Amniyosentez öncesi 2’li, 3’lü veya 4’lü testler de yapılmaktadır. Bunlarda çoğu kez sonuç yanıltıcı olarak pozitif çıkmakta, amniosentez bağlı % 1 , cvs yönteminde %5’e varan oranlarda gebelik kaybı oluşmaktadır. Gebelik kayıplarının yanı sıra girişimsel olan bu işlemlerde; anne adayında kanama, cilt altında kan birikmesi, bağırsak ve mesane zedelenmesi gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. İşlem sonrası anne adaylarında ciddi depresyona varan psikolojik sorunlar gözlenebilmektedir.

Amniosentezin Alternatifi NGS Yöntemi

Anne kanında serbest olarak dolaşan bebeğe ait DNA hücreleri tespit edilmiştir. Bu hücrelerin anne kanındaki DNA’nın yaklaşık %10’unu oluşturduğu bilinmektedir. Hastaya herhangi bir fiziksel zarar verme ihtimali olmayan bu yöntemle, moleküler genetik bir test olan maternal (anneye ait) kandan Yeni Nesil Dizileme ( NGS ) yöntemi sayesinde % 99 oranında Down Sendromu tanısı konulmaktadır. Amniosentizin alternatifi olan bu yöntem ile gerekli olmayan durumlardaki gebelik kayıpları ve işleme bağlı komplikasyonlar ortadan kalkmaktadır. Ancak test, sadece 11 hafta üzerinde ve tekil olan gebeliklere önerilmektedir. 

Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yeni Nesil Dizileme (NGS) testi; ileri yaş anne adaylarında, 2’li, 3’lü veya 4’lü tarama testlerinde yüksek risk saptanan vakalarda, ultrasonografide anormal bulguların olması durumunda, ailesinde kromozom hastalığı öyküsü bulunanlarda, ilaç, radyasyon ve enfeksiyon gibi teratojen dediğimiz bebeğe zararlı olabilecek dış etkenlere maruz kalınması halinde, önceki gebeliklerinde kromozom anomalisi var olanlarda uygulanmaktadır. 11 hafta üzerindeki gebelerde ailenin onayı alınarak uygulanır. 

İşlem Güvenilir Sonuç Veriyor

Anne adayının kol damarından alınan kan örneğinin 10 günlük incelenmesi sonrası sonucun negatif çıkması, çok büyük doğruluk oranı ile bebekte Down ,Edvards ve Patau sendromu olgularından herhangi birinin bulunmadığı anlamına gelmektedir. Test sonucunun pozitif olduğu durumda ise ilgili sendrom çok büyük olasılıkla mevcut olup, mutlaka doğrulama testi yani amniosentez veya cvs yapılması gereklidir. İşlemin çok önemli avantajlarının yanında; çoğul gebeliklere uygulanamaması, 15 güne yakın bir sürede sonuçlanması, pahallı olması ve yalnızca bazı kromozomal genetik hastalıklar hakkında fikir vermesi dezavantajlarıdır. Ancak yakın bir gelecekte bu olumsuzluklar da giderilecektir.

Amniyosentez

Paylaşın:

Amniyosentez nedir?
Amniyosentez, anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla amniyon sıvısının alınması işlemidir. İngilizce'de "amniosynthesis" olarak geçer.

Amniyosentez işlemi genellikle gebelik haftaları arasında riskli gebeliklerde yapılır. Tecrübeli ellerle yapıldığında oldukça ağrısız ve bebek için riskleri azdır.

Alınan amniyosentez mayisinde bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler: bebeğin idrar kanallarından dökülen hücreler, ağız, yutak, yemek borusu ve mide sıvısından gelen hücreler ile cilt hücrelerini içermektedir.

Amniyosentez işlemi sonrası elde edilen hücreler özel bir kültür ortamında gün içinde bekletilerek üretilir. Üretilen hücreler belli bir safhada toplanılarak kromozomları ayrıştırılır ve mikroskop altında görüntülenerek kromozomlar analiz edilir. (Kromozom analizi)

Kromozom analizinde görüntülenen hücreler direkt bebeğe ait olduğu için bebeğin kromozom yayılımını gösterir. Bu şekilde bebeğe ait kromozomlarda olan problemler rahatlıkla görülebilir ve aynı zamanda sex (cinsiyet) kromozomlarının incelenmesiyle bebeğin cinsiyeti de ortaya çıkar.  (Ancak yasa gereği ülkemizde amniyosentez sonrası cinsiyet tanımı yapılmamaktadır.)

Aşağıdaki resimde amniyosentez işleminin yapılışını görmektesiniz.

Amniyosentez, amniyosentes, annenin rahminden sıvı alınması işlemidir

Karından bir ince iğneyle ultrason eşliğinde amniyon kesesine girilir.

Amniyosentez işlemi ultrason eşliğinde yapılmaktadır

Yaklaşık cc amniyon sıvısı enjektör ile aspire edilerek genetik laboratuara gönderilir.


JİNEKOLOGLAR İÇİN ÖNEMLİ NOT:
Amniyosentez işlemi sonucu alınan sıvı 20 cc lik "beyaz contalı" enjektöre konulmalıdır.
Siyah contalı enjektörlerde bulunan silikon maddesi, alınan sıvı içindeki hücrelerin üremesini engelleyebilir. Bu şekilde alınan sıvılarda testin tekrarı dahi gerekebilir. Bu konuda bilimsel yayınlar mevcuttur. Hastalara maddi manevi çok büyük yük getiren gereksiz test tekrarlarından kaçınmak bu bilgiye önem veriniz.

Amniosentezin Yapılma Endikasyonları
Kimlere amniyosentez yapılır?

  • Yaşı 35 üzerinde olan anne adayı (üçlü tarama testine bakılmaksızın)
  • Anne adayının yaşının genç olmasına rağmen (

İskelet hastalıkları veya kalp hastalıklarının tespitinde amniyosentezin önemi bulunmamaktadır.  Bu tür problemlerde yapılan 2. düzey ultrasonlar önemli yer tutar. 

Amniosentezin Riskleri Nelerdir?
% oranında ( de bir olasılıkla) bebeğin kaybedilme riski vardır.   Ancak unutulmamalıdır ki;  tüm cerrahi girişimler gibi bu riskler tecrübeli ellerde en aza indirilebilir.

  • Fetusun amniosentez ignesinden zarar görmesi
  • Fetusun enfeksiyon kapması veya iğneden hasar görmesi
  • Placentanın infenksiyon kapması (Plasentit) 
  • Düşük (abort)
  • Erken doğum
  • Membran rüptürü (Suyun gelmesi)
  • Amniosentez sırasında sıvı kaçağı gün sürebilir.
  • Kan uyuşmazlığında izoimmunizasyon artabilir.  Bu yüzden eğer eşler arasında bir kan uyuşmazlığı da varsa amniosentez sonrasında ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi (Anti D İmmunglobulin)  yapılmalıdır.


Amniosentez bebeğe ait her türlü sorunu gösterir mi?
Hayır.  Bebek ile ilgili yalnızca kromozomal sorunlar amniosentez sonrasında saptanabilmektedir.

Örneğin bebekteki kalp veya kemik yapısı ile ilgili problemler amniyosentez sonrası yapılan kromozomal analizde görülmeyecektir. O yüzden düzenli ultrason takiplerinin önemi büyüktür.

Bebekte en sık görülen kromozomal anomaliler arasında ise "Down Sendromu"  bulunmaktadır.

Amniyosentez en sık olarak bebekte down sendromu olup olmadığını kesin olarak anlamak amacıyla yapılmaktadır. Çünkü down sendromu olan bir bebek ultrason altında tamamen normal görülebilmektedir. 

Gebelik İzlemi ve Laboratuar Testleri     >>>

Gebelikte Diğer Tarama ve Teşhis Testleri:

İkili Tarama Testi >>>
Ense Kalınlığı  (NT, nuchal translucency)  >>>
Üçlü Tarama Testi   >>>
NST (Non Stres Test)   >>>
Doppler USG (Kan akımı)  >>>

SSS: Amniyosentez

Amniyosentezin ne olduğunu ve neden önerilebildiğini merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok anne baba adayı bu tercihe bağlı prosedürü, ihtiyaçları olup olmadığını, ne için olduğunu ve risklerinin ne olduğunu merak ediyor. Amniyosentez hakkında en sık sorulan sorulara bir göz atın, ancak nihayetinde doktorunuzun seçeneklerinizi durumunuza göre değerlendirmenize yardımcı olacağını unutmayın.

Amniyosentez Nedir?

Aynı zamanda amniyo olarak da bilinen amniyosentez, rahminizden test ya da tedavi için kullanılmak üzere küçük bir miktar amniyotik sıvı alınarak yapılan doğum öncesi bir testtir. Amniyotik sıvı, bebeğinizi amniyotik kesede çevreler. Cenine ait hücreler içeren bu sıvıyı analiz etmek, bebeğinizin sağlığı hakkında çok önemli bilgiler sağlayabilir ve doktorunuza belli bazı doğum kusurları ve genetik ya da kromozom anomalilerini teşhis etmesine veya –daha çok– elemesine yardımcı olabilir. Amniyo aynı zamanda akciğer gelişimini değerlendirmek için de kullanılır. Laboratuvarda, altta yatan kaygının ne olduğuna bağlı olarak sıvı üzerinde farklı testler yapılır.

Doğum öncesi tarama ve tanı testleri tüm hamile kadınlara önerilir, ancak amniyosentez ufak da olsa bazı riskler taşıdığı için, bazı doktorlar bunu sadece yüksek kromozom ya da genetik anomali riskleri olduğunda önermeyi tercih edebilir. Genel olarak ultrason kontrolü ve ebeveynler için taşıyıcı testleri gibi tarama testleri doktorunuza bebeğinizin bir rahatsızlık ihtimaliyle ilgili bilgi verir. Amniyosentez gibi tanı testleri, bebeğinizin belli bir rahatsızlığı olup olmadığı hakkında daha kesin bilgi verir.

Amniyosentez, isteğe bağlıdır ve testi yaptırmakla ilgili doğru ya da yanlış bir seçim yoktur. Bazı anne baba adayları mümkün olduğunca fazla bilgi almak isterken, diğerleri bilmemeyi tercih edebilir. Bazı durumlarda daha fazlasını bilmek, bebeğinizin sağlığıyla ilgili önceden önlem almanıza yardımcı olabilir ve çok sık olmasa da doktorlar belli bazı rahatsızlıkları bebek doğmadan önce tedavi edebilmektedir. Doktorunuz sizin durumunuza bağlı olarak prosedürün riskleri ve faydalarını değerlendirip kendinizi en rahat hissedeceğiniz karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Amniyosentez, bazen bir tedavi olarak kullanılır. Örneğin çok fazla amniyotik sıvınız varsa (polihidramniyoz olarak bilinen bir durum), doktorunuz fazla sıvıyı tahliye etmenin

Amniyosentez Ne İçin Yapılır?

Amniyosentez, bebeğinizin sağlığını aşağıdakileri de içeren pek çok açıdan değerlendirmek için kullanılabilir.

Bazı genetik ve kromozom anomalileri ve rahatsızlıklar: Amniyosentez tüm potansiyel sorunları saptayamaz, ancak şunları test edebilir;

  • Down sendromu

  • Kistik fibroz

  • Orak hücreli anemi

  • Tay-Sachs hastalığı

  • Kas distrofisi

  • Fetal akciğer matürasyonu. Amniyosentez, bebeğinizin akciğerlerinin doğum için yeterince gelişip gelişmediğini saptayabilir.

  • Fetal anemi: Bebeğinizin kan uyuşmazlığı varsa, aneminin şiddetini belirlemek için amniyosentez kullanılabilir.

  • Fetal enfeksiyon: Bebeğinizin enfeksiyon riski yüksek olduğu düşünülürse, test önerilebilir.

  • Babalık testi: Amniyosentez doğumdan önce babalık testi için bebeğin DNA'sını elde etmek üzere kullanılabilir.

Doktorum Bu Testi Neden Önermiş Olabilir?

Doktorunuzun amniyosentez önermiş olmasının pek çok nedeni olabilir. Genetik amniyosentez testi aşağıdaki nedenlerle önerilebilir:

  • Doğum öncesi tarama testi veya ultrasondan alınan normal dışı sonuçlar. Doktorunuz doğum öncesi yapılan bir tarama testiyle ilgili endişe duyarsa, amniyosentez bu endişeyi doğrulayabilir ya da eleyebilir.

  • Sizin ya da eşinizin kromozom anomalisi ya da nöral tüp defekti olan bir çocuğu veya gebelik hikayesi var.Amniyosentez, şu anki gebeliğinizdeki potansiyel sorunları doğrulayabilir ya da eleyebilir.

  • Sizin ya da eşinizin aile hikayesi. Eğer sizin ya da eşinizin doğum kusurları ya da genetik bir rahatsızlık hikayesi varsa veya ikiniz de genetik bir rahatsızlığın taşıyıcısıysanız.

  • 35 yaşından büyükseniz. Gebelik yaşı, bebek için kromozom anomalisi riskini artırabilir.

Fetal akciğer matürasyon testi eğer acil olmayan bir durum için suni sancıyla erken doğum ya da sezaryen düşünülüyorsa önerilebilir. Bu durumda bebeğin akciğerlerinin doğuma hazır olup olmadığını görmek için amniyosentez, genellikle haftalar arasında önerilir.

Amniyosentez başka nedenlerle de önerilebilir. Örneğin, üçüncü trimesterindeki bazı anne adaylarına rahim enfeksiyonlarını teşhis etmek için önerilebilir. Ayrıca kan uyuşmazlığı olan bir bebekte aneminin şiddetini kontrol etmek de önerilebilir.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Çoğu zaman, sonuçlar normal (negatif) olacaktır. Unutmayın, genetik testin bazı genetik veya kromozom anomalilerini ortaya çıkarabildiğini, fakat hepsini belirleyemediğini aklınızdan çıkarmayın. Amniyosentezin sonuçları neredeyse % doğrudur ve doktorunuz sonucu anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer sonuçlar pozitifse, doktorunuz size seçeneklerinizi anlamanız için yardımcı olabilir ve ayrıca sizi bir uzmana yönlendirebilir. Ayrıca sizinle aynı sorunu yaşayan bazı destek grupları olabilir, doktorunuza eğer katılmak isteyeceğiniz bir grup biliyorsa sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Bazı durumlarda, sizi neyin beklediğini, nasıl hazırlanacağınızı ve seçeneklerinizin neler olduğunu anlamanıza yardımcı olabilecek doğum öncesi bir genetik danışmana yönlendirilebilirsiniz. Fetal akciğer matürasyon amniyosentezi bebeğinizin akciğerlerinin erken doğum için yeterince gelişmiş olup olmadığı konusunda sizin ve sağlık ekibinizin emin olmasını sağlayabilir.

Amniyosentezin Riskleri Nelerdir?

Ciddi komplikasyonlar çok nadirdir, ancak yine de doktorunuzun değerlendirmenize yardımcı olacağı, amniyosentezle ilişkilendirilen riskler vardır. Bu riskler arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

  • Amniyotik sıvı sızıntısı. Nadir durumlarda, vajinadan az miktarda amniyon sıvısı sızar. Çoğu zaman sızıntı bir hafta içinde durur ve gebelik normal olarak devam eder.

  • Bebeğe iğne batması. Bazen bebeğin kolu ya da bacağı iğne yoluna doğru hareket edebilir, ancak ciddi yaralanmalara sık rastlanmaz.

  • Rh hassasiyeti. Bazen, bebeğin kan hücreleri işlem sırasında annenin kan dolaşımına girerse, annenin vücudu plasentadan geçip bebeğin alyuvarlarına zarar verebilecek antikorlar üretmeye başlayabilir. Doktor, anne adayının vücudunun antikor geliştirip geliştirmediğini kontrol etmek için test yapabilir ve annenin vücudunun Rh antikorları üretmesini önlemek için Rh immünoglobülin kullanabilir.

  • Uterus enfeksiyonunun tetiklenmesi. Bu çok nadir bir durumdur ve vakada 1'den az görülür.

  • Bebeğe enfeksiyon bulaşması. Annede hepatit B veya C, toksoplazmoz veya HIV/AIDS gibi bir enfeksiyon varsa, amniyosentez önerilmeyebilir.

  • Düşük. Amniyosentez ikinci trimesterde yapılırsa, çok düşük de olsa (%) bir düşük riski vardır. Prosedür gebeliğin haftasından önce gerçekleştirilirse, risk yükselir.

Prosedür Sırasında Neler Olur?

Genetik amniyosentez genellikle hamileliğin 15 ila 20 hafta arasında yapılır. Daha erken yapılırsa, komplikasyon riski artar. Bazen üçüncü trimesterde de yapılır. Doktorunuza nasıl hazırlanmanız gerektiğini danışın. Testi gebeliğin haftasından önce yaptırıyorsanız, uzmanlar genellikle rahmi desteklemeye yardımcı olmak için mesaneninizin dolu olmasını tavsiye eder, bu nedenle öncesinde bolca su içmeniz gerekebilir. Gebeliğin haftasından sonra yaptırıyorsanız, delinme riskinden kaçınmak için mesanenizin boş olması önerilebilir.

Test sırasında doktorunuz sizden muayene masasına sırt üstü yatmanızı isteyecektir. Ultrason kontrolü doktorunuza bebeğin rahminizde nerede olduğunu tespit etmesine yardımcı olacaktır ve karnınız bir antiseptikle silinir. Genellikle anestezi kullanılmaz. Çoğu kadın bu prosedürü sadece hafif rahatsızlık verici ya da tamamen ağrısız bulur. Doktor, ultrasonu bir yol gösterici olarak kullanıp karın duvarınızdan rahminize doğru ince bir iğneyle girer. Yaklaşık 20 ml, ufak miktarda bir sıvı alınır. Bu sırada hareket etmeden yatmanız gerekmektedir. Prosedür sırasında ve çok kısa bir süre sonrasında, hafif bir kramp hissedebilirsiniz. Doktorunuz testten sonra bebeğinizin kalp atışını ultrasonla kontrol edecektir. Tüm işlem sadece birkaç dakika alır ve sonuçlar da testin ne için yapıldığına bağlı olarak genellikle birkaç gün ile iki üç hafta içinde hazır olur.

Yan Etkisi Var Mıdır?

Amniyosentezden sonra eve gidip rahatlamak ve bir iki gün yorucu aktivitelerden kaçınmak en iyisidir. Ayrıca hafif bir kramp ve pelvis bölgesinde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Amniyotik sıvı sızıntısı ve hafif kanamalar oluşabilir, ancak genellikle kendiliğinden dururlar. Aşağıdakilerden herhangi biri gerçekleşirse, doktorunuzla iletişime geçin:

  • Sıradışı vajinal akıntı ya da kanama

  • Birkaç saatten uzun süren şiddetli kramp

  • Yüksek ateş

  • İğnenin girdiği noktada kırmızılık ve iltihaplanma

  • Bebeğinizin alışılmadık biçimde hareket ettiğini ya da hareketsizleştiğini fark ederseniz (kaç haftalık hamile olduğunuza bağlı olarak, bebeğin hareketlerini hissetmek için henüz erken olabilir).

Tüm ebeveynler gibi siz de kendiniz ve bebeğiniz için en iyisini istediğinizden, seçeneklerinizi değerlendirmek zor olabilir. Doktorunuz bu konuda uzmandır, ayrıca amniyosentezi yaptırmak isteyip istemediğinize karar verirken, durumunuzu güvendiğiniz kişilerle de tartışabilirsiniz. Unutmayın, bu size daha fazla bilgi sağlayabilecek, isteğe bağlı bir testtir, ancak önemli olan, size doğru geleni yapmaktır.

Makaleler

Amniyosentez testinin riskleri nelerdir?

Amniyosentez testinin riskleri nelerdir?

Hamilelik sırasında, fetüs, suya çok benzer bir madde olan amniyon sıvısı ile çevrilidir. Amniyotik sıvı canlı fetal hücreler ve alfa-fetoprotein (AFP) gibi diğer maddeleri içerir. Bu maddeler doğumdan önce bebeğinizin sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlar.

Amniyosentez nedir?

Amniyosentez, test için fetüsü çevreleyen keseden küçük bir miktar amniyotik sıvının çıkarıldığı doğum öncesi bir testtir. Amniyotik sıvı örneği (bir onstan az), ultrason rehberliği altında, karın içinden uterusa yerleştirilen ince bir iğne ile çıkarılır. Sıvı daha sonra analiz için bir laboratuvara gönderilir. Genetik riske ve testin göstergesine bağlı olarak, bir amniyotik sıvı örneği üzerinde farklı testler yapılabilir.

Neden bir amniyosentez yapılır?

Amniyosentezden önce tam bir anatomik ultrason yapılacaktır. Ancak amniyosentez, Down sendromu gibi bir kromozomal anormallik gibi bazı doğum kusurlarını aramak için yapılır.

Amniyosentez hem anne hem de bebeği için küçük bir risk oluşturduğundan, doğum öncesi testi genellikle genetik hastalıklar için önemli bir risk taşıyan kadınlara sunulur, bunlar:

  • Anormal ultrason veya anormal laboratuar ekranları olsun

· Ailenin belli doğum kusurları öyküsü var

  • Daha önce doğum kusurlu bir çocuk veya hamilelik geçirmişseniz

Amniyosentez tüm doğum kusurlarını tespit etmez, ancak ebeveynlerin önemli bir genetik riski varsa, aşağıdaki koşulları tespit etmek için kullanılabilir:

· Orak hücre hastalığı

· Kistik fibroz

· Kas distrofisi

· Tay-Sachs ve benzeri hastalıklar

  • Amniyosentez, spina bifida ve anensefali gibi belirli nöral tüp defektlerini (beyin ve omurganın düzgün gelişemediği hastalıklar) tespit edebilir.

Ultrason, amniyosentez sırasında yapıldığından, amniyosentezde bulunmayan doğum kusurlarını (yarık damak, yarık dudak, kulüp ayağı veya kalp kusurları gibi) tespit edebilir. Ancak, amniyosentez veya ultrason ile tespit edilemeyecek bazı doğum kusurları vardır.

Bir amniyosentez geçiriyorsanız, bebeğin cinsiyetini öğrenmek isteyebilirsiniz; amniyosentez, doğumdan önce bebeğin cinsiyetini belirlemenin en doğru yoludur.

Bebeğin akciğerlerinin doğum için yeterince olgun olup olmadığını veya amniyotik sıvının enfeksiyon açısından değerlendirilip değerlendirilmediğini belirlemek için gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde amniyosentez de yapılabilir.

Amniyosentez ne zaman yapılır?

Doktorunuz bir amniyosentez önerdiyse, prosedür genellikle gebeliğin ve haftası arasında planlanır.

Amniyosentez ne kadar doğru?

Amniyosentezin doğruluğu yaklaşık %99,4tür.

Amniyosentez, yeterli miktarda amniyotik sıvı toplayamamak ya da toplanılan hücrelerin kültürlendiğinde büyümesini engellemek gibi teknik sorunlardan dolayı bazen başarısız olabilir.

Amniyosentezin riskleri var mı?

Evet. Bir amniyosentezin düşüklere neden olma riski vardır. Bebeğin veya annenin yaralanması, enfeksiyon ve erken doğum, oluşabilecek diğer potansiyel komplikasyonlardır, ancak oldukça nadirdir.

Amniyosentez yapmamayı seçebilir miyim?

Evet. İşlemden önce genetik danışmanlık alacaksınız. Amniyosentezin riskleri ve yararları size detaylı olarak açıklandıktan sonra, işlemin yapılmasını isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.

Amniyosentez sırasında ne olur?

Amniyosentez için hazırlanmak için karın bölgesinin küçük bir bölgesi antiseptik ile temizlenir. Herhangi bir rahatsızlığı azaltmak için yerel bir anestezi (ağrı kesici ilaç) alabilirsiniz. Doktorunuz önce fetüs ve plasenta pozisyonunu ultrason ile tespit eder. Ultrason rehberliğinde doktor, karnınızdan ve rahminizden ve amniyon kesesinden bebeğin uzağında ince, içi boş bir iğne sokar. İğneden az miktarda bir sıvı (onstan daha az) alınır ve laboratuvar analizine gönderilir.

Amniyosentez sırasında veya işlemden birkaç saat sonra küçük adet benzeri kramp veya rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Amniyosentez sonrası normal aktivitelere devam edebilir miyim?

Bir amniyosentezden sonra eve gitmek ve günün geri kalanında rahatlamak en iyisidir. Hiç yorucu bir aktivite yapmamalı veya yapmamalı, 20 kilodan fazla bir şey kaldırmamalısınız (çocuklar dahil) ve cinsel ilişkilerden kaçınmalısınız.

İşlemden sonraki gün, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Amniyosentez sonrası doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Ateşiniz varsa veya kanama, vajinal akıntı veya kramplardan daha şiddetli olan karın ağrısı varsa doktorunuzu arayın.

Amniyosentez sonuçlarını ne zaman alacaksınız?

Amniyosentezin sonuçları genellikle hafta içinde bulunur. Sonuçları 3 hafta içinde alamadıysanız, doktorunuzu arayın.

Amniyosentez testi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Türkan Gülpınar’dan randevu alabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır