kayısı kompostosu kabızlığa iyi gelirmi / Kabızlığı Giderecek 7 Tarif - Uzm Dyt Elif Erkin

Kayısı Kompostosu Kabızlığa Iyi Gelirmi

kayısı kompostosu kabızlığa iyi gelirmi

Kuru Kayısı mı, Taze Kayısı mı?

Kuru kayısı kahvaltılarda, ara öğünlerde, bazen de tatlılarda tükettiğimiz bir besindir. Kuru kayısı üretiminde dünya lideri konumda olan Türkiye’de özellikle ara öğünlerde veya ağzı tatlandırmak için kuru kayısı çokça tüketilir. Gülgiller ailesinden gelen kayısı, cinsine göre tat, renk ve şekilde açısından minik farklılıklar gösterse de hassas bir sert çekirdekli meyvedir. Hassas olması çürüme süresini kısalttığından dolayı kayısı, hasat edildikten sonra daha çok kurutularak tüketilir.


Kuru Kayısı Besin Değeri

Kuru kayısı aslında taze kayısının suyunu kaybetmesi sonucunda elde edilir. Ancak bu kayısının besin değerini tamamen kaybettiği anlamına gelmez. Sadece taze meyvenin suda çözünen ve ısıya duyarlı vitaminlerini etkiler. İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir. Yaş kayısının faydaları gibi etki gösterir. 4 adet kuru kayısı yaklaşık şu besin değerlerine sahiptir:

  • Karbonhidrat: 5 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 1,30 gram
  • Şeker: 15 gram
  • Lif: 2 gram
  • A vitamini: Yüzde 20
  • C vitamini: Yüzde
  • Kalsiyum: Yüzde
  • Demir: Yüzde

Kuru Kayısının Faydaları

Kuru kayısı taze kayısı gibi sağlığa pek çok katkı sağlar. Kuru kayısının faydaları şöyle detaylandırılabilir:

Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek

K vitamini aşırı kanamayı durduran bir vitamindir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.

Kasları Besler

Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu da kuru kayısıyı, metabolizmayı güçlendirmede, organ ve dokuların iyileştirilmesinde güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Ayrıca protein sentezi için de faydalıdır.

Tansiyon Kontrolü Sağlayabilir

Muzdan 3 kat fazla potasyum içeren bu meyve, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca vücudu kalp damar hastalıklarından korumaya da destek olur.

Cilt Parlaklığı Verir

Kuru kayısı yağı, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olan kuru kayısı, cildi canlandırır. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değildir. Kuru kayısı suyu, egzama, uyuz ve güneş yanığından kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerinin tedavisinde destekçidir.

Solunum Yollarını Rahatlatabilir

Solunum sorunları için de kuru kayısının yararları olabilir. Kuru kayısı balgam söktürücü bir özellik gösterebilir. Uyarıcı etki yaratan kuru kayısı, bu sayede solunum yollarındaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Astım ataklarını dindirmede de etkili olabilir.

Kan Seviyelerini İyileştirebilir

Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır. Bunu doktorunuza danışarak yapmanız gerekir.

Göz Sağlığını Korur

Kuru kayısının içerdiği A vitamini, görme yeteneğini geliştirir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu vitamin, vücuttan serbest radikallerin uzak durması için bir bariyer görevi görür. Hücre ve dokuların sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcıdır. Zeaksantin antioksidanı içeren kuru kayısı, bu sayede göz sağlığını iyileştirir. A vitamini, beta karoten ve E vitamini içeriği ile de yine kuru kayısı yaşa bağlı göz bozukluklarının önlenmesinde veya hafiflemesinde katkı sağlayabilir. Kayısıdaki karotenoidler, retina ve lens üzerindeki oksidatif stresi azaltmada yardımcıdır.

Kalp Ritmini Düzenler

Sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olan potasyum, kalp atışını düzenlerken kas fonksiyonlarının korunmasına destek olur.

Hamilelikte Tüketilebilir

Hamilelik sırasında kanama ve kasılmalar olası problemlerdir. Yine vajinal enfeksiyonlar da sorun yaratır. Kuru kayısı tüketmek, tüm bu risklere karşı faydalı olabilir. Yine emziren anneler de kuru kayısıyı beslenmelerine ekleyebilirler.

Sindirim Sistemini Temizler

Kabızlık sorunlarında pektin ve selüloz içeren kuru kayısının tüketilmesi bilinen bir alışkanlıktır. Pektin kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen lif görevi görür. Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir. İstenmeyen atıkların temizlenmesine yardımcı olur. Kuru kayısı, sindirim sistemi için alkali bir ortam üretir ve asitlerin yok edilmesini sağlar. Yemekten önce kuru kayısı tüketimi, sindirimi hızlandırabilir ve hazmı kolaylaştırabilir.

Kuru Kayısıdaki Minerallerden Faydalanın

Kuru kayısıdaki kalsiyum kemikleri güçlendirerek sinirleri korur. Yine magnezyum içeriği, kuru kayısının tüketilmesi için bir nedendir. Magnezyum, endişeli ve stresi yatıştırıcı bir mineral olarak bilinir. Uykusuzluk ve kas krampları için de faydalı olabilir.

Günde Kaç Kayısı Yenmeli?

Her gramında 48 kalori olan bu meyve ölçülü tüketilmelidir. 1 kase yenen yaş meyvenin kuru halinin tüketilmesi durumunda bu oranın yarım kase olması gerektiği bilinir. Özellikle spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağı olabilecek kuru kayısıyı, günde 4 adetten fazla tüketmemek önemlidir. Diyabet hastalarının taze kayısı yemeleri tavsiye edilir. Diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kayısı yemeyin.

Fazla Kuru Kayısı Yemek Zararlı mıdır?

Kuru kayısının faydaları saymakla bitmez. Ancak kuru kayısının aşırı tüketilmesi sorunlara sebep olabilir. Kayısıdaki diyet lifi, vitamin ve mineraller kuruduğunda konsantre olur. Ancak öte yandan kalorisi artar. Bu da kilo kontrolü konusunda sorun yaratabilir. Sağlıklı olsa da içerdiği şeker nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kan şekerini yükseltmemesi için kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Ayrıca kayısı çekirdeği faydaları da tartışma konusudur. Kanser tedavisi için kullanılabileceği iddia edilen kayısı çekirdeğindeki amigdalin maddesi (B17 vitamini ve laetril olarak da bilinir) olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu maddenin aşırı tüketimi kusma, baş dönmesi, terleme ve baygınlık gibi semptomlara neden olup ciddi sonuçlar yaratabileceğinden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Kanser tedavisindeki faydası henüz kanıtlanmamış olan kayısı çekirdeğini tüketmeden doktorunuza danışın.

Kayısı Zayıflatır mı?

Kuru kayısı içerdiği diyet lifi sayesinde beslenmenizde yer verebileceğiniz bir besindir. Ancak “kayısı zayıflatır” gibi bir iddia doğruluğu kanıtlanmamış bir iddiadır. Ayrıca kuru kayısı kalorisi, kilo vermeye çalışıyorsanız sorun teşkil edebilir. Bu noktada taze kayısı tüketmeniz daha doğru olacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kabızlığı Giderecek 7 Tarif

TARİF 1

5 bardak suyun içine bir avuç maydanoz, 1 avuç kiraz sapı, 3 poşet yeşil çay, 3 tane kuru kayısı, bir limon suyu atarak kaynatın.

Günde kez aralıklarla kabızlık giderici çayı için !

TARİF 2

Akşamdan 1 kuru kayısı ve 1 mürdüm eriği bir bardak suyun içine atın ve sabaha kadar bekletin sabah aç karnına önce suyu için ardından kayısı ve eriği tüketin.

TARİF 3

Bir çay bardağı yoğurda havanda dövülmüş 1 çay kaşığı keten tohumu ilave edip sabah aç karnına tüketin. Eczaneden probiyotik alıp ilave edebilir yada sade marketten probiyotik yoğurtta kullanabilirsiniz.

TARİF 4

Bir küçük tencere içine arpayı dökün ve üzeri arpayı kapatacak kadar su ilave edin. Ocakta suyu kaynatarak güzelce arpayı haşlayın ve üzerine 2 kabak, pırasa, ıspanak, kereviz sapı, 1 yemek kaşığı zeytin yağı ve biraz tuz ekleyerek pişirin, blender edip çorbanızı hazır hale getirin. Her sabah aç karnına tüketin.

TARİF 5

Pırasayı zeytinyağı ile pirinçsiz olarak pişirin. 2 günde 1 öğünü bu yemekle geçirin.

TARİF 6

1 Kuru incir, 2 kuru kayısı,2 kuru erik ; Hepsi ince ince doğrayıp 1,5 çay bardağı suda haşlayın. Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak su ile 3 gün boyunca tüketin.

TARİF 7

İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. - Hamuru derecede pişirin. Her gün bir dilim tüketin. (Kilo problemi olmayanlar)

Kayısı hoşafı tarifi (Şekersiz)

Kayısıları akşamdan iyice yıkayıp, bir tencerede 3 bardak suyla ıslatın.

Ertesi gün, aynı tencereyi orta ateşte kaynatın.

Kaynayıp kayısılar şişince limon suyunu ve istediğiniz ölçüde pekmezi ekleyerek karıştırın.

Biraz daha kaynattıktan sonra altını kapatıp isteğe göre süzün ve pekmezin kayısı hoşafıyla özdeşmesi için karıştırın.

Afiyet olsun

Kayısı Hoşafı Faydaları

Uzmanlar, günde bir bardak kayısı nektarı ve kayısı hoşafının günlük A vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşıladığını söylüyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre, sağlıksız ve mat bir ciltten kurtulmak için günde bir bardak kayısı nektarı tüketilmesi gerekiyor.

Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı oluyor.

İçerdiği C vitamini ile de bağışıklık sisteminin güçlendirmeye yardımcı olur.

Kayısı hoşafında bulunan besinler saç uzamasını da desteklerler ve saç dökülmesine engel olurlar.

İçeriğinde bol miktarda kalsiyum, demir, fosfor ve manganez barındıran kayısı suyu, güçlü kemikler için gerekli tüm temel besinlere sahiptir.

Kabızlığa iyi gelir ve bağırsak hareketlerinizin hızlanmasını sağlar.

Kayısıdaki C vitamini içeriği kalbi serbest radikallerden korur.

Kayısının faydaları nelerdir?

Kayısının yüksek besin değerine sahip olduğunu belirten Tatlıoğlu, "A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Antioksidan özelliği ile de bedeni sağlıklı tutarak hastalıklardan koruyor. İçeriğinde antioksidan etkiye sahip 'karotenoid' bulunmaktadır. Sarı, turuncu ve kırmızı renkleri barındıran karotenoidlerden olan beta-karoten kayısıda bol miktarda bulunur. A vitaminin ön maddesidir ve ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Vücutta, A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranı en fazla olanı beta-karotendir. Yağda çözünebilen A vitamini; görme, üreme ve sağlıklı bir cilt ile bağışıklık sisteminin korunması açısından önemlidir" diye konuştu.

Kayısının tüm vücuda iyi geldiğini de sözlerine ekleyen Nur Tatlıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

  • "Kalbi koruyor, cildi güzelleştiriyor. Kayısı, sağlıklı ağız ve dişlerden parlak bir cilde kadar tüm vücut için yararlı bir besindir. Yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler, tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, diş eti sorunlarının oluşmasını engeller ve ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bol miktarda demir içeren kayısı, kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. Hamileler, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için yararlı bir meyve olan kayısının taze olanında C vitamini bulunmaktadır. Antioksidan özellikteki beta-karotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi vardır. Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler."

Kışın gün kurusunu tüketin

Tüketim miktarının sınırlandırılması gerektiğini de ifade eden Tatlıoğlu, "Yaz aylarında tazesi tüketilebilen kayısının yıl boyunca kurusu da uygun ortamlarda saklanabilmektedir. Ancak kuru kayısının rengini korumak için kullanılan kükürtdioksit astım hastalarında alerji riskini artırmaktadır. Bu sebeple sülfür içermeyen, doğal yollardan kurutulan, işlem görmemiş, koyu renkli 'gün kurusu' denilen kayısı tüketilmelidir. Kuru kayısının glisemik indeksi yüksektir ve tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır" dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası