abajur nedir ne işe yarar / Abajur - Vikipedi

Abajur Nedir Ne Işe Yarar

abajur nedir ne işe yarar

Abajur nedir? Abajur modelleri ve evde abajur yapımı

Abajur nedir? Abajur, ışığı dağıtmamak ve gözleri fazla aydınlıktan yormamak için kullanılan lamba siperliğidir. 

Abajur kelimesinin kökü Fransızca’dır. Abattre Fransızca da hafifletme, kırmak, kısmak gibi anlamlarda kullanılır. Jour anlamı ise gün ışığı, aydınlık manasına gelir. Abajur; kağıttan, kumaştan, madenden, cam gibi maddelerden yapılır.

ABAJUR MODELLERİ

Abajur nedir?

Abajur modelleri için çeşitli tarzlar mevcut. Klasik yapıdan çıkıp her türlü dekorasyona uygun stilleri üzerinde taşıyan abajur modeller; hasır, spor ve cam olmak üzere birden fazla yapıya sahip. Abajurlar ışık şekline göre sınıflandırılırlar. Az ışık saçan ve çok ışık saçan abajur olmak üzere iki ana başlıkta bunu inceleyebiliriz. Abajurlar ayarlanabilir özelliğe sahiptir fakat bazıları sabit ışık ayarında durmaktadır.

Ayrıca eğer ışığın tepeden gelmesini istiyorsanız tercih edeceğiniz model abajur değil lambader olmalıdır.

ABAJUR FİYATLARI

fiyatları

Güncel araştırmalar sonucunda abajur fiyatlarının 40 tl ila 5.OOO tl arasında değiştiğinden bahsedebiliriz. Bu fiyatlar abajurun yapımında kullanılan malzeme, işçilik ve markasının yerli ya da yabancı oluşuna göre değişmektedir.

EVDE YAPABİLECEĞİNİZ ABAJUR TEKNİKLERİ

aydınlatma

ŞARAP ŞİŞESİNDEN ABAJUR YAPIMI

Belki sizin için özel olan bir şarap şişesinden ya da herhangi bir şarap şişesinden yapabileceğiniz abajur yöntemimiz de oldukça kolay bir yöntem. Bunun için yapmanız gereken şey şişeyi özel şişe delici bir matkap ucu ile delmek. Ardından abajuru ve açma kapama düğmesi olan elektrik kablosunu yerleştirelim. Son olarak şişenin rengine uygun bir ampulü şişenin içine yerleştirmenizin ardından abajurunuz kullanıma hazır hale gelecek.

YOĞURT KOVASINDAN ABAJUR YAPIMI

Yoğurt kovasından abajur yapımı da oldukça yaratıcı ve geri dönüşümle gerçekleştirebileceğiniz yöntemlerden birisidir. Bunun için ihtiyacınız olan malzemelerse bir yoğurt kabı, keskin bir bıçak, kabloya takılı çıplak ampul ve silikon tabancası ya da güçlü bir tutkaldan ibaret. Öncelikle boş yoğurt kovasının ortasını delelim. Ardından yine makas ya da bıçak yardımı ile kablonun geçeceği kısmı açalım. Sonra kabımızın üzerine ayarlamış olduğumuz kumaşı yerleştirerek hava kalmayacak biçimde yapıştıralım. Sonra kabloyu kestiğiniz delikten geçirerek ampulü yerleştirelim ve bir tutturucu yardımı ile istediğimiz bir yere sabitleyelim. 

KURDELEDEN ABAJUR YAPIMI

Eğer evinizdeki eski abajurunuzdan sıkıldıysanız ve rengarenk görünen bir abajura ihtiyacınız varsa bunun için en ideal malzeme kurdelelerdir. Son derece şık ve hareketli bir görünüm ortaya çıkaran kurdeleden abajur yapımı ayrıca son derece keyifli ve kolay bir tekniktir. Bunun için yapmanız gereken şey kurdelelerinizi 5 cm uzunluğunda keserek iki ucu birleşik bir şekilde birleştirip silikon tabancası yardımıyla abajurunuza sabitlemek. Tüm kurdeleleri yan yana yapıştırdıktan sonra son olarak otrişi abajurun üst bölümündeki yuvarlağın kenarlarına geçirerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

ABAJUR TELİ

Abajur telleri 25 ila 50 cm arasında değişmektedir. Tavan, şapka, marul ve kıvırcık gibi farklı modelleri mevcuttur.

ABAJUR TELİ
Abajur teli
Abajur teli

ABAJUR AYAKLARI

Abajur ayakları malzeme ve form olarak çeşitlendirilmektedir. Örnek olarak, doğal ahşap, seramik, bakır ve krom modelleri günümüzde yaygın olarak kullanılmakta. Ayrıca dokunmatik abajur ayakları da oldukça kullanışlı.

İç Mimar Gizem UçkunTiryaki

Kendin yap: Kolay ve rengarenk puantiyeli abajur

Kendin yap: Kolay ve rengarenk puantiyeli abajur

Çocuk odasına sevimli bir aydınlatma: El yapımı çocuk abajuru tarifi

Çocuk odasına sevimli bir aydınlatma: El yapımı çocuk abajuru tarifi

El yapımı 8 abajur tarifi – Kendin yap videoları

El yapımı 8 abajur tarifi – Kendin yap videoları

Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Image

Tarih boyunca insanlık için ışık çok önemli olmuştur. Doğal ışık kaynağımız olan güneşin aydınlatması yeterli olmadığı durumlarda, bulunduğumuz ortamın istediğimiz derecede aydınlatılabilmesi için çeşitli ışık kaynaklarından faydalanırız. Lamba ya da floresan çeşitleri kullandığımız ışık kaynaklarına birer örnektir.

Lamba ve floresan dışında kullandığımız ışık kaynaklarından biri de aydınlatma armatürleridir. Son yıllarda çeşitli alanların aydınlatılmasında armatürlerin daha sık tercih edildiğini görüyoruz. Bu nedenle aydınlatma armatürleri ile ilgili sık sık sorular soruluyor.

Bu yazımızda sizler için Armatür Nedir ve Armatür Nasıl Seçilir sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca Aydınlatma Armatür Çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Armatür Nedir?

Armatür, üzerinde lambaların bağlanabilmesi için bir ya da birden fazla duy bulunduran gövdeye verilen isimdir. Lamba, güç kaynağı, sürücü ve optik gibi çeşitli ekipmanlar armatür tanımının içerisindedir. Armatürde elektrik lambası kullanılır ve yapay ışık oluşturulur. Ayrıca neredeyse tüm armatürlerde gövde ve lambanın tutup değiştirilmesini sağlayan bir priz bulunur.

Baktığımızda aydınlatma konusunda lamba ve armatürün sık sık karıştırılan terimler olduğunu görüyoruz. Lamba, armatür içerisindeki ışığın kaynağıdır ve lambalar; LED, akkor ampul ve çeşitli floresan tüpler olmak üzere farklı yapılarda olabilir. Armatür ise farklı yapılardaki lamba bağlantılarının bulunduğu bir gövdedir. Yani lamba yapay ışık üreten bir bileşendir. Aydınlatma armatürü ise bütün bir aydınlatma aygıtıdır.

Aydınlatma Armatür Çeşitleri 

Armatürler sahip oldukları avantajlardan dolayı son yıllarda daha sık kullanılmaya başladı. Armatürlerin kullanım oranı artıkça, karşımıza farklı yapı ve özelliklerde aydınlatma armatür çeşitleri de çıkmaya başladı. Ayrıca kullanıcının farklı alanlarda istediği oranda ışıktan faydalanabilmesi adına da farklı yapı ve özelliklerde aydınlatma armatür çeşitleri üretilmeye başladı.

Günümüzde kullanılan bazı aydınlatma armatür çeşitleri şu şekildedir;

  • Tip A Tijli (Sarkıtlı) Armatür: 25-30 cm civarında çapa sahip olan, opal cam globlu ve tercihen 150 cm uzunluğunda sarkıtlı alüminyumdan yapılmıştır.

  • Tip B1 Tavan Armatürü: 25-30 cm civarında opal cam globlu armatür çeşididir.

  • Tip B2 Tavan Armatürü: 25-30 cm civarında opal cam globlu olan, alüminyumdan yapılan, sürgülü tutucuya sahip olan ve 0.50 mm kalınlığında DKP sac gövdeli armatür çeşididir.

  • Tip C Porselen Kaideli Armatür: 16-21.5 cm çapında olan, lastik contalı ve vidalı opal cam globlu duvar ya da tavan armatür çeşididir.

  • Tip E Çelik Telli Kafesli Etanj Armatür: Adından da anlaşılabileceği gibi üzerinde çelik tel kafes bulunan, camlı, lastik contalı, özel alüminyum altlığa sahip olan armatür çeşididir. Ayrıca tavan ve duvar için olmak üzere iki ayrı tipte üretilir.

  • Tip G Çift Duylu Tijli (Sarkıtlı) Armatür: Yapı olarak Tip A ile aynıdır, tek farkı Tip G’de iki duy bulunur.

  • Tip H Atölye Armatürü: 40 cm çapında olan, 1 mm sacdan üretilen, emaye fırın boyalı, kontak iticili, soket sıkıştırma yayı ve porselen duya sahip olan armatür çeşididir. Gerektiğinde kondansatör, balast, tij ve cam takılabilir.

  • Asma Tavan Armatürü: Yapısında kordon, duy ve rozans bulunan tavan armatür çeşididir.

  • Tip L Etanj Armatür: Dökme demir ya da alüminyumdan oluşan gövdeye sahiptir, opal cam ya da şeffaf globlu ve lastik contalı armatür çeşididir.

  • Avize Armatürü: Sarkıt uzunluğu 60-80 cm arasında değişiklik gösterir. Madeni kolları ve porselen duyu bulunur. N1 tipi bir kollu, N2 iki ve üç kollu, N3 tipi 4 ve 5 kolludur.

  • Tip O Aplik Armatürü: Yapısında madeni kol, opal cam glob ve porselen duy bulunur.

  • Projektör Armatürler: Cephe aydınlatmalarında, şantiyelerde ve otoparklarda kullanılan armatür çeşididir.

  • Acil Aydınlatma Armatürleri: Yerleşim yerleri ile ilgili bazı standartlar vardır. Elektrik kesilse dahi en az 1 saat daha ışık saçabilir. 

Bazı aydınlatma armatür çeşitleri bu şekildedir.

Armatür Nasıl Seçilir?

Aydınlatma armatür çeşitlerinin yapısında farklı özelliklerde lambalar kullanılabiliyor. Ancak bazı avantajlarından dolayı son yıllarda LED’li armatürler daha çok tercih ediliyor. Tabii ki LED’li armatür daha çok tercih ediliyor diye siz de LED’li armatür seçmek zorunda değilsiniz. Armatür seçiminde önemli olan parametrelerden biri daha tasarruflu olmasıdır. LED’li armatürlerin daha çok tercih edilme sebeplerinden biri de budur.

Armatür seçiminde dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise istenilen oranda ışık yaratmasıdır. Eğer ortam aydınlatması istenilen düzeyde değilse gerekli değişiklikler yapılmalı ve ortam aydınlatması istenilen düzeye getirilmelidir. 

Armatür seçiminde, armatürün kullanılacak olduğu alan da önemlidir. Sonuçta neredeyse hiç kimse salonunun ortasında dekorasyon ile uyumsuz ve hoş bir görüntü oluşturmayan armatür görmek istemez. 

Armatürün kullanım amacı da armatür seçiminde önemli bir parametredir. Örneğin; armatür salonunun tamamını mı aydınlatacak yoksa spesifik bir şekilde sadece yemek masasını mı? Bu tarz soruların cevapları da armatür seçiminde önemlidir.

Bu yazımızda sizler için Armatür Nedir ve Armatür Nasıl Seçilir sorusuna cevap verdik. Ayrıca Aydınlatma Armatür Çeşitlerinden bahsettik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası