kıkırdak deliği bakımı / Yeni Delinmiş Kulakların Bakımı Nasıl Yapılır?: 10 Adım

Kıkırdak Deliği Bakımı

kıkırdak deliği bakımı

Kulak deldirdikten sonra 6 hafta bekleyin

Sağlık

 Son Güncelleme:

Kulak deldirdikten sonra 6 hafta bekleyin

Kulak delinirken kullanılan delme tabancası yanı sıra doktorların kullandıkları başka steril aletlerin de bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Öncel Koca, önemli olanın hijyen kurallarına uymak olduğuna değiniyor ve yaşanabilecek sağlık sorunları hakkında bilgi veriyor.

“Bazen bazı kulakların delinmesi sıkıntı oluşturabilir; bunlar yara yeri enfeksiyonu riski açısından diabetik hastalar, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olanlar, kötü yara iyileşmesi olanlar, bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalığı olanlar, dermatolojik hastalığı olanlar ve kulak gelişiminin çok başındaki yaşı küçük çocuklar şeklinde sıralanabilir. Hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde kan yoluyla birtakım viral hastalıklar bulaşabilir (hepatit-B, AİDS vb). Kulak lobülü veya kepçesinde enfeksiyon, apse, hatta kulak kıkırdağında nekroz ve ileride buna bağlı şekil bozuklukları oluşabilir.

Deldirme işlemi için hijyenik şartların kullanıldığından emin olunan veya bu işlemi yapan sağlık kurumları tercih edilmelidir. İşlemi gerçekleştirecek olan kişi hijyene dikkat etmeli, steril eldiven giymeli, delik açılacak olan bölge sterilize edici özel solüsyonlarla temizlenmelidir. Delmek için kulağın kıkırdaksız olan ve en çok kanlanan meme kısmı tercih edilmeli, enfeksiyona açık olan, daha az kanlanan ve kıkırdak içeren kulağın diğer kısımları pek seçilmemelidir. Delmede kullanılacak olan küpe sallantısız, en az alerjik olan titanyum veya 14 ayar altın alaşımlı olmalıdır.”

DELME İŞLEMİNDEN SONRA HAFTA BEKLEYİN

“Komplikasyonsuz bir deldirme işlemi sonrasında (enfeksiyon, alerji vb.) iyileşme periyodu olan hafta boyunca küpeyi çıkarmamak gerekir. Sonrasında da kendi hijyenine dikkat edilmeli kulağa temas edebilecek şeylerden sakınılmalı, eller iyi yıkanmalı ve öyle dokunulmalıdır.

Deldirilen yerin bakımı için eğer kişi kendi bakımını yapacaksa günde 2 veya 3 kez ellerini iyi yıkandıktan sonra küpeyi çıkarmadan delik içinde birkaç kez kibarca döndürmeli, deliğin ön ve arka tarafı ucu steril solüsyon veya alkolle silmelidir. Karşılaşılan sorunlar arasında kulak deldirenlerin yaklaşık %30’unda takip eden birkaç gün ya da hafta içinde bazı minör komplikasyonların olduğu belirtilmektedir. Bunlar minör enfeksiyonlar (%77), alerjik reaksiyon (%43), keloid (%), travmatik yırtılma (%) şeklinde sayılabilir.”

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?

“Delik etrafında kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet, ağrı, kötü kokulu sarı-yeşil bir akıntı olması akla yara yeri enfeksiyonunu getirmelidir. Bu durumda hemen bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bakteriel perikondit denen tüm kulak kepçesini kaplayabilen ve kıkırdakta erimeye yol açan, ağrılı, ateşe ve vücutta kırıklığa yol açan şiddetli bir enfeksiyon gelişebilir.

Diğer bir komplikasyon metal (özellikle de nikel) alerjisidir. Her ne kadar deldirme işlemi altın küpe ile gerçekleştirilmekteyse de, bazı alerjik kişilerde kullanılan tabancanın nikel kaplaması bile reaksiyon yapabilmektedir. Alerjik kişilerde nikel içeren küpelere dikkat etmek gerekir. Eğer bunları dikkate almamış ve taktığınız küpe deliğinin etrafı kızarık, kaşıntılı ve sulanıyor ise alerji ortaya çıkmış demektir. Bu durumda hemen küpeyi çıkarmalı ve bir uzmana başvurmalısınız.

Delik iyileştikten sonra (ortalama 6. haftadan sonra) Hijyen kurallarına dikkat etmeye devam etmelisiniz. Küpelerinizi takmadan önce alkol veya kolonya ile silmeli, küpeyi ellerinizi yıkadıktan sonra takmalı, gece yatarken deliğin havalanması için küpelerinizi çıkarmalısınız.

Önemli bir komplikasyon, özellikle büyük sallantılı küpe kullananlarda, küpenin yanlışlıkla bir yere takılması veya ani çekilmesi sonucu kulak memesinin yırtılmasıdır. Bu yüzden çocuklarla oynarken, dans ederken, spor yaparken veya duş alırken küpeleri çıkarılmalıdır ve en kısa sürede bir uzmana başvurulmalıdır. Geç dönem görülen bir diğer komplikasyon keloid dediğimiz kötü ve kabarık yara iyileşmesidir. Tedavisi yine uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.” 

False

Kulak Deldirdikten Sonra Oluşan Enfeksiyon Nasıl Geçer?

 

Kulak deldirme oldukça güvenli ve basit bir işlem olsa da sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için bazı kurallara uymak gerekir. Kulak deldirme esnasında yaşayacağınız ve sonrasında yapmanız gereken şeyleri bilirseniz, kulak deliğinizin enfeksiyon kapmasını engelleyebilirsiniz.

Kulak deldirirken kulak delme tabancası mı yoksa iğne mi kullanılacağı, kulağın hangi bölgesinin delineceğine göre farklılık gösterecektir. Kulağınız tabanca ile delinecekse kulak delmede kullanılan özel küpe, tabanca yardımıyla tek seferde kulak derisini delecek ve küpenin yerleşmesini sağlayacaktır. İğne kullanılması durumunda ise iğne ile delik açıldıktan sonra küpe yerine yerleştirilecektir. İşlemin öncesinde ve sonrasında delinen bölgenin temizlenmiş olmasına dikkat etmeli ve iyileşme sürecinde enfeksiyonu önlemek için gerekli talimatlara uymalısınız.

Kulak Deldirdikten Sonra Ne Yapılmalı?

Kulak deldirdikten sonra düzgün bir bakımla enfeksiyonları önleyebilir ve iyileşme sürecinizi kısaltabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Kulak Deldirdikten Sonra İltihap Nasıl Geçer?

Kulak deldirmede aslında kulağınızda açık yara yaratmış oluyorsunuz. Kulak memesi deldirdiyseniz, kulağın bu kısmının iyileşmesi yaklaşık hafta sürecektir. Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, iyileşme sürecinin daha uzun sürecek ve bölge enfeksiyona daha yatkın hale gelecektir.

İltihaplanma süreci bir kez başladıktan sonra kolayca enfeksiyona dönüşebilir. Kulak deliğinize ya da küpenize kirli ellerle ya da aletlerle dokunduysanız, enfeksiyon kapmanız mümkündür. Bunun dışında küpeniz çok sıkı takıldıysa ve yara nefes alamadığı için iyileşemiyorsa yine enfeksiyon oluşumu görülebilir. Benzer şekilde steril olmayan aletlerin kullanılması ya da deldirme işleminin yapıldığı ortamın steril olmaması gibi durumlarda da enfeksiyon gelişebilir.

Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

Kulak Deliği Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak deldirdikten sonra oluşan enfeksiyon küçükse evde kendi kendinize yapacağınız şeylerle enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte kulak kıkırdağınızı deldirdiyseniz, buradaki enfeksiyonların tedavisi daha zor olduğu için tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Kulak memesi deldirme sonucu yaşadığınız ufak çaplı enfeksiyonların tedavisinde şu adımları uygulayabilirsiniz:

Enfeksiyonunuz iyileşmiş görünüyor olsa dahi yukarıdaki adımları hafta boyunca günde iki kez uygulamaya devam edin. Bununla birlikte küpenizin yerinden oynamadığını, kulak derisine girdiğini, enfeksiyonun geçmediğini ve ateşinizin çıktığını görüyorsanız, tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.

Kulak deliğiniz iltihap kaptıysa küpenizi çıkarmamanız daha iyi olacaktır. Küpeyi çıkarmak yaranın iyileşmesini sağlayıp enfeksiyonun derinin içerisinde kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman tavsiyesi olmadan küpenizi çıkartmamalısınız. Kulağınızı deldirdikten sonra yaranın iyileşmesinin ardından ( hafta) herhangi bir enfeksiyon yoksa küpenizi çıkarabilirsiniz.

Eski Kulak Deliğinde Neden Enfeksiyon Oluşur?

Bazen eskiden açılmış deliklerde de enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu durumda göreceğiniz belirtiler, yeni delinen kulakta görülen belirtilerle aynı olacaktır.

Eski kulak deliğindeki enfeksiyonları tedavi etmek için daha önce önerdiğimiz adımları uygulayabilirsiniz. Enfeksiyon kapmış bölgeyi temizlemek için ellerinizi yıkadıktan sonra kulağın her iki tarafını salin solüsyon ile temizleyebilirsiniz.

Enfeksiyonun geçmediğini, hatta ilerlediğini görüyorsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Eskiden açtırdığınız deliklerde sık sık enfeksiyon görüyorsanız, vücudunuz kullandığınız materyale tepki veriyor olabileceği için hipoalerjenik malzemelere yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Kıkırdak Piercing Bakımı Nasıl Yapılır?

Kulak deldirme söz konusu olduğunda kıkırdak piercing’inden ayrıca söz etmek faydalı olacaktır. Kıkırdak piercing’lerinin iyileşmesi kulaktaki diğer bölgelere göre daha uzun sürer. Normalde kulak deliklerinin iyileşme süresi hafta olsa da kulak kıkırdağının tamamen iyileşme süresinin 4 ay ila 12 ay arasında sürdüğü bilinmektedir. Çünkü bu durumda vücudunuz yalnızca yumuşak dokuyu değil, aynı zamanda kıkırdak dokusunu da iyileştirmeye çalışmaktadır.

Kıkırdak piercing’i enfeksiyon kapmaya yatkın olduğu için piercing’in bakımında ekstra dikkatli olmanız önemlidir. Bu süreçte ufak kanamalar, kaşıntılar ve kabuklanma gibi şeyler görmeniz normal olsa da enfeksiyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.

Kıkırdak enfeksiyon kaptığında acıyacaktır ve sarı, yeşil ya da gri renklerde akıntı oluşacaktır. ayrıca delinmiş bölgeye dokunduğunuzda sıcak olduğunu fark edebilir ve kırmızıya döndüğünü görebilirsiniz. Enfeksiyon ilerlemişse ateş, üşüme ve mide bulantısı gibi belirtiler de görülebileceği için bu belirtileri aşamanız durumunda bir an önce doktora gitmelisiniz.

Kıkırdak piercing’i sonrası enfeksiyon oluşmamış olsa da delinen bölgede keloid skar görülmesi de mümkündür. Keloid, deliğin etrafının çıkıntılı görünmesine neden olabilen bir tür skar dokudur.

Keloidler bazen enfeksiyon sonucu bazense kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir tehlike teşkil etmeye bu durum genelde görünüşü açısından rahatsız edici olmaktadır.

Kıkırdak Piercing Nasıl İyileşir?

Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, yapmanız gereken bakım, yumuşak dokunun bakımı ile benzer olacaktır.

Kıkırdak piercing’i bakımından öncelikle temizliğe özen göstermelisiniz. Bunun için delinen bölgeyi antiseptik sabun ve ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.

Temizlik için su ve sabunun yanı sıra salin solüsyonu veya bir çay kaşığı ve bir bardak sıcak su ile yapacağınız karışımı uygulayabilirsiniz. Bu karışım ile piercing’inizi birkaç kez temizleyerek bölgeyi temiz tutmuş olursunuz.

Kıkırdak piercing’i konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir diğeri ise piercing’e ellerinizi yıkamadan dokunmamak ve temizlik yapmadığınız zamanlarda genel olarak piercing’i hareket ettirmemek olacaktır.

Son Olarak

Kulak deldirmek genel olarak güvenli ve basit bir işlem olmakla birlikte işlemin yapılacağı ortamın ve kullanılacak aletlerin temizliği konusunda dikkatli olmak gerekir. Bununla birlikte gerekli önlemleri almış olsanız dahi yaranızın enfeksiyon kapması mümkündür. Enfeksiyonunuz küçükse evde uygulayacağınız basit adımlarla enfeksiyonu iyileştirmeniz mümkündür. Ancak belirtilerinizin kötüleşmesi durumunda enfeksiyonun tedavisi için tıbbi yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

 

Kaynaklar

funduszeue.info#e9c5eeb1c

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info#infections-in-old-piercings

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası