pasaport nasıl çıkartılır 2019 / Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Pasaport Nasıl Çıkarılır? - MAPFRE Blog

Pasaport Nasıl Çıkartılır 2019

pasaport nasıl çıkartılır 2019

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Pasaport almak, doğru adımları takip ettiğiniz sürece oldukça kolay bir işlemdir. Her türlü pasaport başvurusunun, yaş ayrımı gözetmeksizin şahsen yapılması gereklidir. Pasaport, yurtdışı seyahatleriniz esnasında kimlik belgesi olarak kullanabileceğiniz ve hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzu gösteren bir dökümandır. Ülkemizde 4 çeşit pasaport türü mevcuttur. Bunlar Bordo (Umumi) Pasaport, Yeşil (Hususi) Pasaport, Gri (Görev / Hizmet) Pasaport, ve Siyah (Diplomatik) Pasaport olarak isimlendirilir. Devlet için görevi olmayan vatandaşlarımız, belirli bir miktarın üzerinde ihracat yapan şirketlere verilen sınırlı sayıdaki Yeşil Pasaport haricinde genellikle sadece Bordo pasaport kullanabilirler. Günümüzde kullanılan pasaport renkleri yılı itibariyle çipli pasaport sistemine geçildiği zamandan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Buna karşın özellikle yurtdışına tatil veya iş amaçlı seyahatlerinizde vize onayının ön şartını yerine getirirken yurtdışındaki olası tedavi masrafların üstlenen seyahat sağlık sigortası yaptırmayı da kesinlikle unutmayın.

Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatını Hesapla!

Pasaport Başvurusu

Öncelikle aşağıdaki tabloda gösterilen pasaport ücretini internet üzerinden veya bankalar aracılığıyla yatırdıktan sonra, yine internet üzerinden veya telefonla pasaport randevusu almanız gereklidir. Bu randevuya da 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik belgesi ile gitmeniz zorunludur.

Pasaport Harç ve Defter Bedelleri -

Pasaport başvuru randevuları internet üzerinden veya telefonla yapılabilir, ancak bu başvurudan önce pasaport ücreti, vergi dairesine, PTT şubelerine, belirtilen bankalara veya internet vergi dairesine ödenmek durumundadır. Pasaportunuzun geçerlilik süresine uygun ücreti ödemeniz gereklidir. Bu süre en az 6 ay, en fazla 10 sene olarak belirlenmiştir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi 3 aydan daha az kaldıysa, bazı ülkelere giriş yaparken sıkıntı yaşayabilirsiniz. itibariyle pasaport harç ve defter bedelleri aşağıdaki gibidir  

SüreHarçDefterToplam
6 Ay,40 TL,00 TL,40 TL
1 Yıl,80 TL,00 TL,80 TL
2 Yıl,80 TL,00 TL,80 TL
3 Yıl,50 TL,00 TL,50 TL
4+ Yıl,00 TL,00 TL,00 TL

  Çevrimiçi pasaport harcı yatırma: İnternet vergi dairesi ağ sayfasına girin "https:\\funduszeue.info". Sol alt köşedeki “Harç ve değerli kağıt bedeli” düğmesine basın. Açılan pencereden “Pasaport harcı ödeme” düğmesine basın. Gerekli bilgileri ve size en uygun vergi dairesini seçin. Ardından kredi kartınızla pasaport defter bedelini ve harcını ödeyebilirsiniz. Eğer internet vergi dairesinden ödeme yapmak istemiyorsanız diğer özel bankalara da pasaport ücretinizi ödeyebilirsiniz. Ödeme yaptığınıza dair dekontu gerektiğinde gösterilmek üzere bir çıktısını alarak mutlaka muhafaza etmenizi tavsiye ederiz.. Eğer öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmadıysanız harçsız, sadece defter bedelini ödeyerek pasaport çıkartabilirsiniz. Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul görmektedir. 18 yaşından küçükler, en çok 5 yıllık pasaport çıkartabiliyor. Öğrenciler için harçsız pasaportu sadece 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde alabilirsiniz, bu nedenle yaşınızdan sonra sadece harçsız ödeme hakkından yararlanamadan normal ödeme yaparak pasaport alabilirsiniz.

Pasaport için Biyometrik Fotoğraf

Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (bebekler de dahil olmak üzere) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur. Hemen herhangi bir profesyonel fotoğrafçıdan pasaport için arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf çektirebilirsiniz. Yeni pasaport için gülümsemeden, normal bir duruşla tam karşıya baktığınız, bu tarz fotoğraf kullanmak zorunludur. Resmi görünümlü bir kıyafet zorunluluğunuz yoktur. En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraflar geçerlidir. Daha önceki bir tarihte vize ya da pasaport alırken kullandığınız biyometrik fotoğraflarınız reddedilecektir bu da randevunuzun iptal edilerek pasaport alma işlemlerinizin uzamasına yol açabilir. Ancak sisteme 6 ay içinde kayıtlı biyometrik fotoğrafınız varsa ehliyet pasaport için yeniden fotoğraf götürmenize gerek yok. Ek olarak yeni çipli kimlik kartı için parmak izi ve imza verdiyseniz, bunlar pasaport almak için de geçerli sayılabilmektedir. E-pasaport randevu alma işlemine mutlaka pasaport için gerekli belgeleri hazırlandıktan sonra geçmelisiniz. Size verilen randevu tarihinde, seçilen nüfus müdürlüğüne şahsen 2 adet biyometrik fotoğraf ve üzerinde kimlik numaranız yazılı olan TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli olacaktır. Bunların yanı sıra eğer mevcutsa mutlaka eski pasaportunuzun aslını da götürmeniz gereklidir. Harçsız pasaport talep edecek öğrenciler için bir adet öğrenci belgesinin götürülmesi de zorunludur. Reşit olmayan veya engelli bireyler için başvuru yapıldığı zaman ek olarak muvafakatname belgesi gerekir.

Reşit Olmayan veya Engelli Bireyler için Gerekli Belgeler

Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname belgesi gereklidir. Muvafakatname ebeveynin pasaport işlemlerinden haberi olduğunu ve izin verdiğini ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de, eğer boşanmışlarsa, sadece çocuğun velayetinin verildiği ebeveynin muvafakatname vermesi gereklidir. Ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararının aslını da getirmesi gereklidir. Pasaport engelli bir birey için çıkartılırsa, bireyin kanuni temsilcilerinin muvafakatname vermesi gereklidir. Eğer engelli birey 18 yaşından büyükse ve fiziksel engeli varsa kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir, ancak eğer zihinsel engeli varsa mahkeme tarafından atanmış vasi kararı istenmektedir. Muvafakatnameyi noterlerde ya da İlçe Nüfus Müdürlükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenleyebilirsiniz. Ebeveynlerden herhangi biri cezaevinde ise o kişinin muvafakatnamesi gerekli değildir ancak o ebeveynin cezaevinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge getirmelisiniz. Ebeveynlerden herhangi biri vefat etmişse, sağ olanın muvafakatı yeterlidir.

Pasaport Randevusu

2 Nisan tarihinden önce Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılmaktaydı. Ancak bu tarihten sonra başvurular Nüfus Müdürlüklerine yapılmaktadır. Umuma mahsus pasaportlar için belirlenmiş ilçe nüfus müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için ise 81 ilin nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden başvuru yapılabiliyor. Dilerseniz randevusuz, sabah erken saatlerde gidip sıra alabilirsiniz, ancak öncelik randevu almış kişilerin işlemlerine verileceği için uzun süre bekleyeceğinizi unutmayın. Telefonla pasaport randevusu alma işlemi ALO Vatandaş Etkileşim Merkezinden yapılabilir. Alo çalışma saatleri, Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere saatleri arasındadır. İnternetten çevrimiçi randevuyu funduszeue.info adresinden alabilirsiniz. Aynı sayfadan TC Kimlik Kartı veya Sürücü belgesi için de randevu alabilirsiniz. Doğru tarihte, randevunuz olan nüfus müdürlüğüne gitmenizin ardından ilk olarak parmak izi alınması gibi biyometrik veri işlemleri gerçekleştirilir, sonrasında da biyometrik fotoğraf ve imza istenir. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasının ardından, size orada belirtilen sürenin sonucunda pasaportunuzu alabilirsiniz. Bu süre, o dönemde pasaport isteyen kişilerin sayısının çokluğuna göre değişecektir.

  HUSUSİ DAMGALI PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAK VE İŞLEMLER

A-  ÇALIŞANLAR

1.     Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu (düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)

2.     Başvuru formunu bilgisayar ortamında önlü arkalı doldurarak 2 suret çıktı alınması.

3.     T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

4.     Pasaport hak sahibi ile alacak kişilerin kimlik fotokopileri,

5.   18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

6.     Engelli ergin çocuklar için "Sağlık Kurulu Raporu"

7.     yaş arası kız ve erkek olan öğrenciler Hususi Damgalı Pasaport alabilir.

8.    Bu belgelerle birlikte bağlı bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat edilecek.

9.    Başvuru formu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kontrol edilip 1 tanesinin arkası sadece görevli tarafından isim soyisim ile paraflanacak ve onaylı Hizmet Cetveli eklenecek.

   Yukarda belirtilen belgeler tamamlandıktan sonra, evraklarla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Pasaport Birimine hak sahibinin bizzat gelmesi gereklidir.

    Yabancı eş Hususi Damgalı Pasaport alamaz.

    Evlenmiş ya da boşanmış kişilerin kuruma ibraz ettikleri kimlik ile diğer belgelerinde isim soyisim uyuşmazlığı olması halinde başvurular onaylanmayacaktır. Nüfus Müdürlüğünden güncellemeleri yaptırarak güncel belgeler ile birime yeniden müracaat ediniz.

     Başvurular bizzat yapılacaktır.

B-   EMEKLİLER

1-    Antalya İlinden emekli olan ve istifa eden personeller bizzat kendilerikimlikleri ilekurumumuza gelerek dilekçe verecekler.

2-    öncesinde emekli olanlar arşive müracaat edeceğinden işlemler uzayabilir, randevu saatinizi ona göre alınız.

1-    İl dışından emekli olan ve İstifaeden personel pasaport başvuru işlemleri için bizzat kendilerikimlikleri ilemüdürlüğümüze gelerek dilekçe verecekler.

2-    Vefat eden eşinin üzerinden hak sahibi olan kişi, eşi Antalya İlinden emekli olsun veya olmasın bizzat kendilerikimlikleri ve nüfus kayıt örneği ile kurumumuza gelerek dilekçe verecekler.

3-    Emekli olduğunuz ya da istifa ettiğiniz ilin Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar sonucunda yasal süre içerisinde tarafınıza bilgi verilerek, gerekli işlemler yapılacaktır. (İl dışı emekli işlemleri aynı gün yapılamamaktadır.)

4-    Kurumumuzdan almış olduğunuz belgenin 60 gün geçerliliği vardır.

5-    Başvurular bizzat yapılacaktır.

1-    Dikkat Edilecek Önemli Hususlar

2-    * Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi halinde çocukları hususi damgalı pasaport alabilirler. Vefat eden hak sahibinin sadece başkası ile evlenmemiş olmak kaydı ile eşleri hususi pasaport alabilirler.

3-    * Pasaport talep formları, emeklilik, istifa yazılarında memurların bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri (Örneğin; sayılı DMK'ya tabi 1. veya 2. veya 3. kadro derecededir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri /emeklilik kesenekleri (Örneğin: "1. derecenin 2. kademesi" veya "2/3" veya "2. derece 2. kademededir" gibi ) yazılmamalıdır.

4-    * Memurların maaş dereceleri ile kadro derecelerinin farklı şeyler olduğu ve hususi pasaport işlemlerinde maaş derecelerinin dikkate alınmadığı unutulmamalıdır. Maaş dereceleri 1, 2 veya 3. derece olan bazı memurların kadro dereceleri 4. veya funduszeue.info daha düşük bir derece olabildiği için hususi damgalı pasaport talep formu/belgelerinde personelin bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri yazılarak onaylanmalı, personelin maaş veya emekli keseneğine bakılarak hususi pasaport formu /belgesi tanzim edilmemelidir.

5-    * Pasaportunu kaybedenler en kısa sürede İl Nüfus Müdürlüğüne müracaatta bulunmalıdır.

6-    Banka veya Maliye veznelerine hususi pasaport alacağınızı söyleyerek sadece pasaport cüzdan bedeli ödemeli, bunun dışında talep edilse bile başka ücret yatırmamalısınız. Bankaya veya Maliye veznelerine yatırılan ücretin funduszeue.info (Pasaport Defter Bedeli) olarak ödenmesi gerekir. funduszeue.infoÇ.BDL ( Pasaport Harç Bedeli) olarak yatırılan makbuzlarla hususi pasaport işlemi yapılmaz.

7-    * Hususi Pasaportlar hak sahibi memur/emekli/istifa olanlar ve eşleri için 5 (Beş) yıllık süre ile verilir.

NOT: Yukarıda sayılan belgeler hususi pasaport ilk başvuru ve hususi pasaport yenileme işlemlerinin her ikisi için de istenmektedir.

HİZMET DAMGALI PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAK VE İŞLEMLER

1-    Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)

2-    Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi

3-     Pasaport talebinde bulunan bireylere ait Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesinin fotokopisi

4-    Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için; "Öğrenci Belgesi" ( yaş arası)

5-    Başvurular bizzat yapılacaktır.

HİZMET DAMGALI PASAPORT İÇİN DİĞER HUSUSLAR

 Hizmet damgalı pasaportlar, sayılı Pasaport Kanununun 14/B-C maddesi hükümleri doğrultusunda düzenlenmektedir.

1.     Hizmet damgalı pasaportlar ilgilinin görev süresi dikkate alınarak düzenlenir.

2.     Hizmet damgalı pasaport talep formu düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerlidir.

3.     Hizmet damgalı pasaport talep formundaki bilgilerin, eksik veya hatalı olması durumunda formu düzenleyen sorumludur.

4.     Hizmet damgalı pasaport talep formunun ön ve arka yüzü tek sayfada olmalıdır.

5.     Hizmet damgalı pasaport talep formunun ön yüzündeki kadro derece bölümü boş bırakılmamalıdır.

6.     Hizmet damgalı pasaport almış çalışan personelin kadro derecesinin değişmesi, başka bir kuruma geçmesi ve eşten boşanılması durumunda kurum tarafından pasaport aldıkları İl Nüfus Müdürlüğüne bildirilmelidir.

7.     Adlarına görev süresinden daha uzun süreli hizmet damgalı pasaport düzenlenen görevli, eş ve çocuklarının görevle ilgili seyahatini tamamlamasını takiben, geçerliliği devam eden hizmet damgalı pasaportlar birimlerinde muhafaza edilecektir.

8.     Hizmet damgalı pasaportun özel seyahatlerde kullanılamaz. 

9.     Kurumlarca muhafaza altına alınan süresi biten pasaportlar, pasaport müracaatında bulunulan İl Nüfus Müdürlüğüne gönderilecektir.


ÖNEMLİ :Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenirken görevlendirme yapılan ülkede vize uygulanıyor ise görev başlama tarihinden 60 gün önce, vize uygulanmıyor ise görev başlama tarihinden 20 gün önce başvuru  işlemi gerçekleştirilmelidir.

Türkiye’de pasaport çıkarma süreci artık sanıldığından daha kolay. Sıklıkla kullanılan umuma mahsus (bordo) pasaport olduğundan bu yazıda genellikle bunun üstünde duracağız. Ancak detaylara girmeden önce tüm pasaport türlerine kısaca bir göz atalım istedik:

Pasaport Türleri

Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaportun verildiği kişiler yüksek dereceli devlet memurları ve bürokratlar. Hatta yeşil pasaporta sahip olanların bazı aile bireyleri de bu haktan yararlanabiliyor. Yeşil pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Buna Schengen ülkeleri de dahil.

Gri Pasaport Nedir?

Bu pasaport türünün diğer adı Hizmet Pasaportu. Aslında adı içeriğini de açıklıyor. Kamu kurumlarının görev nedeniyle yurt dışı hizmetine gönderdiği kişilere gri pasaport tahsis ediliyor.

Siyah Pasaport Nedir?

Devletin en üst kademedeki isimlerinin aldığı bu pasaportun diğer adı diplomatik pasaport. Bakanlardan belediye başkanlarına kadar tüm bürokratlara görevde bulundukları süre boyunca siyah pasaport veriliyor.

Bordo Pasaport Nedir?

Umuma mahsus pasaporta verilen addır. Diğer pasaportların kapsama alanı dışında kalan her vatandaş çıkarabilir. Bordo pasaport hakkında bilinmesi gereken kritik noktaları aşağıda detaylandıracağız.

Pasaportlar ile ilgili başucu notları:

  • Gri ve yeşil pasaporta başvuru için yetkili makamlardan yazı alınması gerekiyor. Ayrıca yine her iki pasaport için de randevular il nüfus müdürlüklerinden alınıyor.
  • Siyah pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından veriliyor.
  • Cüzdan bedeli ve pasaport harçları tüm çeşitlerde aynı ücretlendiriliyor.
  • Az bilinen bir hizmet olarak ise öğrenci pasaportu uygulamasıyla gençlere kolaylık da sağlanıyor. Şartlar sağlandığında pasaport harçları öğrenciler tarafından ödenmiyor.
  • Öğrenci pasaportu 25 yaşından küçük, hâlen öğrenimine devam edenleri kapsıyor. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde okumak yeterli oluyor.
  • Öğrenci pasaportu için 60 günü geçmemiş ıslak imzalı veya e-imzalı öğrenci belgesi almak ve bulunan şehirdeki pasaport birimine başvurmak gerekiyor. E-devlet üzerinden de bu evrak temin edilebiliyor.

Umuma Mahsus Pasaport hakkında sıkça sorulan sorular:

1. Pasaport için ne gerekli?


Öncelikle randevu, birkaç evrak, banka makbuzları, fotoğraf… Bu ayrıntılar gözünü korkutmasın aslında süreç sandığından çok daha hızlı ilerliyor. Burada kabaca anlattığımız maddeleri detaylandırdıkça işlemlerin nasıl kolayca hallolduğunu göreceksin.

2. Pasaport nereden alınır?

Aslında bu soruyu ilk sıralara yerleştirmemizin nedeni yakın zamanda yapılan çok önemli bir değişiklik. Kısa bir süre öncesine kadar emniyet müdürlüklerinden alınan pasaport başvuruları 2 Nisan itibarıyla nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Yenilenen kimlik kartları ve sürücü belgeleriyle birlikte pasaport işlemleri artık nüfus müdürlüklerinden yürütülecek. Bu gelişmeyle olan pasaport başvuru noktalarının sayısı da ’e yükseldiğinden artık alternatiflerin daha fazla.

3. Umuma Mahsus Pasaport başvurusu nasıl ve nereye yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi pasaport başvuru yerleri artık nüfus müdürlükleri. Türünü seçtikten sonra online pasaport randevusu alınarak başvuru yapılabiliyor. Ancak bu aşamaya gelmeden önce belgeleri hazırlamak ve pasaport için anlaşmalı bankalara cüzdan bedeli ile harçları yatırıp makbuzları almak gerekiyor.

4. Pasaport için randevu nasıl alınır?


Pasaport randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü&#;nün anasayfa adresinden veriliyor. Pasaport randevunu sorgulamak için ana sayfadaki ekranı da kullanabilirsin. Bu arada önemli bir detay olarak belirtmeliyiz ki; pasaport randevusu telefon aracılığıyla da alınıyor. ALO Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden de pasaport almak için randevu veriliyor.

5. Pasaport için gerekli evraklar neler?

Bordo Pasaport için gerekli evraklar itibariyle:
1. Nüfus cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
2. Harç ve cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka makbuzu
3. İki biyometrik fotoğraf
4. Varsa eski pasaport.

Pasaport için gerekli evraklar arasında muvafakatname, reşit olmayanlar için isteniyor. Bunun yanı sıra harçsız pasaport isteyen öğrenciler, pasaport başvuru evraklarına öğrenci belgesini de ekliyor.

6. Pasaport fiyatları nedir?


Pasaport alma şartlarının sağlanması için harç ve cüzdan bedelinin bankaya yatırılması gerekiyor. Burada en can alıcı soru, pasaportu kaç yıllık almak istediğin. Seçenekler ve pasaport çıkarma ücretleri cüzdan bedelleriyle birlikte şöyle şekilleniyor: 6 aylık – ,50 TL, 1 yıllık – ,90 TL, 2 yıllık – ,00 TL, 3 yıllık – ,40 TL, 3+ yıllık – ,10 TL. Burada ufak bir aritmetik hesapla 10 yıllık pasaport almanın daha kârlı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Pasaport çıkarma işlemlerine başlamadan önce bu bedelleri yatırman gerekiyor. Pasaport anlaşmalı bankalar ise şöyle sıralanıyor:

• Akbank
• Aktif Bank
• Al Baraka Türk
• Alternatifbank
• Anadolubank
• Arap Türk Bankası
• Citibank
• Denizbank
• Burgan Bank
• Fibabanka
• Finansbank
• HSBC
• ING BANK
• Kuveyt Türk Katılım Bankası
• ODEA BANK
• PTT Şubeleri
• Şekerbank
• Ziraat Bankası
• Turkishbank
• Turkland Bank
• Türk Ekonomi Bankası
• Türkiye Finans Katılım Bankası
• Garanti Bankası
• Halkbank
• İş Bankası
• Türkiye Vakıflar Bankası
• Vakıf Katılım Bankası
• Yapı ve Kredi Bankası
• Ziraat Katılım Bankası

7. Pasaport ne kadar sürede çıkar?


Pasaport çıkma süresi, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yurt içinde süre 5 – 7 gün arasında değişirken, yurt dışında 7 – 10 gün içinde başvurular onaylanıp pasaportlar PTT aracılığıyla adreslere postalanıyor.

8. Pasaport başvurusu takip edilebiliyor mu?

Pasaport başvuru sorgulama e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

9. Çocuklar için nasıl pasaport çıkartılıyor?

Belirtilen belgelere ek olarak anne ve baba tarafından kaleme alınan muvafakatname yazısının da başvuru evraklarına ilave edilmesi gerekiyor. Bu yazı, noterden de temin edilebiliyor. Bu arada hem önemli, hem de sevimli bir not düşelim. Başvuru sırasında çocuğun da hazır bulunması gerekiyor.

Görüldüğü gibi pasaport çıkarmak aslında zannedildiği gibi zor ve yorucu bir süreç olmaktan çok, sınırları ortadan kaldıran bir kapı. Sen de hemen pasaportun al ve zaman kaybetmeden yeni ufuklara doğru açılmanın keyfini yaşa.

Pasaportunu al, yola çık ve hayallerini gerçekleştir. Daha fazla seyahat ilhamı al:

momondo Pasaport İnisiyatifi&#;nin amacı insanları daha fazla seyahat etmeye teşvik ederek dünyayı keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Türk vatandaşlarının seyahat etmeye bir adım daha yaklaşmaları için de pasaportlarına sponsor oluyoruz. momondo&#;nun sadece pasaport ücretlerine sponsor olduğunu, pasaport sağlayan devlet kurumlarına bağlı olmadığını ve pasaport süreci ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını hatırlatmak isteriz.

Pasaport


Pasaport Nedir?

Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir. 

Pasaport başvuruları online ya da doğrudan kurum üzerinden yapılabilir.  

Pasaport başvurusu, yasalarca belirlenmiş ücretlere ve kurallara tabidir. Defter bedeli ve bazı pasaportlar için 25 yaş şartı, bunlara örnek gösterilebilir.


Pasaport Çeşitleri

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). 

Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir. Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için belirli kriterlerin karşılanıyor olması gerekir. 


Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır. 


Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir. 


Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler istenmektedir:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Başvuru yaptıktan sonra harç yatırırken talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenir. Geçerlilik süresi, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtir. 


Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize verirler. Bu süre çoğunlukla 6 ay olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 1 ay, bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir. 


Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport alırken harç ve defter bedeli olmak üzere iki bedel ödenir. Her yıl yeniden belirlenen bu ücretlerin güncel bilgilerine resmi pasaport başvuru ücretleri sayfasından ulaşılabilir. 
Ücretler geçerlilik süresine göre değişmektedir. yılı itibariyle pasaport ücret bilgileri aşağıdaki şekildedir: 

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 Ay,70 TL,00 TL,70 TL
1 Yıl,30 TL,00 TL,30 TL
2 Yıl,10 TL,00 TL,10 TL
3 Yıl,50 TL,00 TL,50 TL
3 Yıl üzeri,50 TL,00 TL,50 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. 18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilir. 

Not: Güncel çocuk pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

** Öğrenci pasaportu, belirli şartlar karşılanıyorsa harç bedelinden muaftır.


Pasaport Uzatma Nasıl Yapılır? Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport yenileme işlemi için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bunun için ilgili nüfus müdürlüğünden online randevu alınabilir ya da ALO Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden gerekli bilgiler edinilebilir. 

Pasaport başvurusu için gereken belgelerin yanı sıra eski pasaportla beraber nüfus müdürlüğüne başvurularak uzatma işlemi gerçekleştirilebilir. 


Pasaport Uzatma Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport uzatma özel olarak ücretlendirilmez. Standart pasaport ücretleri, uzatma işlemlerinde de geçerlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası