kaloriferden neden su gelir / Araç Kalorifer Peteği Su Kaçırırsa Ne Olur?

Kaloriferden Neden Su Gelir

kaloriferden neden su gelir

Petekten Neden Ses Gelir?

Radyatörlerin en yaygın ısıtma sistemleri olarak kullanıldığı bir gerçek; ancak radyatörden ses gelmesi pek de hayra alamet olmayan bir durum olsa gerek. Petekten ses gelmesi durumlarında kullanıcıların endişelenmesi ve petekten neden ses gelir diye meraklanması oldukça normal. Peki kaloriferden neden ses gelir? Radyatörlerinizden gelen ses neyin habercisidir? Peteklerinizden duyduğunuz sesi gidermenin yolları ve yöntemleri nelerdir? Detaylar bu yazıda.

Radyatörlerden Neden Ses Gelir?

Radyatörden ses gelmesinin ardında pek çok farklı sebep yatabilir. Aşağıda, radyatörlerinizin çıkardığı sesin tipine bağlı olarak farklı sorunlar ve çözümleri yer almaktadır.

  1. Peteklerde şırıltılı su sesi gelmesi: Kaloriferden ses gelmesi durumunda en yaygın ses türü, şırıltı ya da lıkırtı sesidir. Kaloriferden su sesi gelmesi olarak da bilinen bu durum, boyler sistem içerisine su pompalarken sistemde hava sıkışması oluşması ile meydana gelir. Eğer bu hava zaman içerisinde çıkartılmazsa soğuk kaloriferler ve beraberinde gelen şırıltı sesine sebebiyet verebilir. Eğer kaloriferlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı ise sıcaksa, bu sıkışan hava, sıcak suyun radyatörün tamamının ısınmasını engelliyor demektir.
  2. Radyatörden fokurtu sesi gelmesi: Bu ses, aslında su ısıtıcısının kaynama noktasına ulaştığında çıkarttığı sesi andırır. Bazı durumlarda ona ıslık çalma ve vurma sesleri de eşlik edebilir. Bu, kaloriferinizde kireç birikintisi oluştuğunun birincil göstergesidir. Kireç, merkezi ısıtma sisteminizde biriktikçe ve tortulaştıkça radyatör borularının tıkanmasına sebep olur. Her ne kadar bu ses aslında radyatörlerden geliyormuş gibi gelse de sorunun ana kaynağı, boylerden kaynaklanmaktadır.
  3. Petekten tık tık ses gelmesi:Eğer radyatörleriniz “tık tık” benzeri bir ses çıkartıyorsa, bu metalin ısındıkça ve soğudukça meydana getirdiği genleşme ve çekmeden dolayıdır. Sıcak su soğuk metal ile temas ettiği anda metal ısınmaya başlar. Tık tık sesleri de aslında metalin genleşmesinin sesleridir. Ardından ısınma kapandığında metal tekrar soğumaya ve eski formunu almaya başlar; bu da yine peteklerden tık tık sesinin gelmesine sebep olabilir. Bu tarz sesleri genellikle ısıtmayı uzun süre sonra ilk kez açtığınızda ya da kapattığınızda duymanız oldukça olasıdır. Metal tamamen ısındığı andan itibaren bu seslerin kesilmesi beklenir.

Ses Çıkartan Radyatörler Nasıl Düzeltilir?

Bazen radyatörlerin kalitesinin düşük olması, istenen düzeyde çalışmalarını engellemekle birlikte beklenmedik seslerin oluşmasına da sebep olabilir. Radyatörler, imal edildikleri sırada fırınlı boya ile boyanmalıdır, ancak boyanmadıkları takdirde fırınlı boya kullanılmaz ve bu da peteğin iç kısmındaki boyanın zamanla sökülmesine neden olur. Kalıp halinde sökülen boyalar peteğin içine su girdiğinde suyla birlikte peteğin iç çeperine çarpar ve petekten tık tık sesinin gelmesine sebep olur. Bu gibi durumlarda peteklerin kaliteli bir fırınlı boya ile kaplanması, sorunu çözebilir.

Radyatörler, ısındığı zaman imal edilmiş olduğu malzeme ısıdan dolayı genleşir ve bu genleşme belli bir süre sonra sona erer. Hem genleşme sırasında hem de petek soğuyuncaya kadar tık tık sesi gelmeye devam edebilir. Bu aslında normal bir durumdur ve petek üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek görülmez.

Tesisat temizliği eksik olan radyatörlerde de istenmeyen ve rahatsız edici sesler gelebilir. Radyatör içerisinde oluşmuş tortular, gelen suyla birlikte hareketlenerek radyatör çeperine çarpar ve yine radyatörlerden ses gelmesine sebep olur. Bu gibi durumlar, aynı zamanda kalorifer borularının kireçlenmesi sonucu da meydana gelebilmektedir. Bu sorunun kökten çözümü, kaliteli bir tesisat firması ile anlaşarak petekleri kapsamlı ve detaylı bir biçimde temizletmektir.

Eğer radyatörlerinizde içerisinde birikmiş havadan dolayı ses meydana geliyorsa, bunun için temizlik esnasında pürjör vanasının gevşetilmesi ve su devirdaymı sırasında ortaya çıkan sesin giderilmesi için bu yöntemle radyatörün havasının alınması gerekir.

Raydatör Temizliği Nasıl Yapılır yazımızdan petek temizliği ve bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kalorifer Petekleri Neden Isınmaz?

Kalorifer Petekleri Neden Isınmaz?

Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.

SORUN:

Kombi Pompasının Yetersiz Gelmesi

Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa kombi pompası yetersiz olabilir veya kombi pompası arızalı olabilir. Aynı sorun merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor sorununa da neden olmaktadır. Kalorifer tesisatı döşenirken, yapılan hesaplamalara uygun kombi kullanılmalıdır. Bu hesaplamalara uygun kombi kullanılmaması, kombi sıcak su veriyor ama petekler ısınmıyor? Sorusunu soran müşterilerimizin cevabıdır.

ÇÖZÜM

Kombi pompasının yetersiz gelmesinin tek çözümü, tesisatın büyüklüğüne ve petek sayısına uygun kombi ile değiştirilmesidir. Ayrıca kombi pompası arızalı da olabilmektedir. Bu durumda yetkili servisi arayarak bilgilendirmektir. Kombi pompasının değiştirilmesi veya tesisatınıza uygun kombinin takılması, kombi petekleri ısıtmıyor sorunuzun çözümü olacaktır.

SORUN:

Tesisat Borularının Ters Bağlanması

Tesisat borularının ters bağlanması; peteklerin altı sıcak üstü soğuk sorununa neden olmaktadır. Tesisat borularının ters bağlanmasından dolayı, sıcak su peteklere yukardan girmesi gerekirken aşağıdan girmektedir. Böylece sıcak su, peteğin alt kısmından girer ama petek içinde dolaşamaz ve peteklerin altı sıcak üstü soğuk olur.

ÇÖZÜM

Tesisat borularının ters bağlanıp bağlanmadığı ancak uzman kişiler tarafından fark edilir. Firmamız petek temizliği yaparken aynı zaman tesisat sorunlarınızı da tespit etmektedir. Yapılması gereken çözümleri uygulamaktadır. Tesisat borularının ters bağlandığı tespit edilirse, bağlantılar değiştirilerek sorunu çözmüş olur.

SORUN:

Peteklerde Hava Olması

Peteklerde hava olması; peteklerin üstü soğuk altı sıcak veya petekler kısmen ısınıyor sorunlarına neden olur. Peteklerde bulunan hava, peteklere gelen sıcak suyun petek içinde dolaşmasına engel olur. Hava, sudan daha hafif olduğu için peteğin üst kısımlarında birikir ve o bölgeye suyun girmesini engellemiş olur.

ÇÖZÜM

Peteklerin üstü soğuk altı sıcak sorunun çözümü için peteklerin havasının alınması gerekir. Bu sorunu çözümü en basit sorunlardan biridir ve kendini bu çözümü rahatlıkla yapabilirsiniz.

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Peteklerin havasını almak için, öncelik bir pürjör anahtarı gereklidir. Eğer elinizde pürjör anahtarı yoksa düz tornavida ile de bu işlemi yapabilirsiniz.

Her petekte pürjör vanası bulunmaktadır.

Pürjör anahtarı veya düz tornavida ile petekte bulunan pürjör vanasını gevşetin.

Pürjör vanası sola doğru gevşetilir.

Pürjör vanasını gevşetmeden önce zeminin kirlenmemesi için bir kap koyunuz.

Pürjör vanasını gevşettikten sonra petek içindeki hava dışarı çıkacaktır.

Vanayı çok fazla açmayın, çeyrek tur açmanız yeterlidir.

Vanadan su gelinceye kadar bekleyiniz.

Su geldikten sonra vanayı sağa doğru çevirerek sıkınız.

Bütün petekler için bu işlemi uygulayın.

Bütün peteklerin hava alma işlemi bittikten sonra, kombi altında bulunan su takviye vanasını açın.

Kombi üstünde bulunan bar göstergesinde, ibre 1,5 – 2 bar arasına gelene kadar su takviye vanasını kapatmayınız.

İbre 1,5 – 2 bar arasına geldikten sonra su takviye vanasını kapatabilirsiniz.

Böylece peteklerin hava alma işlemi tamamlanmış olur.

SORUN:

Petek İçinde Tıkanıklık Olması

Kombi peteklerinin içinde tıkanıklık olması; peteğin altı soğuk üstü sıcak, peteklerin alt kısmı ısınmıyor, peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz gibi sorunların yaşanmasına neden olur. Kombi peteğinin içindeki su zamanla, peteğin iç tarafını aşındırır. Bu aşınma sonucunda pas, tortu, balçık oluşur. Suyun kireçlenmesinin de etkisiyle peteğin dibine çöker. Peteğin dibine çöktüğü için, su bu bölgelere ulaşamaz ve peteklerin alt kısmı ısınmıyor sorununu meydana getirir. Bu sorunu kendi başınıza çözemezsiniz. Gerekli malzemelere sahip olmanız gerekir.

ÇÖZÜM

Petek ısınmıyor sorununa neden olan bu durum için Protesisat gibi kurumsal bir firma ile görüşmeniz gerekir. Firmamız yıllardır bu gibi sorunların çözümü için tamamen profesyonel ekipmanlara ve personele sahiptir. Petek tıkanıklığının çözümü petek yıkama işlemi ile gerçekleştirilir. Petek yıkama makinesi yardımı ile peteklere gönderilen petek temizleme kimyasalı sayesinde, petek içindeki balçık, tortu ve kireç tamamen temizlenir. Petek yıkama işlemi sadece su ile gerçekleşmesi mümkün değildir. Petek temizleme kimyasalı, asitli bir yapıya sahiptir ve petek içinde balçığı, tortuyu ve kireci kesin olarak sökmektedir. Petek yıkama işlemi yapıldıktan sonra peteklere koruyucu kimyasal koyulur. Bu koruyucu kimyasal sayesinde peteklerinizi 2 yıl sorunsuz olarak kullanırsınız. Detaylı bilgi almak için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

SORUN:

Tesisat Borularında Tıkanıklık Olması

Bazı petekler ısınmıyorsa, tesisat borularında tıkanıklık olduğu anlamına gelebilir. Tıkalı olan borunun güzergâhında olan petekler ısınmaz. Bu durum, evinizin bazı bölümlerinin soğuk kalmasına neden olur. Bunu tespit etmeniz çok zordur.

ÇÖZÜM

Tesisat borularının tıkalı olup olmadığını termal kamera yardımı ile tespit etmekteyiz. Termal kamera sayesinde, şap altında geçen sıcak borular görülebilmektedir. Böylece tıkanıklık olup olmadığı ve kalorifer borularında su kaçağı olup olmadığını tespit ediyoruz. Tesisat borularındaki tıkanıklık, petek temizleme makinesi ile açılmaktadır. Petek yıkama işlemi sırasında hem petekleriniz temizlenir hem de tesisat borularındaki tıkanıklıklar tamamen açılır. Özellikle tesisat borularında kireçlenme çok sık görülür. Kirecin temizlenmesi için, petek temizleme kimyasalı şarttır. Petek temizleme kimyasalı ile bütün tesisatınız ilk günkü gibi tertemiz olur. Ardından kullanılan koruyucu kimyasal ile hem tesisatınız hem petekleriniz korunmuş olur. Ayrıca kullanılan koruyucu kimyasal sayesinde, tesisat borularında olası çatlaklarda onarılarak, kalorifer tesisatındaki su kaçakları da engellenmiş olur.

Tümünü Görüntüle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir