beyaz kırmızı bayrak hangi ülkenin / Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak - Vikipedi

Beyaz Kırmızı Bayrak Hangi Ülkenin

beyaz kırmızı bayrak hangi ülkenin

Ülke Bayraklarının Anlamları ve Hikayeleri

Bayrak, her ülkenin kendi değerini, kültürünü ve geçmişini sembolize eder ve o ülkeyi biricik kılar. Dünya bayrakları genelde aşina olduğumuz semboller olsa da ilk bakışta tüm bayraklar ne anlama gelir bilebilmek zordur. Yolcu360 ekibi olarak sizler için ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri nelermiş araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık.

İçindekiler

Siz de Yolcu360’ın araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak bu ülkeleri keşfetmeye ne dersiniz? 

 

Türk Bayrağı anlamı

Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı olan Türk bayrağı, 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.” Beyaz ay yıldızlı kırmızı bayrak anlamı; savaş esnasında şehitlerin kanları göl oluşturur. Bayraktaki kırmızı renk şehit kanlarını sembolize eder. Gölün yüzeyine yansıyan ay ve yıldız ise bayrağımızdaki ay ve yıldız olarak temsil edilir.

Ülke bayraklarının hikayeleri, Almanya bayrağı

Almanya Federal Cumhuriyeti

Almanya’nın bayrağını siyah, kırmızı sarı renkler oluşturuyor. 1813 yıllarında Napolyon’a karşı verilen savaşta Prusya yüksek oranda para ve asker kaybetti. Böylece, Lützow adı verilen gönüllü askeri birlik önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan Freikorps birliği kuruldu.

Yoksulluk yüzünden farklı renklerde olan askerî üniformalar, komple siyaha boyanınca sarı düğmelerin altında kalan kırmızı kısım, bugünkü Almanya bayrağını oluşturdu. 7 Haziran 1950’de alınan kararla renklerin anlamları Beraberlik, Hak ve Özgürlük şeklinde nitelendirildi.

Siyah, kırmızı sarı bayrak, millî ve resmî olarak ikiye ayrılıyor. 23 Mayıs 1949’da kullanılmaya başlanan millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal olan bayrak ise Almanya’nın resmî bayrağıdır ve devlet kurumları tarafından kullanılır.

Brezilya Bayrağı

Brezilya Federal Cumhuriyeti

Yeşil sarı mavi renklerden oluşan bayrak, Brezilya’daki geniş orman ve toprakları fon rengi olarak benimsiyor.

Ortadaki sarı eşkenar dörtgen Brezilya’nın büyük altın rezervlerini temsil ediyor.
Merkezdeki mavi kürenin ortalayan beyaz şeritteki “Ordem e Progresso” ifadesi, huzur ve kalkınma anlamına geliyor.

Mavi kürenin içindeki 27 adet yıldız ise Brezilya’daki 27 federal eyaleti simgeliyor. Ayrıca 27 yıldızın dizilişi de rastgele olmamakla birlikte astronomik temellere dayanıyor.

ülke bayraklarının anlamları, Fransa Bayrağı

Fransa Cumhuriyeti

Kırmızı mavi beyaz bayrak olarak da adlandırabileceğimiz Fransız bayrağı, tarihteki en köklü bayraklardan biridir. Beyaz renk, kralı temsil eder ve aynı zamanda Fransız Devrimi’ne kadar hükmeden Bourbon Hanedanı’nın geleneksel rengidir. Kırmızı ve mavi renk ise Fransa’nın başkenti Paris’i simgeliyor. Ayrıca kırmızı ve mavi, 1789 Fransız Devrimi’nde mücadele eden devrimcilerin de rengidir. Kırmızı mavi ve beyaz rengin birleşimi ise adaleti ve eşitliği simgeliyor.

Not: Bazı bayrakları yan çevirdiğinizde başka ülkenin bayrağını elde edersiniz. Örnek olarak Hollanda ve Fransa bayraklarını verebiliriz. Ancak dikkat ederseniz, iki bayrak da farklı renk tonlarındadır. Nitekim Hollanda bayrağının mavisi kobalt, kırmızı rengi ise parlak vermilyondur.

Çekya Bayrağı

Çekya

Çekya bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya’nın dağılmasından sonra Slovakya’nın kendine yeni bayrak uyarlamasına rağmen Çekya tarihî bağlardan dolayı bayrağını değiştirmemiştir. Kırmızı ve beyaz Çekya bayrağının ana renklerini oluşturuyor ve aynı zamanda Bohemya bayrağında yer alıyor.

Çekya bayrağına uzun sürenin ardından, Polonya bayrağıyla aynı özellikleri taşıması ve Avusturya bayrağıyla aynı renklere sahip olması sebebiyle mavi kısmı ekledi. Çekoslovakya Millet Meclisi 30 Mart 1920’de resmi bayrağını kırmızı, mavi, beyaz bayrak olarak onayladı.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Rusya Bayrağı

Rusya Federasyonu

Beyaz, mavi, kırmızı renklerden oluşan Rusya bayrağının renkleri, Panslavizm siyasetini temsil eder. Rusya bayrağındaki beyaz renk Tanrı’yı, mavi hükümdarı ve kırmızı ise halkı simgeler.

Hollanda Bayrağı

Hollanda Krallığı

Kırmızı, beyaz mavi bayrak İspanya ve Hollanda’nın bağımsızlıkları için mücadele verdiği 80 Yıl Savaşları sonrasında ortaya çıktı. Orijinal renkleri turuncu, beyaz mavi olan bayrak o yıllara kadar Prens’in Bayrağı yani Prinsenvlag olarak anılıyordu.

Hollanda bağımsızlığını, milliyetçilerin lideri olan Orange Hanedan Prensi I. William önderliğinde İspanya’dan geri aldı ve böylece I. William, ülkenin vekili oldu. I. William’ın yönetimiyle ortaya çıkan Prinsenvlag, turuncu, beyaz mavi renkli bayraktı. Ama zaman içerisinde turuncu kısım, kırmızıya dönüştü.

Bu konuda çeşitli görüşler bulunuyor ve kimileri turuncu renk pigmentlerinin zamanla kırmızıya döndüğünü iddia ediyor. Öte yandan kimileri ise 17. yüzyılın ortalarında Hollanda ve İngiltere’nin imzaladığı savunma antlaşması sonucu, Orange Hanedanı’nın artık ülkeyi yönetemeyeceğini kabul etmesiyle onlara ait olan turuncu rengin kaldırıldığını öne sürüyor.

On sekizinci yüzyılın sonundaki ihtilal sonucunda Fransa, Hollanda’yı fethederek Prens’in Bayrağı’nı tamamen yasakladı. Fransızlar yeni bayrağın kendi bayraklarına benzemesini istedikleri için Hollanda’nın resmi bayrağını kırmızı, beyaz mavi bayrak olarak değiştirdiler.

1813’te Hollanda bağımsızlığını kazandıktan sonra Prinsenvlag bayrağını kullanmaya başlamasına rağmen kırmızı beyaz mavi bayrak kullanımdan kalkmadı. Hollanda 1937’te resmi bayrağın kırmızı beyaz mavi bayrak olmasını kararlaştırdı. Fakat günümüzde resmi bayramlarda hala turuncu, beyaz mavi bayrak kullanılıyor.

Portekiz Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Portekiz Cumhuriyeti

Kırmızı, yeşil bayrak 1910 Portekiz Devrimi’ni temsil eder ve bayraktaki yeşil renk ise umudu simgeler. Yeşil ve kırmızı kısmın ortasındaki beyaz kalkanın üzerinde beş beyaz noktalı ve beş adet ayrı mavi arma bulunur.

Portekiz bayrağındaki mavi kalkanlar, ülkenin ilk kralı Alfonso Henriques’in İsa’dan aldığı ilahi yardımla beş Faslı krala karşı kazandığı zaferi simgeler. Armaların üzerindeki beş nokta ise İsa’nın beş yarasını ve nitekim armada bulunan çaprazlık da Hristiyanlığı sembolize eder. Armanın üzerindeki kırmızı alana yerleştirilen 7 kale sembolü ise Algarve’yi de içeren Portekiz topraklarını işaret eder.

Arka plandaki sarı simge ise ilkel navigasyon aleti olan armillery sembolüdür. Sembol, kırmızı yeşil bayrak üzerinde deniz keşfini başlatarak Portekiz’in sömürge imparatorluğu olmasını sağlayan Prens Henry Navigator’un anısını yaşatır.

Maldivler Bayrağı

Maldivler

Bayraktaki ana renk olan kırmızı, ulusun geçmiş, bugün ve gelecekteki kahramanlarını sembolize ediyor. Kırmızı tabanın üzerindeki yeşil dikdörtgen bölüm Maldivler’deki hindistan cevizi ağaçlarını ve adayı, beyaz hilal ise İslam inancını temsil ediyor.

Bangladeş Bayrağı, Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bangladeş

Bangladeş bayrağının yeşil zeminli olması ülkenin verimli topraklarını simgeliyor. Bunun yanı sıra zemin üzerindeki kırmızı yuvarlak ise bağımsızlık uğruna katlanılan zorlukları temsil ediyor.

İtalya Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

İtalya Cumhuriyeti

İtalya, yeşil beyaz ve kırmızı bayrak renklerini 1700’lerin sonunda bir akım olarak Fransa’nın etkisiyle seçti. Genel görüşe göre yeşil renk doğayı, beyaz Alplerdeki karı, kırmızı ise İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nda akan kanı temsil ediyor. Dindar görüşlere göreyse yeşil renk umudu, beyaz kaderi, kırmızı ise hayırseverliği sembolize ediyor.

Bulgaristan Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bulgaristan

Bulgaristan bayrağı, eşit kalınlıkta alt alta sıralanan beyaz, yeşil ve kırmızı renkli 3 çizgiden oluşur. Bayraktaki beyaz renk barışı, yeşil ise ülke topraklarının verimliliğini, kırmızı da toplumun cesaretini simgeler.

Beyaz, yeşil, kırmızı bayrak, 19. yüzyılda Panislavizm etkisiyle farklı renklerden oluşuyordu. Ortadaki yeşil şerit maviydi ve bayrak Rusya bayrağına benziyordu. 1878’de Osmanlı Devleti’nden ayrılan Bulgaristan, tarım ülkesi olarak temsil amacıyla mavi çizgiyi yeşil olarak değiştirdi.

Ayrıca bu yıllarda bayrağın üst köşesinde devlet nişanı yer alıyordu. Nişanda, başaklar, şahlanmış aslan, beş köşeli yıldız, Bulgar Prensliği’nin ilan edildiği 681 ve Komünist Parti’nin iktidara geldiği 1944 tarihi yer alıyordu. Bulgaristan, 1989 yılında devlet nişanını kaldırarak bayrağa bugünkü şeklini verdi.

Hindistan Bayrağı

Hindistan

Kültürel zenginlikler ve hoşgörü ülkesi olan Hindistan, farklı dinden pek çok insan bir arada yaşıyor. Safran sarısı, beyaz yeşil bayrak da bünyesinde tam anlamıyla bu esintileri barındırıyor.

Hindistan bayrağındaki yeşil renk Müslümanları simgeliyor. Ayrıca safran sarısı Hinduları ve ortadaki beyaz ise bu iki inanç arasındaki barışı temsil ediyor. Bayrağın merkezinde bulunan mavi yuvarlakta günün 24 saatini ifade eden 24 adet mavi çubuk bulunuyor.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Yunanistan Bayrağı

Yunanistan

Yunanistan bayrağındaki mavi renk gök ve denizi, simgeliyor. Bunun yanı sıra bayrağın sol üst köşesindeki haç sembolü Ortodoks kilisesini temsil ediyor. Rüzgarlı havadaki mavi beyaz bayrak dalgalanması Yunanlılara Ege Denizi’ni çağrıştırıyor. Yatay 9 adet çizgi, Osmanlı zamanında İmparatorluk’tan talep ettikleri 9 isteği yansıtıyor.

Arjantin Bayrağı

Arjantin

Arjantin Özgürlük Hareketi’nin lideri Manuel Belgrano, günümüzdeki açık mavi beyaz bayrak kombinasyonlarını ilk kez kullandı. Renkler anlamlarını Rosario Savaşı esnasında mavi gökyüzü üzerinde bulunan beyaz bulutlardan alıyor. Merkezdeki güneş ise savaş esnasında gökyüzünde parlayan Mayıs güneşini temsil ediyor.

İsrail Bayrağı

İsrail

Beyaz zeminden oluşan İsrail bayrağının alt ve üst kısmında mavi iki tane şerit var. Ek olarak bayrağın merkezinde Yahudiliğin sembolü olan Davut yıldızı yer alıyor. Bayrağın üzerindeki iki mavi şerit ise iki nehri simgeliyor.

Davut yıldızının iki şerit arasında merkezde olması, Tevrat’a göre Tanrı tarafından vadedilmiş toprakların İsrailoğulları’na ait olduğunu gösteriyor. Tevrat’ta bu iki nehir arasında bulunan ve Kenan ülkesi olarak adlandırılan yerin konumu belirsiz. En yaygın kanı, Nil ve Fırat nehirleri arasında olduğu.

Dünya bayrakları hakkında ilginç gerçekler

ÜÇ FARKLI RENK TİPİNDE BAYRAK GRUBU BULUNUYOR

Her bayrağın kendi ülkesine özgü olduğunu düşünebilirsiniz ve genellikle de öyledir, ancak bağlantılı ülkelerde görebileceğimiz bazı tutarlı desenler ve renkler vardır. İslam ülkeleri, dini inançlarını temsil etmek için genellikle yıldız ve ay hilalini kullanırlar ancak dünya çapında buna benzer daha birçok bağlantı var. Bayraklarında aynı renkleri kullanan ülkeleri gruplandırmak için kullanılan 3 ana kategori vardır.

Slav Renkleri
Kırmızı, beyaz ve mavi renklerin kullanıldığı ve Doğu Avrupa’da bulunan ülke bayraklarıdır. Bir zamanlar Sovyetler Birliği tarafından birleştirildiler, ancak bağımsızlığını kazandıklarından beri aynı renkleri kullanarak kendi bayraklarını yarattılar. Bu kategorideki ülkeler: Hırvatistan, Çekya, Rusya, Sırbistan, Slovakya ve Slovenya..

Afrika Renkleri
Bu kategorideki ülke bayrakları yalnızca kırmızı, sarı ve yeşil kullanır ve tümü Afrika kökenlidir. Bu kategorideki ülkeler: Benin, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Gana, Gine, Guyana, Mali, Mozambik, Senegal, Togo, Zambiya ve Zimbabve’dir..

Arap Renkleri
Bu kategori, bayraklarında sadece beyaz, kırmızı, yeşil ve siyah kullanılan bayraklardan oluşur. Tipik olarak bu ülkeler Orta Doğu merkezlidir ve bunlar: Irak, Ürdün, Kuveyt, Sudan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Batı Sahra’dır.

17 Ülkenin Kullandıkları Bayraklar ve Bayraklardaki Renklerin Anlamları

Hmm
Ülkelerin kullandıkları bayrakların üzerindeki renk ve simgelerin belli anlamları var. Özellikle aynı renkler farklı ülkelerde farklı anlamlara gelebiliyor.
  1. 1. Avusturya

    Dük 5. Leopold'ün savaşa giderken giydiği beyaz üniforma savaş sonunda kan lekeleriyle dolduğu ve bayraktaki gibi bir görüntüye sahip olduğu söylenir.
  2. 2. Bahamalar

    Mavi renk denizi, sarı ülkenin kumsallarını, siyah ise halkın arzu ve isteklerini simgeler.
  3. 3. Danimarka

    Beyaz haç Hrsitiyanlık dinini, kırmızı renk ise ülke için yapılan fedakarlıkları simgeler.
  4. 4. Hindistan

    Yeşil çizgi İslam'ı, turuncu çizgi Hinduizm'i beyaz çizgi ise bu iki din arasındaki barış umudunu simgeler. Ortadaki çark ise günün 24 saatini sembolize eder.
  5. 5. Bagladeş

    Yeşil, ülkenin yemyeşil tabiatını simgeler. Kırmızı daire ise ülke için dökülen kanları.
  6. 6. Burma

    Mavi renk barış ve huzuru, beyaz renk onur ve gururu kırmızı ise halkın cesaretini sembolize eder.
  7. 7. Aruba

    4 köşeli yıldız Papaimento dili'ni, İspanyolca, İngilizce ve Flemenkçe'yi temsil eder. Mavirenkler denizi sarı çizgiler ise ülkede çıkarılan altını simgeler.
  8. 8. ABD

    kırmızı ve beyaz çizgiler ülkeyi kuran kolonileri, mavi üzerine beyaz yıldızlarsa eyaletleri simgeler.
  9. 9. Etiyopya

    Yeşil, kırmızı ve sarı renkler özgürlüğü ve afrika halklarının kardeşliğini simgeler.
  10. 10. Yunanistan

    Mavi çizgiler denizi, beyaz çizgiler barışı, haç ise Türkler'e karşı kazandıkları zafer sonrasında özgürlüklerini simgeler.
  11. 11. Malezya

    Mavi fon üzerindeki sarı ay ve yıldız ülkenin ingiltere ile olan bağlarını, sarı kırmızı çizgiler ise ülkenin eyaletlerini simgeler.
  12. 12. Antigua ve Barbuda

    Doğan güneş yeni bir çağı, mavi umudu, kıırmızı enerjiyi, beyaz ise özgürlük ve barışı simgeler.
  13. 13. Nijerya

    Yeşil renk ülkenin tabiatını ve tarımını simgeler. Beyaz renk ise barışı ve huzuru.
  14. 14. Avustralya

    Köşedeki haç Britanya'yı, 6 yıldız ise eyaletlerini simgeler.
  15. 15. Botsvana

    Mavi denizi simgeler. Siyah beyaz çizgilerse uyum ve ahengi.
  16. 16. Vietnam

    Kırmızı renk ülke için dökülen kanları, sarı yıldız ise halkın her kesiminden insanları simgeler.
  17. 17. Japonya

    Beyaz huzuru ve barışı, kırmızı daire ise teslim olmamayı simgeler.
  18. Tabii, hiçbiri bundan güzel değil...

Bu Haberin Viral Analizi:
  • Şu an haberi okuyan: 2 kişi var
  • Facebook: 37.179 gösterim
  • Twitter: 530 gösterim

  • Toplam Viral: 94.068 gösterim
  • Toplam Seed: 26.829 gösterim
  • Toplam Direkt: 168.865 gösterim
  • Viral Puan: 10,80

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası