ya gaffarez zünub anlamı / Gaffar-üz-zünub Ne Demek?

Ya Gaffarez Zünub Anlamı

ya gaffarez zünub anlamı

Ramazan ayında çekilecek tesbihler, zikirler: Peygamberimiz (sav.)'in Ramazan Duası

Hz. Muhammed'e Kur'an-ı Kerim'in ayetler halinde indirilmeye başlandığı Ramazan ayının İslam alemi için anlamı oldukça büyük. Müslümanlar tarafından ibadet ederek geçirilen Ramazan ayında yapılan ibadetlerden biri de tesbih ve zikir çekmek. Müslümanlar, Ramazan ayında nasıl zikir çekileceğini araştırıyor. İşte Ramazan ayı tesbihatı...

Ramazan ayının 1 ve 10. Günleri arasında günde 100 defa Ya Erhamerrahimin tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey iman edenlerin en merhametlisi) anlamına gelir.

Ramazan ayının 11 ve 20. Günleri arasında günde 100 defa Ya Gaffarez Zünü tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey günahları bağışlayan) anlamına gelir.

Ramazan ayının 21 ve 30. Günleri arasında günde 100 defa Ya Atikarrikab tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey iyileri koruyan) anlamına gelir.

*Ramazan ayında her pazartesi günü gün boyunca her ibadetin ardından "La havle vela Kuvvete illa billa hüvel aliyhül azim" ( Bütün güç ve kuvvet yalnızca Allah'ın yardımıyla elde edilir.) tespihi çekilmelidir. Her pazartesi mutlaka bin defa çekilmesi gereken zikir olduğunu söylemek mümkündür.

*Her salı günü 100 defa olacak şekilde "Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül" ( Allah bize Hz. Muhammed'e layık olma mükafatı versin.) salavatı çekilmedir.

Ramazan ayının ilk 10 günü çekilecek zikirler şu şekildedir;

Ya Erhamerrahemin tesbihi çekilir. Ya erhamerrahemin demek "Ey iman edenlerin en merhametlisi! " demektir. Bu zikiri günde 100 defa çekebilirsiniz.

Ramazan ayının 10 ve 20 gün arası için;

" Ya Gaffarez Zünub " teshibi çekilir. Bu zikiride 10 günden sonra günde 100 defa çekebilirsiniz. En az 100 olmak üzere daha fazla da çekebilirsiniz. Ya Gaffarez Zünub zikirinin anlamı "Ey günahları bağışlayan" dır.

Ramazan ayının 20 ve 30 gün arası ise,

"Ya Atikkaribab" zikrini çekebilirsiniz. Ya atikarribab "Ey iyileri koruyan anlamını taşımaktadır.

Peygamberimiz her halinde, hareketinde ve her anında dua eder, bizim de dua etmemizi buyururdu. Çünkü dua, onu Rabbine yakınlaştıran bir araçtı. Ramazan ayı girince Peygamberimiz dualarını daha da arttırırdı. "Oruçlunun iftar vaktindeki duası reddedilmez" müjdesini verirdi.

Allah’ın Resulü Peygamber Efendimiz, "Ya Rabbi, her şeyi kuşatan rahmetinin hakkı için beni affet, beni bağışla" diye dualarda bulunurdu. Özellikle mübarek Ramazan ayı gecelerinde Allah-u Teâlâ' ın rahmeti boldur coşar ve taşar, Ramazan bir dua denizi olur Ramazan ayının girmesi ile birlikte Yüce Allah kullarını dua etmeye davet eder, yapılacak bütün duaları kabul edeceğini buyururdu. Peygamber Efendimizin dile getirdiği gibi: "Ramazan- Şerif’in ilk gecesinde Cennet kapıları ardına kadar açılır ve her gece sabaha kadar bir çağırıcı seslenir:

"Günahlarının affedilmesi için bağışlanmak isteyen yok mu? Tövbe eden yok mu? Allah tövbesini kabul buyursun. "Dua eden yok mu? Cevap verilsin. "Kendisi için bir şey isteyen yok mu? İsteği hemen yerine getirilsin."

Oruç tutan her ümmeti, duası Allah katında asla reddedilmeyecek üç kişi arasında olduğunu bildiren ve sayan Sevgili Peygamber Efendimiz ümmetine şu uyarılarda bulunurdu: "Üç kişinin duası asla geri çevrilmez: Adalet üzere hüküm veren hâkimin, İftar edinceye kadar oruç tutanın ümmetin ve zulme, haksızlığa uğrayan mazlumun" şeklinde buyurmuştur.

Bilindiği üzere Ramazan ayı duaların makbul ve kabul olacağı, karşılık verileceği özel, müstesna ve kıymetli bir aydır. Oruçlu ağzın duası her zaman makbuldür. Hadis-i şerif bu müjdeyi dile getirir:

"Her oruç tutan kulun iftar vaktinde kabul olunacak bir duası vardır. Duasının karşılığı mükâfat olarak ya dünyada verilir ya da ahirette ebedi bir surette ihsan edilir." (Kenzü'l-Ummal, 3:328)

Oruçlu olduğu zamanlarda iftar vaktinin gelmesi ile Peygamber Efendimiz şöyle dua ederdi: "Ey Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum." "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşâ sevap kesinleşti."

Hadis-i şerifte bu manaya dikkat çekilir ve müminler duaya teşvik edilirler:"

Dua örnekleri

"Bismillahirrahmanirrahim"

"Rahman ve Rahim Olan Allah (c.c.)(c.c.)'ın adıyla;"

Allahummec'al siyami fihi siyam'es-saimin ve giyami fihi giyam'el-gaimin ve nebbihni an nevmet'il-ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah'el-alemin ve'fu anni ya afiyen an'il-mucrimin"

Anlamı; Allah'ım! bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl, bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır, suçumu bu günde bağışla, ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim!

Ramazan süresince faydalı olacak dualar aşağıdadır:

Oruca Başlarken

Okunuşu: Ve bisavmi ğadin neveytü min şehri ramazan

Manası: Ramazan ayının yarınki orucuna niyetlendim.

Orucu Bozarken (İftar Ederken)

Okunuşu: Allâhümme innî leke sumtü ve bike âmentü ve alâ rızgıke eftartü.

Manası: Ey Allah'ım! Senin için oruç tuttum sana iman ettim ve senin rızkınla orucumu açtım.

Yemeğe Başlarken

Okunuşu: Bismillahi ve alâ bereketillahi

Manası: Allah'ın adıyla (başlarım) ve üzerine Allah'ın bereketi (olsun).

Yemekten Sonra

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Manası: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)'İN RAMAZAN DUASI

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: "Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde:

  • -Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.

  • Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.

Hz. Aişe validemiz : “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

Ramazan Ayında Çekilmesi Hayırlı Olan Tespihler

Müslüman toplumlar için üç ayların başlangıcı ile önem kazanan ibadetler ve yapılacak dualar, ramazan ayının gelmesi ile birlikte artmakta ve fazlasıyla önem taşımaktadır. Bir arınma ve adeta günahlardan temizlenme olarak görülen ramazan ayında elbette tutulacak oruçlar kadar edilecek dualar da önemlidir. Aynı zamanda her yıl ramazanda çekilecek tespihler Diyanet aracılığı ile de vurgulanmaktadır.

TDK sözlüğüne göz atacak olursak Arapça “tesbiḥ” kelimesi dilimizde “tespih” olarak kullanılmakta ve “Süphanallah” (Sübhan: Tüm olumsuz sıfatlardan uzak olan) sözünü söyleme ve belirli dinî sözleri tekrarlamak veya elde oyalanmak için kullanılan, türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış, genellikle otuz üç veya doksan dokuz taneden oluşmuş dizi.” anlamlarına gelmektedir.

Kelimelerin anlamlarına biraz derinlemesine bakacak olursak tespih Allah’ın bilinçli ya da bilinçsiz şekilde anılmasına denirken, zikir ise bilinçli anma ve hatırlama demektir. Canlı ya da cansız varlıklar da tespih edebilir. Yaratılış özelliğini yaşatarak Allah’ı anan tüm varlıklar tespih etmiş olurlar. Zikir ise sadece bilinç ve şuur sahibi varlıklar içindir. Bunun paralelinde ramazan ayı zikirleri yani ramazanda çekilecek zikirler de hem zikir hem tespih olarak adlandırılabilmektedir.

Ramazan ayı faziletleri toplu ibadetlerin yoğun maneviyatıyla çok yüksek olur. İslam kültüründe ramazan demek, manevi kazancın ve sevabın bol olduğu ay demektir. Bu nedenle günü oruçlu geçirmek kadar, gün içerisinde belirlenmiş ramazan tespihleri çekmek ya da zikir ile birlikte bol dua etmek de kişinin manevi açıdan doyum sağlamasına neden olmaktadır. Ramazanda çekilen tespihler sadece bu aya özel olması gereken tesbihler değillerdir. Ramazan sadece önemli bir vesiledir. Kalbinizi ferahlatan tesbihlere ramazandan sonra da devam edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

ramazana özel tespihler

Siz de ister kendiniz için ramazan ayında çekilecek tespihler listesi oluşturabilir ya da ramazanda çekilecek günlük tespihleri araştırarak her gün belirli bir zaman ayırarak bu tespihleri çekebilirsiniz. Aynı zamanda eğer Kur’an-ı Kerim okumayı bilmiyorsanız ya da her gün tekrarladığınız tespihlerin anlamlarını merak ediyorsanız ramazanda çekilecek tespihler ve anlamlarını öğrenebilir, çevrenizle de paylaşabilirsiniz. Günlük çekilmesi gereken tespihler ve sayıları ile ilgili dini olarak katı kuralların olmadığını belirtelim; ama bazı din alanında yetkin kişilerin bu konuda önerileri olabilmektedir.

Hayırlı ramazanlar diledikten sonra yapacağınız tesbih paylaşımları sevgi bağının güçlenmesine katkı sağlar ve hayatın manası üzerinde bir ışık yakar. Kadir gecesi gibi mübarek bir geceyi içinde barındıran ramazan ayında amel defterleri yeniden yazılır ve o yıl doğacak ve ölecek kişilerin isimleri belirlenir. Tıpkı sevabın bol olduğu gibi, rızkın ve bereketin de çoğaldığı bu ayda tövbe etmek, af dilemek, tespihleri ve zikirleri aksatmadan tekrar etmek fazlasıyla önemlidir.

Ramazan şerif tespihleri yani mübarek ramazan ayı tespihleri bu özel zamana verilen sıfat gibi maddi, manevi bolluk ve bereketin artması adına Allah’a dua etme biçimidir. Ramazanda çekilecek tesbihler ramazan ayı boyunca iç huzurun beslenmesi için hayırlı bir aracı olurlar. Ramazanda çekilen tesbihler ve anlamları üzerinde yoğunlaşarak düşünüldüğünde hem tekamül yolu aydınlanır hem de iç huzur beslenir.

Günlük zikirler Diyanet tarafından sorularla gündeme gelen bir konudur, zikrin sesli mi sessiz mi olacağına dair cevap şu şekildedir: “Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru ile (yalvararak) yapılması adaptandır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (A’râf, 7/ 55) buyurulmaktadır. Ancak, içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de, sessiz olması daha uygundur. Hz. Peygamber (s.a.v.), bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getirmeye başlayan bir grup sahabîye, “Ey insanlar! Kendinize merhamet edin; siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine. Muhakkak siz, işiten, yakın olan bir zata dua ediyorsunuz ki O sizinle beraberdir.” (Buhârî, Cihad 131; Müslim, Zikir, 44; Ebû Davûd, Vitr, 26) buyurmuşlardır.”

ramazanda tesbihler

Ramazan tespihleri dinen zorunlu değildir; ama dua etmek ve yaratıcı ile bağları güçlendirme her zaman mühim olduğu için din alimleri bu özel günlerin vesile olmasını önerirler. Ramazanda çekilecek tespihler Nihat Hatipoğlu tarafından da klasikleşmiş ramazan programlarında ara ara dile getirilmektedir. Hatipoğlu ramazan ile ilgili bir konuşmasında, peygamberin tüm gün tesbihat okuyan eşine günde üç kere şunu okumasını önerdiğini de söylemiştir: “Sübhanellahi ve bi hamdihi adede halkihi Rida nefsihi ziynete arşihi ve midade kelimatihi.” Yüce Allah’ı yarattığı sayısında, kendisinin razı olacağı kadarınca. Arşının ağırlığınca. Yarattığı kelimeler uzunluğunca hamd ile tesbih ederim.

Ramazan tesbihleri Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde özel bir bölümde belirtilmemiştir, farklı açıklamalarda ve konuşmalarda öneriler yapılmaktadır. Sitede dualarla ilgili genel açıklamada ise şöyle denmiştir: “Ramazan gecelerinde, Arafat vakfesinde, gece vakitlerinde, ezan okunduğu ve kamet getirildiği sıralarda, farz namazların sonunda yapılan duaların kabul edileceği hadis-i şeriflerde beyan edilmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 166; Tirmizî, Deavât, 80, 139; İbn Mâce, Sıyâm, 48).” Bu bilginin ışığında ramazan duaları içine tesbihleri de dahil ederek zenginlik sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için ramazan tespihleri konusunu ele aldık! Sizi ve ailenizi koruyacak, 11 ayın sultanının bereketinden daha fazla yararlanmanızı sağlayacak ramazan ayı tespihleri, her güne özel faziletli ramazan zikirleri ve ramazanda çekilecek tespihler takip eden alt başlıklarda sizleri bekliyor. Sıralamada ramazan tesbihleri Arapça olarak bulunuyor ve Türkçe anlamları da yer alıyor.

Ramazan ayında çekilecek tespihler Arapça ya da Türkçe veya ikisi birlikte olacak şekilde okunabilmektedir. Din alimleri Arapça okunuşla birlikte manada derinleşmek adına meallerin de bilinmesinin önemine sık sık değinir. Hem ramazan ayı boyunca hem de diğer kıymetli zamanlarda tüm dualarınızın kabul olması dileği ile…

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

ramazan tespihleri

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

Ramazan ayında hangi tespihleri çekmeliyim? Gelin hep birlikte bu soruya cevap bulalım!

  • Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir.
  • Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir.
  • Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
  • Pazartesi günleri bin defa La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym tesbihi çekilir.
  • Salı günleri yüz defa Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül salavatı çekilir.
  • Çarşamba günleri bin defa Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh istiğfarı çekilir.
  • Perşembe günleri bin defa Sübhanallahi vebihamdihi Sübhanellahil Aziym tesbihi çekilir.
  • Cuma günleri bin defa Allah tesbihi çekilir.
  • Cumartesi günleri bin defa La İlahe İllallah kelime- i tevhidi çekilir.
  • Pazar günleri bin defa Ya hayyü ya kayyüm tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa La İlahe İllallah tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Estagfirullahel el azim (Ey yüze Allah’ım senden af diliyoruz) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber (Sen bütün eksik ve kusurlardan münezzehsin. Bütün hamdü senalar sanadır) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Allahummerham ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammede merhamet eyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Allahummağfir ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammedi affeyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde otuz üç defa Hasbunallahu ve nimel vekil (Allah bana yeter, O ne güzel vekildir) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul afve, fa’ fu anna (Allah’ım affedicisin, affı seversin, bizleri de affeyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Rabbigfir verham ve ente hayrur rahimin (Rabbim affet ve merhamet et, sen affedenlerin en hayırlısısın) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahummesrah sudurena ilel imani vel islam (Allah’ım dünya üzerindeki bütün insanların kalbini iman ve İslam’ a aç) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahumme einni ala zikrike ve şukrike ve husnu ibadetik (Allah’ım seni zikretmede, sana şükretmede ve sana güzel ibadet etmede bana yardım et) tesbihi çekilir.

İlginizi çekebilir: Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

ramazana özel tespihler

En Çok Hangi Zikirler Çekilmeli?

Ramazanda en çok çekilmesi gereken zikirler din büyüklerinin tavsiyeleri ve kalpten gelen sese kulak vererek belirlenebilir. ‘Lâ ilâhe illallah’ en faziletli sözler arasındadır.

Tespih ile Neler Çekilir?

Tespih çekerken maneviyata iyi gelecek birçok farklı kelime, cümle tekrarı yapılabilir. Hangi zikir ne kadar çekilir diyorsanız klasik olarak namazlardan sonra 33 kez süphanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber diyerek birçok kişi tespih çekmektedir.

Ramazanın İlk Günü Ne Yapılır Ne Duası Edilir?

Ramazan ayı oruç ayıdır, ilk güne oruçla başlanır, oruç niyetinde de oruç açılırken de şükürle duayla ilerlenir.

ramazana özel tespihler

Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2023

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır