kaç tane emekli milletvekili var / AKP'den 16 Bin Liralık Emekli Milletvekili Maaşı Açıklaması: 'Hak Kaybı Var'

Kaç Tane Emekli Milletvekili Var

kaç tane emekli milletvekili var

Yıllardır, milletvekili maaşlarının yüksek olması gerektiğini savunurum.

Milletvekili, yaptığı görevin saygınlığına yakışır bir maaş almalıdır.

Kılığı, kıyafeti, yaşam kalitesi görevine uygun olmalıdır derim.

Bu memleket milletvekiline doğru düzgün maaş verebilecek kadar varlıklıdır derim hep.

Ama bir şeyi savunamam.

“Emekli milletvekili"ni anlamam.

Böyle bir saçmalık olmaz, olmamalı.

Ne demek emekli vekil.

Dünyanın herhangi medeni ve demokratik bir ülkesinde böyle bir şey ne duydum ne gördüm.

İnsanların bir işi vardır.

Milletvekili olmak için işlerine ara verirler, belirli bir süre milletvekilliği yaparlar, sonra işlerine dönerler ve işleri ne ise oradan emekli olurlar.

O işin emekli maaşı ne ise emekli maaşı olarak da onu alırlar.

Bizde ise 12 Eylül sonrası böyle bir rezillik çıktı.

“Emekli milletvekilliği”.

Çok değil, 2 yıl milletvekilliği yapınca emekliliğe hak kazanıyorsun ve ölünceye kadar oldukça yüksek bir emekli maaşı alıyorsun.

Yetmiyor, emekli milletvekili hakkın rahmetine kavuşunca eşi, o da hakkın rahmetine kavuşunca evli olmayan ya da dul kızları da bu maaşı almaya devam ediyor.

Böyle bir haksızlık olamaz.

Vekilliğin emekliliği mi olur…

Ve dahası bu rezalet yetmezmiş gibi vekillerimiz geçen hafta toplandılar.

Eylül ayında denedikleri ama başaramadıkları bir işi gerçekleştirdiler.

Zerrece hak etmedikleri o emekli maaşlarına bir da zam yaptılar.

Geçen Ocak ayında 18 bin TL olan, Temmuz ayında 39 bin TL’ye yükselttikleri maaşlarına bir zam daha yaparak 51 bin TL’ye çıkardılar.

Hiç utanmadan sıkılmadan.

Bu kadarla kalsa yine iyi.

TBMM çatısı altında bir de emekli milletvekilleri var.

Yani hem vekiller hem de emekli vekiller.

Nasıl oluyorsa!

Onların maaşı da bin TL’yi buldu.

Siz onlara bu parayı helal ediyor musunuz!

Milletvekili maaşı ne kadar, kaç TL ? Milletvekilleri aylık ne kadar maaş alıyor?

Milletvekili maaşı ne kadar ? Yeni yıl ile birlikte Milletvekili maaşları ne kadar oldu araştırılıyor. Asgari ücretlilere ve memurlara yapılan zamlar sonrası milletvekili maaşları da belli oldu. Peki, Emekli milletvekili maaşı ne kadar? Milletvekili maaşı Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor? Milletvekilleri aylık ne kadar maaş alıyor? İşte detaylar

Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor yanıtı merak ediliyor. yılında milletvekili maaşı 25 bin liraydı. yılının ilk altı ayında milletvekili maaşı 40 bin TL iken Temmuz zammı ile milletvekili maaşı 56 bin TL'ye yükselmiştir. milletvekili maaşı ise 73 bin TL olarak açıklandı. Memur ve emekliye yapılan yüzde 30'luk zam milletvekili aylıklarına aynı oranda yansıdı.

Milletvekili maaşları TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde belirlenmektedir. Kanunun 1. maddesi şu şekildedir:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar"

En Yüksek Devlet Memuru ifadesi Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için kullanılmaktadır.

  • ADALET VE KALKINMA PARTİSİ
  • CUMHURİYET HALK PARTİSİ
  • YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 57
  • MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ 50
  • İYİ PARTİ 44
  • DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ 15
  • SAADET PARTİSİ 10
  • GELECEK PARTİSİ 10
  • YENİDEN REFAH PARTİSİ 5
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ 4
  • DEMOKRAT PARTİ 3
  • EMEK PARTİSİ 2
  • HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ 2
  • DEMOKRATİK SOL PARTİ 1

TOPLAM: milletvekili

MilletvekiliMilletvekiliMilletvekiliMilletvekiliGündemPolitikaHaberler

2 Yıl Milletvekilliği Yapanların Emeklilik Hakkı Kazandığı ve Ömür Boyu Emekli Maaşı Ödemesi Aldığı İddiası

61,7K

Milletvekillerinin 2 Yılda Emekli Olduğu İddiası Doğruyu Yansıtmıyor

 

EYT, yani &#;Emeklilikte Yaşa Takılanlar&#; gündemde iken sıklıkla dile getirilen &#;en az 2 yıl vekillik yapanlar emekli maaşı alabiliyor&#; ve &#;2 yıl milletvekili olan emekli oluyor 25 yıl emek veren insanlardan yaş şartı aranıyor&#; gibiiddiaların gerçeği yansıtmadığını aktaralım istedik.

Milletvekilleri de diğer tüm çalışanlar gibi sosyal güvenlik kanunlarında yer alan hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir. Vekillere özgü ayrı bir emeklilik kriteri tanımlanmış değil. Milletvekilleri de emeklilikte herkes gibi hizmet yılı ile yaş şartına takılmaktadır.

18 yaşında Meclis&#;e giren bir milletvekili, ilgili yaş ve prim günü şartlarını yerine getirmeden önce &#;erken emekli&#; olma imkânına sahip değil. 18 yaşında milletvekili seçilen bir kişi 20 yaşında emekli olamaz. 18 yaşında milletvekili olan birinin 60 yaşından önce emekli olma şansı yok. Günümüzde 18 yaşında milletvekili olan bir kişinin, 25 yıl hizmet süresi ve 65 yaş civarındaki yaş şartını taşımadan emekli olması imkânsız. 18 yaşında TBMM&#;ye giren bir mebusun en az 2 yıl görev yaptıktan sonra prim gününün dolmasını beklemesi gerekiyor. Hizmet ve emeklilik yaş grubunu tamamlamayan milletvekiline emekli aylığı bağlanması mümkün değil. 2 yıllık görev süresini tamamlamasına rağmen yaş haddinden ötürü emekli olamayan vekiller mevcut. &#;2 yıllık süre&#; koşulu emekli olabilmek için değil, emeklilik aylığına esas statünün belirlenmesi için önem arz etmektedir.

sayılı 26 Ekim tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun uyarınca gerekli koşulları taşıyan milletvekillerine Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatında yer alan genel hükümler çerçevesinde emekli maaşı ödenmektedir.

En az 2 yıl milletvekilliği yapanlar, emeklilik için gerekli hizmet ve yaş kriterlerini karşıladıklarında Cumhurbaşkanlığı aylık ödeneğinin % 45&#;i üzerinden üzerinden aylık alabilmektedir.

Milletvekillerinin emeklilik yaş grupları sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu Madde 39, Geçici Madde ; sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükümleri uyarınca tanımlanmaktadır.

sayılı 8 Haziran tarihli Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu&#;nun, sayılı 25 Ağustos tarihli &#;İşsizlik Sigortası Kanunu&#; ve sayılı 1 Haziran tarihli &#;Sosyal Sigortalar, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar, Emekli Sandığı, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunlarının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun&#; ile eklenen geçici maddesi, kadın ve erkek iştirakçilerin geriye kalan emeklilik hizmet sürelerine göre emeklilik yaşlarını düzenlemektedir.

sayılı 26 Ocak tarihli Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile  sayılı 16 Haziran tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu&#;nun maddesinin ilgili fıkrasına eklenen (en az 2 yıllık görev koşulunu içeren) hüküm ise şöyle:

(Ek fıkra: 17/1//5 md.) Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanlara veya bu görevleri herhangi bir sebeple sona erenlere, Kanunun 26, 28, 44, geçici 2 ve geçici 4 üncü maddeleri gereğince aylık bağlanmasına hak kazanmaları ve en az 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olmaları halinde, 27, 29, geçici 2 ve geçici 4 üncü maddelere göre hesaplanacak aylık tutarından az olmamak kaydıyla, gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı ödenir. Bu fıkra hükümlerine göre aylık ödenebilmesi için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce geçici 4 üncü madde kapsamında Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi esas alınarak malullük veya emeklilik aylığı ödenenler hariç olmak üzere, malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar ile aylık bağlanma şartlarını haiz olmayanların en az 2 yıl süreyle en yüksek Devlet memuru emsal alınarak sigorta primi veya geçici 4 üncü madde kapsamında emekli keseneği ile kurum karşılığı ödemiş olmaları da zorunludur.

(Ek fıkra: 17/1//5 md.) Yukarıdaki fıkraya göre tespit edilen aylığı almakta iken ya da Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevleri sırasında veya bu görevlerinin sona ermesinden sonra ölenlerin bu Kanunda düzenlenen koşullara sahip olan hak sahiplerine, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesi açısından yukarıdaki fıkrada düzenlenmiş olan şart aranmaksızın, bu maddeye göre hesap edilen aylık esas alınarak ölüm ya da dul ve yetim aylığı bağlanır.

 

43 maddenin yanı sıra adı geçen Kanun&#;un Geçici Madde 38 hükümleri de milletvekillerinin aylıklarını düzenlemektedir:

GEÇİCİ MADDE 38 –(Ek: 17/1//16 md.)

(Mülga birinci fırka: 2/7/KHK/ md.)

Bu maddenin yürürlük tarihinden önce bu Kanunun 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan görevlerde bulunmuş olanlardan herhangi bir sebeple bu görevleri sona erenler ile Büyük Millet Meclisi, Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi Başkanları da bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren bu Kanunun 43 üncü maddesi hükmünden yararlanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi devam edenler ile daha önce yasama organı üyeliği görevi sona ermiş olanlardan veya dışarıdan bakanlığa atanmış olanlardan halen milletvekilliği esas alınarak emekli aylığı ödenenlerin, bu Kanunun 43 üncü maddesine göre aylığa hak kazanabilmesinde, aynı maddenin altıncı fıkrasının birinci cümlesinde belirtilen 2 yıllık süre şartı aranmaz.

(Ek fıkra: 10/1//17 md.) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi devam edenlerden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bentleri kapsamında aylık almakta iken aylıklarını kestirip 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalılık talebinde bulunanların, bu Kanunun 43 üncü maddesine göre aylığa hak kazanabilmesinde, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesine ilişkin şartlar aranmaz. Bunların müracaatları halinde bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bentleri kapsamında olan ve kesilen aylıkları bu Kanunun 43 üncü maddesindeki aylık seviyesine yükseltilmek suretiyle yeniden bağlanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği ile dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erdiği halde, malullük, yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlardan, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalılık ilişkisi devam edenlerin veya bu kapsamda sigortalılık ilişkisi kurmaları gerekenlerin bu sigortalılık ilişkisinden kaynaklanan emekli kesenekleri ve kurum karşılıkları, bu Kanunun ek 7 nci maddesi ile belirlenmiş olan esas ve usuller çerçevesinde ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde Kuruma başvurmaları halinde, başvurularını izleyen aybaşından başlayarak 4 yıl süreyle Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanır.

Bu madde esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.

 

Milletvekillerinin emekliliğinde de devlet memurları veya diğer çalışanların emeklilik şartları geçerli.

Milletvekilleri de diğer memurlar gibi yılı Ekim ayından önce milletvekili seçilmiş iseler sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanununa; yılı Ekim ayından önce memurluk, SSK., Bağ-Kur hizmeti olmayıp, ilk defa milletvekili olarak seçilip göreve başlamışlarsa sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının &#;c&#; bendine tabidir.

Milletvekillerinin de aynı şekilde dahil olduğu memurların hizmet ve emeklilik yaş grupları şöyle özetlenebilir:

&#; Bir memurun 8 Eylül &#;dan önce hizmeti var ise kadın 20, erkek 25 hizmet yılını ve sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde hükmünde belirlenmiş olan emeklilik yaş gruplarını tabi olmaktadırlar. Aynı kural Milletvekili seçilenin 8 Eylül tarihinden önce hizmeti var ise kadın milletvekili 20, erkek milletvekilinin 25 hizmet yılını ve emeklilik yaş gruplarından hangi yaş grubuna dahil iseler o yaş grubuna tabi olmaktadırlar.

 

&#; Bir memur çalışmaya 8 Eylül tarihinden sonra ilk defa başlamışsa; sayılı funduszeue.info Sandığı Kanunu Madde 39 hükmüne göre kadın ve erkek memurun 25 yıl hizmetini ve kadın 58, erkek 60 yaş şartını doldurması gerekmektedir. Aynı kural Milletvekili seçilenler içinde geçerli olmaktadır.

 

&#; Bir memur çalışmaya yılı Ekim ayından sonra ilk defa başlamışsa bu defa sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükmündeki kurallara tabi olacaklardır. Bu maddeye göre kadın memurun 58, erkek memurun 60 yaş şartı ve kadın ve erkek memurun bin gün prim şartını doldurduklarında emekli aylığı bağlanabiliyor. 01/01/ tarihine kadar kademeli yaş gruplarına tabi olmaktadırlar. 01/01/ tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65 yaşını doldurmaları gerekiyor.

 

20 yaşında vekil olarak seçilip TBMM&#;de 2 yıl görev yaptıktan sonra emekli olup hayatlarının geri kalanında emekli maaşı alamasalar da milletvekillerine bazı meslek gruplarındaki yıpranma hakkı tanınmış.

Bunun dışında milletvekillerine diğer sosyal güvenlik sistemi iştirakçilerine tanınmayan bazı ayrıcalıklar sunulmuş durumda.

Hıfzı Deveci&#;nin Birikim Dergisi&#;nde yayımlanan &#;Kıyak Emeklilik: Anayasa On Bir Kez Delinse Bir Şey Olur mu?&#; başlıklı yazısında listelediği milletvekillerine sağlanan diğer çalışanlara tanınmayan (&#;akıl almaz&#; olarak nitelenen) imtiyazlar şöyle sıralanabilir:

  • Öğrenim durumları ve hizmet süreleri ne olursa olsun, emekli keseneklerine ve kurum karşılıklarına birinci derecenin son kademesi ve en yüksek ek göstergenin uygulanması.

  • Görev süreleri sona eren milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanlardan memuriyete dönenlerin, öğrenim durumları ve hizmet süreleri ne olursa olsun emekli keseneği ve kurum karşılıklarına yine birinci derecenin son kademesi ve en yüksek ek göstergenin uygulanması.

  • Görev süreleri sona erdikten sonra SSK veya Bağ-Kur ile ilgili bir görevde çalışsalar bile isterlerse Emekli Sandığı iştirakçisi olabilmeleri, emekli olduklarında da maaşlarını Emekli Sandığından alabilmeleri.

  • Hizmet ve borçlanma sürelerinin her iki yılını bir derece yükselmesine saydırabilmeleri.

  • 18 yaşını doldurduktan sonra geçen çalışma sürelerinin 15 yılını borçlanabilmeleri.

  • Prim veya kesenek ödeyerek veya borçlanarak kazandıkları süreler emekli aylığı bağlanması için istenen süreden eksik olursa eksik kalan süreleri ayrıca ve hiçbir kayda, belgeye ve fiili çalışmaya dayanmaksızın borçlanabilmeleri ve emekliliklerine saydırabilmeleri.

  • Borçlanılan veya fiili hizmetle geçen hizmet süresi toplamı 20 yılı dolduranların, kadın-erkek ayırımı yapılmaksızın ve yaş sınırı dikkate alınmaksızın emekli olabilmeleri.

  • Hizmetin son yedi yılı hangi sandık üyeliğinde geçmiş olursa olsun, Emekli Sandığından emekli olabilmeleri.

  • Milletvekilliği ya da bakanlık görevi bittikten sonra bir kamu kuruluşunda maaşlı çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesilmeyerek ödenmeye devam edilmesi.

  • Başka sosyal güvenlik kuruluşlarından (SSK-Bağ-Kur) emekli olanların emekli maşlarının, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar düzeyine yükseltilmesi, TBMM üyelerine ödenen makam tazminatının bu ödemeye dahil edilmesi, öteki sosyal güvenlik kuruluşunun ödediği maaş ile Emekli Sandığı’nın ödediği arasındaki farkın da hazineden karşılanması.

  • Milletvekilliği ya da bakanlık görevinde iki yıl bulunmuş olmak koşuluyla ve emekli aylığı alıp almadıklarına bakılmaksızın, yasada sayılı görevlerde bulunmamak ve gelir vergisi mükellefiyeti gerektirecek herhangi bir ticari faaliyet yapmamak koşuluyla, hayatta oldukları sürece belli bir göstergenin memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda tazminat ödenmesi. Üstelik, sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden önce milletvekilliği ve bakanlık görevleri sona ermiş olanlar için 2 yıl görev yapmış olma şartının da aranmaması.

  • Milletvekilliği ya da bakanlık görevinde geçen her yıl için 3 aylık fiilî hizmet zammı uygulanması.

 

İddia hakkında konuyla ilgili kurum ve uzmanların açıklamalarından örnekler sunacak olursak&#;

 

Meclis&#;e 22 yaşında girerek 24 yaşında emekliliğe hak kazanacağı ileri sürülen TBMM’nin en genç milletvekili AK Partili Rümeysa Kadak&#;a TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı tarafınca sunulan bilgi notunda konuyla ilgili şu izahat sunulmuş:

“ sayılı kanunun Maddesine göre en az 2 yıl milletvekilliğinde bulunup bu süre içerisinde Başbakanlık Müsteşarına endeksli prim ödenmesi şartının yanında, kanunun Maddesinde belirtilen prim ödeme ve yaş şartının tamamlanması halinde milletvekili statüsünde emekli olunabilmektedir. Yapılan incelemede doğum tarihiniz itibariyle 65 yaşını dolduracağınız tarihinden seçimlerin normal süresinde yapılacağı dikkate alınarak hak edeceğiniz fiili hizmet zammı süresi düşüldükten sonra tarihinde emekli aylığı bağlanabileceği anlaşılmıştır”

 

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, milletvekillerinin 2 yıl çalışma sürelerini doldurduktan sonra geriye dönük borçlanıp emekli olup olamayacaklarına dair soruya şöyle yanıt vermişti:

&#;Milletvekillerinin emeklilik zamanının tespiti sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu (Öncesinde hiç memuriyeti olmadan gününden sonra ilk defa vekil seçilenler için sayılı Kanun) ile hesaplanmaktadır. Bu sebeple memurlar, SSK&#;lılar veya Bağ-Kur&#;lular kaç yıl prim ödemek zorunda ise kaç yaşında emekli olacak ise vekiller de aynı şart ve yaşlarda emekli olurlar. Mesela, doğumlu olup da yılında memur olmuş ve en son seçimde vekil seçilmiş birisi 49 yaşını ( yılı) tamamlamadan emekli olamaz.&#;

 

funduszeue.info&#;daki &#;18 Yaşında Milletvekili; İki Sene Sonra Emekli mi?&#; başlıklı yazısında Ozan Bardakçı konuya şöyle açıklık getirmişti:

Milletvekillerinin emekliliğinde de daire başkanı, müfettiş, uzman ve genel müdür gibi bürokratlarda olduğu gibi iki yıllık süre şartı aranıyor. Fakat bu iki yıllık süre emekli olmak için değil emekli olunduğunda aylığa esas statünün belirlenmesi anlamını taşıyor. Diğer bir ifadeyle bir daire başkanının makam ve görev tazminatı alabilmesi için iki yıl görevde kalması gerekiyor. Aksi halde bu haklardan faydalanamıyor. Milletvekili emekli aylığı bağlanabilmesi için de aynı şart geçerli, iki yıl vekillik. Hatta emekli iken milletvekili seçilenler de bu kurala tabi. Yani önceki aylıkları kesiliyor ve iki yıl primlerini ödüyorlar.

Genç vekillere bakacak olursak onların durumu daha zor. Zira emeklilik şartları bu yazıyı okuyan çoğu okuyucuyla aynı. Yani prim, kanunda öngörülen yaş, 25 yıllık sigortalılık şartları tamamen aynı. Fark var tabi ki polis ve askerlerde olduğu gibi milletvekilleri de 4 yıl hizmete bir yıl yıpranma ve 1 yaş düşümü alırlar.

genel seçimlerinde milletvekili olan 18 yaşında bir vekili ele alırsak bir dönem milletvekilliği yapması halinde (5 yıl) emeklilik tarihi 63 yaş 9. ayın dolumu olacaktır. Çünkü beş yıl için 65 yaştan 1 yıl üç ay düşecektir. Yani Nisan doğumlu milletvekili  yılının Ocak ayında emekli olabiliyor. Tabi bir de yeterli prim günü olması gerekiyor.

 

Aslında milletvekillerinin 2 yıl TBMM&#;de görev yaparak ömür boyu emekli maaşı hakkı kazandığı yönündeki yanlış iddianın kökeni geçmişe dayanıyor.

TBMM&#;nin 27 Ocak tarihli Dönem 2. Yasama yılı Birleşim günü genel kurul oturumunda dönemin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin, bu iddianın doğruyu yansıtmadığını şöyle söylemiş:

&#;Değerli arkadaşlar, teklifin, genel olarak maddelerini içeren hususlar için, bu teknik açıklamaları yaptım. Müsaadenizle, hoşgörünüzle, bir iki konuyu daha ifade etmek istiyorum.

 

Bu teklifte, herkes, gerek medyada görev yapan kıymetli arkadaşlarımız gerekse bizi televizyonları başında izleme imkânı bulunan yurttaşlarımız, şunu açıkca bilmelidirler ki, bu teklifte, halen görev yapan milletvekilleri ile emekli olmuş milletvekillerinin hiçbirine, ilave bir artış getirilmemektedir. Bunu, bütün samimiyetle ifade etmemiz lazım.

 

Bir başka husus -aslında, bilinen bir şeyi söylüyorum; hoşgörünüzle- milletvekilleri için genelde şöyle bir yaygın kanaat var, bunu da bir kez daha söyleyeceğim: Sanılıyor ki, milletvekilleri, Parlamentoya, seçiliyor, geliyor, 2 yıl içinde de emekli oluyor, bu hakkı alıyor, gidiyor. Böyle bir yaygın kanaat var ve bu yüzden de, böyle bir yaygın kanaate, birileri de &#;kıyak emekli&#; adıyla bir unvan takmış durumdadır. Şunu bütün içtenliğimle söyleyeyim ki -deminki açıklamamda da ifade ettim- milletvekilleri, herhangi bir yurttaşımız gibi, sosyal güvenlik sisteminin öngördüğü hangi koşul emeklilik için şartsa aynen geçerlidir.

 

Yani, bir örnek verelim isterseniz, içimizde de var böyle arkadaşlarımız; bir evvelki dönemde milletvekili olan arkadaşlarımız da var, benim gibi; ama, bu arkadaşlarımızdan halen milletvekilliği emekliliği statüsünü kazanamayanlar var. Eğer, kamuoyunda sanıldığı gibi, milletvekili olup da, 2 yıl çalışıp da emeklilik hakkı elde ediyor olsa, işte, bu arkadaşlarımız, bu hakkı elde etmiş olurlar.

 

Şimdi, örneğin, bu durumda olan arkadaşlarımızın -ben, bugün, basını da aydınlatma anlamında, bu konuda bir değerlendirme yapma anlamında görüşmemizde de ifade ettim; isim vermeyeyim isterseniz; onu, medya, belki, kamuoyunda duyurmuş olabilir- ikinci dönem milletvekilliği halen sürüyor ve bu arkadaşımız, herhalde 11 ya da 12 yıl sonra emekli olabilecektir. Eğer, birilerinin söylediği gibi 2 yılda emeklilik hakkını alıyor olsa, bu arkadaşımız 12 yıl beklemez.&#;

 

* Kapak görseli: Fotoğraf, 17/25 Aralık soruşturmalarında isimleri yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar&#;ın yüce divana sevkine dair 20 Ocak tarihinde yapılan oylamada AK Partili vekillerin zarflarını oy sandığına attıkları anda kaydedilmişti. 

İşte vekillerin 88 yıllık maliyeti

Haberin Devamı

yılında bir milletvekili maaşı ile ayda 17 Reşat Altını alınabilirken yılında bu miktar 39 Reşat Altınına çıktı. Maaşları altına endekslendiğinde en şanslı milletvekillerinin ise ve yıllarında görev yapanlar olduğu ortaya çıktı. Çünkü yılında milletvekillerinin bir aylık maaşı yaklaşık 60 Reşat Altını ediyordu. 

CNBC-e Business Dergisi tarafından yapılan araştırma milletvekili maaşlarına ilişkin ilginç tespitlerde bulundu. yılından bu yana milletvekili maaşlarını inceleyen araştırmada, maaşların bugünkü değerini belirleyebilmek için Reşat Altını ölçü alındı. Hesaplama Merkez Bankası Reşat Altını satış fiyatlarının yıllık ortalaması dikkate alınarak yapılırken her yıl için tespit edilen toplam milletvekili maaşı, TÜİK’ten alınan ve sözkonusu yıl içinde parlamentoda bulunan milletvekili sayısı ile çarpıldı. Araştırma kapsamına bakanların ve başbakanların maaş farkları yansıtılmadı.

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE İLTİHAKIN KARŞILIĞI YÜZ LİRA’YDI 

Araştırmada milletvekili maaşlarının kurtuluş mücadelesinin güç kazanmasında önemli bir silah görevi gördüğüne işaret edilirken, yılında yürürlüğe giren 18 sayılı Nisab-ı Müzakere Kanunu’nun 6,7 ve 8’nci maddelerinin milletvekili maaşlarını düzenlediği ve ilgili maddede “İstanbul Meclis-i Mebusanı’ndan Büyük Millet Meclisi’ne iltihak eden azaya tarih-i iltihakından itibaren yüzer lira tazminat verilir” denildiği kaydedildi. Bu maddenin padişaha bağlı İstanbul Hükümeti’nin devre dışı bırakılmasında etkili olduğu belirtilen araştırmada, Büyük Millet Meclisi’ne transfer olan eski milletvekillerinin ilgili madde kapsamında ödüllendirildiği ifade edildi.

VEKİL MAAŞLARI, ’DE 17, ’DE 39 REŞAT ALTINI’NA EŞDEĞERDİ  

Araştırmaya göre yılında bir milletvekili maaşı ile ayda 17 Reşat Altını alınabilirken bu miktar, yılında, 39 Reşat Altını’na ulaştı. Aradan geçen 87 yılda milletvekili maaşları TL bazında sürekli arttı ancak maaşlar Reşat Altını’na endekslendiğinde artışa ilişkin tablo aynı olmadı. Araştırmada, 88 yılda 15 bine yakın milletvekilinin milletin egemenliğini temsil ettiği vurgulanırken, bu süre içerisinde de ödenen maaşlar alt alta konulduğunda çıkan miktarın milyon YTL olduğu bildirildi. Araştırmada, maaşlardaki artış konusunda Reşat Altını ölçü alınırken, ilk günden bu yana ödenen maaşların da 17 milyon bin adet Reşat Altınına eşdeğer olduğu bildirildi. Merkez Bankası Mart ayı verilerine göre bu sayıdaki altının YTL olarak değeri 4 milyar milyon bin YTL’yi buluyor. Altınların ağırlığı ise yaklaşık tona ulaşıyor.

EN ŞANSLI VEKİLLER ’DE GÖREV YAPTI

Araştırmaya göre maaşları altına endekslendiğinde en şanslı milletvekillerinin ise ve yıllarında görev yapanlar olduğu ortaya çıktı. yılında milletvekillerinin bir aylık maaşı yaklaşık 60 Reşat Altınına eşit değerdeydi. Milletvekillerinin yıllık toplam maaşları Reşat Altını cinsinden sıralandığında ilk dört sırayı arasındaki yıllar dolduruyor. Bu yıllar arasında yılda 1 milyon bin adet Reşat Altını değerinde milletvekili maaşı ödenirken, bin adet altın ile yılı beşinci sırada yer alıyor. yılı ise 15’inci sırada bulunuyor. yılında milletvekiline bin adet Reşat Altını değerinde yaklaşık milyon YTL ödendi.

HANGİ YIL NE KADAR MAAŞ ÖDENDİ?

Araştırmaya göre, dönem itibariyle milletvekillerinin aldığı maaş ve reşat altını karşılığı şöyle :

1 milyon 15 bin 26 Reşat Altını karşılığı 42 YTL,

6 milyon bin Reşat Altını karşılığı 40 YTL,

1 milyon 4 bin Reşat Altını karşılığı 34 YTL,

1 milyon bin Reşat Altını karşılığı YTL,

1 milyon bin YTL karşılığı YTL,

1 milyon 32 bin YTL karşılığı YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 34 bin YTL,

2 milyon bin Reşat Altını karşılığı 23 milyon bin YTL

Araştırmaya göre, 'den sonra yıl itibariyle milletvekillerinin aldığı maaş ve reşat altını karşılığı şöyle :

bin Reşat Altını karşılığı 15 milyon bin YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 21 milyon bin YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 37 milyon bin YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 38 milyon bin YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 46 milyon bin YTL,

bin Reşat Altını karşılığı 50 milyon bin YTL

yılında ödenen maaşların Reşat Altını karşılığında düşüş yaşanırken, aynı yıl milletvekillerine bin Reşat Altını karşılığı 51 milyon bin YTL ödemede bulunuldu. yılında ise bin Reşat Altını karşılığı toplam 54 milyon bin YTL ödeme yapıldı. Ödenen maaş tutarları ise böylelikle 88 yıl boyunca milyon bin YTL’yi, 17 milyon bin Reşat Altınını buldu.

MİLLET VEKİLİNİ HİÇBİR DÖNEMDE YAKALAYAMADI

Araştırmada, milletvekili maaşı ile kişi başına gelir karşılaştırmasına da yer verildi. Buna göre, yılında milletvekilinin yıllık maaşıyla Reşat Altını alınabilirken, kişi başına düşen gelir ise sadece 8 Reşat Altınına eşdeğerdi. yılında milletvekilinin maaşı yıllık 67 bin YTL iken, kişi başına düşen gelir 2 bin YTL civarındaydı. yılında milletvekilinin yıllık maaşıyla Reşat Altını alınabilirken aynı yıl kişi başına düşen gelir 10 Reşat Altını ediyordu. Vekilin yıllık maaşı bin YTL’yi bulurken, kişi başına düşen gelir 2 bin YTL’de kalıyordu.

yılında milletvekilinin bin YTL tutarındaki yıllık maaşı Reşat Altınına eşdeğerken, 4 bin YTL’lik kişi başına gelirse sadece 17 Reşat Altını ediyordu. yılında bir milletvekili yıllık maaşıyla Reşat Altını alabilirken, kişi başına düşen gelir 25 Reşat Altınına eşitti.

Askeri darbenin olduğu yılı ise Reşat Altını bazında, milletvekili maaşı ile kişi başına düşen gelirin birbirine en yakınlaştığı yıl oldu. Vekillerin maaşı ’de 65 Reşat Altını, kişi başına düşen gelir ise 11 Reşat Altını ediyordu. yılında vekillerin maaşı ile kişi başına düşen gelir arasındaki makas yine açılırken, yılında bir milletvekilinin maaşıyla Reşat Altını, kişi başına düşen gelirle de 47 Reşat Altını alınabiliyordu. yılında ise milletvekilinin yıllık maaşı Reşat Altını ederken, 15 bin YTL’lik kişi başına gelir 57 Reşat Altınına eşdeğerdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası