hz muhammed in hayatından örnek davranışlar / HZ. MUHAMMED’İN HAYATINDAN ÖRNEK DAVRANIŞLAR - ppt indir

Hz Muhammed In Hayatından Örnek Davranışlar

hz muhammed in hayatından örnek davranışlar

Peygamber Efendimiz'in hayatı sadece Müslümanların değil tüm dünyanın merak ettiği konulardan biridir. Peygamber Efendimiz hayatı ve davranışları ile insanlığa örnek olmuş, içinde bulunduğu ve kendinden sonra gelen toplumları iyiye, güzel yöneltmiştir.

Peygamber Efendimiz seafoodplus.infoed (s.a.v) Kimdir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), yılında Mekke'de doğdu. Mekke'nin ve Arabistan'ın en nüfuslu kabilesi olan Kureyş'in, Benihaşim (Haşimoğulları) boyundandır. Babası Kureyş kabilesinin lideri ve Mekke yöneticisi olan Abdülmuttalip'in oğlu Abdullah, annesi ise yine aynı kabilenin Zühre boyundan Vehb bin Abd Menaf'ın kızı Amine idi. Süt annesinin ismi ise Halime'dir.

 


Peygamber Efendimizin Doğumu ve Çocukluğu; yılında Mekke 'de dünyaya gelmişseafoodplus.infoğumundan önce babası Abdullah'ı , Altı yaşında Annesini kaybetmişseafoodplus.infonin ölümüyle sekiz yaşına kadar dedesi Abdülmuttalib'in , sonra da amcası "Ebu Talip" in yanında yaşamını sürdürmüştüseafoodplus.infoı Ebu Talip'in yanında ticareti öğrenmiş, Arabistan dışında Suriye, Yemen bölgelerini tanımıştır.

Peygamber Efendimizin Gençliği; seafoodplus.infoed, putlara tapmaz, doğruluktan ayrılmaz, yalan söylemez, kimseyi kırmaz özellikleriyle, akıllı ve olgun davranışlarıyla, doğru sözlülüğü ve güvenilirliğiyle Kureyşliler arasında saygınlık kazanmıştıseafoodplus.info dolayı "Muhammedül Emin" ( Güvenilir Muhammed ) denilmişseafoodplus.infot işleriyle uğraşan, Kureyş'in saygın ve zengin hanımlarından olan seafoodplus.info'nin yanında çalışmaya başlamış, bir dönem sonra onunla evlenmiştir. Kabe'nin onarımından sonra kutsal sayılan "Hacer ül Esved" in yerine konulması sırasında, Kabilelerin anlaşamamaları üzerine çözüm için seafoodplus.infoed'e başvurmaları, onun saygı duyulan, sorunları çözebilecek güce sahip, uzlaştırıcı , kişilik özelliklerini gösterir.

 

  • Rasûlullah (s.a.v);– Yürürken sahabilerinin gerisinde yürürdü.– Birisiyle karşılaştığı zaman önce kendisi selam verirdi.
    – Rasûlullah Aleyhisselâm daima düşünceli idi.
  • – Kendisinin susması, konuşmasından uzun sürerdi.
  • – Rasûlullah Aleyhisselâm lüzumsuz yere konuşmazdı.
  • – Söze başlarken de sözü bitirirken de Allah’ın ismini anardı.
  • – Konuşurken kısa ve özlü kelimelerle konuşurdu.
  • – Rasûlullah’ın sözleri hep gerçek ve yerinde idi.
  • – Rasûlullah Aleyhisselâm konuşurken ne fazla ne de eksik söz kullanırdı.
  • – Kimsenin gönlünü kırmaz, kimseyi hor görmezdi.
  • – En ufak nimete bile saygı gösterirdi.
  • – Bir nimeti ne hoşuna gittiği için över, ne de hoşlanmadığı için yererdi.
  • – Dünya için, dünya işleri için kızmazdı; fakat bir hak çiğnenmek istendiği zaman, onun öcünü almadıkça hiçbir şey kızgınlığının önüne geçemezdi.
  • – Kendi şahsı için asla kızmaz ve öç almazdı.
  • Bir Müslüman olarak dünyada ilk tanımamamız gereken zat, Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizdir. Peygamber Efendimizi (S.A.V.) tanımanın üç yolu vardır: 
  • 1. Kur’an-ı Kerim bize Peygamberimizi (S.A.V.) tanıtıyor.
  • 2. Efendimizin kendi söz ve davranışları.
  • 3. Onun hayatını anlatan siret kitapları.

İslami Bilgiler / Regaip Kandili / Berat Kandili / Kadir Gecesi / Ramazanın Önemi / Miraç Kandili / Mevlid Kandili / Ey Oruç Tut Bizi!

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları /

8. Sınıf Din K&#;lt&#;r&#; Ve Ahlak Bilgisi Hz. Muhammed'in &#;rnek Davranışları 1 - 2 konu anlatımı

Haberin Devamı

2- Etrafındaki İnsanlara Danışması:

 Hz. Muhammed, kibirden uzak ve alçak gönüllü bir şahsiyetti. Herhangi bir mesele olduğunda farklı görüşteki insanların fikirlerini dinler, bazen de dönemin alim kişilerine bizzat kendi gidip danışırdı. İslam dininde ''istişare'' adı verilen bu yöntemi sıklıkla uygulayan peygamberimiz, toplumu ilgilendiren konularda tek başına karar vermedi. İnsanların düşüncelerine saygı gösterdi. Birçok rivayette Hendek Savaşından önce biri kendisine, alana atların geçemeyeceği kadar büyün çukurlar kazdırmasını önerdi. Bu tavsiyeyi dinleyen Hz. Muhammed, ordusuyla birlikte Hendek Savaşını kazandı.

3- Her Zaman Merhametli Olması:

 Peygamberimiz sadece yakın çevresine ve arkadaşlarına karşı değil düşmanlarına karşı da merhametli oldu. Mekke döneminde onunla alay edenleri ve yüzüne toprak atanları affetti. yılında ordusuyla Mekke'nin fethini gerçekleştirdiğinde yüzlerce Kureyşli esir alınmıştı. Esir alınan insanlar, kendisine ve Müslümanlara zulmeden, savaş açan kişilerdi. Buna rağmen bir kısmını fidye karşılığı, büyük bir çoğunluğunu ise karşılıksız serbest bıraktı.

Haberin Devamı

 Hz. Muhammed' yalnızca Allah'a şirk koşulmasına karşı hiddetlenirdi. Bu nedenle Mekke Fethi sırasında Kabe'nin içindeki putların bir kısmını kılıcıyla parçaladı.

4- Alçak Gönüllü Olması:

 Bir gün peygamberimizin çadırına bir yabancı geldi. Uzak bir kabileden gelen bu kişi Hz. Muhammed'in yaptıklarından haberdardı. İslam dinine geçmek ve Müslüman olmak istiyordu. Fakat aynı zamanda peygamberden çekiniyordu. Çünkü Mekkeli müşrikler gittikleri şehirlerde herkese Hz. Muhammed'i acımasız biri olarak anlatıyor, insanların Müslüman olmalarını engellemeye çalışıyordu. Yabancının titrediğini gören peygamberimiz şöyle buyurdu:

 ''Korkmana ve titremene lüzum yok. Ben kral değilim. Kureyş'li, kuru et yiyen bir kadının oğluyum yalnızca.''

Haberin Devamı

 Hz. Muhammed'in ne kadar alçak gönüllü biri olduğuna dair sayısız kıssa günümüze ulaşmıştır. Çünkü ona göre hepimiz Allah katında birer kuluz. Biz de İslam peygamberinin bu davranışlarını örnek almalıyız. Kimseye tepeden bakmamalı, kibirli davranışlardan uzak durmalıyız. Ancak bu şekilde salih ameller işleyen hayırlı müminler olabiliriz.

 Sık sık sünnet ve hadis kaynakları okunmalı, peygamberimizin sözleri ve davranışları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Az konuşup çok düşünen bir şahsiyet olan Hz. Muhammed, biriyle karşılaştığında önce kendisi selam verirdi. Biri ona seslendiği zaman kafasını çevirmekle yetinmez, tüm gövdesiyle kendisine seslenen kişiye dönerdi. Hayatı boyunca bir kez bile yalan söylemeyen peygamberimiz, yalancı kişilerden hoşlanmazdı. Az uyur ve az yerdi. Sofradan daima aç kalkar ve sık sık şükrederdi. Peygamberimizin bu davranışlarını örnek aldığımız takdirde çok daha iyi bir Müslüman ve hayırlı bir kul olabiliriz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir