araştırmada veri toplama yöntemleri / Veri Toplama Yöntemleri

Araştırmada Veri Toplama Yöntemleri

araştırmada veri toplama yöntemleri

Bir çalışma tasarlanırken öncelikle kullanılacak verilerin daha önce bir başka kişi ya da kurum/kuruluş tarafından toplanıp toplanmadığı araştırılmalıdır. Bunun için Mevcut verilerin saptanması başlığı altında anlatılan arşivler taranabilir ve söz konusu veriler bu arşivlerde depolandıysa paylaşım şartlarına uygun şekilde kullanılabilir. Veriler daha önce toplanmış ancak herhangi bir arşivde depolanmamış ya da paylaşıma açılmamışsa, kişisel iletişim yoluyla temin edilmeye çalışılabilir. Her iki yolla da verilerin temin edilmesi mümkün olmuyorsa verilerin toplanması gerekmektedir.
Araştırmanın tasarlanması kısmında da anlatıldığı gibi araştırma hipotezinin belirlenmesi aşamasında hipotezin testi için gerekli olan verilerin ve bu verilerin nasıl temin edileceğinin belirlenmiş olması gerekmektedir. Araştırmanın bir eylem araştırması, betimsel araştırma, deneysel araştırma ya da tarihsel araştırma vb. olarak tasarlanmış olması veri toplama ve analiz yöntemlerinin de bu tasarımlara uygun şekilde yapılmasını gerektirir. Veriler toplanmadan önce verilerin türünün ne olacağı, hangi formatta toplanması ve dosyalamasının yapılması gerektiği özellikle analiz aşamasında sıkıntı yaşamamak için netleştirilmesi gereken konulardır. Bunun için ise araştırmacıların veri türleri, veri formatları, veri toplama ve analiz yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Veri formatları ve veri türleri ile ilgili bilgi Veri kodlama ve düzenleme kısmında yer almaktadır. Araştırmalarda kullanılan veri türleri ise Araştırma verisi türleri başlığı altında anlatılmaktadır. Bu bölümde farklı veri türlerinin toplanması için kullanılan yöntemlerden/araçlardan bahsedilecektir.

Araştırma verilerini en genel olarak nicel ve nitel veri, birincil ve ikincil veri şeklinde sınıflandırmak mümkündür. Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir. Veriler daha önce toplanmamış ve ilk defa söz konusu çalışma ile toplanacaksa ise birincil veri olmaktadır. Nicel veriler sayısal veriler ya da sayılara çevrilebilen veriler (boy, kilo gibi), nitel veriler ise metin yapısındaki verilerdir (belli bir konudaki tutum, davranış ya da düşünce).

Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir[1, 2, 3, 4, 5, 6]. Farklı çalışma alanlarının veri toplamak amacıyla kullandıkları yöntemler için yapılmış çalışmalar de mevcuttur [7].

Görüşme: Nitel bir veri toplama yöntemi olan görüşme ile yanıtlar kodlanarak nicel veri de elde edilebilir. Görüşmede katılımcılara bire-bir iletişim ile ya da telefon yoluyla bir takım sorular sorularak verdikleri cevaplar yazılı ya da katılımcının izni dahilinde bir ses kayıt cihazı ile kaydedilir. Sorulacak sorular genellikle önceden hazırlanmakta, ancak görüşmenin seyrine göre görüşme esnasında da yeni sorular eklenebilmektedir. Tüm soruların önceden hazırlandığı ve bu soruların dışına çıkılmayan görüşmelere yapısal görüşme denmektedir. Eğer temel sorular görüşme öncesinde hazırlanmış ancak görüşme esnasında hazırlananlar dışında da bazı sorular sorulduyda bu tür görüşmeler yarı-yapısal görüşme adını almaktadır. Eğer önceden soru hazırlanmadıysa yapısal olmayan görüşme olmaktadır. Bireylerin bir konudaki düşünceleri, hisleri, inançları ya da fikirleri ile araştırma yapılmak istendiğinde uygun bir veri toplama yöntemidir [2, 3, 4]. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. [8]. Örnek bir görüşme formu için bkz. [9]

Sözlü tarih denilen veri toplama yöntemi daha önce yapılmış görüşme kayıtlarının incelenmesidir. Bu yönüyle doküman incelemesi yöntemini de içinde barındırmaktadır [5]. Sözlü tarih örnekleri için bkz. [10, 11].

Doküman incelemesi: Nicel bir veri toplama yöntemi olmakla birlikte, belgelenmiş anlatılar üzerinden nitel veri toplamaya da olanak vermektedir. Bireylere bağlı olunan bir veri toplama yöntemi değildir, incelenecek dokümanlar/kayıtlar zaten mevcuttur. Belli bir program için yapılan başvurular bu yolla incelenebilir. İncelenecek mevcut dokümanlar/kayıtlar yayınlanan istatistikler, veri tabanları, log kayıtları ya da gazete arşivleri olabilir. Örneğin, Yükseköğretim Program Atlasında [12] yer alan veriler kullanılarak yapılacak araştırmalarda YÖK kayıtları kullanılacağından veri toplama yöntemi doküman/kayıt incelemesi olacaktır İncelenmek istenen dokümanlar/kayıtlar erişilebilir olmadığında, özellikle resmi dokümanların incelenmesi söz konusu ise, ilgili yasal izinler (erişim ve kullanım izinleri) kimi zaman bu veri toplama yönteminin kullanımı önünde bir engel olabilmektedir [2, 3, 4, 5].

Anket: Belli seçeneklerin olduğu ve bunlardan birinin seçilmesinin istendiği kapalı-uçlu sorular daha yaygın olarak kullanıldığından, anketler nicel bir veri toplama yöntemidir. Ancak açık uçlu sorular aracılığıyla nitel veri de toplanabilmektedir. Tüm katılımcıların aynı soru formundaki soruları cevaplamaları istenen bu yöntemle kısa sürede fazla sayıda veri toplamak mümkün olduğundan, yoğun olarak tercih edilen bir veri toplama yöntemidir. Teknolojideki gelişime paralel olarak, bilgisayar-destekli telefon aramaları ile, e-posta ekinde gönderilerek ya da web-tabanlı olarak çevrimiçi anket uygulamak mümkün olmaktadır [2, 3, 4, 5]. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Anket Servisi tarafından geliştirilmiş iki örnek anket [13] ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İstanbul 1 No&#;lu Halk Sağlığı Laboratuvarı tarafından çevrimiçi olarak uygulanmakta olan müşteri öneri ve görüş anketi [14] daha fazla bilgi için incelenebilir.

Testler, soru formları ve kontrol listelerinin de bu kapsamda değerlendirildiği görülmektedir. Anketle benzer noktaları olan bu veri toplama yöntemlerinin anketten farklı yanları da bulunmaktadır.

Testler: Anketlerden farklı olarak testler ve soru formları bilgi ölçmeye yöneliktir. Bu yönüyle sınavlara benzetilebilir. Anketlerde doğru ya da yanlış cevap yoktur ancak testlerde doğru cevap ya da yanlış cevap bulunmaktadır. Katılımcıların bu doğru ya da yanlış cevabı seçmeleri istenerek konu ile ilgili bilgi düzeyleri ölçülmekte ve testin sonunda her katılımcı için bir başarı puanı belirlenebilmektedir. Testler, zaman içinde bilgi düzeyinde meydana gelen değişimi ortaya çıkarmak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu şekilde uygulanan testler ön-test ve son-test olarak genellikle iki aşamada gerçekleştirilir ve iki testin arasında belli bir zamanın geçmesi gerekir [4].

Odak grup: Görüşmeden farkı, görüşmenin birey bazında değil grup bazında yapılmasıdır. Grup içi etkileşimin de veri sağlayabileceği durumlarda görüşme yerine tercih edilir. Odak grup çalışmalarında gruba belli bir konu verilip, bu konudaki konuşmaları istenir. Grup üyelerinin birbirleri ile karşılıklı konuşmaları, birbirlerinin düşünceleri konusundaki fikirlerini söylemeleri istenir. Bu özelliği ile içerisinde hem görüşmeyi hem de gözlemi birer veri toplama yöntemi olarak içermektedir. Görüşmede olduğu gibi sorular önceden hazırlanmaktadır. Burada seçilen grubun evreni iyi temsil etmesi önem taşımaktadır. Çevrimiçi olarak da gerçekleştirilebilen odak grup görüşmeleri genellikle 10 civarı kişi ile yapılmaktadır. Gruba rehberlik edecek kişinin odak grup görüşmeleri ve tartışılacak konu ile ilgili bilgi sahibi olması ve katılımcıları yönlendirmemesi gerekmektedir [2, 3, 4, 5].

Gözlem: Gözlem ile toplanan veri niteldir. Ancak kodlama yapılarak nicel veriye dönüştürülebilmektedir. İzleme ve kaydetmeye dayalı doğrudan bilgi sağlayan sistematik bir veri toplama yöntemidir. Bu yöntemler insanlar, mekanlar, süreçler, davranışlar vb. gözlenebilir. Gözlemden önce tam olarak ne ile ilgili bilgi elde edilmek istendiği netleştirilmelidir. Gözlemi yapan kişinin hem gözlediği konu ile ilgili hem de bu veri toplama yöntemi ile ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve gözlemi objektif bir bakış açısı ile gerçekleştirmesi kritik öneme sahiptir. Gözlem, yapısal ya da yapısal olmayan şekilde tasarlanabilir. Yapısal gözlemler daha spesifik konular için, yapısal olmayan gözlemler ise daha bütünsel gözlem yapılacağı durumlarda tercih edilmektedir [2, 3, 4, 5]. Gözlem ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve gözlem esnasında kullanılabilecek form örnekleri için bkz. [15].

Örnek olay incelemesi: Derinlemesine görüşme, uzunlamasına gözlem ile belirli bir vaka, grup, etkinlik ya da programın ayrıntılı olarak incelenmesidir. Örnek olarak, bir okul, belli bir grup birey ya da bir mahalle bu yolla incelenebilir. Diğer veri toplama yöntemlerini birlikte kullanılarak daha bütünsel analiz yapılabilmektedir. Bu yöntemde analiz birimi örnek olay (vaka) olmaktadır. Eğitim ve program değerlendirmeleri için oldukça kullanışlı olan bir veri toplama yöntemi olan örnek olay incelemeleri, sosyal bilimlerde giderek artan bir kullanıma sahiptir. Örnek olay olarak seçilen analiz biriminin evrenin genelinden farklı olduğundan, bu yöntem genelleme yapmaya uygun değildir [2, 3, 4].

Deney: Bir grup denek ile yapılan kontrollü bir veri toplama yöntemidir. Tıp alanında yaygın kullanılan deneyler, diğer alanlarda da kullanılabilmektedir. Belli bir uyarıcının etkisi ölçülmek istendiğinde tercih edilmektedir. Bu uyarıcı, bir ilaç olabileceği gibi bir eğitim programı ya da bir oyun olabilir.

Kaynaklar

[1] Friedman, A. (). Statistics for library and information services: A primer for using open source R software for accessibility and visualization. Lanham: Rowman & Littlefield. Erişim adresi: monash.pw

[2] The Pell Institute and Pathways to College Network, Evaluation Toolkit. (). Determine collection method. Erişim adresi: monash.pw

[3] Burns, B. (). Basics of data collection, The Data School. Erişim adresi: monash.pw

[4] NSF. (). An overview of quantitative and qualitative data collection methods. The user-friendly handbook for research evaluation içinde (ss. ). Erişim adresi: monash.pw

[5] University of Minnesota. (). Data collection techniques. Erişim adresi: monash.pw

[6] Reisman, J., Gienapp, A. ve Stachowiak, S. (). A handbook of data collection tools: Companian to &#;A guide to measuring advocacy and policy&#;. Annie E. Casey Foundation, Organizational Research Services. Erişim adresi: monash.pw

[7] Mantha, B. R. K., Menassa, C. C. ve Kamat, V. R. (). A taxonomy of data types and data collection methods for building energy monitoring and performance simulation. Advances in Building Energy Research, 10 (2), doi/

[8] United States General Accounting Office, Program Evaluation and Methodology Division. ().Using structured interviewing techniques. Erişim adresi: monash.pw

[9] University of Minnesota. (). Key informant interview, Question guide. Erişim adresi: monash.pw

[10] University of Minnesota. (). Oral history: Martha Farnsworth Riche. Erişim adresi: monash.pw

[11] University of Minnesota. (). Oral history: Vincent P. Barabba. Erişim adresi: monash.pw,

[12] YÖK. (). Yükseköğretim program atlası. Erişim adresi: monash.pw

[13] Orta Doğu Teknik Üniversitesi. (). Örnek anketler. Erişim adresi: monash.pw

[14] İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü. (). Müşteri öneri ve görüş anketi. Erişim adresi: monash.pw,frkyb-musteri-oneri&#;monash.pw?0

[15] Taylor-Powell, E. ve Steele, S. (). Collecting evaluation data: Direct observation. University of Wisconsin Cooperative Extension, Program Development and Evaluation. Erişim adresi: monash.pw

*Bu sayfa Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü araştırma görevlisi Güleda Doğan tarafından yılında hazırlanmıştır.

Nitel ve Nicel Veri Toplama Teknikleri Nelerdir?

Veri, araştırmalarda sonuca ulaşabilmek için gereken her türlü bilgi, belge, kayıt ya da istatistiklerdir. Araştırılan konu için ortaya koyulan problemin, veri toplama teknikleri kullanılarak elde edilen bilgiler yardımıyla çözümüne ulaşılır. Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.

Ne tür verilerin ve veri toplama tekniklerinin kullanılacağı araştırma yöntemine bağlıdır. Araştırmalar veri olmadan yürütülemeyeceği için veri toplama aşaması oldukça önemlidir. Verilerin elde edilebilmesi için kullanılan veri toplama teknikleri; görüşme, anket, gözlem, belgesel kaynak taraması ve deney olarak söylenebilir. Araştırmalar bir tekniğe dayalı olarak ilerletilebilir. Genellikle de bu tekniklerden hepsine ya da bazılarının birlikte kullanılmasına dayalı devam ettirilebilir.

Veri Toplama ve Analiz Teknikleri

Bilimsel araştırma sürecinin aşamaları ve araştırmalarda veri toplama teknikleri 5 farklı yöntemi içerir. Bu yöntemler, araştırmaların konularına, amaçlarına ve sonuç elde etmek istedikleri problemlerin içeriğine göre kullanılır. Tekniklerin biri kullanılabildiği gibi birkaçı beraber olacak şekilde de kullanılabilir. Araştırmanın genişliğine bağlı olarak veri toplama teknikleri değişkenlik gösterebilir. Kullanılan araştırma teknikleri ile elde edilen veriler yardımıyla doğru sonuç elde edilebilir.

Toplanan verilerin araştırmayı sonuca ulaştırabilmesi için de veri analizi edilmeleri gerekmektedir. Bunun için kullanılan veri analiz teknikleri bulunmaktadır. Nicel ve nitel araştırmalar için kullanılan analiz teknikleri birbirinden ayrılmaktadır. Nicel araştırma verileri için istatistik ve alt türleri olan betimsel istatistik ile kestirimsel istatistik teknikleri kullanılmaktadır. Nitel araştırma verileri için betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmaktadır.

Betimsel ve Kestirimsel İstatistik: Sayısal verileri analiz etmek ve düzenlemek için kullanılan bir disiplindir. Araştırmacının, veri toplama teknikleri ile toplanan verilerin değişken ölçümlerinde ortaya çıkan sayıları organize ederek yorumlamasına yardımcı olur. Araştırma amaçlarına göre sistemli bir şekilde sınıflandırma, çözümleme ve yorumlayarak sonuç çıkarma tekniğidir. İstatiksel analiz tekniği ile çözümleme yapılması tek başına araştırmanın yüksek kaliteli olduğunu ifade etmez. İstatiksel sonuçların yorumlanması, araştırmanın doğru bir şekilde tasarlanmasına ve yürütülmesine bağlıdır. Bu sayede elde edilen verilerin yüksek kalitede olması sağlanır.

Nicel veri analiz tekniği olarak en çok kullanılan iki istatistik tekniği vardır. Betimsel ve kestirimsel istatistik. Betimsel istatistik, sayıları ve gözlem sonucunda elde edilen nicel verileri tanımlayıcı indekslere dönüştürür. Verilerde daha çok “ne?” sorusu üzerinde durulur. Örnek vermek gerekirse, “İlkokul 4. Sınıf öğrencilerinin ayda ortalama okuduğu kitap sayısı nedir?” şeklinde bir sorunun cevabı için betimsel istatistik tekniği kullanılarak analiz yapılır. Nicel araştırmalarda verilerin özetlenmesi ve bilimsel araştırma yöntemleri sonuçlarının yorumlanması için kullanılan en iyi teknik betimsel istatistiktir.

Kestirimsel istatistik ise betimsel istatistik yardımıyla elde edilen örneklemlere dayanarak araştırma alanının geneli ile ilgili sonuç çıkarır. Araştırma alanına evren denilmektedir. Kestirimsel istatistik, evren ile örneklem arasındaki benzerliklerden yararlanarak tahmin yapar ve sonuç çıkarır. Araştırma soruları, örneklemden yola çıkılarak evrenle ilgili tahminler yapılmasını gerektirir. Bu noktada kestirimsel istatistik evrenle ilgili sonuçların ifade edilmesinde kullanılır.

Betimsel Analiz ve İçerik Analizi: Veri toplama teknikleri ile elde edilen nitel verileri analiz etmek için de sıklıkla kullanılan iki yöntem vardır. Betimsel analiz ve içerik analizi. Betimsel analiz, içerik analizine göre daha yüzeysel bir tekniktir. Araştırmanın kavramsal yapısının daha önceden ortaya koyulduğu çalışmalarda kullanılır. Betimsel analize göre elde edilen veriler daha önceden belirlenen şemalara göre yorumlanır.

Bu analiz tekniğinde temel amaç, elde edilen bulguları yorumlayarak ve düzenleyerek sunmaktır. Bu nedenle veriler öncelikle sistematik bir şekilde betimlenir. Daha sonra bu betimlemeler yorumlanarak açıklaması yapılır. Neden – sonuç ilişkileri de kullanılarak sonuçlara ulaşılır. İçerik analizi tekniği ise veri toplama teknikleri ile toplanan verilerin derinlemesine incelenmesi ve önceden belli olmayan boyutların ortaya çıkarılmasına olanak sağlar. Temel amacı, toplanan verileri açıklayabilmek için kavramlara ve ilişkilere ulaşabilmektir.

Betimsel analiz kullanılarak özetlenen veriler, içerik analizinde daha derinlemesine işlemlere tabi tutulur. Betimsel analizle fark edilemeyen kavramlar, içerik analizi ile ortaya çıkarılır. Bu işlemler, birbirine benzeyen verilerin belirli kavramlar etrafında bir araya getirilerek anlaşılır kılınmasıdır. Sonuç olarak da anlaşılabilir veriler yorumlanmaktadır.

Bilimsel Araştırmada Veri Toplama Teknikleri

Analizi yapılacak ve araştırmayı sonuca ulaştıracak verilerin elde edilmesi için kullanılan veri toplama tekniklerini ve açıklamalarını bu bölümde inceleyeceğiz. Bu teknikler, nicel ve nitel araştırmalar için kullanılan tekniklerdir. Değişken durumlara ve araştırma amaçlarına göre tek başlarına ya da bir arada kullanılmaları mümkündür. Veriler 5 farklı teknik kullanılarak elde edilir.

Görüşme: Bilgi alınacak kişiler ile karşılıklı konuşmaya dayalı olarak gerçekleştirilir. Yüz yüze bir şekilde gerçekleştirilmesi daha açık ve kesinlik taşıyan verilerin elde edilmesini sağlar. Bu teknik daha doğru verilere ulaşabilmek için yeni ve derinlemesine soruların sorulabilmesini sağlar. Önceden hazırlanan soru kılavuzu kullanılması faydalıdır ancak görüşmenin gidişatına göre yeni sorular yöneltilebilir.

Bu tekniğin dezavantajı, soru sorulan kişinin aktardığı verileri, o kişinin inanç, düşünce ve değer yapısının etkileyerek sonuçlarda sapma riski oluşturmasıdır. Görüşmeler bireysel ya da grup halinde yapılabilir. Yüz yüze görüşme en etkili yöntem olmakla beraber görüşmeler, telefonla ya da görüntülü hizmetlerle de yapılabilir. Görüşmede sorulacak soruların kolay anlaşılır ve cevaplanabilir olması önemlidir. Soru, sorulacak kişinin bilgi alanını aşmamalıdır.

Anket Yöntemi: Bilgi toplanacak kişilerin cevaplandıracağı soru listesinin hazırlanmasına dayalı bir tekniktir. Anketlerde sorulacak her soru araştırmanın konusu ve problemiyle ilgili olmalıdır. Sorular kendi içerisinde bütünlüğe sahip olmalıdır. Açık uçlu ya da kapalı uçlu soru şekilleri kullanılabilir. Veri toplama tekniği olarak anketler, yüz yüze, internet ortamında, telefonla ya da karma olarak uygulanabilir. Anket tekniği daha kısa sürede ve doğrudan bilgiye ulaşılabilmesi, planlanması ve uygulanmasının kolay olması ve düşük maliyet gerektirmesi nedeniyle avantajlı bir yöntemdir.

Gözlem: Araştırmanın konusuyla ilgili olan olayların, nesnelerin ve varlıkların davranışlarını ve özelliklerini seçme, izleme ve kaydetme tekniğidir. Gözlem yoğunluğu araştırmanın kapsamına göre değişmektedir. Olabildiğince objektif bir yaklaşımla yapılmalıdır. Gözlemin kayıt edilmesinde gözlem formu ve kayıt düzeni doğru kullanılmalıdır. Gözlem yapılan alanın gözlem boyunca doğal durumunu koruması hedeflenmelidir. Katılımcı ve katılımsız gözlem olarak iki türü bulunmaktadır.

Belgesel Kaynak Tarama Yöntemi: Araştırma konusuyla ilgili kaynakların incelenmesi yoluyla veri toplama tekniğmonash.pwi bir amaca yönelik olarak kaynakları bulma, okuma ve değerlendirme işlemlerini kapsar. Kaynak taraması, sonuca ulaşmayı kolaylaştırması için belirli bir plana göre yapılmalıdır. Konuyla ilgili kaynak eserlerin önceden belirlenmesi, kütüphane çalışmalarında kataloglardan yararlanılması, yararlanılan kaynaklardan elde edilen verilerin not alınması bu teknik için önemlidir. Günümüzde internetten kaynak araştırması yapılabilmesi da önemli bir avantajdır.

Deney: Araştırmacının neden – sonuç ilişkilerini belirleyerek veri elde etmesini sağlayan tekniktir. Belirlenen değişkenler üzerinde deney yapılarak bu değişkenlerin ortaya çıkardığı farklı sonuçların tespit edilmesini amaçlar. Araştırmacı önce bir araştırma ortamı oluşturmalıdır. Bu ortam çoğunlukla yapay bir ortam olmaktadır. Bu ortamda, araştırmanın ilgili olduğu olay, değişken ve etkenler araştırmacı tarafından ayarlanır, değiştirilir veya ortadan kaldırılır. Bu veri toplama teknikleri ile araştırmacı istenilen sonuçlara ulaşır. Farklı nedenlerin ortaya çıkardığı sonuçlar ile ilgili veriler toplanır ve daha sonra analiz edilir.

Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi

Bilimsel araştırmalarda veri toplama tekniklerini ve toplanan verilerin analiz edilme yöntemlerini genel bir bakış açısıyla inceledik. Bu konular, araştırmacılar için araştırmalarında hedeflenen sonuçlara ulaşabilmeleri bakımından oldukça önemlidir. Bir araştırmanın doğru yürütülmesi, araştırma planına ve kullanılacak tekniklerin doğru belirlenmesine bağlıdır. Bu nedenle araştırmacılar, araştırmanın veri toplama tekniklerine, verilerin analiz yöntemlerine ve elde edilen sonucun rapor halinde yazılması ile ilgili tekniklere hâkim olmalıdır. Bu konuları detaylı bir şekilde öğrenebilmek için Enstitü bünyesinde yer alan bilimsel araştırma teknikleri kursu tam size göre. Katılacağınız online eğitim sayesinde araştırmanıza başlamadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve kullanacağınız teknikleri, detaylarıyla ve yöntemleriyle beraber öğrenebilirsiniz.

Bu teknikleri kullanarak araştırmalarda sonuca ulaşmak için gereken veriler elde edilir. Tekniklerin kullanımı araştırma türlerine göre değişmektedir. Amaca ve konuya yönelik doğru teknik belirlenmelidir.

Veri toplama işlemi belirli teknikler yardımıyla yapıldıktan sonra verilerin analiz edilmesi gerekir. Analiz edilen veriler yardımıyla sonuca ulaşılabilir. Araştırmanın türüne bağlı olarak kullanılan farklı analiz teknikleri bulunmaktadır.

Sadece veri toplamak için değil, bir araştırmanın bütün olarak yürütülebilmesi için eğitim önemlidir. Eğitim sayesinde veri toplama, analiz etme ve sonuç çıkarma aşamaları öğrenilebilir. Araştırma aşamalarını bilerek uygulamak araştırmacının işini kolaylaştırmaktadır.

Veri toplama tekniği, veri toplamak için kullanılan bir yöntemdir. Veri toplama tekniği, veri toplama için kullanılan birkaç farklı yöntem içerir. Bunlar arasında anketler, görsel analiz, sözlü mülakatlar, gözlemler ve deneysel çalışmalar bulunmaktadır.

Anketler, kullanıcının çeşitli soruları cevaplamasını içerir. Görsel analiz, veri toplama için çeşitli göstergelerin kullanılmasını içerir. Sözlü mülakatlar, katılımcıların konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmalarını sağlamak için kullanılır. Gözlemler, verilerin neyi ifade ettiğini belirlemek için kullanılır. Deneysel çalışmalar, veri toplama için kontrollü koşullar oluşturmak için kullanılır.

Veri toplama tekniği, kullanılan yönteme bağlı olarak önceden planlanmış bir şekilde uygulanmalıdır. Veri toplama için kullanılan yöntemin doğruluğu, verilerin güvenilir ve kullanışlı olmasını sağlamak için önemlidir. Veri toplama tekniği, veri toplama sürecini kolaylaştırmak ve verilerin toplanmasını optimize etmek için kullanılır.

Veri toplama teknikleri, genellikle istatistiksel analizlerin yapılması, öngörülerin çıkarılması veya bilimsel araştırmaların yürütülmesi için gerekli olan verilerin toplanması için kullanılır. Veriler, anketler, gözlemler, mülakatlar, dokümantasyon, kayıtlar veya diğer sözlü veya yazılı kaynaklar aracılığıyla toplanabilir.

1. Güvenlik Riskleri: Veri toplama sürecinde, verilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilebilir olması, çalınabilir veya değiştirilebilir olması gibi güvenlik riskleri vardır.

2. Veri Doğruluğu Riski: Toplanan verilerin doğru olmasını sağlamak, özellikle de insan kaynaklı verilerin doğru olmasını sağlamak, bir başka risktir.

3. Bilgi Kirliliği Riski: Bazı durumlarda, veri toplamada geçerli kuralların ve standartların olmaması, verilerin güvenilir olmamasına neden olur.

4. Gizlilik Riski: Veri toplama sırasında, kişilerin gizliliği ve özel hayatının güvenliği ihlal edilebilir.

5. Veri Çoğaltma Riski: Veri toplama sırasında, verilerin çoğaltılması ve sahte verilerin toplanması gibi problemler ortaya çıkabilir.

Nitel Veri Toplama Teknikleri

Gözlem ve Katılımcı Gözlem

Nitel veri toplama tekniklerinden biri gözlemdir. Araştırmacılar, belli bir durum veya olayı yaşayan kişilerin davranışlarını ve etkileşimlerini inceleyerek veri toplarlar. Katılımcı gözlem ise, araştırmacının olaya dahil olarak, deneyimi bizzat yaşayarak veri elde etmesidir.

Mülakat ve Odak Grup

Mülakat, birebir yapılan görüşmelerle, katılımcının deneyimleri ve düşünceleri hakkında derinlemesine bilgi toplanmasına imkan tanır. Odak grup, belirli bir konu hakkında bir grup insanın bir araya gelerek fikir alışverişi yapmasına dayalı bir nitel veri toplama yöntemidir.

Belge İncelemesi ve İçerik Analizi

Belge incelemesi, mevcut yazılı veya görsel materyallerin analiz edilerek, araştırma sorunlarına ilişkin veri toplanmasıdır. İçerik analizi ise metin, görüntü veya ses gibi içeriklerin detaylı ve sistematik bir şekilde incelenerek veri toplanmasına olanak sağlar.

Anlatı ve Hikaye Analizi

Anlatı analizi, katılımcıların yaşadıkları deneyim ve olaylar hakkında anlattıkları hikayelerin incelenmesine dayalıdır. Araştırmacılar, hikayelerdeki unsurlar ve yapılar üzerinde yoğunlaşarak, anlam ve tema üretebilirler.

Delphi Tekniği

Delphi tekniği, alanında uzman kişilere yapılan anonim anketler aracılığıyla belirli konulardaki fikir ve önerilerin toplanmasıdır. Bu yöntem, katılımcıların birbirlerini etkilemeden, bağımsız düşüncelerini ortaya koymalarını sağlar.

Sonuç olarak, nitel veri toplama teknikleri, araştırmacılara katılımcıların deneyim, düşünce ve hislerini derinlemesine anlamalarına olanak tanıyan yöntemler sunar. Bu teknikler sayesinde, karmaşık insan davranışlarını ve sosyal olguları daha doğru ve anlamlı bir şekilde analiz etmek mümkündür.

Nicel ve Nitel Veri Toplama Araçları

Nicel Veri Toplama Araçları

Nicel veri toplama yöntemleri, çeşitli sayısal değerleri ve istatistiksel bilgileri elde etmeye yöneliktir. Bu tekniklerin başlıcaları şunlardır:

1. Anketler: Çeşitli örneklem seçim teknikleri kullanarak toplanabilen geniş kapsamlı ve sayısal veri sağlar.
2. Deneyler: Belirli bir süreç üzerindeki değişiklikleri ölçmeye ve kontrol etmeye odaklanan nicel veriler sunar.
3. Gözlem: İnsanlar ve nesneler arasındaki etkileşimleri nicel verilere dönüştürmek için kullanılabilir.
4. İstatistiksel analiz: Nicel verilerin analiz edilerek yorumlanmasına olanak sağlar.

Nitel Veri Toplama Araçları

Nitel veri toplama yöntemlerinin amaçları, insanların düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini anlamaya ve yorumlamaya yöneliktir. İşte bazı nitel veri toplama araçları:

1. Görüşme: Bireysel ya da grup görüşmeleri sayesinde katılımcıların düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini detaylı olarak öğrenme imkanı sağlar.
2. Gözlem: Nitel verilere yönelik gözlem teknikleri, insanların görevleri nasıl gerçekleştirdiklerini veya hedeflere nasıl ulaştığını daha iyi anlamak için kullanılabilir.
3. Belge analizi: Resmi ve gayri resmi belgeler, politika dokümanları ve mevzuat gibi aşamaları incelenerek nitel verilere ulaşılabilir.
4. Odak gruplar: Küçük bir katılımcı grubu aracılığıyla toplanan verilerin nitel değerlendirmesi için yoğun ve ayrıntılı bir bilgi kaynağıdır.

Sonuç olarak, nicel ve nitel veri toplama araçları arasında anketler, deneyler, gözlem, istatistiksel analiz, görüşmeler, belge analizi ve odak grupları gibi yöntemler yer almaktadır. Her yöntemin avantajları ve sınırlılıkları vardır, bu nedenle araştırmacıların veri toplama araçları seçerken amaca uygun bir yöntem seçmeleri önemlidir.

Nicel ve Nitel Yöntemlerin Tanımı

Nicel yöntem, verilerin sayısal olarak ifade edilip istatistiklerle analiz edildiği bir araştırma yöntemidir. Bu yöntemde, ölçülebilir veriler ve objektif analizler temel alınarak hipotezlerin doğrulanması veya çürütülmesi hedeflenir. Değişkenler arasındaki ilişkiler ve etkiler, sayısal değerlerle ifade edilir.

Nitel yöntem ise, doğası gereği sayısal olarak ifade edilemeyen verilerin analiz edildiği araştırma yöntemidir. Bu yöntemde araştırmacı, deneyimler, düşünceler ve algılar gibi öznelerin somutlaştırılamayacak boyutlarını incelemeye odaklanır. Gözlem ve yüz yüze görüşmeler, nitel yöntemde kullanılan başlıca veri toplama yöntemleridir.

Nicel ve Nitel Yöntemlerin Kullanım Alanları

Nicel yöntemler genellikle geniş ölçekli araştırmalar için kullanılır ve daha büyük popülasyonlar üzerinden genel yargılara ulaşmayı amaçlar. Sosyal bilimlerde, ekonomik araştırma, nüfus analizi ve sosyal politika değerlendirmeleri gibi alanlarda sıklıkla başvurulan nicel yöntemler, sayısal verilere dayalı tahminler ve varsayımlarla çalışır.

Nitel yöntemler ise, özellikle insan davranışları ve kültürel değerlerin incelenmesi gibi konular başta olmak üzere, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri araştırmalarında yaygın olarak kullanılır. Antropoloji, sosyoloji ve psikoloji gibi disiplinlerde, nitel araştırmalarda farklı yöntemlerle veri toplama ve analizleri gerçekleştirilir.

Nicel ve Nitel Yöntemlerin Avantaj ve Dezavantajları

Nicel yöntemlerin avantajları; sayısal ve ölçülebilir verilere dayanması, genel ve nesnel geçerliliği yüksek bulgular elde etme potansiyelini içerir. Ancak, bu yöntemde kullanılan ölçüm araçlarının doğruluğu ve uygulanabilirliği ile ilgili kısıtlamalar yaşanabilir ve çoğu durumda insanların duygu ve düşüncelerini yansıtan öznelerle başa çıkmak zordur.

Nitel yöntemlerin avantajları ise; doğası gereği sayısal olarak ifade edilemeyen verilere detaylı ve derinlemesine bakma imkânı sunması ve öznel süreçlerin keşfedilmesine olanak sağlamasıdır. Bununla birlikte, nitel yöntemlerin sınırlılıkları; tekrarlanabilirlik ve genel geçerlilik düzeyinin nispeten düşük olması ve analiz sürecinde araştırmacının öznel faktörlerinden arınma ihtiyacıdır.

Sonuç olarak, nicel ve nitel yöntemler araştırma sürecinde farklı amaçlar ve veri türleri için kullanılır ve her birinin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Araştırma sorununun doğası ve hedefler doğrultusunda, bu yöntemlerin bir arada kullanılması da söz konusu olabilir.

Nitel Veri Toplama Teknikleri Çeşitleri

Gözlem

Nitel veri toplama tekniklerinin başında gözlem gelmektedir. Gözlem, araştırmacının doğrudan katılımı olmaksızın doğal ortamda gerçekleşen olayları veya durumları sistematik bir şekilde izlemesi ve kayıt altına almasıdır.

Mülakat

Mülakat, belirli konular hakkında bilgi almak amacıyla bireylerle yapılan yüz yüze görüşmelerdir. Nitel araştırmalarda, genellikle yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılır ve katılımcıların deneyimleri, düşünceleri ve hisleri hakkında detaylı bilgi elde etmeye yöneliktir.

Belge Analizi

Belge analizi, mevcut yazılı ya da görsel materyallerin incelenmesi ile yapılan bilgi toplama yöntemidir. Araştırmalar için ilgili konu hakkında yazılı ve görsel kaynaklar kullanılabilir.

Odak Grup Görüşmeleri

Odak grup görüşmeleri, bir konu hakkında daha fazla fikir ve düşünce elde etmek amacıyla, bir grup insanın katılımıyla yapılan görüşmelerdir. Katılımcıların bir araya gelerek belirli bir konuda tartıştıkları bu oturumlar, nitel veri elde etmek için değerli bir kaynaktır.

Anket Çalışmaları

Nitel araştırmalarda, açık uçlu anketler yoluyla katılımcıların düşüncelerini, önerilerini ve yaşantılarını yazılı olarak ifade etmeleri istenir. Genellikle katılımcıların görüşlerine yönelik soruları içeren bu anketler, veri analizi sürecinde nitel verilerin çıkarılmasında kullanılır.

Etnografik Araştırma

Etnografik araştırma, kültürel ya da sosyal bir grup içinde yaşayarak ve o gruba ait dinamikleri anlayarak yapılan nitel veri toplama yöntemidir. Araştırmacı, belirli bir süre boyunca bu grupları yakından takip eder ve yaşantılarını, etkileşimlerini ve inançlarını gözlemleyerek analiz eder.

Sonuç olarak nitel veri toplama teknikleri, araştırmaların amacına, başlıca gözlem, mülakat, belge analizi, odak grup görüşmeleri ve anket çalışmaları, etnografik araştırmalar olmak üzere farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu teknikler sayesinde katılımcıların deneyimleri, hisleri, düşünceleri ve önerileri elde edilerek analizler ve çözümlemeler yapılır.

Veri Toplama Yöntemleri

Nicel araştırmada veri toplama yöntem ve teknikleri, bilimsel ve nesnel bilgi sağlamak amacıyla kullanılır. Bu yöntemler şu şekildedir:

Anketler: Anketler, katılımcılara yöneltilen yazılı veya sözlü sorular aracılığıyla veri toplamada yaygın olarak kullanılır. Türleri arasında yüz yüze, telefon, e-posta ve çevrimiçi anketler bulunmaktadır.

Gözlemler: Gözlem, araştırmacının olayları, durumları veya insanları inceleyerek elde ettiği verilerdir. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış gözlem olmak üzere iki türe ayrılır.

Ölçekler ve Testler: Ölçekler ve testler, nicel araştırmada katılımcıların özelliklerini, düşüncelerini veya davranışlarını ölçmek için kullanılır. Örnek olarak; zeka testleri, kişilik ölçekleri ve tutum ölçekleri verilebilir.

Doküman Analizi: Yöntem, mevcut yazılı ve basılı kaynakların incelenmesi ve analiz edilmesi suretiyle veri elde etmeyi kapsar. Resmi evraklar, raporlar, makaleler ve kitaplar bu yöntemde kullanılabilir.

Veri Toplama Teknikleri

Veri toplama teknikleri, veri kaynağından verileri düzenli ve doğru bir şekilde elde etmeyi sağlar. Nicel araştırmada kullanılan başlıca teknikler şunlardır:

Örneklem: Örneklem, araştırma kapsamında incelenecek olan populasyondan alınan küçük bir grup veya birimdir. Örneklem büyüklüğü ve seçim yöntemleri, araştırmanın geçerlilik ve güvenilirliğini etkileyebilir.

Veri Girişi ve Temizleme: Veri girişi, toplanan verilerin bilgisayar ortamına aktarılması ve düzenlenmesi sürecidir. Veri temizleme ise hatalı, eksik veya tutarsız verilerin düzeltilmesi ve ilgisiz verilerin çıkarılması işlemidir.

Kodlama: Kodlama, verilerin analiz sürecine uygun bir yapıya getirilmesi için sayısal veya sembolik koda dönüştürülmesi işlemidir. Bu işlem, veri analizi ve sonuç çıkarımı için önemlidir.

İstatistiksel Analiz: İstatistiksel analiz, toplanan nicel verilerin sistematik olarak değerlendirilmesi ve sonuçların elde edilmesi sürecidir. Bu süreçte; tanımlayıcı istatistik, inferansiyel istatistik ve ölçüt analizleri gibi çeşitli analiz yöntemleri kullanılır.

Nicel Yöntemlerin Avantajları

Nicel yöntemler, sayısal verilere dayalı araştırma yöntemleridir. Verilerin sayısal analizini sağlayarak geniş kitleler üzerinde araştırma yapmaya olanak tanır. Nicel yöntemlerin objektif olması, sosyal bilimlerde genellikle tercih edilmesine neden olur. Ayrıca, nicel verilerin toplanması ve analiz edilmesi süreci, nitel verilere kıyasla daha hızlı ve daha az maliyetlidir.

Nicel Yöntemlerin Dezavantajları

Bununla birlikte, nicel yöntemler bazen yüzeysel bilgi sağlayabilir ve insanların subjektif deneyimlerini yansıtmayabilir. Araştırma süreçlerinde, örneklemin temsiliyeti ve veri toplama araçları kullanırken yaşanan zorluklar, nicel yöntemlerin dezavantajları arasında yer alır.

Nitel Yöntemlerin Avantajları

Nitel yöntemler, insanların sosyal ve kültürel hayatlarını daha derinlemesine anlamaya yönelik araştırma yaklaşımlarıdır. Bu yöntemler, katılımcıların deneyimlerine ve düşüncelerine odaklanarak, daha kapsamlı ve zengin veri sağlar. Nitel yöntemler sayesinde bilgi, öznel açıdan değerli ve iç görü sağlayacak şekilde sunulabilir. Ayrıca, nitel yöntemler, nicel yöntemlerle analiz edilemeyen konuları ele alabilme kabiliyetine sahiptir.

Nitel Yöntemlerin Dezavantajları

Ancak, nitel yöntemler zaman ve kaynak yoğunluğu nedeniyle bazı dezavantajlara sahiptir. Nitel veri toplama ve analiz süreçleri, nicel yöntemlere göre daha zordur ve daha uzun sürebilir. Bunun yanı sıra, nitel araştırmaların sonuçlarının genellenebilirliği sınırlıdır ve öznel yorumlara daha açık olması nedeniyle, araştırmacının önyargıları sonuçlara etki edebilir.

Sonuç

Nicel ve nitel yöntemlerin her birinin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle, araştırmacılar genellikle, en uygun sonuçları elde etmek için bu yöntemleri birleştirmeyi tercih ederler. Bu karma yöntemler, sayısal ve anlamsal verilere ulaşma imkanı sunarak daha güçlü ve kapsamlı araştırma sonuçları elde etmeye yardımcı olur.

veri toplama teknikleri analiz teknikleri bilimsel araştırma nicel veri toplama nitel veri toplama
Cem Taşdöğen

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Veri Toplama: Nedir ve Örneklerle Yöntemler

Veri toplamanın en kritik hedefi, aşağıdakiler için bilgi açısından zengin ve güvenilir verilerin toplanmasını sağlamaktır
i̇stati̇sti̇ksel anali̇z
Böylece araştırma için veriye dayalı kararlar alınabilir.

İçerik Dizini

  1. Veri Toplama Nedir?
  2. Veri Toplama Yöntemleri
  3. Veri Toplama Örnekleri
  4. Çevrimiçi Araştırma Yapma ve Veri Toplama Nedenleri
  5. Satışları Artırmak için Veri Toplama Amaçlı Müşteri Anketleri Yapmak
  6. Veri Toplamak için Etkili Bir Çevrimiçi Anket Yürütme Adımları
  7. Veri Toplama için Anket Tasarımı

Veri Toplama Nedir?

Veri toplama, standart onaylanmış teknikler kullanılarak araştırma için doğru içgörülerin toplanması, ölçülmesi ve analiz edilmesi prosedürüdür.

Bir araştırmacı hipotezini toplanan verilere dayanarak değerlendirebilir. Çoğu durumda veri toplama, araştırma alanı ne olursa olsun, araştırma için birincil ve en önemli adımdır. Veri toplama yaklaşımı, gerekli bilgilere bağlı olarak farklı çalışma alanları için farklıdır.

Veri Toplama Yöntemleri

Veri Toplama Yöntemleri

Telefonla, Çevrimiçi ve Yüz Yüze Mülakatlar

Esasen veri toplamak için dört seçenek vardır &#; yüz yüze görüşmeler, posta, telefon ve Online. Bu modların her birinin artıları ve eksileri vardır.

  • Yüz Yüze Görüşmeler

    Artıları Veriler üzerinde derinlemesine ve yüksek derecede güven
    Eksileri: Zaman alıcı, pahalı ve anekdotlara dayalı olarak göz ardı edilebilir

  • Posta Anketleri

    Artıları: Herkese ve her kesime ulaşabilir &#; engel yok
    Eksiler: Pahalı, veri toplama hataları, gecikme süresi

  • Telefon Anketleri

    Artıları Toplanan verilere yüksek derecede güven, neredeyse herkese ulaşabilir
    Eksileri: Pahalı, kendi kendine idare edemiyor, bir ajans kiralamak gerekiyor

  • Web/Online Anketler

    Artıları Ucuz, kendi kendine uygulanabilir, çok düşük veri hatası olasılığı
    Eksileri: Tüm müşterilerinizin e-posta adresi olmayabilir/internette olmayabilir, müşteriler çevrimiçi bilgi ifşa etme konusunda temkinli olabilir.

Yüz yüze
görüşmeler
her zaman daha iyidir, ancak en büyük dezavantajı, içine düşebileceğiniz tuzaktır. düzenli olarak yapmayın. Düzenli olarak mülakat yapmak pahalıdır ve yeterince mülakat yapmamak yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Araştırmanızı doğrulamak, neredeyse onu tasarlamak ve yürütmek kadar önemlidir.

Araştırma yapıldıktan sonra sonuçların üst yönetimin &#;içgüdüleriyle&#; uyuşmaması halinde, bunun anekdot ve &#;tek seferlik&#; bir olgu olarak geçiştirildiği birçok örnek gördük. Bu tür tuzaklardan kaçınmak için, veri toplamanın &#;sürekli ve düzenli&#; bir şekilde yapılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bu, ürünleriniz/hizmetleriniz için pazarlamaya göre algılardaki değişimi karşılaştırmanıza ve analiz etmenize yardımcı olacaktır. Buradaki bir diğer mesele de örneklem büyüklüğüdür. Araştırmanızdan emin olmak için, uç unsurları ayıklayacak kadar çok kişiyle görüşmeniz gerekir.

Birkaç yıl önce çevrimiçi anketler ve bunların istatistiksel geçerliliği hakkında oldukça fazla tartışma vardı. Her müşterinin internet bağlantısına sahip olmaması temel endişelerden biriydi. Tartışmaların bir kısmı hala geçerli olsa da, bir iletişim aracı olarak internetin erişimi, müşteri etkileşimlerinin çoğunda hayati hale geldi. ABD&#;ye göre Nüfus Sayım Bürosu, bilgisayarı olan hane sayısının ve yılları arasında iki katına çıktığını belirtmektedir.

Daha fazla bilgi edinin:
Kantitatif Pazar Araştırması

yılında hanelerin yaklaşık %50&#;sinde bilgisayar vardı. Tüm hanelerin yaklaşık %55&#;inde bir geliri &#;den fazla olan hanelerin internet erişimi vardır ve bu oran geliri &#;den fazla olan haneler için %70&#;e çıkmaktadır. yıllık geliri 50, Bu veriler yılı ABD Nüfus Sayım Bürosu verileridir.

Geri bildirim toplamak için kullanılabilecek başlıca üç veri toplama yöntemi vardır &#; Posta, Telefon ve Çevrimiçi. Veri toplamak için kullanılan yöntem aslında bir maliyet-fayda analizidir. Analiz. Kesin bir çözüm yoktur ancak riskleri anlamak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz ve her bir ortamla ilişkili avantajlar:

Anket Ortamı Yanıt Başına MaliyetVeri Kalitesi/BütünlüğüErişim (TÜM ABD Hane Halkları)
Kağıt $20 &#; $30 Orta%
Telefon$20 &#; $35Yüksek 95%
Çevrimiçi / E-posta$1 &#; $5 Orta %

Buradaki erişimin &#;Tüm ABD Hane Halkları&#; olarak tanımlandığını unutmayın. Çoğu durumda, müşterilerinizin kaçının çevrimiçi olduğuna bakmanız ve bir belirleme yapmanız gerekir. Tüm müşterilerinizin e-posta adresleri varsa, müşterilerinize % ulaşabilirsiniz.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli husus da cep telefonlarının sabit telefonlar üzerindeki giderek artan hakimiyetidir. Amerika Birleşik Devletleri FCC kuralları cep telefonu numaralarının otomatik olarak aranmasını ve aranmasını engellemektedir ve insanların cep telefonlarını tek sesli iletişim cihazı olarak kullanmaları yönünde gözle görülür bir eğilim vardır.

Bu durum, ev telefonu hatlarını tamamen kablosuza geçmek için bırakan cep telefonu müşterilerine ulaşamama sorununu da beraberinde getirmektedir. Otomatik arama kullanılmasa bile, bir başka FCC kuralı, arama için ödeme yapmak zorunda kalacak kişilerin aranmasını yasaklamaktadır.

Daha fazla bilgi edinin:
Niteliksel Pazar Araştırması

Çok Modlu Anketler

Verilerin farklı modlar (çevrimiçi, kağıt, telefon vb.) aracılığıyla toplandığı anketler de bir başka yoldur. Çevrimiçi bir ankete sahip olmak ve veri giriş operatörlerinin verileri (telefondan ve kağıt anketlerden) sisteme girmesini sağlamak oldukça basit ve kolaydır. Aynı sistem doğrudan katılımcılardan veri toplamak için de kullanılabilir.

Daha fazla bilgi edinin: Anket Araştırması

Veri Toplama Örnekleri

Veri toplama, araştırmanın önemli bir yönüdür. Yeni bir ürün çeşidini piyasaya süren bir mobil üreticisi olan X şirketini örnek olarak ele alalım. Özellikler, fiyat aralığı, hedef pazar, rakip analizi vb. konularda araştırma yapmak için uygun kaynaklardan veri toplanmalıdır. Pazarlama ekibi, çevrimiçi anketler veya odak grupları gibi çeşitli veri toplama faaliyetleri yürütebilir.

Ankette özellikler ve fiyatlandırma ile ilgili tüm doğru sorular bulunmalıdır; örneğin &#;Yeni çıkacak bir üründen beklenen en önemli 3 özellik nedir?&#; veya &#;Bu ürün için ne kadar harcama yapmanız muhtemeldir?&#; veya &#;Hangi rakipler benzer ürünler sunuyor?&#; vb.

Bir odak grubu yürütmek için, pazarlama ekibi katılımcıların yanı sıra arabulucuya da karar vermelidir. Kesin bir tartışma yürütmek için tartışma konusu ve odak grubu yürütmenin ardındaki amaç önceden netleştirilmelidir.

Veri toplama yöntemleri mevcut kaynaklara bağlı olarak seçilir. Örneğin, anket ve araştırma yapmak en az kaynak gerektirirken, odak grupları orta derecede yüksek kaynak gerektirir.

Çevrimiçi Araştırma Yapma ve Veri Toplama Nedenleri

Geri bildirim, her kuruluşun büyümesinin hayati bir parçasıdır. Düzenli odak grupları yürütüp yürütmediğiniz kilit oyunculardan bilgi almak için veya müşteri yöneticiniz tüm önemli kişilerinizi arar İşlerin nasıl gittiğini öğrenmeye yönelik hesaplar &#; esasen hepsi müşterilerinizin gözünden öğrenmeye yönelik süreçlerdir &#; Nasıl gidiyoruz? Neyi daha iyi yapabiliriz?

Çevrimiçi anketlermüşterilerinizden, çalışanlarınızdan ve işletmenizin etkileşimde bulunduğu herkesten geri bildirim toplamak için başka bir araçtır. Çevrimiçi anketler için Kendin Yap araçlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, internet üzerinden veri toplamak gerçekten kolay, ucuz ve etkili hale geldi.

Daha fazla bilgi edinin: Çevrimiçi Araştırma

Satışları Artırmak için Veri Toplama Amaçlı Müşteri Anketleri Yapmak

Yeni bir müşteri edinmenin, mevcut bir müşteriyi elde tutmaktan 10 kat daha zor ve pahalı olduğu köklü bir pazarlama gerçeğidir. Bu, CRM ve ilgili müşteri tutma taktiklerinin yaygın olarak benimsenmesi ve ilgi görmesinin arkasındaki temel itici güçlerden biridir.

Rice Üniversitesi Profesörü Dr. Paul Dholakia ve Dr. Vicki Morwitz tarafından yürütülen ve Harvard Business Review&#;da yayınlanan bir araştırmada, müşterilere bir kuruluşun kendi başına nasıl performans gösterdiğini sormanın etkili bir müşteri elde tutma stratejisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bir yıl boyunca yürütülen araştırmada, bir grup müşteriye memnuniyet ve görüş anketi gönderilmiş, diğer gruba ise anket uygulanmamıştır. Sonraki bir yıl içinde, ankete katılan grup, kuruluşa olan bağlılıklarını sürdüren ve yenileyen kişi sayısının iki katına çıktığını gördü.

Daha fazla bilgi edinin:
Araştırma Tasarımı

Araştırma çalışması, bu olgunun arkasında tüketici psikolojisi temelinde birkaç ilginç neden ortaya koymuştur:

  1. Memnuniyet anketleri müşterilerin şımartılma arzusunu artırır ve olumlu duygular uyandırır. Bu, insan psikolojisinin zaten beğendikleri veya tercih ettikleri bir ürün veya hizmeti &#;takdir etmeyi&#; amaçlayan bir bölümünden kaynaklanmaktadır. Anket geri bildirim toplama yöntemi yalnızca bunu iletmek için bir araçtır. Anket, şirketle &#;etkileşime&#; geçmek için bir araçtır ve müşterinin şirkete olan bağlılığını pekiştirir.
  2. Anketler, yardımcı ürün ve hizmetlere ilişkin farkındalığı artırabilir. Anketler hem gelen hem de giden iletişim biçimleri olarak kabul edilebilir. Anketler genellikle bir veri̇ toplama ve anali̇z Kaynak. Çoğu insan, tüketici anketlerinin aynı zamanda veri dağıtımı için bir araç olarak da kullanılabileceğinin farkında değildir. Burada birkaç uyarıya dikkat etmek önemlidir.
  3. ABD de dahil olmak üzere çoğu ülkede &#;araştırma kisvesi altında satış yapmak&#; yasa dışıdır.
    b. Ancak hepimiz biliyoruz ki bilgi toplanırken bilgi dağıtılır.
    c. Kullanıcıların bu gerçeğin farkında olmalarını sağlamak için ankete başka feragatnameler de dahil edilebilir. Örneğin: &#;Görüşlerinizi alacağız ve sizi son bir yıl içinde çevrimiçi olan ürün ve hizmetler hakkında bilgilendireceğiz&#;&#;
  4. İndüklenmiş Yargılar: İnsanlara geri bildirimlerini sorma prosedürünün tamamı, onları aksi takdirde düşünmeyecekleri bir şey hakkında bir fikir oluşturmaya sevk edebilir. Bu, film ve televizyon programları gibi kitle iletişim araçlarında ürünlerin pazarlanması için kullanılan &#;Ürün Yerleştirme&#; stratejisiyle karşılaştırılabilecek çok temel ancak güçlü bir argümandır. Gişe rekorları kıran &#;İtalyan İşi&#; filminde &#;mini-Cooper &#;ın kapsamlı ve özel kullanımı buna bir örnektir. Bu strateji tartışmalıdır ve büyük bir dikkatle kullanılmalıdır.

Anketler, müşteri yolculuğu diyaloğunda kritik bir araç olarak düşünülmelidir. Anketlerle ilgili en iyi şey, &#;çift yönlü&#; bilgi taşıma yeteneğidir. Paul Dholakia ve Vicki Morwitz tarafından yürütülen araştırma, anketlerin yalnızca işletmeniz için kritik olan bilgileri elde etmenizi sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda müşterilerinizle kurduğunuz ilişkiyi geliştirdiğini ve üzerine inşa ettiğini göstermektedir.

Teknolojideki son gelişmeler, gerçek zamanlı anketler yapmayı inanılmaz derecede kolaylaştırdı ve
kamuoyu yoklamaları
. Çevrimiçi araçlar, soruları ve cevapları çerçevelemeyi ve anketler oluşturmayı kolaylaştırır Web. Anketleri e-posta, web sitesi bağlantıları ve hatta çevrimiçi CRM araçlarıyla entegrasyon yoluyla dağıtma monash.pw gibi şirketler çevrimiçi anketi hızlı kazanılan bir çözüm haline getirmiştir.

Daha fazla bilgi edinin:
Anket Araştırması

Veri Toplamak için Etkili Bir Çevrimiçi Anket Yürütme Adımları

Çevrimiçi bir anket yapmaya karar verdiniz. Aklınızda birkaç soru var yanıtlanmasını istiyor ve daha fazla bilgi edinmek için hızlı ve ucuz bir yol arıyorsunuz müşterileriniz, müşterileriniz vb. hakkında. Ne yapacağınıza karar vermeniz gereken ilk ve en önemli şey çalışmanın amaçları şunlardır. Bu hedefleri soru olarak ifade edebildiğinizden emin olun veya Ölçümler. Eğer yapamıyorsanız, aşağıdaki gibi başka veri toplama yöntemlerine bakmanız daha iyi olur
odak grupları
ve diğer
Niteliksel Yöntemler
. Çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanan veriler ağırlıklı olarak nicel niteliktedir.

Çalışmanın temel hedeflerini gözden geçirin. Ne keşfetmeye çalışıyorsunuz? Hangi eylemleri yapıyorsunuz? Anket sonucunda ne yapmak istiyorsunuz? &#; Bu sorulara verilen yanıtlar toplanan verilerin doğrulanmasına yardımcı olur. Çevrimiçi anketler, veri toplamanın sadece bir yoludur ve
veri̇leri̇n sayisallaştirilmasi
.

Daha fazla bilgi edinin:
Nitel Veri

  • Sahip olmak istediğiniz tüm ilgili bilgi öğelerini görselleştirin. Ne olacak çıktı anketi
    araştırma raporu
    nasıl görünüyor? Hangi çizelge ve grafikler hazırlanacak? Hangi bilgiler harekete geçmenizin gerekli olduğundan emin olmanız gerekiyor mu?
  • Her bir konuya (1 ve 2) önceliklerine göre sıralar atayın ve en önemli konuları ilk sıraya ekleyin. Amaçların, konuların ve hedeflerin doğru olduğundan emin olmak için bu maddeleri tekrar gözden geçirin. İhtiyacınız olan bilgiler uygundur. Unutmayın, eğer sorarsanız sorunu çözemezsiniz yanlış sorular.
  • Katılımcı için her bir konu hakkında bilgi sağlamak ne kadar kolay veya zor? Eğer zor, farklı bir soru sorarak içgörü kazanmak için alternatif bir araç var mı? Bu muhtemelen en önemli adımdır. Çevrimiçi anketler Kesin, Açık ve Net olmalıdır Kısa ve öz. İnternetin doğası ve dalgalanmalar nedeniyle, eğer sorularınız anlaşılması çok zor olduğu için, anket
    okulu bırakma oranı
    yüksek olacaktır.
  • Tarafsız konular için bir sıra oluşturun. Soruların şu şekilde olduğundan emin olun İlk sorulan soru, sonraki soruların sonuçlarını etkilemez. Bazen çok fazla şey sağlamak bilgi vermek veya çalışmanın amacını açıklamak önyargı yaratabilir. Kararlaştırılmış bir dizi konuya sahip olduğunuzda, bir anketin temel yapısına sahip olabilirsiniz. Anketten önce projenin amacını ve katılımcıdan ne beklendiğini açıklayan bir &#;Giriş&#; paragrafı eklenmesi her zaman tavsiye edilir. Ayrıca bir &#;Teşekkür&#; metninin yanı sıra anket sonuçları yayınlandığında nerede bulabileceğinize dair bilgilerin de yer alması mantıklı olacaktır.
  • Analiz gereksinimlerini karşılamak için cevapların gerekliliğine göre soru türüne karar verin. Aşağıdakiler gibi bir dizi soru türü arasından seçim yapın
    açık uçlu metin soruları
    , ikili,
    çoktan seçmeli
    , sıralama düzeni, ölçeklendirilmiş veya sabit toplam (
    oran ölçeği
    ) soruları. Önemli bir hususu göz önünde bulundurmanız gerekir &#; Genellikle zor analiz gereksinimleri katlanarak karmaşıklaşır anket tasarımı. Bununla birlikte, hayatı kolaylaştırmak için birkaç araç mevcuttur:
    • Sayfa Araları &#; Uzun kaydırmalı bir anket söz konusu olduğunda katılımcıların dikkat süresi çok düşük olabilir. Mümkün olan her yere sayfa sonları ekleyin. Bununla birlikte, sayfa başına tek bir soru, anketi tamamlama süresini uzattığı ve anketi bırakma olasılığını artırdığı için yanıt oranlarını da düşürebilir.
    • Dallanma &#; Gerektiğinde dallanma uygulaması ile akıllı ve etkili anketler oluşturun. &#;Q1&#;e Hayır yanıtı verdiyseniz Q4&#;ü yanıtlayın&#; gibi metin kullanımını ortadan kaldırın &#; bu, katılımcılar arasında rahatsızlığa yol açarak anketi bırakma oranlarını artırır. Dallanma mantığını kullanarak çevrimiçi anketler tasarlayın, böylece uygun sorular önceki yanıtlara göre otomatik olarak yönlendirilir.
  • Yazın
    sorular
    . Başlangıçta, anket için en uygun olanı kullanabileceğiniz önemli sayıda anket sorusu yazın. Anketi bölümlere ayırın, böylece katılımcılar uzun bir soru listesi görerek kafaları karışmaz.
  • Soruları tarafsız olacak şekilde sıralayın.
  • Büyük delikleri bulmak için yukarıdaki tüm adımları tekrarlayın. Sorular gerçekten Cevap verdin mi? Biri sizin için gözden geçirsin.
  • Anketin süresini belirleyin. Bir anket beş dakikadan az sürmelidir. Üç ila dört
    araştırma soruları
    Dakikada yaklaşık 15 soruyla sınırlısınız. Bir açık uçlu metin soru, üç çoktan seçmeli soru için sayılır. Çoğu çevrimiçi yazılım aracı şunları kaydedecektir Katılımcıların soruları yanıtlaması için geçen süre.
  • Anketi 20 veya daha fazla kişiye ön test olarak uygulayın. Geri bildirimlerini ayrıntılı olarak alın. Ne vardı emin değiller mi? Soruları var mıydı? Ne olduğunu anlamakta güçlük çektiler mi? istedin mi? Cevaplarınızda veya sorularınızda yer almayan bir bakış açısına sahipler mi?
    • Birkaç tane ekleyin
      açık uçlu anket soruları
      anket nesnenizi destekleyen. Bu bir tür geri bildirim anketi olacaktır.
    • Test grubunuza proje anketi için bir e-posta gönderin ve ardından geri bildirim anketini de e-posta ile gönderin.
    • Bu şekilde, geri bildirim anketini kullanarak test grubunuzun proje anketinizin işlevselliğinin yanı sıra kullanılabilirliği hakkında da görüş bildirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Alınan geri bildirimlere dayanarak anketinizde değişiklikler yapın.
  • Anketi tüm katılımcılarınıza gönderin!

Çevrimiçi anketler zaman içinde pahalı posta veya telefon anketlerine etkili bir alternatif haline gelmiştir. Çevrimiçi anketler için yerine getirilmesi gereken birkaç koşul vardır, ancak bunların farkında olmalısınız. Hedef kitleyi temsil eden bir örneklemle anket yapmaya çalışıyorsanız, lütfen herkesin çevrimiçi olmadığını unutmayın.

Ayrıca, herkes çevrimiçi bir ankete de açık değildir. Genel olarak
demografi̇k segmentasyon
daha genç bireyler çevrimiçi bir ankete yanıt verme eğilimindedir.

Veri Toplama için Anket Tasarımı

  • Veri toplamak için harika sorular yazma

Harika sorular yazmak bir sanat olarak kabul edilebilir. Sanat her zaman önemli miktarda sıkı çalışma, pratik ve başkalarının yardımını gerektirir.

  • Yüklü veya yönlendirici kelimelerden veya sorulardan kaçının

İçerikteki küçük bir değişiklik etkili sonuçlar doğurabilir. Could, should, might gibi sözcüklerin hepsi hemen hemen aynı amaçla kullanılır, ancak bir soruya verilen yanıtta %20&#;lik bir fark yaratabilir. Örneğin, &#;Yönetim fabrikayı kapatabilirdi&#; kapatmalıydı&#; kapatabilirdi&#;.

Kontrol veya eylemi temsil eden &#; yasaklamak veya eylem gibi yoğun kelimeler de benzer sonuçlar doğurur. Örneğin, &#;Donald Trump&#;ın sigorta şirketlerinin fiyatları yükseltmesini yasaklaması gerektiğine inanıyor musunuz?&#;.

Bazen içerik sadece önyargılı olabiliyor. Örneğin, &#;Kuruluşun yıllık partisi için Rudolpho&#;s Restaurant&#;a gitmek istemezsiniz, değil mi?&#;

  • Yanlış yerleştirilmiş sorular

Sorular her zaman amaçlanan bağlama atıfta bulunmalı, sıra dışı veya gerekliliği olmadan sorulan sorulardan kaçınılmalıdır. Genel olarak, bir huni yaklaşımı uygulanmalıdır &#; genel sorular anketin ilk bölümüne ısınma amaçlı olarak dahil edilmeli ve spesifik sorular bunu takip etmeli ve sonuna doğru sorulmalıdır,
demografik
veya
coğrafi̇ sorular
dahil edilmelidir.

  • Birbiriyle örtüşmeyen yanıt kategorileri

Çoktan seçmeli cevaplar, farklı seçenekler sunmak için karşılıklı olarak benzersiz olmalıdır. Birbiriyle örtüşen cevap seçenekleri cevaplayıcıyı hayal kırıklığına uğratır ve en iyi ihtimalle yorumlamayı zorlaştırır. Ayrıca, sorular her zaman kesin olmalıdır.

Örneğin: &#;Su suyu sever misin?&#;

Bu soru muğlak. Portakal suyuna duyulan beğeni hangi terimlerle değerlendirilmelidir? &#; Tatlılık, doku, fiyat, beslenme vb.

  • Kafa karıştırıcı/bilinmeyen kelimeler kullanmaktan kaçının

Kalori içeriği, bit, bayt, mbs ve benzeri terimler ve kısaltmalar gibi sektörle ilgili terimlerin sorulması katılımcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Dinleyicilerin dil seviyenizi, terminolojinizi ve hepsinden önemlisi sorduğunuz soruyu anladığından emin olun.

  • Yönlendirilmemiş sorular katılımcılara aşırı hareket alanı sağlar

Ayakkabılarımızı geliştirmek için ne gibi önerileriniz var? Soru genel olarak kalite ile ilgilidir, ancak katılımcı doku, ayakkabı türü veya varyantlar hakkında önerilerde bulunabilir.

Her zaman belirli gizlilik kurallarını aşan bazı sorular olacaktır ve gizlilik çoğu insan için önemli bir konu olduğundan, bu sorular ya anketten çıkarılmalı ya da zorunlu olarak tutulmamalıdır. Gelir, aile geliri ve statüsü, dini ve siyasi inançlar vb. ile ilgili anket sorularından her zaman kaçınılmalıdır, çünkü bunlar müdahaleci olarak kabul edilir ve katılımcılar bunları yanıtlamamayı seçebilir.

  • Ölçeklerde dengesiz cevap seçenekleri

Aşağıdaki gibi ölçeklerde dengesiz cevap seçenekleri
Likert Ölçeği
ve
Semantik Ölçek
bazı durumlar için uygun, bazıları için ise önyargılı olabilir. Yeme alışkanlıklarındaki bir örüntüyü analiz ederken, bir çalışmada obez insanların ölçeğin ortasında görünmesini sağlayan bir miktar ölçeği kullanıldı; kutup uçları insanların açlık çektiği ve mantıksız miktarda tükettiği bir durumu yansıtıyordu. Hastaneler gibi genellikle kötü hizmet beklemediğimiz durumlar vardır.

  • İki noktayı kapsayan sorular

Bulunduğunuz yer için en hızlı ve en uygun İSS hangisi? En hızlı İSS pahalı olacaktır ve daha ucuz olanlar da büyük olasılıkla yavaş olacaktır. Her iki faktörü de anlamak için iki ayrı soru sorulmalıdır.

Dikotom sorular, örneğin Evet/Hayır, Erkek/Kadın gibi belirgin bir cevap istediğinizde kullanılır. Örneğin, &#;Sizce Hillary Clinton seçimi kazanacak mı?&#; sorusu. &#; Cevap Evet ya da Hayır olabilir.

  • Uzun sorular kullanmaktan kaçının

Uzun soruların kullanılması kesinlikle tamamlama süresini artıracak ve bu da genellikle anketi bırakma oranında artışa yol açacaktır.
Çoktan seçmeli sorular
en uzun ve karmaşık, açık uçlu sorular ise en kısa ve cevaplaması en kolay olanlardır.

Rekabet istihbaratı, satın alma davranışı ve fiyat duyarlılığı gibi derinlemesine pazar etkenlerini ölçmek için anket verilerinizi analiz edin.

Konjoint analizi, MaxDiff analizi, duyarlılık analizi, TURF analizi, ısı haritası analizi vb. dahil olmak üzere bir dizi teknikle doğru içgörüler elde edin. Kaliteli verileri SPSS ve R Yazılımı gibi harici analiz araçlarına aktarın ve araştırmanızı harici iş uygulamalarıyla entegre edin.

Toplumumuz kas gücü gerektiren ağır işlerden uzaklaştıkça, yaşam boyu eğitim giderek bir gereklilik haline gelmektedir. Teknoloji ve veri, çalışma şeklimizin bir parçası konumuna geldi. Bu değişiklik eğitimcileri herkesten daha fazla etkilemekte ve bir sınıf ortamı veya toplantı salonunda ders vermeniz durumunda verileri nasıl toplayacağınızı ve yöneteceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir.

Toplanan verilerin değeri tartışılmaz ancak çok fazlasının kullanımı gereksiz olmakla birlikte yanlış veriler de hiçbir işinize yaramaz. Doğru veri toplama yöntemi, yararlı bilgiler ve zaman kaybettiren yanlış yönlendirmeler arasındaki fark olarak tanımlanabilir.

Veri Toplama Yöntemleri Image-1

Neyse ki, veri toplamak için kullanabileceğiniz birkaç araç bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında yüzyüze görüşme gibi daha basit ve geleneksel yöntemler ile topladığınız verileri analiz etmek için daha karmaşık yöntemler yer alır.

Veri toplamak için kullanılabilecek en iyi 6 yöntem:

  1. Röportaj
  2. Anket
  3. Gözlem
  4. Belge ve kayıtlar
  5. Odak gruplar
  6. Sözlü tarih

İlerleyen bölümlerde her biri hakkında daha fazla ayrıntıya yer vereceğiz.

Nitel ve nicel veri toplama yöntemleri 

Ele aldığımız yöntemlerden bazıları sayısal verilerle ilgilenir ve niceldir. Bazıları ise sayısal değerler dışındaki faktörleri dikkate alır ve nitel olarak değerlendirilir. Genel olarak anketler, belgeler ve kayıtlar nicel iken, görüşmeler, gözlemler, sözlü tarihler niteldir. Bu iki yöntem birlikte de kullanılabilir.

Biliyor musunuz?

Jotform ile, kullanıma hazır anketler ve anket şablonlarını kullanarak bahsettiğimiz veri toplama yöntemlerinin çoğunu başarıyla kullanabilirsiniz!

Nitel veri toplama yöntemleri

Veri analizi çeşitli biçimlerde yapılabilir. Seçtiğiniz veri toplama yöntemi araştırmanızın konusuna bağlıdır.

Anket gibi nicel bir yöntem, “Ne kadar?” sorusuna cevap verirken “Neden?” sorusunu yanıtsız bırakabilir. Bu aşamada da nitel veri toplama yöntemleri devreye girer.

Nitel veri toplama yöntemleri Image-1

Nitel veri toplamayı anlamak

Nitel veri toplama, ham verileri derinlemesine incelemek için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur. Nitel yöntemler, yanıtları saymak veya sayısal verileri kaydetmek yerine; bu verilerin toplanmasını, analizini ve düzenlenmesini içerir. Bu yöntem, araştırma katılımcılarının düşünce ve duyguları gibi faktörleri değerlendirmeyi amaçlar. Nitel veri toplama yöntemleri, bağlam oluşturmak için olayları kaydetmenin de ötesine geçer.

Bu yöntem ile araştırmacılar şunları yapabilir:

  • Çevreyi tarif edebilirler. Gözlemlerin nerede gerçekleştiğini anlatmak, kaydedilen verilere anlam katabilir.
  • Araştırmaya katılan kişileri tanımlayabilirler. Araştırma, özellike demografik özellikler veya diğer faktörlerin bir sonucu olarak belirli bir grup insanla sınırlıysa, kişilerin tanımlanması sonuçları daha detaylı hale getirebilir.
  • Araştırmanın içeriğini açıklayabilirler. Bazen araştırmaya dahil olan bazı faaliyetler ile mesajların nasıl iletildiği ve alındığı gibi faktörler, araştırma hakkındaki gerçekleri aydınlatabilir.
  • Araştırma katılımcıları ile etkileşim kurabilirler. Katılımcılar ve araştırma personeli arasındaki etkileşimler, sonuçlar hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.
  • Dış etkenlerin farkında varabilirler. Beklenmeyen olaylar araştırma sonuçlarını etkileyebilir. Nitel veri toplama yöntemleri, nicel bir yaklaşımla sonuca ulaşmanın neredeyse imkansız olduğu durumlarda araştırmacıların bu olayları tanımlamasına ve böylece sonuca ulaşmasına olanak sağlar.

Bilginize…

Jotform’un ücretsiz form ve anketleriyle zahmetsizce nitel veriler toplamaya başlayabilirsiniz.

Nitel araştırma yöntemleri 

Yaygın olarak kullanılan 3 nitel veri toplama yöntemi bulunur: etnografik, teorik ve görüngüsel.

Etnografi, insan toplumları ve kültürlerinin incelendiği antropolojiden gelir. Etnografi, insanların hayatlarını nasıl yaşadıklarını anlamaya çalışır. Bu yöntem sayesinde araştırmacılar, geleneksel araştırmacılarının kullandığı sorulardan uzaklaşır ve bunlar yerine katılımcıları dolaylı bir şekilde gözlemler. Bu yöntem, davranışları araştırmacıların bakış açısından değil, bir öznenin bakış açısından ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. 

Etnografi, bir katılımcının arzuları, kararları veya davranışlarının nedenlerini ifade edemeyeceği durumlarda boşlukları doldurmaya yardımcı olur. Araştırmacılar katılımcının neden böyle davrandığını sormak yerine bu arzuların, kararların veya davranışların arkasındaki nedeni anlamak için bu araştırma türünü kullanırlar.

Teorik araştırma, sosyolojik araştırma yapanların nitel bir araştırmayı varsayımlardan ziyade gerçeğe dayandırmaya çalışması ile ortaya çıkmıştır. Bu yöntemden önce nitel veri analizleri, herhangi bir nicel veri olmadan yapılıyordu, bu nedenle toplama ve analiz sürecinden kopuktu. 

Teorik araştırma şu yöntemleri kullanır:

  • Katılımcı gözlemi. Araştırmacılar, katılımcıların günlük yaşamını yakından inceler. Bunun diğer adı “alan çalışması”dır.
  • Röportajlar. Resmi olmayan sohbetlerden, önceden belirlenmiş bir akışı olan görüşmelere kadar değişiklik gösterebilir.
  • Belge ve eser koleksiyonu. Teorik araştırma genellikle gözlem ve görüşmelerden çok daha fazlasıdır. Araştırmacılar, grubun kullandığı materyallere bakarak bir grup insan hakkında bilgi edinebilir. Örneğin, yerel bir topluluğun yasaları, bu topluluğun görüşlerine ışık tutabilir ve duygularını daha iyi anlamaya yardımcı olabilir.

Bazı durumlarda, bir kişinin gerçek kişiliği yalnızca test edildiği zaman ortaya çıkar. Bu nedenle fenomenoloji, insanların belirli olay veya benzersiz karşılaşmaları nasıl deneyimlediğini açıklar. Bu yöntem, alışılmamış olaylara verilen tepkileri ölçer.

Doğal bir afet yaşayan bireylerin deneyimlerini incelemeyi fenomenolojiye örnek olarak verebiliriz. Böyle bir olaydan elde edilen verileri analiz etmek için, araştırmacının verilere aşina olması, analiz edeceği konuyu zaman dilimine ve diğer faktörlere göre araştırması ve verileri gruplandırması gerekmektedir.

Bu görevleri tamamlamak, araştırma yapan kişinin doğal afetin insanları nasıl etkilediğini anlaması açısından ona bir bakış açısı kazandırır. Anlama, odaklanma ve düzenleme, araştırmacıların kalıpları belirlemesine, bağlantılar kurmasına, verileri yorumlamasına ve bulduklarını açıklamasına yardımcı olur.

Nitel veri toplama yöntemlerinin her biri, basit bir veri analizinde gizlenebilecek faktörlere ışık tutar. Nitel veriler, ham sayılara bağlam ve gerçeklik eklemenin bir yolunu sunar. Genellikle araştırmacılar, nicel verilerin yanı sıra nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı hibrit bir araştırma yöntemi kullanır.

Nicel veri toplama yöntemleri

Pazarlamacılar, bilim insanları, akademisyenler ve diğer kişiler, önceden belirlenmiş bir hipotez ile çalışmaya başlayabilir. Ancak araştırmaları genellikle verilerin toplanması ile başlar.

Başlangıçta, toplanan veriler yapılandırılmamıştır. Çeşitli bilgiler ve rakamlar bağlam içerebilir veya içermeyebilir. Araştırmacının işi ise bu verilere anlam kazandırmaktır ve veri toplama yönteminin seçimi de bu konuda araştırmacıya destek sağlar.

Nicel veri toplama yöntemleri Image-1

Değerleri belirlemek üzere verileri kullanma

Araştırma amacıyla bilgi toplamanın en yaygın yöntemlerinden biri nicel veri toplamadır. Nicel analiz, sayısal bir sonucun değerlendirilmesi ile ilgilidir. Eğilim, tercih ve görüşlere ışık tutan anketler en klasik örneklerden biridir.

Nicel veri toplama yöntemleri basit olmaları nedeniyle oldukça popülerdir. Araştırmacılar bu yöntemleri kullanarak, bilgi ve rakamlar toplamak adına sorular sorar. Nicel veriler ölçülebilir ve sayısal bir biçimde ifade edilir.

Araştırmanın birçok yönü gibi bu da basit bir kavram gibi görünse de, yürütülen araştırmaya bağlı olarak nicel veri toplamaya yönelik farklı yaklaşımlar bulunmaktadır.

İpucu…

Jotform’un ücretsiz ve özelleştirilebilir form ve anket şablonları ile araştırmanız için nicel veriler toplayın.

Farklı nicel araştırma yaklaşımları 

Araştırmacılar, dört farklı temel nicel araştırma tasarımı kullanır: tanımlayıcı, ilişkisel, deneysel ve yarı deneysel.

Tanımlayıcı araştırma; gözlemsel veri toplama yöntemini kullanarak mevcut durumu açıklar. Çoğu zaman araştırmacı bir hipotez olmadan başlar ve çalışmaya verilerin yön vermesine izin verir.

Nicel tanımlayıcı araştırmaya basit bir örnek olarak test puanlarının toplanması ve tablo haline getirilmesi verilebilir. Tanımlayıcı araştırma, genelde sonuçları göstermek için çizelge ve tablo kullanır.

Tanımlayıcı bir yaklaşım genelde nicel olmakla birlikte nitel de olabilir. Tanımlayıcı veri toplama “X nedir?” gibi sorular sorar.

İlişkisel araştırma; farklı olaylar arasındaki ilişkileri gösteren verileri toplamaya çalışır. Pozitif bir ilişki, iki değişkenin aynı anda azaldığı veya arttığı bir ilişkidir. Negatif ilişki ise bir değişkendeki artışın diğerinde azalması anlamına gelir.

İki değişken arasındaki ilişkinin önemsiz olduğu, sıfır ilişki sonucu da vardır. İlişki, tarihsel ilişkilere dayalı tahminlerde bulunmaya ve bir çalışmanın geçerliliğini ve güvenirliğini belirlemeye yardımcı olur.

Kişinin boyu ile kilosu arasındaki ilişki, ilişkisel verilere örnek olarak sayılabilir. Kişinin boyu ne kadar uzunsa genellikle buna ilişkili olarak kilolu olur. Bu pozitif bir ilişkidir.

Deneysel araştırma, “gerçek deney” olarak bilinir ve değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini belirlemek üzere bilimsel yöntem kullanır. Bu yöntem, ilgilenilen durumu potansiyel olarak etkileyebilecek tüm önemli faktörleri kontrol eder. Araştırmacılar deneysel yöntemi kullanarak bir deneydeki katılımcıları rastgele bir şekilde kontrol veya tedavi gruplarına atar.

Yarı deneysel araştırma ise “nedensel karşılaştırmalı” olarak bilinir ve deneysel araştırmaya benzer. İlgili tüm faktörleri kontrol etmek çoğu zaman imkansız veya pratik olmadığı için, yarı deneysel yöntemler bazı faktörleri kontrol etmez, ancak bir sebep-sonuç ilişkisi kurmak için bilimsel yöntemi takip eder.

Bu tür araştırmaların her ikisinde de bağımsız değişkenler manipüle edilir. Deneysel veri toplama yöntemleri rastgele atama ve örneklemeyi kullanırken, yarı deneysel yöntemler atama veya örneklemeyi veya her ikisini birden rastgele yapmaz.

Deneysel yöntemler dahili ve harici geçerliliği olan, yani çalışmanın yürütüldüğü veya yapılandırıldığı iyi (dahili geçerlilik) ve bulguların gerçek dünyada uygulanabilir olduğu (harici geçerlilik) sonuçlar üretmesi ile bilinir. Öte yandan yarı deneysel yöntemler, sorgulanabilir dahili geçerliliğe sahip sonuçlar sunar.

Nicel yöntemlerin uygulanması

Araştırmacıların deney yapmaksızın farklı türde nicel veri toplamalarının birkaç farklı yolu bulunmaktadır.

Nicel anketler ile araştırmacılar, olası yanıtlar listesi ile birlikte kapalı uçlu sorular sorar. Yanıt veren kişiler cevaplarını listeden seçtikleri için bu yöntem onlara göre daha kolaydır. Bu yöntem genellikle, büyük ölçekli çalışmalar için ideal bir çözüm sunar. Nitel anketlerle ilişkilendirilen açık uçlu sorular araştırmanın bir sonuca ulaşmasını zorlaştırabilir.

Sorular ve cevaplar önceden belli olduğu için, araştırmacılar ortaya çıkan sonuçları genelleme yapmak üzere kullanabilir. Ancak kapalı uçlu sorular kısıtlayıcı olabilir ve cevap veren kişi seçeneklerde işaretleyecek bir cevap bulamayabilir.

Nicel görüşmeler genellikle yüz yüze, telefonda veya internet üzerinden yapılır. Bu yöntem, araştırmacıların yalnızca bilgi toplamasına değil, aynı zamanda soruların kitleye özel uyarlanmasına da olanak tanır.

İkincil veri toplama yöntemleri nelerdir?

Çoğu araştırma yöntemi veri toplamayı içerdiği için anketler,  doğrudan gözlem ve odak grupları dahil doğrudan veya birincil veri toplama gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Birincil veri toplama, en yetkili ve özgün veri toplama yöntemi olarak kabul edilirken, ikincil veri toplama yöntemlerinin katkı sağlayabileceği birkaç durum bulunur.

​​

İkincil veri toplama yöntemleri nelerdir? Image-1

İkincil veri toplamayı anlamak

İkincil veri toplama nedir ve bir araştırmacı birincil verilere ek olarak neden bunu kullanır? İkincil verileri ikinci el veriler olarak düşünebilirsiniz. Yani önünüzdeki veri başka birinin araştırması veya başka birinin veri bankası olabilir.

İkinci el veriler, bir araştırma projesine dair öngörü kazandırabilir ve ikincil verileri kullanmak, birincil verileri toplamaktan daha verimli ve daha ucuzdur. Peki başka birinin araştırması sizin bağımsız çalışmanıza nasıl bir katkı sağlayabilir? Bu soruyu yanıtlamak için, günümüzde birçok araştırmanın nasıl başlatıldığını anlamak gerekmektedir.

İstatiksel araştırmalarda hükümetin rolü  

Çeşitli nedenlerden dolayı, birçok devlet kurumu ve çeşitli kurumlar insanlar hakkında demografik ve çeşitli bilgiler toplar. Hükümetler bazen diğer faaliyetlerin bir parçası olarak çeşitli yollarla veri toplar. Sayımlar, diğer araştırmalarda ikincil veri toplama yöntemi olarak kullanılabilecek, hükümet tarafından toplanmış birincil bir veri örneğidir.

Bazı sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları, diğer araştırmacılara veri sağlama konusunda uzmanlaşmıştır.

Herkese açık kaynaklardan yapılan araştırmalar genellikle ücretsizdir.

Jotform’un araştırma sürecinizi kolaylaştırmak üzere tasarlanmış ücretsiz online form ve anketleri ile birincil ve ikincil verileri online toplayın.

Diğer ikincil veri kaynakları 

Hükümetler faydalı bilgi kaynakları olabilir ancak ikincil verilerin tek tedarikçisi de değildir. Ticari kaynakları bankalar, halka açık şirketler ve diğerleri gibi araştırma ve ticaret birlikleri oluşturur.

Eğitim kurumları da güvenilir ikincil veri kaynaklarıdır. Birçok üniversitede, verileri eğitim amaçlı kullanan araştırma kolları bulunur. Bu veriler genellikle başkalarına yardımcı olabilir. 

İkincil verilerin değeri 

İkincil veriler, birincil verilerden daha ucuzdur, bu nedenle bu verilerin kullanılmasında maliyet büyük rol oynar. İhtiyacınız olan bilgi zaten mevcut ise, sıfırdan bu bilgiyi bulmak yerine hali hazırda var olanı kullanmak daha mantıklıdır.

Bazı araştırmalar için ise birincil veriler gereksizdir. Öncelikle araştırma sorularınızın daha önce cevaplanıp cevaplanmadığını belirlemelisiniz. Soracağınız sorular zaten önceden sorulmuş ise, buna harcayacağınız veri toplama bütçesini araştırmanızı genişletmek için kullanabilirsiniz. 

Birincil verileri toplamanın maliyeti göz önünde bulundurulabilir. İkincil verileri kullanmak hem daha ucuz hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Araştırmalarda zaman oldukça değerli olduğu gibi bunu sonuçların incelenmesine ayırmak da önemlidir.

Sonuç olarak, ikincil verilerin kullanılması zaman ve paradan tasarruf etmenizi sağlar, bu da konunun daha derinlemesine incelenmesini kolaylaştırır. Birincil araştırma ve ikincil veriler birlikte kullanıldığında, araştırmacılar konuları daha iyi anlayarak sonuçları daha verimli bir şekilde hazırlayabilir.

En iyi 6 veri toplama aracı

  1. Röportajlar 

Veri analizi konusunda bilgisi olmayan birisine en iyi bilgi nasıl toplanır diye sorduğunuzda, röportaj cevabını alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. 

Hemen hemen herkes bir soru listesi oluşturabilir, ancak verimli röportajların en önemli kısmı ne sorulacağını bilmektir. Tüm birincil veri toplama yöntemleri arasında maliyeti en yüksek olan yüz yüze görüşme olacağı için röportajlardaki verimlilik çok önemlidir.

En iyi 6 veri toplama aracı Image-1

Röportajların maliyetini telefon veya internet üzerinden görüşerek azaltabilirsiniz. Ancak bazen yüz yüze bir görüşme çok daha verimli olabilir. 

Röportajlarda ayrıca açık uçlu sorulara da izin verilir. Anket gibi diğer birincil veri toplama yöntemleriyle karşılaştırıldığında röportajlar daha fazla özelleştirilebilir.

  1. Gözlem

Gözlem, soru sormadan bilgi toplamayı içerir. Bu yöntem, araştırmacı veya gözlemcinin kişisel düşüncelerini yansıttığı için daha özneldir. Ancak bazı durumlarda, önyargı riski minimumdur. 

Örneğin, yapılan araştırma belirli bir zaman sürecinde bir restoranda bulunan insan sayısını içeriyorsa, gözlemci yanlış saymadığı sürece, sunduğu veriler güvenilir ve tutarlı olmalıdır. Ancak bu restorana 20 yaşında kaç kişi geliyor gibi bir araştırma yapıldığında, gözlemcinin ayrım yapması bazı durumlarda zor olacağı için sorunlar ortaya çıkarabilir.

Genel olarak gözlem, diğer veri toplama teknikleri ile ölçülemeyen bir durumda yardımcı olabilir. Gözlem, video gibi ek kaynaklarla da birleştirilebilir. 

  1. Belge ve kayıtlar

Bazen kimseye bir şey sormanıza gerek kalmadan değerli veriler toplayabilirsiniz. Belge ve kayıtlara dayalı araştırmalar mevcut verileri kullanır. Kayıtlar, toplantı tutanakları ve mali kayıtlar bu tür araştırmalara örnek olarak verilebilir.

Tamamlanmış mevcut araştırmaların kullanılması nedeniyle belge ve kayıtları kullanmak verimli ve düşük maliyetli olabilir. Ancak araştırmacının sonuçlar üzerindeki kontrolü azdır, bu nedenle belge ve kayıtlar eksik bir veri kaynağı olabilir. 

  1. Odak gruplar

Odak grup; röportaj, anket ve gözlemin bir birleşimidir. Bu veri toplama yönteminde ortak noktaları olan birkaç kişi ele alınır. Odak grubun amacı bireysel veri toplama işine ortak bir öğe eklemektir. 

Odak grup çalışması, katılımcılardan bir sunum izlemelerini isteyebilir, ardından anket veya röportaj yaparak içeriği tartışabilir. 

Odak gruplarda genellikle “Sunum hakkında ne hissettiniz” veya “Ürünle ilgili en çok neyi beğendiniz?” gibi açık uçlu sorular kullanılır. Odak grubunun moderatörü, gruba deneyim ile ilgili geriye dönük sorular sorabilir.

Açık uçlu sorular, dışarıdan müdahaleyi ortadan kaldırarak araştırmayı belirli bir duruma getirir.

  1. Sözlü tarih

Sözlü tarih kulağa ilk olarak röportaj gibi gelebilir. Her iki veri toplama yönteminde de sorular sorulur. Ancak sözlü tarih aracılığı ile, olaylara dahil olan kişilerin görüşlerine ve kişisel deneyimlerine dayalı, yani daha kesin sonuçlara ulaşılır. 

Röportaj ve anketlerin aksine, sözlü tarihte tek bir olgu vardır. Örneğin, bir araştırmacı bir olayın topluluk üzerindeki etkisini incelemekte ilgilenebilir. Sözlü bir tarih, tam olarak ne olduğuna ışık tutabilir. Çeşitli teknikleri kullanan bütüncül bir değerlendirme yaklaşımıdır. 

Röportajda olduğu gibi, araştırmacılar kafa karıştırıcı bir değişken olabilir. Karıştırıcı değişken, olaya yanlı bakış açısı ile yaklaşan ve olaylar arasındaki ilişkiyi yanlış şekillendirerek sonuçlarınızı çarptırabilecek istenmeyen bir değişkendir.

Cinayet oranları ile dondurma satışları arasındaki ilişki klasik bir örnektir. Her iki rakam da zaman zaman birlikte yükselir. Bilimsellikten uzak bir sonuç olarak ne kadar çok insan dondurma alırsa, cinayetin o kadar yüksek olduğu sayılabilir.

Ancak bununla birlikte, ek bir değişkenin bu oluşumların her ikisini de etkilediği üçüncü bir olasılık bulunmaktadır. Dondurma ve cinayet durumunda bir diğer değişken de hava durumudur. Sıcak hava, hem cinayet oranları hem de dondurma satışları için kafa karıştırıcı bir değişkendir. 

  1. Anket

Anketler, kapalı uçlu yanıtları olan sorular sormak üzere kullanılabilir.

Anketlerden toplanan verileri farklı şekillerde analiz edebilirsiniz. Analizi hızlandırmak için verilere sayısal değerler atayabilirsiniz. Bu, büyük bir topluluktan büyük miktarda veri topluyorsanız yararlı olabilir. 

Anketlerin anlamlı olması için dikkatli bir şekilde planlanması gerekir. Bir araştırmacının, kişiden aldığı yanıtlara tepki gösterebildiği bir röportajdan farklı olarak kötü tasarlanmış bir anket, çalışmaya hiçbir katkı sağlamaz. Anketler genellikle görüşmelerden daha az maliyetli olsa da, doğru bir şekilde yapılmadıkları sürece bir katkıları olmaz.

Anketler röportaj şeklinde yapılabilir ancak çoğu durumda form kullanarak anket yapmak daha mantıklıdır.

Online formlar, anket kullanımına modern ve etkili bir yol sunar. Yazılı anketlerden farklı olarak online formlarda sorulan sorular, koşullu mantık form özelliği ile kişinin verdiği yanıtlara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, formlarınızı Jotform’da oluşturmanız durumunda, bir kullanıcı alerjilerle ilgili bir soruya hayır cevabını verdiğinde, alerjilerle ilgili diğer sorular bu kullanıcıya gösterilmez. Kullanıcı, alerji soruları yerine otomatik olarak farklı bir konudaki sorulara atlar. 

İpucu

Sıfırdan bir form oluşturmak yerine Jotform’un form şablonlarından dilediğinizi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken 10 binden fazla şablon arasından bir şablon seçmek ve onu ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmek.

Modern form oluşturma işlemi ayrıca mobil veri toplama açısından da oldukça önemlidir. Bu formlar mobil cihazlarda kolayca görüntülenebilir ve doldurulabilir. Avrupa Birliği sınırlarında elektronik olarak veri toplama işlemi sırasında kullanıcılarda Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) açısından endişe oluşabilir. Yürürlüğe yeni giren bu düzenleme, AB sakinleri ve vatandaşlarına mahremiyet koruması sağlar ve aykırı davranışlar para cezaları ile sonuçlanabilir. Formlarınızın GDPR uyumlu olduğundan emin olmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm bilgileri Jotform’da bulabilirsiniz.

Veri toplamada örnekleme yöntemleri

İşletmenizin önemli bir topluluğa hizmet ettiğini hayal edin. Çok büyük bir müşteri listeniz olabilir (ki çoğu işletme buna asla hayır demez) ya da büyük bir şehrin sakinleri hakkında fikir edinmeye çalışıyor olabilirsiniz. Çoğu durumda, bu kişilerin her birine tek tek ulaşmaya çalışmak pek de pratik olmayacaktır.

Örnekleme, popülasyon üzerinde doğru yansıma sağlayan bir grubun alt kümesini belirleme sürecidir. Popülasyonlar genellikle çeşitli olduğu için süreç zorlu olabilir. Ancak, topluluğun küçük bir alt kümesinin tüm topluluğu doğru bir şekilde temsil etmesini sağlayan bazı istatiksel yöntemler vardır.

Veri toplamada örnekleme yöntemleri Image-1

Genel olarak kabul görmüş beş farklı örnekleme yöntemi bulunur. Aşağıda bu yöntemlere, her birinin artı ve eksileri ile araştırmanızda nasıl işe yarayabilecekleri konusuna genel bir bakış açısıyla yaklaşacağız.

Bilginize…

Jotform’un paylaşımı ve ataması kolay online form ve anketleri ile dilediğiniz büyüklükteki topluluklardan veri elde edebilirsiniz.

Rastgele örnekleme

Adından da anlaşılacağı gibi rastgele örnekleme, tıpkı bir şapkadan isim seçmek gibi herhangi bir düzen olmaksızın kişiler seçmeyi içerir. Rastgelelik her ne kadar bilimsel görünmese de, bu yöntem araştırmalara değer katabilir ve bir araştırmanın geçerliliğini etkileyebilecek unsurları ortadan kaldırdığı için de tercih sebebi olabilir.

Rastgelelik planlama gerektirir. Örneğin, bir Cumartesi günü öğleden sonra Manhattan Times Meydanı’nda yürüyen insanları rastgele seçtiğinizde, araştırmacı kişi istemeden birçok turisti de seçecektir. Bu yöntem, özellikle hafta sonları bölgeden sık sık kaçan New York sakinlerini test etmek için ideal bir yol değildir.

Bilgisayar tarafından oluşturulan listeler, rastgeleliğin elde edilmesinde yardımcı olabilir.

Sistematik örnekleme

Rastgele örneklemeden çok daha kolay olan sistematik örnekleme, düzenlilik yaratmak için bir dizi kuralı takip eder. Örneğin, her 10 müşteriden biriyle röportaj yapmak sistematik bir örneklemedir. Sayma sistemini takip ettiğiniz sürece, süreçte bir düzen oluşur.

Sistematik örnekleme, rastgeleliğin bazı faydalarını içerisinde barındırır ancak örneğin araştırmacının sayım sistemine bağlı olarak yanlış veriler de toplanabilir. Örneğin, bir kişi her 10 müşteriden biriyle röportaj yapıyorsa, röportaj yapılan her 10 kişiden biri aynı yaş aralığında bir kadın olabilir.

Uygun örnekleme 

Bu yöntem, en kolay örnekleme yöntemi ancak aynı zamanda da en az güvenilir olanıdır. Uygun örnekleme, en yakın ve ulaşılması en kolay olandan bilgi toplamayı içerir. Örneğin, diğer ofislere gitmek zaman ve çaba gerektirebileceği için, şirketteki her çalışanı sorgulamak yerine aynı ofiste bulunan çalışanlara soru sorulabilir. Uygun örnekleme, mevcut olan herhangi bir verinin kullanılmasını da içerebilir. 

Bazen katılımcıların çeşitliliği veya kriterlerin öneminin daha az olabileceği durumlarda, birincil verileri elde etmek açısından uygun örnekleme kullanımı etkili olabilir.

Kümelenmiş örnekleme

Kümelenmiş örnekleme, araştırmacı bireyler yerine popülasyonun alt gruplarını kullanır. Belirli bir olgunun ülke çapındaki etkisiyle ilgili bir çalışmada örneğin belediyeler gibi kümeler önceden tanımlanır.

Kümelenmiş örnekleme kendi içerisinde de farklı kollara ayrılır. Tek aşamalı küme örneklemesinde bir kümedeki tüm bireyler örneğe dahil edilirken, iki aşamalı küme örneklemesinde küme içerisindeki bireylerden rastgele kişiler seçilir.

Kümelenmiş örneklemenin en büyük yararı, bazı çalışmaların zaten yapılmış olmasıdır yani bir grup zaten tanımlanmıştır. Bu nedenle diğer yöntemlere göre daha verimli olabilir. Ancak kümeler, popülasyonu bir bütün olarak doğru bir şekilde temsil etmiyorsa, çalışmada yanlış sonuçlara neden olabilir.

Katmanlı örnekleme 

Alt grupları kullanan bir diğer yöntem ise katmanlı örneklemedir. Bu yöntem, bir popülasyonu benzer özellikleri paylaşan alt gruplara böler.

Örneğin, bir araştırma katılımcıları cinsiyete veya yaşa göre ayırabilir. Cinsiyet ve yaş gibi özellikler belirlenmesi kolay olduğundan özellikle veriler katılımcılar tarafından sağlandıysa, yanılma riski düşüktür.

Katmanlı ve kümelenmiş örnekleme ilk bakışta birbirine benziyor olabilir. Ancak aralarında kritik bir fark bulunuyor: Katmanlı örneklemede, bireyler her gruptan (veya tabakalardan) rastgele seçilirken küme örneklemesinde ise yalnızca belirli kümeler kullanılır.

Veri toplama ve müşteri kazanma

İşletmelerin müşteri bilgilerini toplamak ve analiz etmek üzere kullanabilecekleri birçok yöntem bulunmaktadır.

Pazar araştırması ile daha fazla müşteri kazanmanın anahtarı, veri toplama işini potansiyel müşteri kazanımına dönüştürmektir. İdeal sonuç, yalnızca daha fazla potansiyel müşteri yaratmak değil, aynı zamanda artan satışlara dönüşme ihtimali olan fırsatları tanımaktır.

Veri toplama ve müşteri kazanma Image-1

Müşteri kazanımı sürecini anlama

Müşteri adayları, bir şirket için en önemli satış kaynaklarından biridir. İşletmeler arası etkinlik söz konusu olduğunda ise satış sorumlusu, bir müşteriyi şirketin devamlı müşterisi haline getirme potansiyeline sahip bir kişi veya kuruluş olarak görev alır. Geniş bir kitleye hitap eden ve bilinirliği yüksek olan işletmeler için müşteri adayları, genel olarak bir topluluk üyelerinin çoğunluğunu temsil eder. Hedef kitlesine ulaşmak için genellikle çok daha az zaman ve çaba harcayan şirketlerde (Walmart, McDonald’s gibi) durum böyledir.

Müşteri adayları, veri toplama gibi çeşitli yöntemlerle tanımlanır. Gittikçe daha fazla kişi ve işletmenin hemen hemen her olası ürün ve hizmet için alışveriş yapmak üzere interneti kullandığı günümüzde online potansiyel müşteri yaratma kaynakları da oldukça popüler ve etkili hale gelmiştir. Tüm Amerikalıların neredeyse %90’ı internet kullanırken, interneti günlük yaşamında kullanmayanlar kitleyi ise ileri yaş grubu kişiler oluşturmaktadır.

Jotform ile müşteri kazanma sürecinizi güçlendirin. Ücretsiz ve kullanıma hazır müşteri kazanma şablonlarımız ile daha fazla müşteri adayı kazanın.

Müşteri kazanmak üzere online etkileşimlerden yararlanma

İşletmeler, online ortamdaki insanların büyük bir çoğunluğuna nasıl başarılı bir şekilde ulaşır? İnsanlarla etkileşimi potansiyel müşterilere dönüştürmenin en etkili yollarından biri formları kullanmaktır. Formlar, işletmelerin potansiyel müşterilerden isim, e-posta adresi, sektör ve daha fazlası gibi kritik verileri toplamasına destek olur.

Bir formun bu tür bilgileri nasıl toplaybileceğini anlamak kolay olsa da, asıl önemli olan potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak ve bu müşterilerden ihtiyacınız olan bilgileri almaktır. Etkili yöntemlerden biri de, potansiyel müşterilere bilgileri karşılığında değerli bir şey sunmaktır.

Üye olanlara indirim kodu, ücretsiz indirilebilir bir kontrol listesi, e-kitap gibi seçenekler sunarak onları teşvik edebilirsiniz. Bu şekilde, potansiyel müşterilerinizin markanızla olumlu bir etkileşim ve ilişki kurmasına olanak sağlarsınız.

Potansiyeli yakalamak için geçişli içerik

Geçişli içerik kullanarak istediğiniz bilgileri toplayabilirsiniz. Geçişli bir içerik, müşterinin sunduğunuz malzemelere, indirim kodlarına ve diğer seçeneklere erişmek için karşılık olarak size iletişim bilgilerini sağlamasının gerekmesi durumudur. Geçişli bir içerik olmadan içeriğiniz görüntülense de kullanıcı ürünlerinizin faydaları hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan devam edebilir.

Müşteri kazanma sürecini kontrol etme

İndirilebilir içerikler için form kullanmak, yüksek kaliteli potansiyel müşteri toplamak için etkilli bir yöntemdir ancak yanlış bilgi alma riski bulunur.

Müşteri kazanma formlarına bir örnek olarak e-posta kayıt form şablonu

Örneğin, ürün ve hizmet alışverişinin ilk aşamalarındaki bir müşterinin, spam nedeniyle e-posta adresini kullanma olasılığı düşük olabilir. Bu durum, kişilerin bu tür yerlere üye olmak için ayrı e-posta hesapları oluşturmasına veya yanlış e-posta adresi girmesine neden olabilir.

Potansiyel müşteri oluşturma kampanyanızda yanlış bilgilerle mücadele etmenin birkaç yolu bulunmaktadır.

Bir diğer yöntem ise aynı IP adresinden kullanıcılara sunulan indirme sayısını kısıtlayan bir İnternet Protokolü (IP) sınırlamasının kullanılmasıdır. İşletmeler indirme işlemlerine bir sayı sınırı koyabilir ve bu sayıya ulaştıktan sonra sistem erişimi devre dışı bırakır.

Müşteri kazanımında kullanılabilecek diğer araçlar

İşletmeler, potansiyel müşteri verilerini toplamak için geçişli içerikleri kullanmanın yanı sıra sosyal medya ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) seçeneğini de kullanabilir. Sosyal medya, markanızı oluşturmanıza ve mevcut ile potansiyel müşterilerle bağlantı ve etkileşim halinde olmanıza yardımcı olur. Web sitenizi düzenlemek, markanızı çok daha fazla kişiye sunmanıza yardımcı olabilir.

Form, sosyal medya, SEO veya tüm bu yöntemlerin kombinasyonu seçeneklerinden hangisini kullanırsanız kullanın, her şey işinize ve potansiyel müşterilerinize göre uyarlanmış bir müşteri kazanma stratejisi ile başlar.

Online formlar aracılığıyla veri toplama

Likert ölçeği ile veri toplama

Veri toplama ve araştırmaya aşina olmayanlar dahi mutlaka Likert ölçeğini kullanmışlardır. Likert ölçeğinde, kişilere bir dizi soru veya madde verilir ve bunlara örneğin katılmıyorum veya kesinlikle katılıyorum gibi birden altıya kadar aralıklı bir cevap verilecek şekilde bir ölçek kullanarak yanıt vermeleri istenir.

Anket yapıyorsanız, Lİkert ölçekli verileri nasıl analiz etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.

Likert ölçeği; ürün, hizmetler ve daha fazlasıyla ilgili müşteri görüşlerini ölçmek isteyen işletmelere yardımcı olacak şekilde davranışları ölçer. Bu ölçekler genellikle beş ila yedi nokta içerir ve doğrusal bir model izler.

Jotform, Likert ölçeklerini anketlere ve soru formlarına eklemeyi kolaylaştırır.

Online formlar aracılığıyla veri toplama Image-1

Bilgilendirilmiş onam nedir?

Onay almak, online veri toplama sürecinde oldukça önemlidir. Jotform&#;un onay formu şablonları, kullanıcıların çeşitli durumlarda kullanmak üzere özel izin formları oluşturmasına olanak tanır. Bunlar arasında fotoğraf izinleri, ebeveyn izni, taburcu belgesi ve diğer formlar sayılabilir.

Özellikle sağlık çalışanlarının veri toplamadan önce bilgilendirilmiş onam alması gerekir. Bilgilendirilmiş onamın geçerli olması için genellikle dört maddenin mevcut olması gerekir:

  • Karar verme yetkinliği. Yetkinlik, mahkeme tarafından belirlenen yasal bir terimdir. Bir kişinin karar verme kapasitesi kesin değildir. Bazı kararlar kişinin yeteneği dahilinde olabilirken, diğerleri yeteneklerinin dışında kalabilir. Yetişkinlerin bilgilendirilmiş onam kararları verme kapasitesine sahip olduğu varsayılır.
  • Olası yarar ve risklerin sağlık çalışanı tarafından belirtilmesi. Bu, bilgilendirilmiş onam kavramının “bilgilendirilmiş” kısmıdır ve kişinin onamını istemeden önce birini tam olarak bilgilendirme yükümlülüğü vardır. Bir prosedürün, ilacın vb. tüm potansiyel risklerini, yararlarını ve yan etkilerin veya diğer olumsuz reaksiyonların olasılığını açıklamak anlamına gelir.
  • Onam veren kişi bilgileri anlamalıdır. Bu madde, dil engellerini veya anlamayı engelleyebilecek diğer faktörleri ortadan kaldırmayı içerir.
  • Onam gönüllü olarak verilmelidir. Bu, onamın zorla veya zorlama yoluyla değil, kişinin özgür iradesiyle verildiği anlamına gelir. Onamın gönüllü olup olmadığını etkileyen faktörler arasında sosyoekonomik durum gibi ince unsurlar veya tehdit, zorlama gibi unsurlar bulunur.

Bu unsurların her biri bir online onam formunun parçası olabilir. Ayrıntılı açıklamalar ve sorular, bir maddenin eksik olup olmadığını belirleyebilir.

Bilgilendirilmiş onam neden önemlidir?

Bilgilendirilmiş onam olmadan verileriniz geçersiz sayılır. Bilinmeyen katılımcılardan elde edilen sonuçlar daha az değere sahiptir ve çoğu zaman kullanılamaz. Jotform ile bir araştırmacı, işletme sahibi veya sağlık hizmeti sağlayıcısı olarak işinizi kolaylaştırarak, onamınızı düzgün bir şekilde belgelediğinizden emin olabilirsiniz.

Anket geri bildirimi formları 

Araştırmacıların bir başka ilgi alanı ise, bir anket veya araştırma yöntemiyle ilgili geri bildirim toplamadır. Geri bildirim formunda yer alan ek sorular ilgili çalışmaya ışık tutabilir. Örneğin, kişiler bir anketteki soruları anlamıyorsa, daha sonra verdikleri geri bildirimler araştırmacının kötü sonuçların nedenini anlamasına yardımcı olabilir. Geri bildirimler bir işletmedeki süreç iyileştirmelerine de yardımcı olabilir.

Jotform ile şirketler müşterilerinden kolayca geri bildirim toplayabilir. Bireysel işletmeler belirli geri bildirim sorularını kullanabilirken, en iyi geri bildirimlerden bazıları basit ve müşteri odaklı olup müşteriye bir açıklama sunma fırsatı sağlar.

Geri bildirim, memnuniyeti ölçmek üzere Likert ölçeği gibi veri toplamanın diğer bazı öğelerini de kullanılarak yapılabilir.

Bu araç ve formlar sayesinde işletmeler, nitel verileri nicel verilere dönüştürebilir ve bunlardan anlamlı sonuçlar çıkarabilir. Geri bildirim, katılımcının bir çalışmanın sonucundan sonra nasıl hissettiği gibi niteliksel veriler sağlar. Bu duygusal veriler puanlanabilir ve daha sonra bir çalışmanın etkinliğini ölçmek üzere kullanılabilir.

Veriye erişmek 

Jotform’u kullanmanın en büyük faydalarından biri, veri analitiğinden kolayca faydalanabilme yeteneğidir. Jotform&#;un rapor bölümü, toplanan verileri net bir formatta sunarak gereksiz adımları ortadan kaldırır, aynı zamanda veri analizini daha verimli ve uygun maliyetli bir hale getirir.

Jotform, veri toplama sürecinden bu verileri kolay ve verimli bir şekilde ölçmek ve geri bildirimler ile onamları yönetmek üzere birden fazla yöntem kullanır ve daha iyi araştırma yapma imkanı sağlayan araçlar sunar.

Veri toplama aracı olarak Jotform

Veriler; müşteriler, süreçler ve çalışanlar hakkında bilgi sağlayabilir. Şirketler önemli bir avantaj elde etmek için ihtiyaç duydukları şeyleri verilerle karşılayabilir.

Bilgi, yeniliği ve inovasyon getirir ve işletmelerin veri toplama ve düzenleme konusunda verimli yollar bulması gerekiyor. Pek çok teknolojik araç gibi, veriler de yalnızca verimli kullanıldığında faydalıdır. Veriler iyileştirme için bir fırsat sağlar.

Veri toplama aracı olarak Jotform Image-1

Doğru zamanda doğru verileri alın

Jotform, müşteri bilgilerini ve diğer verileri toplamanın yanı sıra abonelik ücretleri ve bağışlar için de ödemeleri toplama gibi karmaşık işleri otomatikleştirerek kurumlara ihtiyaç duyduğu verileri toplaması konusunda yardımcı olur.

Jotform&#;un online Form Oluşturucusu, özelleştirme seçenekleriyle formların düzenini değiştirerek profesyonel görünümlü formlar oluşturmayı kolaylaştırır.

Jotform zaman ve emekten tasarruf etmenizi sağlar. Form şablonları, temalar, widget&#;lar ve entegrasyonlar sayesinde formlarınıza daha fazla güç katabilir ve daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Jotform çeşitli sektörlerden formlara hayat verir

Jotform&#;u kullanmanın birçok yolu vardır, ancak veri toplamak üzere online formları kullanmanın faydaları da oldukça fazladır. Aşağıdaki örnekler, hangi verilerin toplanacağını bilmenin ne kadar önemli olduğunu ve farklı sektörlerin verimli bir şekilde verileri nasıl kullandığını göstermektedir.

Sınıf ortamında veri toplama

Eğitim kurumları, öğrenmeyi daha verimli hale getirmek için çeşitli veri toplama yöntemlerini kullanabilir. Bilgisayarlardan ve gelişmiş analizlerden çok öncesinde, öğretmenler sınav ve test puanlarını sayar ve bir sınıftaki eğilimleri belirlemek ve öğrenme sürecine rehberlik etmeye yardımcı olmak üzere bunları analiz ederdi.

Bu amaçlar sabit kalmakla birlikte öğretmen ve yöneticiler yeni araçlar ile süreci daha da geliştirebilir. Örneğin, devamsızlık kayıtları ve ev ödevi puanları gibi farklı kaynaklardan gelen veriler, daha detaylı ön görüler için fırsat ve ilk bakışta görülemeyecek bağlantıları belirlemeye olanak tanır.

Bu veriler halihazırda eğitim kurumlarına yön vermiştir. Bazı yazılım ve dijital oyunlar gibi öğrenim araçları, öğrencilerin öğrenme durumunu ölçebilecek kapsamlı veriler üretir.

Eğitim verilerinin toplanması yalnızca bilgi toplamanın değil, aynı zamanda öğrencilerin ihtiyaçlarının da önemini gösterir. Etkili veri toplama için öğretmenlerden gelen veri girdileri çok önemlidir.

Yaz kampları form otomasyonundan yararlanır

Yaz kampları eğitim kurumlarıyla hem benzer hem de farklı özellikler barındırır. Veri toplama ihtiyaçlarından bazıları eğiticiyken bazıları değildir.

Kampların, ortama ısınmasını sağlamak amacıyla katılımcıları hızlıca tanımaya başlamak gibi yapmaları gereken birkaç temel görevi vardır. Form oluşturucu bu konuda bilgi toplamayı daha kolay ve hızlı hale getirmeye yardımcı olabilir.

Örneğin spor kampları, kampçıların beceri düzeyleri veya güncel istatistikleri gibi belirli verileri bilmek isteyebilir. Özelleştirilmiş formlar, ihtiyacınız olan bilgileri toplamanıza yardımcı olur.

Kampların ayrıca ödeme formlarına, iletişim bilgi formlarına, onay formlarına ve sağlık formlarına ihtiyaçları olur. Formlar, kamplarının başarılı bir şekilde tamamlanması için gereken tüm bilgilerin alınmasına yardımcı olur.

Formlar, profesyonel fotoğrafçıların portföylerini sunmasına ve müşteri verilerini toplamasına yardımcı olabilir

Birçok işletme sahibi gibi profesyonel fotoğrafçılar da çok sayıda evrak işiyle uğraşır. Jotform, randevu ve sözleşme formları, ödeme toplama ve fotoğraf izin formları gibi formlar sunarak fotoğrafçının işine daha fazla vakit ayırmasına olanak tanır.

Formlar sanat galerilerinin veri toplamasına yardımcı olur

Sanat galerileri de Jotform&#;un veri toplama özelliklerinden yararlanabilir. Sanat işinin kendine özgü zorlukları vardır. Satış taleplerinin az olmasına karşılık fiyatlar çok yüksektir. Bu da ödemeler, etkinlik kaydı ve geri bildirim gibi veriye dayalı değişkenleri oldukça önemli hale getirir. Müşteriler seçici olduğu için, sanat galerileri genellikle bireysel satış yapmaktan çok ilişkiler geliştirmeye zaman harcar.

Müşteri ilişkileri, beğeniler, satın alınan önceki parçalar, pazarlama gibi veriler, işletmeciye verimli şekilde yardımcı olabilecek diğer verilerle detaylandırılabilir. A müşterisinin fotoğrafçılıktan hoşlandığını önceden biliyorsanız, o müşteriyi fotoğrafçılıkla ilgili materyallere yönlendirdiğinizden emin olmalısınız.

Jotform, sanatçıların sanat işinin bir başka benzersiz dalını yönetmesine de yardımcı olabilir: form yanıtlarını yönetmek. Sanatçılardan doğru bilgi toplamak yalnızca müşteriler için değil, aynı zamanda sezonluk sergiler planlamak ve düzenlemek için de çok önemlidir. Jotform, sanatçıların ve galerilerin işbirliği yapabilmeleri adına bir iletişim ve takip çözümü sunar. Sanatçı ve galeriler oturum açarak hangi bilgilerin gönderildiğini hızlıca görebilir ve Jotform&#;un ücretsiz PDF Düzenleyicisi ile bilgileri bir PDF&#;ye aktarabilir.

Jotform ile daha duyarlı bir sağlık hizmeti sunun

Çoğu insan, günümüzde sağlık hizmetlerinde tamamlanması gerekli olan küçük evrak işlerinin farkındadır. Jotform, yeni hasta kabulünü ve diğer form ağırlıklı süreçleri hızlandırmaya yardımcı olur.

Kolayca doldurulabilen formlar ile hastaları önceden bilgilerini yükleyebilecekleri basit bir portala yönlendirebilirsiniz. Bu formlar sadece zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda önceki hastalıklar ve olası ilaç yan etkileri gibi potansiyel sorunların önceden belirlenmesine de yardımcı olabilir.

Bilginize…

Bunlar, Jotform&#;un kurumların verimliliği nasıl artırabileceğini ve daha iyi hizmet sunarak daha mutlu müşterilere sahip olabileceğini gösteren birçok örnekten yalnızca birkaçı.Hemen üye olun!

Thank you for helping improve the Jotform Blog. 🎉

This article is originally published on Jan 05, , and updated on Jun 03,

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır