kış ayında yetişen sebze ve meyveler / Kış Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Meyve - Nefis Yemek Tarifleri

Kış Ayında Yetişen Sebze Ve Meyveler

kış ayında yetişen sebze ve meyveler

Kış Meyveleri Ve Sebzeleri Hangileridir, İsimleri Nelerdir?

Sebze ve meyveler vitamin ve mineral kaynağı olarak insan sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı mevsimine özgü olan bitkisel kaynakları tüketmek gerekir. Zira özellikle değişen mevsim şartlarına bağlı olarak, vücudun ihtiyaç duyduğu farklı meyve çeşitleri yer almaktadır. Yaşanan mevsime adapte olmak adına farklı mevsimlere ait meyveleri tüketmek gerekir.

Kış Meyveleri Hangileridir?

 Endüstriyel açıdan ortaya çıkan üretim koşulları ve kimyasal katkılar nedeniyle artık mevsiminde kış meyveleriyemek oldukça zor hale geldi. Ancak mevsiminde alınacak pek çok farklı meyvenin bulunduğunu söylemek mümkün. Zira günümüzde hala tarımsal şartlar doğrultusunda bu meyvelere ulaşılabilmektedir. Bu konuda kış ayları söz konusu olduğu zaman, mevsimde yetiştirilen meyveler olarak şunları dile getirmek mümkün;

 - Elma

 - Portakal

 - Mandalina

 - Muz

 - Greyfurt

 - Nar

 - Ayva

 - Kestane

 Bu şekilde kış ayları geldiği zaman sezon açıldığında bütün mevsim boyunca bu meyvelere güvenli şekilde ulaşım sağlamak mümkün. Tabii ayrıca bu meyveler bölgesel açıdan da değişkenlik gösterebilmektedir. Buna dikkat etmek suretiyle tamamen organik yapı altında üretimi gerçekleşmiş kış aylarına özgü meyveleri tüketebilirsiniz.

Kış Sebzeleri Hangileridir?

 Sebze ve meyvelerin hangi mevsimlerde yetiştirildiği bilinirse, hangi dönem ne tür bitkisel kaynakların tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olunabilir. Böylece daha doğru ve sağlıklı bir şekilde tüketimi gerçekleştirmek mümkün hale gelir. İşte bu konuda kış ayları geldiği zaman yine bütün sezon boyunca tüketilebilecek kış sebzeleri şunlardır;

 - Lahana

 - Yer elması

 - Pazı

 - Ispanak

 - Pazı

 - Kereviz

 - Brüksel lahanası

 - Pırasa

 - Brokoli

 - Karnabahar

 - Havuç

 - Pancar

 Görüldüğü üzere söz konusu kış ayları olduğu zaman oldukça fazla sayıda sebze çeşidinin bulunduğunu söylemek mümkün. Bütün bir kış sezonu süresi içerisinde mevsimine uygun şekilde bu sebzeleri tüketebilirsiniz.

Sebze ve Meyveleri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Mevsiminde sebze ve meyve tüketimi gerçekleştirirken, aynı zamanda bu tüketimde dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.

 - C vitamini yönünden zengin beslenme önüne çıkarılmalıdır.

 - Sebzeler tüketilirken küçük parçalara ayrılmalıdır.

 - Sebzeler ikinci kez ısıtılmadan aynı gün tüketilmelidir.

 - Meyve suyu tüketmek yerine kış mevsiminde doğrudan meyveler tüketilmelidir.

 Yukarıdaki hususlara dikkat etmek suretiyle kış aylarında daha sağlıklı, zinde ve mutlu şekilde yılı geçirmek mümkündür.

Mevsim Meyveleri, Mevsim Sebzeleri

İnsan vücudu değişen koşullara göre ihtiyacı olan besinlerle desteklenmediği zaman bağışıklık sistemi zayıflar. Sağlığımız için meyve ve sebze tüketmek çok önemli, dengeli ve sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenin kilit taşları arasında. En iyi seçim mevsim meyveleri ve mevsim sebzeleri, çünkü mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler hem daha sağlıklı hem de daha lezzetliler. 

Mevsiminde olan sebze ve meyveler yapay üretim takviyeleri içermediğinden hem lezzetli hem de insan sağlığı yönünden çok daha sağlıklıdır. Ayrıca mevsimi dışında yer alan gıdalarda, kullanılan ilaç ve hormon gibi maddeler kanser gibi birçok hastalık için risk oluşturabiliyor. Yani kış meyveleri kışın, yaz sebzeleri yazın yenmeli. Peki vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle besleyebilmek için nasıl beslenmeliyiz?

  • Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenmedir. Her öğünde mevsim sebzelerini salata ya da yemek olarak tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde de yine mevsim meyvelerini tercih edin.
  • Sofralarınızda yazın hafif ve serinletici meyve sebzelere yer verin.
  • Sonbaharda tatlı patates, soğan, zencefil, cin biberi, hardal yaprağı gibi ısıtıcı özellikli sebzeler tüketmeye özen gösterin.
  • Kışın da vücudu ısıtan ve daha uzun sürede yetişen sebze meyvelerini sofralarınızdan eksik etmeyin.

Her mevsim en uygun besinleri alabilmek için mevsimlere göre hazırladığımız sebze meyve takvimi size yol gösterici olacaktır.



 

İlkbahar

Yaz

Sonbahar

Kış

Sebzeler

Kuşkonmaz Bezelye

Enginar

Bakla

Semizotu Salatalık Barbunya

Enginar

Semizotu

Barbunya

Domates

Taze fasulye

Patates

Marul

Kabak

Bamya

Dolmalık biber

Taze sarımsak

Mısır

İç bakla

Börülce

Salatalık

Brokoli

Bamya

Pırasa Karnabahar Ispanak

Soğan

Sarımsak

Lahana

Roka

Lahana

Brüksel Lahanası

Pazı

Kereviz

Havuç

Karnıbahar

Pırasa

Kabak

Bal Kabağı

Pancar

Ispanak

Turp

Kuşkonmaz

Meyveler

Can Erik

Çilek

Muz

Çağla

Kiraz

Çilek

Şeftali

Vişne

Kayısı

Yeşil erik

Mürdüm eriği

Kavun

Karpuz

Üzüm

Dut

İncir

Böğürtlen

Şeftali

Nektarin

Armut

Mürdüm Eriği

İncir

Elma

Portakal

Mandalina

Elma

Muz

Portakal

Mandalina

Ayva

Nar

Greyfurt

Mevsiminde temin ettiğiniz sebzeleri ilk günkü tazelikleri ve besin değerlerine yakın şekilde koruyarak saklamanın yöntemleri de bir başka blog yazımızda : )

Dyt. Mine Bilge Sefacı

 

 

Benzer Yazılar

Kış mevsiminde yetişen meyveler ve sebzeler hakkında bilgi sahibi olmak, bu mevsimde yetişen ürünleri seçmeye ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunur.

Kış Meyveleri Nelerdir?

Kış meyveleri özellikle yüksek C vitamini içeriğiyle en gözde besinler arasında yer alır. Kış aylarında yetişen ve vitaminler açısından zengin bazı önemli meyveler aşağıdaki gibi sayılabilir:

  • Greyfurt 
  • Elma
  • Kivi 
  • Ayva 
  • Armut 
  • Çarkıfelek Meyvesi
  • Limon 
  • Portakal 
  • Mandalina
  • Kızılcık

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış sebzeleri sağlıklı öğünler hazırlamak için ideal tarifler sunar. Kış aylarında yetişen sebzelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Pancar
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Balkabağı
  • Lahana
  • Havuçlar
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • Karalahana
  • Rezene
  • Sarımsak
  • Alabaş
  • Yabani havuç
  • Pırasa

Kış Meyveleri ve Sebzeleri Hangi Faydaları Sunar?

Kış meyveleri ve sebzelerinin besin değerleri oldukça zengindir. Özellikle, A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan kış meyveleri ve sebzeleri cildi, sindirimi ve bağışıklık sistemini destekler. Aynı zamanda, antioksidanlar içerirler ve vücudun hücrelerini hasarlı hücrelerden korurlar. Kış meyveleri ve sebzeleri aynı zamanda lif içeriği yüksek olduğu için sindirimi düzenler ve kilo vermenizi kolaylaştırır. Meyveleri ve sebzeleri yetiştikleri mevsimde tüketmek de zengin, dengeli ve yeterli bir diyet için oldukça önemlidir. 

 

Beden sağlığınıza önem verin, LifeClub ile sağlıklı bir yaşam sürün. Şimdi indirin!

Kış Meyveleri ve Sebzeleri Nasıl Tüketilmelidir?

Kış meyveleri ve sebzeleri çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz:

  • Taze: Kış meyveleri ve sebzelerini tüketmenin en sağlıklı yolu bunları taze olarak tüketmektir. Özellikle elma, armut, greyfurt gibi meyveler ile lahana, pırasa, havuç gibi sebzeleri hem sıcak yemeklerden hem de salatalarda tüketebilirsiniz.
  • Dondurulmuş olarak: Bazı kış meyveleri ve sebzelerini dondurarak saklayabilirsiniz. Elma ve armut gibi meyvelerin yanı sıra brüksel lahanası ve rezene gibi sebzeler dondurmaya uygundur.
  • Konserve: Bazı kış meyveleri ve sebzelerini konserve olarak tüketebilirsiniz. Konserve sayesinde bu meyve ve sebzeleri yaz aylarında da tüketebilirsiniz.

Her meyve ve sebze için uygun tüketim şekli farklıdır. Meyve ve sebzelerden en yüksek seviyede faydalanmak için taze veya az pişirilmiş bir şekilde tüketmek en iyisidir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası