hamileyken diş ağrısı / Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar? Nasıl geçer?

Hamileyken Diş Ağrısı

hamileyken diş ağrısı

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar? Nasıl geçer?

Hamilelikte diş ağrısı çekenler gebelik sürecindeki diş ağrısına nelerin iyi geldiğini araştırıyor. Hayatımızın her alanında dayanılmaz olan diş ağrıları, gebelik döneminde ilaç alınamaması nedeniyle daha da katlanılmaz oluyor. Hamilelik sürecinde diş ağrısını geçirmek için önerileri yazımızda bulacaksınız

Hamilelikte diş eti ağrısı

Gebelikte yaşanan en büyük değişikliklerden bir tanesi de diş etinde başlar. Bu değişikliğin en temel nedeni gebelikle birlikte vücuttaki progesteron ve östrojen seviyelerinin artmasına sebep olan hormonal değişikliklerdir. Dişlerdeki bakteriyel plak birikimi, hormonlarla doğru orantıda artar. Plağı diş etinizden uzak tutmak için gereken önlemleri önceden almamanız, süreci çok sıkıntılı şekilde yaşamanız anlamına gelir.

Gebelik sürecinde diş ağrılarının birden çok nedeni vardır. Bunları inceleyecek olursak;

  • Çürükler: Gebelik döneminde yaşanan diş ağrılarının en önemli sebebi hiç şüphesiz çürüklerdir. Ağız bakımı için gereken özen gösterilmediği taktirde dişler çürür. Özellikle gebelikte tüketilen şeker içeren yiyecekler ürettiği asit nedeni ile dişin koruyucu tabakasına zarar verir.
  • Diş Minesi Aşınması: Bu durum da diş ağrılarını meydana getiren etkenlerdendir. Diş minesi, dişi sararak içerideki tabakaların zarar görmesini engeller. Mine sert yapıdadır ancak sert kabuklu gıdalar, asitli içecekler, diş gıcırdatma gibi kimyasal ya da fiziksel etkenler mineye zarar verir. Zarar gören diş minesi, soğuk sıcak uyaranlarına karşı hassaslaşır.
  • Diş eti İltihabı: Diş ağrılarının en büyük faktörlerinden bir tanesi de diş eti iltihabıdır. Yapışkan, renksiz ve yumuşak yapıdaki plaklar toksin üretir. Üretilen toksinler diş eti dokusuna zarar verir. Bu da diş eti iltihabının oluşması demektir. Ağız bakımına gereken özen zamanında gösterilmezse, gebelik sürecinde diş eti kanaması, diş eti şişmesi gibi ciddi sorunlar yaşanabilir.
  • Kalsiyum Eksikliği: Hem bebeğinizin hem de sizin sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmeniz için yeteri kadar kalsiyum son derece önemlidir. Beslenme takviminizde kalsiyum ağırlıklı yiyeceklere yer vermezseniz vücutta daha önceden biriken kalsiyum kullanılır. Dolayısıyla vücuttaki kalsiyum tükenir ve dişlerde birtakım rahatsızlıklar baş göstermeye başlar.

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar?

Bu soruya net olarak bir yanıt vermek doğru olmaz. Gebelik sürecinde her an diş ağrılarıyla boğuşmanız gerekebilir. Ancak yine de hamileliğin ayları arası diş ağrıları için en riskli dönemlerdir.

Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?

Gebelikte şiddetli diş ağrısına çözüm, anne adaylarının en çok ilgi duyduğu konular arasında yer alıyor. Eğer yaşanan ağrı dayanılamayacak ölçüdeyse kendiniz kesinlikle müdahale etmemeli; mutlaka işinde uzman bir doktordan yardım almalısınız. Ancak diş ağrınız hafifse bu tür ağrılar evde de kolaylıkla durdurulabilir.

  • Ağrı Kesiciler: Ağrı kesiciler diş ağrılarını durdurmada son derece etkilidir. Ancak gebelik döneminde çözüm aranırken anneler bazen işin dozunu kaçırabiliyor. Bu aşırılıklardan bir tanesi de maalesef ilacın kullanma talimatlarına uyulmadan alınması oluyor. Gebelik sürecinde ağrı kesiciyi arka arkaya almak son derece riskli bir hareket. Bir diğer risk faktörü ise ilacı direkt olarak diş üzerine uygulamaktır.
  • Fırçalamak: Dişin ağrıyan bölgesini fırçalayarak ya da diş ipi ile temizleyerek ağrıyı geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak fırçanın yumuşak olmasına çok dikkat edin.
  • Gargara: Tuzlu suyla yapılan gargara çoğu zaman ağrıyı dindiriyor. Ancak suyun soğuk olmaması gerektiğini unutmayın.
  • Yemek Ağrıyan Dişe Temas Etmesin: Tüketilen yiyecekleri ağrıyan dişe temas ettirirsen ağrı katlanacaktır. Bu yüzden yemek yerken çok dikkatli olmalı; yemeği ağrıyan dişten uzak tutmalısınız.
  • Soğuk Kompres: Soğuk ağrıyı kesmede kullanılan bir diğer yöntem olarak biliniyor. Çene üzerine ya da iltihap varsa yüzünün şişen kısmına soğuk kompres yapmak ağrınızı azaltacaktır.

Hamilelikte diş ağrısı için hangi ilaçlar kullanılır?

Hamilelikte diş ağrısı çözümü noktasında kullanılan ilaçlar da araştırılan bir diğer konu. Bu noktada eğer bir iltihap varsa tabi ki antibiyotik kullanılması gerekir. Bununla beraber ağrı kesiciler de diş ağrısını dindirici ilaçlardır. Ancak kullanacağınız ilaç ne olursa olsun asla doktor tavsiyesi olmadan kullanmamanız gerekir.

Hamilelikte diş ağrısına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü

İbrahim Saraçoğlu, dayanılmaz diş ağrılarına nar suyunun iyi geldiğini ifade ediyor. Nar suyu ağız içerisinde bekletildiğinde ağrıyı kısa sürede dindiriyor ya da kısmen azaltıyor. Nar suyu ile günde kez gargara yapmak da dişleri güçlendiriyor.

Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer?

Ağrıyı geçirebilmek için ilk önce ağrının kaynağını bulmak gerekir. Ağrı ufaksa yukarıda verdiğimiz bilgilerden yararlanılabilir. Ancak ağrı dayanılmazsa kesinlikle diş doktoruna gidilmelidir. Kafanıza göre aldığınız ilaçlar size çok daha fazla zarar verebilir.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Gebelik döneminde değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal denge, zaten hassas hale gelen vücut dokularının bakteriyel faaliyetlere zemin hazırlamasına yardımcı olur ve hamilelik öncesinde ve esnasında ihmal edilen ağız bakımı da anne adaylarının genellikle hamileliğin ortalarında başlayan diş ağrıları ile oldukça zor zamanlar yaşamasına sebebiyet verir.

Hamilelikte Diş Ağrısının Nedenleri

Gebelik döneminde vücudun fizyolojik ve psikolojik hassasiyetinin artması, diş ağrısına neden olabilecek komplikasyonlar için uygun zemini hazırlar. Burada belirleyici olan iki nokta vardır;

  • Gebelikte besin tüketimi özellikle ilk aylarda belirgin bir şekilde artar ve yönelim çoğu zaman karbonhidrat yoğun besin gruplarına olur. Bu durum, anne adaylarının ağız bakımında ihmalkar davranmasıyla birleştiğinde zaten hassaslaşan diş etlerinde plak oluşumunun artmasıyla birlikte görülen kanamalar ve şişmenin yanında diş çürüklerinin zaman içerisinde artan etkisi de gözlenir.
  • Gebelikte progesteron ve östrojen seviyelerindeki artışın doğal bir neticesi olarak diş etleri çok daha hassas bir hale gelir ve yalnızca diş etlerinde değil, vücut dokularının genelinde bu hassasiyetin etkilerini görmek mümkündür.

Özellikle gebelik öncesinde ağız bakımı yaptırarak gebelikte tehdit oluşturabilecek potansiyele sahip çürüklerin ortadan kaldırılması adına gerekli adımları atmayan anne adayları, bu yaklaşımını hamilelik döneminde de devam ettirdiği takdirde diş ağrısı ile karşılaşma ihtimalleri hayli yükselecektir.

Diş ağrısının hamilelik sürecinde kritik problemlerden biri olmasının arkasında, anne adaylarının ilaç ve antibiyotik kullanımından uzak durması gerektiği kabulü yatar. Ağrılar karşısında en etkili çözümler olan ilaçların zorunlu haller dışında kullanılmaması gerektiği, diş ağrıları için doğal çözümleri gündeme getirir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer ?

Gebelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı diş ağrısına yönelik çözümler, ağrının etki derecesine ve hastanın, gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Uzman hekimlerin tavsiyesi; gebelik öncesinde tam bir muayene ve bakım ile gebelikte sorun yaratabilecek diş ağrılarının önemli ölçüde engellenmesi yönündedir. Bu tavsiyenin arkasında yatan nokta; gebelikte yapılabilecek müdahalelerin kısıtlı olduğu ve bebek sağlığı temelli bir yaklaşım benimsenmesidir. Nitekim anne adaylarına röntgen vb. radyoaktif etkiye sahip cihazlarla görüntüleme ya da muayene yapılması gebelik döneminde mümkün değildir. Dolayısıyla hamilelikte diş ağrısına çözüm olarak ilk adımda doğal yöntemler uygulanması yaklaşımı benimsenmelidir.

Gebelikte diş ağrısı yaşayan anne adayları;

  • Gargara: Günde birkaç kez ılık bir tuzlu su ile ağrının bulunduğu diş bölgesinde gargara yapılabilir. Toplum arasında kabul gören yanlış bir inanışın aksine gargaranın hamilelik döneminde herhangi bir zararı yoktur.
  • Soğuk Kompres: Ağrının göründüğü bölgeye beşer dakikalık periyotlarla soğuk kompres uygulanması, ağrının etki derecesinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Diş Fırçası ve İpi: Hamilelikte ağız bakımının asla aksatılmaması gerekir ve ağrının bulunduğu bölge yumuşak uçlu bir fırça ile temizlenebilir.

seçeneklerini uygulayabilir.

Diş ağrısının rahatsız edici boyutlara ulaşmasını beklemeden hekim kontrolüne başvurulması, zamanında müdahale açısından oldukça önemlidir çünkü hamileliğin her döneminde diş tedavisi uygulamak mümkün değildir. Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin gelişim gösterdiği dönem olduğundan dolayı bu dönemde herhangi bir diş tedavisi uygulaması tavsiye edilmez ve tedavi için en uygun dönem; gebeliğin 2. periyodu olarak nitelendirilen 3 - 6 aylık aralıktır.

Hamilelikte diş ağrısıyla karşılaşan anne adayları hiç şüphesiz ağrı kesici ve antibiyotik kullanımına da yatkındır fakat daha önce de kısaca belirttiğimiz gibi gebelikte ilaç kullanımı, özellikle keyfi durumlarda asla tavsiye edilmez. Dolayısıyla anne adayları, ilaçların bebek gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alarak diş ağrıları için uzman hekim kontrolüne başvurmadan ilaç kullanmamalıdır.

Hamilelikte diş eti ağrısı önlenebilir mi ?

Evet, hamilelikte diş eti ağrısının önlenmesi mümkündür fakat bunu tam anlamıyla gerçekleştirebilmek adına, hamilelik öncesinde genel bir ağız bakımının yapılması oldukça önemlidir.

Gebelikte hormonal dengenin bozulması diş etlerini çok daha hassas bir hale getirir ve beslenme ihtiyacının da artmasıyla birlikte diş etlerinde biriken besin kalıntıları da artış gösterir ve bu durum da diş plağı oluşumuna zemin hazırlar.

Bakteriler için uygun alanlar olan diş plakları, diş etlerinde enfeksiyona neden olarak hassasiyet ve ağrıyı da beraberinde getirir ve bu enfeksiyonun en net belirtisi ile diş eti kanamalarıdır.

Gebelikte diş eti ağrılarını önlemek adına ağız bakımına azami ölçüde hassasiyet gösterilmesi ve beslenme dengesinin karbonhidrat odaklı bir yapıdan çıkarılarak çeşitlendirilmesi gerekir.

Gebelik döneminde kanal tedavisi mümkün mü ?

Hamilelikte zorunlu hallerde kanal tedavisi ile dişteki bakteriyel faaliyetlerin temizlenerek dişin canlılığının korunması mümkündür. Tedavi imkan dahilinde olmasına karşın, aciliyet gerektiren bir durum yoksa uygulanmaz ve geçici çözümlerin de yardımıyla ağrı azaltılarak tedavi doğum sonrasına ertelenir.

Kanal tedavisi lokal anestezi altında gerçekleşen bir işlemdir ve yapılan çalışmalarda anestezinin bebeğin gelişimini etkileme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu gözlemlenmiştir. Yine de gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin organ gelişimi olması ile kanal tedavisinden olabildiğince uzak durulması gerektiği ve eğer bir tedavi uygulanması gerekiyorsa bu tedavi için 3 - 6 ay periyodunun çok daha uygun olacağı uzmanlar tarafından kabul gören yaklaşımdır.

Dişteki çürükler bebek gelişimini etkiler mi ?

Diş çürükleri bakteri faaliyetlerinin kesin bir işaretidir ve anne ile bebeği arasındaki akış ile vücut için zararlı bakterilerin bebeğe ulaşması ihtimali mevcuttur. Bu ihtimali minimize etmenin en doğru yolu; hamilelik öncesinde ağız bakımının yaptırılarak gebelikte rahatsızlık verebilecek çürük bir diş kalmamasını sağlamak ve bu bakımı hamilelik sürecinde de devam ettirerek beslenme düzenindeki değişimler ve hormonal dengenin bozulmasıyla birlikte ortaya çıkabilecek hassasiyetleri engellemektir.

Diş hekimleri, yoğun bakteriyel faaliyetlerin olduğu çürüklere gebelik sürecini takip eden hekimden onay geldiği takdirde müdahale edebilir çünkü çürük ne kadar büyürse, bebeğin gelişimini etkileme ihtimali de o denli artacaktır.

Hamilelikte diş ağrısı için ağrı kesici kullanılabilir mi ?

Gebelikte ilaç kullanımı noktasında uzmanların birleştiği görüş; ilaçlardan mümkün ölçüde uzak durulmasıyla birlikte mutlaka ilaç kullanımı gerektiren durumlarda da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileme ihtimali en düşük seçeneğin tercih edilmesidir.

Hamilelikte diş ağrısı için ağrı kesici kullanımına da bu perspektiften yaklaştığımızda, ağrının gargara, soğuk kompres ya da bitkisel kürler ile azaltılamadığı durumlarda ağrı kesici kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Burada unutulmaması gereken; kullanılacak ağrı kesicinin ne olması gerektiği noktasında mutlaka uzman hekim tavsiyesinin izlenmesi gerektiğidir.

Toplumumuzda antibiyotik kullanımına da yaygın bir eğilim vardır ve özellikle enfeksiyonun yoğun olduğu diş ağrılarında bilinçsiz antibiyotik kullanımının bebeğe zarar vereceği aşikardır. Dolayısıyla ağrı kesici kullanımında olduğu gibi antibiyotik gibi çok daha ağır ilaçlarda da yalnızca gebelik sürecini yürüten hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar ?

“Gebeliğin belirli dönemlerinde mutlaka diş ağrısı görülür.” kabulü oldukça yanlıştır ve diş ağrısının hamileliğin kaçınca haftasında başlayacağı, gebenin hamilelik öncesi ve esnasında ağız bakımına gösterdiği özenle doğrudan ilgilidir.

Gebelikte hormonal dengenin bozulması ve vücut dokularının çok daha hassas bir hale gelmesinin sonucu olarak gebelerde diş ağrısının çoğu zaman - haftalardan sonra görülmeye başladığını söyleyebiliriz. Elbette bu bir genellemedir ve tüm gebeler için bu genellemenin doğruluğunu kabul etmek mümkün değildir. Diş ağrısının gebeliğin herhangi bir anında başlayabilme ihtimalini dikkate alarak mümkün olan tüm ağız bakım önlemlerinin alınması, en doğru yaklaşım olacaktır.

Hamilelik, anne adaylarında bedensel ve ruhsal değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak tarif edilebilir. Yeni bir döneme girdiğiniz bu aşamada bebeğinizi beklerken vücudunuzda fiziksel değişimlerle birlikte hormonal değişimlerden de söz etmek mümkündür.

Hamilelikte diş ağrısı ise en korkutucu durumlar arasında ilk sıralarda yer alır. Durumun korkutucu olmasının en önemli sebeplerinden biri ise elbette gebelik boyunca ağrı kesici ilaçların pek tavsiye edilmemesi gelir. Peki, gebelikte diş ağrısı neden olur? Diş ağrısına ne iyi gelir?

Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte diş ağrısının genellikle kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığı düşünülür. Çünkü sizin bedeninizde büyüyen ve sizinle aynı kaynakları kullanan bebeğin kemik oluşumu ve diğer birçok yaşamsal fonksiyonu için vücudunuzdaki kalsiyumu tükettiği düşünülür.

Bu tam olarak kanıtlanmış bir teori olmamakla birlikte hormonal değişimlerin diş ağrısına neden olduğu yönünde birçok araştırma bulunur. Araştırmalara göre; gebelikle birlikte anne adayının vücudundaki östrojen ve progesteron seviyelerinin artmasına neden olan birtakım hormonal değişiklikler yaşanır.

Bu hormon seviyelerindeki değişim dişlerin üzerindeki bakteriyel plak birikiminin çoğalmasına sebep olur. Eğer bu plak doğru temizlenmezse diş ve diş etlerine bazı sorunların meydana gelmesine zemin hazırlar.

Gebelikte yaşanan bulantı, kusma gibi sorunlar da gebelikte diş ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. Çünkü bulantıyla beraber görülen sık kusma sonucunda ağızdaki asit oranı artarak diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Sürekli asidik ortama maruz kalan diş yüzeylerinde ise zamanla aşınma olur. Bu durum dişlerde hassasiyete sebep olurken bir yandan da çürük oluşumuna ortam yaratır.

Diğer bir gebelikte diş ağrısı nedeni ise hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan uyku sorunlarıdır. Uyku kalitesinde düşme yaşandıkça anne adayları istemsiz olarak uykularında dişlerini sıkmaya ve gıcırdatmaya başlar. Bu durum ise diş minesinin zedelenmesine, çene kulak, boyun ve omuzlarda gerginlik ve ağrıya sebep olur.

Hamilelikte Diş Ağrısının Belli Bir Zamanı Var mıdır?

Diş ağrısının ne zaman başlayacağını söylemek oldukça zordur. Hamileliğin herhangi bir döneminde diş ağrısı yaşayabilirsiniz ama özellikle gebeliğin 2. ve 8. ayları arasında diş etlerinde kızarıklık ve şişkinlik şikayetlerinde bir artış yaşanabilir.

Gebelikte Diş Sorunları Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Öncelikle gebeliğin herhangi bir döneminde diş ve ağız sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda vakit geçirmeksizin konusunda uzman bir hekime görünmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü ağız ve diş sağlığı problemleri ilerlediği takdirde önce sizin sonrasında da bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Dişiniz ağrıyor ve tedaviye hemen mi yoksa doğumdan sonra mı başlamanız gerektiği konusunda emin olamıyorsanız önce durumu hamileliğinizi takip eden kadın doğum doktoru ile paylaşmalısınız. Ardından doktorun onayını alarak bir diş hekimiyle tedaviye başlayabilirsiniz. Tedavi için en uygun zaman funduszeue.infoter dönemi yani haftalar olarak kabul edilse de hamileliğin her döneminde tedavi yapılabilir.

gebelikte-dis-sorunlari-ne-zaman-tedavi-edilmelidir

Hamilelikte Hangi Diş Tedavisi Yöntemleri Uygulanır?

Hamilelik döneminde kadın doğum doktorunun ve diş hekiminin onayıyla her türlü tedavi yapılabilir. Buna diş çekimi, dolgu gibi yöntemler de dahildir. Önceleri kanal tedavisi pek tavsiye edilmese de gelişen teknoloji sayesinde bu tedavi de hamilelikte yapılabilir hale gelmiştir.

Burada dikkat edilmesi gereken ve yapılması önerilmeyen tek uygulama röntgen çekimidir. Bu hem anne hem de bebek için tavsiye edilmez. Eğer acil bir durum yoksa ve röntgen çekilmesi gereken bir durum varsa tedavi doğum sonrasına ertelenebilir.

Bazı diş tedavisi uygulamaları sırasında lokal anestezi kullanılması gerekebilir. Lokal anestezi yapıldığında bu anestezik maddelerin sisteme ve oradan bebeğe geçme ihtimali sıfır denebilecek kadar düşüktür. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız takdirde tedavi edilmeyen diş ve ağız sağlığı sorunlarının bebeği daha çok etkileyebileceğini unutmamalısınız.

Hamilelikte Diş Sorunları Yaşamamak için Gebe Kalmadan Önce Alınacak Önlemler

Diş ve ağız sağlığı hayatımızın her döneminde dikkat etmemiz gereken bir konudur. Ancak hamile kalmayı planlıyorsanız bu konu biraz daha öncelikli bir duruma gelir. Gebe kalmadan önce mutlaka bir diş hekimine görünmeli ve herhangi bir problem olup olmadığı hususunda emin olmalısınız. Bu aşamada yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Hamilelik öncesi tam bir ağız ve diş kontrolü yapılmalıdır. Çürük olup olmadığı, 20 yaş dişlerinin durumu, kötü yapılmış dolgu olup olmadığı kontrol edilmeli ve herhangi bir sorun varsa vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
  • Diş taşı varsa temizlenmeli ve sonrasında düzenli fırçalama ve ağız sağlığına dikkat edilmelidir.
  • Beslenmeye dikkat etmek özellikle şekerli besinlerden sonra diş temizliğinize özen göstermek gebelik sırasında ve sonrasında yaşanabilecek sorunları en aza indirir.

Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

hamilelikte-dis-agrisina-ne-iyi-gelir

Anne adaylarının aklını kurcalayan bir diğer soru ise hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer oluyor. Özellikle ilaç kullanımı yönünde endişe ve şüpheleri olan gebelerin farklı yöntemler ile diş ağrısına çözüm aradıklarını biliyoruz. Biz de bazı püf noktaları sizler için bir araya getirdik. İşte hamileyken diş ağrısı çekiyorsanız deneyebileceğiniz birkaç ufak tüyo:

  • Eğer ağrı doktora gitmenizi gerektirecek kadar ağır değilse evde de çözümler arayabilirsin. Sirkeli ve tuzlu suyla gargara yapmak bunların başında gelir. Bu karışım ile diş ağrılarında kısmen bir uyuşma olur ve çürükler üzerinde dezenfektan görevi görür.
  • Taze nane yapraklarını rondodan geçirdikten sonra hazırlayacağın gargara da diş ağrısı üzerinde etkilidir. Ayrıca toz karanfille hazırlanan gargara anestezi ve antiseptik özellikleri sebebiyle tercih edilen bitkisel yöntemler arasında yer alır.
  • Diş ağrıları genellikle geceleri artar. Bu sebeple yatar pozisyon yerine yüksek yastıkta uyumak hem diş ağrısına hem de reflüye iyi gelecektir.
  • Ağrıyan dişin olduğu bölgeye soğuk kompres yapmak kısa süreli bile olsa bir rahatlama yaşamanızı sağlar.
  • Daha ağır durumlarda ağrı kesiciler size ihtiyacınız olan desteği verecektir. Ancak hatalı bir uygulama yapmamak adına bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmanız gerekir.
  • Diş ağrılarının sebebi genellikle iltihaptır. İltihap kaynaklı sorunlarda ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. Böyle bir durumda da yine hem kadın doğum doktoru hem de diş hekiminizle görüşerek doğru ilacı, talimatlarına uygun şekilde kullanmanız gerekir. Ayrıca sarımsağın da doğal bir antibiyotik olması sebebiyle diş ağrılarında uygulayabileceğiniz etkili bir bitkisel tedavi yöntemi olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • Gebelikte diş ağrısı yaşadığınızda herkes size yardımcı olmaya çalışacaktır. Birilerinin size yardım etmek istemesi elbette çok güzel bir durum ancak verilen önerilere temkinli yaklaşmanız ve doktorunuza danışmanız gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.
  • Ağrıyan dişi fırçalamak ve diş ipiyle temizlemek çürüğe sıkışmış besinlerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
  • Halk arasında yaygın olarak yapılan dişe alkol, kolonya ya da aspirin gibi maddeleri koymaktan kesinlikle sakının. Bunun yerine karanfil yağı ya da tozunu tercih edebilirsiniz.
  • Diş ağrısı çeken hamilelerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise beslenmedir. Bu dönemde şekerli gıdalardan, asitli ve gazlı içeceklerden, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Eğer anne adayı hamilelikte diş ağrısı çekiyorsa vakit kaybetmeden ve durum daha ciddi bir hale gelmeden bir diş hekimiyle görüşmeli ve gereken tedaviye vakit kaybetmeden başlamalıdır.

&#;Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı&#; Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı: funduszeue.info

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Hospitadent Diş Hastanesi Diş Hekimi Melek Öztaş, 'Çürük oluşumu, çürüğün ilerlemesi, diş eti problemlerinin görülmesi hamilelik döneminin çok hassas bir dönem olmasından kaynaklıdır, sadece bu dönemde ağız ve diş bakımı daha özenle yapılmalıdır' ifadelerini kullandı.

Hamilelik dönemindeki diş ağrılarına ilişkin yazılı açıklama yapan Öztaş, hamilelik döneminde artan östrojen ve progesteron seviyeleri nedeniyle dişler üzerindeki bakteriyel plak birikiminin arttığını, bu döneminde bu plağın dişlerden uzaklaştırılmazsa diş etlerinde kızarma, şişme ve kanama görülebileceğini bildirdi.

Diş etlerindeki kanamadan dolayı anne adaylarının dişlerini fırçalamaktan kaçındığını ve bu nedenle bakteri plağının kolayca oluştuğunu aktaran Öztaş, hamilelik döneminde ağız ve diş bakımına çok daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Öztaş, şu ifadeleri kullandı:

'Özellikle hamileliğin ilk aylarında oluşan mide bulantı ve kusmalarından dolayı ağızdaki asidik ortam artarken tükürük akışı azalır. Buna ilaveten hamileliğin ilk aylarında anne adayları karbonhidrat türü bazı yiyeceklere aşırı ilgi duyabilir. Ayrıca anne adayları çok sık yemek yedikleri ve yemeklerden sonra ağız ve diş bakımlarını ihmal ettikleri için diş eti problemlemleri ve çürük oluşumu hızlanır. Bu nedenle yemeklerden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Halk arasında 'her hamilelik bir diş götürür', 'hamileyken diş hekimine gidilmez', 'bebek annenin dişlerinden kalsiyum alır' gibi yanlış bilgilere asla inanılmaması gerekir. Bu bilgiler kesinlikle doğru değildir. Çürük oluşumu, çürüğün ilerlemesi, diş eti problemlerinin görülmesi hamilelik döneminin çok hassas bir dönem olmasından kaynaklıdır, sadece bu dönemde ağız ve diş bakımı daha özenle yapılmalıdır.'

- Anne adayları ne zaman diş hekimine gitmeli

Hamilelerdeki ağrının; diş eti, 20 yaş dişi ağrısı, nadiren de olsa eklem kaynaklı olabileceğini dile getiren Öztaş, diş hekimlerinin ve kadın doğum uzmanlarının anne adaylarına tavsiyesinin, hamile kalmadan önce tüm ağız ve diş bakımlarını yaptırmaları yönünde olduğunu hatırlattı. Öztaş, şunları kaydetti:

'Ancak hamilelik sırasında ortaya çıkan ağız ve diş problemleri için diş hekimlerinin yaklaşımı hamile hastalarda ertelenebilen tedavilerin doğum sonrasına ertelenmesidir. İdeal olarak diş tedavilerinin 2. trimesterde yani hamileliğin 4. ve 6. ayları arasında yapılması en uygundur. Çünkü ilk 3 aylık dönemde bebeğin organ gelişimi olmaktadır.

Son 3 ayda ise artan vücut kütlesi ile beraber anne adayı diş hekimi koltuğunda oturamayacaktır. Ancak bunların dışında ağrı ile gelen hasta hangi trimesterde olursa olsun kadın doğum uzmanıyla konsülte edilerek tedavi planlaması yapılabilmektedir. Sadece bu dönemde anne adayından radyografi alınmaz, varsa eski radyografileri değerlendirilir.'

Anne adaylarının karşılaştığı diş problemlerinde neler yapılması gerektiğine yönelik Öztaş, şu açıklamalarda bulundu:

'Anne adayında aniden bir diş ağrısı olursa bu dişin sinirinin etkilendiğinin göstergesidir. Bu durumda kanal tedavisi gerekecektir. Bir defaya mahsus olmak ve kadın doğum uzmanı ile konsülte etmek şartıyla anestezi altında kanal tedavisi yapılabilir.

Diş eti problemlerinde hamileliğin her ayında müdahale edilebilir. Gömülü 20 yaş dişleri genelde ağrıya sebep olup, akut bir alevlenme sonucunda tekrar pasif döneme geçer. Diş hekiminin muayenesi sonucu yapılacak olan tedavi doğum sonrasına ertelenebilir. Eklem problemlerinde ise detaylı bir muayeneden sonra hastaya verilecek olan gece plağı veya splint hastanın problemlerini çözecektir, eklem ağrısı şikayeti olanlar hamileliğin her ayında tedavi edilebilir.'


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası