düşükten sonra ağrı kesici içilir mi / Kürtaj sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Düşükten Sonra Ağrı Kesici Içilir Mi

düşükten sonra ağrı kesici içilir mi

G&#;ndelik ağrı kesiciler d&#;ş&#;k riskini arttırıyor

Canadian Medical Association Journal tarafından yayımlanan araştırma, hamileliğin ilk aylarında etken maddesi "ibuprofen" ve "naproksen" olan ağrı kesicileri kullanan kadınlarda düşük yapma riskinin, kullanmayanlara oranla iki kattan fazla olduğunu ortaya koydu.

Kanada’nın Quebec eyaletinde yaşayan 52 binden fazla hamile kadın arasında yapılan araştırmada, hamile kaldıktan sonra steroid olmayan antiinflamatuvar ilaç (NSAID) kullanan kadınlarda düşük yapma riskinin yükseldiği belirlendi.

İçeriğinde "ibuprofen", "naproksen" ya da kemik ve eklem iltihabı tedavisinde kullanılan "celecoxib" bulunan Aspirin dışındaki steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçları inceleyen araştırmacılar, söz konusu ilaçların hamilelik sırasında kullanımının düşük yapma riskini 2,4 kat artırdığını belirledi.

Montreal Üniversitesi CHU Sainte-Justine Araştırma Merkezi’nden Anick Berard, araştırmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaç kullanımının düşük riskiyle yüzde ilişkilendirilemeyeceğini, ancak bu tür ilaçların düşükle sonuçlanabilecek farmakolojik etkiler yaratmasının kuvvetle muhtemel olduğunu bildirdi.

Berard, hamileliğin ilk dönemlerinde ana rahminde bulunan prostaglandin hormonuna benzer maddelerin seviyesinde düşüş yaşandığını ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların prostaglandin oluşumunu etkilediğinin bilindiğini belirterek, bu ilaçların kullanımının söz konusu dönemlerdeki normal prostaglandin değişimlerine müdahale ederek düşük riskine yol açabileceğini kaydetti.

Berard, baş ağrısı ve benzeri kısa süreli rahatsızlıklar yaşayan hamile kadınların, etken maddesi "parasetamol" olan ilaçları tercih etmelerinin daha güvenilir bir yöntem olacağını da ifade etti.

Kürtaj sonrası ağrı kürtaj yaptıran kadınların en büyük endişelerinden biridir. Özellikle son dönemde kürtaj işleminin vakumlu aspirasyon yöntemiyle yapılması ve dakikalar içerisinde tamamlanması nedeniyle hastalarda ağrı ya da kanama beklentisi olmuyor. Oysa kısa sürede tamamlanan bir işlem olsa da kürtaj cerrahi bir operasyondur.

Dolayısıyla işlem sonrasında rahmin iyileşmesi zaman alıyor. Bu süre zarfında da hafif ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Ağrıya kanama da eşlik edebilir ve bunlar beklenen durumlardır. Kürtaj yaptıran kadınların ağrı durumunda hemen endişeye kapılmalarına hiç gerek yok. Ağrının vücudun hangi bölgelerinde yoğunlaştığını ve iyileşmenin toplamda ne kadar zaman aldığını aktaracağız. Ancak öncesinde akılları bir hayli karıştıran kürtaj sonrası ağrı konusunu mercek altına alalım.

Kürtaj Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Hangi teknikle gerçekleştirilmiş olursa olsun, kürtaj sonrası ağrı şikayeti çok uzun süreli olarak ortaya çıkmaz. Özellikle işlemin yapıldığı gün hafif bir ağrı hissedilebilir ancak bu ağrı günlük hayatı olumsuz düzeyde etkileyecek kadar yoğun olmaz. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçların kullanımı ile bu ağrının kontrol altına alınması sağlanabiliyor.

Aynı zamanda kürtaj sonrası iyileşme süreci boyunca şiddetli ağrı yaşanmaz. Kısa bir süre sonrasında ağrı kesici ilaç kullanımına bile gerek kalmayacaktır. Ancak burada kritik bir konunun altını çizmeliyiz. Ağrının şiddeti artıyorsa ve dayanılmaz düzeyde kramplar meydana geliyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.

Hangi durumlarda doktoru aramanız gerektiğini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Bayılma
  • 3 haftadan daha uzun süren kanama
  • Ağrının şiddetlenmesi ve 2 hafta geçmesine karşın devam etmesi
  • Yüksek vücut ateşi
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Kürtaj işlemi deneyimli bir hekim tarafından yapıldığında riskleri son derece az olan operasyonlardan biridir. Ancak parça kalması, rahmin zarar görmesi, enfeksiyon gibi riskleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle yukarıda sıralanan durumlar geliştiğinde doktorunuza konuya dair bilgi vermeniz ve gerekli muayene ile tetkiklerin yapılmasını sağlamanız son derece önemlidir.

Mutlaka okumalısın &#;> funduszeue.info

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci Ne Zaman Olur?

En çok merak edilen konulardan biri de kürtaj sonrası iyileşme süreci oluyor. Dokularda iyileşme hızı her kadında aynı değildir ve buna bağlı olarak kürtaj sonrası iyileşme süreci de değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak 2 hafta ile 3 hafta arasında iyileşme tamamlanır.

Bazı kadınlarda kanama sadece birkaç gün sürerken bazı kadınlarda bu süre 10 güne kadar uzayabiliyor. Ancak kürtaj sonrası ağrı şikayeti iyileşme süresi boyunca yaşanmaz. Operasyon anestezi altında gerçekleştirildiğinden işlem esnasında da kadınların herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz. Yeni bir gebelik için en az 3 ay beklenmesi gerektiğinin de altını çizelim. Fizyolojik anlamda rahmin yeniden gebeliğe hazırlanması için bu süre boyunca doğum kontrol yöntemleri tercih edilmelidir.

Tüm bunlarla birlikte kürtaj sonrası iyileşme süreci boyunca dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kanama devam ettiği müddetçe havuz, deniz, sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır.
  • Tampon kullanmak yerine ped kullanmak ve pedi sıklıkla değiştirmek çok daha doğru olacaktır.
  • İyileşme döneminde ağır sporlardan uzak durmalı ve vücudu çok fazla zorlayan hareketlerden kaçınmalısınız.
  • Kürtaj sonrası adet düzensizliği yaşanabilir. Ancak işlemin üzerinden 40 günden daha fazla zaman geçtiği halde adet olmadıysanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  • Kanama süresi boyunca küvette banyo yapılması önerilmez. Ayakta duş almanız çok daha doğru bir tercih olacaktır.
  • Kürtaj klinik istirahat gerektirmez ancak birkaç gün evde dinlenmenizde fayda var.
  • Kanama durmuş olsa bile rahim henüz tam olarak iyileşmemiş olabilir. Bu nedenle hijyen koşullarına kanama durduktan sonra da dikkat etmelisiniz.

Kürtaj Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Öncelikle kürtaj sonrası ağrı endişe edilecek düzeyde olmayacağından bu konuda stres yaşamaya da gerek olmaz. Kürtajdan sonra yaşanan ağrı kısa süreli olmakla birlikte adet döneminde hissedilen ağrıdan daha şiddetli değildir. İnternet ortamında ağrıyı kestiği iddia edilen çeşitli bitki kürleri ya da gıda önerileri ile karşılaşabilirsiniz.

Ancak bitki karışımlarının gelişigüzel kullanımı sağlığınıza zarar verebilir. Bu nedenle doktorunuzun önermediği yöntemlerden uzak durmanızda fayda var. Aynı zamanda kürtaj operasyonundan sonra 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Şayet bu yasağa uymazsanız ağrı şikayetinin şiddetlenmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte cinsel perhiz uygulanmasının nedeni enfeksiyon riskidir. Rahimde iyileşme tamamlanana ve kanama durana kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız büyük önem taşıyor.

Dr. İsmet Yıldırım der ki&#;

Kürtaj işlemi yapılacak bir kadında ağrı kanama ve anestezi genelde korkulan bir durumdur. Özellikle ağrıyı azaltmak için işlem öncesinde rahim ağzına bazı ilaçlar uygulanır ve rahim ağzı yumuşatılır işlem sonrasında ağrı olması engellenir. Genellikle hastalarımızda hiçbir şekilde rahatsız edici bir ağrı olmaz.

Kürtaj sonrası kanama da genellikle ilk birkaç gün adetten çok çok az şekilde olmakta veya işlemden birkaç gün sonra hafif kasık ağrısı ile beraber hafif kanama şeklinde olmaktadır ve birkaç gün devam etmektedir. Merkezimizde kürtaj işlemi genel anestezi altında ve anestezi uzmanı tarafından yapılmakta olup herhangi bir sorun sıkıntı ile karşılaşmayız.

Kürtaj işleminden sonra iyileşme oldukça hızlıdır beş 10 dakika içinde hasta kendine gelir yarım saat takibi yapılır ve taburcu edilir, normal hayatına dönebilir bir hafta sonra kontrol işlemi yapılır&#;

Bilginiz olsun &#;> funduszeue.info

Kürtaj Sonrası Ağrı Neden Olur?

Kürtaj işlemi hafif düzeyde de olsa rahim içerisinde bir yıpranma yaratabiliyor. Bu nedenle kürtaj sonrası ağrı meydana geliyor. Ağrının temel nedeni rahmin kendini onarmaya çalışmasıdır. Bu esnada kasılmalar meydana gelebilir ve bu da adet döneminde yaşanan ağrı ile oldukça benzer bir ağrıya yol açabilir. Kimi zaman kasık bölgesinde yoğunlaşan ağrı kramp şeklinde de olabilir. Bu ağrı genellikle ilk gün yaşanır ve sonrasında azalarak kendiliğinden ortadan kalkar. Kadınların büyük bölümü operasyondan bir gün sonra ağrı kesici ilaç almaya bile gerek duymaz.

Şayet şiddetli ağrı yaşanıyorsa rahimde parça kalmış olabilir. Bu durumda rahim aşırı düzeyde kasılır ve bu parçayı vücuttan atmaya çalışır. Dolayısıyla bu kasılmalar esnasında şiddetli bir ağrı da ortaya çıkar. Enfeksiyon şiddetli ağrının bir başka nedenidir. Enfeksiyon durumunda vücut ateşi yükselir ve aynı zamanda vajinadan kötü kokulu bir akıntı da gelir. Operasyon esnasında rahmin hafifçe aşağıya doğru çekilmesi gerekiyor. Bundan kaynaklı olarak şayet hastanın karın boşluğunda yapışıklıklar varsa işlem sonrasında ciddi bir ağrı hissi ortaya çıkabilir.

Merak edenler için &#;> funduszeue.info

Hangi Ağrı Kesiciler Kullanılmalıdır?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları kürtaj sonrası ağrı olacağını bildiğinden zaten hastalara ağrı kesici ilaç reçete edecektir. Hastanın durumuna ve şayet varsa kullandığı diğer ilaçları da dikkate alarak en uygun ağrı kesici ilaç reçete edilir. Doktor tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmamalısınız. Ağrı şikayeti ortadan kalktığında ağrı kesici ilaç kullanmanıza da gerek kalmaz.

Aynı zamanda enfeksiyon riskini minimum seviyeye çekebilmek adına doktorunuz tarafından antibiyotik ilaç da tarafınıza reçete edilir. Bu ilaçların da belirtilen dozajda olmak kaydıyla muntazam bir şekilde kullanılması önem taşıyor. Antibiyotik ilaç kullanımında dozajı aşmamalı, eksik doz almamalı ve doktorunuzun belirttiği süre boyunca ilaç alımına devam etmelisiniz.

Aksi halde enfeksiyon gelişebilir ve bu durumda yaşanan ağrı ya da kanama gibi şikayetler daha uzun süre devam edebilir. Çok ender durumlarda kürtaj sonrası iyileşme süreci boyunca kullanılabilecek kanamayı azaltan ilaçlar da doktorunuz tarafından reçete edilebilir.

Kürtaj Sonrası Belde Ağrı Görülür mü?

Kadınlarda kürtaj sonrası ağrı genellikle kasık ve karın bölgesinde görülüyor. Ancak bel bölgesinde de ağrı olması normaldir. Ağrı kesici ilaç kullanımına karşın azalmayan bir ağrı durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca kürtaj sonrası iyileşme süreci bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Doktorun önerilerini ve uyarılarını dikkate almanız, iyileşme sürecini çok daha sorunsuz tamamlamanızı sağlar. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir &#;> funduszeue.info

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97
Mail: [email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası