hamilelikte idrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer / Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Sistit

Hamilelikte Idrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Geçer

hamilelikte idrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer

Expectant mothers who experience pregnancy excitement experience some problems caused by hormones, although they are pregnant. With some problems experienced during pregnancy, the search for herbal solutions increases. Urinary tract infection is one of the common problems during pregnancy. Causes of urinary tract infection and how it passes are among the frequently asked questions. Things that are good for urinary tract infections, foods that are beneficial and what to pass while pregnant are very important during pregnancy.

 

 What Are The Symptoms Of Urinary Tract Infection During Pregnancy?

 

 The expectant mother's discomfort while urinating, frequent urination, pain in the groin, pain during intercourse are symptoms of urinary tract infection and cause the expectant mother to have difficulties. However, if the infection is high, fever, chills, nausea, and change in urine color may occur. In case of these situations, it is beneficial to consult a doctor.

 

 The answer to the question of what is good for urinary tract infection can be given to drinking at least two liters of water a day. In response to the question of what to do in case of urinary tract infection, vitamin C supplements should be taken and fruits high in vitamin C should be consumed. In addition, it will be useful to increase fluid consumption, change underwear regularly and keep it dry in response to the question of how it goes. Since the high level of infection will harm the baby, there is a possibility that medication will be used by the doctor. Whether the urinary tract infection is normal or not depends on the severity of the infection.

 

 Natural Herbal Remedies for Infection

 

 Yogurt, apple cider vinegar and cranberry juice are very beneficial for urinary tract infection during pregnancy. Especially water consumption is very important in this process. Regular showering is beneficial for urinary tract infections during pregnancy. A healthy and balanced diet is very important in the treatment of urinary tract infections during pregnancy. A healthy diet ensures that the growing baby receives all the necessary nutrients for a healthy development and is protected from all infections. Blueberry is a particularly useful herb in the treatment of urinary tract infections. It has protective properties against infections.

 

 Ways to Prevent Urinary Tract Infection During Pregnancy

 

 During pregnancy, attention should be paid to frequent toilet visits and attention should be paid to the complete discharge of urine from the bladder. Attention should be paid to the cleaning of the private area after the toilet. Regular baths should be taken and foods containing vitamin C should be eaten.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte görülen üriner sistem enfeksiyonu yani alt idrar yoklu enfeksiyonu, bakterilerin oluşması ve idrar yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu genellikle hamileliğin altıncı haftasından sonra başlar. Bebeğin karında büyümesi mesaneye daha fazla baskı uygular, artan basınç mesanenin tamamen boşalmasını engeller ve bu durum idrar yollarında bakterilerin sıkışmasına neden olarak enfeksiyon yaratır.

Hamilelik döneminde görülen birçok fiziksel değişiklikler dışında çeşitli faktörler sonucunda idrar yolu enfeksiyonu da yaşanır.

İdrar yolu enfeksiyonu bağırsaktan gelen bakteriler, cinsel ilişki, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, meternal diyabet, orak hücreli anemi, böbrek rahatsızlıkları, önceden olunmuş üriner sistem ameliyatı gibi sebeplerden kaynaklı da görülebilir.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, yoğun idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunu hemen tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon böbrek enfeksiyonuna dönüşebilir ve bu da erken doğumu tetikler. Erken doğum yaparsanız bebeğiniz ideal kilosundan daha zayıf doğacaktır.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik kullanılır. Ancak antibiyotiklerin yanı sıra enfeksiyonları tedavi ederek güvenli bir şekilde hamileliğinizi korumaya devam edecek birçok yöntem var.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edecek yollar:

Su

İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan hamileler her gün yeterli miktarda su içmeli. Su alımı sizi daha sık idrara çıkaracak ve böylece idrar yollarınızın bakterilerden temizlenmesine yardımcı olur.

Günde en az 8 ila 10 bardak su içmelisiniz. Su sizin daha hızlı iyileşmenizi sağlayacak. Su dışında taze meyve ve sebze suları içebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeleri yiyerek vücudunuzu nemli tutabilir ve idrara çıkmanızı arttırabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere hamilelikte birçok sorundan kurtulmak için yararlıdır. Elma sirkesi idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmasını önleyebilen zengin bir enzim kaynağıdır.

Ayrıca elma sirkesi vücudun pH dengesini ayarlar. 1 bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin, isteğe bağlı olarak, limon ve balla tatlandırabilirsiniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez için.

Kızılcık suyu

Kızılcık suyunda bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyen ve enfeksiyonu önleyen çeşitli bileşikler vardır.
Eşit miktarda şekersiz kızılcık suyu ve elma suyunu karıştırın. Bunu günde bir veya iki kez için. Eğer, kızılcık haplarını veya kapsülleri almak isterseniz doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Süzme yoğurdu

Hamilelik sırasında idrar yolları enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda günde kase süzme yoğurt yiyebilirsiniz.

Probiyotik bir besin olan süzme yoğurt idrar yolunda iyi bakterilerin gelişimini artırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. Ayrıca, süzme yoğurt sindirim sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizin işlevselliğini geliştirmesine de yardımcı olur.

Hint bektaşi üzümü

Hint bektaşi üzümü zengin bir C vitamini kaynağıdır ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Ayrıca, Hint bektaşi üzümü hamilelik süresince kabızlığı hafifletir, kan basıncını normalleştirir, sabah bulantılarını azaltır ve kanınızı arındırır.

Hint bektaşi üzümünü 1 çay kaşığı zerdeçal ve su ilave ederek kaynatın. Kaynayan karışım soğuyunca 3 ila 5 gün boyunca günde 3 kez için.

Yaban mersini

Yaban mersini, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyon tedavisine yardımcı olur ve bakteriler engelleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, yaban mersini bebeğinizin sağlıklı cilt hücreleri ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olacak C vitamini, beta-karoten, potasyum, folik asit ve antioksidanlar ile doludur.

En sevdiğiniz tahıllara taze yaban mersini ekleyerek kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. Sabah ve gece 1 bardak taze yaban mersini suyu da içebilirsiniz.

Sıcak su torbası

Karnınızın üzerine sıcak su torbası uygulayarak mesane basıncını veya rahatsızlığını en aza indirebilirsiniz. Sıcak su torbası iltihabın azalmasına yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakterilerin gelişmesini engeller.

Sıcak küvet veya saunadan farklı olarak sıcak su torbası kullanmak ana vücut sıcaklığınız yükselmez ve bebeğinize zarar vermez.

Sıcak su torbanızı alt karnınıza kıyafetlerinizin üzerine koyarak 5 dakika boyunca uygulayın. 5 dakika ara verin ve tekrarlayın. 20 dakikadan fazla uygulamayın. Günde bir veya iki kez tekrarlayabilirsiniz.

İyi banyo alışkanlıkları

İyi banyo alışkanlıkları gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde anahtar rol oynayabilir.

Hamileyseniz ve idrar yolu enfeksiyonu sorununuz varsa 5 dakikada bir idrara çıkmalısınız. Kulağa ne kadar sinir bozucu gelirse gelsin, asla idrarınızı tutmayın. İdrarınızı en kısa sürede ve tamamen boşalttığınızdan emin olun. İdrara çıktıktan sonra vajinanızı önden arkaya doğru düzgünce silin.

Cinsel bölgenizde kadın hijyen ürünlerinin yanı sıra sert sabunlar kullanmayın, vücudunuzun en zayıf yerlerinden biri olan vajinanın tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Seks öncesinde ve sonrasında mutlaka idrar yapmak önemlidir. Bakteriler nemli yerlerde daha çok gelişir. Genital bölgenizi kuru tutmaya yardımcı olacak pamuk bir iç çamaşırı giyin.

C vitamini

Hamilelik sırasında C vitamini fazla gıdalar yemek hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Ayrıca, C vitamini idrar yolu enfeksiyonuna karşı korur ve tedavi etmeye yardımcı olur.

C vitamini, enfeksiyona neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olan idrar asiditesini arttırır. Ayrıca, bu vitamin, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına da yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada, günlük mg askorbik asit alımının üriner enfeksiyonların azaltılmasında önemli bir rol oynadığını ve gebe kadınların sağlığını iyileştirdiğini bulundu.

C vitamininin bol olduğu kaynaklar kırmızı biber, portakal, greyfurt, çilek, maydanoz, lahana, brokoli ve kividir.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu tedavisine çok yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme, içeride büyüyen bebeğin, sağlıklı bir gelişme için gerekli tüm besin maddelerini almasını sağlar.

Rafine edilmiş veya işlenmiş gıdalar yerine daha sağlıklı gıdalar tercih etmelisiniz. Yaban mersini, portakal, ıspanak, kiraz, domates ve kabak gibi daha antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketin.

Bakterilerin dengesini düzeltmek için beslenmenize probiyotik gıdalar içeren yoğurtları ekleyin. Bir süre şeker içeren gıdalardan uzak durun. Ayrıca, kafein ve çikolatadan da kaçının. Çünkü bunlar mesaneyi tahriş edebilir ya da iltihaba neden olabilir.

 Son Güncelleme:

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur Ve Belirtileri Nelerdir? Gebelikte Nasıl Ge&#;er Ve Ne İyi Gelir

Gebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kadınlar hayatları boyunca çeşitli zamanlarda idrar yolu enfeksiyonu problemi yaşayabilirler. Bunun nedeni ise farklılık gösterebilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Hamilelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kadınlar hayatları boyunca idrar yolu enfeksiyonları ile çok sık karşılaşabilirler. Bunun için bazı doğru önlemler alınmalıdır. Hamilelikte üriner sistem enfeksiyonu diğer bir ismi ile idrar yolu enfeksiyonudur. Genellikle bakteri oluşumu ile birlikte idrar yolları iltihaplanabilir. Bu iltihaplanma da çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Hamileliğin altıncı haftasından sonra kişide idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Gebelik sırasında bebeğin karında büyümesi ile birlikte mesane kısmına çok fazla baskı uygulanır. Artan basınç nedeniyle mesane de tamamen boşalmaz. Bu kapsamda bebek karın bölgesine uyguladığı baskı sonucunda mesanenin tamamen boşalması da engellenir. Bu durumda ise idrar yollarında bakteriler sıkışabilir. Sıkışan bakteriler ise enfeksiyon oluşmasına neden olan etkenler arasında gösterilir. Hamilelik sürecinde anne adaylarında görülen fiziksel değişiklikler de idrar yolu enfeksiyonu yaşanmasına neden olabilir. Çeşitli faktörler ile birlikte idrar yolu enfeksiyonu oluşacaktır. Anne adaylarında hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları çok sık görülebilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Gebelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonlarının çeşitli nedenleri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları belli başlı belirtiler gösterir. Özellikle bu rahatsızlığın ardından kişide bulantı ve kusma da görülebilir. Hamile anne adaylarında yüksek ateş görülebilir. Bunun yanı sıra anne adayları idrar yaparken yanma da yaşayabilirler. Gebelik sırasında çok sık bir şekilde idrara çıkılır. Bu idrarın rengi ise çoğunlukla koyu renkte görülür. Hamilelik döneminde anne adaylarında halsizlik ve yorgunluk da görülmektedir.

Anne adaylarının alt karın bölgesinde şiddetli ağrılar da oluşabilir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan anne adayları çoğu zaman yorgunluk ve halsizlik de yaşayabilirler. İdrar yolu enfeksiyonlarının ilerleyen süreçlerinde kanama da görülmektedir. Kanama varsa mutlaka uzman bir doktora gitmek gerekecektir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına çok dikkat edilmelidir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları yoğun olarak görülebilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarda idrar renginde değişimler yaşanabilir. Bunun yanı sıra idrar yaparken yanma ve renk değişimleri de gerçekleşebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu tespit edilip tedavi edilemez ise sonuçları olumsuz olabilir. Özellikle de tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları doğum sırasında zorluk çıkmasına neden olabilir. Anne adayı doğum öncesinde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi ettirmeliler. İlerleyen boyutlarda gerçekleşen gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonları çeşitli zorluklara yol açabilir. Bu rahatsızlığın da kısa bir zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için evde bazı önlemler alınabilir. Bu süreçte bol bol su tüketilmelidir. Her gün yeterli miktarda su tüketildiği takdirde idrar yollarındaki bakteriler de temizlenir. O nedenle günde en az 2,5 litre kadar su içilmelidir. Su kişinin daha hızlı iyileşmesini de sağlayacaktır. Su dışında anne adayları sebze ve meyve suları da tüketebilirler. Bu sayede idrar yolları da kısa bir sürede etkileyici biçimde temizlenecektir. Elma sirkesi tüketmek ise idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili bir yöntemdir.

False

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Sistit

Gebelik dönemi idrar yolu enfeksiyonlarına eğilimin arttığı bir dönemdir. Bu enfeksiyonlar basit bir sistit (mesane enfeksiyonu) olabileceği gibi, ciddi bir piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) gelişimi de söz konusu olabilir.

Özellikle piyelonefrit durumunda bebek de erken doğum gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için en erken dönemde idrar kültürü yapılması oldukça etkilidir. İdrar kültüründe üreme olduğunda üreyen bakteriye uygun antibiotik tedavisi verildiğinde gebeliğin kalan döneminde sistit ve piyelonefrit ortaya çıkma olasılığı önemli ölçüde azalır.

Hamilelikte idrarın rengi ve diğer özellikleri

Normalde idrar steril (bakteri ve diğer enfeksiyon etkenlerini içermeyen) bir maddedir. Rengi açık sarıdır ve kendine özgü bir kokusu vardır. Hamilleik döneminde vitamin kullanımında rengi koyulaşabilir ve kokusu değişebilir.

Bunun yanında idrar renginin açık sarıdan daha koyu olması az sıvı tüketilmesinin bir belirtisidir ve buna dikkat edilmelidir.


Video: İdrar kültürü ve antibiyogram incelemesinde hangi bilgiler elde edilir ve nasıl yorumlanır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

İdrarın bakterilerden uzak kalmasını sağlayan en önemli mekanizma idrar yolunun böbreklerden aşağı doğru inen idrar akımıyla sürekli olarak "yıkanması" ve temizlenmesidir (bu nedenle bol sıvı tüketimi önemlidir).

Ayrıca mesaneden (idrar torbası) idrarın dışarı boşalmasını sağlayan uretra adlı kanal yapısı da içeriden dışarıya akıma izin verecek, ancak dışarıdan içeri bakteri geçişine izin vermeyecek yapıdadır. Bakteriler bu engeli aşsalar da mesaneden böbreklere geçişi engelleyen benzer bir kapak mekanizması daha vardır.

Gebelik döneminde yukarıda anlatılan koruyucu mekanizmalar olumsuz etkilendiklerinden idrar yolu enfeksiyonlarının meydana gelmesi kolaylaşır. 

En önemli etken gebelikte fazla miktarlarda salgılanan progesteron hormonunun düz kasları gevşetici etkisidir. İdrar yollarında idrar akımını sağlayan düz kaslar gevşediğinde idrar akımı yavaşlar ve bakteri geçişini engelleyen kapak mekanizmalarının da işlevleri azalır.

Ayrıca gebeliğin ilerlemesiyle büyüyen rahimin idrar yollarına baskı yapması da idrar akımının yavaşlamasına katkıda bulunur. 

Sonuç olarak vajinada normalde bir problem yaratmadan yaşayan enfeksiyon etkenleri önce uretra yoluyla mesaneye buradan da şartlar elverdiğinde böbreklere doğru çıkarak çeşitli şiddette enfeksiyonların oluşmasına neden olurlar.



Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur?

Mesaneye ulaşan bakteriler burada hiç belirti vermeden yaşamlarını sürdürebilirler. Buna asemptomatik bakteriüri (idrarda belirti vermeyen bakteri varlığı) adı verilir. Bu durum bir enfeksiyon olmamakla birlikte şartlar elverdiğinde hemen enfeksiyona dönüşebileceği için mutlaka saptanmalı ve tedavi edilmelidir.

İdrar torbasındaki bakteriler her zaman sessiz kalmazlar. Bazı durumlarda bu bakteriler sistit (mesane iltihabı) ya da ileri durumlarda piyelonefrit (böbrek iltihabı) tablolarının ortaya çıkmasına neden olabilirler.

Asemptomatik bakteriüri tedavi edilmediğinde sistit ya da piyelonefrit oluşturabilen bir durumdur. Anne adaylarının yaklaşık %10'unda idrar kültüründe asemptomatik bakteriüri vardır. Tanı için anne adaylarından tercihen gebeliğin ilk haftalarında ya da ilk kontrole geldikleri herhangi bir zamanda tam idrar testi ve kültürü istenir. 

İdrar kültüründe bakterilerde anlamlı üremenin (> bakteri kolonisi) olması ve anne adayında hiçbir belirti olmaması durumunda asemptomatik bakteriüri tanısı konur. 


Video: Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tanısı nasıl konur ve idrar kültürü testi nasıl değerlendirilir?


Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi

İdrar kültüründe üreme olduğunda üreyen bakteri cinsinin hangi antibiyotiklere hassas olduğunu belirten bir inceleme yapılır. Antibiyogram adı verilen bu inceleme sonucuna göre anne adayı en uygun olan antibiyotikle tedavi edilir. Tedavinin üzerinden 15 gün geçtikten sonra yapılan kontrol idrar kültüründe kültürün steril gelmesi (üreme olmaması) durumunda tedavi başarılı olmuştur. Bu durumda anne adayına idrar yoluyla ilgili şikayetleri olmadığı sürece yeni bir idrar kültürü yapılmasına gerek yoktur.

Hamilelikte Sistit 

Sistit yani mesane enfeksiyonu ağrılı idrar yapma, sık idrara çıkma, kanlı idrar yapma ve bazen de idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Tam idrar testinde idrar sedimentinde akyuvar (lökosit), bakteri ve bazen de alyuvar (kan hücresi) görülür. İdrar kültürü alındıktan hemen sonra antibiyotik tedavisine başlanır. İki ya da üç gün sonra alınan idrar kültürü ve antibiyogram sonucunda gerekirse antibiyotik uygun olan bir başkasıyla değiştirilir. 

 Sistitin erken doğum tehdidi yaptığı konusunda bazı veriler vardır, ancak şu an için kesinleşmiş değildir.

Sistit geçiren anne adayı idrar akımını artırmak ve idrar yollarının "yıkanmasını" sağlamak için bol sıvı almalıdır.



Piyelonefrit

Piyelonefrit yani böbrek enfeksiyonu ise böğürde ağrı, ateş ve kendini kötü hissetme gibi belirtilerle ortaya çıkan, tek böbrekte (ya da heriki böbrekte) enfeksiyonun meydana geldiği ciddi bir hastalık tablosudur ve hastanede yatırılarak tedavi edilir. Yapılan idrar tetkiki ve idrar kültüründe enfeksiyon etkeni saptanır.

Muayenede genellikle tek taraflı ve sıklıkla sağda böbreğin bulunduğu bölgeye elle hafifçe vurulmasında bile hassasiyet ve ağrı ("kostovertebral açı hassasiyeti") gözlenir.

Piyelonefrit geçiren anne adayında bulantı ve kusma olabilir, ateş genellikle 38 derece üzerindedir ve bazı durumlarda 40 dereceye kadar çıkabilir. Nabız ateşle doğru orantılı olarak hızlanmıştır, hipotansiyona (tansiyon düşmesi) eğilim vardır.

Her yüksek ateşli hastalıkta olduğu gibi piyelonefritte de tedaviyle ateş düşürülmezse erken doğum eylemi başlayabilir. Bu yüzden hızla uygun antibiyotik tedavisine geçildikten sonra erken doğum ve fetal distres belirtileri aranır. Tedavi süresince anne adayı tansiyon, ateş, bebeğin durumu ve doğum eylemi bulguları yönünden sıkı bir izlemeye alınır.

Tedavi edilmeyen piyelonefrit böbrekte abse, sepsis (bakterilerin kana karışarak diğer organlara yayılması) ve septik şok gibi hayati tehlike yaratan durumların oluşumuna neden olabilir.

Piyelonefrit genellikle önlenebilir bir durumdur. Gebeliğin erken dönemlerinde hiç bir şikayet olmasa bile idrar kültürü yapılmalıdır. İdrar kültüründe üreme çıkması durumunda uygun bir antibiotikle tedavi edilmeli ve tedavi sonrasında tekrar idrar kültürü yapılarak bakteriürinin kaybolduğu gözlenmelidir.

Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonunda bitkisel ilaç kullanımının yeri bilimsel olarak gösterilmediğinden bitkisel tedavi önerilmemektedir. Kullanılan antibiyotikler bebeğe zarar verme ihtimali bulunmayan ilaçlar olduğundan doktor önerisine mutlaka uyulmalıdır.


İLGİLİ KONULAR:

Hamilelikte Tehlike Belirtileri

Riskli Gebelik Nedir?

Gebelikte Kanama

Ektopik Gebelik (Dış Gebelik)

Hiperemezis (aşırı bulantı-kusma)

Gebelikte Hipertansiyon ve Preeklampsi

İleri Yaşlarda Hamilelik ve Ortaya Çıkabilen Sorunlar

Erken (prematüre) doğum riski ve erken doğum

Obezite (Şişmanlık) ve Aşırı Kilo İle Hamilelik

Bebeğin doğum kilosu ve boyu ile ilgili durumlar (iri veya ufak bebek)

Miyad Geçmesi ve Doğumun Gecikmesi

Hamilelikte Sigara Kullanımı

Gebelikte Enfeksiyonlar

Gebelik ve allerji

Gebelik ve miyomlar

Gebelik ve yumurtalık kistleri

Kan Uyuşmazlığında Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Adolesan ve Genç Yaşlarda Hamilelik Yaşamak

Anne karnındaki bebekte anomaliler ve bunları saptamak için yapılan testler

Düşük (abortus) ve kürtaj

Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet)

Gebelikte tiroid sorunları (hipotiroidi, hipertiroidi)



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası