ülkemizde görülen iklimler hangileridir / İklim türleri nelerdir? İklim çeşitleri ve isimleri hakkında bilgiler

Ülkemizde Görülen Iklimler Hangileridir

ülkemizde görülen iklimler hangileridir

İklim t&#;rleri nelerdir? İklim &#;eşitleri ve isimleri hakkında bilgiler

Haberin Devamı

 Mevsim geçişlerinde sıcaklık farkının çok az yaşandığı iklim çeşididir. Sıcaklık genelde 2 ile 5 derece arasındadır. Malezya dışında Singapur ve Tayland'ın çeşitli bölgelerinde etkilidir.

4- Akdeniz İklimi:

 Ülkemizde en sık görülen iklim türlerinin başında gelir. En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır. Yaz aylarındaki sıcaklık ise ortalama 20 - 22 derecedir. Savan dışında Karaçam ve Sarıçam adı verilen ormanlar da Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüleri arasında yer alır.

5- Tropikal İklim:

 Akdeniz ikliminden farklı olarak tropikal iklimde, en yoğun yağış yaz mevsiminde görülür. Kışların kurak olduğu bu iklim tipinde kar ve dolu yağışına neredeyse hiç rastlanmaz. Türkiye tropikal iklim kuşağı içerisinde yer alsa da ülkemizde etkileri görülmez. Bunun nedeni tropikal iklimin bir geçiş iklimi olmasıdır.

 6- Karasal İklim:

 Karasal iklimde yağışların mevsimlere göre dağılımı tropikal iklim ile benzerlik gösterir. En fazla yağışın yaz aylarında görüldüğü bu iklim tipinde sıcaklık 10 derecenin üstüne çıkmaz. İğne yapraklı ormanların haricinde az da olsa bozkır görülür.

7- Okyanusal İklim:

 En fazla Yeni Zelanda ve Avustralya'da görülen okyanusal iklim, ılıman iklim türlerinden biridir. Yazlar serin, kışlar ise ılık geçer. Güney Amerika'da da Şili ve Paraguay gibi ülkelerde görülür.

Haberin Devamı

8- Step İklimi:

 ''Yarı Kurak İklim'' adıyla da bilinir. Adını doğal bitki örtüsü olan steplerden alır.

9- Kutup İklimi:

 Yılın belli başlı zamanlarında sıcaklık dereceye kadar düşebilir. Bu iklimin etkili olduğu bölgelerde bitki örtüsü yoktur ve canlı çeşitliliği çok azdır.

ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ

Ülkemiz, mutlak konumu itibarıyla Akdeniz iklim kuşağı içinde yer alır. Bu kuşakta olmasına rağmen kısa mesafelerde yükseltinin çok fazla değişmesi, denizellik-karasallık ve dağların uzanış doğrultusu gibi faktörlerin etkisi ile ülkemizde çeşitli iklim tipleri ortaya çıkmıştır. Fakat yukarıdaki faktörlerin etkisiyle bu iklimlerin içinde geçiş iklimleri de oluşmuştur. Örneğin İç Batı Anadolu’da (Uşak, Afyon ve Kütahya), yer yer Akdeniz ikliminin özellikleri hissedilirken yükselti ve karasallığın etkisiyle karasal iklim özellikleri de kendini gösterir. Sonuç olarak, ülkemizde iklimler sınıfl andırılırken kesin sınırlar çizmek mümkün değildir. İklimler arası geçiş dereceli gerçekleşmektedir. Akdeniz ve Karadeniz iklimi ile karasal iklim, ülkemizde etkili olan üç büyük iklim tipidir (Harita )

AKDENİZ İKLİMİ 

• Bu iklim, Akdeniz (Görsel ve ) ve Batı Anadolu kıyılarında belirgin olarak görülür. Ayrıca Marmara Denizi kıyıları, İç Batı Anadolu, Göller Yöresi ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında da bu iklimin özellikleri hissedilmektedir (Harita ).

• Yazlar oldukça sıcak, kurak ve uzun (Grafi k ); kışlar ise ılık, yağışlı ve kısa sürer (Grafi k ). Bu iklimin tipik olarak görüldüğü Akdeniz kıyılarında don olayı az görülür. Marmara kıyılarına doğru enlemin, iç kesimlere doğru da yükselti ve karasallığın etkisi ile yazlar daha serin, kışlar daha soğuk geçer ve yaz kuraklığı daha az hissedilir.

KARADENİZ İKLİMİ 

• Yağış rejimi nispeten düzenlidir. Yazlar serin, kışlar ılıktır. En fazla yağış sonbahar, en az ise ilkbaharda düşer.

• Karadeniz kıyılarında etkili olan bu iklim, yeryüzü şekillerinin özelliklerine göre iç kesimlere sokulabilmektedir. Örneğin Doğu ve Batı Karadeniz’de dar bir kıyı şeridinde görülen bu iklimin etkileri Orta Karadeniz’de iç kesimlere kadar sokulabilmektedir (Harita ).

• Karadeniz’den esen rüzgârların, denize paralel uzanan dağlara temas edip yükselmesi ile oluşan yamaç yağışları bu iklimin karakterini belirler. Bu nedenle her mevsim yağışlı olan bu iklimde günlük ve yıllık sıcaklık farkları azdır. Ülkemizde en fazla yağışlar bu iklimin etkili olduğu yerlerde görülür.

KARASAL İKLİM 

• Ülkemizde yeryüzü şekilleri ve yükseltinin etkisine bağlı olarak denizellik, iç kesimlere yeterince sokulamamaktadır (Harita ).

• Bunun bir sonucu olarak iç kesimlerde (Görsel ) günlük ve yıllık sıcaklık farklarının fazla, kışların uzun ve soğuk, yazların ise sıcak ve kurak olduğu karasal iklim özellikleri hüküm sürmektedir (Grafi k ).

• Yükseltinin arttığı alanlarda yaz süreleri kısa, don olayları daha fazladır.

• Özellikle Kuzeydoğu Anadolu, bu yönüyle ülkemizde yıllık ortalama sıcaklıkların en düşük olduğu yerdir. İç kesimlerde ilkbahar mevsiminde yaşanan hava koşulları burada yaz mevsiminde görülür.

KAYNAKÇA:

MEB Ortaöğretim Coğrafya – 9. Sınıf Ders Kitabı ( İsmail ÖZDOĞAN Kenan TÜRKEZ Mutlu KARAKOÇ )

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası