adana balcalı hastanesi metabolizma bölümü telefon numarası / Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Hastalıkları Adana - Online

Adana Balcalı Hastanesi Metabolizma Bölümü Telefon Numarası

adana balcalı hastanesi metabolizma bölümü telefon numarası

&#;OCUKLARDA “MPS” HASTALIĞINI DİKKATE ALIN

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, Mukopolisakkaridoz (MPS) hastalığının çok ciddiye alınması gerektiğini belirterek, erken tedavinin önemine dikkat çekti.
15 Mayıs’ta Dünya genelinde çocuklarda MPS hastalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. O etkinliklerden bir tanesi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metebolizma ve Beslenme Kliniğinde gerçekleştirildi. Etkinliğe başta Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan ile bölüm doktorları, hasta çocuklar ve yakınları katıldı.
Hasta ve yakılarıyla yakından ilgilenen Balcalı Pediatrik Metebolizma ve Beslenme Bilim Dalı’nda görevli doktor ve personeller hastaların sorunlarını ve sıkıntılarını paylaşarak hastalık süreci hakkında da çeşitli bilgiler verdi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Metebolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, MPS hastalığının genetik geçişli bir depo grubu hastalığı olduğunu, lizozom adı verilen hücresel öğütücülerin içindeki bazı enzimlerin eksiklikleri nedeniyle dışarı atılamayan ve vücuttaki hemen hemen her doku ile organda biriken bazı maddeler bu hastalıkların belirti ve bulgularına neden olduğunu ve hastalığın 7 alt grubu olduğunun altını çizdi.
“MPS HASTALIĞINI CİDDİYE ALIN”
Hastalığın çok ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mungan, zihinsel ve bedensel gelişimde kalıcı gecikme veya kazanılan becerilerde kayıplar, kısa boy, farklı yüz görünümü, göz bebeklerinde bulanıklık ve buna bağlı görmede yetersizlik, göz tansiyonu, dil büyüklüğü, solunum zorluğu, uykuda solunum durması, sık solunum yolları enfeksiyonları, işitme kayıpları, kalp kapakçıklarında yetmezlik, fıtıklar, karaciğer dalak büyüklüğü, kemik ve eklemlerde kısıtlılık veya aşırı gevşeklik ve omurgada eğrilik hastalığın en önemli bulguları arasında olduğunu dile getirdi.
“YAKIN AKRABA EVLİLİKLERİNDE RİSK FAZLA”
Mungan, yakın akraba evliliklerinin hastalık riskini ciddi oranda artırdığını belirterek, ailede bir MPS’li hasta varsa tekrarlayan gebeliklerde de hastalığın ortaya çıkma riskinin yüzde 25 olduğunu, günümüz koşullarında anne karnında tanı alınabildiğini ancak hastalığın tedavisinin olmadığını ifade etti. Mungan tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bebek sahibi olunabildiğini bu konuda da yetkililerden tedavinin karşılanması konusunda destek beklediklerini söyledi.
MPS hastalığının günümüz koşullarında belirli düzeylerde destekleyici tedavisinin olabildiğini ancak ilerleyen evrede tedaviye de yanıt vermediğine vurgu yapan Neslihan Önenli Mungan “Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuçları o kadar yüz güldürücü olacaktır” dedi
“BALCALI’DA ENZİM UYGULAMA ODAMIZ VAR”
Hastalığın sadece kişiyi değil beraberinde başta yakınları olmak üzere çevresini de etkilediğine işaret eden Mungan, hastalıkla ilgili mutlaka farkındalığın artırılması, tüm hastaların erken tanı ve tedavi olanaklarına erişebilmeleri, çocukların evde enzim tedavisi alabilmesinin son derece önemli olduğunu belirtti. Mungan, ayrıca Çukurova Üniversite Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nin ilk olmayı başardığı enzim uygulama odasını ileriki zamanlarda daha büyük bir alana taşımayı amaçladıklarını ve bu şekilde hastaya daha iyi bir hizmeti vermeyi arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

APA BOZDOĞAN S, MUNGAN N, BOĞA İ, YAŞAR H, BÜYÜKKURT S, BİŞGİN A (). Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(1), 29 - /acusaglik Chicago BOZDOĞAN Sevcan Tuğ,MUNGAN Neslihan Önenli,BOĞA İbrahim,YAŞAR Hamit Mert,BÜYÜKKURT Selim,BİŞGİN ATIL Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, no.1 (): 29 - /acusaglik MLABOZDOĞAN Sevcan Tuğ,MUNGAN Neslihan Önenli,BOĞA İbrahim,YAŞAR Hamit Mert,BÜYÜKKURT Selim,BİŞGİN ATIL Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol, no.1, , ss - /acusaglik AMABOZDOĞAN S,MUNGAN N,BOĞA İ,YAŞAR H,BÜYÜKKURT S,BİŞGİN A Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. ; 12(1): 29 - /acusaglik VancouverBOZDOĞAN S,MUNGAN N,BOĞA İ,YAŞAR H,BÜYÜKKURT S,BİŞGİN A Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. ; 12(1): 29 - /acusaglik IEEEBOZDOĞAN S,MUNGAN N,BOĞA İ,YAŞAR H,BÜYÜKKURT S,BİŞGİN A "Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı." Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12, ss - 32, /acusaglik ISNAD BOZDOĞAN, Sevcan Tuğ vd. "Kalıtsal Metabolik Hastalıklarda Genetik Tanının Önemi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tanı Dağılımı". Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12/1 (), seafoodplus.info/acusaglik

Türkiye'de 7 milyon kişi nadir hastalıkla yaşıyor Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan: "Nadir hastalıkların yüzde 80'ini kalıtımsal metabolik hastalıklar oluşturuyor"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, dünya nüfusunun yüzde 68'inin, ülkemizde ise yaklaşık 7 milyon kişinin nadir hastalıkla yaşadığını söyledi.
Prof. Dr. Mungan, “Nadir Hastalıklar Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, Batı toplumuna oranla ülkemizde “nadir” olarak tanımlanan genetik hastalıkların daha sık görülmesinin nedeninin yoğun olarak yapılan akraba evlilikleri olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mungan, “Nadir hastalıklar; çoğu kompleks yapıya sahip, hayat kalitesini düşüren oldukça heterojen bir grubu içermektedir. Dünya nüfusunun yüzde 68'i, ülkemizde ise yaklaşık 7 milyon kişi bu hastalıkla yaşıyor. Nadir hastalıkların yaklaşık olarak yüzde 80’i metabolik ve genetik, yüzde 20’si ise çevresel kökenlidir. Nadir hastalıkların karakteristik özellikleri genellikle sistemik olmaları, yani çoğu organı aynı anda etkileyebilmeleridir” dedi.
Nadir hastalık örneklerini fenilketonüri, kistik fibrozis, kas hastalıkları, çeşitli depo hastalıkları, çeşitli enzim eksiklikleri, tekrarlayan ateş sendromları olarak sıralayan Prof. Dr. Mungan, bu hastalıkların hayatın her döneminde ortaya çıkabilmekle birlikte genellikle ilk bulguların çocukluk döneminde gözlendiğini, bu olguların yüzde 50'sinin 2 yaştan önce belirti vermeye başladığını ve 1 yaş öncesi çocuklarda ölümlerin 1/3'ünden, 15 yaş arasında yüzde 10'undan ve yaş arasında yüzde 12'sinden sorumlu olduğunu vurguladı.
Bugüne dek 78 bin nadir hastalık belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Mungan, yeterli ve özgün tanı metotları ve sonrasında uygun tedavi ve uygun tıbbi bakım ile bir grup hasta iyileşebildiğini, bir grup hastada kalıcı ve ilerleyici organ hasarların önlenebildiğini ve dolayısıyla çocuk ve ailenin, daha geniş kapsamda ise toplumun yaşam kalitesinin önemli ölçüde arttığını söyledi. Mungan, Ayrıca nadir hastalıkların çoğunda prenatal yani gebelik öncesi ve gebelikte tanı olanaklarının olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, Bu konuda mutlak devlet desteğine ihtiyaç olduğunu, nadir hastalıkların görülme sıklığını azaltabilmek için korunma ve prenatal tanı hizmetlerine ücretsiz ve kolay bir şekilde ulaşılabilmesinin sağlanması gerekliliğine dikkati çekti.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde seafoodplus.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir