bel fıtığı ameliyatı iyileşme süreci / Bel Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bel Fıtığı Ameliyatı Iyileşme Süreci

bel fıtığı ameliyatı iyileşme süreci

Bel fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Bel fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler? Bütün bunlara ek olarak bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer bunu da biliyor olmalısınız. Hemen okuyun ve hepsini öğrenin.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Nedir?

Ameliyat oldukça zorlu olsa bile iyileşme süresi biraz daha kısa sürecektir.

Diğer ameliyatlara kıyasla bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama bir ya da üç gün arasında değişir. Tabi ki bu süre içerisinde ağrılarınız geçecek ya da koşabilecek duruma geleceksiniz gibi algılamayın. Sadece ameliyat bölgesi iyileşmeye başlayacak ve dikkatli davrandığınızda günlük hayatınızı etkilemeyecek.

Ameliyat olduktan bir gün sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa ve her şey olması gerektiği gibi gerçekleştiyse, normal günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Ama yine de olası bir riskle karşılaşmamak adına üç gün boyunca istirahat etmelisiniz.

Buna ek olarak bel fıtığı ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı?

  • Bol sıvı tüketmek zorundasınız.
  • Sebze ve meyve ağırlıklı tüketim yapabilirsiniz
  • Yumuşak gıdalar tüketin
  • Çorba içebilirsiniz.

Bunları dikkate aldığınızda ve beslenmenize dikkat ettiğinizde daha hızlı iyileşebilirsiniz. Ayrıca bel fıtığı ameliyatı sonrası ağrı kaç gün sürer diye de merak ediyor olabilirsiniz. Ameliyat sonrası ağrılar, sizin hastalık derecenize göre farklılık gösterecektir. Eğer çok zorlu bir ameliyat geçirdiyseniz ağrılar 5- 6 ay kadar sürebilir. Ama çok zorlu değilse de iki ay içerisinde azalacak ve sonrasında da kaybolacaktır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmaz?

Tabi ki bel fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler konusuna devam ederken nelerden uzak durmanız gerektiğini de bilmelisiniz.

  • Özellikle ilk 6 saat boyunca hiçbir şey yememelisiniz ve içmemelisiniz.
  • Ameliyat sonrasında ilk bir ay araba kullanmamalısınız.
  • Kesinlikle ani hareketler yapmayın ve hızlı kalkmayın.
  • Otururken sürekli pozisyon değiştirmeye çalışın. Sabit kalmayın.
  • 60 gün içerisinde bel egzersizlerinden uzak durun. 60 günün sonunda egzersizlere başlayabilirsiniz.
  • Bel fıtığı ameliyatı sonrası banyo da yapmamalısınız. Yaranın hemen su görmemesi gerekiyor.
  • Ağır kaldırmayın. Uzun bir süre bu durumdan uzak durun.

Bunlara dikkat ederseniz ağrılarınız daha çabuk geçecektir ve daha hızlı iyileşeceksiniz.

Ameliyat Enfeksiyona Sebep Olur mu?

Bir başka merak edilen konu ise bel fıtığı ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü?

Aslında bu imkansız değildir ve özellikle fıtık ameliyatlarında da yama enfeksiyonu adı verilen enfeksiyonu kapma ihtimaliniz yüksek. Ama endişelenmeyin, böyle durumlarda hemen müdahale edilir ve enfeksiyonun geçmesi için tedaviye başlanır. Aynı zamanda pansumanların yanlış yapılmasından ya da düzenli tedavi yapılmamasından kaynaklı da enfeksiyonlar görülebilir.

Yine de bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci içerisinde her hareketiniz ve her ağrı son derece önemli. Ağrılar için her ne kadar ilaç verecek olsalar bile yine de sizin bu ilaçları doğru kullanmanız gerekiyor. Ekstra başka ilaç da almamalısınız. Vücudunuz için zararlı olabilir.

Buna ek olarak düzenli istirahat da büyük önem taşıyor. Yazının genelini dikkate aldığınızda ve uyguladığınızda iyileşme sürecinizin hızlandığını fark edeceksiniz. Çünkü sürecin tamamı bir arada ele alınmalı ve bu sebeple de dikkatli olunmalı.

Minimal invaziv yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatlarında küçük bir kesiden girilerek özel aletlerle fıtıklaşan disk tedavi edilir. Sadece küçük bir açıklıktan tüm ameliyat gerçekleştirildiği için kesinin yapıldığı lomber kaslar zarar görmez. Dolayısıyla bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi kısalır. Mikro cerrahide ameliyat sonrası ağrı geleneksel cerrahiye göre düşüktür. Kesi küçük olduğu için ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama riski düşüktür. Sırt bölgesindeki kaslar büyük ölçüde sağlam kaldığı, yara almadığı için kapsamlı bir rehabilitasyona ihtiyaç duyulmadan normal yaşantıya hızla dönülebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci vaka ve hasta bazında farklılık gösterebilir. Aşağıda genel bilgiler bulacaksınız. Özel durumunuza göre mutlaka ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Mikro cerrahi yöntemiyle yapılan bel fıtığı ameliyatı sonrası hastalarımızın bacağa vuran bel ağrısı genellikle ameliyattan hemen sonra iyileşir. Ameliyat sonrası nihai amaç sizi olabildiğince hızlı eski yaşamınıza döndürmektir. Anestezi etkisi geçtikten sonra, doktorunuzun tavsiye ettiği zamanda, genellikle ameliyattan 6-8 saat sonra önce yataktan kalkıp sandalyeye oturacak ya da banyoya, lavaboya kısa mesafelerde yürümeye başlayacaksınız. Eğer herhangi bir komplikasyon yoksa ameliyatın saatine göre aynı gün ya da ertesi gün taburcu olabilirsiniz. Eve gidebilmek için kontrollü olarak yürümeye başlamak gerekir. Hastanın genel sağlık durumu ve yaşı iyileşme ve taburcu olma süresini etkiler.

Ameliyat sonrası ne zaman işe dönebilirim?

Kişiye göre farklılık gösterse de genellikle mikro cerrahi ile yapılan bel fıtığı ameliyatından yaklaşık bir hafta sonra işe dönmeyi bekleyebilirsiniz. İşiniz bedeni çalışmaya dayalıysa bu süre biraz daha uzun olabilir.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası evde nelere dikkat etmeliyim?

Evde hareketlerinize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle ilk on gün otururken veya ayakta dururken önerilen duruş pozisyonunu muhafaza etmelisiniz. Ağır kaldırmaktan veya sık sık eğilmekten kaçınmalısınız. Ameliyattan sonra ilk hafta yavaş yavaş günden güne adım sayınızı arttırmanızı tavsiye ediyoruz. Yürüyüş vücudunuzdaki dolaşımı artırmaya yardımcı olacak ve iyileşme sürenizi kısaltacaktır. Aynı zamanda mevcut kaslarınızın muhafazasını sağlayacaktır.

İlk hafta yara bölgesinde enfeksiyon belirtileri olabilecek kızarıklık, şişme veya akıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İlk haftanın sonunda ameliyat yapan doktorunuza kontrol muayenesi için başvurmalısınız. Herhangi bir problem yoksa kontrolden sonra ya da durumunuza göre kontrolden birkaç gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Ameliyattan sonra ilk ay boyunca, aynı zamanda genel olarak tüm yaşantınız boyunca doğru oturuşun, kalkışın farkında olmalı, otururken, ayakta dururken, eğilirken omurganız için nötr pozisyonu korumaya çalışmalısınız.

Yaşınız ve genel sağlık durumunuza göre gerekliyse doktorunuz ameliyattan birkaç hafta sonra fizik tedaviye başlamanızı önerebilir.

Bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz. Sağlıklı günler.

Bel Fıtığının Tekrarlamaması İçin Alınması Gereken Önlemler

Çevremizde en sık duyduğumuz hastalıklardan biri olan bel fıtığı ile ilgili olarak hastalar en çok ameliyattan sonra rahatsızlığın tekrar edeceği endişesini duyuyorlar. Uygulanan cerrahi tekniğin yanı sıra; sigara kullanımı, yaş ve kilo gibi etkenler ameliyattan sonra bel fıtığının tekrarlamasına yol açabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmanları, tekrarlayan bel fıtığının nedenleri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Bel fıtığı yaşamınızı yeniden kısıtlayabilir

Bel fıtığının ameliyattan sonra tekrar etmesi olası bir durumdur. Ancak bu oran bugüne kadar yapılmış araştırmalarda bel fıtığı ameliyatı için kullanılan tüm yöntemlerde % 5-11 arasında değişmekle birlikte mikrocerrahi yönteminde tekrarlama olasılığı daha az olabilmektedir. Bel bölgesinde bulunan fıtıklaşmış bir disk boşaltıldığı zaman, geride daha dört adet sağlam disk kalır ve bu diskler görevlerini sürdürmektedir. Bunların zamanla bozulması, yeni bel fıtığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.  

Sigara kullanımı ameliyat başarısını düşürüyor

Bel fıtığı ameliyatlarından sonra da ameliyat yerinde yapışıklık yani granülasyon dokusu oluşmaktadır. Bu yapışıklık normalden fazla görülüyorsa bir kitle oluşturarak omuriliğe ve sinirlere baskı yapmaya başlamaktadır. Bel fıtığı yerine bu sefer oluşan granülasyon dokusunun baskısı söz konusudur. Yapışıklıkların oluşmasında uygulanan cerrahi yöntemin ve hastanın sigara kullanımının büyük etkisi vardır.

Bel fıtığının tekrarlamaması için yapılması gerekenler;

  • Bel fıtığının tekrarlanmasının engellenmesi için; hastanın ameliyat sonrası yaşamına daha fazla özen göstermesi ve ameliyat sonrası önerilere tam anlamıyla uyması gerekmektedir.
  • İlk günler belde bazen ağrı, yanma hissi ve batma gibi yakınmalar olabilir. Bu nedenle endişelenmeden yatarak dinlenilmelidir.
  • Eğer sigara içiliyorsa kesinlikle bırakılmalıdır. Sigaranın içindeki nikotin ve diğer kimyasal maddeler damarlarda daralmaya ve dolayısıyla ameliyat yerinde kanlanmanın azalması yolu ile yara iyileşmesinin yavaşlamasına neden olmaktadır.
  • İlk 2 haftalık sürede merdiven çıkmak gerekli ise basamakları birer birer, her basamakta bir ayağın yanına diğerini getirerek çıkılmalıdır.
  • Oturarak yemek yenebilir. Ancak yemek yemek için oturulduğunda sırt desteğinin olmasına özen gösterilmelidir.
  • Yatağınızın bel sağlığı için uygun bir yatak olmasına dikkat edilmelidir. Bundan sonraki yaşamda koltuk, kanepe gibi yerlerde yatılmamalıdır.
  • Yataktan kalkarken önce tam yan dönülmeli, daha sonra eller yardımıyla yandan destek alarak oturur pozisyona geçilmeli ve öyle kalkılmalıdır.
  • Alafranga tuvalet(klozet) kullanılmalıdır.
  • Uzun süreli aynı pozisyonda oturulmamalıdır. En azından her saat başı kalkıp 5 dakika süreyle gezilmelidir.
  • 10. günden itibaren dışarı çıkarak yürüyüşlere başlanılmalıdır.
  • Hastanın masa başı iş yaşamı varsa 1 ay sonra işe başlamalıdır. Daha ağır iş koşullarında çalışanlar 45 gün sonra işlerine dönebilirler.
  • İlk 45 gün ağırlık taşımamaya, sonrasında ise her iki el de toplam 5 kg`dan fazla ağırlık taşımamaya özen gösterilmelidir. Ağırlık kaldırılırken çömelerek ve olabildiğince bedene yakın olarak kaldırılmalıdır.
  • Kilo almamaya dikkat edilmeli, fazla kilo sorunu varsa diyet yapılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası ilk 1 ay araba kullanılmamalıdır. Sonrasında şehir içi kısa mesafelerde kullanabilir.
  • Bel egzersizlerine genellikle 60.günden sonra başlanabilir. Ancak başlamak için yine de doktor onayı alınması gerekmektedir.

Tekrarlayan bel fıtığı hemen ameliyat edilmeli mi?

Hastada tekrarlayan bel fıtığı düşünülüyorsa, ilaçlı MR çekimi yapılmalıdır. Böylece ameliyattan sonra tekrar şikayetleri başlayan hastaların, tekrarlayan bel fıtığı ya da yapışıklık sorunu olduğu anlaşılmaktadır. Tekrarlayan bel fıtığı şüphesiyle gelen hastaların değerlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü atılacak her yanlış adım bir başka adımı davet etmektedir. "Yapışıklık, ameliyat edildiği takdirde yeniden oluşmaz" diye bir kural yoktur çünkü vücut aynı granülasyon dokusunu oluşturabilmektedir. Böylece yapılan ikinci ameliyatın hiçbir faydası olmayabilir. Ancak fıtığı tekrarlamışsa, hastanın şikayetleri çoksa ve nörolojik bulgusu varsa ikinci kez ameliyat denenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası