kanal darlığı fizik tedavi / One moment, please...

Kanal Darlığı Fizik Tedavi

kanal darlığı fizik tedavi

Kanal Darlığı

Omurga Kanal Darlığı, bel ve boyunda görülen problemleri yoğun ağrı ve uyuşma hissine neden olmaktadır. İleri derecede kanal darlığı problemi ise güç kaybına yol açmaktadır. Omurilik çevresinde gelişen kanal darlığı probleminin tıp literatüründeki tanımı Lomber Spinal Stenoz'dur. Omurilik kemik ve bağ dokuları ile sarılmıştır. Bu dokuların kireçlenerek omuriliğe baskı oluşturması sonucunda açığa çıkan kanal darlığı problemi ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.  

Omurga Kanal Darlığı Nedir?

Omurga Kanal darlığı problemi omurilik çevresinde bulunan kemik ve bağ dokularının kireçlenmesi sebebi ile omuriliğe baskı oluşturması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kadınlar erkeklere oranla çok daha sık görülen kanal darlığı sonradan açığa çıkan bir problem olmakla birlikte doğumsal olarak omuriliğin geçtiği kanalın dar bir şekilde gelişmesi sonucunda da gelişebilmektedir. Omuriliğin sinirlere giden dokuların; kemik erimesi, yaşlanma ve kireçlenmesi sonucunda kanal darlığı oluşmaktadır.

Genellikle bel bölgesinde açığa çıkan kanal darlığı problemi ilerleyici özellik taşımaktadır. Bu nedenle tedavide geç kalınmamalıdır. Tıp literatüründe lomber spinal stenoz olarak da tanımlanan kanal darlığı probleminin tedavisi cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir.

Kanal darlığına karşı alınabilecek önlemler ise şu şekildedir;

  • Yaşam tarzının kemik ve kas dokusunun sağlığını koruyucu şekilde düzenlenmesi
  • Bel bölgesinin çarpma, düşme gibi kazalardan korunması
  • Egzersiz yapılması (özellikle yüzme)
  • Duruş bozukluklarının düzeltilmesi

Kanal darlığı probleminin açığa çıkardığı semptomlar bel fıtığı belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle alanında uzman ve tecrübeli bir doktora başvurulması; hem doğru tanı hem de nitelikli tedavi süreci yaşanması açısından büyük önem taşımaktadır. 

Kanal Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Kanal darlığı belirtileri; bacaklarda yoğun ağrı, yanma, karıncalanma ve yürüme güçlüğü gibi problemlerdir. Aynı zamanda hasta uzun süre yürüyememekte, öne doğru yürümeye başlamakta ve sürekli dinlenme ihtiyacı duymaktadır. Kanal darlığı boyun ve belde görülmektedir. Tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, yüzme ve doktor kontrolünde uygulanacak çeşitli egzersizler bulunmaktadır. İleri derece Omurga kanal darlığı problemlerinde hasta uyuşma ve ağrı hisleri sebebi ile uykusundan uyanıyorsa ayrıntılı bir tanı değerlendirme süreci sonrasında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüzde mikro cerrahi yöntemleri ile uygulana kanal darlığı ameliyatları mutlaka işin ehli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Omurilik ve sinirlere uygulanan baskıyı giderme amacıyla uygulanan ameliyat sürecinden sonra hasta egzersizleri aksatmamalı, omurgalarını düşme, çarpma ve darbe gibi travmalardan korumalıdır.

Kanal darlığının neden olduğu belirtileri yaşayan hastalar genellikle kronik ağrı yaşamakta ve bu ağrı nedeni ile duruşlarını yeniden düzenlemektedir. Ancak ileri derecede ağrı hissinin ve hareket kısıtlılığının önüne geçilebilmesi için mutlaka alanında tecrübeli bir uzmana başvurulması gerekmektedir. 

Kanal Darlığı Oluşum Süreci

Kanal darlığı problemi genellikle bel ağrısı şikayeti ile açığa çıkmaktadır. Bel fıtığı semptomları ile benzer semptomlar vermesi sebebi ile tanısı geç konulabilmektedir. Omurilik insanın dik durmasını sağlamaktadır. Omurlar arasında amortisör görevi üstlenen diskler ise birtakım nedenler ile deformasyona uğrayarak sinirlere baskı yapmaktadır. Bu durum ise kanal darlığı problemine neden olmaktadır. Kanal darlığı problemi yoğun bel ağrısı çekmektedir. Bu nedenle dik durmakta zorlanmakta ve pozisyonları gittikçe kamburlaşmaktadır. Omurgalar arasındaki bağların zamanla kireçlenmesi ve kalınlaşması sonucunda gelişen kanal darlığı probleminin önüne geçilmesi adına egzersiz programlarının aksatılmaması gerekmektedir. 

Kanal Darlığı Nedenleri Nelerdir? 

Kanal darlığı probleminin başlıca nedeni kemik ve kas dokunun zaman karşı direnememesi ve deformasyona uğramasıdır. Aynı zamanda birtakım sistemik hastalıklar ve ağır travmalar da kanal darlığı problemine neden olabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki; kanal darlığı ve bel fıtığı problemleri aynı değildir. Kanal darlığı problemi çok daha ciddi semptomlara neden olurken aynı zamanda tedavi süreci de bel fıtığı tedavisine oranla oldukça meşakkatlidir. Bel fıtığında bacaklara giden sinirler sıkışma yaşarken kanal darlığında tüm sinirlere sıkışma yaşamaktadır. 

Kanal Darlığı Tedavisi 

Kanal darlığı problemi genellikle ileri yaşlardaki kişilerde görülen bir problemdir. Hareket kısıtlığı ve yoğun ağrıya doğruya neden olan bu problemin tedavisinde öncelikle ağrı kontrolü sağlanmaktadır. Bunun için ilaç tedavisi ve destekleyici fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. 

Kanal darlığı tedavisinin başarısında hastanın yaşam tarzında  ve ev yaşamında birtakım değişiklere gitmesi de katkı sağlamaktadır. Kanal darlığı problemi yaşayan hastanın eğilmesi, eğilerek yerden bir şey alması, yukarı doğru sert bir şekilde uzanması sakıncalıdır. Bu nedenle ev eşyalarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. 

Kanal darlığı probleminde doğru teşhis ve nitelikli tedavi uygulanması hem hasta hem de doktor açısından oldukça konforlu bir süreç yaşanmasını sağlamaktadır. Günümüzde omurga hastalıklarının birçoğu gibi kanal darlığı problemi de mikro cerrahi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.  

Kanal Darlığı Ameliyatı

Kanal darlığı probleminin tedavisinde cerrahi dışı yöntemler fayda sağlamadığında ameliyat ile tedavi seçeneği uygulanmaktadır. İlaçla tedavi ya da fizik tedavi yöntemleri ile ağrı kontrolünün sağlanamadığı durumlarda uygulanan ameliyat sonucunda kanal darlığı semptomları ortadan kalkacak ve hasta yaklaşık 2 ay sonra günlük aktivitlerine tekrar dönebilecektir.

Kanal darlığı ameliyatında mikro cerrahi yöntemin uygulanması;

  • Ameliyat ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.
  • Kanama ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
  • Sinir hasarı yaşanma riski azalmaktadır.
  • Hastanın ameliyat sonrasında kısa sürede ayağa kalkmasını sağlamaktadır. 

Omurga Kanal darlığı ameliyatında tüm risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi adına doktor seçimine önem verilmelidir. 

Kanal Darlığı Sıkça Sorulan Sorular

1. Kanal Darlığında Ameliyat Gerekli midir?

Kanal darlığı probleminin tedavisinde öncelik ağrı kontrolünün sağlanması ve kireçlenen dokuların sağlıklı bir yapıya kavuşturularak hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Bu nedenle egzersiz ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bu uygulamalar yeterli olmadığında ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedir. 

2. Kanal Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Kanal darlığının belirtisi bel ağrısıdır. Ve bel ağrısı nedeni ile hareketlerinin kısıtlanmasıdır. 

3. Bel Fıtığı Kanal Darlığına Neden Olur mu?

Bel fıtığı problemi omurlar arasında bulunan disklerin deformasyon sonucunda omurlardan taşmasıdır. Kanal darlığı ise bu dokuların kireçlenmesi sonucunda açığa çıkmaktadır. 

4. Kanal Darlığı İçin Ameliyat Kesin Çözüm mü?

Kanal darlığı ameliyatı problemin giderilmesinde oldukça etkilidir. Ancak yaşam tarzının düzenlenmesi de kanal darlığı probleminden korunmak için faydalı olmaktadır. 

Omurilik Kanal Daralması (Spinal Stenoz)
Spinal stenoz (omurilik kanal daralması) nedir?

Omurilik kanal darlığı, bel ağrısı, yürüme güçlüğü ve her iki bacakta ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmalara neden olan bir hastalıktır.

Omurilik kanal darlığını daha iyi anlamak için omurganın yapısını bilmek gerekir. Omurga şu yapılardan oluşur:

  • Omur kemikleri – Omurgayı oluşturan kemik yapılar bel omurlarıdır. Birbiri üzerine binen, aralarında süspansiyon görevi gören yastıkçıkların (diskler) olduğu bu yapılar omurganın ana yapısını ve dizilimini oluştururlar. Her omurun ortasında omuriliğin geçtiği bir kanal vardır (omurilik kanalı ya da spinal kanal).
  • Omurilik ve sinirler – Omurilik, beyinden gelen sinyallerin tüm vücuda yayılmasını sağlayan bir otoban görevi yapar. Omurilik, omurga kemiklerinin arasında bulunun kanalda bulunur ve etrafı kemik yapılarla sarılmış şekilde ve koruma altındadır. Her omurun arasından sağlı sollu birer adet sinir kökü çıkar. Bu sinirler kollara, bacaklara ve iç organlara giderek beyinden gelen sinyaller doğrultusunda işlevlerini yerine getirir. Bacaklara giden sinirler, bel bölgesi omurlarının arasından çıktığından, bel fıtıklarının ağrıları bacakta hissedilmektedir.
  • Kaslar, tendonlar ve bağ dokuları – Kaslar, tendonlar ve omurganın etrafındaki bağ dokuları, omurganın etrafında yerleşmiş, yumuşak dokular olup, omurgaya destek olan yapılardır.
  • Disk – Omurlar arasında süspansiyon görevi gören yastıkçıklardır. Disk yapı itibarıyla dış tarafında sert bağ dokusundan oluşurken, ortada yumuşak jelimsi bir yapı barındırır.

Omurilik kanal darlığı, omurganın ortasında, omuriliğin içine yerleştiği kanalın daralması durumudur. Bu daralma omurganın dejenerasyonu (bozulması), eklem iltihabı (artrit) veya travma gibi birçok neden omurilik kanal daralmasına neden olabilir.

Omurga kemikleri, dejenerasyon ve yaşlanma ile birlikte anormal kemik çıkıntılar oluştururlar. Bu kemik büyümesi sinirleri ve omurilik kanalını sıkıştırır. Bunun yanında omurilik ve omurga etrafındaki bağ dokuları (ligamanlar), kaslar ve disk yapıları da bu daralmaya katkı sağlarlar. 

Bu makalede bel bölgesinde meydana gelen omurilik kanal darlığından bahsedilmektedir. Bel bölgesi haricinde, boyun ve sırt omurlarını içine alan bölgelerde de omurilik kanal daralması meydana gelebilir.

Omurilik kanal darlığının bulguları nelerdir?

Omurilik kanal darlığı her zaman bir bulguya veya şikâyete neden olmaz. Birçok kişi ciddi kanal darlıklarına rağmen tamamen normal olabilir. Hastalık bulgu vermeye başladığı zaman, en sık şikâyet bel ağrısı ve eşlik eden her iki bacakta karıncalanma ve uyuşmadır. Genellikle her iki bacak da etkilenmekteyse de sıklıkla bir bacak diğerinden daha kötüdür. Çok ciddi düzeydeki omurilik kanal darlıkları mesane ve barsak kontrollerini bozabilir, idrar ve dışkı kaçırma gibi şikâyetlere neden olabilir.

Omurilik kanal darlığına bağlı bulgular kişiler ayakta dik durukken ve yürürken daha şiddetli hale gelir. Bu bulgular oturmakla ve öne eğilmekle azalır.

Omurilik kanal darlığı tanısı nasıl konur?

Omurganız ile ilgili rahatsızlıkların tanısında röntgen, tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemlere başvurulur. Bu görüntüleme yöntemleri ile kemik yapıların ve omurga ile omurilik dokularının ayrıntılı görüntülemesi yapılır.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Aşağıdakilerden herhangi birisi varsa doktora başvurun:

  • Herhangi bir pozisyonda rahatlamayan bel ve/veya bacak ağrıları
  • İdrar ve dışkı kontrolünde bozulma (kaçırma ya da yapmakta zorlanma gibi)
  • Bacaklarda uyuşma ve/veya kuvvet kaybı
  • Ayak bileğinizi yukarıya kaldıramama (düşük ayak)
  • Ateş, kilo kaybı ve gece terlemesinin eşlik ettiği bel ağrılarının varlığında

Omurilik kanal darlığı nasıl tedavi edilir?

Omurilik kanal darlığı olan hastaların çok küçük bir kısmı cerrahi tedaviye ihtiyaç duyar. Hastalık cerrahi ihtiyacı olacak kadar kötüleşmeden önce şu tedaviler denenmelidir:

  • Ağrı kesiciler
  • Kas gevşeticiler
  • Enjeksiyon tedavileri
  • Fizik tedavi ve egzersiz programları
  • Kiropraktis, manuel terapi ve masajlar gibi omurga tedavileri
  • Akupunktur

Ameliyat ihtiyacım olup olmadığını nasıl anlayacağım?

Bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına muayene olduktan sonra, yapılan nörolojik muayeneniz ve görüntüleme bulgularınız ışığında cerrahınız size ameliyat ihtiyacınız olup olmadığını bildirecektir. Ameliyat hastalığa bağlı birçok bulgunun iyileşmesinde işe yarar, ancak nadir durumlarda ameliyat ihtiyacı olur. Birçok hasta cerrahi-dışı tedavi yöntemleri ile bulgu ve şikâyetlerinden kurtulur.

Omurilik kanal darlığına yönelik yapılan cerrahilerde, omuriliği ve sinir köklerini sıkıştıran bağ dokuları ve kemik yapıları çıkartılır. Bazı durumlarda, bu cerrahiye omurgayı sabit hale getirmek için (füzyon) vidaların kullanılması eklenebilir. Özellikle iki omurganın birbiri üzerine kaydığı, bel kayması (spondilolistezis) eşlik ettiği durumlarda füzyon ameliyatları elzemdir. Vidalar ile yapılan bu tür ameliyatların riskleri daha fazla olup, nekahet süreleri daha uzundur.

Kendimi daha iyi hissetmek için kendim neler yapmalıyım?

 Kendinizi daha iyi hissetmek için yapmanız gereken en önemli şey olabildiğince aktif olarak yaşamınıza devam etmektir. Şiddetli ağrınız bile olsa yatakta uzun süre vakit geçirmeyin.

Yaygın olarak bilinen bir yanlış, bel hastalıklarının tedavisinde istirahatin önemli olduğudur. Bilinenin aksine uzun süreli yatak istirahatleri bel problemlerini daha fazla arttırır. Uzun süreli yatak istirahatleri ile bel daha katı ve güçsüz hale gelir.

Özellikle yapmaktan keyif aldığınız fiziksel aktivitelere yönelin. Özellikle uzun süre aktif bir hayat sürmediyseniz önce kısa aralıklarla ve hafif aktivitelerde bulunun. Bu aktiviteleri zamanla, ufak ufak arttırın.

Daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Dar Kanal (Bel Veya Boyunda Kireçlenme) Nedir?

Omurganın içinden omurilik ve kök diye adlandırılan geniş sinirler geçer. Değişik nedenlere bağlı olarak omuriliğin veya köklerin geçtiği omurilik kanalının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan sinir sıkışması dar kanal olarak adlandırılır. Omurlardaki darlığa tıbbi adlandırmada spondilozis denir. Halk arasında sıklıkla “kireçlenme” olarak bilinir.

Dar Kanal Omurganın Hangi Seviyesinde Görülür?

Dar kanal çoğunlukla bel (lomber) daha za sıklıkta boyun (servikal) ve nadiren de sırt (torakal) omurlarda görülür.

Dar Kanalın Nedeni Nedir?

Belde dar kanal Yapısal olabilir veya omurlardaki kaymaya bağlı (bel kayması), veya omurga eklemlerindeki kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Boyunda dar kanal Omurlardaki yapısal darlığa bağlı veya omurga eklemlerindeki kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bel Kayması (Spondilolistezıs) Nedir?

Bel kayması bel omurlarının normal diziliminde görülen kaymadır. Bu kaymaya bağlı olarak sinirler sıkışır.

Bel Dar Kanal (Lomber Dar Kanal) Hastasının Yakınması Nedir?

Yakınmalar genellikle uzun süre ayakta kalmakla veya yol yürümekle ortaya çıkan bel ve/veya bacak ağrısı şeklindedir. Bazı hastalarda ayaklarda uyuşukluk ve his kusurları, ağrıya eşlik eder. İlerlemiş olgularda bacaklarda güç kaybı ve felç görülebilir. Hastalar belli bir mesafe yürüdükten veya bir süre ayakta kaldıktan sonra yakınmaları ortaya çıkar; bir süre dinlenmekle yakınmalar azalır. Örneğin darlığın şiddetine göre 300-500 m yol yürüyünce bacaklarda ağrı ve uyuşma gibi yakınmalar ortaya çıkar bir süre durmak veya oturmakla yakınmalar geçer ve ardından tekrar yürümeye devam edilebilir. Bu hastaların yakınma öyküleri incelendiğinde yakınmaların yıllardır değişik şiddetlerde sürdüğü; kişinin zaman zaman belinde tutulma vs yakınmalar ile yatak istirahatı yaptığı veya değişik tedavi yöntemlerine başvurduğu görülür. Bu hastalarda zaman zaman yakınmalar tam olarak düzelir ancak bir süre sonra özellikle zorlanma sonrası tekrarlar Hastalar yakınmaların son zamanlarda kısa sürelerle düzeldiği veya tam düzelemediğini ifade ederler. Başlangıçta bel tutulması olarak değerlendirilen hastalık zamanla sık tekrarlamaları ve yeterli rahatlama olmadığı için ileri tetkiklerle incelenme gereksinimi gösterir. Hastalık özellikle başlangıç döneminde yaşam kalitesini etkilerken ileri dönemlerde hastayı yatağa bağımlı hale getirdiği için aktif tedavi gereksinimi ortaya çıkar.

Kanal Darlığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı tedavisinde olduğu gibi ağrıya yol açan hareketlerin kısıtlanması önerilir. Örneğin bele yüklenerek veya eğilerek yapılan işler ve ağır kaldırmadan kaçınmak gerekir. Bele sıcak uygulama da ağrıları hafifletmek için kullanılabilir. Bu tür önlemler yeteri i olmadığı zaman fizik tedavi ve kaplıca gibi yöntemlere başvurulabilir. Kişi bu yöntemler ile rahatladığı sürece bel kaslarını güçlendirici egzersizler ve germe egzersizleri ile tedavi desteklenir.

Hangi Hastalar Ameliyat Edilir?

Egzersiz, fizik tedavi vs. gibi yöntemlerle yakınmaları geçmeyen, Yaşam kalitesi ağrılar nedeniyle bozulan, Bacaklarda güçsüzlük gelişen veya idrar kaçırma yakınması ortaya çıkan hastalarda çözüm için cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nedir?

Kanal darlığı saptanan hastalarda başvurulması gereken yöntem ameliyat ile omurganın daralmış olan kısmının genişletilmesidir. Ameliyatta hedef tercihan mikroskop ile sinirlerin rahatlatılmasıdır, Bu işlemin ardından omura takılan vidalar ile desteklenmesi gereklidir. Bel omurlarında kayma olan hastalarda da benzer bir cerrahi girişim uygulanır. Bu hastalarda eğer kanal darlığı olmaksızın sadece kayma saptandı ise kanal genişletme işlemine başvurmadan sadece omurgayı sabitlemek amaçlı vida takılması yeterli olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır