muhtelif imar ne demek / İmar Nedir ve İmar Durumu Nasıl Sorgulanır? — Prefabrik Ev Fiyatları

Muhtelif Imar Ne Demek

muhtelif imar ne demek

Kimi tapuların üzerinde "muhtelif" yazıyor. Peki, muhtelif tapu nedir? Muhtelif tapu, muhtelif vasıftaki taşınmazların tapusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu; tarla, ham toprak, bağ, bahçe vs. gibi çeşitliliği olan taşınmazların tapusu oluyor.

İçindekiler

Emlak muhtelif ne demek?

Tapusunda arsa bilgisi bulunmayan bağ, bahçe, tarla gibi taşınmazlar muhtelif olarak nitelendirilir ve belediyelerin imar uygulamaları dışında yer alır. İmar uygulamalarında yapılacak düzenleme ile bu alanlar arsaya dönüştürülerek yapılaşmaya uygun hale getirilir.

Imar durumu muhtelif olan yere ev yapılır mı?

Cevap: Yapamazsınız. Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapamazsınız. Yapsanız da kaçak olur.

Arazi tapu nedir?

Bir arsa veya inşaatı tamamlanan bir taşınmazın bağımsız bölümlerinin mülk sahiplerini gösteren resmi belge tapu veya tapu senedi olarak isimlendiriliyor. Tapu senetleri, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilir ve doğru olmadığı ispatlanıncaya kadar da geçerli kabul edilir.

Nitelikli arsa ne demek?

Özellikle niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri yapılmış ve imar uygulamasına açık bir arazi anlamına gelir. En sağlıklısı budur. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil demektir.

Zilliyetli ne demek?

Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.

Imar durumu bağ bahçe ne demek?

Adı üzerinde tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamaz. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilirler.

Tapu muhtelif ne demek?

Muhtelif tapu, muhtelif vasıftaki taşınmazların tapusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu; tarla, ham toprak, bağ, bahçe vs. gibi çeşitliliği olan taşınmazların tapusu oluyor.

İmar Durumu Nedir?

Haberin Devamı

Belediye sınırları içinde yer alan arsalara ilişkin imar durumu bilgileri, belediyelerin e-imar uygulamaları ile sorgulanabilir. Mahalle, sokak, kapı no gibi adres beyanına göre sorgu yapılabileceği gibi ada/ parsel numarasına bilgilerine göre de imar durumu bilgisine ulaşılabilir. Online sorgulamalardan edinilecek imar durumu bilgisi sadece bilgilendirme amaçlı olup, sorgulama ekranından döküm alınmak suretiyle elde edilen belgeler, imar durumu belgesi yerine kullanılamamaktadır.

İmar durumu muhtelif

Muhtelif kavramı tapulardaki gayrimenkulün çeşitliliğini belirtmek üzere kullanılır. Taşınmaz bir varlığın tapusunda, taşınmazın arsa, tarla, bahçe gibi niteliği, ebatları ve sahibi gibi bir takım bilgiler bulunur. Tapusunda arsa bilgisi bulunmayan bağ, bahçe, tarla gibi taşınmazlar muhtelif olarak nitelendirilir ve belediyelerin imar uygulamaları dışında yer alır. İmar uygulamalarında yapılacak düzenleme ile bu alanlar arsaya dönüştürülerek yapılaşmaya uygun hale getirilir.

İmar Nedir ve İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?

İnşaat sektöründekiler ile bir arsa almayı planlayanlar veya mevcut arsasının durumunu merak edenler için imar kavramı büyük bir önem taşıyor. Ancak birçok kişi imar nedir, imar planı ne anlama gelmektedir, imar durumu nasıl sorgulanır sorularının yanıtını verebilecek kadar bilinçli değildir.

İhtiyaç olmadığı müddetçe bu gibi sorular hakkında bilgi sahibi olmak herkes için tabii ki gerekli olmayabilir. Fakat yerleşim yeri ile ilgili bazı resmi konularda imar durumunu öğrenmek zorunlu hale geleceğinden zihninizdeki soru işaretlerini doğru kaynaklar aracılığıyla gidermeniz yararınıza olacaktır.

Bu doğrultuda, prefabrik ve konteyner yapı sektörünün lider markalarından Villa Yapı’nın derlediği bilgileri inceleyerek siz de imar konusunda bilinçlenebilirsiniz. İşte imar hakkında bilmenizde fayda olan tüm detaylar...

İmar Nedir?

imar durumunu gösteren belgeler üzerinde duran model ev

Sözlük anlamında baktığımızda imar nedir sorusunun yanıtının bir yerin barındırlaşması, yani bayındır hale gelmesi olduğunu görmekteyiz. Peki bu ne anlama geliyor? Bir yerin insanların yaşaması için uygun hale getirilmesi şeklinde açıklayabileceğimiz bu kavramı bayındırlaşma, imar etme, yapılaşma veya bir diğer ifadeyle şehirleşme olarak da niteleyebilmek mümkün.

Buradan yola çıkıldığında bir yeri yaşamaya hazırlamak için birtakım belli başlı kuralları izlemek gerektiği sonucuna varabilirsiniz. Ülkemizde çerçevesi kanunlarla belirlenen imar etme şartları, yapılaşmayı kontrol altına almayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan kanunlar ve mevzuatlar gereğince şehirleşme süreçleri yönetilmekte ve imar edilecek yerlerin belli standartları taşıyıp taşımadığı kontrollü bir şekilde izlenmektedir.

Bir yerin imarlı olması, oradaki yapılaşmanın mevcut şartlara ve fonksiyonlara uygun olarak yapılabileceğine dair onaylı olduğu anlamına gelmektedir. İmar edilecek onayları yerlerin yapılaşma süreci ise imar planları aracılığıyla yürütülmektedir. İmar planının ne anlama geldiğini ise aşağıdaki başlıkta inceleyebilirsiniz.

İmar Planı Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere imar planı, yaşama uygun hale getirilecek yerdeki yapılaşmanın çevre, fen ve sağlık şartlarına uygunluğunu sağlama amacıyla düzenlenen belgedir. Buna göre imar edilecek yer hakkında detaylı bilgiler içeren bu belge, yol gösterici bir harita niteliği taşımaktadır.

üzerinde inşaatla ilgili malzemelerden kask, gönye, metre gibi detayların göründüğü masa

Nüfusu 10 bini geçen yerleşim birimlerinde imar planı düzenlenmesinin zorunlu olduğu bilgisini de paylaşmadan geçmeyelim. Ancak nüfusu bu rakamın altında olduğu halde il merkezi olan ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca imar planına ihtiyaç duyulabileceği tespit edilen belediyelerin de imar planı yaptırmakla yükümlü olabileceği detayını da vermiş olalım.

İmarsız arsalarda yapılaşma hakkında detaylı bilgi için İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

İmar planları, hiyerarşik olarak 4 farklı türe ayrılmıştır. Buna göre imar planı çeşitleri ile ilgili bilgiyi aşağıda bulabilmeniz mümkün:

Mekansal Strateji Planı: Bu imar planları ülke-bölge planı olarak da adlandırılır ve ülke genelinde 1/250.000 - 1/500.000 veya daha büyük ölçekli haritalar üzerinde yapılır.

Çevre Düzeni Planı: Çevre düzeni planı, 1/25.000 - 1/100.000 ölçekli olup en az bir il veya havzayı kapsayacak şekilde şematik olarak yapılan bir plandır.

Nazım İmar Planı: Bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olacak biçimde hazırlanacak nazım imar planı, genellikle 1/5000 ölçekli çizilir. Gelecekte olması muhtemel nüfus yoğunluğunu, yapı yoğunluğunu ve ulaşım sistemleri gibi konuları incelemek üzere düzenlenen detaylı raporlarla desteklenen planlardır.

Uygulama İmar Planı: Nazım imar planına uygun olacak biçimde 1/1000 ölçekte hazırlanır. Uygulama imar planlarında haritalar üzerine kadastral durumlar işlenir, uygulama etaplarının yapı adaları, yapılaşma düzeni gibi ayrıntılar gösterilir.

İmar Durumu Nasıl Öğrenilir?

İmar parselinin kullanım şekli ve özellikleri hakkında bilgiler içeren belgeye imar durumu belgesi adı verilir. Bu belge ile imar uygulaması yapılan yerin adalarını, bunların yoğunluğunu ve düzenini görebilmek mümkündür. Peki imar durumunu sorgulamaya neden ihtiyaç duyasınız?

Herhangi bir nedenle arsa satın almayı düşündüğünüz noktada ilk aklınıza gelmesi gereken şey, söz konusu arsanın imar durumu olmalıdır. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi imar durumu, arsanın üzerinde yapılaşma koşullarını gösterir. Dolayısıyla yatırım yapacağınız ya da üzerinde bir yapı inşa edeceğiniz arsanın imar durumunu kontrol etmeniz büyük önem taşımaktadır.

ekranından 3 boyutlu yapıların yükseldiği bir tablet tutan insan eli

Diğer yandan arsa üzerinde inşaat süreci başlatabilmek için de imar durumu belgesi almak gerekmektedir. Yapının özelliklerini gösteren bu belge olmadan inşaata başlamak mümkün olmayacaktır.

İnşaata başlamak için gerekli olan bir diğer izin belgesi yapı ruhsatı hakkında bilgi sahibi olmak için ise Yapı Ruhsatı Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

İmar durumunu öğrenmek için ise arsanın bağlı olduğu belediyenin imar ve şehircilik birimine başvurarak imar durumu belgesi edinebilirsiniz. Başvuru sırasında sizden dilekçe, nüfus cüzdanı, tapu aslı ve çap aslı gibi evraklar isteneceği bilgisini de vermiş olalım.

Öte yandan artık günümüzde belediyeler de dahil olmak üzere pek çok kamu kuruluşunun internet üzerinden de hizmet vermeye başladığını göz önünde bulundurduğumuzda imar durumunu online olarak sorgulamanın mümkün olacağı sonucunu çıkarabiliriz. Buna göre arsanın bağlı olduğu belediyenin resmi web sayfası üzerinden de imar durumunu sorgulayabilirsiniz.

İmar Durumu Muhtelif Ne Demek?

İmar nedir, imar durumu nasıl sorgulanır gibi soruların yanıtlarını bulduk. Ancak yapıların imar edilmesi söz konusu olduğunda karşılaşabileceğiniz bir diğer kavram olan imar durumu muhtelif hakkında da sizi bilgilendirmek isteriz.

Tapudaki gayrimenkulün çeşitliliğini belirtmek için kullanılan imar durumu muhtelif ifadesi, taşınmaz varlığın tapusunda arsa bilgisi bulunmadığında söz konusu olur. Yani eğer tapusunda arsa bilgisi yoksa gayrimenkulün tarla, bahçe, bağ gibi muhtelif olabileceği ifade edilir.

Taşınmaz varlığınızın imar durumu muhtelifse bu durumda tapuda bilgisi verilen alanın belediyelerin imar uygulamalarının dışında kaldığı sonucunu çıkarabilirsiniz. İmar durumu muhtelif olan bir alan ise imar uygulamalarında yapılacak bir düzenleme aracılığıyla daha sonradan arsaya dönüştürülüp yapılaşmaya uygun hale getirilebilir.

Yorum Yap

 Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge olarak

ifade ediliyor.
Tapu üzerinde taşınmazın türü ve büyüklüğü gibi bilgilere de yer veriliyor. 
Örneğin arsa, arazi, bina gibi belirtmelerle taşınmazın cinsi belirtilmiş oluyor. Kimi tapuların üzerinde "muhtelif" yazıyor. Peki, muhtelif tapu nedir?
Muhtelif tapu, muhtelif vasıftaki taşınmazların tapusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu; tarla, ham toprak, bağ, bahçe vs. gibi çeşitliliği olan taşınmazların tapusu oluyor.
Muhtelif vasıftaki taşınmazların imar uygulaması sonucu ‘arsa’ vasfı ile tapuya tescil edilmeleri işleminin resen yapılan bir işlem olması nedeniyle harca tabi tutulmaması gerekiyor.

MÜŞTEREK ARSA NEDİR?

Müşterek tapu, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olduklarını gösteren tapuya deniyor.
Söz konusu müşterek mülkiyet; bir malın birden fazla kişiye bağışlanması ve vasiyet edilmesinden yada mirasçıların kalan miras mal için iştirak halinde sözleşme yapmasından doğuyor. 
Müşterek mülkiyete konu olan malların yönetimine, gelir ve giderlerine paydaşlar, payları oranında katılırlar. Paydaşların payı sözleşme ile belirli değilse birbirine eşit sayılıyor. 
Müşterek arsada paydaşlardan her biri, kendi payı üzerinde tasarrufta bulunabiliyor, payını satabiliyor, bağışlayabiliyor, rehnedebiliyor ve satış vaadinde bulunabiliyor. 
Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor. 
Müşterek mülkiyet, paydaşlardan biri veya birkaçı için rızai temlik, cebri icra yoluyla satış ve terk ile; bütün paydaşlar için ise müşterek malın yok olması, temliki, kamulaştırılması, cebri icra ile satışı, rızai veya mahkeme kararı ile taksimi suretiyle sona erebiliyor.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI
YASEMİN ÖZDOĞRU

EXPERNET GAYRİMENKUL'ÜN KATKILARIYLA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası