maglev treni ilk hangi ülkede kullanılmıştır / Çin, saatte km hıza ulaşan 'dünyanın en hızlı' maglev trenini tanıttı | Euronews

Maglev Treni Ilk Hangi Ülkede Kullanılmıştır

maglev treni ilk hangi ülkede kullanılmıştır

Maglev treni nedir

Maglev treni nedir

Magnetic Levitation kelimesinden gelen Maglev treni uzun adıyla manyetik levitasyon treni olarak tanımlanır. Temel çalışma prensibi manyetik kaldırma kuvveti kullanılarak tren havada tutularak yüksek hızlara çıkmaktadır. Raylarla herhangi bir sürtünme olmadığı için Maglev treni km'lik hızlara kadar ulaşabilmektedir.

MAGLEV TRENİ NASIL ÇALIŞIR

Yüksek hızlara çıkabilen Maglev treninin hareketi elektromıknatıslar sayesinde yapılır. EDS (Electrodynamic Suspension) teknolojisi kullanılan raylar ve trende, motoru oluşturan dıştaki sabit kısım ve içteki dönen kısım dairesel şekilde iç içe olduklar için dönme hareketi üretirler.

Maglev treni nedir

Sürtünmesiz bir şekilde çalışan EDS teknolojisine sahip trenlerde, raylarda bulunan elektromıknatısların kutupları treni hareket ettirecek şekilde değiştirilir. Bu değişim sayesinde ise Maglev treni yüksek hızlara çıkabilmektedir. Hassas sistemler tarafından yapılan bu değişim treni saate km'lik hızlara ulaştırabilmektedir.

SÜPER HIZLI TREN: MAGLEV

Saatte km'lik hızlara çıkan Maglev trenini kontrol etmek için çok hassas sistemlere ihtiyaç duyulur. Almanya, ABD, Japonya, Güney Kore duyarlı sistemlerle kontrol edilen bu trenin üzerine çalışmalarını hala sürdürmektedir.

Maglev treni nedir

Japonya'da yılında Central Japan Railway adlı şirketin yaptığıdeneyde Maglev treni saate km'lik hıza çıktı. Bu denemeyle şirket dünya rekorunu kırdı.

Süper hızlı tren Maglev km hıza ulaştı VİDEO

Hala çalışma aşamasında olan Maglev treninin günlük yaşamda kullanılan ilk örneği, Çin'in Şangay kentinde hizmet vermektedir. 30 km'lik bir güzergahta çalışan tren, bu mesafesi 7 dakika alabiliyor.

Maglev treni nedir

MAGLEV İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Normal trenlere nazaran daha hızlı ve daha ucuz olan Maglev trenleri çok duyarlı sistemlerle çalıştığı için şu anki teknoloji bu trenlerin günlük yaşamda kullanılması için yeterli değildir. Üzerinde çalışmalar ise hala devam etmektedir. Ayrıca normal ray sistemlerinden farklı bir manyetik sisteme sahip bu trenler de yerleşim merkezi ile arasına özel hatlar döşenmesi gerekmektedir bu da maliyeti bir hayli artırmaktadır.

AlmanyaJaponyaABDÇintren

Google News ile Takip Et
Manyetik Raylı Tren Nedir? Maglev Treni Kim İcat Etti? Maglev Treni Ne Kadar Hızlı Gider?

Manyetik levitasyon treni (maglev) “MAGLEV” sözcüğü İngilizce “magnetic levitation” sözcüklerinin kısaltılmasıyla elde edilmiş, yani “manyetik olarak havada tutma, yükseltme” anlamına geliyor.

Maglev tren teknolojisi, büyük ölçüde geliştirilme aşamasında olduğu için henüz yaygın olarak kullanılmaya başlanmadı. Şu an Almanya ve Japonya, maglev tren teknolojileri üzerinde çalışıyor. Maglev trenlerin günlük yaşamdaki ilk örneği, Çin’in Şangay kentinde kullanılmaya başlandı. 30 km’lik bir hat üzerinde çalışan tren, bu mesafeyi 7 dakika 20 saniyede geçebiliyor.

Maglev kavramı, aslında günlük hayatta çok uzak olmadığımız bir kavram. Bildiğimiz gibi, iki mıknatısın eş kutupları birbirini iter. Alt alta uygun şekilde konulmuş iki mıknatıstan biri manyetik itme kuvvetlerinin etkisiyle diğerinin üzerinde hiçbir şeye değmeden havada durabilir.

Manyetik Tren Nasıl Çalışır?

Maglev trenler de temelde bu ilkeyle çalışırlar. Maglev trenlerin altında mıknatıslar bulunur. Aynı zamanda maglev trenler için özel olarak üretilmiş tren raylarında da elektromıknatıslar bulunur. Elektromıknatıs, bir telin üzerinden elektrik akımı geçmesiyle oluşturulan manyetik alana sahip mıknatıstır. Tellerden akım geçmediğinde manyetik etki de ortadan kaybolur ya da akımın yönü kontrol edilerek mıknatısın kutupları değiştirilebilir. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 mm’lik bir yükseklikte ilerler. Raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur. Trenin şekli de havayla sürtünmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanır.

Maglev trenler, normal trenlere oranla daha hızlı ve ucuz olmalarına karşın, çok güçlü elektromıknatıslar ve çok duyarlı kontrol sistemleri gerektiriyor ve şu anki teknoloji, bu trenlerin yaygın kullanımına izin verecek kadar gelişmiş değil. Maglev trenlerin önündeki diğer büyük engelse, normal tren raylarında çalışamıyor olmaları. (Bu konuda çalışmalar var normal tren raylarının ortasına yapılan bir sistem ile Maglev ve normal tren aynı rayları kullanılması planlanıyor.) Bu trenler için yerleşim merkezleri arasında özel hatlar döşenmesi gerekiyor ve bunun maliyeti de hayli yüksek. Fakat geçen zamanla birlikte gelişen teknoloji, maglev trenlerin avantajlarını artırdıkça bu maliyet göze alınabilir. Gelecekte bu tür trenler, özellikle ülke içi yolcu taşımacılığında havayolu taşımacılığının yerini alabilir.

Maglev Treni Kim İcat Etti?

Manyetik Levitasyon treni olarak bilinen Maglev, ilk kez Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nda keşfedildi. Brookhaven Laboratuvarı’ndan James Powell ve Gordon Danby, manyetik levitasyon treninin ilk patentini ’lı yıllarda aldılar. Powell bu fikri ilk kez, trafikte beklediği bir gün, geleneksel trenden ve arabalardan daha iyi bir ulaşım aracı olması gerektiğinden yola çıkarak buldu. Süper-iletken mıknatıslar kullanarak bir treni havaya kaldırabileceğini düşündü. Süper-iletken mıknatıslar, manyetik alanın gücünü arttırmak kaidesiyle, aşırı derecede düşük sıcaklıklara kadar soğutulan elektro mıknatıslardır.

İlk ticari yüksek hızlı süper iletken Maglev treni yılında Şanghay’da açıldı.

Maglev Treni Saatte Kaç Kilometre Gider?

New Mexico Eyaleti&#;ndeki Holloman Hava Kuvvetleri Üssü&#;nde gerçekleştirilen denemede saatte yaklaşık km gidebilen tren, iki gün sonraki denemede yaklaşık km/sa hıza ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

Günceleme: 24/04/

Benzer Yazılar

  • Bilgisayarı Kim Buldu? Bilgisayar İlk Olarak Ne Zaman, Nasıl İcat Edilmiştir? Bilgisayarın Tarihçesi
  • Bugün Gelinim Mutfakta bilezikleri kim kazandı, hangi gelin? 17 Mart Gelinim Mutfakta kim elendi, kim birinci oldu?
  • Survivor'da kim elendi? İstanbul'a ve eden isim kim? 8 Haziran Ertuğ mu elendi? Survivor son bölümde kim gitti?
  • Manyetik raylı trende kilometre hızla yolculuk
  • Çin Manyetik Raylı Tren Sisteminin İlk Hız Kovanı Testlerini Yaptı
  • İçişleri Bakanı Efkan Ala : YHT Karsa kadar gider
  • Araç Klima Gazı Ne Kadar Gider? Araç Klima Gazı Dolumu Nasıl Yapılır?
  • Çin, Kilometre Hıza Ulaşacak Yüksek Hızlı Manyetik Tren Sistemi Kuracak
  • Tarihte Bugün: Chester Carlson Fotokopiyi İcat Etti
  • Çin, Nadir Element Kullanılan İlk Manyetik Raylı Demiryolu İnşaatını Tamamladı
  • Wi-Fi Nedir? Wi-Fi Ne Zaman İcat Edildi? Wi-Fi Nasıl Çalışır?
  • Çin'in yeni nesil manyetik treni yakında piyasada
  • Survivor kim elendi? 16 Mart Survivor Adaya kim veda etti? Survivor SMS oy sıralaması
  • Nükhet Işıkoğlu: Sirkeciden Tren Gider
  • Çin, saatte kilometreye ulaşabilen manyetik tren geliştiriyor
  • 5G İle Çalışan Sürücüsüz Maglev Hızlı Treni Seyahate Çıkmaya Hazır
  • Haydarpaşa ile Sirkeci gitti-gider
  • Tarihte Bugün: Edison Pikapı İcat Ettiğini Duyurdu
  • Tarihte Bugün: Lumiere Kardeşler, Sinema Makinasını İcat Ettiler
  • Tarihte Bugün: Yara Bandı, Earle Dickson Tarafından İcat Edildi
  • TCDD Aydın Gar Müdürü Osman Gider Hayatını Kaybetti
  • Araçlar Benzin Işığı Yandıktan Sonra Kaç KM Gider?
  • Aşık Veysel’in ‘Veysel Gider, Adı Kalır’ Sergisi AKM’de Açıldı
  • Kayserililer Dikkat Eski Fiyat Tarifesine Sahip Manyetik Biletler Kalkıyor
  • ASELSAN’ın Manyetik Parçacık Görüntüleme Çalışmaları
  • Survivor dokunulmazlık kim kazandı? 13 Mayıs Survivor 1. eleme adayı kim oldu?
  • 27 Mayıs Survivor ilk eleme adayı kim oldu? Survivor'da birinci bireysel dokunulmazlığı kim kazandı?
  • Japon Maglev Treni Testlerde km/s Hıza Ulaşmayı Başardı
  • KBÜ'de Sergilenen Maglev Treni Projesine Büyük İlgi
  • Çin'in Beşinci Nesil Maglev Treni Testleri Başarıyla Tamamladı

Maglev treni nedir konusu ile ilgili son dönemlerde çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Manyetik raylı tren olarak da bilinen Maglev treni, bilindiği üzere ilk olarak Çin’ nin Şangay şehrinde kullanılmaya başlanmıştır. Son derece yüksek hızlara çıkan ve ulaşıma yeni bir boyut kazandıran bu tren teknolojisi, Asya kıtasının yanı sıra Avrupa kıtasında da popülerdir.

Japonya, Güney Kore ve Çin’ nin yanı sıra Almanya da Maglev treni teknolojisini geliştirebilmek için çalışmalarına başlamıştır. Teknik olarak dünyanın en hızlı treni olan Maglev trenleri, manyetik kaldırma kuvveti sayesinde çalışmaktadır.

Maglev Treni Nedir?

Maglev treni, gelişen teknoloji sayesinde hayatımıza giren ve oldukça yüksek hızlara ulaşabilen bir ulaşım aracıdır. Kilometre hızlara kadar ulaşabilirken 30 kilometrelik bir yolu sadece 7 dakika içerisinde alabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra Maglev treni nedir sorusuna ek olarak Maglev treni nerede ne zaman keşfedildi sorusu da merak edilen konuların başında gelmektedir. Yapılan tarihsel araştırmalara göre ilk olarak yılında James Powell ve Gordon Danby isimli kişiler tarafından keşfedilmiştir. Keşif işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte patenti de alınmıştır.

Maglev Treni Nasıl Çalışır?

Bilindiği üzere bu trenler, son derece güçlü manyetik alanlar sayesinde hareket eden ve çalışmalarını sürdüren ulaşım araçlarından biridir. Hem trenlerin altında hem de rayların üzerinde yer alan özel mıknatıslar sayesinde belirli bir yüksekliğe ulaşan bu araçlar, sürtünme seviyesini en aşağıya düşürerek hareketlerine devam etmektedir. Bu özelliklere sahip olan ve ticari amaç ile kullanılan ilk tren yılında Çin’ nin Şangay şehrinde seferlerine başlamıştır.

Maglev Treni Türkiye’ de Var Mı?

Ne yazık ki ülkemizde kullanılmamaktadır. Yüksek hızlara çıkabilen ve manyetik alanlar vasıtasıyla çalışmalarına devam eden bu trenler şu an için sadece Çin, Japonya ve Güney Kore sınırları içerisinde kullanılmaktadır.

Maglev Treni Özellikleri Nelerdir?

Özellikleri ile son derece dikkat çeken ulaşım araçlarından biridir. İşte, son dönemlerde oldukça popüler olan bu ulaşım araçlarının öne çıkan tüm özellikleri:

  • Kullanılan mıknatıslar, süper iletken bir yapıya sahiptir.
  • Çin’ nin Şangay şehrinde kullanılmaya başlanan bu trenler, saatte kilometre hıza kadar çıkabilmektedir.
  • Dünyanın en hızlı trenleri olarak bilinen Maglev trenlerinin hem altında hem de raylarında özel mıknatıslar mevcuttur.
  • Manyetik kaldırma kuvveti ile çalışan bu trenler sayesinde son derece hızlı bir seyahat yapmak mümkündür.
  • Yolcular, yüksek hızlara rağmen herhangi bir sarsıntı ile karşılaşmamaktadır.
  • Tüm bunların yanı sıra, kapalı bir alt tabakaya sahiptirler. Trenlerde yer alan bu kapalı alan sayesinde trenlerde raydan çıkmadan güvenle seferlerine devam edebilmektedir.

Yüksek Hızlı Trenler Fiziğin Hangi Alt Dalına Girer?

Yüksek hızlı trenler, pusulalar ve MR tarzı manyetik alan ile çalışan tüm cihazlar fiziğin elektromanyetizma dalına girmektedir. Ayrıca, bu trenlerin çalışma prensibi ise mekanik alt dalına örnek olarak da verilebilmektedir.

En Hızlı Maglev Treni Hangi Ülke Sınırlarında Bulunmaktadır?

Japonya, ülke sınırları içerisinde bu trenleri kullanırken yeni hatlar açmayı planlamakta ve bu doğrultuda çalışmalarına devam etmektedir. Japonya’ nın yanı sıra Maglev trenleri Güney Kore sınırları içerisinde de aktif olarak kullanılmaktadır.

En hızlı Maglev treni Yılında Japonya da yapılan sürat denemesinde hızı da kilometreye ulaşarak bir rekor kırmıştır. Son derece yüksek bir hıza ulaşarak, kilometrelik bir hattı da yaklaşık 40 dakika içerisinde tamamlamıştır.

Daha çok teknoloji içeriği için Teknoloji sayfamızdan faydalanabilirsiniz.

Bilişim Durağında Tekrar Görüşmek Dileği İle.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası