pleji paralizi farkı / Hemiparezi - Vikipedi

Pleji Paralizi Farkı

pleji paralizi farkı

Paralizi Nedir, Nasıl Tanımlanır? Paralizi Ve Pleji Farkları Nelerdir?

Haberin Devamı

Beyin damarlarında tıkanıklık olması,

Lyme hastalığı olması,

Otoimmün hastalıklar meydana gelmesi,

Orta kulak enfeksiyonu olması,

Doğum travması geçirmiş olmak,

Yüz kaslarının gelişim esnasında normal olmayan durumlar yaşanması,

Kafa travması geçirmiş olmak,

Rmsay - Hunt Sendromu gibi rahatsızlıklar geçirmek,

Kulakta meydana gelen başka hasarlar,

Baş ve boyun bölgesinde meydana gelmiş olan tümörler olması olarak sıralanabilir. 

 Bell Paralizisi de yüz felcinin en çok görülen nedenleri arasında yer alır. Bu tip felçte yüzün sadece bir tarafındaki kaslar etkilendiği bilinir. Nedensiz ve ani bir şekilde gelişen bir hastalıktır. Altında yatan diğer nedenler ise net ve açık bir şekilde görülmez. Yüzde yer alan kemiklerin sıkışıklık yaşaması sonucunda meydana geldiği düşünülür. 

 Bu Bell paralizisi ile meydana gelen yüz sinirlerinin iyileşme süresi yaklaşık olarak 7 ayı bulmaktadır. Bu sayılan nedenlerden bir diğeri ise inme olarak bilinir. İnme hastalığına bağlı olarak yüzde yer alan kasların kontrolünü yapmakta olan sinirlerin beyin içerisinde bir sıkıntıya uğraması sonucunda meydana gelir. İnmeye bağlı olarak bu hücrelere hasar gelmesinin en önemli nedeni ise fazla basınç oluşması ve oksijen azlığı olarak tanımlanabilir. 

Paralizi ve Pleji Farkları Nelerdir?

Haberin Devamı

 Pleji, paralizine nazaran daha ağır bir felç durumu yaşanmasıdır. Paralizinin de etkileri her ne kadar ağır ve etkili olsa da pleji bu hastalığa göre daha ağır ve daha yorucu olan bir hastalıktır. Pleji kadar ağır geçmeyen bir hareket kaybı yaşanıyorsa bu hastalık paralizi olarak tanımlanır. Her iki hastalığın da felç anlamına geldiği bilinir ancak fark bulunduğu nokta her ikisinin de etki ettiği yerler ve etki etme derecesi farklıdır. 

 Kısacası vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvvetinde azalma ya da kayıp bulunuyorsa bu duruma pleji ya da paralizi adı verilmektedir. Tedavisi ise hastalığın nedenine göre farklılık göstermektedir. Fizik tedavi de uygulanabilir, tedaviler plastik cerrah ile de uygulanabilir.

SP'li çocukların alt ekstremite gelişiminin değerlendirilerek kas ve iskelet sistemi gelişiminin dikkatle incelenmesi birçok problemin erken tanısında ve tedavisinin başarılı olmasında büyük önem taşımaktadır1,20. Özellikle alt ekstremite antropometrik ölçümlerinin belirli aralıklarla yapılarak kas ve kemik gelişiminin değerlendirilmesi ve SP'li çocuklarda yürüme üzerine anlamlı katkıları çeşitli çalışmalarla da ortaya konmuş olan rehabilitasyon programlarının yönlendirilmesi yürüme fonksiyonunun kazandırılması ve yürüme kalitesinin arttırılması açısından oldukça önemlidir21,22. Çalışmamızda HSP'li çocukların alt ekstremite gelişimleri antropometrik ölçümlerle incelendi. yaş döneminde kız ve erkeklerin büyüme modelleri arasındaki farklılıklar ihmal edilebilecek kadar düşük düzeyde olduğu için çalışmamızda kız ve erkekler aynı gruplar içerisinde değerlendirildi23.

Erken çocukluk sürecinde oluşan beyin hasarı etki-lenmiş ekstremitelerin uzun kemiklerinde büyümeyi engeller. Bu etki ya direkt nöronal etki ile ya da lokal vaskülaritede artış, hormonal değişiklikler, mekanik stresin olmaması ve beslenme gibi indirekt etkiler ile meydana gelir24. Bu faktörler ekstremite uzunluklarını etkileyerek ekstremitelerde asimetriye neden olabilir. Bacak boyu farkı genellikle 1,5 cm'i geçmez. Hemiplejik tarafın kısa oluşu salınım fazında ayağın yerden kesilmesini kolaylaştırarak oraklama yürüyüşü oluşmasını engeller2. Alt ekstremite antropometrik ölçümleri HSP'li çocuklarda yürüme için gerekli olan alt ekstremite gelişiminin takibinin yapılmasına yardımcı olur.

Cankur ve ark.18 yaptığı çalışmada 8 yaşındaki çocuklarda uyluk uzunluğunu kızlarda 28,2 cm, erkeklerde 29,5 cm, bacak uzunluğunu kızlarda 30,8 cm, erkeklerde 31,4 cm bulmuşlardır. Prado-Leon ve ark.25 8 yaş için ayak uzunluğunu kızlarda 20±1,2 cm ve erkeklerde 20,3±1,3 cm, malleol yüksekliğini kızlarda 5,9±0,7 cm ve erkeklerde 5,9±0,7 cm, ayak genişliğini kızlarda 7,7±0,6 cm ve erkeklerde 7,9±0,6 cm, topuk genişliğini kızlarda 5,3±0,5 cm ve erkeklerde 5,6±0,5 cm, bacak çevresini kızlarda 25,6±2,7 cm ve erkeklerde 25,9±2,7 cm bulmuştur. Çalışmamızda normal çocukların ortalama uyluk uzunluğunu 29,8±2,6 cm, bacak uzunluğunu 27,9±2,7 cm, bacak çevresini 25,3±3,3 cm, ayak uzunluğunu 20,6±1,8 cm, ayak genişliğini 7,8±0,7 cm, topuk genişliğini 4,9±0,5 cm, medial malleol yüksekliğini 6±0,6 cm, lateral malleol yüksekliğini 5,1±0,4 cm bulduk. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz normal çocukların ölçümleri incelediğimiz literatür bilgileriyle uyum içerisindedir.

Çalışmamızda normal çocukların uyluk (proksimal, orta, distal) çevresi, alt ekstremite uzunluğu (SİAS), uyluk uzunluğu, bacak uzunluğu, tibia yüksekliği, lateral malleol yüksekliği, ayak genişliği, diz eklemi çevresi, bacak çevresi, ayak bilek eklemi çevresi, ayak uzunluğu, medial malleol yüksekliği, diz eklemi genişliği, ayak bilek eklemi genişliği ve topuk genişliği değerlerinin HSP'li çocukların plejik taraf alt ekstremite değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olması HSP'li çocukların alt ekstremitelerinin plejik tarafında kas ve kemik gelişim geriliğini ortaya koymaktadır.

Normal çocukların uyluk (proksimal, orta, distal) çevresi, diz eklemi çevresi, bacak çevresi, alt ekstremite uzunluğu (SİAS), uyluk uzunluğu, bacak uzunluğu, ayak uzunluğu, tibia yüksekliği, medial malleol yüksekliği, diz eklemi genişliği, ayak bilek eklemi genişliği, ayak genişliği, ayak bilek eklemi çevresi, lateral malleol yüksekliği ve topuk genişliği değerlerinin HSP'li çocukların sağlam taraf alt ekstremite değerlerine göre anlamlı derecede yüksek olması HSP'li çocukların sağlam tarafının da bir gelişim geriliği gösterdiğinin kanıtıdır. HSP'li çocukların plejik tarafındaki topuk genişliği, uyluk (proksimal, orta, distal) çevresi, diz eklemi çevresi, bacak çevresi, ayak bilek eklemi çevresi, alt ekstremite uzunluğu (umblikus ve SİAS), uyluk uzunluğu, bacak uzunluğu, ayak uzunluğu, tibia yüksekliği, medial malleol yüksekliği, diz eklemi genişliği ve ayak bilek eklemi genişliği değerlerinin HSP'li çocukların sağlam taraf değerlerine göre anlamlı derecede düşük olması ise bu çocukların plejik taraf alt ekstremitesinin ileri bir gelişim geriliği içinde olduğunu göstermektedir. Stevenson ve ark.9 yaş ortalaması 8 olan HSP'li çocuklarda diz genişliği, tibia uzunluğu, diz yüksekliği, ayak uzunluğu ve bacak çevresi ölçümlerini hem plejik tarafta hem de sağlam tarafta yapmış ve bütün çevre, uzunluk ve genişlik ölçümlerinde plejik tarafın sağlam tarafa göre daha düşük değerlere sahip olduğunu tespit etmiştir. Zonta ve ark.26 total alt ekstremite uzunluğu, ayak uzunluğu, uyluk çevresi ve bacak çevresinin HSP'li çocukların etkilenmiş taraflarında etkilenmemiş tarafları ile karşılaştırıldığında daha düşük değere sahip olduğunu bildirmişlerdir. HSP'li çocukların etkilenmiş taraflarının gecikmiş iskelet gelişimi ve kas gelişim geriliği gösterdiği daha önce yapılan çalışmalarda da rapor edilmiştir27. Roberts ve ark.28 19 HSP'li çocuğun iskelet gelişimini değerlendirmişler ve etkilenmiş tarafın iskelet yaşının etkilenmemiş tarafın iskelet yaşına göre daha az olduğunu bulmuşlardır. Atay29 SP'li çocukların uyluk çevresi ve alt ekstremite uzunluğu değerlerinin normal çocuklara göre daha düşük değere sahip olduğunu, bacak çevresi ve diz çap ölçümlerinde ise anlamlı farklılık olmadığını bildirmiştir.

Sonuç olarak; HSP'li çocuklarda spastisitenin etkisiyle fonksiyonların ve yürümenin yaşıtlarına oranla geç kalması sonucu alt ekstremite kas ve kemik gelişimi geri kalmaktadır. HSP'li çocuklarda yürümenin sağlanması için çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ışığında plejik tarafın rehabilitasyonunun yanında sağlam tarafa da egzersizlerin uygulanması bu süreci kısaltabilir. Ayrıca verilerimizin HSP'li çocukların yaşam kalitesini yükseltmek, fiziksel gelişimlerini arttırmak, yürüme fonksiyonlarını arttırarak sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak için HSP'li çocukların ortezlenmesinde, cerrahi girişimlere karar verilmesinde ve rehabilitasyon planının yapılmasında önemli katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Parapleji Nedir? Hemipleji Ve Tetrapleji Nedir? Tedavileri Nasıl Yapılır?

Özellikle parapleji ile beraber hemipleji ve tetrapleji kişiyi ciddi sorunlar ile karşı karşıya bırakabilecek problemler içerisinde geliyor. Ortak şekilde hareket kaybına neden olan bu rahatsızlıklar felç gibi durumlar yaratabilmektedir.

Parapleji Nedir?

Parapleji diğer bir ismi ile omurilik felci olarak bilinmektedir. Her iki bacakta ve mide ile bel bölgesini kapsayan alanda his kaybı yaratan bir hastalıktır. Parapleji hastalığında kişinin her iki bacağında da hareket vardır. Ancak herhangi bir yardım almadan hareket etmesi mümkün olmaz. Ciddi oranda güç kaybı nedeniyle kişi tek başına ayağa kalkamaz ya da herhangi bir hareket gerçekleştiremez. Bu hastalık pek çok sebepten dolayı meydana gelebilmektedir.

- Düşme
- Kurşun yarası
- Motosiklet veya araba kazaları

Omuriliği çevrelemiş olan kemik yapısında ciddi oranda kayma ile beraber bu problem ortaya çıkar. Omurilik felcine sebep veren bu sorunlar, aynı zamanda doğuştan gelen bazı genetik etkiler kapsamında da yaşanabiliyor.

Hemipleji ve Tetrapleji Nedir?

İnsan vücudunda hareket sistemlerinde meydana gelen problemlerden biri olarak hemipleji ve tetrapleji öne çıkmaktadır. Bu iki hastalık ayrı ayrı ele alınmalı ve tanımlar üzerinden anlatılmalıdır.

Hemipleji: Halk arasında bilinen adıyla hemipleji inme olarak geçmektedir. Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık ile beraber beyin hücrelerindeki hasar sonucu yaşanır. Vücudun sol veya sağ tarafında kısmi hareket kaybı ya da azalması şekilde meydana gelmektedir. Bu konuda hasarın şiddeti beyin kanlanmasındaki miktara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu hastalığa daha birçok farklı durum sebep olabilmektedir.

- Yaşlanma
- Şeker hastalığı
- Hipertansiyon
- Sigara ve alkol kullanımı
- Kalp rahatsızlıkları
- Sedanter (Hareketsiz) yaşam
- Obezite
- Genetik birtakım faktörler

Kol ve bacaklarda kasların kuvvetsiz hale gelmesi ve ciddi oranda hareket kısıtlanması ile bu sorun meydana gelmektedir. Aynı zamanda duyu ve konuşma bozukluğu ile zaman ve mekan kaybı gibi birçok problem yaşanabilmektedir.

Tetrapleji: Boyun omurlarında meydana gelen hasar sonucu oluşan bir hastalık olarak tetrapleji öne çıkıyor. Bu hastalık neticesinde kişi kollarını ve bacaklarını kullanamaz bir aile gelir. Özellikle boyundan aşağısı konusunda tam bir felç durumu ile karşı karşıya kalmak mümkün. Kol ve bacaklarından herhangi bir his ve refleks alması mümkün değildir. Genel olarak kazalar ile beraber darbeler ve birçok farklı sebep karşısında bu sorun yaşanabilmektedir.

Tedavileri Nasıl Yapılır?

Yukarıda tanımlamaları ile sebeplerinin yazıldığı hastalıkların ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler teşhis ve tetkik ile beraber uzman doktor kontrolü altında ele alınarak, önemli oranda gelişme sağlama imkanı verir.

Parapleji tedavisi: Hasar seviyesine bağlı olarak ve kişinin yaşına uygun şekilde fizik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Doğru fizik tedavi ve rehabilitasyon yönteminin yanı sıra, sağlıklı ve dengeli beslenme kişinin yaşam kalitesini arttırır. Özellikle tedavinin ardından evde fizik tedavi ve rehabilitasyonun devam etmesi çok önemlidir. Bu konuda kişinin yakınları uyarılır.

Hemipleji tedavisi: Aşamalı olarak hem ilaç tedavisi hem de fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi bu hastalık için uygulanır. Özellikle beyinde ve beyin dokusunda meydana gelen değişimleri en aza indirmek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra hareket sistemini yeniden daha güçlü hale getirebilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Özellikle bu konuda kasların güçlenmesi için egzersiz periyodik olarak hem tedavi merkezinde hem de evde devam etmelidir.

Tetrapleji tedavisi: Sosyal danışman ve psikolog ile beraber Rehabilitasyon uzmanları eşliğinde bu hastalık için tedavi uygulanır. Başta uygulanan ilaç tedavisi hastanın durumunu sabitlemek için değerlendirilir. Böylece rehabitilasyon konusunda zaman kazancı sağlanır. Ele alınan fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile beraber egzersizler üzerinden, kişinin yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır.

Parapleji ve Hemipleji ile Beraber Tetrapleji Hastalığı İçin Ne Yapılmalıdır?

Yukarıdaki rahatsızlıklar için belirtiler anlaşıldığı andan itibaren, hemen uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Özellikle fiziki açıdan kas ve iskelet yapısını etkileyen bu rahatsızlıklar, kişinin yaşam kalitesini önemli oranda azaltmaktadır. Bu yüzden erken dönem tedavi yöntemleri ele alınmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası