7 sınıf uzay konusu / 1.ÜNİTE GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ - UZAY ARAŞTIRMALARI - Hadi Fene - Fen Eğitim Merkezi

7 Sınıf Uzay Konusu

7 sınıf uzay konusu

7.Sınıf 1.Ünite 1.Bölüm Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı

Çeşitli araçlarla uzaya çıkılmasını sağlayan, uzayda yapılan araştırma verileri ile sonuçlarını veya farklı uydu ve gezegenlerden elde edilen örnekleri Dünya’mıza ulaştıran teknolojiye uzay teknolojisi, uzaya gönderilen araçlara ise uzay araçları denir.

Uzay Mekiği
Uzay mekikleri, uydu yerleştirmek ve uzayla ilgili araştırma yapmak için gönderilen uzay aracıdır.

Uzay Sondası
Uzaktan kontrol edilebilen insan-sız uzay aracıdır. Fotoğraf çekme ve atmosfer analizi yapmak için kullanılır. Uzay sondaları sayesin-de gezegenlerin çok önemli görüntüleri elde edilmiştir.

Uzay İstasyonu
Uzayda belirli bir yörüngede dolanan, uzay çalışmalarının yönetildiği yerdir. Uzay istasyonları aynı zamanda uzay üssü olarak da bilinir.

Yapay Uydular
Dünya yörüngesinde dolanan, haberleşme veya gök cisimlerini incelemede kullanılan uzay araçlarıdır.

Askeri, bilimsel ve haberleşme amacıyla Dünya yörüngesine yerleştirilen yapay uydulardan ilki yılında uzaya fırlatılmıştır.

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin 5 Aralık tarihi itibariyle aktif 6 uydusu bulunmaktadır

Türkiye’nin yer gözlem uyduları ise yılından beri görevde olan BİLSAT ve yılından bu yana görev yapan RASAT’tır.

Uzay Kirliliği
Uzaya inceleme, araştırma ya da keşifler için gönderilen araçlardan bazılarında bozulmalar, patlamalar meydana gelebilmektedir. İşe yaramayan bu parçalar uzay boşluğuna yayılır. Bunun yanında Dünya yörüngesinde bulunan ömrünü tamamlamış yapay uydular, roketlerin itiş takımları, modüller, astronot eldivenleri, konserve kutuları, küçük metal parçaları gibi nesneler de uzay boşluğuna yayılır.

Uzayda yer alan ve herhangi bir işe yaramayan, kullanılmayan parçaların tümü uzay kirliliğine neden olmaktadır.

Uzayın ve özellikle Dünya yörüngesinin bu denli kirletilmiş olması, astronomi faaliyetleri açısından risk oluşturabilmektedir. Eğer bu nesneler bir uydu ile çarpışacak olursa uydunun yörüngesini değiştirip Dünya’ya düşmesine sebep olabilir.

Uzay kirliliğinin önüne geçmek için çeşitli önlemler planlanmaktadır. ABD&#;de bulunan Uzay İzleme Ağı&#;nda yaklaşık yirmi radar ve optik algılayıcı bulunmaktadır. Bu algılayıcı sistemler, Dünya çevre-sinde dolanan 10 cm&#;den büyük bütün cisimleri izlemektedir. Uzamanlar ileriki yıllarda büyük parçaların toplanması için çeşitli projeler geliştirmektedir.

Teleskop
İnsanların gökyüzüne karşı olan merakları asırlar öncesine dayanmaktadır. Yüzyıllar önce insanlar, gökyüzünü inceledikten sonra gördükleri cisimleri taşlara, kayalara ve mağara duvarlarına çizmişlerdir.

İlk zamanlar gökyüzündeki gözlemler sadece çıplak gözle gerçekleşmekteydi. yüzyılda Galileo adlı bilim insanının icat ettiği teleskop ile gökyüzü gözlemleri bambaşka bir boyuta ulaştı. Galileo’nun yaptığı teleskop sayesinde gök bilimciler, gökyüzünde yer alan cisimlerinin hareketini ve yapısını inceleyerek uzay ile ilgili daha fazla bilgiye sahip oldular.

Teleskoplar, uzayda yer alan gezegenler, doğal uydular, Güneş ve diğer gök cisimlerini gözlemlemek için kullanılan ve yapısındaki merceklerin ışığı kırarak bir noktada toplama özelliği sayesinde cisimlerin çok daha büyük gözükmesini sağlayan bir alettir.

Teleskoplar aynalı, mercekli ve radyo teleskopları olmak üzere üç çeşittir.

Astronomların ya da gök bilimcilerin, gökyüzü ile ilgili araştırma ve çalışmalarını yürüttükleri yapılara rasathane (gözlemevi) adı verilir. Gözlemevleri, içinde teleskopların, atölyelerin ve çalışma odalarının bulunduğu büyük binalardan oluşur.

Optik gözlemevleri şehir ışıklarından uzakta, yüksek, az bulutlu ve havanın açık olduğu yerlerde kurulmalıdır. Teleskop kullanıldığı için ışık kirliliğinin ve hava kirliliğinin olmadığı yerler tercih edilir.

Ülkemizde en gelişmiş optik gözlemevi Antalya’da Toros Dağları’nda kurulmuştur.

Hem Batılı hem de Türk-İslam astronomlarının kültürel farklılıkları olmasına rağmen gök biliminin gelişmesindeki katkıları çok fazladır. Bu astronomlardan bazıları şunlardır; Ali Kuşçu, Harezmi, Birûni, Uluğ Bey, Ömer Hayyam, Georges Lemaitre, Jan Hendrik Oort, Edwin Hubble, James Van Allen, Stephen Hawking, Edmond Halley.

7. Sınıf Fen Bilimleri Uzay Araştırmaları konu anlatımı

Haberin Devamı

Yapay uydular: İnsan eliyle yapılmış olan ve dünyanın yörüngesine yerleştirilmiş uydular yapay uydu olarak bilinmektedir. Birçok farklı görevi bulunmaktadır. Bunlar içerisinde başta haberleşme için çok önemlidir. Aynı zamanda meteoroloji hakkında bilgi verir ve gök cisimlerini inceler. Aynı zamanda askeri amaçla kullanılır.

Uzay Araştırmaları Nedenleri

 Birçok farklı sebepten dolayı uzay araştırmaları gerçekleştirilmektedir. İnsanlık adına ve insanların gelişmesi için çok önemli sebepler barındırır.

 - Güneş sistemimize araştırmak ve aynı zamanda gezegenlerin yapısını öğrenmek.

 - Dünya dışındaki yaşam olasılığını araştırmak.

 - Yıldızlar, galaksiler ve karadelikler ile beraber tüm uzayı incelemek.

Haberin Devamı

 - Fizik, kimya, biyoloji, tıp ve endüstri gibi alanlarda önemli katkılar sağlanması.

 - Uzayda yaşanan doğal olayların anlaşılması ve ölçülmesi.

 - Dünyanın dışında uzayda başka gezegenlerde insanlık için yararlı olacak enerji ve kaynakları bulmak.

 - Dünyadaki yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tespit edilmesi.

 - Denizlerden faydalanma.

 - Meteoroloji ve haberleşme ile beraber enerji amaçlı.

 Bu şekilde daha birçok farklı sebep söylemek mümkün. Önemli olan günümüzde hala devam etmesi ve uzay araştırmalarının vazgeçmeden sürmesidir.

Astronot: Uzay araştırmaları adına uzaya giden kişilere astronot denir. Ancak bu konuda Ruslar astronot kelimesi yerine kozmonot kelimesini kullanmaktadır. Uzaydaki koşullara uyum sağlayabilmek için Astronotlar özel uzay kıyafetleri giyer. Böylece güneşin zararlı ışınlarından uzak kalırlar. Aynı zamanda vücut sıcaklığını ve hava basıncını sabit tutar.

7. Sınıf Uzay Teknolojileri Konu Anlatımı

7.Sınıf Fen Bilimleri Güneş Sistemi ve Ötesi Konu Anlatımı, Uzay Araştırmaları konu anlatımı, Güneş Sistemi Ötesi: Gök Cisimleri konu anlatımı, Uzay Teknolojileri hakkında her şey.

Uzay Teknolojileri

Uzay teknolojisindeki çalışmalar sonucunda çeşitli teleskop ve uzay araçları üretilmiştir. Yeryüzünden yapılan gözlemler artık uzaydan da yapılmaya başlamıştır. Bu gözlemler için uzay mekikleri, uzay sondaları, yapay uydular ve bunların yerden fırlatılmasını sağlayan roketler kullanılmaktadır. Uzay mekiği yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay sondası bir gezegeni veya bir gök cismini incelemek için ona gönderilen bir uzay aracıdır.

Yapay Uydular

yılında kurulan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü; uzay teknolojileri, elektronik ve yazılım alanlarında faaliyet göstermektedir.

&#; TÜBİTAK UZAY, ’de başlattığı BİLSAT projesi ile uydu teknolojileri alanına adım atmıştır.

&#; BİLSAT projesi ile uydu üretim ve test altyapısına sahip olmuştur. 27 Eylül ’te fırlatılan BİLSAT, ülkemizin ilk gözlem uydusu olma özelliğini taşımaktadır.

&#; BİLSAT ile edinilen deneyim ve bilgi birikimi ile RASAT projesi başlatılarak ilk millî uydu tasarım ve üretim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

&#; RASAT uydusu 17 Ağustos ’de uzaya fırlatılmıştır. Haritacılık, afet izleme, şehircilik ve çevre planlama uydunun kullanım alanlarıdır.

&#; Yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydumuz Göktürk-2, 18 Aralık ’de uzaya fırlatılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan bir adet yer istasyonu geliştirme projesidir. Bu istasyonda alınan görüntüler işlenerek uydu kontrolleri yapılmaktadır. Göktürk-2’de millî uçuş bilgisayarı ve yazılımlar kullanılmıştır.

&#; Bunların yanı sıra haberleşmede Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları; keşif ve gözlemde ise Göktürk-1 uydusu kullanılmaktadır.

7. Sınıf Uzay Teknolojileri, 7. Sınıf Uzay Teknolojileri Konu Anlatımı, Uzay Teknolojileri Konu Anlatımı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası