crp yüksekliği covid / CRP Yüksekliği Nedir & CRP Yüksekliği Nedenleri - Medicana

Crp Yüksekliği Covid

crp yüksekliği covid

COVID-19 ile tanışıklığımızın 1 yılını doldurduk. İlk zamanlardaki yoğun makale bombardımanı hali hazırda meta analizlerle devam ediyor. Bu yazımda sizlerle, COVID-19 hastalık ciddiyetini belirlemede kullanılabilecek laboratuvar parametreleri hakkında yayınlanmış derlemeler ve meta analizlerden oluşturduğum bir özeti paylaşacağım. İyi okumalar…

Tam kan parametreleri

Ölçülen tüm parametrelerde heterojenlik oldukça yüksek olmasına rağmen COVID-19 hastalarında lökosit ve nötrofil seviyeleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur ​1​. Bu artış yüksek nötrofiller tarafından tetiklenmektedir ​2​. COVID-19’u olan 8719 hastayı içeren 56 çalışmayla ilgili bir meta analiz, Lökositin hafif hastalıkta önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve ayrıca hayatta kalanlara göre ölenlerde de daha yüksek olduğunu göstermiştir ​3​.

COVID-19 dışı enfeksiyonlarla karşılaştırıldığında, dahil edilen çalışmaların ortalama lökosit sayısı genellikle lökopeni veya nötropeni olarak kategorize etmek için, alt sınırı aşmamakla birlikte, hastalığın erken evrelerinde, önemli ölçüde, daha düşük mutlak lökosit veya nötrofil sayıları, genel olarak gösterilmiştir. Bu durumun tersine, yapılmış retrospektif çalışmalar ve diğer meta-analizlerle uyumlu olarak, COVID-19 hastalığının ilerlemesiyle, ağır gruplarda hem lökosit hem de nötrofil sayılarının anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür. Erken dönemde, dolaşımdaki lökositler ve nötrofillerdeki azalmanın, enfeksiyonun ilk aşamalarında kemik iliğinin baskılanmasının veya periferal yıkımın bir sonucu olarak viral istilayı takiben ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Değerlerdeki yükselme ise şiddetli COVID-19’da ikincil bakteriyel enfeksiyonların duyarlılığını arttırması ile görülen bir sonuçtur ​4​.

Trombosit sayıları için de hayatta kalanlara göre kaybedilen hastalarda anlamlı düşme görülmüştür​5​. Ancak trombositopeni sepsise bağlı koagülopati / DIC’de en hassas gösterge olarak kabul edilmekle birlikte, COVID-19’da trombositopeni insidansı nispeten düşüktür. Düşük trombosit sayısının COVID-19 hastalarında artmış hastalık şiddeti ve mortalite riski ile ilişkili olduğunu bildirilmiştir. Sürekli inflamasyona bağlı sürekli tüketen koagülopatinin varlığının da trombositopeniye katkıda bulunabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca IL-1β ve IL-6 gibi düzensiz proinflamatuar sitokinlerin “sitokin fırtınası”, trombositoza neden olan megakaryositlerin proliferasyonunu uyarabilir​6​.

Reklam

Pozitif hastalarda lenfositopeni de sık görülür. Lenfopeni sıklığı, COVID-19’un lenfositler, özellikle de T lenfositler üzerinde etkili olabileceğini, SARS-CoV’nin yaptığı gibi, CD4 ve CD8 hücrelerinin tükenmesini de içerebileceğini düşündürmektedir​4​,​7–9​. Enfekte hastaların ileri yaşı, lenfopeni derecesi ile ilişkilidir, bu da yine yaşlıların azalmış bir bağışıklık yeterliliği sergilediğine dair kanıt sağlar​4​.

Bir meta analiz optimum sınırları, nötrofil sayısı için 3,65 × 109/L (duyarlılık=% 75, özgüllük=% 81,2), lenfosit sayısı için 0,83 × 109/L (duyarlılık=% 72, özgüllük=% 96), lökosit sayısı için 5,3 × 109/L (duyarlılık=% 66,6, özgüllük =% 79,1) ve trombosit sayısı için 170,8 × 109/L (duyarlılık=% 66,6, özgüllük=% 80) olarak hesaplamıştır​4​.

Kötü prognozun üç tam kan bulgusu: lökositoz, trombositopeni ve lenfositopenidir. Lenfositopeni, ko-enfeksiyondan bağımsız olarak popülasyonlarda ortaya çıkar. Kötü prognozun referans aralığın altındaki lenfositopeni veya mutlak sayımla ilişkili olup olmadığı açık değildir​10​.

Biyokimya parametreleri

Genel olarak COVID-19 hastalarında albümin düşüklüğü, LDH artışı görülmektedir​4​,​7​. Enfekte olup yaşayan COVID-19 hastalarıyla karşılaştırıldığında ölen olgularda ALT, AST, serum kreatinin ve LDH seviyelerinde anlamlı artış saptanmıştır​4​,​5,8,11​.  Altta yatan patofizyolojik süreç, güçlü immün reaksiyona sekonder viral hepatiti veya sepsis benzeri bir tablonun neden olduğu mikrovasküler hasarı içerir. Etiyolojiye bakılmaksızın, karaciğer düzensizliklerinin hafif olduğu düşünülmektedir ve virüsün kollateral hasarı olarak kabul edilmiştir​4​.

Reklam

Başvuru sırasında böbrek hasarı prevalansı bilinmemektedir ancak hastanede yatan COVID-19 hastalarının % 11-15’inde akut böbrek hasarı olabilir. Başvuru sırasındaki ALT yükselmeleri %22 ile %32 arasında ve kardiyak hasarın %15 ile %44 arasında değiştiği bildirilmiştir. Diğer karaciğer biyobelirteçlerinin arttığı bildirilmektedir; ancak ALT, karaciğer hasarı için daha spesifiktir ve ayrıca hemoliz gibi preanalitik faktörlerden daha az etkilenir​10​. Artmış troponin, daha sonra fulminan miyokardit nedeniyle ölen hastaların % 7’sinde de bildirilmiştir. Troponin, mortalitenin güçlü bir prognostik göstergesi gibi görünmektedir​8​. Hem şiddetli hem de ölümcül COVID-19 hastalarında kalp ve kas hasarının biyobelirteçleri yüksektir. Ölen hastalar, başvuru sırasında önemli ölçüde artmış kardiyak troponin seviyelerine sahiptir. Bu da viral miyokardit potansiyeli veya çoklu organ yetmezliğine doğru ilerlemeden kaynaklanan kardiyak hasar nedenli olabilir​2​.

Akut faz yanıtı ve enflamatuar biyobelirteçler

Şiddetli COVID-19 ile görülen enflamatuar belirteçlerdeki artış, diğer enfeksiyonlar sırasındaki benzer belirteçlerdeki artışları anımsatmaktadır. Örneğin, bakteriyel enfeksiyonda, PCT dolaşıma salınır ve periferik kandaki yüksek seviyeler enfeksiyonun ciddiyeti ile ilişkilidir. Şiddetli COVID-19 enfeksiyonunun ilk aşamasında CRP’nin önemli ölçüde arttığı gösterilmiştir​1,3,4,7​. COVID-19’da CRP, hastalığın erken evresinde akciğer lezyonları, pnömoninin şiddeti ve genel hastalık şiddeti ile korelasyon gösterir​4​. Buna karşılık PCT düzeyleri için COVID-19 hastalığına özgü ciddi bir fark gözlenmemiştir. Artan PCT’nin ikincil bakteriyel enfeksiyonun varlığını gösterdiğini varsaymaktadır 1. CRP’nin şiddetli ve şiddetli olmayan COVID-19 pnömonisi arasında D-dimer’e göre daha iyi ayrım sağladığını savunan analizler de vardır. Şiddetli COVID hastaları arasında prokalsitonin seviyesindeki değişiklikler belirsizliğini korumaktadır​4​.

Enflamatuar belirteçlerdeki artışların ne ölçüde doğrudan SARS-CoV-2’den kaynaklandığını veya hipertansiyon, diabetes mellitus ve enfeksiyöz hastalıklar gibi kronik proinflamatuar durumu tetikleyen diğer kronik hastalıklar gibi komorbiditeleri yansıttığını açıklığa kavuşturmak için araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu tür komorbiditeleri olan hastaların şiddetli COVID-19 geliştirme olasılığı, başka şekilde sağlıklı olan hastalara göre daha yüksektir, çünkü en azından kısmen bu tür koşullar doğuştan gelen bağışıklık tepkisini zayıflatır ve SARS-CoV-2 enfeksiyonu riskini artırır​3​.

Reklam

COVID-19’un ciddiyeti ile korelasyon açısından enflamatuar belirteçler için sıralama gösteren yeterli kanıt yoktur. Ancak bulgular, uygun müdahale için COVID-19 ilerlemesini mümkün olduğunca erken tespit etmek için enflamatuar belirteçlerin izlenmesinin doğru olduğunu göstermektedir​3​. Enflamatuar belirteçlerin izlenmesinin şiddetli COVID-19’a ilerleme için bir erken uyarı sistemi olarak hizmet edebilir. Eş zamanlı olarak, IL-6, CRP ve PCT düzeylerinin izlenmesi, bakteriyel enfeksiyonların erken tespitini sağlayabilir, bu da ihtiyaç duymayan hastalar için aşırı antibiyotik reçetesini azaltabilir ve sepsis ve diğer ağır koşulları önlemek için erken antibiyotik tedavisi ihtiyacı için uyarıcı olabilir​3​.

COVID-19 hastalarında, başvuru sırasındaki ölçümlerde yüksek konsantrasyonlarda akut faz yanıt proteinleri ve inflamatuar biyobelirteçler saptanır. CRP daha yaygın olarak bulunur ve hastaneye yatışta ve hastanede kalış sırasında artan inflamasyon ve doku hasarına duyarlı bir biyobelirteçidir​10​.

İmmünolojik biyobelirteçler ile ilgili olarak, şiddetli ve şiddetli olmayan formla, hayatta kalanlara kıyasla hayatta kalmayanlarda IL-6 ve serum ferritin için önemli ölçüde daha yüksek artışlar gözlenebilir. Bu nedenle, her iki parametrenin de COVID-19 hastalarında hastanede yatış süresince prognozu izlemek için kullanılması önerilmektedir. Bu yükselmeler, yüksek CRP ile birlikte, hastalarda sistemik bir enflamatuar yanıt sendromu tablosunun gelişimine işaret eder. IL-6 gibi inflamatuar sitokinlerin abartılı yükselmesi, “sitokin fırtınasına” yol açabilir​2,12​.

Koagülasyon parametreleri

Enfekte hastadan alınan hemostatik parametreler incelenmiş ve protrombin zamanı (PT) aktivitesinin sağlıklı kontrollere göre hastalarda daha düşük olduğu bildirilmiştir. Farklar D-dimer ve fibrin/fibrinojen bozunma ürünleri (FDP) testinde belirgin olmakla beraber özellikle, D-dimer değerindeki artış, kritik hastalarda daha belirgin olmaktadır​1,6​. Ölenlerde, hastaneye yatışta, hayatta kalanlara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek D-dimer ve FDP düzeyleri, daha uzun PT ve aPTT sonuçları gözlenmiştir. Bu nedenle, D-dimer ve PT’nin izlenmesi, hasta triajlaması ve yönetimi için yardımcı olacaktır​6​. Hatta D-dimer’i şiddetli COVID-19 için bir belirteç olarak ve 1 µg/L’den yüksek düzeylerde ölüm oranının belirteci olarak gösteren çalışmalar da mevcuttur​4​.

Reklam

İmmün biyomarkerlar

IL-6, güçlü proinflamatuar etkilere sahiptir. IL-6 seviyelerinin COVID-19 şiddeti ile pozitif korelasyon gösterdiğini destekleyen analizler literatürde mevcuttur. Kritik hastalarda seviyeler daha hafif hastalığı olanları göre 10 kata kadar fazladır. Ayrıca IL-6 seviyeleri ve ölüm riski arasındaki pozitif korelasyon da görülmüştür. IL-6’daki artışlar, PCT’deki artışları da tetikler ve bu, şiddetli COVID-19’da her ikisinin de neden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu açıklayabilir​3​.

Hafif ve şiddetli gruplar arasında TNF-α seviyelerinde önemli bir fark olmamasının nedeni belirsizdir. Ancak enfeksiyonun erken evresinde humoral bağışıklıkta yer alan Th2 hücrelerinin inhibisyonu ile ilgili olabilir veya çalışmalardaki örnek boyutu küçüktür ve sonuçlar genele yayılamamıştır​3​. IL-6 ve IL-10 gibi yüksek inflamatuar belirteç seviyelerinin COVID-19’un ciddiyeti ile ilişkilidir ve bu nedenle hastalığın önemli prognostik faktörleri olarak kullanılabilir​3,5​.

Özet

Enflamasyonla ilgili laboratuvar parametrelerinin zaman içindeki değişim eğilimi​13​

Sonuç

Hastalık seyri ve ciddiyeti gibi çalışmalarda gözlemlenen ve ortaya çıkan, salgın sırasındaki yöntemleri standardize etmek zordur ve yansıtan heterojenlikle sınırlıdır. Meta analizlerdeki tüm çalışmalar geriye dönüktür ve bias riski değerlendirmesi yapılmamış olabilir3. Destek laboratuvarı ve görüntüleme testleri, COVID-19’un özelliği olan değişiklikleri gösterir, ancak spesifiklikten yoksundur. COVID-19 tanısı, klinik ve epidemiyolojik geçmişe, etiyolojik tanı testlerine ve enfeksiyon ve/veya komplikasyonlarının tanısını destekleyen testlere dayanmalıdır​14​.

Yapılan her meta analiz her derleme meşhur “further studies” kalıbını kullanmış diyebilirim. Sanırım daha öğreneceğimiz çok şey var.


Kaynaklar

  1. 1.

    Soraya G, Ulhaq Z. Crucial laboratory parameters in COVID-19 diagnosis and prognosis: An updated meta-analysis. Med Clin (Barc). 2020;155(4):143-151. doi:10.1016/j.medcli.2020.05.017

  2. 2.

    Henry B, de O, Benoit S, Plebani M, Lippi G. Hematologic, biochemical and immune biomarker abnormalities associated with severe illness and mortality in coronavirus disease 2019 (COVID-19): a meta-analysis. Clin Chem Lab Med. 2020;58(7):1021-1028. doi:10.1515/cclm-2020-0369

  3. 3.

    Ji P, Zhu J, Zhong Z, et al. Association of elevated inflammatory markers and severe COVID-19: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2020;99(47):e23315. doi:10.1097/MD.0000000000023315

  4. 4.

    Ghayda R, Lee J, Lee J, et al. Correlations of Clinical and Laboratory Characteristics of COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(14). doi:10.3390/ijerph17145026

  5. 5.

    Qiu P, Zhou Y, Wang F, et al. Clinical characteristics, laboratory outcome characteristics, comorbidities, and complications of related COVID-19 deceased: a systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2020;32(9):1869-1878. doi:10.1007/s40520-020-01664-3

  6. 6.

    Iba T, Levy J, Levi M, Thachil J. Coagulopathy in COVID-19. J Thromb Haemost. 2020;18(9):2103-2109. doi:10.1111/jth.14975

  7. 7.

    Rodriguez-Morales A, Cardona-Ospina J, Gutiérrez-Ocampo E, et al. Clinical, laboratory and imaging features of COVID-19: A systematic review and meta-analysis. Travel Med Infect Dis. 2020;34:101623. doi:10.1016/j.tmaid.2020.101623

  8. 8.

    Pascarella G, Strumia A, Piliego C, et al. COVID-19 diagnosis and management: a comprehensive review. J Intern Med. 2020;288(2):192-206. doi:10.1111/joim.13091

  9. 9.

    Liu X, Zhang R, He G. Hematological findings in coronavirus disease 2019: indications of progression of disease. Ann Hematol. 2020;99(7):1421-1428. doi:10.1007/s00277-020-04103-5

  10. 10.

    Kavsak P, de W, Worster A. Emerging key laboratory tests for patients with COVID-19. Clin Biochem. 2020;81:13-14. doi:10.1016/j.clinbiochem.2020.04.009

  11. 11.

    Ghahramani S, Tabrizi R, Lankarani K, et al. Laboratory features of severe vs. non-severe COVID-19 patients in Asian populations: a systematic review and meta-analysis. Eur J Med Res. 2020;25(1):30. doi:10.1186/s40001-020-00432-3

  12. 12.

    Tjendra Y, Al M, Espejo A, et al. Predicting Disease Severity and Outcome in COVID-19 Patients: A Review of Multiple Biomarkers. Arch Pathol Lab Med. 2020;144(12):1465-1474. doi:10.5858/arpa.2020-0471-SA

  13. 13.

    Dodig S, Čepelak I, Čepelak D, Laškaj R. SARS-CoV-2 – a new challenge for laboratory medicine. Biochem Med (Zagreb). 2020;30(3):030503. doi:10.11613/BM.2020.030503

  14. 14.

    Goudouris E. Laboratory diagnosis of COVID-19. J Pediatr (Rio J). Published online August 31, 2020. doi:10.1016/j.jped.2020.08.001

'COVID-19 hastaları gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalı'

Covid-19'a neden olan virüsün coronaviridae adı verilen bir virüs ailesinden olduğunu dile getiren VM Medical Park Samsun Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Antibiyotikler virüslerin neden olduğu Covid-19, grip, nezle gibi hastalıklara karşı etkili değildir. Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişiler gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıdır.

Covid-19 tedavisinde sıklıkla kullanılan azitromisin isimli ilacın Covid-19'a karşı etkinliği gösterilememiştir. Gereksiz antibiyotik kullanımının aynı zamanda antibiyotiklere bağlı yan etki riskini de artırabileceği unutulmamalıdır. Bazı Covid-19 hastaları, çoğunlukla hastaneye kabul edildikten sonra gelişen ikincil enfeksiyonlar için antibiyotiklere ihtiyaç duyacak olsa da yapılan çalışmalar tüm Covid-19 hastalarına antibiyotik reçete edilmemesi gerektiğini göstermektedir” dedi.

CRP yüksekliğine dikkat

Covid-19 hastalarında C-reaktif protein (CRP) düzeyinde yükselme görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, “CRP yüksekliği, yanlış olarak ‘kanda enfeksiyon var' şeklinde yorumlanmakta ve hastalar sürekli antibiyotik kullanmak durumunda kalmaktadır. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğunun bir göstergesidir. Kalp krizi, inme, tümörler, otoimmun hastalıklar; enflamatuvar bağırsak hastalıkları, Ailesel Akdeniz Ateşi, romatoid artrit (eklem romatizması), sistemik lupus eritematozus (SLE), Akut Pankreatit, bel fıtığı, organ ve doku hasarı, travma, yanık, kırıklar ve cerrahi girişimler sonrası yükselebilir. Bu nedenle CRP yüksekliğinin nedeni araştırılmalı, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” diye konuştu.

antibiyotik

dünya antibiyotik farkındalık günü

covid-19

COVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDEN 24 HASTANIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ

Fatih CAKMAK1

1İstanbul Üniveristesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Acil Tıp A.D.

*[email protected]  

GİRİŞ/AMAÇ

Çalışmamızda, COVID-19 nedeniyle hastanemize başvuran ve hayatını kaybeden hastaların klinik özelliklerini ortaya koymayı hedefledik. İkinci hedefimiz dikkat etmemiz gereken ek hastalıklar, şikayetler ve laboratuvar parametrelerini belirlemekti.

YÖNTEM 

Çalışmaya Nisan 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında hastanemize başvuran 980 SARS-CoV-2 hastası içinden exitus olan 24 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, başvuru şikayetleri, ek hastalıkları, bilgisayarlı tomografi bulguları, PCR sonuçları, tedavide aldıkları ilaçları, hastanede yatış süreleri, yoğun bakım ihtiyaçları ve laboratuvar sonuçları kayıt altına alındı. 

  BULGULAR

Exitus olan 24 hastanın %25’i kadın %75’i erkekti ve yaş ortalamaları 66,33±11,123’idi. 10 hastanın PCR sonucu negatif 14 hastanın pozitif saptandı. BT’de COVID-19 bulgusu olan hasta sayısı 22’idi. Hastaların ortalama yatış süreleri 18,04±8.00 gündü ve yoğun bakım yatış süreleri 9,25±5,995 olarak saptandı. Ortalama ateş 37,48±0,97 ve oksijen saturasyon 91,73±5,93 olarak bulundu. Hastaların başvuru laboratuvar değerleri nötrofil:12,24±15,2910^3/μL, lenfosit:0,883±0,37710^3/μL, trombosit:191,116±99,06510^3/μL, CRP:133,74±99,67mg/L, LDH:394,91±196,41IU/L, AST:65,21±63,23IU/L, ALT:52,22±118,22IU/L, kreatinin:2,27±2,38 mg/dL, D-dimer:15,36±25,78mg/L, ferritin:1109,30± 679,33ng/ml, fibrinojen:622,64±414,89 mg/dL olarak bulundu. Hastaların aldıkları ilaçlar, ek hastalıklar ve başvuru şikayetleri şekil 1’de verilmiştir.

 Şekil 1: Ex olan hastaların tedavide kullanılan ilaç, ek hastalık ve başvuru şikayeti dağılımları

TARTIŞMA/SONUÇ

Bulgular incelendiğinde erkek cinsiyetin mortalite açısından ciddi bir risk faktörü olduğu görüldü. 65 yaş üstü hasta grubunda exitus oranı yüksek olarak saptandı. exitus olan hastaların %50’sinde ex hastalık olarak hipertansiyon mevcuttu. Hipertansiyon şikayeti ile gelen hastalarda daha yakın takip gerekmektedir. Malignite hastalarıda mortalite açısından ikinci olarak en yüksek risk altında olan gruptur. Hayatını kaybeden hastaların %50 si tedavide IL-6 antagonisti kullandı ve bu hastalarda sitokin fırtınası gelişti. Ex olan hastaların ferritin değerleri normalin 3 katı kadar yüksekti ve ferritinin kötü prognoz belirteci olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. D-dimer değerleri ex olan hastalarda ortalama 30 kat yükselmiş bulundu ve D-dimer değerinin mortalite ile yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Başvuru CRP değeri 20 kat ve fazla artmış olan hastalar daha yüksek risk altındaydı. Mortalite açısından ereke cinsiyet, 65 yaş, hipertansiyon, D-dimer ve ferritin yüksekliği, lenfosit düşüklüğü, CRP yüksekliği en önemli risk faktörleridir. PCR pozitifliğin mortalite açısından anlamlı bir etkisi yoktur.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Koronavirüs, Mortalite

COVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDEN 24 HASTANIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ

Fatih CAKMAK1

1İstanbul Üniveristesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Acil Tıp A.D.

*[email protected]  

GİRİŞ/AMAÇ

Çalışmamızda, COVID-19 nedeniyle hastanemize başvuran ve hayatını kaybeden hastaların klinik özelliklerini ortaya koymayı hedefledik. İkinci hedefimiz dikkat etmemiz gereken ek hastalıklar, şikayetler ve laboratuvar parametrelerini belirlemekti.

YÖNTEM 

Çalışmaya Nisan 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında hastanemize başvuran 980 SARS-CoV-2 hastası içinden exitus olan 24 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, başvuru şikayetleri, ek hastalıkları, bilgisayarlı tomografi bulguları, PCR sonuçları, tedavide aldıkları ilaçları, hastanede yatış süreleri, yoğun bakım ihtiyaçları ve laboratuvar sonuçları kayıt altına alındı. 

  BULGULAR

Exitus olan 24 hastanın %25’i kadın %75’i erkekti ve yaş ortalamaları 66,33±11,123’idi. 10 hastanın PCR sonucu negatif 14 hastanın pozitif saptandı. BT’de COVID-19 bulgusu olan hasta sayısı 22’idi. Hastaların ortalama yatış süreleri 18,04±8.00 gündü ve yoğun bakım yatış süreleri 9,25±5,995 olarak saptandı. Ortalama ateş 37,48±0,97 ve oksijen saturasyon 91,73±5,93 olarak bulundu. Hastaların başvuru laboratuvar değerleri nötrofil:12,24±15,2910^3/μL, lenfosit:0,883±0,37710^3/μL, trombosit:191,116±99,06510^3/μL, CRP:133,74±99,67mg/L, LDH:394,91±196,41IU/L, AST:65,21±63,23IU/L, ALT:52,22±118,22IU/L, kreatinin:2,27±2,38 mg/dL, D-dimer:15,36±25,78mg/L, ferritin:1109,30± 679,33ng/ml, fibrinojen:622,64±414,89 mg/dL olarak bulundu. Hastaların aldıkları ilaçlar, ek hastalıklar ve başvuru şikayetleri şekil 1’de verilmiştir.

 Şekil 1: Ex olan hastaların tedavide kullanılan ilaç, ek hastalık ve başvuru şikayeti dağılımları

TARTIŞMA/SONUÇ

Bulgular incelendiğinde erkek cinsiyetin mortalite açısından ciddi bir risk faktörü olduğu görüldü. 65 yaş üstü hasta grubunda exitus oranı yüksek olarak saptandı. exitus olan hastaların %50’sinde ex hastalık olarak hipertansiyon mevcuttu. Hipertansiyon şikayeti ile gelen hastalarda daha yakın takip gerekmektedir. Malignite hastalarıda mortalite açısından ikinci olarak en yüksek risk altında olan gruptur. Hayatını kaybeden hastaların %50 si tedavide IL-6 antagonisti kullandı ve bu hastalarda sitokin fırtınası gelişti. Ex olan hastaların ferritin değerleri normalin 3 katı kadar yüksekti ve ferritinin kötü prognoz belirteci olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. D-dimer değerleri ex olan hastalarda ortalama 30 kat yükselmiş bulundu ve D-dimer değerinin mortalite ile yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Başvuru CRP değeri 20 kat ve fazla artmış olan hastalar daha yüksek risk altındaydı. Mortalite açısından ereke cinsiyet, 65 yaş, hipertansiyon, D-dimer ve ferritin yüksekliği, lenfosit düşüklüğü, CRP yüksekliği en önemli risk faktörleridir. PCR pozitifliğin mortalite açısından anlamlı bir etkisi yoktur.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Koronavirüs, Mortalite

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası