hardalın zararları / Hardalın faydaları nelerdir? İbrahim Saraçoğlu'ndan siyah hardal tohumu! - Sağlık Haberleri

Hardalın Zararları

hardalın zararları

Siyah hardal tohumunu kimler kullanamaz? Siyah hardal tohumunun yan etkileri ve zararları var mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Siyah hardal tohumunu ciddi sağlık sorunları olan kişiler, emzirme döneminde olan anneler, hamile kadınlar, karaciğer sorunları olan kişiler tüketmemelidir. Bu tohumun sağlık için faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır. İşte siyah hardal tohumunun zararları ve yan etkileri hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Siyah hardal tohumu; Brassica Nigra olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra yaygın şekilde baharat olarak kullanılan koyu kahverengi ya da siyah tohumları adına yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Avrupa'da ılıman yerlerde, Kuzey Afrika'nın tropikal yerlerinde, Asya'nın bazı taraflarında yetişir. Siyah hardal tohumu çok faydalıdır. Ancak kullanmaması gereken kişiler ile bazı yan etkileri söz konusudur.

SİYAH HARDAL TOHUMUNU KİMLER KULLANAMAZ?

Siyah hardal tohumu; hekim kontrolü ile kullanılmalıdır. Bununla beraber ciddi sağlık problemi olan kişilerin öncelikle hekime danışması önemlidir. Bunun dışında emziren annelerin, siyah hardal tohumu kullanması, sütün tadını ve rengini farklılaştırmaktadır. Bundan ötürü de emziren annelerin kullanması önerilmemektedir.

Karaciğer rahatsızlığı olan bireylerin, siyah hardal tohumunu tüketmemeleri gerekmektedir. Aşırı bir şekilde tüketmek, karaciğere zarar verir. Bununla birlikte karaciğerinde rahatsızlık olan bireylerde rahatsızlığın hızlıca ilerlemesine sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Hamile kadınların, siyah hardal tohumunu kullanmamaları gerekmektedir. Bu tohum, bebeğin gelişimi adına olumsuz neticelere neden olabilmektedir. Ancak bazı hekimler, az oranda kullanıldığı zaman süt arttırma özelliği olduğundan tercih edilmesini belirtmektedir. Ancak her türlü olasılığa karşı mutlaka olarak hekime danışmak önemlidir.

Siyah hardal tohumu, türlü hastalıklara sahip olan bireylerde doktor önerisi ile başlanması önerilir. Kan basıncındaki etkisinden ötürü fazla tüketilmesi bireyin sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

SİYAH HARDAL TOHUMUNUN YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI VAR MIDIR?

Siyah hardal tohumunun beyaz renkli olanları da bulunur. Ancak Siyah hardal tohumu diğerlerine göre farklı özellikler taşımaktadır. Zararları ve yan etkileri, diğerlerine nazaran daha yaygındır. Bunun yanı sıra siyah hardal tohumunun çok tüketilmemesi, insan sağlığı açısından yararlı olacaktır. Siyah hardal tohumunun zararları ve yan etkileri aşağıdaki gibi olacaktır;

- Bitkilere ve toza karşı alerjisi bulunan bireylerin, siyah hardal tohumundan uzak durması önerilmektedir.

- Siyah hardal tohumu, adet söktüren bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden gebelik riski olan bireylerin tüketmemesi daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde düşük riskine neden olabilir.

- Siyah hardal tohumu, emzirme döneminde bir zararı bulunmayan ancak mutlaka olarak hekim kontrolü ile tüketilmesi gereken bir bitkidir. Bilinçsiz bir şekilde tüketmek riskli olacaktır.

- Siyah hardal tohumunu yoğun tüketmek oldukça risklidir. Bunun nedeni karaciğeri yormasından kaynaklıdır. Bu yüzden günlük doza dikkat etmek gereklidir.

- Kronik rahatsızlıktan ötürü ilaç kullanan bireylerin ilk önce hekime danışması ve bu şekilde kullanması gerekmektedir.

- Siyah hardal tohumu, cilt ile temas etmesi durumunda cildin tahriş olmasına neden olacağı için uzun zamanlı şekilde ciltle temas edilmemesi gerekmektedir.

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Kanseri önlüyor, diyabeti dengeliyor! Hem şifalı hem lezzetli bu bitki, sofralarınızın vazgeçilmezi olacak

Özellikle sos olarak yaygın bir şekilde kullanılan hardal, Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda kolaylıkla yetiştirilen hardal otundan yapılıyor. Alternatif tıpta da kullanılan bitkilerden biri olan hardal otunun faydaları ve kullanım alanları sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki hardal otu nedir, ne işe yarar? Hardalın faydaları ve zararları neler? Detaylar haberimizde…

HARDAL OTU NEDİR?

Turpgiller ailesinden olan hardal otu, Akdeniz bitkisi olarak bilinmektedir. İngilizce adı mustard'dır santimetreye ulaşan bir boya sahip, sarı ve beyaz renklerde çiçekler açmaktadır. Siyah ve beyaz olma üzere iki farklı türe sahip olan hardal otu, sağlık açısından oldukça faydalı bitkilerden biridir.

HARDAL OTU NE İŞE YARAR?

Alternatif tıpın en sık tercih edilen bitkilerinden biri olan hardal otu, kabızlık, öksürük, bronşit ve zatürre gibi rahatsızlıkların giderilmesinde oldukça etkilidir. Göğüs bölgesini yumuşatıcı bir etkisi bulunmakta ve solunum yolu rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Genel olarak Mart veya Nisan aylarında ekilen hardal otu, güçlü bir etkiye sahip olması nedeniyle belirli miktarlarda tüketilmesi gereken bitkiler arasında yer almaktadır.

Kanseri önlüyor, diyabeti dengeliyor! Hem şifalı hem lezzetli bu bitki, sofralarınızın vazgeçilmezi olacak

HARDAL OTU NERELERDE YETİŞİR?

Akdeniz iklim tipine uygun olan hardal otu, yetiştiriciliği yapılabilen bitki türlerinden biridir. Fakat sert ve karasal iklimlerde yetişmesi mümkün değildir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde bulunan şehirlerde kolaylıkla yetişmektedir. Ayrıca Şanlıurfa’da da yoğun olarak bulunmaktadır.

HARDAL OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Alternatif tıpta da sıklıkla kullanılmakta olan hardal otu, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Hardal otunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akciğer zarı iltihabının giderilmesine yardımcı olur.
  • Kan yapıcı özelliğe sahiptir. İnsan vücudundaki kanın artmasına neden olur.
  • Kabızlığı önler, hazmı kolaylaştırır.
  • Romatizma ve kas ağrılarına iyi gelir.
  • Göğsü yumuşatır, öksürüğü kısa bir sürede ortadan kaldırır.
  • Cilt üzerinde meydana gelen sedef semptomlarını giderir.
  • Kardiyovasküler sağlığın gelişmesine katkıda bulunur.
  • Kanseri önleyici etkiye sahiptir.
  • Menapoz semptomlarını azaltır.
  • Solunum hastalıklarının giderilmesinde etkilidir.
  • Panzehir özelliği taşımaktadır.
  • Vücut ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Saçkıran sorununa karşı olumlu etkileri bulunur.
  • Sinir ve asap tedavisinde etkilidir.
  • Diyabet hastaları için olumlu etkileri bulunur.
  • Kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Cilt ve saç bakımında rahatlıkla kullanılabilir.

 

HARDAL OTUNUN ZARARLARI

Her konuda olduğu gibi hardal otu kullanımında aşırıya kaçıldığında da çeşitli zararlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Özellikle ilk defa kullanıyorsanız, hardal otu kullanım miktarına dikkat etmeniz gerekir. Oluşabilecek alerjik reaksiyonların önüne geçmek adına hardal otunun zararları hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Hardal otunun zararları şu şekildedir:

  • Ciltte tahriş ve su toplama gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.
  • Kan şekerinin aşırı şekilde düşürür. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kullanım dozuna dikkat etmesi gerekir.
  • Hamilelik döneminde ve emzirme sürecinde kullanılmamalıdır.
  • Vücut ısısını yükseltir ve ateşin çıkmasına neden olur.
  • Tiroid bezlerinin fonksiyonlarını olumsuz etkiler.
  • Kalsiyum emilimini zorlaştırabilir. Bu nedenle özellikle böbrek taşı düşüren hastaların dikkatli kullanması gerekir.
  • Kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır